Tatoeages, bijna iedereen heeft er tegenwoordig wel minimaal één of wil er graag één laten zetten. Maar waar komt dat tatoeëren nou eigenlijk vandaan? Wie heeft ooit bedacht dat het mooi is? En wat is tatoeëren nu eigenlijk?
Door Yolanda – Het woord ‘tattoo’ komt van het Tahitiaanse woord ‘Ta-tau’ wat letterlijk ‘merken’ betekent. Onder tatoeëren verstaat men: het onuitwisbaar aanbrengen van pigmenten in de lederhuid.
Tatoeëren is al zo oud als de mensheid, hoe oud is nog onduidelijk evenals de oorsprong. Door gebrek aan bewijs kunnen wetenschappers alleen maar schatten hoe oud het tatoeëren is. Beeldjes, inkervingen en schilderingen uit de prehistorie laten afbeeldingen zien waar lijnen en motieven op staan. Maar of het hierbij gaat om tatoeëren, beschilderingen of lichaamssieraden is nog maar de vraag.
Dat tatoeëren al eeuwen oud is kunnen we opmaken uit de beroemde ijsmummie Otzi, misschien heb je er wel eens van gehoord. Otzi is gevonden in een ijsgrot in de Alpen van Italië en is naar schatting zo’n 3500 jaar oud. Otzi had meer dan 50 tatoeages op zijn lichaam die bestonden uit simpele lijnen, kruisjes en stippen. Dit zijn de oudste tatoeages die tot nu gevonden zijn.
Door de vondst van Otzi heeft men de motieven van de beeldjes en de mummiehuid met elkaar kunnen vergelijken. Hieruit bleek dat de tekeningen op de beeldjes van circa 5500 voor Christus ook tatoeages moesten voorstellen. Tatoeeren is dus al heel erg oud.
Doordat men over de wereld ging reizen werden er meerdere volken en oudheden ontdekt waarbij tatoeëren gebruikelijk is. Vaak hadden tatoeages religieuze betekenissen of waren het culturele tradities van een stam. In het Oude Egypte werden alleen de vrouwen getatoeëerd en de afbeeldingen waren uitgebreider dan kruisjes, lijnen en stipjes. In het Oude Peru werden alleen krijgsgevangenen getatoeeerd in het gezicht, op de hals en armen.
Nieuw-Zeeland
De Maori zijn de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland en zij tatoeeren al meer dan 1000 jaar de gezichten en lichamen van zowel mannen als vrouwen. De Maori noemen deze tatoeages Moko’s en oorspronkelijk werden ze gezet met verschillende soorten beitels gemaakt van albatrosbotten. Een mooie tatoeage gaf je status, want alleen de vooraanstaanden konden een tatoeage-expert betalen. De keuze van het ontwerp was echter niet gemakkelijk. Eerst moest er beslist worden of de ontvanger de tattoo wel waard was en het kon maanden duren voordat de familie en stamouderen het uiteindelijke ontwerp hadden goedgekeurd.
De samenstelling en plaatsing van de motieven in het gezicht vormen een soort identiteitskaart. Men kon in één oogopslag zien hoe belangrijk iemand was, maar ook huwbaarheid, vruchtbaarheid en schoonheid kon men hieruit aflezen. Voor de Maori staat het ontvangen van de Moko voor het oversteken van een belangrijke levensgrens en voor de toegang van de ziel in het dodenrijk. Een niet getatoeëerde overledene vond nimmer rust. Tegenwoordig zijn Maori tattoeages erg in trek. Niet alleen vanwege de mooie designs, maar ook vanwege de achterliggende spirituele gedachte.
Borneo
De Dajaks uit Borneo brachten stamtekens aan op hun lichaam. De tatoeages van de Dajaks stonden voor moed en het aantal gesnelde koppen (ewl!). Ook de gesnelde koppen werden versierd met inkervingen. Het typische patroon voor mannen bestaat uit een reeks lijnen op armen en dijen. Door zo’n tatoeage kreeg je veel aanzien en respect. Hieronder is een gesnelde mannenschedel afgebeeld.
Japan
In Japan werden tatoeages gezet met een bamboestokje, vaak over het gehele lichaam. Deze bodysuites werden vooral bij leden van de Japanse maffia en bij Geisha’s getatoeerd.
Zeelui
Tatoeëren was voor zeelui in eerste instantie een bezigheid waarmee zij hun vrije tijd aan boord konden vullen, maar al snel lieten zij op deze manier zien dat ze tot een bepaalde beroepsgroep behoorden. Motieven die voornamelijk op zeelui werden getatoeëerd waren ankers, rozen en driemasters (zeilschip met drie masten), maar ook zwaluwen, vrouwen, dobbelstenen, flessen drank en vuurtorens.
Europa
In Europa werd het tattooeren pas bekend nadat ontdekkingsreizigers getattooeerde inboorlingen meenamen naar hun moederland. Deze getattooeerde mensen werden als circusartiesten tentoongesteld en dit trok grote aandacht van de high society. Dit was aan het einde van de 16e eeuw. Toen de zeelui erachter kwamen dat je geld kon verdienen door zichzelf tentoon te stellen als circusartiest, kwamen zij hier op af.
Later kwam het zelfs voor dat ook de niet-zeelieden zich lieten tattoeren, speciaal om mee te reizen met het ‘circus’ en op deze manier geld te verdienen. Dit waren voornamelijk vrouwen. De tentoonstellingen werden steeds groter en bekender en trokken dan ook steeds meer belangstelling. De tentoonstellingen werden door heel Europa georganiseerd.
Tatoeëren in de gevangenis
Gevangenistatoeages komen tegenwoordig bijna niet meer voor, maar rond de 19e eeuw was tatoeëren iets wat alleen bij zware jongens hoorde. Gevangenen tatoeëerden elkaar met afbeeldingen die het levensverhaal achter de tralies lieten zien, zoals het logo of de naam van een ‘bende’ waarbij je aangesloten was in de gevangenis. Zo betekent de tattoo van een traantje onder het oog dat je iemand had vermoord.
Tatoeëren was iets wat onlosmakelijk verbonden stond met gedetineerden, waardoor tatoeages al snel werden geassocieerd met criminaliteit. Wanneer de gedetineerde vrij kwam was hij getekend voor het leven, want iedereen wist door zijn tatoeages dat hij een crimineel was. Na de tweede wereldoorlog verdween de traditie van het tatoeëren in de gevangenis.
Wat gebeurt er tijdens het tatoeëren?
Zo’n 100 jaar geleden, in het jaar 1891, werd het elektrische tattoeertoestel uitgevonden. Deze machine slaat een blokje naar beneden waar een naald aan bevestigd zit. Doordat er stroom door de machine gaat slaat het blokje omhoog en omlaag. De meeste tatoeëerders gebruiken twee machines; één machine voor het maken van lijnen en de andere voor het inkleuren van de tattoo (deze bevatten meerdere naalden die tegelijkertijd de huid ingaan).
Voordat de tattoo geplaatst wordt, wordt de huid vrijgemaakt van haar. Op de haartjes van je lichaam kunnen namelijk bacteriën zitten die eventuele infecties kunnen veroorzaken. Nadat de huid is ontdaan van haar wordt de huid schoongemaakt met een gel zodat de huid geheel bacterievrij is.
De afbeelding die je graag getatoeëerd wilt hebben wordt overgetekend (soms gebeurt dit met een machine) op carbonpapier. Vervolgens wordt het uitgeknipt en overgezet op de huid. Wanneer de tekening op de goede plaats zit kan het tatoeëren beginnen.
Eerst wordt de omlijning van de tekening gedaan en wanneer de buitenlijnen staan kan de tattoo worden ingekleurd of kunnen er schaduwen worden aangebracht. Tijdens het tatoeëren gaat de naald van de machine 1 tot 1,5 mm diep de huid in. De inkt wordt door tatoeëerders alleen op deze diepte in de lederhuid aangebracht, want zo blijven de kleuren het meest stabiel.
Hoe lang het tatoeëren duurt hangt helemaal af van de grootte en complexiteit van de tatoeage. Het zetten van de tatoeage kan met 10 minuutjes klaar zijn, maar het kan ook uren (soms dagen of weken) duren voordat een ontwerp helemaal af is. De meeste shops werken in sessies van drie uur. Wil je graag een wat grotere tatoeage met details dan heb je waarschijnlijk meer dan één afspraak nodig.
Heb jij een bijzondere tattoo die je met ons en de andere Beautylabbers wilt delen? Stuur je foto in – met of zonder bijbehorend verhaal – naar yolanda@beautylab.nl en wie weet verschijnt jouw foto binnenkort op de site! Als je al eerder een foto hebt ingezonden na de oproep via Facebook hoef je je tattoo niet opnieuw in te sturen.
Wat vind je van tatoeages? Vertel ons bij de comments iets meer over jouw tattoo(s) of over jouw tattoo-wensen. We zijn benieuwd!
Until next time,
Yolanda Wevers namens Team Beautylab
Leuk & interessant artikel! Ik wil zelf een klein schorpioentje op m’n voet of linker- of rechterschouderblad. Het is niet alleen mijn sterrenbeeld, maar het weerspiegelt mijn karakter, en toen ik klein was hield ik er een op mijn hand en hingen er een paar op mijn shirt, wat ik toen helemaal niet eng vond! Dus het is ook een soort van reminder dat ik niet bang hoef te zijn. 🙂
Leuk artikel! Ik heb zelf geen tatoeages.
Ik heb nog wel even een opmerking. In het begin schrijf je: “Tatoeëren is al zo oud als de mensheid, hoe oud is nog onduidelijk evenals de oorsprong”. Maar als je zegt dat het nog niet duidelijk is hoe oud tatoeëren is, dan kan je ook niet zeggen dat het al zo oud als de mensheid is…. Het kan ook later zijn ontstaan!
Haha, ik ben gewoon een geschiedenisfreak!
Zulke ‘geschiedenisverhalen’ zijn echt super interessant! 🙂
Ikheb een vlinder bij mijn heup. Laten zetten toen ik 19was. Nog steeds geen spijt. Niemand kan de tattoo zien, zo blijft hij echt voor mijzelf.
Wat een leuk artikel! Ik ben ook een tattoofreak en kan niet wachten op mijn volgende tattoos. Nu heb ik er vier, maar als het aan mij ligt heb ik binnen een paar jaar mijn hele linkerarm vol. Wat kan ik er van zeggen, toen ik nog klein was wilde ik het al. Het is gewoon heerlijk om je eigen stukje kunst altijd bij je te dragen of je uit te kunnen drukken in inkt. Ik zal een foto van mijn mooiste tattoo opsturen! 😀
Tof artikel! Ik vind tattoo’s echt prachtig, en ik wil er zelf dan ook wel een paar. Ik ben er nog niet helemaal uit welke, maar ik heb al wel een beetje een idee in m’n hoofd. 🙂 Nu maar wachten tot ik 18 + ben haha!
Ik vind het altijd interessant om tattoos van mensen te zien 🙂
Ik heb er zelf geen een!
Ik heb er nu drie, maar er zijn er nog wel een stuk of tien gepland. Allemaal klein en alleen zichtbaar als ik ze wil laten zien, maar wel met een hele belangrijke en persoonlijke betekenis, ondanks dat de symbolen soms standaard kunnen zijn.. trouwens, ze zijn niet allemaal klein.. een feniks van mijn knieholte tot mijn schouder is best groot.
Ik heb een hartje op mijn linkerpols en een ankertje op mijn rechterpols. Verder heb ik nog een muzieknootje links op mijn onderbuik! Ik wil graag nog twee kleintjes, maar weet nog niet precies waar!
leuk artikel erg intresant om te lezen zelf heb ik geen tattoos ik heb er wel over na gedacht maar nooit van gekomen omdat elke keer iets ander wil mischien dat ik later ooit wel een tattoo laat zeten maar wie weet gebeurt het wel nooit xD
Ik ga er zelf echt geen laten zetten, maar vind het er wél gaaf uitzien, zolang het subtiel is. Een infinity teken zou ik wel in de binnenkant van mijn pols willen, of wat van de vogeltjes op mijn schouder. Of zo’n sterretje op mijn voet.
Heel erg leuk om de geschiedenis van de tatoeages te weten! Ik heb zelf geen tatoeages, maar ik vind ze altijd wel heel erg mooi bij anderen. Ik heb er wel eens aan gedacht om een tatoeage te zetten voor mijn vader die overleden is toen ik 13 jaar was, maar ik blijf er toch altijd over twijfelen. Ik denk dat het voor mij toch net iets te definitief is en als ik ook maar iets twijfel zal ik het daarom ook niet laten zetten.
Zodra je er een hebt wil je meer… Ik heb een vredesduifje op mijn rug, nu bijna een jaar. En stiekem denk ik alweer na over een volgende tattoo…
Aarrggg, na dit artikel begint het zeker weer te kriebelen.
Mijn eerste tattoo is een sierlijk tribal teken op mijn enkel.
Deze heb ik ander half jaar later laten uitbreiden over mijn voet heen.
Hierna heb ik cherryblossoms op mijn buik laten zetten.
Deze is gelukkig super mooi gebleven na mijn zwangerschap!
Na dit artikel begint het toch te kriebelen om iets in te laten zetten wat voor mijn zoontje staat, een mintgroen vogeltje denk ik (zijn kamertje is mintgroen met het thema vogeltjes).
Misschien stuur ik mijn tattoo wel even in.
Heel interessant! Van dit soort artikelen geniet ik echt, vind ‘t echt leuk om de geschiedenis van zulke dingen te leren. Good job! En ew, die inkervingen op gesnelde koppen 🙁
Erg interessant artikel! Ik heb 1 tattoo de handtekening van mijn moeder op mijn enkel zo draag ik haar toch nog bij me. Ik wil er nog wel meer en heb ook al een ontwerp klaar liggen ik ben alleen heel erg kritisch en heb tot nu toe nog geen tatoeëerder gevonden die ik het toe vertrouw ( het is best groot en alles moet gewoon kloppen zeker met zo iets permanents ).
Heel leuk stukje! Ik ben gek van tattoos ^^ Ik heb de mijne ingestuurd!
Ik kan het niet helpen, vind het toch meestal een beetje ordinair. Alleen de heel abstracte (kleine) tekens vind ik nu wel leuk (dat driehoekje van Serena bijvoorbeeld), maar ik denk toch dat ook dat weer een modegril is… over 10 jaar vind ik dat waarschijnlijk niet meer mooi. Ik zou dus zelf alleen tatoeages willen die maximaal 10 jaar blijven staan, perfect 😉
Ik heb zelf een diamantje op mijn pols, ben er nog steeds super blij mee!! Na de zomer laat ik er nog een zetten. Bij mijn sleutelbeen, de sterfdatum van mn vader in romeinse cijfers
Geweldig allemaal, dit wist ik dus niet! Zelf haal ik binnenkort ook eindelijk m’n eerste tattoo.
Welke van de 3 meisjes is Serena? ^^
volgends mij is serena links op de foto want midden is ze iedergeval niet!
De linkse
Erg interessant
Grappig om te lezen, ik heb hier in een ver verleden ooit een presentatie op school over gegeven 🙂
Super leuk stuk. Ben vroegah ooit al eens naar een tentoonstellng geweest in een museum over het tattoo gebeuren.
Je moet toch een beetje van alles wat afweten als je, je lichaam vol laat tekenen 😉
En erg leuk dat dit ook aandacht krijgt als beauty!
Ik vind een losse tatoeage eigenlijk niet zo heel mooi. Ik heb vaak het idee dat mensen het doen om ‘erbij’ te horen. Toen ik 16 was wilde ik ook een tattoo, gelukkig heb ik het niet gedaan, inmiddels ben ik ouder en wijzer. Wat ik wel supergaaf vind is wanneer mensen zich echt hebben volgetatoeerd, zoals Arie Boomsma en Eric Corton. Dan weet je dat het geen bevlieging is!
Arie Boomsma heeft inderdaad een super mooie tatoeages op z’n rug!
Sorry, maar dat slaat echt nergens op. Een losse tattoo om erbij te horen? Wat nou als je het gewoon écht mooi vind? Er zijn tegenwoordig ook genoeg jongens en meiden die in één of twee sessies een sleeve nemen die vooral bestaat uit schaduw en sterren.
Niets tegen schaduwen over sterren trouwens, ik probeer alleen maar te zeggen dat een grote (een enorme, zelfs) tattoo net zo goed een bevlieging kan zijn.
ik heb zelf (nog) geen tattoo’s maar mijn 4 broers zitten allemaal wel helemaal onder XD
erg interessant om te lezen!
Heel interessant!
Ik heb zelf nog geen tattoo’s terwijl ik ze echt al jaren wil. Nou kwam ik er een tijd geleden achter dat de inkt van tattoo’s niet vegan is dus ben nu heel opgelucht dat ik er nog geen heb laten zetten.
Dus ik start eerst een zoektocht naar shops waar ze wel vegan inkt gebruiken =)
Tattoo s heb ik altijd mooi gevonden. Het iskunst!
Zelf heb ik
Papa met een hartje eronder. Op me pols
Nu zwanger van me 2de
Kindjes komen sowieso derop 🙂
Waarschijnlijk met hun 1ste naam & geboortedatum .. op me schouderblad.
leuk artikel 🙂 ik vind het vaak wel mooi 🙂
zelf heb ik 2 tattoos en ik wil er nog 1 of 2 bij
Ik vind subtiele tatoos zoals op je ribben of op de binnenkant van de pols altijd super mooi en zo eentje zou ik er ook wel willen laten zetten. ik had gedacht aan twee vliegende vogels (maar dan enkel zo streepjes als vogels en niet helemaal uitgetekend) met in gedachte a bird cannot be caged. Om me eraan te doen denken dat je nooit moet onderdoen of je laten veranderen door iemand anders en ook als teken dat ik de wereld wil “rondvliegen”.
lippylash.blogspot.com
Leuk!
Ik heb zelf twee tattoos en wil graag ergens rond september mijn derde! =D
Heel interessant artikel!
Heey Yolanda, waar heb jij dat hartje zitten? Ik wil al vanaf de middelbare school zo’n simpel hartje zetten op mijn rug. Net boven mijn broek en dan in het midden van mijn heup en rugwerfel.
En t hartje van Serena.. doet de lip pijn?
Auteur
Yolanda heeft het hartje op haar lies (dacht ik!) en mijn lip tattoo deed geen pijn gelukkig! Knijp maar eens hard in je lip, valt reuze mee daar.
Nu heb ik echt serieus keihard op mijn lip zitten knijpen, haha!
Ik denk er al heel lang over om een tattoo te laten zetten, maar ik laat de juiste moment vanzelf komen, anders kan ik er spijt van krijgen.
I loooooooooooooove tattoos. Ik heb er zelf maar drie (voeten, nek en schouderblad) maar vriendje zit helemaal onder en zijn broer is tattooeerder, dus het zit echt lekker in mijn omgeving 😀
Ik vind het echt geweldig allemaal en kan niet wachten op mijn volgende tat. Ik snap dat het niet voor iedereen is, en dat is ook helemaal prima 🙂 Ieder zijn eigen meug toch?
Leuk artikel!! Ik vind jullie kleine tatoeages heel mooi, ik zou het zelf alleen nooit doen omdat ik bang ben dat ik er spijt van krijg.
Leuk artikel!! Whaa ik dacht eerst dat die tattoo op de lip van Serena photoshop was, maar niet dus! Wat lijkt me dat pijnlijk en ben ook wel benieuwd hoe je er bij komt om daar een tattoo te laten zetten.
Zit er zelf ook over te denken om een tattoo te nemen 🙂
op het kanaal van serena is een video van de lip tatoo, ze heeft hem laten zetten met haar zusjes en nichtjes 🙂
Misschien leuk om een keer een stukje te schrijven over de betekenissen van jullie tattoeages? Ben wel heel benieuwd nu!
Auteur
Die staan al ergens op de site, als je de zoekfunctie gebruikt kom je bij de desbetreffende artikelen.
Ook die van Yolanda?
Interessant artikel! Ik wil ook graag een tatoeage maar twijfel heel erg omdat het natuurlijk wel voor altijd is. Nog maar even wachten dus.. 😉
Leuk om de geschiedenis te lezen van tatoeeren. ik heb er geen en wil er ook geen. Een kleine vind ik soms wel leuk, vooral als er een verhaal achter zit. Anders vind ik het zonde.
Super leuk om te lezen! Ik ben benieuwd waar jullie tattoo’s voor staan! Er zit trouwens een opmaakfout in de tekst, sommige tekst heeft een andere grootte of lettertype dan de andere.
Ik zou zelf nooit een tattoo nemen, maar kijk graag naar programma’s als miami en LA inkt. Wat een mooie dingen komen daar soms voorbij!
Oh leuk, misschien dat ik de mijne wel instuur. Ik heb er erg lang en hard over nagedacht voordat ik hem liet zetten en afgelopen zomer heb ik het dan eindelijk gedaan.
Ik ben ook allergisch voor de inkt, maar zou er heeel graag een willen… 🙁 Wel leuk artikel!
Ik wil heel erg graag een hartje op mijn linker pols, of iets van mijn kids,mals ik dienkrijg, haha. Of iets van mijn moeder!
Ik heb zelf geen tattoo maar ik vind het altijd wel leuk om andere tattoo’s te zien en het verhaal erachter.
Ik zit er inmiddels op 15 en sta voor de klas. Als ik gewoon een shirtje en een broek+schoenen aandoe, zie je er niks van. Ze zitten vrijwel allemaal op m’n rug en op mijn voeten/benen. Zaterdag de laatste laten zetten maar dat zal zeker niet de laatste ooit zijn. Het is zo verslavend!
Heel interessant!
Hey leuk artikel, heel grappig die tattoo op je voet, ik heb hem ook alleen dan met een weegschaalteken! , voor de rest heb ik nog vlindervleugels, lippen,peaceteken en m’n intialen op m’n lijf . X
Mooie tattoo’s. Hebben ze een speciale betekenis? Ik ben helaas allergisch voor de inkt 🙁 anders zou ik graag een tattoo willen.
Hoe kom je er eigenlijk achter dat je daar allergisch voor bent, zonder een tattoo te hebben laten gezet?
Ik had op vakantie een zwarte henna tattoo laten zeten, die helemaal ging opzwellen. Toen bleek dat ik allergisch was voor de zwartekleurstof ppd. Dit zit o.a. in tattoo inkt en haarverf.
Ik heb toen bij de dermatoloog een allergietest laten doen. Dan plakken ze grote pleisters met materialen op je rug gedurende een week. Aan de reactie van je huid ziet de arts of je allergisch bent voor een stof en zo, hoe erg.
Nee nee nee! Zwarte Henna is hartstikke gevaarlijk spul! Een reactie daarop is bijna niet meer dan normaal, dat wil niet zeggen dat je allergisch bent voor tattoo inkt, wel kan het inderdaad een gevoeligheid veroorzaken.
Er zijn heel veel soorten inkt, wil je echt graag een tattoo ga dan informeren bij een (GOEDE!) tattoo shop wat ze voor je kunnen doen en of er inkten zijn die jouw huid wel aan kan!
Er is biologische inkt, vegetarische inkt etc.
Veel succes! xx
Vegetarische inkt, wat moet ik daar bij denken ? Inkt zonder vlees ?
@Anne: ze bedoelt veganistische inkt. Tattoe-inkt bevat meestal dierlijke ingrediënten, het zwart wordt bv. gemaakt van beenderen van dieren, het bevat ook dierlijke glycerine etc. Er bestaat ook vegan inkt, maar daarvoor moet je naar speciale shops gaan.
Ik ben ook allergisch voor zwarte henna/ppd maar heb gewoon tattoo’s hoor 🙂 Geen probleem.
Voor zwarte henna word je altijd gewaarschuwd, wat een @!%# zooi gooien ze daar in zeg!
Ik ben zelf allergisch voor PPD en heb tattoo’s.
Gewoon informeren bij een goede shop.
Waar hebben jullie je tattoo laten zetten? En hebben jullie nooit ergens last van gehad?
Wow… Is het wel goed gekomen dan? Ik las dat zwarte henna gevaarlijk is en dat je dat nooit moet nemen. Henna hoort groen/bruin te zijn.
Jaa het is gelukkig allemaal goed gekomen 🙂 het was meer de jeuk dan iets anders :p.
Ik heb een heel vaag litteken, je ziet hem niet als je niet weet waar je moet kijken:p
ze zegt dat ze alerschisch is voor INKT!
Wat leuk en interessant om te lezen! Mooie tattoo’s hebben jullie. Ik heb zelf het NEDA teken met een vogel op mijn arm en na de zomer ga ik er een met mijn moeder zetten 🙂