Recipe by Nena: Welcome to Greece!

Goedemorgen! Vandaag wil ik een van mijn favoriete recepten met jullie delen. Ik pak regelmatig een kookboek en wil dan steeds iets nieuws uitproberen. Er bestaan zo ontzettend veel recepten en ingrediënten, dat het gewoon zonde is om elke week maar hetzelfde te eten! Ik had een tijdje zelfs als regel: Probeer elke week minstens 1 nieuw gerecht. Dit heb ik een tijdje volgehouden en je ontdekt echt de lekkerste gerechten!

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik een makkelijke eter ben en mijn vriend gelukkig ook. Er is maar weinig dat we niet lusten, dus dat maakt het koken ook leuk 🙂 Als ik echt aan een twijfelachtig gerecht begin, dan zorg ik er stiekem voor dat er nog wel een “reserve” maaltijd in de koelkast of vriezer heb… just in case 😉

Dan nu het gerecht dat we inmiddels regelmatig eten en nog steeds niet verveelt: Tomaten salade met gebakken feta! Het is bij diverse etentjes al een groot succes geweest, dus ik besloot om het ook met jullie te delen. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en het is echt ontzettend lekker!

Tomaten salade met gebakken feta – domatasaláta me féta
4 personen
15 minuten
vegetarisch
Griekse keuken 

Keukenbenodigdheden:

  • een grote schaal
  • een diep bord
  • een snijplank
  • scherp mes
  • koekenpan
  • een bakje voor de dressing
Ingrediënten:
  • 1 zakje Rucola Melange
  • 12 Pomodoro tomaten
  • 1 plak feta (200 gram)
  • een handje zwarte olijven
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • 3 el bloem

Voor de dressing:

  • 6 el extra vergine olijfolie
  • Sap van een halve citroen (of een scheut uit een flesje)
  • 1 el Griekse kruiden of 2 el fijngesneden verse oregano
  • gemalen zwarte peper
  • 1 el suiker

Bereidingswijze:

  1. Roer voor de dressing de extra vergine olijfolie, het citroensap, de oregano, suiker en peper door elkaar in een kommetje.
  2. Verdeel de rucola melange over een grote schaal.
  3. Snijd de pomodoro tomaten in plakjes.
  4. Verdeel deze over de rucola melange.
  5. Snijd de rode ui in fijne ringen en de zwarte olijven doormidden. Verdeel deze over de schaal.
  1. Snijd de feta in blokjes van ca. 2cm en klop het ei los in een diep bord.
  2. Voeg de blokjes toe aan het geklopte ei.
  3. Strooi de 3 el bloem (makkelijk met een zeefje) over het feta-ei mengsel en schep het even goed om.
  4. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak de fetablokjes hierin op matig vuur rondom goudbruin.
  5. Draai de blokjes af en toe om (met bijvoorbeeld 2 vorkjes). Zodat het er zo uit komt te zien.
  6. Strooi de gebakken fetablokjes over de salade.
  7. Klop de dressing nog eens op en sprenkel dit over de salade.
Resultaat:
Ik eet deze salade vaak in combinatie met gebakken aardappeltjes en een stukje vlees (zoals hieronder).

Het lijkt even een gedoe, maar het makkelijker dan je denkt. Soms smelt de feta al een beetje in de pan. Dit kan je voorkomen door een andere stevigere feta (even uitproberen) te kopen of het niet te lang in de pan laten bakken. Je moet hier even je draai in vinden. Maar, ookal wordt het 1 grote pannenkoek! Snijd hem in stukjes en verdeel dit over de salade. De smaak al er niet minder om zijn 😉

Eet smakelijk!

Houden jullie ook zo van salades (met feta)? En kenden jullie deze variant al?

Liefs Nena

Volg mij ook op Twitter!

 

Volg:

108 Reacties

  1. Kiki
    30 oktober 2015 / vrijdag, 30 oktober 2015

    Hallo. Zou u uw e-mail adres kunnen sturen voor persoonlijke vragen?
    Gr.

    • Eef
      30 oktober 2015 / vrijdag, 30 oktober 2015

      Mij ook graag☺!
      Gr

  2. Rubyson
    7 april 2014 / maandag, 7 april 2014

    Ik ga deze vanavond uitproberen!

    • Rubyson
      7 april 2014 / maandag, 7 april 2014

      Smaakte goed! Alleen was de feta inderdaad gesmolten..

  3. Audrey Tollens
    20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

    Dit recept heb ik een aantal maanden geleden, na het lezen van dit artikel, geprobeerd te maken. Totaaaaal mislukt. Ik kreeg de feta niet zo mooi als op het plaatje, dus er zijn zeker nog cookingskills aan verbonden om het zo heerlijk mooi te maken als op het plaatje hihi. Maar zeker de moeite waard als het je lukt!

  4. Mary
    4 juni 2012 / maandag, 4 juni 2012

    Ik heb het al een aantal keer getwitterd maar dit recept is ZOOOOOOOOOO LEKKER!!! Ik maak het sindsdien dagelijks, echt te lekker en iedereen die komt eten smult ervan! Echt top, thanks!

    • Serena
      5 juni 2012 / dinsdag, 5 juni 2012

      Elke dag? Hahaha! Wat leuk dat je het zo lekker vindt!

  5. 16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

    Staat morgen op het menu! Toevallig alle ingrediënten in huis!

  6. Liesbeth
    14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

    ziet er ontzettend lekker uit, dankjewel voor het recept! 🙂

  7. Anouk
    13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

    Ik heb dit gisteren met mn moeder gemaakt en het smaakte ontzettend lekker ;D

    • Nena
      14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

      Hoi Anouk, wat super leuk dat jullie het gemaakt hebben! En dat jullie het ook een lekkere salade vinden 🙂

  8. Genevieve
    12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

    Ziet er erg smakelijk uit!

  9. Annelise
    11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

    HMMmmm, ziet er echt heerlijk uit. Ik houd van feta en ga dit zeker een keertje proberen!

  10. Bella
    11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

    Hmmm looking good! Ben dit weekend alleen thuis en hou van koken, dus ga dit morgen misschien wel maken!
    Mooie foto’s Nena!

  11. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

    Ik ben echt helemaal gek op feta!! En dan vooral de echte natuurlijk! Heb nog nooit een salade met gebakken feta gemaakt, dus ik ben erg benieuwd!

  12. 11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

    Ziet er heerlijk uit. Ik eet ook vaak fetakaas salade maar simpeler. Komkommer/tomaat/rode uit en dan met wat tuinkruiden dressing, De feta die ik gebruik is van Dodoni. In mijn ogen de beste meest smaakvolle feta!

  13. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Nena, heb jij een deel van je boodschappen gedaan bij Hoogvliet in Utrecht, Lunetten? Een week of anderhalf geleden was er een dame aan mijn kassa die sprekend op jou leek. Natuurlijk durfde ik niets meer te vragen dan ‘wil je het bonnetje?’ Toevallig zie ik nu een zak sla van de Hoogvliet… Zou het dan toch? 😉 Het recept lijkt me heerlijk en zeker het proberen waard!

    • Nena
      11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

      Nee dat was ik niet! We hebben ook een Hoogvliet in Houten. Aah, je mag me gewoon aanspreken hoor 🙂 Vind ik leuk!

  14. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Och, feta. Daar ben ik echt, echt dol op. Dit moet ik dus proberen!

  15. Liza
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Yesss dit recept komt in mijn receptenboek! Over een paar weken gaan de ouders van mijn vriend op vakantie en dan woon ik 3 weken bij mijn vriend. Dan vind ik het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. En mijn vriend en ik zijn dol op feta! Dus ik ben benieuwd, bedankt!

  16. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ahhh, wat lijkt dit mij lekker zeg! Ik ga deze meteen aan m’n favorieten toevoegen.

  17. oke
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    ik vind salades heerlijk. deze ziet er lekker uit. alleen ik lust geen olijven en feta.

  18. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ziet er lekker uit (: x

  19. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Hmmmm, die gebakken feta ziet er echt superlekker uit!! Had er nog nooit van gehoord, dat je dat kan bakken. Lijkt me echt goddelijk. Ik ben dol op dit soort eten 🙂

  20. Nathalie
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Yes Please 🙂 Mijn hele familie is echt volledig into feta en dan ook liefst gebakken.
    Wij doen het bijna net als jou (soms met ei en bloem maar soms ook met Panko er om heen) maar houden de feta als 1 groot blok. Ik had er nog nooit bij stilgestaan om eerst kleine blokjes te snijden er van. We zijn zo gewend om het op die manier klaar te maken (als de feta gebakken is eten we met gemak 2 van die blokken op met 4 *bloos* – is hij ongebakken dan eet ik er veel minder van) 😀

    En bij ons wordt er steevast souvlaki met tsatziki bij gegeten. Yum yum yum.

  21. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ahhhh het doet me denken aan die geweldige vakantie in Griekenland met mijn zus. Wat een heerlijke tomaten, komkommers en feta hebben ze daar zeg!! Ik zou zelf de olijven eruit laten en lekker komkommer toevoegen.
    Klinkt echt superlekker, Ik weet wel wat ik volgende week ga eten!

  22. Rianne
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Wat een supermooi bord! En het recept ziet er ook lekker uit al laat ik de olijven weg haha

  23. Sylvia
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Leuk dat je de Griekse keuken promoot! Gebakken feta zie ik zelden in Griekenland (Ik woon in GR)…wel de haloumi (zoals HNC aangeeft) Haloumi is heerlijk om te bakken of te BBQ’en en er daarna citroensap over te doen. De feta leent zich niet goed om te bakken. Wat wel heel lekker is met feta is het volgende: Leg een plak feta op zilverfolie- papier doe daar over fijne plakken tomaat, oregano en wat fijn gesneden pepers en als laatste wat olijfolie. vouw de zilverfolie met de feta dicht en doe het in de oven, stand 180, 20 minuten. Het resultaat is een lekkere snack!

  24. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Heeeyyyy ik ben daar geweest op dat plaatje (H).

    Recept klinkt fantastisch! Ben dol op Grieks eten, en feta in een gerecht is altijd goed. Yum.

  25. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Ziet erg erg lekker uit, ga ik ook eens proberen maken. Ik hou wel van fetakaas in combinatie met andere ingrediënten. Op zichzelf vind ik het nogal sterk smaken.

  26. linda
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    ik weet niet wat me moeder gaat koken vanavond , mar ik weet ieder geval wat k ga maken !

  27. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Krijg er honger van! :p
    Die gebakken feta ga ik zelf ook eens proberen, lijkt me erg lekker 🙂

  28. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Hmm, dit ziet er zo lekker uit! Ik ben vegetariër, en het is altijd best lastig om een écht lekker vegetarisch gerecht te vinden. Je hebt gewoon veel minder keuze dan niet-vegetariërs. Ik eet ook veel salades, dus dit ga ik zeker proberen. 🙂

  29. Annika
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    waaooww dat ziet er erg goed uit! goed onthouden!

  30. 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Dat ziet er lekker uit, ik hou van feta dus ga het zeker eens proberen!

  31. Esmée
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Haha toevallig! maandag ben ik net terug gevlogen uit griekenland, Corfu 🙂 Hadden we all inclusive buffet. heeeerlijk vooral de feta en de tsatziki, Ik zal zeker dit recept onthouden! 😉

    • 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

      Dippen in* warm water.. d’oh

  32. tina
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Go nena, feel like making it right now! haha maar is die dressing niet pittig door de zwarte peper? Uiteindelijk kan je er gewoon je eigen draai aan geven. Maar tis die fetta die mij zo nieuwschierig maakt 😀

  33. Roos
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Haha ik besef eigenlijk nu pas dat jullie namen rijmen, beetje onnozel maar toch iets grappigs voor vriendinnen ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *