Een paar jaar geleden vierden we de feestdagen bij mijn zus en haar vriend. Ze hadden van tevoren het hele menu samengesteld en uitgewerkt en iedereen op een kaartje verstuurd wat hij of zij konden maken. Ze maakten zelf het hoofdgerecht en op ons kaartje stond een bijpassend voorgerecht: Pompoensoep met geroosterde paprika’s.
Ik had nog niet eerder pompoensoep gemaakt en was dus erg benieuwd naar het resultaat. De soep was zo ontzettend lekker en viel zo goed in de smaak, dat we de soep (inmiddels een paar jaar later) nog steeds zeer regelmatig maken! Door de pompoen lijkt het misschien een vrij winterse soep, maar door de aanhoudende kou kunnen we nog heerlijk van dit soepje genieten! Bovendien is de flespompoen een jaar vrucht, dus hij is het hele jaar door verkrijgbaar. Ik heb hem voor vanavond weer op het menu staan en wil hem graag met jullie delen!
Wat heb je nodig:
- Grote pan
- pollepel
- snijplank + mes
- staafmixer
- waterkoker
- Voorverwarmde oven voor de eventueel zelfgemaakte croutons
Ingrediënten voor de pompoensoep:
- 1 ui
- 1 middelgrote flespompoen (€2,49)
- 4 eetlepels vloeibare margarine
- 2 tabletten groentebouillon
- 750 ml kokend water
- 1 pot gegrilde paprika’s (€2,59)
- 1 flesje finesse voor koken (€0,68)
- 1 zakje gemalen oude kaas (€1,29)
- 75 gram pijnboompitjes (€1,59)
- peper en zout
- 2 sneetjes volkoren brood
- olijfolie
- chillipoeder
- peper & zout
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Vegetarisch
Bereidingswijze:
Pel de ui en snijd hem ik stukken. Ik laat altijd het kroontje aan de ui zitten, zodat ik hem kan insnijden zoals op de foto. Vervolgens snijd ik hem in stukjes. Op deze manier is het gemakkelijker snijden, omdat je ui niet alle kanten op schiet! Doordat je de soep pureert (en de ui uiteindelijk ook) hoef je de ui niet al te fijn te snijden.
Snijd de flespompoen in plakken en verwijder vervolgens de zaden en de schil. Je kunt deze soep ook met een gewone pompoen maken, maar ik vind de smaak van de flespompoen het lekkerst. De flespompoen heeft een zoete nootachtige smaak en zelfs de zaden en schil zijn eetbaar! Ik moet eerlijk zeggen dat ik de flespompoen wel gewoon schil en de zaden verwijder. Wanneer je de flespompoen in plakken hebt gesneden is het makkelijk om de schil eraf te ‘schillen’.
Verhit wat vloeibare margarine in een soeppan en voeg de ui en de flespompoen toe. Ik heb de plakken flespompoen in vieren gesneden, zodat het beter bakt in de pan. Laat dit geheel vijf minuten zachtjes bakken. Zet ondertussen een waterkoker aan met 750 ml water.
Wanneer de ui en de flespompoen een beetje gebakken zijn (zoals op de foto) voeg je het kokende water toe. Roer even goed door en voeg vervolgens de twee groentebouillontabletten toe. Breng de soep op nieuw aan de kook en laat het voor 15 minuten zachtjes koken.
In de tussentijd snijd je de gegrilde paprika in reepjes. Ik voeg ongeveer de helft aan de soep toe, dus deze kan je in grove stukken toevoegen en de andere helft snijd ik in fijne reepjes. Deze dienen straks als garnering voor de soep. Giet het meeste vocht af, maar giet ook een deel door de soep. Vervolgens snijd je de paprika’s open en leg je ze op elkaar. Snijdt de paprika’s dan in reepjes en maak deze reepjes weer iets kleiner. Zo fijn of grof zodat je ze zelf het lekkerst vindt door de soep.
Als de 15 minuten voorbij zijn kunnen de Finesse voor koken en de grof gesneden paprika worden toegevoegd.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Mix eerst even op de laagste stand en eindig op de hoogste stand. Doe dit net zolang totdat de soep er mooi egaal en romig uitziet.
Proef even of je hem lekker vindt en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe.
Vervolgens kan de pan weer op het vuur en moet de soep goed verwarmd worden.
Nu is de pompoensoep klaar om te serveren!
Ik vind het lekker om geroosterde pijnboompitjes toe te voegen, dus deze rooster ik eventjes kort in een pannetje.
Dit kan zonder boter of olie, want de pijnboompitjes hebben vet van zichzelf. Wanner ze goudbruin zijn kunnen ze uit de pan en doe ik ze in een bakje.
Garneer de pompoensoep met paprika, wat oude kaas en de geroosterde pijnboompitjes.
Ik vind het ook erg lekker om er wat zelfgemaakte pitte croutons aan toe te voegen. Het recept hiervoor is simpel.
Verwarm de oven voor op 200°C en bestrijk 2 tot 4 (oude) sneetjes volkoren brood met olijfolie. Je kunt hier prima oude broodkorstjes voor gebruiken! Voeg wat peper, zeezout en chillipoeder toe en bak ze krokant in 6 minuten!
Ik vind deze soep vrij machtig, dus wij eten hem vaak als hoofdgerecht. Je hoeft er dan alleen nog maar een lekker broodje bij te bakken en deze bij de pompoensoep te serveren! Hmmm… Lekker met kruidenboter of wat roomboter met zeezout 😉
Eetsmakelijk!
Met pompoensoep kan je werkelijk alle kanten op! Zo heb ik hem weleens heel pittig gegeten, of juist wat zoeter met kaneel erdoor. De structuur van deze soep vind ik erg lekker, zeker wanneer hij lekker romig is door de finesse voor koken of een schep crème fraîche erdoor! Het is ook erg lekker om er wat verse lente ui bij de serveren!
Hebben jullie weleens zelf pompoensoep gemaakt? En wat is jullie favoriete soep/ recept?
Liefs Nena
Twitter: @nenaburger
Instagram: nenaburger
YES! deze heb ik vandaag voor de derde maal gemaakt en het is heeer lijk! tip!
ik vervang de vloeibare margarine door zelfgemaakte kruidenboter (met knoflook, bieslook/peterselie, citroensap, zout) en dat geeft echt een nieuwe dimensie aan de soep.
veel plezier met bereiden.
Heb de soep net gemaakt voor het paasdiner bij mn schoonouders, wat een succesnummer! Die houden we erin. Zo lekker! En super makkelijk, echt een recept om te maken als je wel iets lekkers op tafel wil zetten maar niet zo lang in de keuken wilt staan! Bedankt voor de tip 🙂
Auteur
Heel graag gedaan! Wat leuk om te horen dat hij zo goed in de ‘smaak’ valt! En bedankt voor het laten weten! Dat vind ik weer super leuk ^^
Ik heb de soep vandaag gemaakt en het was echt super lekker! Bedankt voor de goede tip! 🙂
Auteur
Aaaah, wat leuk dat je me dat nog even laat weten!! Dat vind ik leuk ^^ Graag gedaan!
Heerlijk pompoensoep! Dit recept moet ik maar eens proberen 🙂
Ik krijg er trek van! 🙂
Heerlijk, ben dol op pompoensoep, ik denk dat ik deze variant ook maar eens ga proberen!
Ik doe meestal helft pompoen, helft wortels, bouillonblokjes en appelsap.
En ik vind het ook lekker met zure room of crème fraiche en kappertjes!!!
ik heb laatst pompoensoep gemaakt met kokosmelk. Dat is ook echt super lekker! (en veganistisch) 🙂
Ik heb nog nooit pompoensoep gemaakt, maar deze lijkt me erg lekker!
Ziet er heerlijk uit.
het is ook erg lekker om de pompoen eerst aan te bakken met een beetje kerrie poeder, en nog knoflook erbij! Heerlijk! 😉
Zelf heb ik ook eens pompoensoep gemaakt, een pittige versie met lekker veel chili, maar ik vond de smaak van pompoen echt 10x niks. Helaas. Het ziet er wel lekker uit 🙂
Ohhh heerlijk! Ga ik maken! Ik maak geen grap. Heerlijk recept.
Ik heb nog nooit pompoensoep gemaakt maar het ziet er erg lekker uit! Nu alleen nog even een staafmixer ergens vandaan toveren 😉
Dat ziet er lekker uit zeg!
Wat een heerlijk recept en prachtige foto’s! Ga je recept zeer zeker proberen. De paprika + croutons erbij lijkt me héérlijk! Dank Nena!
Ik maak heel vaak pompoensoep, allerlei varianten, met een beetje verse gember, een laurierblaadje, met kokosmelk, sambal etc.
Bij het serveren doe ik ook weleens een scheutje slagroom en wat geraspte Gruyère kaas op het bord en daar dan de hete soep bovenop.
Soms gebruik ik een grote (oranje) pompoen als soepterrine en kleine als individuele ‘soepkommetjes’; snijd het kapje-met-steeltje er netjes af,bewaar die,spoel het even af onder de kraan, hol de pompoen uit (gebruik het vruchtvlees voor de soep) en doe er later de soep in, dekseltje erop en serveren maar.
(Staat leuk op een bordje met mooi servetje eronder of een (schoon gemaakt) stoer/decoratief blad uit de tuin)
Hmm lekker. Ik maak het zelf vaak met stukjes feta erdoor. Deze variant ga ik ook eens proberen 🙂
Lovely! Mijn lievelingsgerecht!
Ook lekker:
– met uitgebakken spekjes en gedroogde salie
– de pitjes van de pompoen roosteren
– bij het uitje ook een klein chilipepertje, die je grof hebt gesneden, meebakken en wat saffraan door de soep
Als je de schil om de pompoen laat dan is de kleur van je soep meer oranje trouwens en de pitjes kun je laten drogen en even bakken (zoals je ook met pijnboompitjes doet) om door de soep of een salade te doen.
Ik ben niet echt een fan van pompoensoep, maar jeetje mina, wat ziet dit recept er smakelijk uit. En dat komt volgens mij vooral door de prachtige foto’s, haast rechtstreeks uit een kookboek genomen! Mooi! 🙂
Ik heb nog nooit pompoensoep gegeten, maar dat ziet er lekker uit!
De combinatie van pompoen en pijnboompitten gebruik ik ook altijd !
Wat ook erg lekker is: pompoenblokjes uit de oven, mét pijnboompitten uiteraard 🙂
Hmm, dat ziet er heerlijk uit!
Ziet er super lekker uit! Ik ga het zeker proberen.
Ik ben gek op linzensoep ik maak dat zeer regelmatig het is ook nog eens erg gezond,
1 kopje rode linzen ( als je van dikke soep houd kan je ook meer gebruiken)
1 ui
2 teentjes knofloop
1 peen
halve rode paprika
Alles in een pan doe en koken.Met staafmixer pureren
In een klein pannetje 1 eetlepel tomatenpuree met een eetje olie bakken mint peper en chili peper bij doen. dit mengsel ook met de linzen pureren met staafmixer en klaar is je soep! zoo lekker dit …
@Serap
Wat leuk jouw recept van Linzensoep. Ik vond toevallig eind vorig jaar dit recept uit het tijdschrift JAN. Het sprak me erg aan omdat Linzen zo gezond schijnen te zijn. Het lijkt op jouw recept. Ga het zeker een keer maken, ook vanwege het feit dat het snel klaar kan zijn!
Eet je er ook brood bij of Nan mssn?
http://www.jan-magazine.nl/post/2012/12/11/RODE-LINZENSOEP-RECEPT-GEZOND-EN-LEKKER.aspx
Hmm wat klinkt dit heerlijk! Krijg gelijk zin om deze soep te maken! 🙂
Ziet er heerlijk uit!
Oh my dat ziet er lekker uit !
Dit ziet er echt heerlijk uit! Leuk artikel.
leuk he eivormige breekbrood van de lidl. daar werk ik:P
Auteur
Ja zo leuk al die broden vanwege de Pasen! Deze is van de AH 😉
Ik heb het wel een paar keer gedaan, ook met een flespompoen. Maar met wat voor mes snij jij de flespompoen? Ik deed het met een groot vleesmes, deze leek echt sprekend op het mes wat jij gebruikt op de foto, alleen het was bij mij zo zwaar om hem te snijden! Ik kreeg er echt zere handen van.
En iedereen die dit wil proberen, ik zeg DOEN want het is echt zóóó lekker.
Auteur
Dit is wel een groot vleesmes, maar hij is niet zwaar. Deze is van het merk Sabatier
@Amy
In de Allerhande stond eens een leuke tip om de pompoen makkelijker te snijden.
Prik hier en daar gaatjes in de pompoen (tegen ‘ontploffen’) en zet die 2 minuten in de magnetron. Het snijden ervan gaat dan echt een stuk makkelijker 🙂