Geen idee waarom, maar in de herfst heb ik altijd iets meer zin om te bakken en te experimenteren in de keuken. Het leek me leuk om een echte klassieker te maken, namelijk tarte tatin. Tarte Tatin is een omgekeerde gekarameliseerde appeltaart. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreërd door de twee zussen Stéphanie en Caroline Tatin uit Frankrijk. In de video hieronder laat ik jullie mijn eigen recept voor Tarte Tatin zien. Zoals jullie van mij gewend zijn is de Serena-versie veel makkelijker en sneller dan het origineel (hihi!).
Bekijk de video in HD voor de scherpste kwaliteit:
Benodigdheden;
- 200 gram witte kristalsuiker
- 2 – 6 eetlepels water
- 4 – 6 appels
- 4 klontjes (room)boter
- 4 plakjes bladerdeeg
Recept;
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Karameliseer de suiker met het water in een pannetje (het pannetje moet in de oven kunnen, dus let erop dat er geen plastic handvatten aan zitten!). Was de appels en snijd ze in smalle partjes (schillen mag, hoeft niet). Als de suiker goudbruin van kleur is gooi je alle partjes appel erbij, goed omscheppen tot alle appels zijn bedekt in de caramel. Door het sap van de appels wordt alles weer wat vloeibaarder, dus laat alles goed doorkoken tot alle vocht vrijwel is verdampt en er een bruin en smeuïg appelmoesje overblijft.
Gooi hier je 4 klontjes roomboter op gevolgd door plakken bladerdeeg. Druk de zijkanten goed naar binnen. Stop de pan 20 minuten in de oven bij 200 graden en haal het eruit als het bladerdeeg knapperig en goudbruin in. Leg een schaal op de pan, druk stevig aan, en keer het geheel op. Voila, je Tarte Tatin is klaar. Eet smakelijk!
Het lastige gedeelte is het karameliseren. Blijf er goed bij staan en blijf flink roeren, zodat de suiker niet aanbrandt en het geheel niet te dik en klonterig wordt. Pas als de suiker goudbruin of donkerbruin is, is het klaar. Doe je er eerder appels bij dan mist je Tarte Tatin die zoete toffeesmaak, en DAAR worden we nu juist zo blij van!
Extra waarschuwing: gekarameliseerde suiker is megaheet! Heter dan kokend water en het koelt niet snel af. Houd dit in gedachten en let dus extra goed op tijdens het koken.
Bon appetit!
Until next time,
Serena Verbon
Leuk recept! Ik zelf kan alleen geen tarte tatin meer zien haha ik heb die zovaak op school moeten maken XD
Aaaah dit ziet er dus echt HEERLIJK uit. Ik kende het nog niet. Ik krijg hier echt onwijze trek door, haha. Zeker een recept om te onthouden! Leuk filmpje. 😀
vanillestokje erbij en en beetje kaneel, maakt het nog lekkerder! ohh en vanille ijs, hmmmm ga ik morgen maar maken:-)
Handig dat het zo snel klaar te maken is en het ziet er heerlijk uit!!
Oeh lekker! Je hebt altijd van die leuke receptjes.
Wow, jummiiiieee!! Ga ik sowieso eens proberen!
Hmm, ziet er heerlijk uit!
Wij maken hem altijd met peer en gorgonzola. Ook erg lekker!!!
“Extra waarschuwing: gekarameliseerde suiker is megaheet! Heter dan kokend water en het koelt niet snel af. Houd dit in gedachten en let dus extra goed op tijdens het koken.”
Aaah, dit herken ik…ik ging een keer karamel maken voor op de popcorn. Het stond al een half uur af te koelen en nadat ik had gevoeld of het al koud was, heb ik twee weken met een brandblaar rondgelopen…Pas echt op hiermee!
Ziet er super lekker uit! Ik ga dit recept ook proberen!
Ziet er lekker uit 🙂
hmmm lekker!
Ziet er heel lekker uit! Ga ik zeker ook eens uitproberen! En in de winter of herfst heb ik ook meer zin om te koken of te bakken!
Zoooo lekker. Ik maak tarte tatin altijd nog met een scheutje calvados, de alcohol verdampt uiteraard, geeft t nog net wat extra’s. Een klein beetje kaneel erbij is ook heul lekker
je legt altijd iets super goed uit en schrijft het eronder na je bent gewoon top
Jammie ziet er lekker uit!
