Recept | Bun Bo salade

Vandaag even geen beauty of make-up, maar een heerlijk recept, perfect voor op deze broeierige dagen. Ik ben dol op de Aziatische keuken en vooral van Vietnamees gerechten kan ik heel erg genieten. Bun Bo salade is een lauwwarme noodle salade boordevol verse, knapperige ingrediënten. Je kunt het eten als lunch of avondeten, afhankelijk van de grootte van je portie. Deze salade is ontzettend smaakvol, lekker fris, maar vult zeker je maag.

Ik zal jullie vast waarschuwen: voor deze salade is erg veel voorbereiding nodig. Het recept kent best veel stappen en naderhand zit je met een berg afwas, maar het is de moeite meer dan waard. Dat beloof ik. Gelukkig was Angel toevallig op bezoek, kon ze me mooi helpen met snijden.

Bun Bo salade_ - 13Hieronder zal ik het recept met jullie delen in de meest logische volgorde, maar eerst het boodschappenlijstje! Deze ingrediënten zijn voldoende voor 4 flinke porties. Misschien zelfs 5. Het is een hele waslijst, maar laat je niet afschrikken;

– een pak mihoen
– taugé
– een zakje peen julienne
– komkommer
– rettich/Chinese radijs
– bosui
– kip, rundvlees, garnaal, vleesvervanger of gewoon niets
– koriander
– munt
– Thaise basilicum
– ongezouten pinda’s
– gefruite uitjes
– rode peper
– knoflook
– sereh/citroengras (vers of in potje)
– suiker
– gember
– rijstazijn
– vissaus

Dressing:
Bun Bo salade_ - 5 Bun Bo salade_ - 6Laten we beginnen met de dressing. Deze kun je zelfs een avondje van te voren maken, zodat alle smaken extra goed intrekken, of omdat het je de dag erna tijd scheelt. Per salade serveer je één kommetje dressing.

Recept voor één kommetje dressing;
– 3 eetlepels rijstazijn
– 4 eetlepels vissaus
– 4 eetlepels suiker
– 4 eetlepels limoensap
– 2 teentje knoflook
– 1 stukje gember
– rode peper en bosui

Doe 3 eetlepels rijstazijn en 4 eetlepels vissaus in een kommetje, en los hierin 4 eetlepels suiker op door te roeren. Gebruik het liefste palmsuiker of bruine suiker, maar als je dat niet hebt is witte suiker ook prima. Voeg het sap toe van 2 limoenen (of 4 eetlepels limoensap, als je het kant-en-klaar gebruikt) en knijp er ook 2 kleine tenen knoflook boven uit. Rasp een stukje gember van ongeveer 2-3 cm en voeg het toe. Zelf vind ik het prettiger om de gember in een knoflookpers uit te knijpen en het sap in het kommetje op te vangen. De rasp laat ik dan achterwege, omdat ik dit niet lekker vind om op te kauwen. Wat je ook kunt doen is kant-en-klare gembersiroop toevoegen en minder of geen suiker toevoegen. Als laatste voeg je nog wat ringetjes rode peper toe, en voor de mooie kleur heb ik ook nog wat ringetjes bosui toegevoegd.

Marinade
Bun Bo salade_ - 1 Bun Bo salade_ - 2De klassieke Bun Bo salade bevat rundvlees, maar het smaakt ook heerlijk met kip, garnalen, vleesvervangers of geen van bovenstaande. In het recept van vandaag gebruik ik kipfilet. Hier begin ik mee, omdat de marinade zo’n half uur moet intrekken om alle smaken op te nemen. Zo’n 500 gram is voldoende voor 4 porties. Maar als je meer vlees wilt, kun je uiteraard ook meer toevoegen.

Recept voor 500 gram vlees;
– 2 eetlepels vissaus
– 1 eetlepel suiker
– 3 teentjes knoflook
– 3 eetlepels fijngesneden sereh

Snijd je vlees in stukken en meng bovenstaande ingrediënten bij elkaar. Als je verse sereh gebruikt (ook wel bekend als citroengras), gebruik dan alleen het zachte middelste gedeelte en maak het zo fijn mogelijk. Ik speel een klein beetje vals en gebruik kant-en-klare sereh puree van Go-Tan. Verse sereh is uiteraard veel lekkerder en het ruikt ook zo heerlijk aromatisch, maar het is best een karweitje om dit fijn te snijden, dus vandaar. Masseer je vlees met deze marinade, dek het af en zet het in de koelkast, en laat alles minimaal een half uur goed intrekken. Ook dit kun je de avond van te voren voorbereiden om de smaken nóg beter in te laten trekken en om wat tijd te besparen.

