Na het haren wassen gebruik ik altijd een haarmasker. AL-TIJD. Zonder het gebruik van een haarmasker zien mijn haarpunten er namelijk uit als droge bosjes stro. Na een haarmasker (of conditioner) zijn mijn haren lekker zacht, glad en zien ze er niet droog of beschadigd uit. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een haarmasker en een conditioner?
Het meest opvallende verschil is de textuur. Over het algemeen is een haarmasker veel dikker en romiger dan een conditioner. Het verschilt een beetje, want sommige conditioners zijn ook lekker dik en lobbig terwijl sommige haarmaskers weer door mijn vingers glijden, maar over het algemeen kunnen we stellen dat haarmaskers dikker zijn dan conditioner. Dit ligt voornamelijk aan de hoeveelheid water. Haarmaskers bevatten een lager percentage water en zijn daarom dus geconcentreerder en dikker dan conditioners.
Moet je om die reden haarmaskers dan ook langer laten intrekken? Op de verpakking van haarmaskers staat vaak aangegeven dat je ze 3-5 minuten moet laten intrekken, terwijl op de conditioners uit dezelfde lijn vaak zo’n 1 minuut wordt aangehouden of er staat ‘direct uitspoelen’.
Dat is een beetje vreemd, want zowel haarmaskers als conditioners bestaan voor het grootste gedeelte uit ingrediënten die bedoeld zijn om je haren mee te coaten. Wat deze producten doen is een laagje om je haren leggen, zodat ze mooi glad worden en gaan glanzen, en tegelijkertijd je haren beschermen tegen slijtage (en dus eventuele gespleten puntjes helpen voorkomen). Zodra je een haarmasker of conditioner goed door je haarpunten hebt verdeeld, kun je het uitspoelen. Het enige echte belangrijke is dat je een haarmasker of conditioner goed en gelijkmatig door je haarpunten verdeeld. Pak er dus gerust een grove kam bij onder de douche. Dit hele proces kan best een paar minuutjes in beslag nemen, vooral als je – net als ik – veel en lang haar hebt. Maar zodra het door mijn haren is verdeeld heeft het geen zin om het nog langer te laten zitten. De coating zit er namelijk al op! Hoppa, ik heb je zojuist weer wat tijd bespaard in de badkamer!
Er bestaan ook haarmaskers en conditioners met toegevoegde oliën, waarvan kokosnoot olie de enige olie is waarvan bewezen is dat het tot diep in de haarkern kan doordringen. Als je een product met kokosnoot olie aanbrengt, en het moet dan wel hoog bovenaan in de ingrediëntenlijst staan, kan ik me voorstellen dat dit wel wat extra tijd nodig heeft om in te werken. Maar als dat niet het geval is kan het net zoals alle andere haarmaskers en conditioners meteen worden uitgespoeld zodra het goed en wel verdeeld is over je haarpunten. Het langer laten intrekken heeft geen meerwaarde voor je haren. Het is ook zeker niet slecht, maar het is absoluut onnodig voor de ‘werking’ op het haar.
Waarom staat het dan op de verpakking? vraag je je misschien af. Ik heb er over nagedacht en kan slechts tot één conclusie komen: het maakt het product gewoon wat interessanter. En door zowel een conditioner als haarmasker aan te bieden aan de klant, geef je de klant keuze. En wij zijn dol op keuze. Bovendien bestaat er nu een kans dat consumenten zowel een conditioner als een haarmasker aanschaffen en dat is natuurlijk good for business.
Nu bestaat er ook een theorie – eentje die een haarstylist me letterlijk heeft verteld en die ik ook wel eens ben tegengekomen op Nederlandse beautyblogs – dat je een haarmasker moet afsluiten met conditioner. Het idee is dat je met een haarmasker je haren voedt en het vervolgens afsluit met een conditioner omdat dit een lagere (zuurdere) pH-waarde heeft dan een haarmasker, waardoor je je haarschubben weer sluit.
Op het moment dat me dit werd verteld dacht ik meteen ‘wat een onzin’. Maar ja, hoe kon ik daar zeker van zijn? Nu wil het zo zijn dat mijn beste vriendinnetje Nena, die ik nog ken van onze laboratorium opleiding, op een lab werkt met een pH-meter. Met een pH-meter kun je middels een elektrode de pH van een oplossing meten.
Van 3 verschillende, commerciële haarverzorgingsmerken kocht ik een conditioner en haarmasker uit dezelfde lijn. De merken/lijnen die we vandaag gaan testen zijn;
John Frieda Beach Blonde
Dove Intense Repair
Andrélon Deluxe Repair & Shine
De pH van een oplossing kun je het beste meten in een vloeibare oplossing. Omdat conditioners en haarmaskers niet bepaald vloeibaar zijn, hebben we van elk product 4 gram afgewogen en dit aangevuld tot 100 ml met gedemineraliseerd water. Dit water bevat geen componenten die de pH kunnen beïnvloeden en neemt dus als ware de pH over van de oplossing waarin het wordt opgelost. Deze verdunning was waterig genoeg voor een goede, betrouwbare meting. Vervolgens hebben we de oplossing eerst minimaal 5 minuten geroerd tot het een homogeen geheel was geworden, alvorens de meting uit te voeren.
Hieronder de resultaten;
Zoals je ziet is de pH van de conditioners zo goed als gelijk aan die van de haarmaskers uit dezelfde lijn. De haarmaskers zijn zelfs iets zuurder. De lijnen schelen onderling iets van pH maar komen zo ongeveer op hetzelfde neer, namelijk zo rond pH = 4. Dat is iets zuurder dan de natuurlijke pH van onze (hoofd)huid en een ideale pH voor het sluiten van de haarschubben. Logisch dat de fabrikanten hun producten tot deze pH gebufferd wilden hebben. Gebufferd? Ja, aan de ingrediënten citric acid (citroenzuur) en sodium hydroxide (natriumhydroxide) kan ik zien dat men de pH van deze producten achteraf heeft bijgesteld om tot een specifieke pH-waarde uit te komen die ‘goed’ is voor onze haren.
Laten we weer even terug komen op de theorie ‘eerst haarmasker, dan conditioner’. Aangezien de pH van zowel het haarmasker als de conditioner uit 3 verschillende lijnen vrijwel gelijk is, gaat die vlieger hier niet op. Natuurlijk kan ik deze theorie niet helemaal onderuit halen op basis van dit kleinschalige testje, maar ik kan me ook niet voorstellen dat andere commerciële merken en lijnen erg veel zullen afwijken wat pH-waarden betreft. Wat mij betreft is dit dus een compleet haarfabeltje en slechts een slim marketingtrucje om mensen beide producten te laten kopen.
Nog even een laatste check: de ingrediëntenlijsten. Hieronder kun je de ingrediënten van haarmaskers en conditioners uit dezelfde lijn met elkaar vergelijken, zodat je zal zien dat ze amper van elkaar verschillen;
Dove
John Frieda
Andrélon
Conclusie
Een haarmasker of conditioner is niet per se bedoeld om je haren te ‘voeden’ of te ‘versterken’, ook al staat dat wel op de verpakking. Wat het voornamelijk doet is een beschermend laagje om je haren heen leggen, die ook nog eens zorgt voor een mooie glans. Op deze manier voorkomt het bijvoorbeeld ook een te groot verlies aan water via verdamping wanneer je het föhnt of behandelt met een stylingtool (zie ook: hoe werken heat protectors).
Dus wat is nu het exacte verschil tussen een conditioner en een haarmasker? De pH is hetzelfde, de werking is hetzelfde en de inwerktijd is zelfs hetzelfde (al staat dat niet aangegeven op de verpakking). Het grote verschil zit hem in het watergehalte. Een conditioner bevat percentueel gezien meer water dan een haarmasker, waardoor een conditioner vloeibaarder is. Het is hierdoor ook wat luchtiger voor de haren dan een haarmasker, omdat het in verhouding minder ingrediënten bevat die een laagje om de haren leggen.
Het heeft geen zin om een conditioner na een haarmasker te gebruiken, of vice versa. Het is óf een haarmasker óf een conditioner. Maar, hoe weet je welk van de twee producten geschikt is voor jouw haar? Mensen met fijn, dun haar zullen waarschijnlijk meer baat hebben bij een conditioner omdat haarmaskers te ‘heftig’ coaten en dus de haren verzwaren, met weinig volume of slierterige haren als resultaat. Ook mensen met krullen zweren vaak bij een conditioner, omdat dit de krullen mooi en bouncy vormt.
Zelf gebruik ik juist graag een haarmasker, omdat ik echt van dat droge, stugge haar heb dat wat mij betreft niet genoeg gecoat kan worden. Het is allemaal gewoon een kwestie van uitproberen en persoonlijke voorkeur. Soms bevat een conditioner geen siliconen en een haarmasker uit dezelfde lijn wel. Alleen ervaring kan uitwijzen welke ingrediënten zorgen voor de mooiste coupe. De één houdt van de textuur van een conditioner en de ander is dol op de romige, lobbige textuur van een haarmasker. Of beide! Soms heb je zin in een conditioner en soms heb je zin in een haarmasker. Het is dus absoluut geen zonde om beide producten in je badkamer te hebben staan.
Het enige wat ik jullie wil meegeven is dat je deze producten niet achter elkaar hoeft te gebruiken en dat je niet zo lang hoeft te wachten om ze ‘in te laten werken’. Dat heeft namelijk geen meerwaarde. Wel is het belangrijk om haarmaskers en conditioners echt goed en gelijkmatig door je haarpunten te verdelen, voor het beste resultaat.
Ik hoop dat jullie een beter inzicht hebben gekregen in de werking van conditioners en haarmaskers, begrijpen dat de verschillende ‘haarfabeltjes’ die er rond gaan pure marketingstrategie is en wat nu het precieze verschil is tussen deze twee producten.
Gebruik jij conditioners en haarmaskers? Waar gaat jouw voorkeur naar uit, en waarom?
Until next time,
Serena Verbon
Wat een super artikel!! Welke bevatten kokosnootolie? Verder vroeg ik me af hoe het nou zit met volume shampoo en anti haarverlies shampoo. Ik ben geneigd dat niet te geloven dat je haarverlies kan tegen houden met shampoo. En zou je kunnen schrijven over welke stof nou echt werkt voor meer volume?
Auteur
Alleen die van JF, een heel klein beetje 😉
Als je wilt weten hoe je meer volume in je haren kan krijgen, is dit een goede link (het is niet zo zeer een bepaalde stof, meer de methoden) –> https://www.beautylab.nl/hoe-krijg-ik-meer-volume-in-mijn-haar/
Volume shampoo is shampoo die iets minder ‘coat’ en bijvoorbeeld geen siliconen bevat, zodat je haren lekker luchtig blijven.
Hoe het met anti-haarverlies shampoo precies zit, zou ik moeten uitzoeken!
Super interessant! Ik hou wel van dit soort testjes ^^. Las in de comment ook een suggestie om whitening tandpasta’s te onderzoeken, lijkt me ook heel interessant aangezien de prijzen van een ‘goede’ whitening tandpasta nogal kunnen oplopen tot 5 euro of zo. Wat ik persoonlijk best veel vind voor zon tube die vrij snel op is aangezien je het tweemaal daags gebruikt.
Dit soort artikelen zijn dus typisch jouw meerwaarde en eigenheid als blog in de grote blogwereld! Keep up the good work!
eensh!!
De producten op de foto zijn zo slecht… die van Dove zijn zo vettig en die van John Frieda ruiken heel chemisch. Mijn voorkeur gaat naar de conditioners van L’Oreal Professional (tenminste zijn geld waard), Dr. Organic en Guhl. Er is geen enkel drogist product dat ook maar iets baat bij mijn haar.
Auteur
Maar Guhl is toch een drogisterijproduct?
Ik gebruik bijna altijd gewoon een conditioner, ik heb van mezelf niet zo’n droog haar en met een conditioner zit ik zo door mijn korte haren heen met een grove borstel na het wassen. Een heel interessant artikel! Blij dat je voor de iets wetenschappelijkere mensen onder ons ook de redenen verklapt en de bijhorende ingrediënten, echt tof
xx
Bedankt voor je ontzettende uitgebreide artikel! De inhoud is erg interessant en leerzaam. Tof dat je er zoveel tijd en moeite in hebt gestoken. Ik gebruik nooit een haarmasker, omdat mijn haren er zwaar van worden. Soms gebruik ik een conditioner. Deze laat ik dan net zo lang intrekken als een haarmasker. Dat blijkt dus geen verschil te maken…
Ha! Wat een tof artikel, you are such a smartass! En dan echt een smart ass 😉 Dit verklaart ook waarom de merken met speciale lijnen (voor bijv psoriasis) vaak of alleen een conditioner of alleen een haarmasker in hun lijn hebben. Ik heb zelf de voorkeur voor een masker en ik laat het altijd even intrekken, omdat ik dan makkelijker door mijn haar heen kom. Heb het idee dat als ik het te kort laat zitten, dat ik al mijn haren meetrek.
Welke lijn heeft shampoo’s voor psoriasis? Heb jij er ervaring me?
Goed artikel! Wat ik me wel afvraag is of de een net zo geschikt is als de ander om je haar klitvrij te maken? Want ik heb de ervaring dat conditioners dit beter doen dan haarmaskers? Of zit dit nu in mijn hoofd? Groetjes Tewa
Super artikel! Liefs
Leuk artikel! Ik hou van wetenschappelijke feitjes ?
Tipje, heeft je haar echt een boost nodig?
Smeer het in met goede arganolie, bijvoorbeeld voor het slapengaan want het wordt heel vet.
Volgende dag uitspoelen en het is echt opgeknapt!
Heel leerzaam! Leuk artikel
XO
Super artikel en geweldige uitleg, bedankt lady’s!
interessant artikel zeg! ik gebruik idd alleen conditioner of haarmasker omdat ik het altijd dubbelop vind en weinig verschil merk. Fijn dat inwerktijd flauwekul is, ik haat `wachten`
Weer een goed, en super onderbouwd artikel! Leuk en erg interessant om te lezen!
Hoi Serena!
Leuk artikel weer! Echt op een Serena manier onderzocht en uitgelegd, heel erg fijn om te lezen.
Ik vraag me trouwens af, komen er geen ‘sharing on saturday’s’ meer?
Of heb ik een aankondiging of verandering gemist? Ik mis het artikel namelijk al een poosje! Vind het altijd een leuke om te lezen op mn zaterdagje, haha!
wow , dit is echt een super handige blogpost! Ik was al een hele tijd in verwarring met die conditioners en haarmaskers en ik wist niet of het allebei moest gebruiken. Nu snap ik het. Dankjewel!
Hoi,
Interessant artikel. Ik laat soms een haarmasker er lang in zitten. soms wel de hele nacht, zodat als ik in de ochtend me haar nat maak (inheb krullen) dan is het lekker soepel en makkelijk te stylen. En m’n conditioner, als ik het gebruik, spoel ik nooit helemaal uit. Is dit nou slecht? om conditioneer of een haarmaske overnight er in te laten zitten?
Wat een fijn artikel, Sereen! Ik was na je bezoekje bij de stylist van Andrelon inderdaad aan het denken gezet want die zei inderdaad dat je na een masker een conditioner moest gebruiken (heb ik trouwens meteen daarna gedaan… hoezo blind vertrouwen). Maar ook ik had zo mijn bedenkingen… Maar ben blij dat je het verschil goed uitlegd. Ik vraag mij af of er echt verschil zit tussen een condiotener van Kruidvat eigen merk en John Freida of zijn de kosten echt enkel omhoog door marketing en eventueel ontwikkelijk/ onderzoek naar nieuwe ingredienten?
Wat een geweldig artikel. Heb zelf een korte coupe, en heb genoeg aan een shampoo, desalniettemin voor de lange haren van dochterlief erg interessant.
Wat ik persoonlijk nog wel interessant zou vinden is inderdaad, de tandpasta,s, en vooral die je beloven, in een aantal weken een stralende witte lach te hebben. Ik heb diverse merken geprobeerd, en bij geen enkel merk een verschil gezien.
Groetjes Janneke
De tandpasta van Vitis (de whitening) werkt wel heel goed om je tanden witter te krijgen. Wel wat duurder, €7,95 bij de DA te koop of via tandartsenplein.
Top artikel, informatief en uitgebreid. Hier moet een hoop werk in gezeten hebben. Echt top! Zou graag meer van dit soort blogposts zien, dan leer ik ook eens echt iets. Ik gebruik zomers meer conditioners en ‘s winters meer haarmaskers. Ik smeer ze echter nooit uit op of rond mijn hoofdhuid, alleen in de lengtes van mijn haar anders wordt mijn haar snel vet.
Wat een super fijn en leerzaam artikel! Ik vind het zo leuk dat je ook echt wetenschappelijke-achtige testjes doet voor dit soort artikelen. De nerd in me vind zulke dingen altijd erg leuk om te weten en te lezen.
Dit soort artikelen horen bij je blog, superleuk!
Ik gebruik meestal een conditioner en heel soms een masker.
Dit soort artikels zijn de reden dat ik steeds weer terugkeer naar Beautylab. Super interessant! Zelf gebruik ik sowieso nooit een haarmasker en conditioner na elkaar omdat ik de indruk heb dat het mijn haar te snel zwaar en vet maakt. Ik vroeg me wel iets af. Ik heb een conditioner van Dove die voor extra volume zou moeten zorgen. Zou de pH van deze conditioner dan anders zijn waardoor de haarschubben juist open gaan? Ik heb altijd de indruk dat mijn haar iets stroever is na het gebruik van deze conditioner.
Leuk artikel :] Hoop dat er meer van zulke artikelen komen
Leuk dat je zo’n testje hebt gedaan! Zo kan je zien dat je je nog steeds thuis voelt in het lab:)
Wauw! tof dat je zo’n uitgebreid onderzoek hebt gedaan! Echt het Lab gedeelte van beauty lab! Leuk!:)
Wat een goed en handig artikel! Ik gebruik zelf altijd eerst een conditioner en dan een haarmasker, maar nu ik dit heb gelezen, weet ik dat het best wel onzin is haha! Heerlijk artikel en super leerzaam 🙂
Ontzettend goed artikel Serena!!! Na het aanbrengen van een haarmasker heb ik nog wel eens de neiging om het 10 min langer “in te laten werken” maar weet nu dat dat nutteloos is haha, bedankt daarvoor, bespaar ik wat tijd haha
Mevrouw Beautylab, je doet je blognaam eer aan! Heerlijk artikel!
Super fijn artikel weer Serena, heel leerzaam! Dit soort artikelen zijn altijd mijn favorieten!
Dit soort artikelen zijn echt de reden dat ik jouw blog als enige beautyblog nog steeds volg. Super leerzaam!
Ik zou zelf wel wat meer science willen weten achter tandpasta en de ingredienten. Misschien niet echt een heel hip bjoetie item maar ik ben heel erg aan het minimaliseren met mijn toilet artikelen en vraag me af of ik tandpasta niet gewoon zou kunnen skippen. Er wordt toch al flink op die tandjes geboend met een tandenborstel, zou dat alle plak niet al verwijderen? Of zit er nog iets in wat dingen losweekt? En wat heb jij ons te vertellen over fluoride?
Goed artikel Serena! Hier hebben we echt wat aan. Ik dacht dat een masker ook goed was voor het voeden van je haar, niet dus.
Zou je een artikel kunnen schrijven over hoe we dan wél het beste ons haar kunnen voeden?
Wat doet kokosolie eigenlijk precies? Hoelang zien we effect? Hoe vaak zouden we het moeten gebruiken? En wordt schade door hitte “beperkt” door het gebruik van bv een kokosolie masker? Hebben vitaminepillen baat aan de gezondheid van het haar?
Ah wat heb je dit fijn uitgelegd! Super! Ik vroeg me altijd af wat nou beter zou zijn voor mijn haar, nu is het makkelijker een keuze te maken. Op dit moment vind ik conditioners prettiger omdat ze in een makkelijkere verpakking zitten, maar ik heb ook fases dat ik haarmaskers fijner vind. Ik ben blij dat ik niet meer hoef te wachten op de inwerktijd, ik heb een masker van Macadamia Natural Oil en daar staat 7 minuten wachten op! Dat duurt me te lang onder de douche haha. Ik dacht; misschien helpt de inwerktijd wel om de geur van een product lekker in je haar te laten trekken? Dat de geur een stuk beter en intenser blijft hangen? Haha!
Wat een heerlijk artikel! Ik studeer farmaceutische wetenschappen (weet niet of het in Nl hetzelfde is, maar dus voor apotheker) en zou later ook de combinatie van laboratoria/onderzoeken met cosmetica, huidverzorging en dergelijke willen maken. Dit artikel past dus ideaal in dat straatje. Ik vind het erg duidelijk uitgelegd, met mijn chemie-achtergrond begrijp ik meteen waarover je het hebt, maar ik denk ook echt dat mensen die niks met chemie hebben, dit ook echt begrijpen. Props voor het duidelijk uitleggen van dingen die toch niet altijd even simpel zijn, vind ik echt erg knap van je! Qua nieuwe artikelen ben ik wel geïnteresseerd in vergelijkingen tussen budget en duurdere huidverzorging, welke ingrediënten doen die prijs zo stijgen en hebben ze ook werkelijk een meerwaarde? Anyway, heel helder artikel en zoals altijd prachtige foto’s: je kan echt zien dat je met hart en ziel met beauty bezig bent en niet gewoon geld incasseert met artikeltjes schrijven zoals andere grote bloggers naar mijn mening toch wel doen. Erg knap Serena, ik bekijk met plezier elke dag je blog!
Ja! Dit vraag ik me dus ook telkens af he
“vergelijkingen tussen budget en duurdere huidverzorging, welke ingrediënten doen die prijs zo stijgen en hebben ze ook werkelijk een meerwaarde?”
Wat een heerlijk uitgebreid, informatief en interessant artikel! Ik vind dat masker van Dove erg lekker en is extra goedkoop bij de Action. Daarna gebruik ik ook altijd wat leave in-conditioner. Die nieuwe van L’Oréal in een oranjegele tube vind ik zalig voor mijn droge, dikke haar! Ik heb er meteen nog een gekocht als voorraad. 🙂
Dit vind ik echt zo’n goed artikel.. gewoon eens even de waarheid over producten in plaats van het commerciele verhaaltje. Hoezee!:)
Top artikel!
Het is origineel, leerrijk en je legt het helder uit. 🙂
Goed artikel Serena! Als kapster onderschrijf ik het helemaal. Alleen zijn er volgens mij naast kokosolie nog wel meer olieën die het haar kunnen penetreren (druivenpit oid?). Heb dat ooit uitgezocht maar kan het me nu niet meer voor de geest halen.
Oh ja ik zie dat je in de comments zegt dat je benieuwd bent naar wat je lezers graag willen weten.. Ik denk dat er behoefte is aan meer kennis over haarkleuringen, en dan zowel bij de kapper als thuis. Wat is precies blonderen, wat is een toner, welke kleuren heffen elkaar op, welke zijn warm en welke koel etc. Zelf weet ik dit wel maar ik merk dat als ik het mensen uitleg ze super geïnteresseerd zijn!
Auteur
Dat is een goeie, ga ik even noteren (toevoegen aan m’n ‘science’ lijstje). Thanks!
Auteur
Daar heb je gelijk in, alleen kokosnoot olie gaat echt tot diep in de haarkern en andere oliën (ik dacht argan, avocado, amandel) kunnen de haarkern wel penetreren, maar niet zo diep als kokos olie dat doet.
Ik vond dit een zeer interessant artikel. En nu weet ik ook dat ik niet veel verkeerd doe door aleen maar conditioner te gebruiken 🙂
Haarmaskers maken mijn haren te zwaar en is gewoon te heavy voor mijn fijne haar. daarom dus de voorkeur voor conditioner.
Erg interessant om te lezen! Na iedere wasbeurt zet ik conditioner en 1x in de week een haarmasker. Wanneer ik mijn haar stijl of krul dan zet ik vaker een haarmasker.
Weer een superfijn artikel! Een vriendin zei laatst tegen me dat ze het raar vond dat ik altijd haarmaskers gebruikte en niet bv ook daarna nog conditioner. Nu weet ik dat dat helemaal niet nodig is! X
Ik gebruik all jaren alleen shampoo en masker. Top Artikel!!
Wat een geweldig artikel! Nu ga ik toch anders naar haarmaskers kijken.
Wat leuk dat je de PH gewoon even getest hebt
Interessant artikel! Ik gebruik allebei wel eens, maar inderdaad nooit in combinatie met elkaar. Goed dat je dit zo onderzocht hebt, zo zie je maar dat geld ook nog altijd wel een grote rol speelt bij fabrikanten.
Dit is een van de redenen dat ik jouw blog zo leuk vind! Heel interessant artikel.
Super artikel ik gebruik op dit moment shampoo, conditioner & leave-in conditioner van Chi merk dat het niets niet beter is dan bijvoorbeeld andrelon.
Ik ben ook erg benieuw na wat het verschil is tussen bijvoorbeeld het 3 stappen plan van clinique en soort gelijke producten van garnier of Nivea
Wat een goed en interessant artikel Serana. Je hebt uitgebreid onderzoek gedaan en er veel tijd in gestoken. Complimenten, erg tof zulke artikelen.
Top, bedankt voor deze informatie. Duidelijk en het zal mij weer geld besparen :
)
Wat een goed, uitgebreid artikel!