Wat zijn eigenlijk ceramiden?

Zodra ik een huidverzorgingsproduct in handen krijg, draai ik het doosje (of de tube) steevast om op zoek naar de ingrediëntenlijst. Een aantal ingrediënten komt vrijwel altijd voor in skincare, zoals aqua (water), glycerin (glycerine) of cetearyl alcohol (huidverzachter en emulgator). Een ingrediënt dat erg vaak in anti-aging crèmes voorkomt is ceramide. Omdat ik zelf nog maar weinig wist over dit ingrediënt, leek het me leuk om me hierin te verdiepen en om deze kennis vandaag met jullie te delen!

Wat zijn Ceramiden?


Ceramiden zijn vetzuren die van nature in ons lichaam aanwezig zijn. Ze beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf. Doordat ceramiden de cellen in de bovenste laag van onze huid (de hoornlaag) bij elkaar houden, vormen ze – als een soort cement – een beschermende barrière. Deze barrière gaat verdamping van vocht tegen en houdt de huid dus gehydrateerd, soepel en gezond. Van nature bestaat onze huid voor ongeveer 50 procent uit ceramiden. Een tekort aan deze stof kan leiden tot vermindering van de beschermingsfunctie en een verstoorde vochtbalans met een droge of gevoelige huid tot gevolg.

Ceramiden in skincare


Hoe meer ceramiden in onze huid, hoe sterker de beschermende barrière. Niet gek dus dat skincare fabrikanten ceramiden als ingrediënt toevoegen aan hun cosmeticaproduct. Op de meeste verpakkingen staat ceramide duidelijk aangegeven in de ingrediëntenlijst. Je herkent ze aan de INCI-naam: Ceramide AP, EOP, NG, NP of NS. INCI staat voor Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten.

Zie jij op jouw potje of tube de ingrediënten phytosphingosine en sphingosine? Dan bevat jouw product indirect ook ceramiden. Deze stoffen zijn namelijk de voorlopers en stimuleren de huid om ceramiden aan te maken.

Ceramide bij anti-aging


Ceramiden staan met name bekend om hun anti-aging eigenschappen. De aanmaak van ceramiden neemt namelijk af naarmate we ouder worden. Onze huid wordt hierdoor droger en gevoeliger en fijne lijntjes en rimpels worden hierdoor ook beter zichtbaar. Dit willen we natuurlijk voorkomen! Skincare producten met ceramiden kunnen de hoeveelheid natuurlijke ceramiden in onze huid aanvullen, waardoor de huidbarrière weer versterkt wordt en onze huid goed gehydrateerd blijft. Het brengt de huid als het ware weer naar een gezonde (en jongere) staat.

Is ceramide dé oplossing voor mijn probleemhuid?


Omdat ceramide geen lichaamsvreemde stof is, is er geen reden om je af te vragen of producten met ceramiden wel geschikt zijn voor jouw huidtype. Sterker nog: heb jij een snel geïrriteerde huid of een huid dat gevoelig is voor eczeem? Dikke kans dat jij baat hebt bij een skincare product met ceramiden. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het gebruik van deze producten eczeem kan verminderen. Officiële testresultaten zijn er nog niet, maar aangezien een tekort aan ceramiden een grote rol speelt bij het ontstaan van huidproblemen als eczeem, lijkt het mij zeker de moeite van het proberen waard!

Heb je een gemengde tot vette huid met aanleg voor onzuiverheden? Dan zijn skincareproducten met ceramides over het algemeen te vol voor jouw huid. Je kunt het altijd proberen (want ook een vette huid heeft hydratatie nodig, never forget!), maar ceramide-rijke crèmes zullen voornamelijk geschikt zijn voor de wat drogere huidjes.

Synthetische ceramiden vs plantaardige ceramiden


Nu denk je misschien: Hoe komen deze huideigen stoffen dan in onze skincare producten terecht? Ceramiden zijn inderdaad stoffen die van nature in de dierlijke- en menselijke huid aanwezig zijn. De meeste ceramiden die in cosmetica worden verwerkt, zijn echter van kustmatige aard. In het laboratorium kunnen enorme hoeveelheden synthetische ceramiden worden nagebootst. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze ceramiden dezelfde eigenschappen en werking hebben als de natuurlijke variant:
ze geven structuur aan de huid, houden de huid gehydrateerd en beschermen de huid tegen invloeden van buitenaf. Bovendien worden ze, doordat ze van nature al in onze huid voorkomen, gewoon opgenomen door onze huid.

Dan bestaan er ook nog plantaardige ceramiden. Inderdaad… ook in planten zitten ceramiden! Phytoceramides, worden deze genoemd. Ze worden voornamelijk gebruikt als supplement, maar fabrikanten willen ze ook nog wel eens in hun skincare producten stoppen. Het nadeel van plantaardige ceramiden is dat ze niet huideigen zijn en hierdoor minder goed worden opgenomen. Ze zijn dus minder effectief dan synthetische of huideigen ceramiden.
Zoek je een skincare product dat je huid enkel hydrateert, of houd je gewoon graag van plantaardige ingrediënten, dan volstaan phytoceramides natuurlijk prima. Sisley gebruikt het onder andere in hun mascara en haarmasker.

Je kunt je voorstellen dat het voor veel skincare fabrikanten sneller en goedkoper is om de ceramiden kunstmatig te verkrijgen. En omdat het vegan proof is, is het ook nog eens ethisch verantwoord! (let natuurlijk wel even op de rest van de ingrediënten van je potje.) Ben je benieuwd of jouw beautyproducten stiekem dierlijke ingrediënten bevat? Klik hier voor een artikel met de 9 meest voorkomende dierlijke ingrediënten in cosmetica.

Welke producten met ceramiden zijn er op de markt?


Skincare producten die ceramiden bevatten zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er dag- en nachtcrèmes, serums en lotions op de markt. Wat hierbij belangrijk is om te vermelden, is dat ceramiden werken via een bepaald scheikundig mechanisme. Anders gezegd: ceramiden werken het beste wanneer ze worden gecombineerd met andere huideigen stoffen (zoals cholesterol en andere vetzuren), in een bepaalde verhouding. Dit maakt het lastig om vooraf te bepalen wat het juiste product voor jou is, zeker gezien er haast nooit percentages en verhoudingen op de verpakking worden vermeld.

Ik raad je daarom aan om de ingrediëntenlijst goed te bestuderen voordat je iets koopt. Check in elk geval of er naast ceramiden inderdaad ook vetzuren in het product zijn verwerkt. Houd daarbij ook in je achterhoofd dat geen enkel ingrediënt of product ALLES kan oplossen.

Een product met een mooie combinatie van ceramiden, antioxidanten en andere huidverbeterende ingrediënten zoals retinol en vitamine C, is de Clinical-ceramide Enriched nachtcrème van Paula’s Choice. Deze crème geeft stevigheid aan de huid en versterkt de huidbarrière. Je moet hier wel voor in de buidel tasten (€62,00 voor 50 ml).


Wil je een skincare product dat wat vriendelijker is voor je portemonnee, dan zou je de producten van Elizabeth Arden of Eucerin eens kunnen proberen. Deze merken bieden producten met ceramiden tegen een relatief lage prijs. Of natuurlijk de producten van CeraVe (de naam zegt het al!).

Gebruik jij al producten met ceramiden? Of zou het iets voor jou zijn?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

8 Reacties

  1. Demi
    24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

    Ik denk wel dat het iets voor mij zou zijn. Goed artikel boordevol informatie!

  2. 21 november 2019 / donderdag, 21 november 2019

    Heb je een van deze – peelings ziaja producten gebruikt?

  3. 5 oktober 2019 / zaterdag, 5 oktober 2019

    Wat interessant en super leerzaam dit!

  4. Robin
    3 oktober 2019 / donderdag, 3 oktober 2019

    Wat een duidelijke uitleg en goede informatie. Ik hou van deze artikelen.

  5. Matanja
    3 oktober 2019 / donderdag, 3 oktober 2019

    Ik heb een gevoelige, droge (lichaams) huid en heb dan ook bij mijn apotheek op advies de Eucerin Urea Repair plus bodycream gekocht.( was nog met een actie van 20 procent korting)
    Ik vind hem superfijn en maakt mijn huid weer mooi glad,vooral swinters merk ik dat heel goed want dan is mijn huid schilverig en heb ik een witte waas op mijn huid en bij dagelijks gebruik lost deze creme dat mooi op en heb ik weer een mooi gehydrateerd huidje?

  6. Diana
    3 oktober 2019 / donderdag, 3 oktober 2019

    Heel leerzaam. Dit wist ik totaal niet! Zal er op letten de volgende keer als ik iets koop!

  7. Sandra G.
    1 oktober 2019 / dinsdag, 1 oktober 2019

    Fijn altijd, dit soort artikelen met informatie.

  8. Rita
    30 september 2019 / maandag, 30 september 2019

    Heel interessant zeg! Goed artikel weer. Ik gebruik ook eucerin, maar ik weet niet of daar ook ceramiden in zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *