Door Nena – Ik maak deze heerlijke Vietnamese snack al jaren en altijd is het weer een succes. Twee weken geleden maakte ik ze weer en ik plaatste ook een kort filmpje op Instagram:
Doordat ik daar de vraag kreeg of ik niet eens een recept wilde delen op Beautylab.nl, besloot ik daar gehoor aan te geven. Vandaag laat ik jullie zien hoe je met slechts een paar ingrediënten de lekkerste Vietnamese loempia’s kunt maken!
Ingrediënten (voor 30 stuks)
bereidingstijd 2 – 3 uur
- 1 pak loempiavellen*
- 3 grote kipfilets (of tofu, garnaaltjes, surimi etc.)
- 3 winterwortelen
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 pak Mihoen (rijstvermicelli, een pak bevat 250 gram en je hebt zo’n 375 gram nodig)
- 4 – 6 blokjes kippenbouillon
- flink wat takjes selderij
- 2 eieren
- 1 el suiker
- zout & peper
- een scheutje azijn
- 1 liter zonnebloemolie (om in te frituren)
*De loempiavellen (Spring roll pastry) waren vroeger voornamelijk bij de toko verkrijgbaar, maar ik heb ook gewoon bij onze Albert Heijn ontdekt. Daar liggen ze (net als bij de toko) in de diepvries.
Keukenbenodigdheden
- 1 grote pan waar je de loempia’s in kunt frituren (een laagje van 2 cm olie is voldoende)
- 1 grote (wok) pan om de vulling in te maken
- 1 spatel
- 2 borden om de loempia’s op te vouwen en op te verzamelen
- 1 schaaltje voor het losgeklopte ei
- 1 kwast voor het ei-mengsel
- snijplanken
- blender
- 1 vergiet
- 1 grote kom voor de Laksa
Bereidingswijze
- Ontdooi de loempiavellen. Je kunt de loempiavellen het beste tenminste 1 uur voor het koken uit de vriezer halen. Ze moeten goed ontdooien, anders krijg je de vellen moeilijk los van elkaar.
- Voor het maken van de vulling bereid ik altijd eerst de ingrediënten voor. Ik gebruik voor vrijwel alles de blender!
- Was de winterpenen en rasp ze. Snijd de penen in grove stukken en doe dit in de blender. Hak de penen fijn door even kort de laagste stand te gebruiken. Je zal zien dat de penen dan al snel fijn genoeg worden.
- Ik spoel de blender even kort af onder de kraan en gebruik hem vervolgens voor het fijn hakken van de uien.
- Zoals ik al zei, voor dit gerecht gebruik ik vaak de blender, dus ook voor de kip! En ja dat werkt prima. Maak de kipfilet schoon, snijdt de filets in grove stukken en doe dit in de blender. Het kan zijn dat je enkele grote stukken nog even apart in de blender moet stoppen, maar al snel heb je fijne stukjes kip! Blend echter niet te lang, want we willen nog wel stukjes en geen kippengehakt! Ben je vegetarisch? Dan kan je kipfilet natuurlijk weglaten of vervangen voor vegetarische kip, tofu of houd je meer van vis vervang de kip dan voor garnaaltjes of surimi. Allemaal lekker in de loempia’s!
- De knoflook hak ik vaak fijn met een mes. Je kan ook een knoflookpers gebruiken.
- De mihoen hoef je eigenlijk alleen maar te wellen in een ruime hoeveelheid kokend water. Na ongeveer 4 minuten is het al klaar.
- Nou heb ik nooit schalen die groot genoeg zijn, maar mihoen slinkt al snel en dan kan je het een beetje in elkaar duwen. Alle sliertjes moeten in ieder geval een paar minuten onder water staan. Vervolgens giet je de mihoen af in een vergiet en spoel je het af onder de koude kraan. Door het koude water gaat de mihoen niet kleven. Vervolgens knip je de slierten in kortere stukjes.
- Verhit een scheut (zonnebloem) olie in een pan. Ik gebruik graag een grote wok, want het wordt een volle pan. Voeg hier de met zout en peper bestrooide kip aan toe. Bak dit al roerend.
- Wanneer je kip al een beetje gaar begint te worden voeg je de ui en knoflook toe. Je moet de kip niet te lang of hard laten bakken, want anders wordt het te droog. Roer het geheel even goed door en laat een paar minuten bakken.
- Was intussen de takjes selderij en snijd de blaadjes fijn. Voeg vervolgens de winterpeen en selderij toe aan het kip-mengsel.
- Roer het geheel door en beoordeel of je er nog extra selderij moet toevoegen. Je moet het namelijk wel een beetje terugzien in het geheel. Verkruimel vervolgens de blokjes kippenbouillon over het mengsel en roer het geheel goed door. Ik begin meestal met zo’n 4 blokjes en proef het geheel aan het eind. Is het dan nog te flauw, dan voeg ik nog 1 of 2 blokjes toe. Let op: deze kippenbouillon is echt de smaakmaker! Je moet het dus goed proeven in de smaak. Laat het geheel 5 minuten zachtjes bakken.
- Voeg nu de mihoen toe. Begin met ongeveer de helft en roer het geheel om. Voeg dan de rest toe. Meestal is het in totaal zo’n anderhalve verpakking (250 gram + 125 gram = 375 gram mihoen voor 30 loempia’s). Roer alles goed door.
- Proef nu of de vulling zoutig genoeg smaakt. Let er op dat het vrij zout moet smaken, want na het frituren trekt een deel van het zout in de loempiavellen en daardoor wordt de vulling echt te flauw van smaak. Je kan het ook een beetje aan de kleur zien, je vulling moet echt een beetje geel gekleurd zijn door de kippenbouillonblokjes. Voeg ook een scheutje azijn en een eetlepel suiker toe. Hierdoor wordt de smaak nóg beter. Meng alles even goed door. Proef nog even en haal vervolgens de pan van het vuur. Nu gaan we de loempia’s vouwen!
- Maak voldoende ruimte vrij op je aanrecht en zet de volgende benodigdheden neer: een bakje met daarin een losgeklopt ei en een kwast, twee borden, een onderzetter met daarop de pan vulling en de opgeknipte verpakking met ontdooide loempiavellen.
- Trek een loempiavel los van de stapel. De vellen kunnen meer hebben dan je denkt, dus je hoeft niet heel erg voorzichtig te zijn. Trek wel rustig, want anders trek je ze kapot. Leg het vel, met de hoek naar je toe, op een bord.
- Bestrijk de randen met ei en schep vervolgens 2 – 3 eetlepels vulling in een strookje in de hoek, zoals op de foto. Je moet ongeveer 2 cm ruimte overhouden aan de zijkanten. Vervolgens trek je de punt van de hoek over de vulling, zoals op de foto linksonder. Druk nu de vulling goed aan door er met je handen echt een rolletje van de ‘duwen’.
- Als het goed is ziet je loempia er nu uit, zoals op de foto linksboven. Vouw nu allebei de zijkanten naar binnen, doe dit vrij strak en zorg ervoor dat er genoeg ei aan de randen zit, want het vel moet de loempia echt goed dicht laten kleven. Je wilt tenslotte niet dat je loempia lek is als je gaat frituren, want dan loopt de olie in de loempia en wordt hij veel te vet!
- Rol de loempia verder op naar boven en zorg er ook hier weer voor dat het uiteinde de loempia goed dicht is geplakt. Nu is de loempia klaar om gefrituurd te worden! Ik vouw vaak gewoon net zo lang door tot al m’n vulling op is. Vaak houd ik dan nog een aantal loempiavellen over. Als je de loempia’s heel dik maakt, door ze heel erg vol te stoppen met vulling, dan haal je er natuurlijk minder uit. Ik red vaak zo’n 25 – 30 loempia’s met deze hoeveelheden. Maak je hele dunne loempia’s, dan haal je er meer dan 30 stuks uit.
- De loempia’s zijn vers het lekkerst, maar meestal eet je er zo’n 2 – 4 per persoon. De rest kan je gemakkelijk invriezen in folie. Voeg wat extra laagjes folie tussen de loempia’s toe tegen het ‘plakken’ wanneer je de loempia’s weer nodig hebt (je trekt ze anders snel kapot en dan gaan ze lekken.)
- Voor het frituren gebruik ik een grote hapjes pan. Giet een dikke laag zonnebloemolie in de pan. In deze pan gaat zelfs een liter. Een laag van 2 – 3 cm is genoeg. Ze hoeven niet onder te staan, want je kan ze keren. Je kan ook een frituur pan met olie gebruiken, maar dat heb ik zelf nooit gedaan. Ik verwarm de olie op de hoogste stand en zet hem dan iets lager wanneer ik ga frituren. Het moet in ieder geval goed heet zijn. Na zo’n 2 minuten worden de loempia’s mooi bruin. De binnenkant is natuurlijk al gaar, dus je kunt ze er al vrij snel uithalen. Laat ze even uitlekken op een stukje keukenrol voor het serveren.
Eet smakelijk! Ik serveer de Vietnamese loempia’s graag (mits het als avondeten dient) met wat lekkere bijgerechten. Mijn vriend heeft er heerlijke courgette bij gemaakt, gegrild met een zoetige saus en sesamzaadjes. En daarnaast aten we er deze keer nog wat emping, komkommer en rijst bij.
Ik eet de loempia’s graag met zoete chilisaus, maar je kan natuurlijk elke saus serveren die jij lekker vindt!
Ik ben benieuwd of jullie nu ook trek gekregen hebben in Vietnamese loempia’s? Het is eventjes wat werk om alles goed uit te leggen, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk! Gewoon een eenpansgerecht voor de vulling en wanneer je het vouwen onder de knie hebt, gaat het steeds sneller! Lekker voor op feestjes, als avondeten of gewoon als snack bij de film 😉
Hebben jullie wel eens Vietnamese loempia’s gemaakt? Ik vervang de kip nog wel eens voor garnaaltjes of surimi voor mijn vriend, maar mochten jullie nog meer variatietips hebben, dan hoor ik het graag!
Liefs, Nena
Instagram: @nenaburger
Twitter: @nenaburger
Yum! Ik hou van Vietnamese loempia´s! Duidelijk uitgelegd. Het lijkt me erg leuk om zelf te maken!
Oeh die zijn zo lekker! Op de basisschool had ik Vietnamees klasgenootje die regelmatig loempia’s meebracht 😀
Ik krijg er meteen honger van! Wat ziet dat er heerlijk uit zeg!
OMGGG NENA! HONGERRRR!
Gelukkig weet ik dat jij er altijd een paar in je vriezertje bewaard voor mij. Daarom houd ik ook zo veel van jou!! <3
😉
Auteur
Aaaaaah, ik weet dat ik jou gelukkig maak met lekkere hapjes 🙂 xxx <3
Mjuuuuuuuuuuuuuuuumm. 😀
Mmmm loempia’s met zoete chillisaus! Zó lekker 🙂 Zelfgemaakt zijn ze vast nóg beter 😉
Yumm! Ziet er echt heerlijk uit (en nu heb ik zin in loempia’s)
hm ik heb nog niet gegeten en ik voel het water gewoon lopen in mijn mond!! hmmm ziet er echt lekker uit!
YUMMY YUMMU loempias <3
Hmm, lijkt me erg lekker en ook leuk om zelf eens te maken 🙂
Heerlijk! Daar zou ik er nu wel een van lusten!
Oeeh lekker, ziet er heerlijk uit !
X
Vietnamese loempia’s vind ik altijd zo lekker! Ik heb ze alleen nog nooit zelfgemaakt, maar ik ga nu het nu toch eens proberen met dit recept.
Hmmmm lekker!
Op de markt staat een kraam die loempia’s verkoopt, die zijn ook heel lekker. Maar ik denk dat ze zelf gemaakt nog veel beter smaken!
ZOOOOOOOO LEKKER IS DIT! Ik ga dit eens een keer maken.
Hmmm, ziet er erg lekker uit!
hmmmmmmmmmm ik ga dit zeker maken .
dankje 😉
Dit recept ga ik aankomend weekend nog uitproberen. Bedankt voor ‘t delen 🙂
jaa, mama maakt ze ook altijd zo!!
Hmmm, krijg er spontaan honger van. Ziet er heerlijk uit, en nog best simpel ook!
Lekker! Ik heb ze een keer in de oven gemaakt met gebrek aan frituur.. Maar dit ziet er goed uit! Ga hetbproberen 🙂
wokpan + olie = ook frituur!
OH dit ziet er zo lekker uit 😀 Thanks for sharing 🙂
Ziet er erg lekker uit! Ik ga ze ook een keer zelf maken!
Yummiee, ga ik zeker proberen!!
Ziet er echt heerlijk uit zeg! De blender hoef je dus niet alleen maar te gebruiken voor smoothie blijkt maar weer!
Maar, bedoel je niet peterselie in plaats van selderij?
Auteur
Nee ik bedoel echt selderij. Selderij is wel vergelijkbaar met peterselie, maar selderij heeft een veel sterkere smaak.
Ik vind dit zooo lekker! Yum <3
Wat lijkt dit leuk om te maken zeg! En loempia’s zijn ook zo lekker he! Echt leuk om ook als tussendoortje te maken, niet? 🙂 Alleen is het enigste probleem dat ik geen blender heb. Ik merk echt dat er bij veel kookartikels dat ik op internet lees een blender nodig is. En de dingen waar je het niet voor nodig hebt lijken me dan niet lekker, haha! Heb je hier misschien een goede oplossing voor zodat ik ze toch eens kan maken? Alvast bedankt voor je antwoord!
Leuk artikel!
Mvg
Auteur
Een blender scheelt vooral veel tijd, maar heb je niet echt nodig voor dit recept! Je kunt de ui en winterpeen gewoon fijn snijden of desnoods raspen.
En de kip kan je of heel fijn snijden of koken en vervolgens pluizen (ik pluis mijn kip altijd door de gekookte kip met twee vorken uit elkaar te trekken). Op deze manier komt het ook fijn genoeg in de loempia. Succes!