Snijden, snijden, snijden
Bun Bo salade_ - 7 Snijd de komkommer en rettich in hapklare reepjes van zo’n 5-7 cm lang. Het mag ook wat kleiner en dunner, wat jij het prettigst vind eten. De bosui snijd je in kleine ringetjes. De porties die je hierboven ziet liggen is voldoende voor één salade.

Bun Bo salade_ - 4 Rettich staat ook wel bekend als Chinese radijs. Het heeft dezelfde knapperige textuur en pittige smaak als ‘onze’ radijsjes, maar heeft een heel ander uiterlijk. Rettich is namelijk geheel wit en superlang. Ik had geen idee dat rettich zo lang was! Hiermee kan je iemand gewoon bewusteloos knuppelen, haha! Mocht je geen rettich kunnen vinden bij jou in de buurt, gebruik dan de normale radijsjes.

Bun Bo salade_ - 9Pluk per salade ongeveer een handjevol aan munt- en Thaise basilicumblaadjes. Thaise basilicum is echt heerlijk! Het smaakt een beetje anijs- of dropachtig en geeft de salade zijn frisse smaak. Als je dit niet kunt vinden vervang het dan niet met ‘normale’ basilicum, maar laat het gewoon weg. Anders verandert de hele smaak van de salade. Maar probeer het echt te vinden, want het smaakt zo heerlijk! Snijd deze blaadjes grof of scheur ze in kleinere stukjes. Niet te fijn choppen!

Koken en wokken
Bun Bo salade_ - 3 Kook de mihoen volgende de instructies op het pak. Vaak duurt dit slechts enkele minuten. Laat het daarna uitlekken en laat het even rusten en iets afkoelen in een vergiet.

Bun Bo salade_ - 10Terwijl de mihoen kookt, wok je de kip knapperig en gaar. Neem hierna een vork en pluis het vlees uit. Niet te fijntjes, niet te grof, maar in hapklare stukjes zoals hierboven afgebeeld.

Rangschikken
Bun Bo salade_ - 8 Nu alle voorbereidingen zijn getroffen is het tijd om de salade te bouwen. Leg allereerst de lauwe mihoen in een kom en vul het aan met taugé, wortel, rettich en komkommer.

Bun Bo salade_ - 11Leg de shredded kip op de mihoen en garneer met de mix van munt- en Thaise basilicum, (fijngehakte) ongezouten pinda’s, gefruite uitjes en bosui. Ook kun je er nog wat schijfjes limoen bij leggen en wat takjes koriander.

Bun Bo salade_ - 12 Serveer elke kom salade met een eigen kommetje dressing, die je vlak voor het eten naar wens over je salade heen gooit.

Bun Bo salade_ - 14Het is best veel werk, maar wow… dan heb je ook wat! Een prachtige, overheerlijke, verse en knapperige salade die ZO bomvol smaak zit, dat je er geen genoeg van kunt krijgen. Hij is lekker licht en luchtig, maar vult toch erg goed. Zo’n kom zoals hierboven is echt voldoende als avondmaaltijd. De smaken zijn zo heerlijk fris, dus deze salade is echt perfect voor tijdens deze warme, broeierige dagen.

Mijn advies is om de dressing en de marinade een avond van te voren te maken, zodat je op de dag zelf eigenlijk alleen maar heel kort de mihoen moet koken en het vlees moet wokken, en ondertussen kun je de groente snijden. Op die manier ben je ongeveer een half uurtje bezig, gok ik. Ik hoop echt dat jullie deze Bun Bo salade eens zullen proberen!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

31 Reacties

  1. 1 augustus 2016 / maandag, 1 augustus 2016

    Yummm, Vietnamees eten! Mijn moeder maakt de dressing altijd super lekker. Deze salade is een geweldig gerecht voor in de zomer wanneer het te warm is voor een warm gerecht. Het is inderdaad een hoop werk om dit allemaal klaar te maken, maar handig is om wat extra te snijden zodat je de volgende dag dit als lunch kan eten. Leuk dat je een recept van een Vietnamees gerecht hebt gemaakt, misschien een leuk idee om een food challenge video op te nemen ofso. Vietnamees VS Indo of Indiaas eten!

  2. Maaike
    29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik ben vegetariër en eet dus geen vissaus, zou sojasaus of ketjap een goed alternatief zijn, of geeft dit echt een heel andere smaak?

  3. Meryem
    29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

    Grappig Rettich/chinese radijs word ook wel is daikon genoemd

  4. 29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

    Dit lijkt mij een heerlijke salade, bedankt voor het delen!

  5. Lin Le
    29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

    Hi Serena!
    Heerlijk recept, ik maak dit zelf ook heel vaak, maar dan met beef (bo betekent eigenlijk beef 😛 ga is kip, dus misschien kan je het beter Bun Ga noemen).
    Heb zelf ook weer zin om het te maken! Yumm.

    • Serena
      Auteur
      29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

      Bun Bo met Ga ?

  6. 29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

    Dat ziet er lekker uit Serena. Ik ben gek op noodles. Wat een hoop ingrediënten! Voor mij zou het denk ik net teveel werk zijn om dit gerecht klaar te maken. Ik maak meestal gerechten die binnen een uur op tafel staan.

    • Serena
      Auteur
      29 juli 2016 / vrijdag, 29 juli 2016

      Oh dit lukt wel binnen een uur hoor! Het zijn alleen veel stappen.

  7. Ier
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Weet niet of dit mag, maar een andere salade die me hier erg aan doet denken is deze: http://www.smulweb.nl/recepten/1365294/Thaise-salade
    Thais, oorspronkelijk van Jamie. Van zichzelf al vegetarisch. Oh en ook aanvullen met geroosterde pinda’s. Ik ga deze in ieder geval proberen, Serena, dankjewel!

  8. Simone
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Wow, ik had al veel ingredienten in huis en wist niet wat ik er mee zou gaan maken, en nu weet ik het wel! Ik ga het morgen proberen!

  9. 28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Ohh wat doe je mij aan! Zo lekker dit. Thanks voor het recept en de foto’s zijn stunning.

  10. 28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Ziet er zo GOD-DE-LIJK lekker uit..!
    Deze ga ik zeker een keer maken 🙂

  11. 28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Prachtige foto’s heb je weer gemaakt Sereen!

  12. 28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    OMG wat ziet dit er lekker uit! Het is wel even een werkje maar it look so good!

  13. Wendy
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    yessssssss i need this in my life!!

    bij little V neem ik altijd de bun garnalen dus ik moet deze ook echt eens proberen!
    thanks voor t recept!!
    xxx

  14. Vi
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Ziet er lekker uit, ga ik zeker eens proberen! Waar heb je die schattige kommetjes vandaan? Liefs

  15. 28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    oh, zo lekker! Had ik maar eerder geweten dat je dit had gemaakt, dan was ik gezellig aangeschoven.

  16. Martine
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Ziet er super lekker uit!
    Ik ben gek op dit soort Aziatische salades en ik zal ‘m dan ook zeker eens een keertje uitproberen 🙂

  17. Ratna
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Dit ziet er megalekker uit! Weet iemand waar in Den Haag je thaise basillicum kunt kopen?

    • Serena
      Auteur
      28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

      hi Ratna,
      sowieso bij de toko en volgens mijn zijn er heel wat toko’s in Den Haag! Ik zou even via Google Maps checken waar de dichtstbijzijnde zich bevindt 🙂

    • Michelle
      28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

      Bij Amazing Oriental

  18. 28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    LEKKERRR! Kunnen de pinda’s ook vervangen worden door ongezouten cashews?

    • Serena
      Auteur
      28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

      Zeker!

  19. 28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Ga het zeker proberen! Klink super lekker!

  20. Elsa
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Bedankt voor het recept! Deze salade ga ik binnenkort een keer maken:)

  21. Mieke
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Ziet er echt lekker uit! Eens iets anders 😉

    Wij noemen Rettich trouwens Rammenas 🙂

  22. 28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Oeh… dat ziet er heerlijk uit =o

  23. Rowan Chanel
    28 juli 2016 / donderdag, 28 juli 2016

    Die ga ik vanavond maken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *