In de herfst krijg ik altijd enorme zin in hutspot, stamppot, boerenkool, gehaktballen en draadjesvlees, maar soms wil ik iets eten wat lichter op de maag ligt. Ik bedacht daarom de herfstsalade! Een salad met typische najaarsingrediënten zoals diverse soorten paddestoelen, spekjes, cranberries en pompoenpitjes. Voor een salade best vullend, maar niet zo zwaar op de maag als stamppot. En natuurlijk boordenvol groente, want met dit weer kunnen we wel wat extra weerstand gebruiken.
- rucola
- aubergine
- paddestoelen melange
- spekjes
- pompoenpitjes (pittenmix)
- kaasvlokken
- gedroogde cranberries
Waar ik mee begin is het roosteren van de aubergine. Ik snijd ze in plakjes, leg ze op een ovenrooster, bestrijk ze met olijfolie en besprenkel ze met wat peper en zout. En dan op 200 graden bovenin de oven.
In de tussentijd veeg/borstel ik de paddestoelen schoon en bak ik ze aan in wat olijfolie met knoflook. Ik vind het zo leuk dat de paddestoelen verschillende vormen en kleuren hebben dat ik ze express niet ga snijden.
Wanneer de paddestoelen bruin zijn voeg ik er nog wat cranberries en uitgebakken spekjes aan toe.
Dit roer ik goed door elkaar en laat ik even gezamenlijk warm worden.
Ondertussen vul ik een bord met rucola.
Daar bovenop komt het paddenstoelenmengsel.
De gegrilde aubergine kan je over de salade heen leggen, maar de plakken zijn vrij groot en daarom stapel ik ze liever op aan de zijkant van het bord.
Als finishing touch – en voor de crunch – sprenkel ik er wat pompoenzaadjes overheen. En voor de smaak lekkere, pittige kaasvlokken.
Klaar in 10 minuten, deze lekkere en gezonde herfstsalade! Vol met verschillende soorten smaken en texturen. De paddestoelen dienen warm tot lauwwarm gegeten te worden, dat is het lekkerste. De spekjes zijn wat zoutig, de cranberries wat friszuur en zoet, de pitjes zorgen voor een stevige bite en alles is gewoon goed in harmonie met elkaar.
En als je eters hebt, serveer het dan op een groot bord of mooie schaal zoals hierboven, zodat iedereen wat van de schaal op zij eigen bord kan leggen. Staat ook nog eens heel leuk!
Een salade vind ik typisch iets voor de zomer, maar het is maar net wat je er in stopt! Zo met deze ingredienten kan het ook prima tijdens de herfst gegeten worden.
Enjoy!
Wat is jullie favoriete herfst-maaltijd?
Until next time,
Serena Verbon
Het is weer herfst! Zometeen weer genieten van deze heerlijke salade! 🙂
Hai Hai, ik wil graag dit recept maken lijkt me erg lekker. Ik vraag me alleen af of er een dressing bij hoort, zoja welke?
Groetjes Crista
Ik zou deze salade graag morgen maken. Alleen vroeg ik me af of je er ook een dressing over doet? Zoja, welke?
Groetjes Crista
Auteur
Alleen een lichte olijfolie.
heel erg lekker ik heb het zelf ook gemaakt wil je nog meer van die nieuwe recepten doen ik hou van koken en wil steeds nieuwe iedeèn
Ik heb hem gemaakt, hij was echt heerlijk!
Ik wist echt niet wat ik vanavond moest eten. Ik heb altijd op woensdag hockeytraining dus eet dan het liefst een beetje licht. Maar ik denk dat ik nu weet wat ik vanavond ga maken! Alleen vervang ik de aubergine voor courgette denk ik, ik ben niet zo van de aubergine.
Klinkt goed! En het ziet er mooi uit! 🙂
Ziet er leuk en lekker uit, vooral die verschillende soorten paddenstoelen!
Dit ziet er overheerlijk uit Serena!
Leuk om te lezen dat je zoveel dames inspireerd,
mij uiteraard ook hoor Alleen ben ik nu nog bezig met een dieet
Het zelfde dieet als Sanaz !
Daarna ga ik dit zeker eens proberen.
Ik ben erg benieuwd waar je deze bruine schaal/bord gekocht hebt.
Ben er dol op!
Liefs
Auteur
Mooi ding he? Helaas gekocht in een kookwinkel hier in Houten die failliet ging, dus geen idee waar je die nog kan halen 🙁
Mss bij Oil & Vinegar of Bijenkorf? xx
Wat ziet dat er goed uit! Heb je ook nog tips voor een dressing?
Ik zag trouwens een typ fout; ‘boordenvol’ moet ‘boordevol’ zijn.
Wauw het is gewoon bijna een kunstwerkje! Ziet er super uit Serena : )
Hmmm, heerlijk! Zelf zou ik de cranberries denk ik weg laten en er nog een dressing met wat mosterd, olie en yoghurt overheen doen, maar verder klinkt dit perfect!
Auteur
klikt super! variëren staat vrij! 🙂
Krijg er helemaal honger van zeg,
wat ziet dat er heerlijk uit!
Dit klinkt wel heel erg lekker! ..en ik hou van paddestoelen. Alleen ben ik vegetarisch dus zou ikzelf de spekjes weglaten.
Auteur
of vega spekjes! 😀
HMM Dit ga ik vanavond eten met mn breiclubje :p
Ziet er heel erg lekker uit! Alleen helaas vind ik tot nu toe nog geen enkele paddestoel echt lekker. Dat zou ik dan voor mezelf met iets anders gaan vervangen.
Ziet er heerlijk uit! leuk artikel!
Hoe lang moeten de aubergine’s bakken in de oven ? Kan dat ook in de koekenpan ?
Auteur
hangt beetje van je oven af, die van mij warmt snel op en is erg goed, alles was in 6 min. klaar. In de pan kan ook, maar dan liever in een grillpan!
Die is zeker goed gevuld, jammie! 😀
Ooh, dit lijkt me echt superlekker! Ik vind rucola een hele fijne basis voor salade en aubergine is ook zo lekker 🙂
Jak! deze lijkt me niet lekker sorry.
Wow. Dit ziet er echt extréém lekker uit! Jij hebt echt altijd de beste recepten!! Ga dit sowieso eens proberen!
ziet er lekker uit hoor!