Ziet er heerlijk uit! Mijn moeder gooit ook altijd alles in de blender; prima te doen!
Laksa is overigens geen andere benaming voor rijstvermicelli. Laksa verwijst namelijk naar de soep van ‘Laksa soep’. Af en toe staat op rijstvermicelli verpakkingen ‘Laksa vermicelli’ maar dit geeft niet de naam aan van de vermicelli, maar is meer een aanwijzing dat je de vermicelli oa kunt gebruiken voor Laksa soep (eigenlijk meer als hulpmiddel voor ‘belanda’s’).
Zo. Ik heb nog nooit zo vaak achter elkaar het woord ‘Laksa’ gebruikt. Nu heb ik toch wel echt zin in Laksa!
Auteur
Ja je hebt gelijk! Ik ben in de war met Mihoen als benaming voor rijstvermicelli. En ik kwam laksa steeds tegen in recepten als ze rijstvermicelli bedoelden 😉
Ik ga het even aanpassen, bedankt voor je uitleg!
Wow dat ziet er lekker uit, ik ga ze maken! 🙂
Aah heerlijk, ze lijken erg veel op de İndonesische lumpiah hoe wij ze maken, mmmh, weet al wat we gaan maken vrijdag..leuke post altijd van je, Nena!!!!
Ja hier heb ik nu wel trek in zeg! Maar ik ga toch maar een appel opzoeken haha!
Oeh ik ben hier ook GEK op. Nog nooit zelf gemaakt terwijl me dat super leuk lijkt.
Auteur
Het is ook echt leuk om te maken! Als als je ze dan een keer geproefd hebt, dan wil je nooit meer anders 😉
Jammmie, ziet er mega lekker uit. Mijn maag gaat er meteen van rommelen! Ik wil ze <3
Ik hou zooooooo van loempia’s! Ga ze zeker eens proberen zelf te maken!
Vind alleen frituren nog wel een beetje eng..
Ziet er heerlijk uit!
Ik maak vaak pasteitjes met ongeveer dezelfde vulling (wat gekookte ei dat in stukjes is gehakt erdoorheen en wat ketjap om alles meer op smaak te brengen), maar dit is ook wel eens leuk en lekker om te maken! 🙂
Goede foto’s trouwens!
Dat ziet er heerlijk uit! Ik hou echt van loempia’s, maar heb het zelf nog nooit gemaakt! 😉
JUM!!! en lekker dat ze zijn!!! ik heb er nog lekker 4 in de vriezer liggen..heerlijk!!! <3
Auteur
🙂
JUM!!! en lekker dat ze zijn!!! ik heb er nog lekker 4 in de vriezer liggen..heerlijk!!! <3
Woahhhh, dat ziet er echt te lekker uit! En helemaal niet zo moeilijk!
ziet er heerlijk uit! dit recept ga ik snel eens proberen! yum!
Ziet er echt heerlijk uit! Ik dacht dat het vrij moeilijk was om te maken, maar je legt het nu zo makkelijk en goed uit, dat ik zin heb om ze meteen te maken !!
Dit lijkt me echt superlekker! Ik zou het zelf alleen niet in een pan durven maken, maar liever in een echte frituurpan of in de oven; laatst hebben we bijna brand gehad bij vrienden van ons omdat ze daar in een pan probeerden te frituren.
Oh, heeeeerlijk ziet dat eruit! Zeker een keer proberen..
Heeeeerlijk heb alleen geen blender
Auteur
Haha, gelukkig kan je altijd nog snijden 😉
Hm ziet er lekker uit! Dit soort dingen maak ik eigenlijk nooit. Zelf frituren met olie in een pan vind ik toch wat te riskant ivm spetter en (ver)brand(ings) gevaar. Daar zou ik toch echt een frituurpan voor willen gebruiken.
Aawhh krijg gelijk trek in loempia’s nu. Ik ga het recept opslaan!
Wat zien ze er heerlijk uit! Duidelijk uitgelegd, thanks Nena!
Lekker! Wij maken ze ook ongeveer zo ik heb er gelijk weer trek in gekregen! Ik weet al wat ik dit wkend ga maken 😉
Nu heb ik honger gekregen! Ziet er heel lekker uit.
Poeh het ziet er uit als veel werk maar je hebt het wel heel gedetailleerd omschreven en lekker in duidelijke stappen zodat zelfs een drama-kok als ik het nog moet lukken om dit te maken ;). Best grappig om een keertje te proberen eigenlijk. Lang leve de keukenmachine, haha.
Ik zit nu alleen met heel veel trek in loempia’s achter m’n computertje op werk. Hmm 🙁
Auteur
Haha erg is dat hè!? Tijdens het schrijven van dit artikel kreeg ik er ook gelijk wéér trek in 😉