Stress, uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 44% van de volwassenen fysiek te kampen heeft met de negatieve invloeden van stress. En wisten jullie dat 95% van de doktersbezoeken stressgerelateerd is en dat stress wordt gezien als 1 van de 6 voornaamste doodsoorzaken? Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg spontaan stress van deze feiten. Ik voel me bijna genoodzaakt om een week vakantie te boeken en onder dwang te relaxen! Nee, even zonder dollen, deze getallen liegen er natuurlijk niet om.
Iedereen moet elke dag maar weer presteren en presteren en het komt steeds vaker voor dat jonge mensen, en dan heb ik het over twintigers, een burn-out krijgen. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden. Bij sommigen begint het al wanneer ze nog kind zijn: naast school en huiswerk worden ze heen en weer gereden naar zowel de sportvereniging en muziekles. Iedereen is continue bezig en alert en niemand neemt een momentje rust of tijd voor zichzelf.
Voordat ik jullie ga vertellen hoe je stress kunt verminderen, leek het me interessant om jullie eerst te vertellen wat stress nu precies is. Er bestaan twee soorten stress; acute stress en chronische stress.
Acute stress
Deze vorm van stress noemt men ook wel ‘survival stress’. Het is een hele intense vorm van stress, maar gelukkig niet van lange duur. Wanneer je acute stress hebt kun je het niet negeren. Het ‘fight or flight’ mechanisme wordt geactiveerd: vlucht je, of vecht je? Denk maar eens aan de reactie wanneer je iemand laat schrikken. De één schrikt en rent weg, maar de ander geeft je spontaan een stomp voor je hoofd.
Wanneer er acute stress in je lichaam optreedt gebeuren er een aantal dingen. Ten eerste wordt je sympatische zenuwstelsel geactiveerd (hier kom ik later in dit artikel op terug). Stofjes als adrenaline, noradrenaline en cortisol komen vrij in onze bloedbaan. Bloed wordt als een malle naar onze spieren en ledematen gepompt, ons ademhalingssysteem werkt op volle toeren, onze mond wordt kurkdroog en onze pupillen worden schoteltjes. We zien scherper, we zijn superalert, pijn verdwijnt en we hebben snellere impulsen. Eigenlijk worden we tijdelijk een soort Twilight vampieren, als ik het goed begrijp.
Ik moet ineens denken aan een paar jaar geleden, toen Tara en ik in de zee zwommen in South Carolina. Er kwam opeens een hele grote krab bovendrijven, met de pootjes wild in de lucht trappelend. We schrokken ons dood! Ik weet zeker dat Tara en ik op dat moment acute stress hadden, want het verstand gaat op nul en binnen 2 milliseconden waren we allebei het water uit. Wanneer je acute stress hebt, ben je sneller en sterker dan je denkt.
Acute stress is zo slecht nog niet. Het is een overlevingsmechanisme van vroeger en in deze dagen komt het nog steeds van pas. Bijvoorbeeld wanneer je zo snel mogelijk uit een brandend huis moet vluchten. Of wanneer je een waterballon moet ontwijken.
Echter, wanneer je acute stress krijgt van je werkgever die 1 minuut voor 5 nog even je kantoor komt binnenstormen met de mededeling – ‘hee mop, kan jij deze stapel papieren nog even doorlezen, tekenen en op mijn bureau leggen? Mooi. Fijn. Super. Dan kan ik eerder weg, want ik heb nog een feestje. Later!’ – kun jij niet wegrennen noch je werkgever aanvallen. Technisch gezien kan het wel, maar de kans is groot dat je dan je baan verliest, dus wat doe je? Je onderdrukt dat ‘fight or flight’ mechanisme. Doe je dit vaker, dan leidt dit uiteindelijk tot een opeenstapeling van stresshormonen in je lichaam, oftewel chronische stress.
Chronische stress
Wanneer je stresshormonen niet voldoende worden afgebroken ontstaat er een inbalans in ons autonome zenuwstelsel. Vaak leidt dit tot symptomen als hoofdpijn, een slechte stoelgang, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid en depressie. Ook kan het leiden tot autoimmuunziektes als rheuma, lupus en verschillende allergieën.
Chronische stress is langdurig, maar niet zo intens als acute stress. Deze vorm van stress kun je daarom gewoon negeren, maar daar ligt dus juist het gevaar: onbewust sluimert het verder en tast het je lichaam aan.
Ons autonome zenuwstelsel kun je onderverdelen in (ortho)sympatisch en parasympatisch (volgens wikipedia);
- Het orthosympatisch zenuwstelsel, ook wel sympatisch zenuwstelsel genoemd, is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaamarbeid kan verrichten. Hiervoor is energie nodig. Het orthosympatische zenuwstelsel bevordert dan ook de dissimilatie, waarbij energie vrijkomt. Het orthosympatisch deel zorgt bij activiteit van het lichaam onder andere voor een hogere hartslagfrequentie, verwijding van de bloedvaten in de spieren en een hogere ademfrequentie, maar remt de spijsvertering.
- Het parasympathisch zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het parasympathische deel bevordert de assimilatie. Bij assimilatie worden de organische stoffen gevormd waaruit het lichaam bestaat. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt onder andere voor een grotere productie van spijsverteringssappen, een snellere darmbeweging, verwijding van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een snellere nierwerking. Het verlaagt onder andere de hartslagfrequentie en ademfrequentie.
Kort samengevat: het sympathische zenuwstelsel zorgt voor actie en het parasympatische zenuwstelsel voor rust en herstel. Hieronder een plaatje dat ik veel heb gezien tijdens mijn studie:
Normaal gesproken gebruiken wij ons sympatische- en parasympatische zenuwstelsel 50/50. We wisselen actie af met rust en herstel en alles is in balans. Door de drukte en het presteren van alledag maken veel mensen overmatig gebruik van hun sympatische zenuwstelsel, waardoor er dus minder gebruik wordt gemaakt van ons parasympatische stelsel en wij niet volledig kunnen herstellen. Ons sympatisch systeem raakt als gevolg hiervan oververmoeid, het lichaam raakt uiteindelijk volledig uitgeput en men krijgt hierdoor letterlijk een burn-out. Het kaarsje is op, het vlammetje gedoofd.
Het voorkomen van stress, of het herstel na een stressvolle periode, is simpelweg zorgen dat de balans tussen het gebruik van je sympatische- en parasympatische zenuwstelsel 50/50 is. Is het sympatische zenuwstelsel overwerkt, dan hebben we met andere woorden rust en herstel nodig om de verhouding weer in balans te brengen.
Ik heb in het verleden een aantal artikelen geschreven over stress waar jullie misschien wat aan hebben:
Naast de tips uit bovenstaande artikelen wil ik ook eens ingaan op de aromatherapeutische werking van lavendel. Deze etherische olie staat bekend om zijn ontspannende werking. Het is klinisch bewezen dat de geur van lavendel helpt bij het verminderen van stressgevoelens. Maar waarom? Ik ga het uitzoeken en kom later deze week terug met een artikel over lavendel.
Hebben jullie vaak stress? En zo ja, zorgen jullie dan wel voor voldoende ontspanning om je zenuwstelsels weer in balans te brengen?
Until next time,
Serena Verbon
bronnen:
- “So Stressed: the ultimate stress-relief plan for woman”, Stephanie McClellan, M.D. Beth Hamilton, M.D., 2010.
- Wikipedia Nederland
- Genericlook.com
Ik barst momenteel van de stress. Ik zit op het gymnasium en werk keihard. Ik vind het vervelend dat ik zo veel stress heb, omdat ik zelf merk dat ik er ongelukkig door word. Het houd me dan ook vaak bezig. Ik ben continue moe, ik voel je vaak lusteloos, ik ben veel vaker sjacherijnig, en ik vind weinig dingen op school nog leuk. Zoals ik al zei heb ik het erg druk met school en ik doe er daarom ook niets naast van een sport of iets dergelijks. Mijn enige ontspanning is internetten (bijv. op Beautylab.nl kijken 😀 ). Ik weet dat dit al fout is. Ik moet gewoon iets hebben waar ik me mee kan ontspannen. Iets waarbij is die opgekropte stress kwijt kan. Ik doe geen sport omdat ik simpelweg nog geen sport heb gevonden die ik leuk vind. Ik heb vroeger op meerderen gezeten. Ballet, zwemmen, dansen, turnen, tennissen, noem het maar op. Niets waar in nou écht plezier in had. Ik ben 2 jaar geleden trouwens gestopt met dansen, omdat ik het niet meer leuk vond. Daarna heb ik nog een lange tijd op teken- en schildercursus gezeten, iets wat ik toen wel erg leuk vond. Toen de cursussen af waren gelopen, heb ik me nooit meer ingeschreven voor een nieuwe, omdat ik dat komende jaar naar gymnasium zou gaan en ik niet wist, of ik er dan nog wel tijd voor zou hebben. Nu doe ik dus praktisch niets meer qua sport/hobby’s. Verder ben ik niet alleen zo moe, lusteloos, sjacherijnig enz., maar ik merk ook dat mijn lichaam me seintjes gaat geven van: “Hee, hallo, dit is niet goed, ontspan je toch eens!” Ik heb de laatste tijd erg vaak last van migraine, vandaag ook weer. Ik ben sowieso al erg hoofdpijngevoelig, maar nu schijnt het alleen maar erger te worden. Ook zorgt school voor mij voor extra stress, omdat ik veel moeite heb met het plannen van mijn huiswerk.Verder zou het misschien ook te maken kunnen hebben met de pubertijd (?). Niet dat ik hier nu zo’n last van heb, maar het zou misschien het moe zijn kunnen verklaren. Ik ben trouwens ook al door de dokter onderzocht voor Pheiffer, bloedarmoede enz. Negatief. Dusja, ik weet gewoon niet zo goed hoe ik me moet ontspannen.
Gelukkig ga ik dit paasweekend op vakantie met een vriendin, dus dan ga ik me eens even goed ontspannen! 😉
Iris
Ik bedacht me vandaag dat ik over 6 weken al middel in mijn examens zit! Brrrr.. Totale stress en paniek hier!
Dit artikel komt wel goed van pas. Over een paar weken zal ik het nog een keer lezen als ik al helemaal zit te stressen!
Zelf heb ik erge last van chronische stress, dus ik ben erg blij met deze tips, dankjewel.
Liefs
wejooooh vet veel mensen hier hebben pfeiffer hahah
Ik ben 23 en heb dit jaar ook een burn out gehad. Ik heb al sinds het begin van het middelbaar last van zware slaapproblemen (ùrenlang wakkerliggen, ‘s nachts ook nog een aantal keren wakker liggen en dan niet meteen terug in slaap raken, soms gewoon wel genoeg slaap hebben en toch nog steeds moe zijn). Daar was ik na al die jaren zo aan gewend dat ik zelf ook niet meer helemaal besefte hoe erg het eigenlijk wel was. Als ik moe was, dronk ik gewoon een kop koffie en ging ik gewoon door. Ik ben ook depressief geweest, dat heb ik gelukkig wel onder controle gekregen. Maar de laatste paar jaar begon ik toch wel te voelen dat het niet meer ging, zo voortdurend moe rondlopen. Ik had ook wel veel last van stress, al voelde ik zelf niet dat ik gestresst was, ik merkte het enkel aan het feit dat m’n schouders en nek zo gespannen stonden. Vorig jaar dan laatste (5de) jaar unief, stage en thesis. Zowel stage als thesis waren net niet mijn ding en het ging niet zo goed, dus ik was helemaal ontmoedigd. Ik heb me door de stage heen weten te slepen en heb m’n thesis uitgesteld tot na de stage, omdat de combinatie gewoon echt niet haalbaar was. Dat doen vrij veel mensen. Ik zou m’n thesis dan in de zomervakantie afgeven. Moet net lukken dat ik begin juli een hersenschudding kreeg… En ik weet niet, de combinatie van het moeizame herstel (ze hadden in het ziekenhuis gezegd ‘na het weekend zal het wel beter zijn’, dus ik had niet genoeg gerust), de constante vermoeidheid die steeds erger werd, en natuurlijk ook mijn herstel vertraagde, en de constante stress van die thesis die af moest…. Het was gewoon teveel. Slapen ging nog slechter, was constant doodmoe, had nergens energie voor, na de minste inspanning was ik compleet uitgeput, ik kon me nergens op concentreren en had vaak hoofdpijn/migraine. Ik ben nu in behandeling in het ziekenhuis voor mijn slaapproblemen, maar ze worden daar zo bedolven onder de patiënten dat ik steeds meer dan een maand moet wachten tot de volgende afspraak, dus veel vooruitgang zit er daar niet in. Ik heb van de dokter voedingssuplementen gekregen tegen de vermoeidheid en ter bevordering van de concentratie, die helpen wel. Ik ben nu terug bezig met mijn thesis, al gaat het nog heel moeizaam.
Als die therapie voor m’n slaapproblemen niet helpt, zal ik waarschijnlijk de rest van mijn leven slaappillen moeten nemen, daar ben ik eigenlijk wel bang voor. Ik wil heel graag mijn thesis achter de rug hebben, zodat ik kan gaan werken en kan gaan samenwonen met mijn vriend, dus het is enorm frustrerend dat het niet vooruit gaat, vooral omdat mijn ouders (vooral mijn vader) niet goed snappen dat het gewoon echt niet gaat.
Wow, lang verhaal 🙂 Maar het moest er eens uit, ik vertel het niet vaak zo volledig…
Bedankt voor het artikel, Serena!
Een goed boek hierover is “de tijger ontwaakt” over het afschudden van stress en trauma verwerking!
Komt me allemaal helaas veel te bekend voor, maar ja, zoals mijn peut zegt: de software problemen hebben helaas geleid tot serieuze hardware issues, ik moet het er maar mee leren doen, Franse tante pis dus 😉 Mindfulness, oftewel Aandachtsgerichte meditatie is mijn beste tip voor het beter leren omgaan met stress, angst en depressie en meer van dat gezelligs. En het wordt tegenwoordig ook door verschillende verzekeraars vergoed (omdat het ook in ziekenhuizen wordt gegeven), ook fijn als je ook nogal last hebt van budgetstress.
Ik heb er nu iets minder last van maar ik heb anderhalf jaar lang in een behoorlijke situatie gezeten (prive, Mannen die misbruik van mij weten te maken) weet niet of dat nou komt omdat ik met een beperking leef maar goed ik loop al weer een tijdje bij een psycholoog en moet zeggen dat het nu iets beter gaat.
wij hebben net een proefwerk gehad over hersenen en het hele zenuwstelsel. Toeval haha, grappig dat alles al herkende :
Leuk gedaan! Ik vind het echt leuk dat je over beauty schrijft maar ook over dit soort dingen, ga zo door 🙂
Had laatst toevallig een bio proefwerk over het orthosymparhische en parasympathische zenuwstelsel, met precies hetzelfde plaatje alleen dan in het Nederlands.
Wat toevallig, ik heb op het moment behoorlijk wat stress. Normaal gesproken ook wel een beetje maar dat is gewoon wanneer ik weer eens te laat ben begonnen met leren voor een toets of iets. Maar nou heb ik afgelopen zaterdag een feestje gehad (een beetje te veel gedronken helaas) en nu ben ik mijn mobiel verloren of hij is gestolen. Dus ik zit nu wel behoorlijk in de stress, ik hoop dat je lavendelartikel snel met wat handige tips komt 🙂
Interessant artikel!
xxxx <3
Oww ik heb schoolstress,, ik ben al een streskip van mezelf,, maar echt he soms word ik helemaal gek!
gewoon helemaal,,
gelukkig haal ik hele hoge cijfers dus rede om te stressen is er niet,,
maar toch stress ik altijd haha
ik wil gewoon helemaal ”goed” zijn ofergens goed in zijn..
nu weet ik dat ik dat wel ben maar toch heb ik altijd stress
woow hoe vaak zei ik stress hahaha
AAArghhh! ben ik aan het leren voor biologie, kom ik dit tegen, precierds hetzelfde plaatje!!!
Auteur
WAT DOE JE OP BL ALS JE AAN HET LEREN BENT!! HOP! Aan je huiswerk jij!
;-P
Ik ben een echte stresskip, dus ja, heb er zeker last van. Wat me meestal helpt is knuffelen met de kat, klinkt heel raar, maar het is echt zo!
Dat had ik ook een keer gelezen, je bloeddruk schijnt er lager van te worden 🙂
Ik heb altijd stress.. Maar daar heb ik dan ook best veel last van: nachtmerries, ik slaap slecht, veel last van faalangst en ik ben altijd moe!
Ik zal je tips maar eens gaan gebruiken hihi! Misschien dat dat helpt!
Ik heb al sinds mijn 15de een angst/paniek stoornis en heb op mijn 18de een burn out gekregen.
Bij stress en spanning komen zoveel lichamelijke klachten kijken. ik slaap slecht en word in de ochtend altijd misselijk met buikpijn wakker ik kan totaal niet functioneren wanneer ik net wakker ben daarnaast heb ik de chronische vermoeidheid en een darm syndroom mijn bloed is vaak onderzocht en ik ben gewoon gezond dus alle klachten die ik heb komen letterlijk door stress en spanning. ik ben al jaren bezig om te herstellen en functioneer soms weer voor een tijdje maar val steeds weer terug het is iets waarbij je mentaal echt sterk moet zijn want anders word je echt zwaar depressief. Ik ben gelukkig niet meer depressief heb wel zo een periode gehad dat ik niet meer wou leven. ik dacht echt altijd dat het aan mij lag en dat ik me aanstelde en gewoon lui was aangezien ik gewoon uit bloedonderzoeken gezond bleek. Maar lees steeds meer over mensen met stress ik ben nu 23 en nu herstellende van mijn 2de burn out. Het is wel fijn om te lezen dat het niet aan mij ligt en dat ik niet alleen ben met dit probleem. Ondanks al die beperkingen ben ik wel een positief persoon en denk dat je dat ook wel gewoon moet zijn anders maakt het je geestelijk echt kapot!
Leuk artikel bedankt.
Groetjes,
Melisa
ik had vandaag ook acute stress! schoolfoto… en iedereen stond erbij te kijken!
maar verder heb ik niet vaak stress, gelukkig 🙂
Heel interessant artikel!
Liefs, Mariette
Interessant! Ben heel erg benieuwd naar je artikel over lavendel ook. Ik ben redelijk vaak licht gestresst door opdrachten voor school, maar ook doordat ik al meer dan 25 sollicitaties de deur uit heb, maar het maar niet lijkt te lukken een redelijk bijbaantje te vinden.. geen geld, en de druk van school.. ja, dat zijn voor mij wel degelijk stress factoren!
mmm herkenbaar. ik heb altijd stress, moest ook helaas stoppen met school vanwege alle stress die ik had. ging vijf dagen in de week naar school ( plus al het huiswerk etc.) en ik werkte beide dagen in het weekend van s’ochtends tot s’avonds .gecombineerd met een depressie werd dat teveel. verder zorgt stess bij mij voor meer haaruitval ( 🙁 ) en een soort van permanent brok in de keel gevoel.
Ik heb heel vaak stress maar dat komt door paniekaanvallen en ‘continu’ stress hebben is echt doodvermoeiend. Bij mij wordt er heel vaak adrenaline aangemaakt en ik ben dan inderdaad super alert alleen mijn lichaam doet het gewoon, ook al is er totaal geen gevaar (99% van de tijd). Dat is dus best verwarrend en angstaanjagend.
Wat mij ontspanning geeft is internetten, film kijken, boek of tijdschrift lezen, mijn hondje aaien etc. etc. Het fijne is wel dat ik zeker nog kan ontspannen dus ik ben niet 24/7 gestresst 🙂 en ik neem ook zeker voldoende rust.
Dank je wel voor dit super goede artikel!! Ik heb ZO vaak last van stress en dat is zo vervelend!! Ontzettend fijn dit artikel, het geeft me meer ‘inzicht’. Dank je wel!!
Ik heb constant last van stress. Mijn omgeving legt de laatste tijd zoveel druk op mijn schouders dat ik soms echt denk dat ik gek ga worden. Ondertussen heb ik mijn hele huis al volgeplant met lavendel geurkaarsen als poging om te ontspannen! Een goed bad doet ook wonderen trouwens.
Heerlijk! Ik moet dit leren voor mn tentamen, maar ik lees het liever hier dan uit mn boek x)
Gelukkig begrijp ik alles al maar altijd handig om nog eens te lezen!
xx.
Hmm, van het biohoofdstuk dat over het zenuwstelsel ging met hormonen en eigenlijk gewoon heel dit artikel, daar moet ik m’n cijfer nog terug van krijgen. Daar krijg ik nou stress van.
Maar, wel een interessant artikel haha. Vind ik zo leuk aan je blog. Ik heb ook N&G, en vind het leuk dat je vaak post over beauty- én ‘science’gerelateerde dingen.
Dikke stress op het momenten. PWS afgerond, daardoor kwam po MAA in verdrukking en moest op het laatste moment, waardoor die po van SK weer in de problemen kwamen. En aangezien ik nog steeds niet weet welke studie ik nou ECHT wil gaan doen heb ik me aangemeld voor grafisch lyceum (heb altijd dieren of tekenen geroepen) en daar moest ik ook nog opdrachten voor maken terwijl die po afmoest en ik moest leren voor toetsweek. EUJ dikke pret natuurlijk. Verschrikkelijk.
Heel fijn artikel!
Ik heb wel eens vaker stress, heb zelfs een dubbele maagzweer op 21jarige leeftijd. Ben nogal een hoog gevoelig persoon en bij verandingen jaag ik mij al vlug op. Ik probeer dan te gaan wandelen of andere dingen te doen om weer rustig te worden.
Heel goed artikel! Ik zit nu midden in mijn toetsweek, dus euhmm.. stressen is het zeker! Morgen wiskunde, dus daar moet ik echt even een goed cijfer voor halen. Anyways, ik wil ook lekker vakantie, haha!
Ah dat artikeltje over examenstress is wel handig nu voor mij, even lezen hoor! Ben nou al best zenuwachtig:(
Heel fijn om zo’n artikel eens te lezen.
Misschien is het nog fijn om als toevoeging lichamelijke gevolgen op te nemen (al dan niet aan beauty gerelateerd).
Zelf heb ik de afgelopen twee jaar enorm veel stress gehad (door samenloop van omstandigheden), waardoor mijn lichaam op was en op de rem heeft moeten trekken, gevolg? Een herseninfarct op 24-jarige leeftijd.
Het is natuurlijk niet zo dat stress de enige oorzaak is voor het krijgen van een herseninfarct, maar omdat de artsen niks anders hebben kunnen vinden, relateren ze mijn infarct toch aan het: ‘maar doorgaan’.
Nu zou je denken: die heeft er van geleerd, maar niks is minder waar…doordat ik nu weinig vertrouwen in mijn lijf heb gekregen, ga je daar weer van stressen.
I.c.m. een ergotherapeut ben ik nu aan het revalideren en zorg ik dat alles beter gedoseerd is in mijn lijf en leven.
Die 95% van de doktersbezoeken komt me zó bekend voor. Mijn dokter z’n eerste vraag is altijd: “Heb je stress?!”.
Interessant en goed artikel!
Heb zelf 2 keer overspannen thuis gezeten, eea gerelateerd aan ziekte van mijn moeder, en het niet goed kunnen handelen van de situatie..
Na gesprekken met psycholoog gaat dat nu wel goed.
Wat ik van hem heb geleerd (en nog steeds toepas) is dat ik meer aan mezelf moet denken, heb geleerd om nee te zeggen, en voldoende tijd voor mezelf moet nemen.
Ik werk overdag, en ben dus altijd thuis ‘s avonds, moet er niet aan denken om dan ook nog iets te ondernemen.
De ene avond internet ik een beetje, de ander juist niet, kijk dan tv of ik lees. Neem regelmatig een bad, lak lekker vaak mijn nagels, heerlijk ontspannen.
Verder ga ik regelmatig een dagje weg, lekker even met de trein weg, ergens winkelen ofzo.
Nu het op mijn werk erg stressvol en druk is merk ik dat deze manier ervoor zorgt dat ik nu niet door werkzaamheden gestresst raak, ja, overdag wel, maar thuis gaat de knop compleet om, en is het Cindy tijd 😉
Goed artikel, gelukkig heb ik niet heel vaak met stress te kampen
Ja ik ervaar zeker stress op het moment, een relatie break-up en onzekerheid op het werk. Daarnaast voel ik me sowieso vaak gespannen of opgejaagd. Het is alleen lastig om ontspanning te vinden, maar ik probeer het altijd door op mijn ademhaling te focussen (adem door je buik) en yoga.
Wat een interessant artikel.
Toevallig dat ik gister ben flauwgevallen door de stress. Ik heb namelijk faalangst en daardoor ben ik vaak erg gestrest met dingen voor school. Mijn oplossing is wandelen met de honden of sporten. Ademhalingsoefeningen zijn trouwens ook erg prettig!
Interessant artikel btw 🙂
Ik ben 15 en zit op vwo en heb op dit moment echt enorme stress, gister had ik 3 pw’s en vorige week had ik het ook al zo druk. Ik herken echt heel veel dingen zoals de hoofdpijn etc. Vandaag ben ik thuis gebleven omdat ik eigenlijk een presentatie moest doen vandaag, maar ik was er nog niet eens aan begonnen omdat ik te weinig tijd had door het leren. En ik moest een boek van 237 blz uitlezen in 1 week, hij gaf het vorige week dinsdag op moest vandaag uit zijn met opdracht en alles af. Dat is me wel gelukt maar dat soort dingen zorgen zo erg voor stress. Ik zit ook heel erg te twijfelen of ik doorga met vwo of naar havo moet gaan, omdat ik zoveel stress (denk ik) niet nog 3 jaar ga volhouden. Maar bedankt voor de tips, het was een leuk artikel!
Door mijn afstudeerscriptie heb ik momenteel echt een stressperiode. Ik ben toch al een stresskip! Ik ken het ortho- en parasympatische stelsel wel, maar door dit artikel ben ik me er weer wat meer van bewust. Dus bedankt voor dit artikel. Ik ga het weer wat meer onder controle proberen te houden.
Ben ook benieuwd naar je artikel over lavendel.
Bij mij worden allebei die zenuwstelsels tegelijk geactiveerd. Ik kan je vertellen dat dat heel vermoeiend is, haha. Maar er wordt aan gewerkt!
Wat een heel fijn artikel dit!
Ik stess om alles eigenlijk. Thuis gaat het niet lekker tussen mijn ouders en op school gaat het al helemaal niet ‘zoals ik het zou willen.’
Eind vorig jaar/ begin dit jaar was ik ontzettend moe en heb ik bloed laten prikken omdat ik gewoon te moe was om naar school te gaan, of om überhaupt dingen te ondernemen (kleding aantrekken bijvoorbeeld) het bleek een terugval van Pfeiffer te zijn. School toonde hier begrip voor, gelukkig. Maar ik liep achter met school en ondertussen loop ik op stage 6 beroepsprestaties achter. Dit jaar moet ik overdoen, wat op zich wel een geruststelling is zodat ik rustig aan kan doen.
Maar in de klas merk je wel dat er weinig begrip is. Klasgenoten “negeren” mij en tonen totaal geen interesse.
Eind juni komt mijn neefje bij ons in huis wonen, wat behoorlijk veel stress oplevert. (Nieuwe school voor hem, hoe zal het gaan, probeert hij ons niet uit etc.)
én we willen gaan verhuizen naar een groter huis (nu m’n neefje komt, komen we 1 kamer te kort).
Veel stress in één keer…
Lang verhaal, hihi.
Zeer interessant dit artikel. Vaak barst ik ook van de stress voor een examen of toets. Of als ik moet optreden. Maar stress hoort toch bij een mens? Wie heeft er nu geen stress?
super interessant artikel!
Ik heb hier ook net een toets over gehad! 😛 whaha
En ik weet alles over chronische stress, er zijn in mijn leven bepaalde dingen gebeurd wat mij zoveel nare gevoelens berzorgde die ik altijd voor mezelf hielt,dat ik nu met de grote gevolgen zit. Ik heb namelijk last van chronische hyperventilatie, dat is geen gewone hyperventilatie waarbij je ineens een aanval krijgt van vreselijke paniek enz. maar het is het 24/7 hebben van vage klachten, als duizeligheid, kortademigheid, angstgevoelens, tintelingen in ledenmaten of zelfs gevoelloosheid enz. Ik denk zelf dat ik het al heel lang had, maar nooit goed heb opgemerkt. Het kwam pas aan het licht toen ik voor de eerste keer in mijn leven wiet ging roken. Het ging zo ontzettend mis, ik kreeg een enorme paniekaanval en ik had geen gevoel meer in mijn huid, alles wat ik aanraakte voelde ik maar half. Deze gebeurtenis heeft er volgens mij voor gezorgd dat ik hier last van kreeg, en een super grote angst voor wiet erbij.
Het was op een gegeven moment zo erg dat ik niet meer normaal kon stil zitten op de bank. Met alles wat ik deed dacht ik erover na, ik ontweek ook dingen waar het gevoel erger van werd. Ik ging bijvoorbeeld nooit recht voor de tv zitten op de bank, dan krijg ik een soort tunnelvisie waar ik erg angstig van wordt.
Ik heb het nu al zo’n 4 jaar, en het 3e jaar was het het ergst, nu in het 4e jaar probeer ik zo min mogelijk stress te krijgen van de dingen die ik moet doen. En als ik me een avond heel vervelend voel, dan ga ik gewoon lekker vroeg slapen en dan hopen dat ik me de volgende dag beter voel.
Mijn verhaal is een beetje uit de hand gelopen waha, maar je hebt weer een mooi artikel geschreven!
Ik denk ook dat we als mensen minder naar perfectie moeten streven, dat zorgt ook voor veel minder stress, met name onder jongeren denk ik !
ik hou van dit soort artikeltjes op beautylab! Ben benieuwd naar het lavendel-verhaal 🙂
Wat een interessant artikel 🙂 Momenteel heb ik geen last van stress, eigenlijk.
Ik voel constant stress, voornamelijk door onze geldproblemen…
Goed, informatief artikel! Ik heb zelf ook heel erg last van stress en heb hierdoor ook verschillende lichamelijke klachten. Echt vreselijk, want de doktoren kunnen hierdoor niks aan mijn klachten doen. Ja, me volstoppen met kalmerende pilletjes, maar daar zit ik niet op te wachten.
Auteur
pilletjes heb je waarschijnlijk niet eens per se nodig Lotte! Maar lukt het je wel om te ontspannen en van tijd tot tijd rust te nemen? Dat is heel belangrijk.
Btw, fijn dat jij wel kritisch bent, dingen onderzoekt en je bronnen erbij zet. Ik wordt een beetje gepikeerd van het feit dat de andere bloggers dat niet doen en gewoon onjuiste informatie verstrekken, terwijl ze wel veel mensen beïnvloeden… En vervolgens reageren ze niet op de kritiek en passen de informatie niet aan ondanks wat de bezoekers zeggen en soms zelf een studie over doen…
Hier nog 1 met stress. Net tentamens gehad en weer hard aan het werk met een nieuwe blok en mijn eigen webshop en gezin ernaast vergt toch veel energie…