De stippenbegonia wordt ook wel stippenplant of Polka Dot Begonia genoemd, maar officieel en voluit heet ‘ie Begonia maculata Wightii. Er zijn talloze soorten begonia’s maar in dit artikel beperk ik me tot verzorgingstips voor de Begonia Maculata.
De stippenbegonia is werkelijk een lust voor het oog. Oh, die prachtige lange bladeren met donkerrode achterkant, bezaaid met zilverwitte stipjes. En dan bloeien ze ook nog meerdere keren per jaar met mooie kleine bloemetjes. Het is een schattig plantje, maar let op… als je het goed doet kan deze rakker tot wel 1,5 meter de lucht in gaan! Not so cute anymore, right? Dat is gewoon een STRUIK! Dus als je juist dol bent op grote kamerplanten kan de stippenbegonia ook iets voor jou zijn.
Ik houd van grote planten, dus mijn persoonlijke doel is om mijn stippenbegonia minstens één meter hoog te laten groeien. Ik ben al goed op weg want hij is nu 70 cm hoog (vanaf de onderkant van de pot gemeten). Mocht je geen ruimte voor zo’n grote plant in huis hebben, geen probleem, want de stippenbegonia is super gemakkelijk te stekken. Op deze manier kun je hem prima in toom houden én heb je tegelijkertijd leuke cadeautjes voor vrienden en familie.
Overpotten
Wanneer je een plant koopt kijk dan goed naar de gaatjes in de plastic binnenpot waarin je hem hebt gekocht: zie je dat de wortels door de gaatjes heen piepen? Dan is het de hoogste tijd om hem over te potten in een andere plastic binnenpot met gaatjes, maar dan nét een tikkeltje groter. Niet te groot, want de stippenbegonia houdt ervan om een beetje krap te zitten. Kies voor een pot die 1 cm groter is in diameter, bijvoorbeeld. Overpotten geeft planten stress en het duurt eventjes voordat hun wortels houvast hebben gevonden in de nieuwe potgrond, dus doe dit het liefste niet in hun winterslaap (die loopt meestal van eind oktober tot eind februari). Het is nu begin september dus als overpotten nodig is, wacht dan niet te lang.
De potgrond die ik zelf voor mijn begonia gebruik is gewoon de ‘normale’ universele potgrond. Ik koop zelf de meest cheap ass potgrond die er is (2 megagrote zakken voor €6,-) omdat deze geen voeding bevat. Ik voeg namelijk liever mijn eigen plantenvoeding toe (ik gebruik nu Liquid Gold Leaf). Je kunt ook potgrond gebruiken waar al van te voren voeding doorheen zit vermengd, meestal werkt dit dan 2 maanden door zodat je plant na het overpotten nog even lekker een boost krijgt! Overpotten is zeker aan te raden als je wilt dat je plant meer blad en vooral ook grotere bladvorming krijgt, en daarnaast ook een beetje de lucht in gaat.
Vaak wordt aangeraden om planten over te potten in een pot met een diameter die een paar cm groter is dan de vorige. De stippenbegonia houdt echter van een beetje krap. Ik zou de pot dus niet HEEL veel groter nemen. Misschien 1 of maximaal 2 cm groter in diameter.
Standplaats
De Begonia Maculata groeit oorspronkelijk in de jungles van Mexico. Ze leven dus in een vochtig klimaat en houden van lekker veel daglicht. Zet je stippenbegonia dus zeker niet te ver van een raam, dat is waarschijnlijk te donker voor ze. In de vensterbank is prima, maar pas op met direct zonlicht, dat kan mogelijk te fel zijn (alhoewel ze een half uurtje direct zonlicht per dag best aankunnen, bijvoorbeeld als je hem bij een raam op het oosten of westen plaatst).
Een handige indicatie is de ruimte tussen de bladeren. Zit er veel ruimte tussen (en is jouw stippenbegonia dus slungelig en kalig) dan moet je hem waarschijnlijk nog iets meer licht geven. Is hij helemaal niet de hoogte in gegaan, dan heeft hij juist wat minder licht nodig. Zijn de bladeren vaal, gelig en vallen ze uit, dan heeft jouw plant meer licht nodig. Zijn de bladeren verschroeid, dan hebben ze te veel (direct) zonlicht. Het is altijd even een trial & error, maar eenmaal de perfecte standplaats gevonden gaat je stippenplantje thriven, let maar op.
Zelf heb ik hem het hele voorjaar en de zomer in de huiskamer geplaatst waar hij veel licht van 3 ramen ontvangt, zonder in direct zonlicht te komen. Dat lijkt hij fijn te vinden. Hij is namelijk flink de hoogte in gegaan, maar is daarnaast ook lekker vol.
Momenteel staat hij in de badkamer, want de stippenbegonia houdt van een zeer vochtig klimaat. Maar daar kom ik straks op!
Bewatering
Begonia’s zijn heeeeeel gevoelig voor wortelrot, dus je moet deze plant ECHT NIET overwateren. En dat gebeurt sneller dan je denkt, want als (kersverse) plantenmama of -papa wil je je plantjes natuurlijk vertroetelen en dan geef je elke dag even een scheutje. Maar dat moet je met deze plant gewoon niet doen. Sterker nog, ik denk dat je deze plant liever te weinig water kan geven, dan te veel. Bij twijfel, niet inhalen.
Wat water geven betreft heb ik mijn begonia echt verwaarloosd (voor mijn gevoel dan) en hij gaat daar juist superlekker op. Ik heb het idee dat 1 keer water geven per 10 dagen of zelfs 14 dagen voor deze plant helemaal prima is. Ik geef dan wel redelijk veel in 1 keer, zeker 1 liter. Op deze manier kan er tussen de bewateringen door ook wat zuurstof bij de wortels komen en kennelijk vinden ze dat fijn. Zorg overigens altijd dat al het water weg kan lopen via de onderkant en laat NOOIT water achter in een eventuele schaal of sierpot om wortelrot te voorkomen.
Een tip is om lauwwarm of kamertemperatuur water te geven. Dit vinden bijna alle tropische kamerplanten chill. In ons kraanwater zit veel chloor, dat vinden plantjes helaas niet zo chill. Wat je kunt doen is kraanwater in een gieter tappen en dit 2-3 dagen laten staan in de hoek van je huiskamer (of ergens hoog, als je peuters hebt zoals ik, haha). In deze periode heeft het chloor de tijd om uit het water te verdampen. Gekookt en afgekoeld water geven werkt ook. Of haal het door een filter. Je plantjes gaan dit echt veel fijner vinden dan vers getapt, ijskoud kraanwater, TRUST ME.
Vochtigheid
Waar begonia’s ook van houden, is een vochtig klimaat (50% minstens, liever hoger). Door meerdere planten bij elkaar te zetten creëer je een vochtigere omgeving, maar het is wellicht ook een goed idee om je begonia in de badkamer te zetten (mits je daar ramen en veel daglicht hebt). Als je stippenplant plotseling blad verliest of ze lijken ineens een beetje sad, is de kans groot dat ze verlangen naar een vochtiger klimaat. Zeker in het najaar als we de verwarming aanzetten, wordt de lucht in huis heel droog. Hang dus altijd zo’n bakje met water aan je verwarming, of verplaats je begonia naar de badkamer.
Wat ik ook heb gelezen (maar nog niet zelf heb geprobeerd) is dat je je begonia op een schaal met kiezelsteentjes kunt zetten waar een dun laagje water overheen is gegoten. De pot moet dus niet IN het water staan, maar er vlak boven ‘hangen’. De kiezelsteentjes zorgen voor de juiste verhoging die hier voor zorgt. Ik ga dit zeker uitproberen en houdt jullie op de hoogte! Door een goed vochtig klimaat zal je stippenplantje helemaal opleven.
De begonia besproeien met water is overigens niet nodig. Eigenlijk houden ze daar helemaal niet van, want hun gevoelige bladeren beschadigen vrij snel, dus ik raad dit dan ook af.
Opbinden
De stengels van een stippenbegonia zijn niet superstevig, dus als ze lekker aan het groeien geslagen zijn kunnen de stengels het gewicht van hun bladeren niet aan, en buigen ze om. Dat ziet er altijd een beetje droevig uit. What to do?
Je stippenbegonia heeft ondersteuning nodig. Door je stippenbegonia te ondersteunen en op te binden zal je plant er wat voller uit gaan zien en ik heb het idee dat ze hier ook wat gelukkiger van worden. Als hij nog niet zo heel groot is kun je bijvoorbeeld één of meerdere eetstokjes in de aarde duwen en de stengel daar op 1 à 2 plekken aan vastmaken. Het liefst niet met touw, dat snijdt, maar met speciale plantenclips of klemmetjes die normaal gesproken voor orchideeën worden gebruikt. Ze lijken op van die jaren ’90 mini hair clips, vind ik! Alleen dan zijn ze donkergroen, dus vallen ze ook niet zo op.
Het is een hele kunst om je stippenbegonia op een zo mooi mogelijke manier op te binden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er zeker 2 keer in de week mee loop te ‘spelen’ om er zo’n mooi mogelijke en volle vorm in te krijgen. Het is echt bezigheidstherapie, heel zen om te doen. Momenteel heb ik één bamboestok van 1 meter hoog in het midden van de pot geduwd, en hier de stengels aan vastgeclipt.
Snoeien en stekken
Een andere manier om je stippenbegonia mooier te vormen en ook vooral voller te krijgen, is door hem te snoeien. En wat je eraf snoeit, kun je dan meteen stekken. Snijd zo’n 0,5 – 1 cm van een stengel af boven een blad. Doe dit met een scherp en steriel mesje. Hieronder zal op den duur een nieuw blad gaan vormen en door deze methode toe te passen, kun je dus een hele mooie en volle vorm in je stippenbegonia creëren. Het is eigenlijk een soort bonsai wat je doet, maar dan anders.
Het gedeelte dat je hebt afgesneden, hoe klein ook, is prima te stekken. Je kunt dit doen door de afgesneden stengel op water te zetten, maar eigenlijk is het veel sneller (en minder stressvol voor de plant) om de stek meteen op aarde te zetten. Wel even wat stekpoeder gebruiken (niet te veel!) en dan hop, de aarde in. Lekker strak aandrukken, met rust laten, en met een paar weken heb je dan een goed gewortelde stek die zelf nieuw blad zal gaan vormen. Fun!
Mocht je stippenplant nu heel bad gaan en je denkt dat zijn einde nabij is, stek dan zoveel mogelijk van de goede gedeeltes en zet die na een tijdje bij elkaar in één pot. Op deze manier kun je gewoon weer opnieuw beginnen en heb je je plant eigenlijk toch weten te redden. Wat ik aan jullie wil meegeven is; geef de hoop niet te snel op en heb een beetje geduld. Planten hebben meer overlevingsdrang dan je denkt. Met een beetje TLC zijn ze je zó dankbaar, ze kunnen je echt verbazen.
Ik hoop dat ik jullie wat nuttige tips heb kunnen geven over de verzorging van je Begonia Maculata aka de stippenbegonia. Het is zo’n leuke plant en als je eenmaal de juiste standplaats, bewatering en vochtigheid onder de knie hebt, weet ik zeker dat je het snel genoeg zal merken. Mocht je toch nog vragen hebben over de verzorging of gewoon even willen brainstormen of trouble shooten, laat dan zeker even een comment achter en dan probeer ik je verder te helpen.
Until next time,
Serena Verbon
Ik heb mijne zo een 2tal jaren geleden gekocht in een pakketje kneusjes, super klein en triestig plantje. Intussen is hij een dikke 60cm, mooi gevuld met lange bladen. Vanaf half mei gaat hij op het terras buiten, volledig afgeschermd van de zon , naast de hosta en graslelie, ook geen echte zonnekloppers. In september komt hij terug naar binnen.
Fijne Blog
Die van mij heeft het altijd goed gedaan maar heeft nu toch veel blad laten vallen. Hierdoor kale stengels met aan de uiteinden bladeren en zelfs bloemen en nieuwe blaadjes.
Wat kan ik het beste doen want hij is niet heel mooi meer zo…
Hier ben ik ook benieuwd naar… De mijne heeft hetzelfde probleem
Auteur
De enige oplossing is snoeien zodat er weer nieuwe uitlopers komen en hij voller zal worden. De afgeknipte stukken op water zetten, wortelen, en dan eventueel terug planten in dezelfde pot voor een nóg vollere look.
Hey Serena,
Super helpend artikel! Ik heb dit voorjaar 2 stekjes gekregen van een vriendin en ze gaan echt als een speer! Ik vraag mij alleen af of 1 stekje genoeg is voor een mooie volle plant? Of kan je ze beter samen in 1 pot zetten? Of wellicht een klein stukje afknippen en er bij in zetten?
Auteur
Ik zou ze zeker samen bij elkaar zetten en dan lekker laten groeien. Volgend voorjaar kun je dan zelf 2 nieuwe stekjes nemen, wortelen en bij de plant zetten om hem nog voller te maken.
Wat fijn om zo’n uitgebreide post te lezen, ik ben al veel meer te weten gekomen (en ik zit ook nog met zoveel vragen…)!
Ik heb nu een aantal maanden een stippenbegonia in huis alleen kan ik er maar niet achterkomen waarom hij er niet zo mooi uitziet zoals op de foto’s in deze post.
Het plantje heeft eerst op het tv meubel gestaan (een meter van het raam af; westen). Helaas begonnen er een aantal blaadjes te schroeien dus heb ik het plantje 1,5 meter verder de woonkamer in geplaatst. Veel bladeren voelen niet meer stevig, zijn vaak, jonge blaadjes drogen uit en. Alleen er vanaf en de takken groeien alle kanten op.
Eerlijk gezegd weet ik niet meer zo goed wat ik kan doen zodat het er beter uit komt te zien. De enige optie die ik nog heb is om het plantje op de andere vensterbank te plaatsen (op het oosten). Wel is het zo dat ze ochtendzon naar binnen valt en het een klein beetje tocht.
Het zou super zijn als jij (of iemand anders die dit leest) tips voor mij heeft zodat ik het plantje weer in topvorm kan krijgen!
Liefs!
Auteur
hi Demi,
tocht houden planten niet van, maar je kunt het allicht proberen. Ik vind zelf licht vanaf het Oosten heel fijn voor de planten. Net zoals met mensen geldt hetzelfde voor planten: laat ze langzaam wennen aan het licht. Als wij na de winter volle bak in de zon gaan verbranden wij ook (tenzij we goed SPF smeren, maar even voor de vergelijking haha). Langzaam wennen dus en niet ineens vol in de zon gaan zetten. Maar het is nu najaar, dus denk dat het wel kan.. het wordt niet al te zonnig meer. Denk ook aan de luchtvochtigheid. Heb je die wel eens gemeten?
x
Wat is TLC?
Auteur
tender love and care <3
https://www.drinkwaterplatform.nl/chloor-kraanwater-drinkwater/#:~:text=Nederland%20uniek%3A%20geen%20chloor%20in,dat%20in%20Nederland%20niet%20nodig.
Dank voor de tips, ik haal hem uit de zon en ga hem opbinden. Heel nuttig, maar ik dacht al: ik proef nooit chloor en waarom zouden we dat in Nederland toevoegen als de kwaliteit van ons drinkwater zo goed is, ben het uit gaan zoeken, chloor zit niet in Nederlands drinkwater.
Auteur
Nee het wordt niet toegevoegd zoals in Amerika, daar proef je het ook zeker, maar het zit er wel in, ook hier in Nederland. Ook al is het een minimale dosis. Bijvoorbeeld omdat mensen met chloor schoonmaken en dat doorspoelen. Toch scheelt het daarom om het een dagje te laten staan zodat chloor maar ook andere gassen/stoffen kunnen verdampen voor je het aan je plantjes geeft.
Beste Serena,
Wat een leuk artikel. Ik belandde toevallig op deze site door informatie op te zoeken over katten. Ik wist niet dat een stippenbegonia zo groot kan worden! Ik ben er ook helemaal weg van!
Ik zag dat jij katten houdt. Ik heb een vraag voor jou. Mag de stippenbegonia in dezelfde kamer waar katten lopen? Wat is jouw ervaring hiermee? Ik wil binnenkort een katje halen uit een asiel, maar wil zeker zijn dat de omgeving kattenproef is. 🙂
Groetjes,
Eliana
Auteur
hi Eliana,
voornamelijk de wortels zijn giftig dus als je kat een graver is zou ik de plant lekker hoog wegzetten. Knabbelen aan de bladeren kan niet zoveel kwaad (maar is niet wenselijk voor de plant of course!) dus gewoon even afwachten hoe het karaktertje van je poes zich ontwikkeld en op basis daarvan besluiten hoe je de plant in je interieur wegzet 😉
veel plezier met je katje!! Heerlijke beestjes!
een goededag allemaal vandaag 27-5-2022 een mooie stippenbegonia gehaal .ik heb je tips gelezen en ik heb hem in mijn terarium gezet waar het dus vochtig is 80% dus hoop dat die het goed gaat doen zijn mooie planten .en het is een tropich terarium met gifkikkers dus ik denk dat de plant wel happy is met het klimaat ervan ik hou je op de hoogte hoe hoog de plant zal zijn en of die het goed doet erin .mvg martin
Auteur
Wow, klinkt superleuk en zo gaaf dat je kikkers hebt! Het ziet er vast uit als een tropisch jungle paradijsje voor ze!
In oktober als stekje gekregen van mijn zusje. Inmiddels ruim 80 cm hoog, met 2 zij-scheuten.
Staat in de vensterbank op het noordwesten, in de namiddag haal ik hem weg ( zoals meerdere planten) ben er heel blij mee, doet het enorm goed. Bedankt voor de goeie tips
Mijn stippenplant is nu een jaar oud. En begint al aardig vol te worden maar hij heeft nog allemaal lichte bladeren mist nog de donker groene en rode kleur van de bladeren. Ook wil hij nog niet de hoogte in en groet voornamelijk de breedte in. Heb jij misschien tips om dit te verbeteren en m’n plantje blijer te maken?
Auteur
door opbinden gaat hij de hoogte in! En misschien moet je hem wat lichter zetten om donkere bladen te krijgen?
Fijn om je tips te lezen. Ik ben gek op deze plant. Dus toen ik ze bij de appie in de aanbieding zag staan heb ik er meteen twee meegenomen. Helaas krijgen ze beiden nu veel bruine bladeren, ik had het wat opgegeven. Maar nu ik jouw plant zie sta, ga ik het toch nog eens proberen. Misschien overpotten en een paar stekken eraf. Wie weet…
Ah, ben zo gek op deze plant! Tijdje geleden had ik er eentje maar helaas redde die het niet. Wellicht dat hij toch te weinig zonlicht kreeg. Hij stond niet bij het raam en mijn raam zit op de oostkant, dus daar komt ook niet zoveel licht
Hoi!
Dankjewel voor je fijne artikel.
Ik vroeg me af hoe de plant staat tegenover een beetje tocht?
Hij deed het heel goed maar plots beginnen de nieuwe blaadjes te vallen maar die staat inderdaad boven de vensterbank die nu aanligt. Ik zou hem verhuizen naar de badkamer maar het raam tocht wel een beetje. Daarmee dat ik de vraag stel.
Alvast bedankt!
Auteur
Tocht is voor elke plant een dooddoener, helaas! Snel verplaatsen.
Hi.
Ik heb een prachtige stippenplant gekregen. Al vrij snel werd ik verrast door een heleboel bloemen. Nu de bloei er uit is breken ineens al mn bladen af op de plek waar de bloemen hebben gezeten?!?!
Inmiddels is mn plant gehalveerd in volume ?
Wat is er mis en wat kan ik er aan doen?
Hi,
Super tips! Ik wist niet zo goed wat deze plant nodig had, maar nu is het duidelijk. Hopelijk is ze er snel weer bovenop, want ze kreeg dus te veel licht…. ik maar denken dat ze het naar haar zin had op die plek, maar nee..
Ik heb een stippenplant cadeau gekregen. Hij staat aan het raam en heeft dus voldoende licht maar toch doet hij het helemaal niet goed. Ik vind het een mooie plant en zou hem graag zien groeien en bloeien. Nu zijn zijn bladeren slap, krullen om en verdrogen aan het uiteinde. Ik heb hem al voeding gegeven. De binnenpot staat op kiezel met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Maar hij ziet er nog steeds heel triest uit.
Wat heeft hij nog nodig?
WantHoi serena, onze plant is wel over de 2 meter hoog geworden in laatste 2jaar, Staat al vrijwel vanaf het begin in de grootste pot die ik toen kon vinden voor binnen. Heeft ondertussen al een 4e hoofdstengel vanuit de pot die over de meter gaat. En hij bloemt eigenlijk het hele jaar rond, bloemetjes blijven er dan ook constant afvallen We geven hem over het algemeen 2x per week vrij ruim water. Mijn vraag is echter: weet jij of de stippen begonia maar vooral de bloempjes, giftig is voor mens of baby?
Auteur
Nee alleen de wortels zijn giftig. En wow, ik wil graag een foto zien joh! Als je tijd hebt, kun je het sturen naar mn email of via DM in Instagram. Ben benieuwd!!
Weet iemand misschien waarom ik maar 1 maal bloemen kreeg op mijn stippenbegonia ?
De rest van jullie raadgevingen doe ik en de plant ziet er mooi uit
Auteur
Het kan zijn dat hij te druk is met maken van nieuw blad of nieuwe wortels. Het helpt ook om wat voeding te geven en de condities optimaal te maken.
Hi! Ik sinds een jaar een stekje en die is nu lekker aan het groeien! Hij krijgt om de twee weken wel een nieuw blad. Hij hangt nu ook een beetje één kant op, dus zou ik wel willen dat die ook in de breedte groeit. Ik zou dus graag meer stelen willen, kan ik mijn begonia dan nu al stekken? Hij heeft nu zo’n acht bladeren. Bloeit de basissteel nog wel door? Groet, Sarah
Auteur
hi Sarah, de basissteel gaat idd verder. De stek zou je er naast kunnen planten nadat deze goed is geworteld, om zo meer stengels in je pot en dus ook een vollere plant te kweken. Nu al stekken… ik zou eventjes wachten nog. Tot je eigen stek ook iets sterker is geworden. Nog 1 maandje wachten, anders?
hey Serena! Ik heb heel veel nuttige tips gekregen vanuit je artikel! Tof geschreven ook. Ik heb echter wel nog een vraagje over mijn Begonia. Ik krijg een heleboel nieuwe blaadjes aan mijn plant, maar na verloop van tijd vallen die er zomaar af. Mijn plant staat aan het raam, maar niet direct want dit raam is gericht op de oostkant. Ik geef om de week water, maar voel eerst eens aan de aarde of de plant wel nood heeft aan water, anders stel ik het water geven een dagje uit. Ik weet echt niet waardoor mijn mooie nieuwe blaadjes er zo afvallen.
– Veel liefs!
Auteur
Zou het kunnen zijn dat de luchtvochtigheid te laag is? Staat hij bijvoorbeeld boven de verwarming?
mijn stippen begonia heeft mooie bladeren, groeit aan, maar ik heb vroeger nog maar 1 maal bloemen gekregen en nu niet meer.
Door te verhuizen was hij een tijdje niet mooi meer , maar nu wel en ik weet niet hoe ik bloemen moet krijgen
Een fijn artikel over de Stippenbegonia!
Ik las over de tip om de plant op een bodem van kiezelsteentjes te plaatsen.
Heb je dit al uitgeprobeerd? En bedoel je dan: met de binnenpot? Ik dacht aan de gevoelige wortels van de plant. Die mogen dan het water niet raken natuurlijk!
Ik wil dit graag zelf gaan proberen. Dus ben benieuwd naar je advies
Auteur
hi Coby,
ja wat je kunt doen is een schaaltje met kiezelsteentjes vullen met een laagje water en daar de binnenpot op zetten. Door de hoogte van de kiezels zullen de wortels het water niet raken. Maar het water verhoogt wel de luchtvochtigheid.
Hi Serena, ik heb net een stekje gekregen. Week op water gehad maar nu toch maar over gepot in gewone potgrond en een mooie kleine pot. Moet ik het nu goed vochtig houden de eerste tijd? Heel erg bedankt voor je blog, het is echt heel informatief. Love plants!
Hey serena!
Mijn stippenplant doet het niet zo goed, enkele bladeren verschrompelen aan het einde, en verkleuren naar bruin. Wat kan ik hieraan doen?
Beste Serena, leuk artikel en wat is je plant mooi! Mijn stippen begonia heeft wat problemen. Ik heb hem gekocht als stek een maand of 4/5 geleden en hij was flink gegroeid. van 1 blaadje naar twee takken met een stuk of 8 bladeren. nu sinds een week of 2 verliest hij ineens al zijn blad. ik heb alleen nog 2 zielige stengels staan… Het vreemde is dat de bladeren er nog wel gezond uitzagen en ook nog stevig waren. Heb jij een idee wat het probleem geweest zou kunnen zijn? hij hangt op ongeveer 2 meter van een raam op het noord-westen. grootste vraag: krijg ik de takken nog weer aan de gang? ze zien er nog stevig en mooi groen uit… alvast bedankt voor je ideeën.
Auteur
hi Sebastiaan,
in het najaar is er minder licht en begonia’s houden van veel licht, misschien dat je daarom zou moeten denken aan een andere standplaats waar je plantje meer lichturen kan pakken. Mijn ervaring is dat ze best wat direct zonlicht kunnen verdragen als het maar niet te veel is, maar gezien je raam op het noord-westen staat zou je hem dus gerust in de vensterbank kunnen plaatsen. Verder gaat de verwarming weer aan omdat het buiten (en dus ook binnen) wat kouder wordt, en dat betekent een lagere luchtvochtigheid. Begonia’s HOUDEN van vocht. Je kunt van die bakjes water aan je verwarming hangen, meer planten bij elkaar zetten of de plant op een tray met kiezels en een laagje water zetten om de luchtvochtigheid te verhogen. En vanwege de verwarming die aangaat, wellicht ook vaker water geven dan normaal?
De enige keer dat mijn begonia gezonde blaadjes liet vallen was tijdens de hittegolf, ik had toch gewoon vaker water moeten geven. Omdat ze graag strak zijn, zijn de potjes relatief wat kleiner, dat betekent vaak ook wel dat je iets vaker water moet geven tov je andere planten. Mijn advies is wel altijd om de potgrond te voelen voordat je water geeft. En als je into plantjes bent kan ik ook echt een temperatuur/luchtvochtigheidsmeter aanraden. Zelf heb ik deze:
https://www.bol.com/nl/p/beurer-hm16-hygrometer-luchtvochtigheid-thermometer/9200000010330578/?Referrer=ADVNLGOO002042-G-63721778772-S-490779242111-9200000010330578&gclid=CjwKCAiAzNj9BRBDEiwAPsL0dznivFZ98Hmupo69HlAoo5HguAkTRt-4rCtyiPlDBiiRsYsNyPLyohoC1UYQAvD_BwE
Heel veel succes in elk geval!
OJA, als je goed naar de stengels kijkt zie je dan miniscule groene puntjes? Dat zijn punten waar nieuw blad kan gaan uitlopen. Gooi je plant dus zeker niet weg! Je kunt van hele kale stengels naar een supervolle plant gaan volgend jaar. HAVE FAITH.
Leuk en uitgebreid artikel. Mijn stippen begonia gaat ook goed, maar ik denk dat ik er toch 2 stukjes moet afhalen, zodat hij voller wordt. Heb ik meteen 2 nieuwe stekjes om cadeau te geven.
Super mooie plant heb je
Dankjewel voor het uitgebreide artikel! Heel leuk om te lezen allemaal.
Ik vraag me af: je schrijft dat er in ons drinkwater veel chloor zit en dat het daarom goed is dat er eerst uit te laten verdampen.
Volgens mij is dat in Nederland niet het geval.
Er wordt hier geen chloor aan het drinkwater toegevoegd (behalve door waterbedrijven PWN en Evides, en dat zijn naar hun zeggen zulke minieme hoeveelheden dat het niet meetbaar is in het distributienetwerk).
Zie bijvoorbeeld deze pagina van een platform van de Nederlandse drinkwaterbedrijven en de citaten van het RIVM: https://www.drinkwaterplatform.nl/chloor-kraanwater-drinkwater/.
Zou het kunnen dat de tips en informatie over chloor vooral van buitenlandse bronnen komt?
Dit klopt helemaal. Bedoelt Serena misschien dat ons kraanwater veel kalk bevat? Dat is namelijk ook niet goed voor de planten. Water in de gieter laten staan: dan kan de kalk bezinken.
Auteur
hi Jolieke,
nee deze tip heb ik gekregen van een familielid van mij, die heel veel ervaring heeft met planten. Er zit in NL wel degelijk chloor in het drinkwater. Niet te proeven (gelukkig), zoals bij het drinkwater uit Amerika, maar het zit er zeer zeker wel in. Hoe miniem het ook is, vergelijk het eens met plantenvoeding. Dat los je op (2 ml op 1 liter, dus dat wordt onwijs verdund) en toch genieten je planten er van. Dus hoe laag en onmeetbaar de concentratie chloor in ons drinkwater ook is, het heeft wel degelijk een effect op je kamerplanten. De ene kamerplant zal er ongetwijfeld minder last van hebben dan de andere. De ervaring is dat ze het over het algemeen veel beter doen met geheel chloorvrij, kamertemperatuur water. Probeer het eens uit, zou ik zeggen! 🙂
Dankjewel voor de toelichting!
Ik ga er zeker mee experimenteren, ben benieuwd.
Auteur
Me too! En nu we toch de regentijd in lijken te gaan, van regenwater worden ze over het algemeen ook heel happy. Dus als je geen regenton hebt, kun je gewoon wat emmertjes buiten neerzetten om het regenwater in op te vangen.
Ik ga de komende maanden experimenteren met ‘bokashi’, ben super benieuwd!
Ik geef mijn planten ook regenwater, en dankzij jouw tips heeft mijn alocasia in de afgelopen wel 3 nieuwe bladeren gekregen. Leuk dat je over je planten blogt!
Hoi Serena,
mooi artikel! Maar je schrijft ‘veel chloor’ en dat is echt niet zo. Kalk kan een probleem zijn, en het is prima het water te laten staan. Maar veel chloor hebben we gelukkig niet, zijn we een van de enige van ter wereld!
Ik vang regenwater op in een gieter en bewater daarmee. Ook een fijne (water en geld besparende) tip!
Ik was op zoek naar tips over bruine puntjes, zoals meerdere hier. Ik zal verder zoeken, maar misschien een fijne uitbreiding op je artikel.
Hoi Serena
Ik heb vanmorgen een Begonia maculata op de markt gekocht voor €1,50.
Nu is het mijn bedoeling om hem op de hoek van de kast te laten groeien als hangplant, kunnen die tere stengels dat aan
Gr. Jacky?
Auteur
hmmmm ik raad het je niet aan, hij wordt niet zo vrolijk van hangen.