Omdat ik wat gevarieerder wil koken en omdat ik het niet nodig vind om elke dag vlees te eten, hebben mijn vriend en ik afgesproken om twee keer in de week vegetarisch te eten en één keer in de week vis. Een leuke uitdaging, omdat ik eigenlijk helemaal geen ervaring heb met het maken van vis, op vissticks en ikan pepesan (pittig Indonesisch visgerecht) na.
Gelukkig is er YouTube waar ontelbaar veel video’s te vinden zijn over het bereiden van vis. Ik besloot me goed voor te bereiden en klikte het ene na het andere kookfilmpje aan. Na uren kijkgenot ben ik er volledig van overtuigd dat ik een wilde vis kan vangen, ontgraten, fileren en roosteren in de wilde natuur. Ook weet ik in theorie hoe ik vis moet paneren, roken, bakken en frituren. Yes, jongens en meisjes, via YouTube kun je werkelijk ALLES leren. Maar goed, het werd hoog tijd om mijn pasgeleerde skills in de praktijk te brengen.
Bij de vishandel bestelde ik zalm. “Ik wil graag zalm”. “Wat voor zalm, mevrouw?”. Ik wees naar een oranje stuk vis. “Die”. “En hoeveel mag het zijn?”. Ik ben altijd een beetje onnozel geweest op het gebied van ponden, onzen en grammen. Ik snapte nooit zo goed wat het verschil was. Ik weet het inmiddels wel hoor, maar moet er altijd nét iets te lang over nadenken. En bij de groenteboer, kaasboer, slager én visboer werken ze nog – helaas voor mij – steeds met deze maten. “Voor 2 personen, graag” antwoordde ik. Ha! Slim opgelost, Sereen.
Natuurlijk kun je ook zalm in de supermarkt kopen, maar als je dan toch maar één keer in de week vis gaat eten, mag het best van een goede kwaliteit zijn, vind ik. Lekker vers van de markt of de visboer. De vishandelaren en -kramen verschillen onderling nog wel eens van kwaliteit, dus dat is een kwestie van uitproberen. De een heeft dagverse vis en de ander haalt één keer in de zoveel dagen een nieuwe lading.
Zalm kun je echt op allerlei manieren kruiden, maar omdat we nog lekker in de zomer zitten besloot ik de zalm een exotisch tintje te geven. Ook maakte ik er gegrilde groenten en aardappeltjes bij. Het recept is echt foolproof, want zelfs ik – een onervaren visbakker – heb dit niet laten mislukken. Het complete recept staat binnen een half uur op tafel en ziet er indrukwekkend mooi en kleurrijk uit. Een feestje op je bord!
Gegrilde groenten en aardappelpartjes (voor 2 personen)
Ingrediënten;
half zakje voorgekookte aardappelpartjes
halve rode paprika
halve courgette
halve rode ui
5-6 stuks groene asperges
10 kleine baby worteltjes
teentje knoflook
olijfolie
strooizout met citroen en bieslook (of gewoon zout)
Allereerst begin je met de groenten, want die moeten iets langer in de oven dan de zalm. Op deze manier is alles tegelijkertijd klaar. Verwarm de oven voor op 220 graden celsius en bekleed een bakplaat met een stuk aluminiumfolie. Snijd de groenten in wat grovere stukken en doe ze in een kom. Natuurlijk kun je ook andere groenten gebruiken dan ik heb gebruikt, neem gewoon je lievelings. Goed, alles in de kom. Vervolgens pak je er een zakje voorgekookte aardappelpartjes bij, bijvoorbeeld van Célavita, en daar doe je er ook een paar van bij. Nu een flinke scheut olijfolie en wat zout, husselen, en uitspreiden over het aluminiumfolie.
Leg ze niet te dicht op elkaar, want dan willen ze minder goed roosteren. Strooi er eventueel nog wat extra zout overheen. Het is ook lekker om hier en daar wat takjes rozemarijn neer te leggen, voor extra smaak. Schuif het bakblik in de bovenste gleuf van je oven en zet de timer op 25 minuten.
Gaan we door naar de zalm.
Exotische zalmfilet (voor 2 personen)
Ingrediënten;
2 mooie plakjes zalmfilet
2 eetlepels boter, in stukjes
teentje knoflook
sap van een limoen
limoenrasp
1 eetlepel honing
2 eetlepels Picadillo kruidenmix
eventueel wat zout
Spreid een stuk aluminiumfolie uit in een ovenschaal en leg daar de twee stukken zalmfilet in.
Pas ondertussen op voor hongerige katjes.
Ik herhaal, pas ondertussen op voor hongerige katjes.
Schep twee eetlepels boter in een kom.
Knijp daarbij het sap van één limoen. Gooi de limoen niet weg, die hebben we straks nog nodig!
Pers er één knoflookteentje boven uit. Mag ook twee, trouwens.
Doe er twee kneepjes honing bij, of één eetlepel honing als je een pot hebt.
Smelt nu alles een klein beetje in de magnetron, als de boter nog te hard is. Laat het niet geheel smelten, maar gewoon totdat alles een beetje zacht is. Echt een paar seconden dus!
Om er een exotisch tintje aan te geven heb ik (heel lui) de kant-en-klare Picadillo kruidenmix van Jonnie Boer gebruikt. Die ‘vond’ ik van de week bij Albert Heijn. De mix bestaat uit: paprika, knoflook, chili, ui, oregano, rode ui, komijnzaad, jalapeno, peterselie, korianderblad, zwarte peper, chipotle, lavaswortel, kaneel en piment. Er zijn geen E-nummers aan toegevoegd, dus het is allemaal heel puur.
Mocht je deze kruidenmix niet willen gebruiken, of niet kunnen vinden in jouw supermarkt, dan zou ik wat oregano, peper, kaneel, paprikapoeder en rode pepervlokken met elkaar mengen en dan nog wat verse peterselie, koriander en fijngesneden rode ui doorheen doen voor een soortgelijke smaak.
Ik voeg hiervan 2 eetlepels toe aan het botermengsel. Ook voeg ik er nog een theelepeltje strooizout aan toe (diezelfde als voor de groenten), maar dat hoeft niet per se.
Het mengsel giet ik vervolgens over de zalmfilets.
Neem als laatste de limoen en rasp wat van de schil over de saus, voor een extra frisse kik.
En maak er een klein pakketje van.
Reminder: mocht het BBQ-weer zijn, leg dit zalmpakketje dan vooral even op de BBQ!
Gebruik je liever de oven, plaats het zalmpakketje dan in een ovenschaal en schuif het in het midden van de oven. Na zo’n 15-20 minuten is je zalm klaar en zouden de gegrilde groenten ook klaar moeten zijn. De groenten zijn klaar als ze een zwart geblakerd randje beginnen te krijgen.
Wat een timing!
Het resultaat is een smeuïge, sappige zalm, vol van smaak. Heerlijk fris en exotisch en een piepklein beetje pittig.
Serveer met schijfjes limoen, dat staat zo mooi en fris, en drizzle wat van de botersaus over de zalm heen. Oh my!
De groenten maken het gerecht helemaal af met de vrolijke kleuren. Alsof je in de Caribbean bent!
Wat een beauty! Dit kleurrijke gerecht is prachtig om te zien én snel en makkelijk te bereiden (30 minuten). De zalm was perfect gegaard en viel bij aanraking in stukken uit elkaar. Hij was niet droog, maar juist lekker mals en sappig en erg vol van smaak. De groenten smaakten er ook heerlijk bij. We hebben ontzettend gesmuld en allebei ons bordje keurig opgegeten.
Ik hoop dat jullie mijn recept voor Exotische Zalmfilet met Gegrilde Groenten eens zullen uitproberen, het is echt een aanrader!
Until next time,
Serena Verbon
N.B. deze post is niet gesponsord en het recept is niet afkomstig uit een kookboek of kookblog, maar bedacht door mij.
Ziet er heerlijk uit serena. En wat een mooie foto’s ook.
Ik heb het recept opgeslagen en ga het zeker een keer uit proberen.
Ziet er echt heerlijk uit!
Ohmyyy dit klinkt heerlijk en ziet er prachtig uit!! Echt eentje om te onthouden!
OMGosh!! Dit ziet er zooooo lekker uit 🙂 Ik ben niet zo’n grote visfan maar zalm kan mij echt wel smaken!! Those pictures, ik wil meteen de keuken induiken haha 😀 En de woorkeuze in je artikel geeft mij des te meer water in de mond!
Het ziet er super lekker uit!!
Ah wat goed van je dat je 2x per week vegetarisch eet! Ik eet zelf geen vis, maar de gegrilde groenten zien er echt heerlijk uit (wat een prachtige foto’s ook!), dus die ga ik misschien proberen.
Ziet er heerlijk uit!
Dat ziet er echt super lekker uit!
Tis Jonnie Boer, niet DE boer.
Wauw, dat ziet er echt heerlijk uit! Krijg er gelijk honger van dus dit recept staat vanaf nu op mijn lijstje om ooit uit te proberen.
Nom! Dit ziet er echt goed uit. Snel maar eens uitproberen.
Wat ziet dat er super yummy uit! Leuk recept
XO
Dit klinkt echt heerlijk! Ik probeer ook één à twee keer in de week vegetarisch te eten. Sowieso één keer vis! Ben gek op vis! 🙂
Wat goed dat je vriend en jij hebben afgesproken om twee keer in de week vegetarisch te eten! Ik vind zalm heel erg lekker maar ik ben niet zo’n fan van gegrilde groenten helaas. 🙂
Oh wat ziet dat er lekker uit! Zeker een keertje proberen.
Wat ziet het er heerlijk uit! Ik hou mijzelf ook aan een paar dagen geen vlees en 1 a 2 keer per week vis, de ene week lukt het beter als de andere maar het is wat mij betreft een mooie en goede gedachte.
Ik heb zalm pas een jaar geleden ongeveer ontdekt, en dat terwijl ik net zo oud ben als jij :S Ik was voorheen ook een nogal moeilijke eter, maar met de juiste kruiden en bereiding is zalm zeker heel erg lekker. Ik ga het recept ook proberen, wel met wat olijfolie ipv boter. Die kruidenmix ga ik ook direct halen, klinkt goed en kun je bij andere gerechten ook gebruiken (ik gooi al snel wat paprika, chilivlokken e.d. overal overheen).
Thanks voor het mooie recept!
Hahaaaa ik ben ook erg onnozel over ponden en grammen. Erg herkenbaar. Ik wijs altijd maar een stuk aan…ziet er trouwens heeeeeerlijk uit. Die ga ik ook proberen!
Leuk dat je nu meer in de keuken staat. Alleen boter en zalm is echt niet nodig, zalm is al een behoorlijk vette vis van zichzelf. je had hoogstens wat olijfolie erop kunnen doen. En verder zou ik de smaken wat puurder houden, dus niet zoveel specerijen door elkaar. Vis heeft niet veel nodig, een beetje thijm knoflook en wat chilivlokken is genoeg.
Hmmmmm ziet er Mjummie uit!!! Op hoeveel graden had je de oven staan en op welke stand (hetelucht ofzo?)
Liefs
Een recept naar mijn hart.
Oh die katten van jou…die verdienen een titel voor hun naam.
Auteur
Misschien moet ik hem Sir Clarence noemen. En Miss Coco.
😀
Ziet er heel lekker uit. Ik ben ook zo’n persoon die niet met die maten overweg kan.
Oh wat ziet dat er lekker uit zeg! Yumm! xx
Oh wat ziet dit er heeeerlijk uit!! Zalm is altijd goed voor mij, deze moet ik dus zeker eens gaan proberen 🙂
Oeh ziet er een heerlijk lekker en licht gerechtje uit voor op een mooie nazomerdag als vandaag; ik weet wat vanavond op m’n bordje ligt!
Dankje voor de fijne receptinspiratie 🙂
hmmmmmm zalm !
Super lekker gemaakt, vooral die botersaus lijkt mij er heerlijk bij en maakt het gerecht echt af.
Iedereen heeft het maar over vet vrij en koolhydraad arm, maar wat is er mis met genieten?
Dit is een super gezonde en gevarieerde maaltijd, volgens mij gaat de lol er wel af als je van alles moet skippen omdat je altijd maar bezig bent met dingen te moeten schrappen toch?
Complimenten ook voor de mooie foto’s weer.
Krijg er meteen zin in om het zelf te proberen.
Ik hou van zalm, ik hou van exotisch. Dit is dus echt wat voor mij. Thanks! Eet voornamelijk koolhydraatarm dus zou de aardappels skippen. Alleen de gegrilde groenten kan ook prima, ziet er heel lekker uit.
Like! ! En mooie foto’s!
Wauw ziet er super lekker uit. Zo jammer dat ik geen over heb, misschien eens proberen als ik ga BBQen!
Ik lust geen zalm, maar het ziet er wel lekker uit!
Ik ben dol op zalm en ga dit dan ook zeker een keer proberen! Zalm met het velletje er op is ook super lekker, wellicht voor de volgende keer 😉
Leuk recept! En ik moet ook altijd even nadenken als het ineens over een pond of een ons gaat hoor. Ik gebruik dat nou eenmaal nooit. 🙂
Het ziet er echt heerlijk uit! Knap dat je dat zo allemaal kunt bedenken 🙂
Superleuk dat je aan het experimenteren bent in de keuken. Doet me denken aan toen ik zelf een jaar of zestien was en me met het kookwerk thuis ging bemoeien.
Met vette vis is zo’n botermarinade wellicht wat overdadig. Uit zalm komt zoveel vet en er zit zoveel vocht in dat je met de kruiden en limoen alleen ook lekker had gekregen. Ik ben overiens groot voorstander van boter. Op brood. In gerechten, om groenten op te leuken, om aardappels smaak te geven, in sauzen. Maar hier zou ik het laten.
Volgende keer: tussen de 75 en 100 gram vis per persoon halen. En neem wat dikkere stukken. Als je die gaart blijven ze sappiger en je hebt dan ook vaker gewoon een mooiere structuur van het vlees.
Andere tip: bakpapier in plaats van alufolie. Minder belastend en het plakt niet aan je eten.
Wat een heerlijk recept! Ik ben gek op zalmfilet, alleen is mijn vriend nogal van het motto “wat de boer niet kent, dat eet hij niet” en heeft hij nooit geleerd om andere vis dan vissticks en kibbeling te eten. Hopelijk krijg ik hem ooit nog aan de zalm!
Hmm dit ziet er echt zo lekker uit! Ik ben echt dol op zalm, dus dit wil ik echt een keertje maken. Het ziet er ook heel erg mooi uit
Zalm: het is nooit mijn favoriet geweest. Net als alle andere vis eigenlijk. Ik lust praktisch alles, maar vis? Mwah 🙂 Maar, ik ben mezelf nu aan het leren om vis te eten, en zalm vind ik inmiddels best te doen! Dit recept klinkt ook echt top, zeker met die lekkere ‘marinade’!
Wat een lekker recept heb je gemaakt Serena! Ik eet best vaak zalm maar op deze manier heb ik het nog nooit klaargemaakt. Ga ik zeker een keer doen.
Dit ziet er onwijs goed uit! Wij hebben een combi magnetron/oven ding, dus dan wordt het al lastiger. Maar ik neem aan dat he het zalmpakketje ook tussen de groenten kunt leggen?
Ik snap ook nog steeds niks van ponden en onzen enzo. Ik zeg ook altijd: 2 personen aub 😉
Dit ziet er heerlijk uit, dit ga ik zeker een keer proberen :-)!
Hmm! Dat ziet er lekker én makkelijk uit. Ik ga het zeker een keertje maken!
Heerlijk uitgebreid artikel! Nu weet ik wat we vanavond gaan eten, hihi