De juiste volgorde van huidverzorging

Een aantal jaren geleden schreef ik een blogpost over de juiste volgorde van reinigen en huidverzorging, maar er is in de loop der jaren ZO VEEL veranderd op skincare gebied dat het me een goed idee leek om hier een nieuw artikel aan te wijden.

Vroeger was het simpel: reinigingsmelk of -schuim, gevolgd door een tonic en een crème. Hoppa, klaar was je. Tegenwoordig bestaan er veel meer soorten producten op de markt. Micellair water, cleansing oils, mud-to-foam, balm-to-oil, oil-to-milk, essences, ampoules, boosters, serums, sleeping masks… het houdt gewoon niet op.

Om optimaal van de werkzame stoffen in je skincare producten te profiteren is het belangrijk dat je je huidverzorging in de juiste volgorde en (uiteraard) op de juiste manier gebruikt. Maar, hoe dan?

De juiste volgorde van huidverzorging

Grofweg gezien is dit de juiste volgorde;

    1. reinigen met product op oliebasis (cleansing balm, cleansing oil)
    2. eventuele tweede reiniging met product op zeepbasis (micellair water of iets schuimends)
    3. scrubben of exfoliëren
    4. masker
    5. toner
    6. essence (of ampoule of booster)
    7. serum
    8. oogcrème en lipcontourcrème gevolgd door dag- of nachtcrème
    9. sleeping mask


Ik zal jullie hieronder wat toelichting geven over de genoemde stappen en uitleggen waarom deze volgorde van je skincare routine nu juist zo goed is;

1. Reinigen – single cleanse of double cleanse?


Gedurende de dag wordt onze huid blootgesteld aan vuil uit de lucht en ook produceert het talg, zweet en resten als resultaat van onze huidstofwisseling. Daarbij dragen de meeste mensen ook nog make-up. De eerste stap waarmee we beginnen is het reinigen, zodat we onze huid van deze troep kunnen verlossen. In elk geval ‘s avonds, aangezien de huid zich gedurende de nacht herstelt. Als er nog vuil en make-up op je huid zit dan kan je huid minder goed ‘ademen’, waardoor er geen goede gaswisseling meer kan plaatsvinden tussen de huid en de buitenlucht, resulterend in een huid met verstoppingen. Een verstopte huid straalt minder, oogt minder fris en heeft tevens een grotere kans op onzuiverheden.

Toch is het ook verstandig om je huid in de ochtend te reinigen, omdat je huid ‘s nachts ‘aan het werk’ is en dus afvalstoffen produceert als gevolg van onze huidstofwisseling. Bovendien zweet je ook altijd een beetje in je slaap (en soms iets meer als je een wilde droom hebt, of een wilde nacht *wink wink*). ‘s Ochtends hoef je echter niet per se zo grondig te reinigen als in de avond (maar dat mag natuurlijk wel).

De meeste mensen reinigen hun huid met één product. Welk reinigingsproduct het beste is voor je huid, hangt af van je huidtype, lifestyle en persoonlijke voorkeur. Als je je huid écht goed wilt reinigen kun je ook de double cleanse methode toepassen. Hierbij reinig je je gezicht eerst met een product op oliebasis (ook handig om meteen waterproof make-up te verwijderen), gevolgd door een schuimende reiniger. Op deze manier verwijder je eerst het oppervlakkige vuil, waarna je de huid tot dieper in de poriën kunt bereiken. De werkzame stoffen die je met de volgende stappen aanbrengt zullen hierdoor ook beter in de huid penetreren en daar efficiënter hun werk kunnen doen.

Double cleanse heeft vooral voordelen voor mensen met een vette tot gecombineerde huid (met aanleg voor onzuiverheden), of voor mensen die vrij veel full face make-up dragen. De double cleanse methode is niet per se nodig in de ochtend, dan volstaat een single cleanse ook.

