Vandaag heb ik een simpel, maar o zo lekker recept voor jullie! Het is een hartige snack, heerlijk voor de lunch of als tussendoortje én vegetarisch. Het hoofdbestanddeel is feta (I love it!). Misschien hadden jullie mijn foto al op Instagram voorbij zien komen, want vorige week heb ik het weer gemaakt. Het is zo lekker, ik moet het recept gewoon met jullie delen.
Börek, Burek, Pita, Spanakopita of Tiropita?!
Dit gerecht is bekend in verschillende landen en elk land heeft er weer zijn eigen benaming voor. Zelf maakte ik er voor het eerst kennis mee bij mijn goede vriendin Marija. Marija komt uit Bosnië en Herzegovina en zij noemt het Pita. Maar, wanneer ik naar de Griek ga staat er ‘Tiropita’ op het menu en in Turkijke heeft men het over Börek. Ik ben benieuwd onder welke naam dit gerecht bij jullie bekend is! Het komt in elk geval steeds op hetzelfde neer, namelijk filodeeg gevuld met fetakaas en (optioneel) spinazie. Je kunt het ook vullen met gehakt, maar vandaag laat ik jullie zien hoe je het met fetakaas en spinazie maakt, zodat deze hartige snack ook voor vegetariërs geschikt is.
Wat heb je nodig:
- Een voorverwarmde oven op 200ºC
- Grote mengkom
- Een grote ovenschaal
- Staafmixer
- opscheplepel
- Boterschaaltje + kwastje
- Eventueel een snijplank en een mes voor de spinazie
- 250 gram feta
- 300 gram Huttenkäse
- 10 vellen filodeeg (dit product komt uit de diepvries en moet eventjes 30 minuten op kamertemperatuur ontdooien voor gebruik!)
- Een scheutje melk
- 3 kleine of 2 grote eieren
- 100 gram ongezouten roomboter
- 150 gram spinazie
- Peper & zout
- Smelt de boter. Ik doe dit altijd in de magnetron, in een magnetronbestendig kommetje. Lekker snel! Je mag het natuurlijk ook smelten in een pannetje op het fornuis.
- Ik gebruik zelf ongezouten roomboter, maar het kan eventueel ook met gezouten roomboter. Het nadeel van gezouten boter is dat het al snel donker wordt tijdens het bakken omdat zout nu eenmaal eerder verbrandt. Bovendien is dit gerecht al zout genoeg door de feta en kun je het altijd nog zelf op smaak brengen. Ik raad dus ongezouten boter aan, maar als je niets anders in huis hebt is gezouten boter ook een optie.
- Als de boter gesmolten is, vet je met behulp van een handig kwastje de bakvorm in. Ik gebruik hiervoor een grote ovenschaal.
- Doe nu de feta in grove stukken in een mengkom.
- Voeg daar de eieren aan toe, 2 grote moet voldoende zijn. Heb je vrij kleine eieren, dan kunnen er 3 in.
- Vervolgens voeg je de Huttenkäse toe en een scheutje melk.
- Om het nog wat meer smaak te geven kan je nog wat peper en zout toevoegen. Gebruik je in verhouding meer feta dan Huttenkäse, dan zou ik geen zout toevoegen omdat het dan eigenlijk al zout genoeg is, maar… het is maar net wat je lekker vindt natuurlijk!
- Meng nu alle ingrediënten voor de vulling tot een glad beslag met de staafmixer.
- Nu hebben we het filodeeg nodig. Heb je nog niet eerder met filodeeg gewerkt, dan is dat best wel even wennen. Het is in de supermarkt vaak te vinden in de diepvries naast het bladerdeeg. Filodeeg is erg dun, maar ook heel rekbaar. Op de foto is goed te zien dat het wel wat kan hebben. In mijn verpakking zitten 2 zakjes met daarin 8 vellen. Ik heb er voor dit formaat bakvorm ongeveer 10 vellen nodig.
- Nadat je voorzichtig een velletje hebt losgekregen van de rest leg je hem in de bakvorm. Zorg ervoor dat hij goed met de boter in aanraking komt door hem goed aan te drukken. Vervolgens pak je het schaaltje met gesmolten boter en gebruik je dit verder als een soort lijm voor de rest van de vellen die de bodem vormen. Ik gebruik er een stuk of 3 en een 4e om de open hoekjes mee op te vullen.
- Als je een goede bodem hebt gemaakt is het tijd om de vulling er in te scheppen. In dit recept maak ik de helft met alleen het feta mengsel en aan de andere helft voeg ik de spinazie toe.
- Ik heb gekozen voor verse bladspinazie, maar je kunt ook gebruik maken van diepvries blokjes. Ik gebruik de verse spinazie in principe rauw, want het wordt toch wel gaar in de oven en ik gebruik niet zo heel veel, zo’n 100 – 150 gram. Gebruik je echter veel meer spinazie, dan raad ik je aan om het even heel kort te koken (of roerbakken) zodat het wat inslinkt. Er komt namelijk veel vocht vrij en dat vocht wil je niet hebben in je Pita.
- Nadat ik de rauwe spinazie heb fijn gesneden meng ik het met mijn overgebleven fetamengsel. Vervolgens verdeel ik het spinazie-fetamengsel in de bakvorm.
- Nu moet de Pita goed verpakt worden. Leg om te beginnen een velletje filodeeg aan een kant van de Pita. Smeer deze vervolgens in met de gesmolten boter. Leg daarna een volgende vel filodeeg aan de andere kant van de pita. Smeer ook dit vel in met boter.
- Vervolgens vouw je alle hoeken naar binnen, zodat je een mooi afgesloten pakketje krijgt. Je kunt er nu eventueel nog een vel filodeeg overheen leggen (ik heb dat wel gedaan) en als laatste weer goed insmeren met boter! That’s right! Er zit lekker veel ROOMBOTER in dit gerecht! Hierdoor wordt het minder knapperig en droog. Je kunt ervoor kiezen om minder boter of een andere (gezondere) boter te gebruiken, maar… roomboter is uiteraard wel het lekkerste!
- Nu is je Pita klaar voor de oven! Ik doe hem er eerst 20 minuten in bij 200ºC en dan ga ik altijd even kijken. Gaat het niet te hard? Wordt hij al bruin? Beoordeel vervolgens hoe lang je de Pita nog in de oven laat. In dit geval heb ik hem nog 10 minuten langer laten garen bij 180ºC. Na in totaal een half uurtje is de Pita dan eindelijk klaar!
Je kunt hem even af laten koelen en dan lekker opeten als hij nog een beetje lauwwarm is. Zelf vind ik Pita het lekkerst als het helemaal is afgekoeld. Ook kan je de Pita gewoon in de koelkast bewaren (of invriezen), want zelfs koud is het heel goed te doen! Ik ben er gek op! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden en ik hoop dat jullie het ook lekker vinden!
Je kunt dit gerecht op heel veel verschillende manieren maken. Ik heb er nu voor gekozen om ‘laagjes’ te maken van het deeg. Maar, je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om allemaal rolletjes te maken (zo maakt de moeder van Marija het altijd, maar de laagjes zijn iets makkelijker…haha!).
Dit is de vegetarische variant, maar je kunt Pita ook heel goed met vleesvulling maken. Gehakt wordt dan het meest gebruikt en ook dat is erg lekker! Verder kan je eindeloos variëren met de vulling. Ik heb nu de meest bekende gemaakt met feta en spinazie, maar je kan er ook knoflook, pepertjes, of ui aan toevoegen, wat je wilt!
Ik hoop dat jullie je eens een keer gaan wagen aan Pita en zo ja, dan ben ik erg benieuwd wat jullie er van vinden. Mocht je het gaan maken, laat het me dan eventjes weten via Twitter of Instagram, ok? Vind ik leuk 🙂
Tot volgende week!
Nena
Twitter: https://twitter.com/nenaburger
Instagram: @nenaburger
Dit ziet er echt heerlijk uit, en zo simpel ook! Binnenkort ga ik met vriendinnen sinterklaas vieren, misschien wel leuk om dit te maken ;D
omg ik ga de koelkast plunderen xd
Ik vind het zelf wel heel lekker, maar het is zo ontzettend ongezond en vet dat ik het eigenlijk weinig eet de laatste tijd.
wel heel leuk dit ,!!
xx
Leuk artikel Serena! Mijn ouders komen ook uit Bosnie en zoals eerder al aangegeven zijn er heel veel varianten op. Krijg er gelijk honger van 🙂
Ik denk dat Nena deze geschreven heeft!
Auteur
Klopt Diana 😉 thanks!
Cool gerecht! Valt ook veel mee te variëren heb ik het idee 🙂
Hey datis borek! Dat maak mijn moeder ook altijd maar zij is dan ook echt een pro hahah! Xxx
ooooohhh dat ziet er zoooo lekker uit!
Ooh ik vind dit heerlijk! Vroeger toen ik bij mijn Kosovaarse vriendinnen ging had ik het gegeten en ik ben er nog steeds dol op!
Dat ziet er echt lekker uit. Wil ik echt een keer gaan maken!
Hmmm, ik eet dit toevallig vanavond. Kom zelf ook uit Bosnie, bij ons noem je dit pita.
Love it<3
OMG DIT ZIET ER ZO LEKKER UIT!
WTF???? PRECİES zelfde tekst en al van bgloss?!
Ik snap niet waar je op doelt?
Anoniempje is beetje in de war? xd
hihi ik ben ook bosnisch, maar de meeste mensen maken het deeg zelf( iedereen in mijn familie) dit is echt zoo lekker! er zijn veel variaties: aardappel of met courgette is het ook erg lekker! of je vult het met gehakt en dan doe je er yoghurt overheen met knoflook er in(deze soort heet mantije).
Lekker! Dit bestel ik altijd bij de Griek
Oh hmmmmmmmmmmmmmmmm ziet er echt heel erg lekker uit zelfs al zonder het deeg. Ik heb nu officieel trek gekregen thanks. ;p
Ik ben Turks maar wij maken Borek heel anders het word ook veel dikker het is best een werk om het te maken maar het is wel superlekker!
Liefs Aleyna
Ik heb er nog nooit van gehoord, maar het klinkt erg lekker! 🙂
looks jummie!
Dit lijkt me echt onwijs lekker. Zo iets soort gelijks koop ik wel eens kant en klaar bij de Lidl. Ik heb het ook wel eens in griekenland gegeten.
Ga ik zeker maken!
Hmmm, het lijkt me hartstikke lekker! Ik heb een keer bij een afghaanse vriendin gegeten en daar hadden ze ook van dit soort flapjes, echt heeerlijk 🙂
Hi, het is inderdaad heel lekker en dat weet ik omdat ik zelf ook Bosnisch ben ik heb het vaak gegeten en ook andere varianten pita (je kan er ook een met aardappel en andere dingen maken, heeel lekker)
Liefs Melissa
Mmm lekker, mijn (Griekse) vader en oma maakten dit echt zo vaak voor me.. ik moet wel zeggen dat de Turkse variatie die ik een keer gehad heb heel anders was, ik denk dat het in Griekenland wat vetter wordt gemaakt en de feta wordt verkruimelt waardoor het een andere structuur krijgt en anders smaakt 🙂 heelrijk, ga het snel weer eens maken!
Dat ziet er echt heerlijk uit, al mijn favoriete ingrediënten eigenlijk. Spinza die feta enzo!
ik bedoel natuurlijk spinazie haha!
Oh dit heb ik gegeten toen ik in april in Wenen was, er was een Turks bakkertje vlakbij ons hostel. Was inderdaad heel lekker! Als we weer een oven hebben ga ik dit ook maar een uitproberen!
Heel duidelijke uitleg en foto’s!
het ziet er heerlijk uit, vooral die met spinazie. deze ga ik zeker een keer met vriendinnen maken!
ziet er heerlijk uit
Echt een aanrader dit! Wij eten het altijd met naturel drinkyoghurt, echt zo yummy! 😀
Oh dit ziet er echt heerlik uit! Spinazie en feta vind ik allebei zo lekker, dus dit ga ik zeker een keer maken 😀
Hmm! Ik ben afgelopen herfstvakantie naar Turkije geweest en heb dit vaak gegeten, superleuk dus dat er hier een recept van staat! Ga het snel proberen 🙂
Lekker!
Super leuk dat je hier een recept van hebt gepost!! Ik heb een tijdje geleden dit als voorgerecht gegeten bij een grieks/egyptisch restaurant, en daar noemden ze het “Spana kopita” alleen hadden ze daar volgens mij bladerdeeg ipv filodeeg gebruikt, het was in ieder geval erg lekker dus ik ben blij dat ik het nu aan de hand van jouw recept ook thuis kan maken! 😀
Lijkt me best lekker! Bedankt voor dit recept.
Ik denk dat je het ook met ricotta zou kunnen maken 🙂
oeps.. de reactie was voor Ilse bedoeld 😛
Ziet er enorm lekker uit! Ik hou alleen echt niet van feta, waardoor zou ik dat kunnen vervangen?
Oew yummy! Dit wil ik wel een keer maken 🙂
Ziet er wel heel erg lekker uit, maar helaas ben ik niet zo’n fan van spinazie en de 2 kaassoorten. Ik zou er dan dus toch wel een andere variant van maken met producten die ik wel erg lekker vind haha.
Ik denk dat het met kip erin ook erg zal smaken! Ik ga binnenkort eens aan de slag!
Ziet er superlekker uit! Helaas heb ik een combi magnetron en worden dit soort gerechten niet goed gaar daarin (bovenkant wel maar de onderste laag van bladerdeeg of filodeeg wilt niet gaar worden). Misschien ga ik het nog proberen en dan tussentijds omdraaien alleen dat wordt altijd zo’n geklieder.. Leuk in ieder geval dat je dit gerecht met ons deelt. Liefs
haha dit had nou nooit verwacht, pita op een blog. Geweldig!
We maken het ook met vlees, aardappels, pompoen, appels, kersen, walnoten, whatever, alles kan er in! :]
Je kunt het ook met bladerdeeg doen, alleen rol je de bladerdeeg wat uit.
Werkt makkelijker dan filodeeg!
Ik als echte autochtoon uit het zuiden maak mijn deeg natuurlijk zelf :]
Ow, en je kunt ook naar bijvoorbeeld een turkse winkel, daar verkopen ze iets wat ze “jufka” noemen, het is even dun als filodeeg, alleen heel groot, en niet zo op elkaar geplakt, speciaal voor pita’s!
He wat jammer, ik mag geen ei… kan het ook zonder eitjes?
en wat is huttenkase?
Auteur
De eieren zorgen ervoor dat de structuur wat harder wordt. Geen idee hoe het wordt als je ze eruit laat. Ik heb het weleens met 1 ei gemaakt en dat ging best goed. Je zou het een keer kunnen proberen zonder eieren, want feta is ook een wat hardere vorm.
Auteur
oh en Huttenkäse is cottage cheese. Huttenkäse is van Danone, maar je hebt ook andere merken…
Huttenkase is mn lievelingssss eten xd
Altijd op (dik) laagje op een sneetje roggebrood <3 omnomnom
Lijkt me lekker! Ook handig om mee te nemen naar het werk ofzo, ik ga het eens uitproberen!
Bij ons in de familie eten we het ook met kleingesneden (in blokjes) aardappelen. Klinkt als een vreemde combinatie, maar het is echt lekker 🙂
Ja! Ik vind het het lekkerst met aardappels.
Me too!
Oh yummy! Ziet er heel lekker uit 🙂
Tijdens een uitwisseling naar Griekenland werd dit bijna dagelijks voorgeschoteld (2 week lang). In het begin was het lekker maar ik wil het nu echt niet meer hebben.. Teveel gehad, haha.
Hm, ik denk dat ik dit maar vandaag gelijk ga proberen. Ik hou van feta <3
Het ziet er dan wel goed uit maar zo maak je niet turkse traditionele turkse borek. Dat maak je met zelf gemaakte deeg, de eieren gaan niet door de vulling alleen turkse kaas en de spinazie en borek zijn kleine broodjes en niet een heel groot brood met vulling.
Inderdaad klopt!
Het lijkt me echt onwijs lekker! Ik ben gek op dit soort snacks 🙂
Het ziet er geweldig lekker uit, helaas heb ik een melkallergie……
jammie!Maar eens maken!
Als je zoveel lagen dunne deeg gebruik…kun je dan niet beter bladerdeeg gebruiken?
Of ben ik nu te simpel?
Ziet er wel heel lekker uit…
Denk dat ik dat dit weekend ga maken voor bij de tv.
Lijkt me veel gezonder dan de verse broodjes hamburger die ik altijd maak.
Auteur
Nou, bladerdeeg smaakt wel echt heel anders, dus ik zou het bij filodeeg houden 😉
Enneh, heel erg gezond is het niet… Als die kaas en (room)boter 😉
ziet er leuk uit … maar ieuww ik lust eigelijk geen spinazie of feta .