Sinds vorige week ligt er een nieuwe huidverzorgingslijn in de Kruidvat, Skin Science Daily Defense. Deze lijn is speciaal ontwikkeld om niet alleen luchtvervuiling, maar ook de vervuiling van diverse soorten licht en straling tegen te gaan, afkomstig van onze smartphones, tablets en smartphones.
Maar is blauw licht van onze geliefde apparaatjes dan écht zo schadelijk voor onze huid?
Het probleem: blauw licht
‘Heeft onze huid daadwerkelijk last van luchtvervuiling, licht en straling?’ vraag je je nu misschien af. Helaas wel, volgens dermatologen en researchers. Wetenschappers van de Gachon University beweren dat het blauwe licht (van bijvoorbeeld onze smartphone, tablets en laptop) schadelijk is voor onze huid en op den duur kan leiden tot snellere huidveroudering. Sterker nog, hun onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht net zo schadelijk is voor onze huid als UV-straling afkomstig van de zon.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zelf zit ik zo’n 10 uur per dag achter mijn laptop en ben ik zeker zo’n 2 uur per dag naar het scherm van mijn telefoontje aan het staren. Onderzoek heeft aangetoond dat millenials gemiddeld zo’n 157 keer per dag naar hun telefoontje grijpen. Ik denk dat we onbewust langer naar een blauw schermpje zitten te turen dan we in eerste instantie denken. Ik word in elk geval minstens 12 uur per dag blootgesteld aan blauw licht, ook wel High Energy Visible Light (HEV) genoemd, wat volgens onderzoekers dus gelijk staat aan 12 uur vol in de zon zitten. Holy moly… dat is even schrikken.
‘Maar waarom heb jij dan nog geen gerimpeld, uitgezakt gezicht, Sereen?’. Dat vroeg ik me dus ook af, zeker gezien het aantal uren dat ik achter een schermpje doorbreng had ik er nu al lang als iemand van 80+ moeten uitzien. Volgens huidexpert Lesley Reynolds van de Harley Street Skin Clinic ligt dit aan het feit dat blauw licht dieper in de huid gaat dan UV-straling. Dit resulteert in overmatige aanmaak van pigment, vergrote poriën en onderhuidse ontstekingen. Het meest verontrustende is dat het blauwe licht dus schade veroorzaakt die met het blote oog niet te zien is. Nóg niet, in elk geval.
Dus wat kunnen we hier aan doen? Allereerst minderen met al die blauwe schermpjes. Dat is natuurlijk ook veel socialer en gezelliger, maar het is dus ook nog eens beter voor je huid. Op de meeste smartphones is een functie aanwezig om blauw licht te veranderen naar oranje licht, wat vooral in de avonduurtjes beter schijnt te zijn, maar dat je dus ook overdag kunt inschakelen. En als laatste bestaan er zogeheten anti blue light screen protectors die je over je telefoon kunt plakken en die ons zouden moeten beschermen tegen blauw licht.
Nu ben ik als blogger genoodzaakt om achter een scherm werken (net zoals iedereen die met computers werkt), dus om de schade zo veel mogelijk te beperken kan ik het beste een voedende crème gebruiken met een goede SPF en een anti-oxidanten complex. Ook als ik de hele dag binnen achter mijn laptopje werk en de zon dus niet in ga.
Het probleem: milieuvervuiling
Het houdt niet op, niet vanzelf… want naast het blauwe licht zijn er nog meer factoren waardoor onze huid sneller kan verouderen, waaronder het milieu. ‘Hmmm lekker, even weg van dat blauwe scherm en wandelen in de buitenlucht!’ denk je misschien na het lezen van bovenstaande tekst. Nou, ook dan moet je je huid goed beschermen want fijn stof, grote koolstofdeeltjes, vervuilende metalen en gassen dringen gedurende de dag de huid en je lichaam in. Ze veroorzaken onder meer droogheid, irritaties, onzuiverheden, verwijde poriën en hyperpigmentatie. Zelfs binnenshuis komt deze vervuiling voor.
Zijn we dan nergens meer veilig? En is dit niet allemaal wat overdreven? Milieuvervuiling is toch alleen zo erg in China, waar ze met mondkapjes lopen? Precies wat ik dacht, maar ook in Europa (en dus ook Nederland) is het helaas niet al te best gesteld met de lucht. Meer dan 90% van de bewoners van Europese steden leeft in gevaarlijke lucht en ademt die dus ook in.
Onze huid is ons grootste orgaan en het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het is de eerste barrière die eventuele vervuiling zou moeten tegenhouden. Maar de luchtvervuiling beschadigt de natuurlijke bescherming van onze huid, waardoor we er niet alleen meer aan worden blootgesteld, maar onze huid lijkt hierdoor ook sneller ouder, oogt doffer en minder stralend.
Om je huid zo goed mogelijk tegen de effecten van milieuvervuiling te beschermen (vrije radicalen) is het belangrijk om skincare te gebruiken die de natuurlijke beschermingsbarrière van onze huid versterkt. Dit lukt met krachtige anti-oxidanten en natuurlijk een goede SPF.
De belofte
De nieuwe Kruidvat Skin Science Daily Defense lijn speelt in op deze steeds groter wordende problemen. Anno 2018 werkt het grootste gedeelte van de mensen immers met smartphones, tablets en computerbeeldschermen. En als ze er niet mee werken, gebruiken ze de blauwe schermpjes wel in hun vrije tijd. Het is onvermijdelijk. Net zoals luchtvervuiling.
De Daily Defense lijn bestaat uit 4 producten die de zichtbare en de onzichtbare schade aan de huid als gevolg van lucht- en lichtvervuiling beloven tegen te gaan. Innovatieve Anti-Pollution Technology met SPF20 versterkt de natuurlijke weerstand van de huid en creëert hiermee een onzichtbaar schild dat bescherming biedt tegen binnendringen van schadelijke verontreinigende deeltjes in het milieu, UV- en IR-straling.
Een krachtig anti-oxidant complex met breed spectrum vult de anti-oxidant reserves van de huid aan en
ondersteunt het huideigen verdedigingssyteem tegen vrije radicalen die vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Het resultaat: een frisse en stralende huid.
De verpakkingen
Hoe budgetvriendelijk deze lijn ook is, Kruidvat heeft tot mijn GROOT genoegen niet bezuinigd op de verpakkingen. Zowel de dag- als nachtcrème zijn verpakt in luchtdichte pompflacons. Dit is handig, hygiënisch, maar voorkomt ook dat de werkzame ingrediënten oxideren en hun werking verliezen.
De Face Mist is verpakt in een slanke sprayflacon van 75ml en kan dus gemakkelijk worden meegenomen naar kantoor.
Het masker is verpakt in 4 capsules van 8 ml, geschikt voor eenmalig gebruik. Dit vind ik ook erg handig en hygiënisch. Plus, op deze manier kun je de maskertjes ook gemakkelijk meenemen op reis. Dikke props dus voor de manier van verpakken, hier heeft Kruidvat goed over nagedacht.
Dat gezegd hebbende vind ik de look & feel iets aan de basic kant. De verpakkingen zijn hemelsblauw gecombineerd met donkerblauw, zilver, en wit. Ik vind de eerste Skin Science anti-age lijn (fuchsiakleurig) bijvoorbeeld een tikkeltje chiquer ogen. Maar goed, het is the inside that matters en bovendien mag ik ook niet te veel klagen voor die prijs. Deze producten kosten namelijk slechts €5,49 per stuk.
De producten
De Kruidvat Skin Science Daily Defense lijn bestaat uit 4 producten; anti pollution day cream, detoxifying night cream, advanced protection face mist en intense purifying clay mask.
Anti pollution day cream – dit is een luchtige, snel intrekkende crème met SPF20. Na het aanbrengen voelt mijn huid lekker zacht en gehydrateerd aan en het gaat er niet extra van glanzen, zelfs niet aan het einde van de dag (wat vaak wel het geval is met crèmes met een wat hogere SPF). Dat is voor mij dus zeker een pluspunt! Deze dagcrème bevat een krachtig anti-oxidant complex dat de natuurlijke weerstand van de huid versterkt.
Detoxifying night cream – dit is een romige, iets vollere crème die alsnog lekker snel in de huid trekt en deze zacht, soepel en goed gehydrateerd laat aanvoelen. Ook deze crème bevat een krachtig anti-oxidant complex dat de natuurlijke weerstand van de huid versterkt. Omdat het een nachtcrème is bevat het natuurlijk geen SPF, maar het bevat wel extra hydraterende bestanddelen die het vochtgehalte van de huid sterk verbetert. Hierdoor sta ik de volgende ochtend op met een fris, gezond en ‘plump’ huidje.
Advanced protection face mist – deze spray bevat, net zoals de andere producten uit deze lijn, het ingrediënt marrubium vulgare extract, of malrove kruid in het Nederlands. Dit plantje is rijk aan forsythoside B, een actief ingrediënt dat de huid beschermt tegen vrije radicalen en het natuurlijke afweermechanisme van de huid activeert. In combinatie met glycerine vormt dit het Citystem ingrediënt.
De spray bevat daarnaast het ingrediënt Blumilight, een combinatie van Aqua, Butylene Glycol en Theobroma Cacao (cocoa) Seed Extract. Blumilight en Citystem vormen samen een krachtige combinatie waarvan bewezen is dat het de schadelijke effecten van blauw licht aan de huid helpt te beperken. De Face Mist is hiermee het enige product uit deze lijn die de huid tegen de negatieve invloeden van blauw licht beschermt.
De spray verspreid een verfrissende nevel over mijn gezicht waardoor het meteen gehydrateerd aanvoelt. Je kunt het gemakkelijk meerdere keren per dag aanbrengen, dus superhandig om mee te nemen naar kantoor.
Intense purifying clay mask – dit is een heerlijk, zelfverwarmend masker. Het masker wordt niet superwarm, eerder een beetje lauwwarm. Dit voelt niet alleen heerlijk comfortabel aan, maar door de warmte worden de poriën iets verwijd waardoor de ingrediënten dieper in de huid kunnen doordringen en dus nog beter hun werking kunnen doen.
Het masker bevat actieve kool (houtskool), die het vuil letterlijk uit je poriën trekt. Ook witte klei heeft een reinigende en zuiverende werking. Daarnaast bevat het groene thee extract, een goede anti-oxidant die helpt vrije radicalen te neutraliseren, en het eerder bovengenoemde marrubium vulgare extract.
In een cupje zit precies genoeg voor eenmalig gebruik. Het masker is vrij dik, sticky en gelachtig en moet dik worden aangebracht op een gereinigde huid. Hierna afspoelen met water. Na gebruik voelt mijn huid SUPER schoon, zacht en glad aan en ziet het er ook meteen een stukje helderder en stralender uit. Heerlijk spul!
Wel een tip: laat het masker niet té lang zitten, want klei kan de huid op den duur uitdrogen. Houd je dus echt aan de tijd die op het doosje staat (maximaal 10 minuten) en niet langer!
Eindoordeel
Toen ik een aantal jaren geleden voor het eerst kennismaakte met skincare speciaal ontwikkeld om de effecten van luchtvervuiling tegen te gaan, vond ik het eerlijk gezegd nogal vergezocht. Net zoals de schadelijke effecten van blauw licht. Is dit niet gewoon een slimme marketing truc van de skincare industrie? De laatste jaren wordt er echter steeds meer onderzoek naar gedaan en ik moet toegeven… vrijwel elk onafhankelijk onderzoek concludeert hetzelfde: luchtvervuiling en blauw licht is INDERDAAD schadelijk voor onze huid.
Er bestaan anno 2018 geen producten op de markt die UV-licht, IR-licht, luchtvervuiling en blauw licht compleet blokkeren, dus het beste wat je kunt doen is producten gebruiken met een goede SPF en anti-oxidanten waarmee we onze natuurlijke bescherming van onze huid een extra boost geven. Gezien de toenemende problemen is dat absoluut geen overbodige luxe.
Ik ben tot dusver erg positief over deze lijn. De verpakkingen zijn allereerst top. De crèmes trekken snel in en laten mijn huid zacht, soepel en gehydrateerd aanvoelen. De SPF uit de dagcrème en de anti-oxidanten beschermen en versterken de natuurlijke weerstand van mijn huid, het masker maakt mijn huid schoon en stralend en de spray is erg handig om mee te nemen. Als laatste zijn de producten super betaalbaar en hebben ze een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.
Prijs & verkrijgbaarheid
De Kruidvat Skin Science Daily Defense producten kosten slechts €5,49 per stuk en zijn reeds verkrijgbaar bij jouw dichtstbijzijnde Kruidvat filiaal, of online via kruidvat.nl.
Hoeveel uur per dag breng jij gemiddeld door achter een beeldscherm?
Until next time,
Serena Verbon
– dit artikel is geschreven in samenwerking met Kruidvat
bronnen;
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28195077
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26289769
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337113/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0923181116308167
- https://lesleyreynolds.com/age-accelerators/
- Europees Milieuagentschap, oktober 2013
- https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/basic-skin-care-tips/does-cell-phone-blue-light-hurt-your-skin.html
Super tof artikel Serena en mooi uitgebreid geschreven ook!
Liefs
x
Super interessant!
Ik ben zeker geinteresseerd in de face mist!
X
Hahaha wauw, nu was ik laatst aan het kijken voor een blauwe lamp, want die zou acne verminderen en nu zorgt het dus juist voor ontstekingen? Vage shit…
Wat me niet helemaal duidelijk is: werkt een spf ook tegen blauw licht?
Want er staat dat de mist specifiek tegen blauw licht werkt, maar doet spf dat dan niet? Of ook?
Mijn Mac fix + was op, maar wilde nog wel het poederige effect weghalen van m’n make-up. Toen had ik de spray van kruidvat uit de lijn gepakt, nu wil ik niet anders meer. Alles smelt veel mooier samen met m’n huid, en de geur ruikt heerlijk, niet parfum achtig maar toch zit er een typisch geurtje aan op een fijne manier. M’n make-up kreeg echt een second skin look!
Thnx ga ik proberen 😀
Hi Serena, heb je toevallig het artikel van gisteren over blauw licht in het NRC gelezen? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/08/nrc-checktvier-uur-achter-laptop-schadelijker-dan-onbeschermd-een-uur-in-de-zon-a1598627
Ik denk dat het goed is om kritisch te blijven op het onderzoek dat gedaan is. Er zal vast wel een kern van waarheid in zitten, maar de schadelijke invloeden van blauw licht zijn niet wetenschappelijk bewezen.
Geweldig artikel! Alleen jammer van de ingrediënten. Daar kan mijn huid niet tegen
Als dit artikel was geschreven met alleen de beschrijving van de invloed van blauw licht op onze huid… had niemand gepiept. Ik denk dat mensen sceptisch worden zodra het een samenwerking wordt en een product wordt gepromoot.
Wellicht was het anders als je 3 merken ofzo had verwerkt in het artikel…. maar hoe ver moet je gaan om gelooft te worden.
Auteur
Ik denk dat dat zeker meespeelt, Syl, wat jammer is want ik ben JUIST bij de gesponsorde artikelen nog veel kritischer op de informatie die ik krijg en die ik overneem. Maar goed, beetje kritiek is prima hoor, houdt me weet scherp zal ik maar zeggen 😉
In de hele lijn zit parfum/zitten geurstoffen. Die mist, met veel alcohol en parfum, zou ik nooit op mijn gezicht sprayen; nog niet voor niks ;). Wanneer je een antioxidanten spray zoekt kun je, naar mijn idee, beter kijken naar de spray mist van Novexpert (10 euro) of de hydratering mist met antioxidanten van Mad Hippie (20 euro).
Precies wat ik ook dacht! Jammer van de parfum en alcohol….
Bedankt voor dit informatieve artikel.
Lijkt me een fijne lijn! Ga eens even kijken als ik weer in de Kruidvat ben ☺️
Interessant om te lezen en goede, uitgebreide review! ??
Hoi Serena,
Je hebt een tijd terug een artikel geschreven over micellair water. Ik ben fanatiek gebruiker hiervan maar hoor ook steeds meer dat er kankerverwekkende stoffen in zit. Lijkt me echt iets voor jou om hier verder in te duiken (en ik zou hier natuurlijk ook graag helderheid in willen)
Auteur
Bedoel je het ingrediënt polyaminopropyl biguanide (PHMB)?
Ja, die!
He serena,
De meeste mensen in China lopen niet met een mondkapje op om te voorkomen dat ze vervuilende stoffen inademen maar om te voorkomen dat ze bacteriën/ virussen inademenen en (weer) met een griep/ verkoudheid/ buikvirus etc opgescheept zitten….
Auteur
Dat weet ik! Maar buiten dat liggen de meest vervuilde steden helaas wel in India en China.
Holy molyyyyyy die discussie onderaan gaat echt te ver! Dit is toch een persoonlijke blog met een persoonlijke mening en geen wetenschappelijk onderzoek dat Serena hier presenteert om af te kunnen studeren? Dat ze het onderbouwd met bronnen vind ik al heel stoer, dat laat zien dat ze in elk geval zelf onderzoek heeft gedaan en dus niet zomaar iets overneemt van een persbericht of merk. Maar om daar nou een heel discussiepunt en welles/nietes van te maken… whyyyyy! Laat iedereen gewoon in zijn waarde. Geloof het wel, geloof het niet. Who cares? Ik vond het in elk geval interessant om te lezen en het zorgt meteen voor een stukje bewustwording. Ik laat me niet snel bang maken, maar het kan geen kwaad om wat meer met het milieu bezig te zijn of om vaker je smartphone weg te leggen lijkt me? En hallo ik kan alleen maar blij zijn met zulke cheap ass producten. Was al een tijdje op zoek naar een budgetmerk crème met SPF20 dus ga deze zeker proberen. Live and let live ladiesssss
Nou inderdaad, zat ook al te lezen en vind het idd wat overdreven. Alsof zij professoren zijn die bepalen of Serena mag promoveren of niet ?
Maar ‘met het milieu bezig te zijn’ en vervolgens per portie- verpakte maskertjes met gigantisch veel (plastic) afval is wel heel ironisch 😉
Ik scheid mijn (plastic) afval altijd keurig netjes hoor! ? Ik doelde meer op de luchtvervuiling, dus wat vaker met OV in plaats van de auto. Of de auto in plaats van het vliegtuig. Minder uitstoot enzo. Maar ik zie de ironie! ?
Wat een interessant artikel!
Kun jij mij dan misschien ook vertellen waarom ik altijd direct bultjes in mijn gezicht krijg als ik in een overvolle trein zit of ander openbaar vervoer?
Het is begonnen als een grap, maar ik krijg gewoon écht uitslag op mijn gezicht als ik in vieze omgevingen sta…
Auteur
Dat is dan wel een hele heftige en snelle reactie, waardoor ik eerder aan een allergie denk. Of misschien ben jij heel gevoelig voor een iets hogere CO2 uitstoot (dat ademen we uit)? In overvolle bussen of treinen waar er geen raampje open staat kan ik me voorstellen dat het CO2 niveau hier iets hoger is.
Oké, thanks voor je reactie! Ik zal me er eens in gaan verdiepen! 🙂
Oh dat ziet er echt heel fijn en betaalbaar uit… Ik gebruik nu ook een dagcreme van de Kruidvat (voor de gevoelige huid, met spf 30) en die vind ik heeeeel fijn. Misschien dat ik dat maskertje binnenkort eens ga proberen…
Yaay wat zijn de foto’s mooi geworden! Trots ben ik hahah. Ik kreeg deze lijn vorige week ook binnen en ben toen zelf even gaan spelen met de spray. Persoonlijk vond ik het niet een fijne mist geur hebben, deed me denken aan een toilet spray somehow? Me zusje zei precies hetzelfde. Zij had helaas niet zo’n goeie reactie op de spray maar ze is nogal gevoelig voor alcohol, misschien was dat het. Ik zelf had er gelukkig geen slechte reactie erop. Of ik al iets merk? Mehh not really. Geef mij maar die heerlijke clay mask!
Ik ga dus echt even de dagcreme en de facemist halen binnenkort. Ik heb nog geen dagcreme kunnen vinden met spf die ik echt prettig vind en waar mijn huid goed op reageert, en ik ben dol op facemists om mijn makeup een beetje te setten, dus waarom dan niet een exemplaar met nuttige bestanddelen? Voor deze prijs kun je nog eens wat proberen 😉 Bedankt voor weer een enorm informatief artikel! <3
Spullen kopen tegen vervuiling…………… Lekker averechts.
In plaats van je druk maken om een niet bestaand effect van iets op je eigen huid, is het wellicht effectiever om met z´n allen iets tegen die daadwerkelijke vervuiling te doen.
Bijvoorbeeld juist mínder spullen kopen (=minder gebruik van grondstoffen, minder productie afval, minder verpakkingen, minder transportmiddelen), minder vlees en zuivel consumeren, nadenken over de hoeveelheid plastic verpakkingen die slechts voor eenmalig gebruik bedoeld zijn, etc…
Het is wel briljant gevonden. Computerschermen zijn al sinds de jaren 80 in gebruik (inmiddels dus al bijna 40 jaar geleden) dus de eerste mensen met compleet verlepte gezichten -net zo erg als zonnebrand schade- zouden zich toch al gemeld moeten hebben. De meeste onderzoeken die zeggen dat het schadelijk zou kunnen zijn, worden overigens gesponsord door de beauty industrie en een merk dat een speciaal soort zonnebril op de markt bracht tegen ´blauw licht´.
Auteur
We kunnen het toch ook allebei doen? Samen zorgen voor minder luchtvervuiling én tegelijkertijd onze huid beschermen (aangezien dit probleem niet 123 voorbij zal zijn).
Pas sinds de komst van LED-schermen is het probleem met blauw licht relevanter geworden, aangezien LED-schermen veel meer blauw licht uitstralen dan de schermen die voor die tijd werden gebruikt. Ook gebruiken we nu meer schermen (niet alleen PC en laptop, maar ook smartphone en tablet) vergeleken met de jaren ’80. En ook al op jongere leeftijd. Tegenwoordig zie je veel kindjes van 2 met een tablet op schoot. Dat maakt blauw licht dus echt een probleem van deze tijd.
Overigens ben ik het niet eens met je laatste zin, ik heb echt veel research gedaan en wetenschappelijke artikelen gelezen, en ik ben juist erg veel onafhankelijke onderzoeken tegengekomen.
Maar bedankt voor je scepticisme, het is altijd goed om niet klakkeloos alles aan te nemen en zelf je vraagtekens bij bepaalde beweringen te zetten, dat juich ik alleen maar toe!
Welke onafhankelijke onderzoeken zijn dat dan? Onder je artikel staan er maar een paar, waarvan een groot deel vooral rept over de invloed van luchtvervuiling. Ik vind dit artikel vrij ongeloofwaardig.
Auteur
Als je mensen in de jaren ’60 had verteld dat de stralen van de zon schadelijk zijn voor de huid, hadden ze het vast ook niet geloofd. De UV- en IR-stralen zijn immers niet zichtbaar voor het menselijk oog en de effecten op de huid waren destijds nog onduidelijk. Toch smeert iedereen anno 2018 zich goed in met zonnebrand.
Dus ik snap je ongeloof, maar de tijd zal het leren zal ik maar zeggen.
Maar goed, als je nog leuk leesvoer zoekt:
http://www.jaad.org/article/S0190-9622(15)01806-X/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5447253/
Ik snap je standpunt. Maar het eerste artikel rept over de reflectie van UV licht op bijvoorbeeld je smartphone, niet over licht wat uit je smartphone zelf komt. Het tweede artikel geeft zelf al aan: “However, due to limitations of this study, further studies are needed to shed more light on the dark corners of the effect of digital screens’ light on the prolifration of different microorganisms and also to verify if these exposures can be linked to acne pathogenesis.” Ik vind dit heel interessant en ben er nu zelf ook ingedoken, maar nog niet overtuigd.
Bedankt voor de links.
Het eerste artikel gaat alleen over UV licht. Het onderzoek toont aan dat UV licht weerkaatst kan worden door een tablet, waardoor je huid schade kan ondervinden. Het heeft dus helemaal niks te maken met de straling of het licht van een tablet zelf. Het zou hetzelfde zijn om nu te zeggen dat je je moet insmeren tegen spiegels, omdat UV licht via een spiegel ook schadelijk kan zijn.
Het tweede artikel beschrijft een wel heel simpel éénmalig onderzoek met resultaten die je -zeker met jouw wetenschappelijke achtergrond- toch niet meteen voor wetenschappelijke waarheid kunt aannemen? De ratio gaat binnen de eerste aantal uren inderdaad -schommelend- omhoog en daarna weer gewoon terug naar de baseline (na 330 minuten). Dat kan goed te verklaren zijn door temperatuur verschillen, om maar iets te noemen.
Daarnaast gaat dit artikel over het effect van het scherm van de smartphone direct tegen het gezicht tijdens telefoneren, aangezien het onderzoek is gedaan op 2-3 mm vanaf de bacterie waarop ze testen. Het heeft dus niets te maken met het licht dat van een computerscherm of tablet op je gezicht straalt.
Als laatste; bij dit onderzoek werd er alleen gekeken of een bepaalde bacterie (Staphylococcus aureus) zich sneller vermenigvuldigd bij bepaalde straling of niet. En hoewel deze bacterie kan bijdragen aan puistjes (maar ook aan voedselvergiftiging, toxic shock syndrome, meningitis om maar wat te noemen) is het dus niet zo dat je door een smartphone deze bacterie zelf ineens kunt gaat kweken.
Beide artikelen zijn dus helaas niet echt relevant voor een artikel over gezichtproducten die zouden moeten ´beschermen´ tegen het licht dat uit een smartphone of tablet komt.
Ik vind dit artikel een iets genuanceerder beeld geven: https://www.theguardian.com/fashion/2017/jun/01/lights-off-is-the-glare-from-your-computer-really-ageing-your-skin
Volgens mij is er gewoon nog onvoldoende (onafhankelijk) onderzoek gedaan om hier met zekerheid iets over te kunnen zeggen.
Auteur
Het onderzoek naar blauw licht staat absoluut nog in de kinderschoenen, maar over luchtvervuiling is meer bekend.
Het is ook pas sinds een aantal jaren dat er zonnebrandmerken zijn die beschermen tegen infraroodstraling, voorheen was het alleen tegen UVA en UVB. Even om aan te geven dat iets wat nu nog ‘onzin’ lijkt over een paar jaar toch een ding blijkt te zijn.
Ik ben het met je eens dat er meer onderzoek nodig is op deze gebieden, maar de research is volgens mij iets op het spoor en wat ik tot nu toe lees is voor mij voldoende om alvast maatregelen te treffen.
Want of je nu wel of niet overtuigd bent van de schadelijke effecten van blauw licht en luchtvervuiling, het kan nooit kwaad om het natuurlijke afweermechanisme van je huid te versterken en om je huid dagelijks te beschermen met SPF20, lijkt me.
Maar je artikel begint met:
‘Heeft onze huid daadwerkelijk last van luchtvervuiling, licht en straling?’ vraag je je nu misschien af. Helaas wel, volgens dermatologen en researchers. Wetenschappers van de Gachon University beweren dat het blauwe licht (van bijvoorbeeld onze smartphone, tablets en laptop) schadelijk is voor onze huid en op den duur kan leiden tot snellere huidveroudering. Sterker nog, hun onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht net zo schadelijk is voor onze huid als UV-straling afkomstig van de zon.
Dit is dus gewoon niet waar. Ik kan dat onderzoek van die universiteit nergens vinden en tot nu toe presenteren jij (en Kruitvat) geen overtuigende bronnen of onderzoeken waaruit dit blijkt.
Ik begrijp dat je dit artikel in samenwerking met een bedrijf schrijft, en dat zij natuurlijk niet willen dat men inziet dat dit een enigszins nutteloos product is (SPF 20 is niet vernieuwend of uniek genoeg om een value-driver te zijn). Het is wel jammer dat juist jij, met je wetenschappelijke achtergrond die ik altijd erg waardeer, dit soort pseudo-wetenschap nu moet verdedigen. Onder het mom van ´je weet maar nooit´ kun je nog wel honderd andere producten op de markt brengen, iets dat natuurlijk ook aan de lopende band gebeurt.
Ik ben het met Ju eens. Wat jij zegt: “want of je nu wel of niet overtuigd bent van de schadelijke effecten van blauw licht en luchtvervuiling, het kan nooit kwaad om het natuurlijke afweermechanisme van je huid te versterken en om je huid dagelijks te beschermen met SPF20, lijkt me.” klopt absoluut. Maar SPF20 is niets nieuws en daar hoef je de producten van Kruidvat niet voor te kopen, lijkt me. En dan schiet het bij mij toch een beetje verkeerd, ofzo.
Auteur
Beste Ju,
jij leest dit artikel nu en je denkt vast dat ik dit in een paar uur in elkaar heb geflanst, maar je hebt geen idee hoeveel ik heen en weer gemaild (en gebeld) heb met Kruidvat omdat ik ook vond dat er wetenschappelijk bewijs moest zijn om zo’n claim te kunnen doen. Er zijn weken overheen gegaan omdat er van alles opgevraagd moest worden, en uiteindelijk heb ik wetenschappelijke artikelen als bijlage opgestuurd gekregen waardoor ik inmiddels ben overtuigd. Deze artikelen heb ik zelf inderdaad ook niet terug kunnen vinden in de literatuur, dus wellicht is het (nog) niet gepubliceerd.
Ik snap jouw opwinding wel, want omdat je niet overtuigd bent voelt het voor jou alsof je in de maling wordt genomen. Het is natuurlijk prima dat jij niet overtuigd bent (moet je zelf weten), maar ik ben dat echter wel. Gesponsord of niet, ik ga niet zomaar iets schrijven waarvan ik zelf niet overtuigd ben.
En een lijn met een goed anti-oxidanten complex en SPF20, dat ook nog eens heel betaalbaar is, zou ik zelf niet nutteloos durven noemen.
Maar goed, dit is een discussie zonder einde. Net zoals de ‘gemalen zoogdieren’ discussie onder een Food Friday recept, een tijdje terug. Misschien ligt het aan de dag, zo aan het einde van de week loopt iedereen een beetje op zijn tandvlees 😉
Ik vind het wel heel tof van je dat je de moeite neemt om uitgebreid te reageren. Dank je wel daarvoor 🙂
Geen idee of het aan de dag van de week ligt, haha! Wie weet 🙂 ik weet best dat het soms vervelend is dat ik maatschappelijke kwesties aankaart terwijl daar niet om gevraagd wordt, maar net zoals bij dat vleesgerecht kan ik mezelf soms niet inhouden.
Goed om te lezen dat je juist bij gesponsorde content extra onderzoek doet. Ik hoop dat je weet dat ik nooit jou als persoon wil aanvallen overigens 🙂 ik lees je blog erg graag en heb veel bewondering voor hoe je het allemaal doet.