2. Scrubben of exfoliëren


Nadat je huid is ontdaan van vuil, kun je eventueel je huid scrubben of exfoliëren om zo de bovenste laag van je dode huidcellen te verwijderen. De celcyclus van je huid duurt zo’n 28 dagen, maar scrubben of exfoliëren stimuleert je huidcellen om zich sneller te vernieuwen, waardoor de celcyclus wordt verkort en eventuele littekens en oneffenheden sneller zullen vervagen. Het maakt de huid zachter en stralender en door de bovenste laag huidcellen te verwijderen kunnen werkzame stoffen die hierna worden aangebracht dieper in de huidlaag dringen.

Er bestaat nogal wat verwarring over scrubben en exfoliëren, want wat is nu precies het verschil? Scrubben is fysisch, iets wat je doet met ‘voelbare’ korreltjes. Exfoliëren is chemisch, iets wat je doet met fruitzuren, salicylzuur, glycolzuur of iets anders dat je niet zo zeer voelt schuren, maar ondertussen wél dode huidcellen losweekt. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft en wat je huid als prettig ervaart. Mensen met rosacea bijvoorbeeld hebben over het algemeen een te gevoelige huid om te scrubben, maar kunnen vaak wel tegen een exfoliant.

Scrub of exfolieër je huid echter niet té vaak, tenzij er op de verpakking staat aangegeven dat het zo mild is dat het geschikt is voor alledaags gebruik. Over het algemeen zegt men dat je een huid niet vaker dan tweemaal per week zou moeten scrubben, maar dat verschilt per huidtype en heeft ook met je leeftijd te maken. De celcyclus van een oudere huid duurt gemiddeld wat langer dan 28 dagen en daarom kan deze huid vaker gescrubt of geëxfolieerd worden dan een jongere huid.

3. Masker


Nadat je je huid hebt gescrubd of geëxfolieerd kun je eventueel een maskertje gebruiken om je huid een extra oppepper te geven. Maskers bevatten geconcentreerde ingrediënten die – zeker na een double cleanse of scrubbeurt – goed tot in de diepere lagen van je huid kunnen dringen. Daar kunnen ze je huid voeden, kalmeren, nieuwe celgroei stimuleren of onzuiverheden verwijderen, dat hangt natuurlijk van het soort masker af. Een maskertje gebruik je doorgaans zo’n één tot tweemaal per week. Sheet masks kun je prima elke dag gebruiken, maar bij een kleimasker raad ik dit af omdat klei een lichtelijk uitdrogende werking heeft.

4. Toner


Een toner heeft meerdere functies, waaronder het terug in balans brengen van de natuurlijke pH van je huid en het verwijderen van de laatste restjes vuil (of masker). Vaak hebben toners ook een astringente (porie vernauwende) werking, waardoor je huid er egaler en gladder uitziet na gebruik. Naast de neutraliserende werking heeft een toner ook een extra functie; het zorgt voor een betere absorptie van alle ingrediënten die je hierna zal aanbrengen. In feite prep je je huid voor de essence.

5. Essence of serum


Essence was tot een paar jaar geleden iets nieuws op de Nederlandse markt. Inmiddels nemen steeds meer merken een essence op in hun assortiment, want volgens het Koreaanse skincare regime is deze stap absoluut ONMISBAAR in je routine. Waarom is dat?

Een essence is een super geconcentreerde en hydraterende formule die specifiek inspeelt op een bepaald huidtype of huidprobleem. Het bevat bijvoorbeeld anti-age ingrediënten, anti-oxidanten of werkzame stoffen die onzuiverheden of hyperpigmentatie bestrijden. Daarnaast bevat een essence in de meeste gevallen een werkzame stof die de celvernieuwing stimuleert. Met een essence breng je je huid in een optimale gezonde en gehydrateerde staat, waardoor de rest van je skincare routine effectiever zal zijn. Met een essence prep je je huid voor de crèmes.

Een essence heeft meestal een waterige textuur, maar soms zit het een beetje tussen een gel en water in. Je brengt het aan met een watteschijfje of klopt het zachtjes in de huid met je vingers. Is de textuur wat dikker dan is het feitelijk hetzelfde als een serum. En als het product een nóg hogere concentratie werkzame stoffen bevat wordt het vaak ampoule of booster genoemd.

Persoonlijk zou ik óf een essence óf een serum óf een booster aanbrengen, maar er zijn mensen die het graag allemaal willen aanbrengen. Maar wat moet er dan eerst? Over het algemeen geldt de regel om huidverzorging ‘van dun naar dik’ aan te brengen, oftewel eerst de waterige texturen, dan de gelachtige texturen en als laatste de crèmeachtige texturen. Afhankelijk van de textuur van je producten weet je dus wat de juiste volgorde zou moeten zijn.

Nog even voor de duidelijkheid, omdat er veel verwarring is over het verschil tussen een toner en een essence: een toner is vooral bedoeld om de pH van je huid terug in balans te brengen en de laatste restjes vuil te verwijderen. Een essence is een extra hydraterende tussenstap met een hoge concentratie aan werkzame stoffen die de huid een boost geeft en prept voor de volgende stap in je skincare routine. Je kunt een toner niet vervangen voor een essence of andersom, het zijn echt twee hele verschillende skincare producten met elk hun eigen functie.

6. Crèmes


Veelal de laatste stap van een skincare routine is het aanbrengen van één of meerdere crèmes. Zo zijn er crèmes speciaal bedoeld voor de oogcontouren, lipcontouren, het decolleté en natuurlijk het gezicht. Dagcrèmes bevatten vaak een goede SPF om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, infraroodstralen of blauw licht. Daarnaast bevatten ze vaak werkzame stoffen tegen huidveroudering, hyperpigmentatie of onzuiverheden.

Nachtcrèmes hebben natuurlijk geen SPF nodig, maar zijn vaak extra vol en hydraterend omdat je huid tijdens je slaap grotere kans heeft om uit te drogen en hierdoor zijn werk minder goed kan uitvoeren (en zoals je hebt gelezen is een huid vooral ‘s nachts aan het werk). Nachtcrèmes bevatten daarnaast vaak retinol, omdat dit ingrediënt beter zijn werk doet in de avonduurtjes (en eigenlijk veel te vol en te vettig is om overdag te dragen).

Ben je jonger dan 20 jaar dan is een eenvoudige crème prima om je huid voldoende te beschermen en te hydrateren. Naarmate je ouder wordt is het verstandig om je crème aan te passen op je leeftijd. Hoe ouder de huid, des te minder elastine en collageen het bevat en des te meer werkzame stoffen het nodig heeft om dit tekort weer aan te vullen. Gelukkig wordt er op de meeste verpakkingen aangegeven voor welke leeftijdsgroep een crème bedoeld is.

Tip: ben je 30+ dan is het écht niet nodig om een crème voor 50+ te gebruiken. Dit soort crèmes zijn doorgaans een stuk duurder (want: meer werkstoffen) dan 30+ crèmes, maar je huid heeft de extra werkstoffen nog helemaal niet nodig en het maakt dus eigenlijk geen verschil. Je merkt het vooral in je portemonnee.

7. Sleeping mask


Ook een relatief nieuw product dat overgewaaid is vanuit Korea; een sleeping mask of sleeping pack. Over het algemeen bevat een sleeping mask dezelfde soort hydraterende ingrediënten en werkzame stoffen als een nachtcrème, maar het grote verschil zit ’em in de concentratie. Omdat een sleeping mask de gehele nacht inwerkt is de concentratie aan werkzame stoffen vaak wat lager en dus milder voor de huid. Vanwege het lange inwerken is het daarentegen stukken hydraterender in vergelijking met een nachtcrème.

Een sleeping mask geeft je huid dus vooral een flinke hydratatie boost en laat werkzame stoffen op milde en langdurige wijze hun werk doen. Als je een vrij gevoelige huid hebt die de werkzame stoffen van een nachtcrème niet aankan, is het misschien een idee om je nachtcrème elke avond te vervangen voor een sleeping mask.

Sleeping masks worden doorgaans twee tot drie keer in de week gebruikt als VERVANGER voor je nachtcrème, maar ik heb ook wel eens gelezen dat men een sleeping mask OVER hun nachtcrème aanbrengt. Als je zo’n enorm droge huid hebt dat zelfs de meest voedende nachtcrèmes niet hydraterend genoeg voor je zijn, is dit wellicht het proberen waard.

De volgorde van je skincare routine


Zo hee, dat was me nogal een hele lap tekst! Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen en begrijpen waarom de volgorde van je skincare routine zo belangrijk is. In feite ben je je met elke stap aan het preppen voor de volgende stap, waardoor werkzame stoffen zo optimaal mogelijk hun werk te kunnen doen en jouw huid er zo goed mogelijk van zal profiteren. Ik bedoel, skincare is al duur zat, dus dan wil je graag alles eruit halen wat erin zit, nietwaar? Ook hoop ik dat het nu duidelijk is wat precies het verschil is tussen scrubben en exfoliëren, een toner en een essence, een essence en een serum en een nachtcrème en een sleeping mask.

Mochten er nog vragen zijn over skincare in het algemeen of over een product die ik niet heb genoemd en waarover je twijfelt waar in de volgorde het thuis hoort, let me know! 

Houd jij je aan de juiste volgorde van huidverzorging? Uit hoeveel stappen bestaat jouw skincare routine?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:
fotografie: An Dang van The Beau Parlour

49 Reacties

  1. Romy
    28 augustus 2020 / vrijdag, 28 augustus 2020

    Zou je zeggen dat dit artikel nog up to date is??

  2. Denise
    14 mei 2018 / maandag, 14 mei 2018

    Wat een duidelijke uitleg! Super fijn 🙂
    Ik vroeg me altijd al af waarvoor welk middel werkt haha.

    X

  3. 13 mei 2018 / zondag, 13 mei 2018

    Zeker niet zó veel stappen.. haha! Ik ga wel de double cleansing methode uitproberen, hoop dat mijn onzuivere huidje daar iets beter van wordt!

  4. Marloes
    12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

    Hoihoi! Wat een super artikel weer, hier hebben we wat aan. Vraagje; ik ben al een tijdje heel benieuwd wanneer je gezichtsolie dient te gebruiken, voor of na de creme? En voor of na de essence? Hier zijn de meningen zo over verdeeld dus daarom wilde ik het van jou graag weten, jij hebt er zoveel verstand van! 🙂

    • Serena
      Auteur
      13 mei 2018 / zondag, 13 mei 2018

      hi Marloes,
      als het olie is om mee te reinigen, dan als stap 1.
      Als het olie is om mee te moisturizen, dan als vervanging van serum, dag- of nachtcrème.

      • Marloes
        15 mei 2018 / dinsdag, 15 mei 2018

        Hartstikke bedankt voor je antwoord!

  5. 12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

    handeig dit ga ik zeker gebruiken. isdit ook goed voor puistjes? want daar heb ik last van. als iemand iets weet zouden jullie dat dan op mijn blog vertellen onder een foto?

  6. Heleen
    11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

    Ik draag bijna nooit make up, dus als ik dag of nachtcrème opsmeer gebruik ik daarvoor alleen een wattenschijfje met tonic om het schoon te maken?

  7. Quinte
    11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

    Hi, ik gebruik alleen een micellair water om mijn make-up er af te halen… is dat genoeg of blijven er eigenlijk nog restjes zitten dan? Informatief artikel!

  8. Zara
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Zoveel zooi op het gezicht is echt onnodig
    Zo zonde van de huid.
    Reinigen en een creme of serum voor hydratie is meer dan voldoende
    Laat de huid verder zijn werk doen, dat kan ie heel goed zelf
    Al die extra smeersels en zogenaamde wondermiddels is naar mijn mening geldklopperij.

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      Even één ding duidelijk; met dit artikel wil ik alleen aangeven wat de juiste volgorde van skincare is en waar elke stap voor dient. Ik bedoel hier dus niet mee te zeggen dat je al deze stappen in exact deze volgorde PER SE moet aanhouden. Het is meer informatief bedoeld. Stel je krijgt of koopt een masker, je komt thuis en je denkt ‘waar in hemelsnaam moet ik dit integreren in mijn stappenplan?’, dan kan dit artikel je daarbij helpen.

      Zelf ga ik ook niet alle bovenstaande stappen na, hoor! Ik weet dat er vrouwen zijn die dat wel doen, en vooral in Zuid-Korea en Japan is dit de norm, maar zelf heb ik daar ook helemaal geen zin en tijd voor, joh! Ik doe oil cleanse, dan schuimende cleanser onder de douche, daarna een toner en een serum of crème. Daarnaast 2-3 keer per week exfolieren in de ochtend. Mijn huid vaart er prima bij!

  9. Rowan Chanel
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Hoi Serena, wat een super fijn artikel! Hij komt als geroepen. Ik gebruik op het moment skincare van garnier en daarbij gebruik ik ‘s ochtends én ‘s avonds een scrub met salicylzuur. (Ik heb een vette huid met veel onzuiverheden) maar heb nu nergens meer last van! M’n huid is perzikzacht en helemaal egaal. Kan het zo vaak scrubben dan alsnog kwaad denk je?

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      hi Rowan,
      is het een scrub (met deeltjes) of een exfoliant? Zelf ben ik geen groot fan van een scrub met deeltjes, omdat de deeltjes soms te scherp/hard kunnen zijn voor je huid. Als het milde scrubdeeltjes zijn en je huid is een beetje verhoornd (dus verdikt, waardoor puistjes er niet uit kunnen), dan lijkt het me geen probleem. Als de scrubdeeltjes wel wat aan de grove kant zijn zou ik het liever om de dag gebruiken en de andere dagen een exfoliant met salicylzuur gebruiken. Dat is op de lange termijn beter voor je huid.

  10. Nicky
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Hoi Serena, ik gebruik sinds geruime tijd de producten van Jetske Ultee, waar mijn huid enorm van opgekikkerd is, al heb ik nog wel last van onzuiverheden. Maar volgens de uitleg die daarbij komt, moet ik een andere volgorde aanhouden dan jij hierboven opgeeft, namelijk 1. cleanser, 2. toner, 3. exfoliant, 4. moisturizer. Stap 2 en 3 dus omgekeerd aan wat je hierboven schrijft. Nu ben ik altijd vrij geinteresseerd en onzeker geweest over welke volgorde ik moet aanhouden dus ik twijfel nu. De redenering is bij hen trouwens wel dezelfde, dat je door middel van de toner de exfoliant wat dieper kunt laten doordringen. De toner van Jetske is trouwens niet uitdrogend maar net voedend, waardoor ik eigenlijk vaak geen moisturizer meer nodig heb (ik heb een normaal tot vette huid) na de exfoliant. Ik hoor graag wat jouw gedachte daarbij is.

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      hi Nicky,
      persoonlijk denk ik dat het beter is om eerst je bovenste laag dode huidcellen te verwijderen alvorens je een toner aanbrengt, maar het kan zeker geen ‘kwaad’ om het te gebruiken zoals Jetske Ultee het adviseert. Het niet gebruiken van een moisturizer is ZEKER niet erg, misschien juist wel eens goed voor je huid! Als jij voelt dat je het niet nodig hebt, dan hoef je dat echt niet per se te gebruiken.

    • Nienke
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      De exfoliant van Jetske moet je niet afspoelen, maar moet ‘intrekken’. Voor mij werkt de volgorde die Jetske adviseert goed. Die toner zorgt ervoor dat ingrediënten beter kunnen worden opgenomen, dus vandaar dat ik dat ook aan zou houden.

  11. 10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Wat een fijn artikel! Ik heb op dit moment een vrij basic skincare routine, maar ik merk wel dat mijn huid er baat bij heeft als ik net wat extra producten gebruik! én inderdaad in de goede volgorde 😉

  12. Emke
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Ik zou nog wel eens durven ‘s avonds met mijn make-up gaan slapen, super slecht natuurlijk! Ik ga deze volgende zeker oppikken en toepassen! leuk artikel!

  13. Marieke S.
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Hoi lieve Serena, ik ben al jaren trouwe lezeres, maar ik laat eigenlijk nooit een reactie achter.
    Allereerst een héle heeeeele dikke proficiat met je prachtige kindje, ik hoop dat jullie een leven vol liefde en vreugde tegemoet gaan (al twijfel ik daar eigenlijk niet aan).
    En dan nu mijn vraagje: ik zou graag skincare gebruiken die biologisch, natuurlijk is en enigszins oké voor het milieu. Ik weet dat jij op zich niet overtuigd bent dat natuurlijke producten per se beter zijn voor je huid en dat geloof ik ook niet, maar ik wil graag proberen om de wereld niet te hard extra te vervuilen naast alle andere troep die ik er al in achterlaat;). Ik vroeg me af wat jij vindt van het merk Dr. Hauschka, en of je het eventueel eens zou willen testen? Of dat je misschien een ander (relatief betaalbaar) alternatief kent? Jij bent de enige wiens mening ik vertrouw op dat vlak ;).
    Hele dikke knuffels uit België,
    Marieke

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      hi Marieke,
      dankjewel en wat een mooi compliment, doet me goed om te lezen! 🙂

      Wat organic skincare betreft, ik vond Indie Lee een erg fijn merk. Dat is alleen niet zo goedkoop..

      Dr. Hauschka is voordeliger, maar daar heb ik geen ervaring mee op skincare gebied.

      Wat wel een tip is om organic rosehip oil te gebruiken. Het is wel heel vettig, dus ik zou het dan alleen in de avond gebruiken, maar dit is een hele fijne olie voor je huid.

      liefs,
      Serena

      • Marieke S.
        11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

        Oh dankjewel, daar kan ik echt iets mee!
        Veel liefs!

  14. Daphne
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Even apart van dat ik het een goed artikel vond, heb ik er ook diep respect voor dat er opeens dagelijks artikelen verschijnen! Wat ontzettend leuk als vaste lezer, het voelt als een cadeautje en ik had het ook écht niet verwacht. Wat knap van je dat je dat zo hebt weten te plannen. Dankjewel! 🙂

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      Ah, lief! En leuk dat je het als ene cadeautje ervaart, haha! Graag gedaan hoor. Voor mij voelt het ook goed om eindelijk weer een beetje regelmaat in de artikelen te hebben 🙂

    • M
      11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

      Ja heerlijk he? Ik kijk ook elke dag even, ik volg beautylab nu ongeveer 5 jaar en ik vind het nog steeds leuk en informatief.
      Leuk artikel Serena! Maar korte vraag? Ik merk de laatste tijd dat mijn huid echt craquelé droog is na het scrubben, bij elke scrub, dure en budget. Enig idee wat het kan zijn?

      • Serena
        Auteur
        12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

        Misschien dat er een surfactant in je scrubs zit? Als het een scrub is met deeltjes, zou ik daar sowieso mee stoppen. Liever gebruik je een exfoliant en dan 2-3 keer in de week. Zoek ook naar een hydraterende toner, dat zou je droge huid ook de goede weg op moeten helpen!

        • M
          12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

          Ah thnx, ik ga eens op de verpakking kijken wat er precies in de scrub zit.

  15. Julie
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat jij vindt van de skincare van The Ordinary. Zou je deze producten eens willen reviewen? Lijkt mij interessant om te lezen wat jouw mening is, ook gezien jouw kennis op het gebied van bestandsdelen 🙂

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      hi Julie,
      ben ik ook al hele lange tijd benieuwd naar! Ik ga het zeker eens bestellen.

  16. 10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Heel fijn uitgelegd, dankjewel! Zoveel stappen kan ik niet gebruiken omdat mijn huid zo’n shitload aan stofjes zou binnenkrijgen dat ‘ie gelijk in uitslag zou uitbreken. Maar dat terzijde! Ik heb een vraag over het verwijderen van zonnebrand, ook zo’n dingetje waar ik snel uitslag van krijg. Ik gebruik reinigingsmelk in combinatie met een sponsje en daarna een watje met micellair water. Is dat genoeg om zonnebrand van je huid te verwijderen? Of heb ik daar echt een olie product voor nodig, een reinigingsolie bijvoorbeeld. Ik heb het al proberen te vinden op internet, maar ik kom er niet zo goed uit. Misschien kan jij me helpen! Alvast bedankt 🙂

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      hi Chinouk,
      zelf zou ik gewoon onder de douche springen met een schuimende reiniger, dat zou voldoende moeten zijn. En als je niet gaat douchen zou ik ook iets van een schuimende reiniger gebruiken of anders 2 maal micellair water.

      • 11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

        Enorm bedankt voor je antwoord Serena!

  17. Tamara D
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Ik kan niet geloven dat er mensen zijn die zoveel doen om hun gezicht te reinigen en zoveel smeren.. product building ik voel de puistjes al komen. Ik gebruik de 1-2-3 anti blemish van clinique.. reinigen, tonic en crème

  18. Carina
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Heel eerlijk? Wat een onzin en pure geldklopperij. Reinigen en smeren om weer te hydrateren is in feite genoeg. Je huid is een barriere en niet bedoeld om veel op te nemen, eerder het tegendeel. En als dit gebeurt “Als je een vrij gevoelige huid hebt die de werkzame stoffen van een nachtcrème niet aankan“, dan heb je de verkeerde creme. Geen enkele creme die je huid irriteeert is goed voor je.

    • Femke
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      Mee eens. Niet goed voor mijn portemonnee en simpelweg heb ik er ook geen tijd voor. Reinigen, af en toe scrubben en smeren is wat mij betreft genoeg.

    • Eugenie
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      Voor mijn huid geldt ook meer het less is more principe, maar als mijn huid echt gedehydrateerd is, heb ik wel baat bij het aanbrengen van extra, dunne laagjes hydratatie.
      Voor mensen die geintresseerd zijn in aziatische huidverzorging maar hiervoor geen smak geld willen uitgeven zou ik aanraden om te beginnen met het implimenteren van een hydraterende toner, dit heeft voor mij het grootste verschil gemaakt. In het westen kennen we dit principe niet: hier zijn toners eerder astringerend en uitdrogend. Een hydraterende toner geeft een eerste boost van hydratatie (en je kunt meerdere laagjes aanbrengen als je huid droog voelt) en zorgt dat je creme beter intrekt.
      Een ander product dat ik moeilijk vind hier in de winkels is een aangename zonnencreme voor het gezicht.
      De rest van mijn producten koop ik gewoon in belgie in de winkel
      Aziatische huidverzorging is meer ook een filosofie: hydratatie, milde producten, dunne laagjes over elkaar,..
      sinds ik mijn huid beter hydrateer, genezen mijn puistjes ook sneller en voelt mijn huid gewoon veel aangenamer!
      dus de stappen die ik heb (PM):
      -makeup verwijderen met kokosolie (action)==> draag niet elke dag makeup
      -reinigingsmelk
      -2x week AHA
      -hydraterende toner ==> inpatten met je handen! zo verpsil je geen product aan wattenschijfjes!
      -af en toe: ik maak zelf sheet masks door aziatische wattenschijfjes te drenken in groene thee + beetjes glycerine (werkt als humectant, bij de apotheek te koop)==> deze kan je dan pellen en op je gezicht leggen==> ik kocht vroeger sheet masks maar vind het best wel duur en veel verpakking: dit is een goedkoop en meer milieuvriendelijk alternatief (je kan eventueel reusable pads maken hiervoor, maar daar men ik nog niet toegekomen)
      -niacinamide serum (kan je ook mengen met je toner)
      -creme
      -eventueel olie als huid droog

      AM:
      -splachen met water
      -SPF

      Voor wie geintresseerd is:
      de toner die ik momenteel gebruik (geen alcohol, geen parfum, met ceramiden en verzachtende extracten) Cezanne skin conditioner high moist (500 ml) ik koop dit altijd op ebay
      de zonnecreme die ik nu gebruik: shiseido senka mineral UV aging care (oranje tube) SPF 50+, PA++++==> vind ik wel meer voor een droge huid, als je een vette huid hebt of liever iets lichters hebt, kan je misschien nivea super water gel SPF50+, PA+++ proberen (heb ik zelf nog niet gebruikt maar heb het net besteld)==> deze koop ik ook op ebay (uit Japan)

      voor wie geintresseerd is in asian skincare moet je zeker eens een kijkje nemen op reddit: asian beauty!

      • Nicky
        10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

        Ik krijg altijd uitslag van zonnecreme als ik het langer dan een week aan een stuk gebruik dus ben constant op zoek naar goede zonnecreme. Welke gebruik je dan precies en wat is er zo fijn aan? Serena, daar zou ik ook nog wel eens graag een informatief artikel over zien, ingredienten in zonnecreme die je beter kan vermijden en fijne zonnecremes etc…

        • Serena
          Auteur
          10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

          hi Nicky,
          oeh, maar dat is zo lastig en persoonlijk! Want wie weet heb je een allergische reactie op parfum, of juist op zinkoxide/titaniumoxide, terwijl een ander daar wel prima tegen kan. Heb je ook uitslag als je zonnecrèmes zonder oxides gebruikt?

          • Nicky
            10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

            Niet dat ik weet, waar ik de laatste jaren op probeer te letten is dat er geen gedenatureerd alcohol in zit omdat ik het idee had dat dat de boosdoener was. Als ik cremes met dit alcohol gebruik droogt mijn huid enorm uit. Alleen zijn de meeste cremes zonder alcohol dan weer zo vet dat ik na amper een week gebruik al enorm veel onzuiverheden en puistjes krijg. Het gaat dan overigens enkel over mijn gezicht, op mijn lichaam merk ik een duidelijke verbetering met de zonnecremes zonder alcohol, veel minder droge plekjes na een vakantie. Op parfum heb ik tot hiertoe nooit echt gereageerd, In mijn vorige moisturizer zat enorm veel parfum en die gebruikte ik best graag. Misschien is het inderdaad een idee om eens een creme zonder oxides te proberen. Heb je daar toevallig een goede aanrader voor? En even terzijde: respect dat je nog steeds zo actief bent in de comments met je nieuwe situatie, ik hoop dat je ondertussen wel tijd genoeg kan vrij maken om met Marshall te knuffelen 🙂

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      Nóg eerlijker: je huid is in de meeste gevallen in staat om zichzelf prima te hydrateren. Een crème is dus niet eens per se nodig. Maar ja, “het voelt, ruikt en smeert zo lekker” dus we blijven dit massaal met zijn allen doen 😉

      • M
        11 mei 2018 / vrijdag, 11 mei 2018

        Noooo, mijn huid is zo droog dat ie schilfert (ieeeuw), als ik er niks opsmeer wordt het erger.

        • Serena
          Auteur
          12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

          Klinkt misschien gek, en het werkt vast niet voor iedereen, maar probeer er echt eens een week niets op te smeren. Wellicht wordt het eerst erger met de velletjes, maar gaat je huid er daarna juist beter bij varen omdat je huid eindelijk ‘aan het werk’ wordt gezet om zelf iets tegen die velletjes te doen. Crème kan een huid ‘lui’ maken en dan beland je al snel in een vicieuze cirkel: je moet blijven smeren omdat je huid anders alsmaar droger en droger wordt.

          • M
            12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

            Ga ik proberen als ik een weekje vrij kan pakken! Thnx

            • Serena
              Auteur
              12 mei 2018 / zaterdag, 12 mei 2018

              Ja goeie, anders moet je met je droge velletjeshoofd naar je werk, hihi! 😉

  19. Chantal
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Mijn skincare routine bestaat uit cleansing, miccelair water, toner en een crème. Ik vind het zelf wel lastig om het bij te houden. Vaak na een late avond heb ik er geen zin meer in en laat ik het alleen bij makeup verwijderen. Heb je daar misschien tips voor? Hoe je het beste bij kan houden etc? 🙂

    • Serena
      Auteur
      10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

      Misschien is het een idee om je skincare te combineren met douchen? Zelf masseer ik een cleansing oil op mijn gezicht, op de droge huid dus, en daarna spoel ik dat eraf onder de douche. Daarna gebruik ik een foaming cleanser, ook onder de douche. Na het douchen spray ik een toner op gevolgd door een vitamine C serum.

      Exfolieren doe ik 3 maal per week, in de ochtenden, gewoon met een wattenschijfje.

      Maar door een groot deel onder de douche te doen, is het op de een of andere manier ‘minder erg’ ofzo. Misschien een tip voor jou om het eens te proberen?

  20. Anne
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Wat een duidelijke uitleg, dankjewel!

  21. Wendy
    10 mei 2018 / donderdag, 10 mei 2018

    Duidelijk, dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *