Verleng de geur van je parfum

Hebben jullie dat ook soms? Heb je net een geweldig verslavend parfum ontdekt, kom je erachter dat dit heerlijke geurtje na slechts 2 uur al vervlogen is. Big bummer. Het ene parfum vervliegt sneller dan de andere, maar hier zijn verschillende redenen voor. En wist je dat je de geur van je parfum kunt verlengen met een aantal simpele tips? Hieronder heb ik een aantal tips voor jullie verzameld die de staying power van een parfum kan verlengen.

1. Eau de toilette versus eau de parfum
Het is nogal voor de hand liggend, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte dus ik vertel het toch nog graag even. De meeste parfums zijn verkrijgbaar als eau de toilette en eau de parfum. Dit staat duidelijk vermeld op de flacon en het doosje. Parfum is in feite een geurconcentraat verdund met alcohol. Een eau de toilette bevat minder geurconcentraat en meer alcohol vergeleken met een eau de parfum, wat wil zeggen dat een eau de parfum geconcentreerder is en in de meeste gevallen dan ook langer op de huid waarneembaar blijft. Dit is niet altijd het geval, soms vervliegen eau de parfums ook vrij snel (maar hierover later meer).

Sommige parfums zijn zowel als eau de toilette als eau de parfum verkrijgbaar, en hoewel eau de parfums vrijwel altijd duurder zijn kan ik je toch aanraden om hiervoor te gaan als je op zoek bent naar een parfum die wat langer op de huid blijft nageuren. Eau de toilettes en eau de parfums verschillen van geursamenstelling, ondanks dat het om dezelfde geur gaat, dus test de geuren altijd uit en stap niet klakkeloos over van een eau de toilette naar een eau de parfum. Sommige parfumhuizen, zoals Chanel en Dior, hebben zelfs parfum absolue, extrait de parfum of parfum in hun assortiment. Dit zit in kleinere flacons, maar kost al snel zo’n drie keer zoveel. Hier heb je echt maar een druppel van nodig die soms wel tot twee dagen op de huid blijft nageuren. Maar goed, dat mag ook wel voor die prijs.

2. Berg je parfum goed op
Parfum dien je altijd op een koele en donkere plaats te bewaren. In elk geval, houd je flessen uit direct zonlicht en bewaar ze niet in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Je hoeft ze dus niet per se weg te stoppen in een doos onder je bed, maar zet ze neer op een plek in de schaduw en waar direct zonlicht niet kan komen, ook niet in de loop van de dag. Eigenlijk zou opbergen in een doos wel het allerbeste zijn, zeker als je een grote stash hebt. Het is alleen onhandig (waardoor je ze sneller niet dan wel gebruikt) en als je je parfums elke dag gebruikt dan zijn ze op binnen de tijd dat een parfum zou kunnen bederven. Bedorven parfums herken je aan een verandering in geur en kleur. In de meeste gevallen wordt een parfum donkerder en ruik je iets ‘vreemds’ na het opsprayen. Soms is het niet eens per se vies, maar het ruikt gewoon anders. Mocht dit zo zijn én de kleur is donkerder dan is er een grote kans dat je parfum bedorven is. Let dus goed op de manier waarop jij je flacons bewaard. Op de goede manier behoud je de kwaliteit van je parfum waardoor ook de houdbaarheid op de huid in stand word gehouden.

Zelf bewaar ik mijn parfums in mijn nachtkastje in een hoek van mijn slaapkamer. Er komt geen direct daglicht bij, dus ze staan daar lekker in de schaduw.

3. Het verschilt…
Er zijn veel verschillende types parfum, zoals ‘floral’ (bloemig), ‘oriental’ (kruidig, oosters), ‘woody’ (veel houtnoten) of ‘chypre’ (mos, hars, citrus, patchoeli). Ik ga er iets dieper op in in dit artikel, voor de geïnteresseerden. Een parfum is opgebouwd uit honderden parfumnoten waarvan de opvallendste worden vermeld voor het grote publiek. Vaak zijn er per parfum zo’n 6 tot 12 parfumnoten bekend. Deze noten bepalen ook tot welk type parfum ingedeeld kan worden. De basisnoten bestaan vaak uit houtnoten, muskus, amber of patchouli. Het zijn de noten die het langste blijven hangen en ze zijn dan ook bepalend voor de houdbaarheid van een parfum op de huid. Hoe meer basisnoten er in verhouding in een parfum worden verwerkt, hoe langer de ‘staying power’ ofwel de houdbaarheid.

Chypre-parfums bestaan voor zo’n 60% uit basisnoten en daarom blijft dit type parfum vaak lekker lang nageuren. Naast chypre-parfums hebben ook oriental- en woody-parfums een goede staying power. Parfums met in verhouding minder basisnoten en veel citrus zullen sneller vervliegen, bijvoorbeeld fruity florals en aqua-parfums. Om deze reden kunnen eau de parfums alsnog sneller vervliegen dan je gehoopt had, omdat ze van een type parfum zijn met veel lichte bloemen- en citrusnoten. Een hogere concentratie zegt dus niet alles.

Miss Dior is een voorbeeld van een chypre-geur die erg lang blijft hangen (bij mij langer dan een dag!).

4. Ontdek je plekjes!
“A woman should wear perfume wherever she wants to be kissed.”  zei die goeie ouwe Coco Chanel ooit. En gelijk heeft ze! De warmste plekken van je lichaam zijn de plekken waar je aderen het dichtste bij je huidoppervlak liggen en waar je een voelbare hartslag hebt. Volgens de meeste parfumeurs kun je op deze plekken, pulse points genoemd, het beste je parfum aanbrengen. Plekken zoals je hals, achter je oren, je polsen, tussen je borsten (ja, echt!) en zelfs je knieholtes zijn daarom de aangewezen plekken om parfum aan te brengen. Pulse points verlengen de staying power van je parfum niet zo zeer, maar ze zorgen ervoor dat een parfum het beste tot zijn recht komt. De warmte maakt de geur intenser.

5. Het weer
Het is echt waar, in vochtig en warm weer zal een parfum sneller vervliegen. Bovendien transpireer je met zulk weer ook sneller wat er voor zorgt dat je je parfum sneller kwijtraakt. Zomerse parfums bevatten vaak veel lichte geurnoten en veel fruit en citrus. Dit zijn ingrediënten die bekend staan snel te vervliegen. Hoe droger het weer, hoe beter het is voor de staying power van je parfum. Misschien dat je daarom in de zomer sneller geneigd bent ‘bij te sprayen’? Nu weet je waarom.

6. Layering
‘Layer a fragrance’ is een term waarmee wordt bedoeld dat je een parfum in laagjes kunt dragen. Wanneer je je wast met douchegel, vervolgens insmeert met bodylotion en als laatste een parfum aanbrengt in dezelfde geur dan ruik je niet alleen intenser, ook de staying power zal op deze manier zeker verlengd worden dan wanneer je alleen het parfum aanbrengt. Nu is douchegel en bodylotion van high end merken nog vrij kostbaar (denk aan zo’n 30 tot 40 euro) waardoor je een behoorlijk bedrag moet neertellen wil je je parfum gaan layeren.

Gelukkig is er een andere methode die veel betaalbaarder is. Parfum vervliegt sneller van een droge huid en blijft langer nageuren op een normale tot vette huid. Waarom? Omdat een vette huid meer eigen huidoliën bevat waaraan het parfum zich kan hechten. Probeer je huid op de pulse points eens in te smeren met een geurloze bodylotion, of neem een pot vaseline. Wacht 2 tot 3 minuten tot de bodylotion is ingetrokken (vaseline trekt niet in en als het erg vettig is kun je er een tissue overheen halen zodat het niet zal vlekken op je kleding) en breng vervolgens een spritzje parfum aan. Vooral personen met een droge huid zullen merken dat op deze manier de staying power van hum parfum wordt verlengd.

7. Hairspray?
Een andere manier om nog wat langer van je parfum te genieten is door het in je haren te sprayen. Niet te veel, want er zit uitdrogende alcohol in, maar gewoon één spritz. Ik doe het zelf altijd en op internet las ik dat veel parfumneuzen het ook als tip gaven, dus daarom wilde ik dit ook nog even melden hier. “Hair keeps fragrance for a long time as it is slightly oily, is permanently heated up by your skull (the warmest part of the body), and is always in motion.” aldus parfumeur Frédéric Malle. In het voorjaar komen er trouwens geregeld speciale ‘fragrance hair mists’ uit. Deze bevatten geen tot minder alcohol en zijn speciaal bedoeld om in je haardos te sprayen.

Hieronder een aantal hair mists die ik vond op Sephora.com:
8. Zoals vroeger
Parfum kan vlekken, dus pas ermee op, maar een spraytje parfum in je sjaal kan er eventueel ook voor zorgen dat de geur wat langer bij je blijft hangen. Ik doe dit zelf ook altijd, maar gewoon omdat ik het lekker vind ruiken wanneer ik mijn sjaal over mijn neus trek als het weer eens te koud is buiten! Vroeger deed men dit ook trouwens, dan brachten de mannen wat eau de cologne aan op hun zakdoek en die staken ze in hun borstzakje. De dames deden het ook, en als ze gecharmeerd waren van een man dan wierpen ze hem hun zakdoekje toe. Those were the days!

Dit waren mijn tips om de staying power van je parfum te verlengen. Zoals je ziet zijn er diverse manieren om ervoor te zorgen dat je parfum gedurende de dag langer blijft hangen, waarbij je dus al moet opletten bij de aankoop (welk type parfum? Welke concentratie?). Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad, en als ze zelf ook nog een gouden tips hebt waardoor parfum langer na blijft geuren op de huid, please share!

Until next  time,
Serena Verbon

 

Volg:

104 Reacties

  1. José
    31 januari 2018 / woensdag, 31 januari 2018

    Prima tips! Enkele kende ik al maar Vasaline nog niet.
    Ik heb wel een vraag.
    Ik ben écht luchtjesverslaafd en koop regelmatig een luchtje dat in de aanbieding is. Ook kijk ik regelmatig op Internet en het verbaast me hoe groot de verschillen zijn van hetzelfde luchtje. Ik vraag me dan af hoe dat kan en of het de échte luchtjes zijn. Iemand hier ervaring mee en wellicht uitleg mogelijk?

  2. 5 september 2017 / dinsdag, 5 september 2017

    Leuk om te weten! Inderdaad, ik moet meer parfum gebruiken als het regent en nu weet ik waarom. Ook had ik geen idee dat er het verschil tussen zomerse en winterse parfums is. Ik zal erop letten als ik een nieuwe geur kies. Bedankt voor het advies!

  3. Anoek
    9 juli 2016 / zaterdag, 9 juli 2016

    Yay voor de Vaseline tip! Ga ik proberen! Super leerzame artikelen schrijf je!

  4. bo
    12 mei 2015 / dinsdag, 12 mei 2015

    Ik heb chanel mademoiselle en miss dior eau de parfum al een aantal keren geprobeert (zo een klein spuitflesje) maar bij mij blijven die geuren helemaal niet hangen. Vind ik zo jammer. Vind het 2 heerlijke geuren. Maar durf ze daardoor niet goed te kopen.

  5. miranda de jong
    2 januari 2014 / donderdag, 2 januari 2014

    Heel interessant al die weetjes. Zou eigenllijk iedere parfumzaak moeten bijvoegen bij een aankoop. Ik heb ook nog een vraagje waar zelfs parfumzaken bij ons geen gedacht van hebben. Bij toeval heb ik over drie jaar een flacon Ange ou Demon eau de parfum Givenchy gekregen. Zwarte dop met gewoon doorzichtig glas ongekleurd en zo zag de vloeistof(parfum) er ook uit. Deze geur was echt mijn geur, iedereen gaf mij complimentjes. Ik kocht het iedere keer bij de zelfde winkel. Vorig jaar kocht ik het weer maar bij opening van de verpakking zag ik dat de vloeistof gelig was geworden. Ben terug gegaan en heb uiteindelijk een andere flacon gekregen. Maar nu ging ik weer naar die zaak en wilde weer een nieuwe flacon maar ik wilde dat ze verpakking open maakte voor ik betaalde en dat was geen probleem. Twee verpakkingen hebben we open gemaakt en alletwee gelige kleur, terwijl het normaal de kleur van water moet hebben, denk ik. In de winkel weten ze niet welke kleur hij eigenlijk moet zijn, zijn maar verkoopster zeggen ze en een vertegenwoordiger zien ze niet vaak. Ik ben hopeloos op zoek zelfs bij Givenchy om erachter te komen wat nu eigenlijk de goede kleur moet zijn. Het zijn wel kostelijke flacons en wil toch graag waar voor mijn geld en geen sullig verkooppraatje. Kunnen jullie mij misschien helpen???? Miranda

    • Susanne
      24 september 2015 / donderdag, 24 september 2015

      Die vloeistof mag wel een beetje gelig zijn hoor! Ik heb die al heeel vaak gehad en die zijn bij mij altijd gelig geweest, de geur wordt er niet minder om.

  6. katrien
    9 maart 2013 / zaterdag, 9 maart 2013

    Je schrijft soms echt nuttige artikels die ik nergens anders zie verschijnen, super! Ik heb weer wat geleerd :).

  7. Nicole
    20 januari 2013 / zondag, 20 januari 2013

    Handige tips. Die ga ik zeker gebruiken!

  8. Jade
    16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

    Niet echt een tip maar dit is wat ik doe! Meestal spray ik parfum nadat ik een BH en een onderhemdje aan heb. En snel daarover de kledingstuk die ik aan wil. Dan trekt het ook in mijn kleding. Verder heb ik idd het idee dat wanneer ik een gewone bodylotion aanbreng dat de geur intenser wordt. Helemaal met de bodylotion die meestal bij de cadeauverpakking zit. En ik spray extra op plekken waar ik meer transpireer, tussen mijn borst en in mijn nek waar mijn haar op valt.

  9. Amber
    16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

    Heel erg handig!
    Zelf spray ik het altijd in mijn hals en op mijn polsen, soms achter mn oren.

  10. Dorine
    16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

    Parfum op een watje en dat watje tussen je borsten/bh doen heb ik nog als tip

  11. 16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

    Goede tips! Heel handig. Zelf spray ik altijd in mijn haar en op mijn sjaal zodat de geur subtiel maar wel de hele dag bij me blijft zonder steeds opnieuw te sprayen.

  12. 16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

    Super handige tips Serena! Die van de bodylotion ga ik zeker eens proberen. En parfum in mijn haar klinkt verleidelijk, maar ik heb erg droog haar en durf het toch niet zo goed. Ik heb wel een heerlijke hairspray van Tigi die ook nog eens glans geeft, die gebruik ik wel vaak 🙂

  13. mariam
    16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

    heel leuk geschreven en boeiend ook! 😀

  14. Fieke
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Wat een makkelijke, tips, hier heb ik zeker wat aan 🙂

  15. Evelien
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Super handige tips! Maar ehh.. zou naar mij meer overkomen als een belediging als ik zo’n vies snotzakdoekje naar me toegeworpen zou krijgen.. 😉

  16. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Hele goede tips! Ik vroeg het me laatst nog af hoe dat ook alweer zat met vaseline en langer houdende parfum, nu snap ik het!

  17. Linda
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Hoi Serena,

    Leuk artikel, erg interessant om te lezen! Ik vind het altijd erg lastig om een geur te kiezen. Heb nu vooral veel bloemige, frisse geurtjes zoals Joy of Pink van Lacoste, de groene en de roze be delicious van DKNY etc. Ben nu juist op zoek naar een wat zwaardere geur, kruidig en poederig, die wat meer geschikt is voor avondjes uit.
    Heb bij de Douglas al aan van alles gesnoven (nog geen advies gevraagd) en ben na het lezen van dit artikel eigenlijk wel nieuwsgierig of jij suggesties hebt?! = )

    • Jannie
      3 juli 2016 / zondag, 3 juli 2016

      Ga eens naar ici Paris en vraag om een geurmonstertje van Si van Armani,erg lekker,blijft bij mij lang geuren en een wat zwaardere geur…succes !

  18. Annelise
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Goede tips! Dat van de geurloze crème wist ik al, maar meestal vergeet ik het. Bovendien draag ik de laatste tijd vaak Miss Dior eau de parfum en die blijft heeeel lang hangen: heerlijk!

  19. Romy
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Ik spray ook wel eens een spray parfum in mijn haarborstel. Dan vervliegt de alcohol, maar blijft de geur lichtje in je haar zitten. Dat zou dan vervanging zijn voor mensen met droog haar/hoofdhuid.
    Heel leuk om te lezen!

  20. Annika
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    die van de vaseline ga ik onthouden! die is erg simpel!

  21. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Inner Grace is echt mijn favoriete geurtje maar hij vervliegt zo snel bij mij..

  22. Syl
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Ik heb een parfum Georgio armani Sensi. Die ruik je de volgende dag wanneer je gaat douchen nog! Owja soms draag ik een shawl als ik dat parfum op heb en als ik dan weken later die shawl weer om doe ruik ik hem weer…. hmmm

  23. Sterre
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Wat een leuk artikel en handige tips!
    Zelf vind ik het leuk om gewoon mijn parfums op mijn boekenplank te zetten, zodat ze mooi tot hun recht komen. (Disney Bambi Let’s Dream bijvoorbeeld).
    Gewoon omdat het zonde is om ze weg te zetten!

  24. Nabi
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Waaauw zeer goed artikel een zeer goed uitgelegd! Ik spuit ook altijd parfum op mijn polsen, in mijn hals en achter de oren. Ik heb gehoord dat hierdoor het parfum beter “circuleert” over je hele lichaam. Daarom dat je het ook in je knieholtes kan spuiten (hoewel jouw uitleg veel plausibeler is :p).

  25. P
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Wow hier heb ik echt wat aan!

  26. renoeka
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Handige tips. Ik hoor vaak dat je parfum niet op je polsen moet sprayen en dan met je polsen over elkaar moet wrijven. Waarom is dat?

  27. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Wow wat een superhandig artikel!

  28. Irene
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Hmmmm Flowerbomb 🙂 Net afgelopen week mn tweede flacon gekregen, zo’n verslavende geur!

  29. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Wat een heerlijk, uitgebreid en fijn artikel.
    Ik heb er echt even voor gezeten en hem aandachtig gelezen.
    Supergoeie tips!
    De plekken kunnen inderdaad echt wat uit maken!

  30. Rinske
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Parfum opdoen direct na het douchen heeft toch ook niet zoveel zin? Omdat je dan net een laagje vet van je huid hebt afgehaald.. Of zeg ik nu iets raars? 🙂

  31. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    “Als ze gecharmeerd waren van een man dan wierpen ze hem hun zakdoekje toe.” How romantic! Ik ben echt in de verkeerde tijd geboren, hahaha.

  32. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Bedankt voor de tips. erg handig om te weten

  33. evelien
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Ik smeer altijd een neutraal-ruikende bodylotion op mijn borstkast en daar inderdaad de parfum op! (Ik heb een droge-eczeem huid dus moet sowieso altijd goed smeren)
    Weet jij trouwens hoe het kan komen dat ik van be-delicious echt ontzettend zware uitslag krijg? Ik heb zo’n 50 parfums en echt, iedere keer als ik be-delicious gedragen heb, heb ik zware uitslag. Ik spuit hem nu altijd op mijn bovenarm en achter in mijn nek om de schade te beperken.
    Maar parfum uit ze zon houden is ZO belangrijk! Ik en mijn moeder hebben onze parfums altijd in de doosjes gelaten en in een kast bewaard terwijl mijn zusje ze heel stijfkoppig perse in haar kaptafel wilde uitstallen die pal in de zon staat. Haar parfums zijn echt heftig verkleurd en vergeurd (noa is heel donker geworden) Dus dames: mocht je lang doen met een parfumfles bewaar hem echt droog en donker!!

  34. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Handige tips! 🙂 Zelf heb ik ook het Miss Dior parfum (eau de toilette wel), en die blijft inderdaad echt wel lang zitten

  35. Emmy
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Je schrijft in je eerste stukje dat een eau de toilette méér alcohol bevat dan een eau de parfum. Dit is toch juist precies omgedraaid? Een eau de toilette is, naast het feit dat er minder geur concentraat in zit, juist lichter van geur omdat er minder alcohol in zit. Al is het verschil in percentage alcohol niet denderend groot; mensen met een gevoelige huid kunnen meestal juist beter tegen een eau de toilette dan een eau de parfum omdat in de eau de toilette dus minder alcohol zit. Het ‘restant’ dat dan nog overblijft bij een eau de toilette, wordt opgevuld met (geur)water. Het kan zijn dat ik me vergis hoor. Ik weet dat je altijd goed research doet en misschien zijn mijn bronnen niet meer up to date, maar ik dacht toch echt dat een eau de toilette minder alcohol bevat dan een eau de parfum. Zou je je bronnen misschien willen posten, als dat kan?

  36. 15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Ik spuit altijd een beetje op een wattenschijfje en stop dat in mijn bh hihi.

  37. Emmy
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Je schrijft in je eerste stukje dat een eau de toilette méér alcohol bevat dan een eau de parfum. Het is toch juist precies omgedraaid? Een eau de toilette is, naast het verschil in geur concentraat, juist lichter en zachter door het feit dat er minder alcohol in zit. Al is het verschil in alcohol niet zo groot; mensen met een gevoelige huid kunnen daarom vaak beter tegen een eau de toilette dan een eau de parfum. Het ‘restant’ dat dan nog overblijft, wordt aangevuld met (geur)water. Toen ik op ging zoeken wat het verschil was tussen eau de toilette en eau de parfum, was dit ook de uitkomst. Het kan zijn dat ik me vergis hoor, en dat de site’s die ik gebruikt heb, niet meer up to date zijn, maar dan zou ik graag jouw bronnen willen zien, als dat mag :)!

    • S
      15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

      Eau de toilette zit meer alcohol in. Dan hoeven er minder geurolien gebruikt te worden en is het dus minder kostbaar. Het verschilt zon 10 tot 15%. Daarom ruik je eau de parfum ook sterker omdat de geur minder ‘weg zweeft’ op de alcohol.

  38. Iva
    15 januari 2013 / dinsdag, 15 januari 2013

    Wat een leuk artikel! Dat met die geursoorten had ik me nooit gerealiseerd, maar dat is inderdaad wel echt zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *