Vandaag de dag kan je nog geen magazine openslaan of de televisie aanzetten zonder een knap gezicht te zien dat je het nieuwste van het nieuwste op beautygebied aanprijst. Maar, hoe ging dat zo’n – pak ’em beet – 100 jaar geleden? Welke beautyproducten waren er toen helemaal hot?
In de geschiedenis van de make-up zijn er periodes geweest waarbij vrouwen afwisselend wel en geen make-up mochten dragen. De ene keer was het ‘des duivels’ om je lippen rood te stiften en de andere keer was make-up alleen bedoeld voor de rijken. In de periode vanaf 1900 was het echter voor iedere vrouw geaccepteerd om make-up te dragen. Pfieuw!
In die tijd was het Vogue die de dames op de hoogte hield van de nieuwste beautyproducten. Zo schreef Vogue in maart 1912 over een vloeibare blush, het nieuwste van het nieuwste. ‘Deze blush blendt prachtig met de huid, is gemakkelijk in gebruik, verdeeldtzich gelijkmatig over de huid en zorgt voor een natuurlijk resultaat‘, aldus Vogue. De prijs was $1 per flesje. Ik dacht dat vloeibare blush (cheek stain en creamy blush) iets van deze tijd was. Blijkt het dus als sinds 1912 te bestaan! En 5 jaar later, in 1917, werd zelfs de waterproof creamy blush al geïntroduceerd.
In deze tijd draaide alles om blush, destijds rouge genaamd, en een egaal gezicht. Er werden dan ook voornamelijk gezichtspoeders en rouges verkocht, de een natuurlijk nog beter dan de ander. Het ging er vooral om dat je er heel natuurlijk uitzag, dus het gebruik van oogschaduw en mascara was in deze tijd minder populair. Wel gebruikte men graag wenkbrauwpotlood en een roodroze kleur op de lippen (zowel lip balm als lipstick).
In 1912 werd er een artikel in The Ladies Home gepubliceerd over een jong meisje dat het zat was om er zo bleekjes bij te lopen. Ze zocht heil bij een ‘beauty doctor’ die haar wangen heeft geïnjecteerd met een rode vloeistof, zodat ze voor altijd een gezonde, frisse blos zou hebben. De rode vloeistof werd in haar wangen geïnjecteerd, maar verspreidde zich echter over haar hele gezicht en hals. Uiteindelijk was de huidskleur van het meisje permanent verpest en verbrak haar toekomstige echtgenoot hun verloving.
In die tijd werden er ook veel ‘huidverjongende’ paraffine-injecties gedaan, met als verschrikkelijk resultaat opgehoopte paraffine op de verkeerde plekken in het gezicht. Ik dacht dat injecties (fillers als restylane en botox) iets van deze tijd waren, maar kennelijk waren ze er 100 jaar geleden ook al mee bezig. Wie had dat gedacht?
In het jaar 1923 zag de allereerste wimperkruller het levenslicht, genaamd Kurlash. Het was heel ingewikkeld en nam 10 minuten in beslag. Het ding kostte $5 en was ondanks het gedoe een groot succes. Jaren later kwam er een vernieuwde versie die én gemakkeijker en sneller werkte en een stuk goedkoper was, namelijk $1.
Trouwens, ook een leuk weetje, pas in 1929 werd het trendy om een sunkissed skin te hebben. Vanaf dit moment ging men pas met bronzers en zelfbruiners in de weer en werd de roze/rode kleur op de wangen langzaam vervangen door tangerine en koraal tinten.
Oh, en in 1929 bracht het destijds populaire merk Tangee de eerste kleurveranderende lipstick op de markt!
Vandaag de dag hoeven we maar een drogist of parfumerie binnen te lopen om allerlei soorten cosmetica te kunnen kopen. Back in the day ging dat echter niet zo gemakkelijk. Make-up en skincare kon alleen besteld worden via Vogue. In het magazine werd verteld over de nieuwste producten en wanneer je dit product wilde hebben kon je een cheque (of ongestempelde postzegels) opsturen naar de leverancier. Vervolgens zouden zij je dan het product toezenden. Het ging dus allemaal per post. Het online shoppen van nu!
Ah, ik kan jullie nog meer vertellen maar dan wordt het weer zo’n lang verhaal! Als je het leuk vindt om over de geschiedenis van make-up te lezen dan heb ik eerder artikelen gepubliceerd over de geschiedenis van nagellak en de geschiedenis van mascara. Ik vind het echt interessant om te lezen over beauty en make-up zo’n 100 jaar geleden. Kon ik mijn handen maar leggen op een Vogue uit die tijd… Dat zou gaaf zijn!
Ik hoop dat jullie dit een leuk en leerzaam stukje vonden en als jullie nog leuke weetjes hebben over make-up en beauty van 100 jaar geleden, please share.
Until next time,
Serena Verbon
Hoi
Zo zie je maar hoe misleidend reclame is…en hoe beinvloedbaar…
super bedankt voor de info
Wat ontzettend gaaf! Ik doe nu de
Make up school van Mieke petiet en moet alles uitzoeken qua make up vanaf de jaren 20 tot nu. Ik heb hier erg veel uit gehaald,echt heel leerzaam! Ook van mij had het nog een veel langer verhaal mogen zijn
dankje voor deze info dit kan ik goed gebruiken voor mijn spreukbeurt
nii cool
nee dit is voor meiden
ik ben een jongen
meisjes zijn laf
en jongen cool hier een elfje
jongens
zijn cool
en ook normaal
meisjes zij echt stom
meisjes
zie je ik ben 10 en ik kan al elfjes maken
(op school geleerd)
ps:jongens kunnen wel elfjes maken meisjes zij daar slecht in
heey ik vin make-up supper leuk
Interessant om te lezen, dit wist ik helemaal niet!
Leuk en heel interessant. Nooit geweten dat vloeibare blush al 100 jaar bestaat.
Wat leuk om dit te lezen, ik had helemaal niet gedacht dat sommige dingen al zo lang bestonden! Van mij had je er een lang verhaal van mogen maken hoor, ik was er al doorheen voor ik het door had, haha. Fijn weekend!
Leuk stuk zeg!
Wat erg interessant dit artikel! Had al eerder de make-up fases gezien in kunstgeschiedenis toen ik mode volgde. Was wel een heel goed examen 😀
Leukkkkkkkkkkkkk!
Rouge klinkt veel mooier haha
Wat grappig dat de allereerste wimperkruller er nog precies hetzelfde uitziet als de hedendaagse!
Heel leuk en informatief artikel.
Wat leuk om de oorsprong te lezen! Ontzettend interessant!
Super leuk! Ja in de romantiek enzo droegen ook mannen make-up he!
Wat een leuk artikel! 🙂