Vroeger, en dan spreek ik over een aantal jaren geleden, was droogshampoo voornamelijk een praktisch product. Een product waarmee je je haren een opfribeurtje kon geven op de dagen dat ze stiekem al een beetje vet begonnen te worden, maar je echt geen tijd had voor een uitgebreide douche sessie. Handig, praktisch, simpel, snel. Dat was droogshampoo anno 2010. Destijds was er ook slechts één soort in de schappen te vinden, dat oubollige blauw-witte flesje van Schwarzkopf.
Maar tegenwoordig is droogshampoo zoveel meer dan alleen droogshampoo. Eerst kwam Batiste met kleurrijke flacons in allerlei geuren en varianten, later speelden ook de commerciële haarmerken erop in, en toen moesten de luxere salonmerken er ook aan geloven. Droogshampoo is anno 2017 niet alleen meer een handige gadget om tijd te besparen, het is een stylingproduct. Want een fijne bijkomstigheid aan het ontvetten van je haren is dat het vooral heel veel volume geeft. En kijk, daar houden we van. Geen gedoe met mousse en een loodzware föhn in je ene hand en een gevaarlijke (in je haar vastzittende) ronde borstel in je andere. Volume creëer je simpelweg met een paar spraytjes van je favoriete droogshampoo.
Maar welke droogshampoo is nu écht geweldig? Wat dat betreft lijkt de hele wereld het eens te zijn over één ding: de Living Proof Perfect Hair Day Dry Shampoo. Ik was heel benieuwd of dit spul nu echt zo geweldig is als iedereen beweerd, dus ik bestelde een flesje bij Beautybay.com en deed de test.
Net zoals elke droogshampoo bevat ook de Perfect Hair Day Dry Shampoo een aantal ingrediënten die ervoor zorgen dat onze vette slierten worden omgetoverd tot olievrije lokken. Zo bevat het rijst zetmeel en cellulose (dit absorbeert olie), zeoliet (dit neutraliseert onfrisse geurtjes) en silica (dit absorbeert zweet). Verder bevat het een zogeheten time-release fragrance, die de haren de gehele dag door voorziet van een lekkere, schone geur.
Maar waarmee de Perfect Hair Day Dry Shampoo zich echt onderscheidt van de rest is de toevoeging van het ingrediënt OFPMA. Dit is een polymeer dat elk haartje voorziet van een coating. Wanneer je de droogshampoo in je haren sprayed gaat de OFPMA allereerst om je haren zitten en daarop gaan de poeders hun werk doen (rijst zetmeel, cellulose, zeoliet en silica). Na zo’n 30 seconden borstel je alles uit. Maar, omdat de OFPMA coating het oppervlakte van je haar superglad maakt, borstel je ECHT alle viezigheid en vettigheid uit je haren. Bij reguliere droogshampoo’s blijft deze meuk eigenlijk als build-up in je haren plakken (vaak ontstaan er dan ook schilfers op je hoofdhuid), waardoor je alleen de vettigheid maskeert. Maar de Perfect Hair Day Dry Shampoo maskeert niet, het maakt je haren werkelijk schoon, vetvrij en geeft er tegelijkertijd een lekkere geur aan. De toevoeging van OFPMA maakt dit een hele slimme, innovatieve formule waar je écht iets aan hebt.
Nou, dat klinkt allemaal zeer veelbelovend, maar nu eens testen hoe deze droogshampoo uitpakt in de praktijk!
Allereerst de verpakking. Die is niet super fancy. Grijs. Saai. Met witte letters. Niet heel spannend. Wel clean en strak. Maar goed, you can’t judge a book by its cover, zeggen ze. De fles heeft formaatje deo en bevat 198 ml aan droogshampoo. En kijk, zelfs op de verpakking staat het: ACTUALLY cleans hair, eliminates oil, sweat & odor. Ik ben de dop overigens verloren, mocht je het je afvragen!
Dit is mijn haar op de tweede ochtend na mijn wasbeurt. Geen idee waarom, maar het wordt weer sneller vet dan eerst. Balen! Het is niet SUPERvet, maar ik weet van mezelf dat als ik hier nu niets aan doe, ik aan het einde van de dag wél rondloop met een vette kop met haar. Bovendien valt het ook platter en slierteriger.
De droogshampoo houd ik zo’n 20 cm van mijn hoofd af en vervolgens moet ik het spul met een vloeiende beweging aanbrengen bij de haar aanzet. Dit levert geen problemen op, een kind kan de was doen.
Alleen, die witte waas! Pffff! Maar goed, dat zijn de poeders die hun werk moeten doen. Dus de volgende 30 seconden staar ik in de spiegel en vraag ik me af of ik er met grijze haren 5 of 10 jaar ouder uitzie dan normaal. Ook vraag ik me af of ik de spray niet nog iets verder van mijn hoofd had moeten houden.
Uitborstelen gaat makkelijker dan ik dacht. Ik had verwacht dat ik flink in de weer moest gaan om die witte waas te verwijderen, maar die verdwijnt na 3 borstelslagen als sneeuw voor de zon.
Kritisch bekijk ik mijn haar aanzet. Bespeur ik daar een grijze gloed? Schilfertjes? Maar nee. Niets van dat alles. Alleen haar dat er lekker schoon uitziet, eigenlijk. En ook nog eens lekker ruikt.
En als klap op de vuurpijl ook nog mijn haren een onwijze volumeboost geeft. Kijk, dat zie ik graag!
Conclusie
De Living Proof Perfect Hair Day doet wat ‘ie belooft: talg, zweet, viezigheid en funkyness verdwijnen uit je haren en wat er overblijft is gewoon een fris koppie haar, zonder schilfertjes. De geur is het beste te omschrijven als citrusachtig, heel fris en fruitig met een hintje ‘groene kruiden’. Hierdoor is de geur niet supervrouwelijk en dus ook ideaal voor heren. Ik moet toegeven dat ik schrok van het witte poeder dat eruit kwam, maar hij is zo gemakkelijk uit te borstelen dat het zelfs op mijn donkerbruine haren geen witte waas achterlaat. Tot nu toe moet ik zeggen dat ik niet zo heel erg onder de indruk was van deze droogshampoo. Ik bedoel, hij doet zijn werk, maar wat mij betreft deed hij niet onder voor drogisterijmerken.
Maar toen! De dag nadat ik deze droogshampoo had gebruikt waren mijn haren nog steeds schoon en vetvrij én roken ze lekker. Normaal werkt een droogshampoo bij mij maar één dag. Even dat ene dagje uitstellen, maar daarna moeten mijn haren toch ECHT gewassen worden. Dan zijn ze weer vettig en voelen ze nog viezer aan dan voorheen. Maar dat viezige, vette gevoel bleef uit bij de Perfect Hair Day dry shampoo van Living Proof. Mijn haren voelden gewoon lekker schoon en luchtig aan. En de dag erna waren ze nog steeds schoon. De dag daarna, dus dag 3 nadat ik droogshampoo had gebruikt, friste ik de boel nog even wat op met extra spraytjes droogshampoo, en mijn haren konden er vervolgens weer 2 dagen tegenaan. Al met al heb ik nu al één week mijn haren NIET gewassen. Onvoorstelbaar. Zoiets is me nog nooit gelukt met een ‘normale’ droogshampoo van de drogist.
Dus, eindconclusie: I love it! Deze droogshampoo doet alles wat een normale droogshampoo ook doet (verwijderen van vet, zweet en muffe geurtjes), maar dit maakt je haren ook nog eens écht goed schoon en laat je hoofdhuid niet schilferen. En het werkt hierdoor niet slechts voor één dag, maar voor meerdere dagen. Ook ontstaat er geen build-up, dus je kunt het zelfs meerdere keren achter elkaar gebruiken, als je wilt. Overigens ook een fijn pluspuntje is dat het tuutje niet verstopt raakt. Dat heb ik vaak meegemaakt bij andere droogshampoo’s, maar bij deze tot nu toe nog niet (even afkloppen, haha!).
Living Proof is wel een iets duurder merk, voor deze fles droogshampoo betaal je bijvoorbeeld €24. Maar, hoe vaak heb je droogshampoo nu echt nodig? Juist. Misschien 1 keer per week, maximaal. Je doet er dus superlang mee en dan is de prijs wel te overzien. Toch hoop ik dat goedkopere merken ook het ingrediënt OFPMA zullen gaan gebruiken zodat er gewoon iets meer keuze komt in goed werkende droogshampoo’s.
Living Proof is sinds kort gewoon in Nederland te koop, bijvoorbeeld bij Haarshop.nl, maar ook is het te bestellen via de UK webshop Beautybay.com.
Wat vinden jullie van het resultaat van de Perfect Hair Day dry shampoo? Is dit product iets voor jou?
Until next time,
Serena Verbon
Daarnaast las ik dat men verwacht dat een droogshampoo volume geeft. Dit is niet bij iedereen het geval. Hierin is ook een duidelijk verschil in soorten droogshampoo. De ene droogshampoo zorgt voor het schone effect zonder volume te geven (dat wordt ook aangegeven op de verpakking). Zo’n droogshampoo kan er daadwerkelijk voor zorgen dat je het wassen van het haar een langere periode kan uitstellen, maar geeft nauwelijks tot geen volume en de andere droogshampoo is voornamelijk gericht op het camoufleren van talg en geeft volume. Bij deze droogshampoo zal je al snel de behoefte hebben het haar te wassen, maar perfect voor het uitstellen van het haar wassen voor 1 dag, het maken van een volle staart, voor up-do’s, etc. Hier zit dus een duidelijk verschil in. Ik hoor vaak voorbij komen dat mensen een bepaalde droogshampoo totaal niet goed vinden werken. Dat heeft niet altijd, maar vaak te maken met de keuze in het type droogshampoo.
Polymeren (o.a. OFPMA) zijn een vorm van kunststof. Erg slecht dus voor het milieu. Daarnaast komt het in ons drinkwater terecht wat er moeilijk uit te filteren is…Ik begrijp dat dit een positief effect kan hebben op hoe je wenst dat het haar zit, maar een nadeel is dat het haar kan verstikken en dus enorm uitdrogen op langere termijn. Evenals siliconen. Voor mij dus teveel minpunten, waardoor ik je enthousiasme helaas niet kan delen.
Is deze droogshampoo ook geschikt voor krullend haar, dat niet geborsteld of gekamd kan worden?
Helaas deel ik je enthousiasme niet…
Na jouw lovend testresultaat en de beloofde resultaten van het product in de beschrijving op de website waar ik het kocht, het product aangeschaft, vervolgens gebruikt zoals aangegeven in de instructie, maar mijn haar voelt er helemaal niet schoner van en ik heb zeker niet het idee dat je alles er goed uit kan borstelen. En ik had niet eens een “build up” van producten in mijn haar. Je haar wordt er een stuk stugger van, maar schoon?? Niet echt. Moet het de volgende dag toch echt wassen voor een frisser gevoel. Dus voor mij erg teleurstellend..