Recept voor Tarte Tatin

Geen idee waarom, maar in de herfst heb ik altijd iets meer zin om te bakken en te experimenteren in de keuken. Het leek me leuk om een echte klassieker te maken, namelijk tarte tatin. Tarte Tatin is een omgekeerde gekarameliseerde appeltaart. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreërd door de twee zussen Stéphanie en Caroline Tatin uit Frankrijk. In de video hieronder laat ik jullie mijn eigen recept voor Tarte Tatin zien. Zoals jullie van mij gewend zijn is de Serena-versie veel makkelijker en sneller dan het origineel (hihi!).

Bekijk de video in HD voor de scherpste kwaliteit:

Benodigdheden;

  • 200 gram witte kristalsuiker
  • 2 – 6 eetlepels water
  • 4 – 6 appels
  • 4 klontjes (room)boter
  • 4 plakjes bladerdeeg

tarte tatin recept_1Recept;
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Karameliseer de suiker met het water in een pannetje (het pannetje moet in de oven kunnen, dus let erop dat er geen plastic handvatten aan zitten!). Was de appels en snijd ze in smalle partjes (schillen mag, hoeft niet). Als de suiker goudbruin van kleur is gooi je alle partjes appel erbij, goed omscheppen tot alle appels zijn bedekt in de caramel. Door het sap van de appels wordt alles weer wat vloeibaarder, dus laat alles goed doorkoken tot alle vocht vrijwel is verdampt en er een bruin en smeuïg appelmoesje overblijft.

tarte tatin recept_2 tarte tatin recept_3Gooi hier je 4 klontjes roomboter op gevolgd door plakken bladerdeeg. Druk de zijkanten goed naar binnen. Stop de pan 20 minuten in de oven bij 200 graden en haal het eruit als het bladerdeeg knapperig en goudbruin in. Leg een schaal op de pan, druk stevig aan, en keer het geheel op. Voila, je Tarte Tatin is klaar. Eet smakelijk!

tarte tatin recept_6tarte tatin recept_5
Het lastige gedeelte is het karameliseren. Blijf er goed bij staan en blijf flink roeren, zodat de suiker niet aanbrandt en het geheel niet te dik en klonterig wordt. Pas als de suiker goudbruin of donkerbruin is, is het klaar. Doe je er eerder appels bij dan mist je Tarte Tatin die zoete toffeesmaak, en DAAR worden we nu juist zo blij van!

Extra waarschuwing: gekarameliseerde suiker is megaheet! Heter dan kokend water en het koelt niet snel af. Houd dit in gedachten en let dus extra goed op tijdens het koken.

Bon appetit!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

65 Reacties

  1. 7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    Leuk recept! Ik zelf kan alleen geen tarte tatin meer zien haha ik heb die zovaak op school moeten maken XD

  2. 7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    Aaaah dit ziet er dus echt HEERLIJK uit. Ik kende het nog niet. Ik krijg hier echt onwijze trek door, haha. Zeker een recept om te onthouden! Leuk filmpje. 😀

  3. angie30
    7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    vanillestokje erbij en en beetje kaneel, maakt het nog lekkerder! ohh en vanille ijs, hmmmm ga ik morgen maar maken:-)

  4. 7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

    Handig dat het zo snel klaar te maken is en het ziet er heerlijk uit!!

  5. Kim
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Oeh lekker! Je hebt altijd van die leuke receptjes.

  6. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Wow, jummiiiieee!! Ga ik sowieso eens proberen!

  7. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Hmm, ziet er heerlijk uit!

  8. Renée
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Wij maken hem altijd met peer en gorgonzola. Ook erg lekker!!!

  9. Nicky
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    “Extra waarschuwing: gekarameliseerde suiker is megaheet! Heter dan kokend water en het koelt niet snel af. Houd dit in gedachten en let dus extra goed op tijdens het koken.”

    Aaah, dit herken ik…ik ging een keer karamel maken voor op de popcorn. Het stond al een half uur af te koelen en nadat ik had gevoeld of het al koud was, heb ik twee weken met een brandblaar rondgelopen…Pas echt op hiermee!

  10. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Ziet er super lekker uit! Ik ga dit recept ook proberen!

  11. Celien
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Ziet er heel lekker uit! Ga ik zeker ook eens uitproberen! En in de winter of herfst heb ik ook meer zin om te koken of te bakken!

  12. Dorine
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Zoooo lekker. Ik maak tarte tatin altijd nog met een scheutje calvados, de alcohol verdampt uiteraard, geeft t nog net wat extra’s. Een klein beetje kaneel erbij is ook heul lekker

  13. lieke
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    je legt altijd iets super goed uit en schrijft het eronder na je bent gewoon top

  14. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Jammie ziet er lekker uit!

  15. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Wat een leuk simpel receptje! Het lijkt me heerlijk! Dit wil ik zeker eens proberen!

  16. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Mijn vader maakt ook wel eens tarte tatin! Super lekker, ziet er wel anders uit dan deze maar zal wel hetzelfde idee zijn 🙂

  17. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Ik ben echt wel benieuwd naar de smaak!

  18. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Dit recept bewaar ik voor de kerst, dit jaar voor het eerst bij ons in ons nieuwe huis en ik heb behalve het toetje dan nog geen idee wat te gaan koken, hellup!

  19. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Nom! Ziet er echt superlekker uit!

  20. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Wij maken tarte tatin helemaal anders thuis, maar deze ziet er ook super lekker uit! 🙂

  21. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Mmhh ziet er goed uit

  22. Amber
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Heb jij toen je de bladerdeeg erop deed de pan van het vuur gehaald en dan de bladerdeeg erop of maakt dat eigenlijk niks uit?

  23. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Lijkt me lekker! Ik kom ineens allerlei recepten tegen op blogs haha, komt door het weer denk ik.

  24. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    hmm, lekker! nog nooit geprobeerd om tarte tatin te maken, komt zeker op mijn lijstje 🙂

  25. Mariska
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Bij De Hoofdwacht in Gorinchem (opzich vrij dicht bij Houten) hebben ze dit ook als dessert mét kaneel ijs. YUM! haha

    En een andere keer had ik tarte tatin van ananas met kokos ijs. goddelijk.

    Kortom; echt 1 van mijn favoriete desserts en ik ga het zeker eens op jou manier proberen!

  26. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Wat een lekker recept lijkt me dit! Lijkt me wel echt leuk om te maken voor als je een keer een fancy toetje wil 🙂

  27. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Oeehh, ziet er lekker uit! Hele mooie foto’s ook (:

  28. noortje
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Ziet er echt heerlijk uit! Maar wat lijk je hier veel op je zus Larissa! Echt niet normaal haha
    xxx

  29. Marieke
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Ik heb één keer de fout gemaakt om mijn vinger in caramel te steken, auw auw auw! Ziet er overheerlijk uit, Serena, ik denk dat ik dit recept komende week eens uit ga proberen.

  30. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Ik dacht altijd dat Tarte Tartin net zoiets als quiche was. Oeps!

  31. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Oh ik ga dit echt maken

  32. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    ziet er echt lekker uit 🙂 x

  33. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Ziet er heel erg lekker uit en ook zo fijn dat het zo makkelijk is om te maken!

  34. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Thanks for sharing het ziet er echt heerlijk uit!!

    <3 fijne zondag!

  35. Diana
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    oh dit lijkt me zo lekker! en iets wat zelfs ik kan maken! *hoop ik*

    Koken met Serena kan het niet iets wekelijks worden? Please? =D

  36. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Hmm klinkt goed! In de herfst en winter heb ik ook veel meer zin om dingen te bakken 🙂

  37. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Oeh, lijkt me lekker, goed idee en ook nog eens super simpel!
    Ga het morgen maken denk ik!

  38. Hatice
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Haha,m’n vriendin whatsapp’te me net dat ze dit had gemaakt, voordat dit artikel online kwam..

  39. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Lijkt me ontzettend lekker! Ik ben geen keukenprinses maar ik denk dat dit mij wel moet lukken! ^^

  40. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    haha dat ken ik, dat je in de herfst meer zin hebt om te koken/bakken.
    vind dat zelf ook leuker dan in de zomer bv.
    ziet er lekker uit!
    alleen zou het ook met aardbeien ofzo kunnen? want ik lust niet echt appels :p
    hou ook niet van appeltaart :$
    vind je kookfilmpjes altijd leuk, zou je iets met chocolade willen maken voor de volgende video? ^^ i love chocolate.. hmm nu heb ik trek gekregen haha

    • angie30
      7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

      ja, je kan ook bijvoorbeeld ananas tarte ta tins maken, of met peer en dan verder hetzelfde recept volgen.is ook erg lekker!

  41. Susan
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Wat voor appels gebruik je? Of maakt dat hier niet uit? Want bij normale appeltaart gebruiken wij wel altijd ‘speciale’ appeltaart haha!

    • Serena
      Auteur
      6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

      Elke eetbare appel (pink lady, jonagold, fiji, etc.) het hoeven geen speciale zure te zijn of goudreinetten zoals bij appeltaart.

    • Annika
      7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

      Gewoon de goedkoopste nemen, de lelijke plekjes kun je er zo uit snijden

  42. Bianca
    6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

    Hmmmmmm! Looks jummie 🙂 Hier word ik nou echt blij van! Thanks!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *