Van kleins af aan heb ik altijd webshops gerund. Ik begon op mijn 15e met het opkopen van partijtjes ‘coole dingen’ via eBay, zoals Shutter Glasses en Paul Frank buttons, en verkocht ze door op Marktplaats en op het schoolplein. Ik ontdekte dat ik dit ondernemen leuk begon te vinden en dat ik er een leuk zakcentje mee kon verdienen. Later startte ik een webshop in sieradenonderdelen. En weer een aantal jaar later startte ik The Secret Garden, waar mijn moeder en ik onze zelfgemaakte zeep, body scrub, lippenbalsems en maskertjes verkochten. We zijn hier inmiddels mee gestopt omdat het te druk werd, maar het runnen van een webshop was erg leuk om te doen. Tijdrovend, slopend soms, maar het gaf me veel voldoening.
Ik zou jullie een aantal tips kunnen geven over het starten, promoten en runnen van een webshop, maar ik lig zelf al een paar jaar uit dit hele wereldje. Daarom leek het me verstandig om Angel aan het woord te laten, aangezien zij al zo’n aantal jaren The Beauty Bakery aan het runnen is. Een professionele webshop met bath & bodyproducten in bakery style.
Angel – vandaag wil ik graag iets uitleggen over de wondere wereld van het hebben en besturen, het reilen en zeilen, van een webshop. Want hoewel ik zelf het inmiddels een paar jaar doe, krijg ik nog steeds hééél veel vragen van enthousiaste mensen zelf ook zouden willen beginnen en mij om advies vragen. En dat moedig ik alleen maar aan want het is hartstikke leuk! Het beginnen van een eigen webshop hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Er moet veel gedaan worden, maar je hebt geen diepgaande bedrijfskundige of technische kennis nodig om al heel ver te kunnen komen. Met een gezonde dosis verstand kan iedereen een professionele webshop beginnen. Vaak gaan de vragen die mensen mij stellen simpelweg over welke software ik gebruik of waar ik mijn webshop heb ondergebracht. Maar evenveel vragen krijg ik van mensen die echt willen weten hoe ik de eerste stap heb gezet, of ik de webshop zelf heb gebouwd en of ik ze wil helpen met het uitwerken van hun eigen idee of het opzetten van hun webshop. Het leek me daarom een goed idee om er gewoon maar eens een lekker uitgebreid artikel aan te wijden. Dus speciaal voor de ondernemende typetjes onder jullie die graag zelf een webshop zouden willen oprichten, heb ik wat tips & tricks op een rij gezet.
Het starten van een webshop – hoe en wanneer begin je?
Een jaar of vijf geleden werkte ik nog fulltime bij een grote tv-zender. Toen speelde ik al met het idee om ’n webshop te beginnen met alleen maar heerlijke, vrolijke verwenspulletjes en dat idee heb ik in de avonduren uitgewerkt. En toen het plan af was, was het een kwestie van gewoon beginnen en knallen. Ik heb niet gelijk van de ene op de andere dag mijn baan opgezegd, maar ik heb de webshop rustig opgebouwd en laten groeien. Als je niet wil beginnen met een enorm krediet, is het veiliger een onderneming te starten naast je reguliere baan. Het risico dat er een slechte maand tussen zit, ligt altijd op de loer dus zeker in de opstartfase is het veiliger je (eventuele parttime) job nog aan te houden totdat je een solide basis hebt opgebouwd. Tenzij je het niet erg vindt om uit vuilnisbakken te eten.
Hard werken of slapend rijk worden?
Slapend rijk worden. En mijn kont afvegen met briefjes van honderd. Grapje. Veel harder. Met een 9-5 mentaliteit kom je er niet. Ik maak langere dagen dan wanneer ik voor een baas zou werken maar dat voelt absoluut niet zo. Soms wel, wanneer je een minder goede maand hebt gedraaid maar wel knetterhard hebt gewerkt, dat is soms een beetje frustrerend. Als je in loondienst werkt, krijg je toch iedere maand hetzelfde salaris. In het begin hield ik braaf mijn uren bij en schrok ik me kapot als ik 80 uur kon schrijven, omdat ik voor mijn gevoel alleen maar leuke dingen had gedaan. En omdat ik het zo ontzettend leuk vind, vliegen de uren voorbij.
Hoe ziet zo’n gemiddelde werkdag er nou eigenlijk uit?
Trappelend opstaan. Uitrekken. Mezelf kapot lachen omdat ik niet achteraan in de file hoef aan te sluiten. En dan begint het feest. Elke dag is anders. De mailboxen door, de voorraad bijwerken, contact onderhouden met de leveranciers, de website updaten, nieuwe producten fotograferen, teksten schrijven, marketing & pr, berekeningen maken etc. En natuurlijk de orders verwerken. Verder ben ik altijd op zoek naar nieuwe producten en deze moeten dan weer op de site geplaatst worden. Maar de vraag waar mensen, die zelf aan de slag willen, eigenlijk een pasklaar antwoord op willen is: ik wil ook een webshop. Maar hoe bedenk ik wat ik moet verkopen?
Stap 1. Bedenken wat je wilt aanbieden
Zoek vooral niet iets ‘unieks’
Tja. Als ik de heilige graal zou hebben, zou ik hem zelf wel verkopen. In alle mogelijke kleuren en maten. Met andere woorden, daar is dus geen pasklaar antwoord op. Als je het andere webshophouders vraagt, zeggen ze allemaal: zoek een uniek product. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Alles bestaat namelijk al. Ook ik heb toen mijn hoofd gebroken om iets unieks te bedenken waar de wereld sinds de Big Bang al op zit te wachten. Maar ik kwam er al snel achter dat je niet een doorbraak in de geschiedenis van de mens moet willen betekenen of een nieuwe industriële revolutie moet willen ontketenen. Tenzij je een briljante wetenschapper bent en een crème weet te ontwikkelen die je over night-omtovert in Doutzen Kroes. Of een portemonnee uitvindt die zichzelf elke ochtend opnieuw vult met verse briefjes van 100,-. Dus tenzij je een kip zodanig genetisch manipuleert dat ´ie diamanten eieren legt, wens ik je heel veel succes met de zoektocht naar een ‘uniek’ product. Laat dat unieke product dus maar zitten en ga vooral op zoek naar een product dat continue te innoveren is zodat je altijd kan blijven vernieuwen om je concurrent een stapje te voor te zijn. De truc is om te pionieren in je eigen interessegebied.
Niet uniek, wèl innovatief. En iets waar je blij van wordt.
Ten tweede is het belangrijk dat je interesse en affiniteit hebt met het product dat je verkoopt of de dienst die je aanbiedt. Als je een meisje-meisje bent of een moeder die een groot talent heeft haar kinderen compleet doorgestyled te kleden, ga dan vooral geen hydraulische pompen met high performance turbo motoren verkopen. Het is niet voor niets dat ik geen bouwmaterialen of auto-onderdelen verkoop. Die dingen interesseren me niets en daar kan ik dus ook met geen mogelijkheid andere mensen voor enthousiasmeren. Begin dus met zoeken naar iets waar je blij van wordt, iets waar je geen genoeg van krijgt, iets waar je creatief van wordt. Dit maakt het leuker en gemakkelijker om ermee te werken, vragen van klanten te beantwoorden en goede content voor je webwinkel te schrijven.
Iets concreter graag…
Neem nou The Beauty Bakery. Zeepjes, bruisballen en huidverzorgingsproducten werden al veel langer verkocht, ook online. Maar dat heeft me er niet van weerhouden de zoveelste te zijn die een webshop opent in huidverzorgingsproducten. Dus ging ik nadenken over hoe ik The Beauty Bakery wilde positioneren. Zelf ben ik gek op huidverzorgingsproducten en dan met name van kleine, geheime winkeltjes die niemand kent. Van die prachtige patisserie boetiekjes in Parijs. Met etalages vol torenhoge etagères, de pastelkleuren, de strikjes, de sparkles en de sprinkles… I love it. Dus het concept van The Beauty Bakery is een combinatie van mijn two most favourite things in life: badderen & cupcakes. Die twee ingrediënten in een magic blender en hoppááá; een online feel-good shop vol verrukkelijke bath & body producten in een bakery look and feel. Zeepjes in de vorm van cupcakes, donuts en taartjes. Romige soap bars met geuren als vanilla cupcake of hot apple pie. Maar ook life-size cupcakes voor in bad. All the sweetness, zero calories. Et viola; je unieke concept is geboren. Kortom, door je eigen belevingswereld middels de uitstraling van je shop over te brengen op de consument, creëer je je eigen unieke concept. En kijk… daar kun je dan wel weer ‘uniek’ in zijn!
Stap 2: Het kiezen van een geschikt softwarebedrijf
Als je dan eindelijk weet welk product of dienst je wilt gaan verkopen, kun je gaan beginnen aan het leukste onderdeel: het maken van je webshop. Omdat er inmiddels honderden verschillende webshop software bedrijven zijn, moet je je een weg banen door een ware webshop software jungle. Hierdoor is het voor een starter bijna onmogelijk om nog een keuze te maken. Om voor de leken onder ons toch globaal een idee te geven, zijn er in ieder geval twee populaire vormen om een webshop mee te beginnen.
Optie 1. Open source webwinkelsoftware
Eén van de opties is open source. Dit is webwinkelsoftware die al is ontwikkeld maar nog compleet is aan te passen naar jouw wensen. Open source webwinkelsoftware, zoals Magento, kent vrijwel geen grenzen, omdat de code vrij is en je dus er net zo lang aan kan sleutelen totdat het werkt. Het downloaden hiervan kan (meestal) gratis en vervolgens moet je flink aan de slag om er echt een werkende webwinkel van te maken. Ben je geen handige programmeer-nerd en heb je ook geen geduld? Dan kun je natuurlijk altijd nog even €40.000,- ophoesten en een programmeur inhuren. Dit is wat een grote online kledingwebshop heeft gedaan waar een vriendin van mij werkt. Toen ze de eigenaar de functionaliteiten van mijn webshop liet zien, en terloops ook nog even vermeldde wat mij dat maandelijks kost, sloeg hij zichzelf 40.000 keer voor zijn hoofd.
Optie 2. Software voor een webwinkel met licentie
Een betere – en vooral goedkopere – optie is dan webwinkelsoftware met licentie. Hierbij moet je denken aan een webwinkel die al is ontworpen en die je vervolgens kunt huren voor een vast bedrag per maand. Je maakt een account aan en je kan direct aan het werk zonder te hoeven programmeren. Het nadeel van sommige aanbieders is soms dat de software wel zijn beperkingen kent. Zowel in uiterlijk, dan is de webwinkel te herkennen als een dertien in een dozijn winkel, en soms in mogelijkheden in techniek. Als je hele specifieke wensen hebt bijvoorbeeld.
Zelf heb ik gekozen voor optie 2. Er zijn verschillende aanbieders van webwinkelsoftware met licentie, ik heb ze van te voren allemaal met elkaar vergeleken, en ik zit al vanaf dag één bij Shoptrader. En ik kan nu uitgebreid gaan vertellen waarom ik zo tevreden ben met Shoptrader, maar het is veel leuker om even naar deze promovideo te kijken die ik twee jaar geleden met ze heb opgenomen:
Zo. En dan lassen we nu een momentje in om met zijn allen even heel hard om Angel te lachen omdat ze zo gek praat en omdat ze zo te zien iets teveel cupcakes had gegeten. En omdat ze er nog zo’n cliché uitsmijt op het einde. Uitgelachen…? Mooi. Dan kunnen we weer verder.
Als mensen mij de meest gestelde vraag stellen – waar moet ik zijn? – kan ik kort en krachtig zijn: Shoptrader. Waar zij voor mij echt in uitblinken is dat je wèl de professionele uitstraling van een achterlijk dure Magento website krijgt (want die willen we allemaal) maar dan voor een betaalbare prijs. Shitloads betaalbaarder, om eerlijk te zijn, ik betaal namelijk grofweg €40,- per maand.
Hieronder zie je een paar voorbeelden van webwinkels die ook bij Shoptrader zitten, zodat je een beetje een beeld hebt van hoe jouw webshop er ook zou kunnen uitzien:
Shoptrader heeft mooie, strakke templates, je kunt er zelf nog lekker veel aan sleutelen, er zijn veel add-ons beschikbaar (zoals het toevoegen van een dagaanbieding, koppeling naar marktplaats, staffelkorting aanbieden of verschillende taalmodules die je webshop vertalen) en het allerbelangrijkste, je hebt geen programmeerkennis nodig. Wat ik ook fijn vind is dat door de constante verbeteringen aan de software ervoor zorgen mijn webshop altijd de nieuwste en modernste snufjes heeft. Ik hoef er zelf dus nooit op te letten of ik ergens mee achter loop. En dan misschien wel het allerfijnste, ze hebben een goed bereikbare en vooral snelle helpdesk. Erg belangrijk, zeker in het begin. Achter Shoptrader zit een enthousiast team van vlotte, ervaren gasten dus eventuele problemen zijn snel uit de wereld geholpen. Ze zijn vriendelijk, toegankelijk, ze reageren snel en praten niet in abracadabra taal (programmeertaal) maar ik gewone mensentaal tegen je. Best prettig.
Ok. Als je dit hebt afgevinkt, zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten.
5 veel gemaakte fouten bij webshops
Dan nog even een rijtje valkuilen. Wisten jullie dat van alle webwinkels die twee jaar geleden zijn opgericht, bijna de helft niet meer bestaat? Van de ruim 7500 webwinkels die zijn gestart is nog maar 56% actief. Waar gaat het mis bij webshops en waar moet je als eigenaar rekening mee houden? Het zijn misschien open deuren, maar het zal je verbazen dat veel webshopeigenaren hier geen aandacht aan besteden.
1. Geen inzicht in bezoekersaantallen
Een belangrijke misser die webshopeigenaren nog wel eens begaan: het gebrek aan inzicht op het gebied van de bezoekers van de website. Met een analytics-pakket kun je zien waar je bezoekers vandaan komen, welke (product)pagina’s in de shop goed bezocht worden en welke pagina’s niet, om hier vervolgens weer op in te spelen door aanpassingen te maken.
2. Geen promotie
Wanneer je een nieuwe webshop hebt, heb je hier waarschijnlijk veel aandacht aan besteed. Zo, dat zit erop! Laat maar rinkelen die kassa, dan ga ik even liggen. Not dus. Denk niet dat je dan klaar bent, want je doelgroep is niet telepathisch en weet dus niets van je bestaan af. Het is daarom belangrijk om continue aan promotie te doen: zonder bezoekers geen verkopen. Met andere woorden, nu moet je tussen alle andere webshops gaan schreeuwen. Heel hard. Het publiek moet je producten zien en willen hebben.
Dus zit je low in cash dan zijn de volgende manieren in ieder geval zeer populair:
– Verstuur persberichten naar magazines en blogs
– Nog beter: stuur pakketjes met je producten op naar magazines en bloggers
– Ga samenwerkingsverbanden aan met andere webshops (bijvoorbeeld gezamenlijke winacties)
– Organiseer winacties op social media
– Link aanmelden bij startpagina.nl (achtige) dochters
– Link naar website op postpapier, visitekaartjes, en naamsbekendheid genereren
– Beloon klanten als ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief
En als je wel wat cash hebt opgebouwd:
– Google Adwords
– Adverteren naast Google resultaten en op websites
3. Geen professionele uitstraling
Een grafisch mooie website creëert een koopstemming, maar ook vertrouwen. Het vertrouwen is op veel manieren bij de consument te brengen, maar het begint natuurlijk bij een professioneel, gelikt maar vooral gebruiksvriendelijk en professioneel ontwerp. Ga maar na, zelf koop je ook liever geen dagcrème in een winkel waar de schimmel op de muren staat.
4. Slechte productomschrijvingen
Een webshop moet zelf de producten verkopen. Er komt geen digitale verkoper aan te pas die de klant even een gelikt verkooppraatje door de strot douwt. Het is dus belangrijk dat eventuele vragen van de klant worden beantwoord in een heldere productomschrijving en een duidelijke FAQ. Dit schept vertrouwen en wordt ook door zoekmachines gewaardeerd. En zoekmachines willen we tevreden houden want die brengen de klanten binnen!
5. Slechte productafbeeldingen
What you see is what you get! Maar als je niks ziet, weet je natuurlijk ook niet wat je koopt. Als je geen visuele ondersteuning kan bieden bij je producten, zul je ze ook niet snel verkopen. Of eigenlijk helemaal niet verkopen. Ontbrekende productafbeeldingen, slechte kwaliteit/resolutie, scheve afbeeldingen, productfoto’s die slecht belicht zijn of die niet van alle kanten worden getoond (zoals tassen waarbij je geen idee hebt hoe de binnenkant eruit ziet bijvoorbeeld) zijn stuk voor stuk effectieve middelen om je klanten mee weg te jagen. Mooie, scherpe en complete productafbeeldingen zijn de eyecatcher van je productpagina dus besteed hier echt genoeg aandacht aan.
Tip: schaf een productfotografie tent aan. Dit is een kleine investering die zijn geld dubbel en dwars terug verdient. Dit is een handige, opvouwbare foto opnametent met diffuus witte anti-reflectie zijwanden. Hiermee kun je eenvoudig mooie productfoto’s maken.
Onderaan de streep gaat het erom met hoeveel passie je jouw vak beoefent. Alles wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Zo. Dat was een flinke lap tekst waar je je doorheen hebt getijgerd. En nu ik alle vragen heb beantwoord, heb ik een vraag voor jou.
Lijkt het jou leuk om een webshop te beginnen of heb je ooit met de gedachte gespeeld? En zo ja (en nou komt ‘ie…) wat voor soort webshop zou je dan willen?
Liefs,
Angel
P.S. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments! Oh, en volg me op Instagram, dat vind ik gezellig!
PPS. En misschien totaal overbodig, maar ik wilde het er toch nog graag even bij vermelden: dit is geen advertorial (betaalde post). Shoptrader contacteerde mij voor het promofilmpje, dus ik voelde me destijds allereerst vereerd dat ze mij hadden uitgekozen. Bovendien vond ik het leuk om ze te helpen omdat ik oprecht tevreden ben met hun service én kreeg ik in ruil voor de tijd en moeite ook nog een aantal gratis add-ons van ze cadeau. Deze post heb ik puur geschreven omdat ik de afgelopen jaren echt veel vragen krijg over het starten van een webshop, zowel uit mijn vriendenkring, van vrienden van vrienden, van klanten en van volgers van mijn social media kanalen. Ik hoop dat jullie er veel goede tips en inspiratie uit hebben kunnen halen!
Fantastisch uiteengezet artikel! Lekker duidelijk en ook gewoon eerlijk. Zelf denk ik op dit moment in ieder geval niet aan het opzetten van een webshop, maar voor mensen die dat wel doen is dit een stap in de goede richting :D!
Handig! Wat ik me wel nog afvraag is hoe jij het doet met de pakketjes versturen! Stof voor een tweede artikel !
Auteur
Volgens mij pakt Angel alles gewoon met de hand in. Wel kun je via de PostNL site etiketten uitprinten waardoor de verzendkosten iets lager uitvallen. Als je echt heel veel bestellingen hebt kun je het inpakken/verzenden uitbesteden aan een derde partij. Daar betaal je best wat voor, maar het scheelt je zo veel tijd en moeite dat het de overweging waard is. De meeste mensen doen in het begin alles zelf, en als het écht uit de klauw groeit dan kun je het uitbesteden. Google op ‘webshop fulfilment’ als je zulke derde partijen wilt opzoeken. liefs, Serena
Even kort: MyParcel.nl
Zij werken met staffelkortingen (dus voordelige verzendkosten), zelf je etiketten uitprinten en topservice!
Superleuk artikel met hele handige tips! Ik ben al een tijdje achter de schermen druk bezig met het opstarten van mijn webshop 🙂 Iets wat ik al heel lang wil! En ik vind het heel tof om te doen. Ben benieuwd hoe het gaat lopen. Heb al een aantal leuke acties bedacht.
Ongeveer een jaar geleden ben ik gestopt met mijn webshop. Ik verkocht sieraden. Veel van de sieraden maakte ik zelf en daar ging veel tijd in zitten. Fotografie deed ik ook vooral zelf, teksten schrijven, promoten etc.. Alles deed ik zelf. Daarnaast blogde ik en werkte ik 32 uur. Helaas trok ik het niet.. En heb ik gekozen voor mijn werk en blog. In het begin voelde dit als falen, ik had er zoveel tijd en liefde ingestoken.. Maar de winst was er nog nauwelijks. Toch ben ik blij dat ik het heb gedaan:-)! Ik heb er veel van geleerd en mijn sieraden werden zelfs een tijd in Ibiza verkocht. Wie weet open ik ooit nog eens een webshop. Zeg nooit nooit. The beauty bakery vind ik erg leuk en heb er zelf ook wel eens wat besteld:-)! Succes met jouw webshop en zeer fijne post! X
Wat een leuk artikel om te lezen zeg! Heel interessant!
super goed getimed artikel!! Ik loop met plannen om nu eens echt te gaan doen in het leven wat me leuk lijkt, super handige tips. Vooral de tip zoek niet iets unieks, ik weet inmiddels wel welke richting ik op wil en dit gaf me wel de doorslag om daar op door te pakken…ja ik denk ook snel…ja maar bestaat al en wie zit nou op mij te wachten? (en als ik het zo typ denk ik dat mss nog steeds :-p) maar genoeg inspiratie iig! Dank je veel ! 🙂
Ondanks dat ik geen interesse heb in het starten van een eigen webshop, vond ik het alsnog erg leuk en interessant om te lezen allemaal! 😀
Goed en handig artikel Angel!
Wat ik me nog afvraag; de foto’s met (burlesque) vrouwen, laat je die speciaal maken of haal je die ergens vandaan?
En de productfoto’s maak je inmiddels zelf?
Hi Chantal!
Die foto’s koop ik op stockfoto websites. Die zijn echt niet zo duur als je denkt. Ik betaal geloof ik 200,- en dan mag ik een maand lang foto’s downloaden. Echt super!
Dat is goed bedacht! Met fotoshoots ben je uiteindelijk veel meer kwijt.
Dat was iets wat ik me al vanaf het begin afvroeg ?
Omg Sereen! Ik was ook altijd zo van dat onderhandelen. Ik ging pokemon flippo’s verkopen die iedereen vroeger spaarde en uit het niets niet meer uit het assortiment gingen en in de chipszakken niet te vinden waren. Ik had zo’n groot stapel! En hetzelfde deed ik voor de limited edition Diddle blaadjes! – Hatice
Auteur
Everyday we’re hustlin’
😀
Hi, mijn webshop bestaat vanaf april maar heb weinig bestellingen tot nu toe. Adverteer op facebook, adwords etc en krijg veel bezoekers en likes. Kan zelfs zien dat mensen prducten in de winkelmand stoppen maar van bestellen komt het niet. Heb jij tips over hoe ik deze kan ‘verbreken’ en men wel over gaat tot kopen?
Zelf haak ik altijd af als ik de bezorgkosten zie. Ik vind het dan net weer te duur worden.
Auteur
Echt? Ik niet. Wel bij grote webshops, want die kunnen het lijden, maar kleinere webshops die mooie, unieke spullen verkopen kunnen het zich echt niet veroorloven om gratis verzending aan te bieden. Ik vind het natuurlijk superrelaxt als er geen verzendkosten zijn, maar ik begrijp wel dat niet iedereen dit kan aanbieden en dat laat mij dus niet weerhouden om ergens te bestellen. Maar dat ben ik!
Hi Sharen,
Ik heb zelf codes voor gratis verzending maar ook dat helpt helaas niet. Iemand een idee hoe ik wel meer bestellingen kan krijgen? Dacht al aan samenwerkingen met andere meiden die sieraden en accessoires maken om een platform te maken waar ook zij op kunnen verkopen.
Hoor graag jullie mening, ideeën en meer 🙂
Gr.
Adinda
Zeer leuk om eens te lezen en nuttige tips voor mensen die overwegen een webshop op te starten. Boeiend artikel 🙂
xx
Leuk artikel! Ik speel ook al jaren met de gedachte, maar vond mijn studie afronden toch op de eerste plaats komen, en nu ik onderzoek doe blijft er ook niet veel tijd over. Maar dromen doe ik nog steeds! Ik zou graag een webshop openen met allerlei bandjes, knoopjes en kraaltjes geschikt voor het maken van middeleeuwse en fantasy-kostuums. Wie weet gebeurt het nog eens!
Hi Janneke,
Nou, ik geloof dat jij nou net dat ene gaatje in de markt hebt gevonden! Ik ben zoiets nog nooit tegen gekomen (maar dat zal ook wel een reden hebben bv. dat ik er niet naar op zoek ben) maar ik zeg: DOEN EN HEEL SNEL!
Cool en interessant om te lezen! Er komt heel veel bij kijken!
Wat leuk om dit te lezen, heel interessant!
En dat filmpje is super grappig, hehehe.
Erg interessant om te lezen en handige tips.
Jouw verhaal lijkt een beetje op die van mij ;-). Ik ben ook op mijn 15e een webshop gestart, maar ben nu 17 jaar en ik verkoop armbanden gemaakt van paracord! Heel handig artikel, bedankt!
Heel fijn artikel om te lezen! Denk dat je vooral heel veel toewijding en discipline moet hebben om dit voor elkaar te krijgen. Heel veel respect!
Heel duidelijk en gewoon in jip en janneke taal 🙂 ben er super blij mee,want zit in twijfel wel of niet.
alleen een puntje. waar moet je zijn om je producten in te kopen?
geweldig artikel en ja stiekem droom ik er ook van maar heb echt de ballen nog niet. Harder werken zou ik helemaal niet erg vinden, je doet het voor jezelf en als het een passie is kun je het geen opoffering noemen he? Het blijft toch door mijn hooft spoken een shop in nagellak en toebehoren te hebben.
Toevallig… Ik loop al een hele tijd rond met het idee om een webshop te beginnen maar weet nooit goed welke stap ik als eerste moet zetten. Vandaag bloglovin geopend in de hoop hier iets over te vinden en dan zie ik dit bericht ineens staan. Meant to be? Kan hier in ieder geval zeker iets mee. Bedankt voor het leuke artikel, fijn geschreven ook! Ben inderdaad wel benieuwd hoe het zit met je producten. Hoe heb jij je leveranciers gevonden bijvoorbeeld? Je site ziet er echt top uit! Keep up the good work 🙂
Wat een fijn en uitgebreid artikel! Je gaat echt wat dieper in op de tips. Heel handig!
Wow wat een artikel! Thanks Angel en Serena. Ik denk dat er een echte ras-ondernemer in je moet schuilen om je webshop tot een succes te schoppen. Toewijding is een van de belangrijkste factoren. Ik vind jouw shop er trouwens beter en professioneler uitzien dan shops van sommige grote Nederlandse retailers. De webshop van een groot warenhuis (zal geen namen noemen ;-)) heeft vele malen slechtere foto’s en productinformatie. Petje af dus!
wow handig en uitgebreid artikel! ook realistisch. veel mensen denken dat het leuk en simpel is voor ´erbij´ maar dat valt ze dan tegen :’) vandaar dat er ook zoveel na een half jaar/jaar al stoppen..
Hoi Angel!
Ik had even een heel andere vraag. Het valt mij namelijk op dat je een tijd terug een stuk voller was (zoals op de foto bij dit artikel) en dat je nu een stuk slanker bent. Op beidr manieren ben je een even knappe vrouw hoor, maar zou je misschien willen vertellen hoe je bent afgevallen? Doe je aan sport en zo ja, wat en hoe vaak? Of een bepaald dieet?
Groetjes
Work out van mr Wrong 😉
Hahaha! Ja, misschien wel de work-out van Mr. Wrong. Ik was toen idd een stukje voller ja. Maar schommel eigenlijk altijd wel een beetje. Niet bewust, dat gaat vanzelf. Er is wel iets waar ik altijd gewicht door verlies en dat is stress. Het het overlijden van mijn vader heeft daar wel een steentje aan bijgedragen. Maar echt afvallen is naar mijn idee gewoon: sporten en een paar weken vetvrij eten. Vooral dat vetvrij eten is een uitdaging maar ik heb het eens geprobeerd en toen vlogen de spekranden eraf.
Wat fijn uitgelegd Angel. Thanks!
Knap gedaan allemaal hoor! Ik speel soms ook wel eens met de gedachten, maar dan als ik dan weer wat (probeer) te verkopen op marktplaats, rent de gedachten gillend weg :’)
Wat is dit een vlot en heerlijk artikel die mij erg zinvol lijkt voor mensen die een webshop willen beginnen.
Ik vind het juist niet overbodig dat je erbij hebt gezet dat het om een onbetaalde post gaat.
I like business woman Angel!
Wat een ontzettend fijn en inspirerend artikel. Ik zit er niet aan te denken om een webshop te openen, maar ik vind het des te gaver dat jij het gewoon wel even hebt gedaan! Ik dat veel mensen echt iets met jouw tips kunnen. X
Een webshop opstarten lijkt me wel een tof idee. Ik weet gewoon niet wat ik zou kunnen verkopen, dus dat zal toch niet doorgaan denk ik. Leuk artikel wel! (Ik had nog niet van the beauty bakery gehoord en ga nu in al men nieuwsgierigheid er eens naar kijken)
Angel, jij schrijft altijd zo fantastisch. Zelfs serieuze artikelen zijn leuk om te lezen. Ik weet niet of ik ooit een webshop ga beginnen, maar jij maakt me wel enthousiast.
Wat een duidelijke informatief artikel met een snufje humor. Heel erg Angel.
Ik zou zelf een webshop beginnen met Disney gerelateerde artikelen of eco-sieraden zoals je wel eens op Etsy ziet. (Bloemen en mos in een transparante armband gegoten)
http://www.lost-forest.com/
Zoals deze website bedoel ik.
MWEEEEEH, waar is het MR. WRONG artikel???????? Ik heb gelezen dat je druk was met dit artikel, wat ook enorm leuk is ..maar nu moet ik NOG een week wachten! Terwijl het de PERFECTE manier is op de taaie maandag ochtend mee te starten ..ghehe!
Wat een goede post! Heel handig!
Geweldige tips!
Super interessant! Ik ben afgelopen jaar mijn eigen Etsy winkeltje gestart en hoop in toekomst mijn eigen webshop te kunnen bouwen, dus dit artikel is mega helpfull! Bedankt voor de inspiratie & tips 🙂
Liefs Lotte
Paperblooming
Handige tips!!
Ik loop al jaren met het idee van een webshop te spelen. Maar tot hiertoe is het er nog niet van gekomen. Ik weet ook niet goed wat ik zou willen verkopen. Ik ben creatief dus zou graag zelfgemaakte spulletjes verkopen (ik maak bv zelf leibanden en halsbandjes voor honden) maar ik denk dat ik nooit genoeg tijd zou hebben om de webshop volledig te onderhouden én zelf de spulletjes te maken! Bovendien heb ik vorig jaar een huis gekocht met mijn vriend waardoor ik nu schrik heb voor financiele onzekerheid…
Wat een super handig artikel! Zelf geen ambities maar jan me voorstellen dat als je die wel hebt, je jouw tips zeker goed kunt gebruiken!
Bij mijn vorige werkgever werkte ik ook met shoptrader, erg fijn systeem en werkt perfect! Leuk om te lezen 🙂
Ik zou graag een webshopwinkel beginnen in huidverzorgingsartikelen, en dan hoofdzakelijk anti-aging producten met goede ingrediënten. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk omdat je met regels te maken krijgt wat betreft aankoop in grote inhoud hiervan en dan zelf je eigen label erop maken. Daar ben ik wel benieuwd naar hoe je dat dan moet regelen, het moet natuurlijk wel zo zijn dat je er nog iets aan verdiend natuurlijk. Ik heb ook een tijd met het idee rondgelopen om zelf huidverzorgingsproducten te gaan maken en daarna te gaan verkopen maar dan heb je dus helemaal met strenge regels te maken 🙁 Dus mijn vraag is: kan ik zomaar huidverzorgingsproducten in “bulk”verpakking inkopen en dat dan in kleinere verpakkingen onder eventueel een andere naam verkopen? Alvast dank voor je antwoord 😉
Het is een slecht idee om de producten van een grote producent te “pikken” en om die dan door te verkopen onder een andere naam.
Dat valt namelijk gewoon onder fraude. En als de desbetreffende maker er achter komt kan je hoge boetes verwachten.
Daarnaast spelen er ook nog andere dingen. Op alle labels staat ook een batchnummer. Dit is om producten terug te kunnen roepen als het fout gaat in de productie. Als jij er een nieuw label opplakt kan je niet de naam van het “oude” product en het batchnummer er op zetten. Maar dan weet jij dus niet met welke producten er iets mis is gegaan op het moment dat die producten teruggeroepen worden. Maar jij bent op dat moment wel degene die aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade.
Er zijn ook producenten huidverzorgingsproducten die ik bulk leveren (en aan alle eisen voldoen) die je onder private label kunt verkopen.
Nu wil ik ook een webshop!! Maar dan niet voor beauty denk ik maar lokaal gemaakte kunst (Utreeegg) of tweedehands boeken….. of mooie leren tassen… zucht.
Yes! Spulletjes uit Utereeeeeeg!
Wat een top artikel, zo uitgebreid en eerlijk. Je bent lekker bezig met je shop Angel! Dit lijkt me een perfecte guide voor beginnende webshopeigenaressen.
De vraag die ik nog heb en wat ik eigenlijk helaas altijd mis aan dit soort artikelen is informatie over de productie. Hoe worden je producten geproduceerd? Doe je dat zelf of heb je een extern bedrijf erbij gehaald?
Dit zou ik ook graag willen weten.
dat was juist mijn hamvraag, was ook teleurgesteld aan einde van de tekst. Dacht huh….kernfactor is niet behandeld
Hi Yvette,
Thx voor je vraag! Die had ik er inderdaad nog bij kunnen zetten. Waar de producten vandaag komen, ligt voor elke webshop anders. In mijn geval ben ik op zoek gegaan naar kleine fabriekjes die huidverzorgingsproducten produceren waarbij je ook in kleinere aantallen kunt afnemen. In Nederland zijn die er nauwelijks dus ben ik over de grens gaan zoeken. Een gedeelte van het assortiment kwam vooral in het begin uit Amerika. Ook heb ik een tijdje wat producten uit Azië geïmporteerd door betere afspraken met leveranciers dichter bij huis, doe ik dit niet meer. De verzendkosten zijn vaak namelijk erg duur vanuit Azië. Inmiddels dus voornamelijk uit de UK en soms andere delen van Europa. Spanje produceert bijvoorbeeld veel zepen van goede kwaliteit omdat een groot deel van de olijfolieproductie daar ligt. Vaak werken deze bedrijfjes met staffelkorting waarbij geldt dat hoe meer je afneemt, hoe meer korting je krijgt. Het is wel belangrijk er altijd op te letten dat waar de producten ook vandaan komen (vooral buiten Europa), ze voldoen aan de Europese wetgeving. Tip: zoek op E-Bay naar wat je wilt verkopen en vaak loop je dan vanzelf tegen een aantal interessante producenten aan.
Hi Angel, een deel van de producten maakten jullie toch ook zelf? Zoals je scents en whipped stuffz?
Angel, als je op zoek bent naar nog meer mooie spullen voor in je webshop kan je kijken op de site van het Poolse merk Stara Mydlarnia. Ze hebben allemaal heerlijke natuurlijke producten en ook “zoete” zeepjes en bad muffins etc. Ik help je graag met de onderhandelingen in het Pools 😉
Gaaf en handig artikel zeg! Mij lijkt een webshop ook heel gaaf, maar wat ik dan zou willen verkopen weet ik niet echt. Misschien amerikaans of engels snoep, of vrachtwagen accessoires..
Gaaf artikel zeg, tof dat je dit allemaal met ons wilt delen! Een webshop beginnen lijkt me best een grote stap, spannend om te doen. Deze tips kunnen toch wat meer zekerheid geven. Zelf ga ik eerst nog maar eens even lekker door met mijn blog, die webshop moet nog even wachten voor mij! (17 hier 🙂 )
Heel duidelijk geschreven. Fijn dat je het met zoveel plezier doet, ga zo door!
Ik heb zelf nog geen plannen om een webshop te beginnen maar vind het erg interessant om te lezen. Er komt veel bij kijken! Leuk geschreven.
Heel fijn en goed uitgelegd allemaal voor mocht ik het ooit beginnen, lijkt mij wel heel tof! Gelukkig is mijn vriend webdesiger dus daar heb ik geluk mee!
Ik heb een tijdje tweedehands (merk)kleding verkocht op Marktplaats en dat vond ik erg leuk om te doen, maar full time een webshop runnen naast mijn studie, bijbaan en sociale leven, dat wordt toch echt te veel van het goede!
Wat een fijn, handig en informatief artikel voor mensen die overwegen om een webshop te starten :-)!