“Snappen jullie nou waarom er nog geen stroop susu ijs bestaat?” vroeg mijn vriendin Caroline via Whatsapp. En nee, daar begreep ik dus helemaal niets van, want stroop susu is heerlijk! Je vind het in de toko en bij de meeste supermarkten als rozensiroop. In plaats van mengen met water (kan ook, maar vinden wij minder lekker), meng je het met ijskoude melk zodat er een prachtig roze drankje ontstaat. Paar ijsblokjes erbij, love it!
Stroop Susu is ook heerlijk in combinatie met schaafijs, zoals Es Shanghai of Es kelapa muda. Kan je op de Pasar Malam halen, zo lekker! Een waar begrip onder de Indische mensen, maar uiteraard ook alom bekend onder niet-indo's.
Afgelopen woensdag was ik bij Caroline en we besloten om dan maar ons eigen stroop susu ijs te maken. Het recept komt van de site van mijn zusjes, Kittehscupcakes.nl.
- 3 eieren
- 15 afgestreken eetlepels basterdsuiker
- 2 eetlepels heet (gekookt) water
- 475 ml gekoelde slagroom
- stroop susu
- geraspte kokos
- kokosmelk (niet op foto)
- 3 kommen
- mixer
- cakevorm
Meng in een kom het eiwit van 3 eieren (het eigeel doe je in een aparte kom) met 5 eetlepels basterdsuiker.
Mix het mengsel net zo lang tot het sporen achterlaat en het zo stijf is geworden dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat je mengsel eruit valt.
Prachtig, opgeklopt eiwit bevat een mooi parelmoeren glansje.
Meng in een andere kom het eigeel van 3 eieren met 5 lepels basterdsuiker en 2 eetlepels heet water.
Klop dit met de mixer tot een stevig, lichtgeel geheel. Het moet lobbig en dikkig zijn, niet stijf.
In de laatste kom meng je de slagroom met de resterende 5 eetlepels basterdsuiker.
Klopt dit stevig (niet superstijf) zodat er zachte piekjes ontstaan.
Meng nu alle mengels bij elkaar in de grootste kom en schep dit om met de vouwtechniek. Dus niet keihard zitten roeren, maar luchtig omscheppen in steeds dezelfde richting, zodat het mengsel licht en luchtig blijft.
Hierna voeg je 5 eetlepels kokosmelk en 3 scheppen kokosrasp toe voor een subtiele kokossmaak. Vouw alles door het mengsel heen.
Het hoeft niet per se, maar Caroline en ik wilden het ijs in twee kleuren maken. Schep de helft van het mengsel over in een andere kom en voeg hier 2 eetlepels stroop susu aan toe. De maatlepel op de foto is exact een eetlepel en kun je voor €2,50 bij Xenos kopen. Erg handig!
Nadat de stroop susu met het ijsmengsel is gemengd ontstaat er een lief zachtroze kleurtje. Pretty! ^^
Neem je cakevorm en leg hier bakpapier in, zodat je ijs achteraf gemakkelijk uit de vorm te krijgen is. Vul de vorm met je ijsmengsels en voor een mooie swirl zwier je er nog even met een stokje doorheen (wij gebruikten en houten eetstokje). Hierna pop je de vorm minstens 4 tot 5 uur in de vriezer.
Daarna kun je het ijs in plakken snijden en opdienen. Je kunt er trouwens ook gewoon bolletjes van scheppen! Het ijs is er romig genoeg voor. Beetje geraspte kokos eroverheen, of wat gecondenseerde melk, en voila! Een heerlijk Indisch toetje, Stroop Susu ijs met kokos. Smullen!
Lui? Geen tijd? Sinds kort heeft Van Gilse iets nieuws, namelijk Tover-Ijs. Caroline spotte dit net in de supermarkt. Aan dit poeder hoef je alleen melk en andere lekkere dingetjes naar keuze toe te voegen, 8 uur invriezen en voila, ijs. Kun je ook gebruiken natuurlijk, en dan alleen de stroop susu en kokos toevoegen. De prijs is €1,99 (200g).
Benieuwd naar meer Indische recepten? Neem dan even een kijkje op de blog van de man van Caroline, kokkieslomo.nl. Er komen nog veel meer recepten aan die hij op stapel heeft liggen en momenteel is hij druk aan het experimenteren in de keuken voor de ontwikkeling van een nieuw Indisch borrelhapje. Als je van (Indisch) koken houdt dan kan ik je zijn blog echt aanraden. Zeker kijken dus op Kokkie Slomo!
Until next time,
Serena & Caroline
Hmm dat ziet er heerlijk uit <3
Oef dit lijkt me nou een ontzettend lekker recept! Ken stroop susu nog niet (als echte tweede graads indo) maar daar komt verandering in!
Hmmm dat ziet er lekker uit!! Ik heb dat tover ijs idd een tydje geleden zien liggen!
Oh wat fijn! Dit lijkt me heerlijk! Ik ben zelf Indisch, dus ik kan geen genoeg krijgen van al die lekkere Indische hapjes :D. Thanks ook voor de tip voor de site van Kokkie Slomo!
ziet er heerlijk uit !
Wat lijkt me dit leuk om eens te maken en te proberen.
lekker! 😀
This looks so delicious and I think this is actually delicious!
I’ll try it for sure 🙂
Leuk artikel! Kan je meer dingen over Indonesië of Indonesische recepten schrijven?
Lekkeurrr. Wij drinken dat ook altijd. Dawet heet het. Gemaakt van susuroos melk en kokosmelk en stukjes kokosvlees. Sommige doen er ipv kokosvlees ook tapiocaballetjes in of sliertjes van maïzena.
Dit ziet er zoooooo lekker uit! En het lijkt me ook heel lekker!
Ik wist niet dat je ijs kon maken zonder ijsmachine, wat leuk!
Hoi ik had toverijs geprobeerd van van Gilse en ik zal even een belangrijke tip geven VOEG SUIKER TOE!! Anders smaakt het naar nikss!!
xoxox
Lekker recept! De italiaanse ijssalon hier heeft trouwens af en toe rozenijs! http://luigiijssalon.nl/
Ziet er heerlijk uit!
Yummy! Alleen rozen siroop en stroop susu zijn wel 2 verschillende dingen ..
Ziet er lekker uit! Ik doe altijd kokos en nanka in mn stroop susu.
Ooh, dit ziet er echt goed uit! Ik had gisteren nog tegen mijn moeder gezegd dat ik zin had in Es Shanghai om wat af te koelen, en nu zie ik het ineens vermeld in je blogpost, haha!
De lepel is precies de grootte van een lepel? wat handig! 😉
Is dit nou hetzelfde als wat ze in Singapore ook hebben? Daar kan je het op iedere hoek van de straat kopen en serveren ze het met zacht brood! Superlekker! Maar dit ziet er ook gezellig uit ^_^
Auteur
met brood?? Heb ik daar niet gezien! Heb daar wel veel Tjendol gezien en schaafijs met vruchten enzo.
Ik heb er nog nooit van gehoord eigenlijk, maar lijkt me lekker om een keertje te maken!
Dit ziet er lekker uit!