Wat een leuk simpel receptje! Het lijkt me heerlijk! Dit wil ik zeker eens proberen!
Mijn vader maakt ook wel eens tarte tatin! Super lekker, ziet er wel anders uit dan deze maar zal wel hetzelfde idee zijn 🙂
Ik ben echt wel benieuwd naar de smaak!
Oehh delish! ♥
Dit recept bewaar ik voor de kerst, dit jaar voor het eerst bij ons in ons nieuwe huis en ik heb behalve het toetje dan nog geen idee wat te gaan koken, hellup!
Nom! Ziet er echt superlekker uit!
Wij maken tarte tatin helemaal anders thuis, maar deze ziet er ook super lekker uit! 🙂
Hmm.. lijkt me lekker!
Ziet er lekker uit!
Mmhh ziet er goed uit
Heb jij toen je de bladerdeeg erop deed de pan van het vuur gehaald en dan de bladerdeeg erop of maakt dat eigenlijk niks uit?
Lijkt me lekker! Ik kom ineens allerlei recepten tegen op blogs haha, komt door het weer denk ik.
hmm, lekker! nog nooit geprobeerd om tarte tatin te maken, komt zeker op mijn lijstje 🙂
Bij De Hoofdwacht in Gorinchem (opzich vrij dicht bij Houten) hebben ze dit ook als dessert mét kaneel ijs. YUM! haha
En een andere keer had ik tarte tatin van ananas met kokos ijs. goddelijk.
Kortom; echt 1 van mijn favoriete desserts en ik ga het zeker eens op jou manier proberen!
Wat een lekker recept lijkt me dit! Lijkt me wel echt leuk om te maken voor als je een keer een fancy toetje wil 🙂
Oeehh, ziet er lekker uit! Hele mooie foto’s ook (:
Ziet er echt heerlijk uit! Maar wat lijk je hier veel op je zus Larissa! Echt niet normaal haha
xxx
Klinkt echt waanzinnig lekker!
Ik heb één keer de fout gemaakt om mijn vinger in caramel te steken, auw auw auw! Ziet er overheerlijk uit, Serena, ik denk dat ik dit recept komende week eens uit ga proberen.
Ik dacht altijd dat Tarte Tartin net zoiets als quiche was. Oeps!
Oh ik ga dit echt maken
ziet er echt lekker uit 🙂 x
Ziet er heel erg lekker uit en ook zo fijn dat het zo makkelijk is om te maken!
Thanks for sharing het ziet er echt heerlijk uit!!
<3 fijne zondag!
oh dit lijkt me zo lekker! en iets wat zelfs ik kan maken! *hoop ik*
Koken met Serena kan het niet iets wekelijks worden? Please? =D
Ziet er heerlijk uit!
Hmm klinkt goed! In de herfst en winter heb ik ook veel meer zin om dingen te bakken 🙂
Oeh, lijkt me lekker, goed idee en ook nog eens super simpel!
Ga het morgen maken denk ik!
Haha,m’n vriendin whatsapp’te me net dat ze dit had gemaakt, voordat dit artikel online kwam..
Dat is zooooo lekker!
Lijkt me ontzettend lekker! Ik ben geen keukenprinses maar ik denk dat dit mij wel moet lukken! ^^
haha dat ken ik, dat je in de herfst meer zin hebt om te koken/bakken.
vind dat zelf ook leuker dan in de zomer bv.
ziet er lekker uit!
alleen zou het ook met aardbeien ofzo kunnen? want ik lust niet echt appels :p
hou ook niet van appeltaart :$
vind je kookfilmpjes altijd leuk, zou je iets met chocolade willen maken voor de volgende video? ^^ i love chocolate.. hmm nu heb ik trek gekregen haha
ja, je kan ook bijvoorbeeld ananas tarte ta tins maken, of met peer en dan verder hetzelfde recept volgen.is ook erg lekker!
Wat voor appels gebruik je? Of maakt dat hier niet uit? Want bij normale appeltaart gebruiken wij wel altijd ‘speciale’ appeltaart haha!
Auteur
Elke eetbare appel (pink lady, jonagold, fiji, etc.) het hoeven geen speciale zure te zijn of goudreinetten zoals bij appeltaart.
Gewoon de goedkoopste nemen, de lelijke plekjes kun je er zo uit snijden
Hmmmmmm! Looks jummie 🙂 Hier word ik nou echt blij van! Thanks!!