Hier op Terschelling groeien wilde cranberries en daar staat het eiland ook wel een beetje om bekend. Het leek me daarom leuk om een recept te maken met deze friszure vruchten. Gelukkig plukt de moeder van mijn vriend ze graag en ze heeft dan ook altijd een voorraadje (bevroren) cranberries in huis. Zelf verwerkt ze het tot jam, chutney, vruchtensap en likeur.
Vandaag maken we een frisse perentaart met cranberries. Een eenvoudig te maken recept met fruit van dit seizoen. De felrode cranberries steken mooi af bij de groene peren, maar wanneer de taart uit de oven komt zijn de vruchten mooi goudbruin.
Ingrediëntenlijst;
Voor de taartbodem
- appeltaart uit pak
- 1 ei
- 150 gram boter
- bloem (tegen plakken tijdens uitrollen)
Voor de vulling
- 2 peren
- handjevol cranberries
Voor de topping
- half kopje suiker
- 3 eetlepels maizena
- 1 eetlepel nootmuskaat
- 2 eetlepels kaneel
- 2 eetlepels water
We beginnen met de taartbodem. Omdat ik nogal van de gemakken ben neem ik gewoon een appeltaartmix uit pak, deze is van de Jumbo. De mix moet je mengen met een half ei en 150 gram boter.
Ik doe eerst de mix in een grote kom en vervolgens voeg ik boter toe in kleine blokjes die ik met messen versnijd tot nog kleinere stukjes. Als laatste voeg ik een half ei toe (breek het ei in een kommetje, kluts het eigeel en de dooier door elkaar heen en breng de helft over in de kom). Dan kan het kneden beginnen!
Ik doe dit met mijn handen omdat ik dat fijner vind werken dan deeghaken op een mixer. Ik kneed en kneed, soms dacht ik ‘ik geef het op’ want het bleef erg droog, maar hoe langer je kneed hoe warmer de boter wordt en op een gegeven moment heb je plots een homp deeg in je handen. Gelukt!
Je kunt alles nemen als taartvorm, maar omdat ik meer een soort vlaai voor ogen had (eigenlijk een tartin) neem ik een platte vorm. Deze vet ik in met boter en vervolgens leg ik er bakpapier in. Door de boter blijft het papier goed vastkleven.
Het deeg rol ik goed uit op een plat oppervlakte. Strooi eronder wat bloem zodat het deeg niet blijft plakken. De lap deeg verspreid ik nu in de vorm en deze maak ik bij de randjes wat dikker en steviger, zodat het niet te krokant wordt tijdens het bakken en afbreekt.
De bodem is nu gefixt, dus de vulling is next. Was de peren en snijd ze in fijne plakken. Ik schil ze expres niet omdat ze anders te glibberig worden om goed vast te kunnen houden tijdens het snijden. Bovendien staat het wel mooi ‘rustiek’.
De plakken peer rangschik ik netjes op de taartbodem en laat ik uitwaaieren, maar je kunt er ook voor kiezen om de peren gewoon op de bodem te dumpen. Ook erg rustiek.
Strooi hier als laatste heel nonchalant een handjevol cranberries overheen.
Meng in een kommetje een half kopje suiker met de maizena, nootmuskaat en kaneel.
Voeg hier twee eetlepels water aan toe en maak er een papje van.
Besprenkel dit papje over de peren en cranberries.
Omdat er nog wat deeg over was gebleven kun je hier een leuk versierseltje van rollen, zoals wij hebben gedaan. Wat je dan niet moet vergeten is dat je dit even besmeert met wat ei.
Bedek de taart met alluminiumfolie en bak het 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Haal de taart hierna uit de oven en verwijder het folie. De koek is nog lang niet gebruind en knapperig, maar de vruchtensappen beginnen al te borrelen en de peren en cranberries worden al zacht.
Bestrooi de taart met een paar eetlepels suiker en schuif ’em weer terug de oven in. Laat de taart nog 30 minuten bakken. De taart moet hierna bruin en knapperig zijn en de vruchten zacht en goudbruin.
Ik was net iets te laat met de taart uit de oven nemen zoals je ziet, want enkele cranberries waren reeds voorzien van een krokant zwart laagje, hihi! Daar proef je overigens niets van.
En voila, daar is je perentaart met Terschillinger cranberries! Friszuur, zoet en kruidig van smaak, zowel warm als koud goed te eten. De koek is heerlijk knapperig. Lekker met een mok warme thee, chocolademelk met slagroom of cranberrylikeur.
Enjoy!
Until next time,
Serena Verbon
Mmm.. Lekker 😀 x
Ohhhhh ziet er heerlijk uit! Die friszure smaak klinkt echt heel erg lekker. Ik krijg gelijk zin om zoiets te maken! 🙂
Hm mjammie. Ziet er goed uit. Ik heb vorig jaar voor kerst een cheesecake gemaakt met cranberry topping. Was ook erg geslaagd.
nom nom nom, wat lekker!
Ohhh heerlijk! Ik hou van taart, cranberries en peren, dus deze combinatie ga ik zeker onthouden!
That looks.. Damn delicious!
Die foto’s! Het water loopt me al in de mond…
Oeh ik had al op twitter een foto gezien, ziet er super lekker uit!
hmm, dat ziet er echt heerlijk uit!
Heerlijk! Ziet er mooi uit en goed voor mn blaas
Leuk recept, duidelijk uitgelegd ook! Ga dit misschien binnenkort ook maken, haha!
Oh oh Sereen wt heb je toch weer een heerlijke taart gemaakt zo te zien. Peren taart heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Misschien een goed idee om het een keer te maken, looks like yum!
Oh my god, weet je hoe LEKKER dit eruit ziet? Ik zou die hele taart op willen eten, alleen da’s wat minder goed voor de lijn helaas. (of ik zeg ‘t gewoon op een andere manier: dan heb ik wel genoeg fruit gegeten 😀 haha!) Ik heb er nu al zin in!
Dat ziet er echt lekkerrrr uit!!
Ziet er heerlijk uit!
Oh, dit lijkt me echt lekker! Deze sla ik op bij mijn favorieten. 🙂
Wauuuw, ziet er heerlijk uit!
Oeh dat ziet er echt lekker uit!
oeh, dat ziet er echt heel erg lekker uit serena!
Het ziet er echt heel lekker uit! Ik krijg spontaan zin om zelf in de keuken te gaan staan hihi
Oooh dit ziet er lekker uit!!
Ziet er heerlijk uit!! Bedankt voor het delen!!
Meteen even geliked zodat ik het onthou om zelf te maken. Ziet er namelijk goddelijk lekker uit 🙂
Ik zou toch dat zwart verbrande laagje maar niet opeten. Is wetenschappelijk bewezen dat aangebrand kankerverwekkend is!
Ziet er wel lekker uit.
ja, misschien als je er kilo’s van eet, maar een beetje is niet erg, vooral hazel en pecannoten in toetjes smaken veel lekkerder met een zwarte laagje.
geweldige artikel, had ik net nodig haha
Dat ziet er heel lekker uit!
lekkere toetje!
Check mijn hoofdgerecht 😀
*no spam intended
Hmmm, lekkur!
Wauw dat ziet er heerlijk uit ♥_____♥
Dat ziet er lekker uit! Ik houd van taarten bakken, dus wie weet wordt dit recept binnenkort uitgeprobeerd (:
Hier krijg ik echt honger van! Ziet er heerlijk uit
Dit ziet er zo lekker uit! Dit recept schrijf ik op 😀
Hmmm dat ziet er echt heel erg goed uit! leuk, ik ga het ook eens proberen (:
Hnnnnnnng.
Ooh, dat ziet er heerlijk uit!
lekker ik wil deze wel eens maken.
maar ik ben een jonge fan van je ik ben 11.
je bent mooi en doet goed je best op je blog.
Auteur
Dankjewel Ivana! En misschien kan je deze taart wel samen maken met je moeder, is ook nog eens gezellig 🙂
Heerlijk!
Klinkt heerlijk en de taart is een plaatje om te zien!
wauuuw mooi & lekker denk ik
Zo, dat ziet er goed uit zeg! Ik ben gek op peren, kan er zo 3 achter elkaar opeten – I know, I’m weird – dus dit moet ik even opslaan! Perenkaneel taart is trouwens ook een lekkere variant.
Ziet er lekker uit!
Jammer dat je de kleuren natuurlijk niet meer terug ziet als de taart is gebakken. Heb nog nooit een perentaart gegeten. Ik wil wel een stukje!
De cranberries zijn zó lekker! Toen ik in Terschelling was heb ik er ook behoorlijk wat gegeten. Lekker man, deze ‘vlaai’! Ik ben gek op peren, dus ik zou dit graag lusten.
Hmmm jammie, ziet er lekker uit!
Ooooh dat ziet er lekker uit!
Als je de taart uit de oven haalt en je zet hem weer terug moet dan het alluminiumfolie er weer overheen?
Ik ga het zeker een keer maken 🙂
Auteur
Nee, aluminiumfolie alleen het eerste deel meebakken!
ziet er superleuk uit!
Het klinkt en ziet er echt heel lekker uit! Ik zag de foto al op instagram, maar nu weet ik ook hoe ik het moet maken. Leuke tip!
Ziet er echt heerlijk uit! & daarbij ben ik dol op Terschelling! Heerlijk eiland.
Ziet er lekker uit ;).
HONGERRR