Vandaag deel ik weer een aantal heerlijke recepten met jullie als onderdeel van een traditionele Engelse high tea.
Het is even wat voorbereidend werk, maar als je de butters en vullingen eenmaal klaar hebt (je kunt het ook een dag van te voren maken), zijn de sandwiches zo besmeerd.
In totaal heb je 4 butters nodig voor 5 verschillende sandwiches. Mama en ik vinden het handig om van te voren eerst de butters voor te bereiden, daarna de vullingen, en daarna achter elkaar de sandwiches te besmeren. Maar, doe vooral je eigen ding.
Recept | ansjovis & ei sandwich (12 stuks)
voor de ansjovis boter
50 gram zachte roomboter (kamertemperatuur)
2 ansjovis, fijn gesneden
snufje cayennepeper
voor de vulling
3 hardgekookte eieren
de rest van de ansjovis
snufje cayennepeper
handje geraspte Parmezaanse of Cheddar kaas
2-3 eetlepels ongeklopte slagroom of kookroom
6 casinoboterhammen (van 1-2 dagen oud)
Werkwijze
Misschien denk je nu ‘wat is dit voor rare combinatie?!’ maar geloof me, dit is mijn favoriete sandwich! Heerlijk smeuïg, maar ook lekker zoutig. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt. Meng alle ingrediënten van de boter luchtig samen en zet de boter aan de kant. Kook, pel en prak de eieren zo fijn mogelijk en breng het op smaak met de rest van de ingrediënten.
Besmeer je casinobrood aan één kant met de boter en vervolgens met een laagje van de vulling. Leg hier een ander casinobroodje bovenop en snijd deze dubbele boterham diagonaal in vieren. Korstjes wegsnijden mag, maar hoeft niet. Wij vinden het zelf prettig om ze eraan te laten zitten zodat je per sandwich nog een stevige kant hebt om vast te houden.
Recept | ei & waterkers sandwich (12 stuks)
voor de mustard boter
50 gram zachte roomboter (kamertemperatuur)
1 eetlepel mosterd (naar keuze)
snufje zout en peper
voor de vulling
3 hardgekookte eieren
2 eetlepels mayonaise
zout en peper
waterkers (of rucola, is net zo lekker pittig)
6 casinoboterhammen (van 1-2 dagen oud)
Werkwijze
Meng alle ingrediënten van de boter luchtig samen en zet de boter aan de kant. Kook, pel en prak de eieren zo fijn mogelijk en breng het op smaak met de rest van de ingrediënten.
Besmeer je casinobrood aan één kant met de boter en vervolgens met een laagje van de vulling. Eventueel kun je hier nog wat extra waterkers of gesnipperde rucola overheen strooien. Leg hier vervolgens een ander casinobroodje bovenop en snijd deze dubbele boterham diagonaal in vieren.
Recept | kip & kerrie sandwich (12 stuks)
voor de kerrie boter
50 gram zachte roomboter (kamertemperatuur)
2 theelepels kerriepoeder
1/2 theelepel citroensap
voor de vulling
9 plakjes flinterdunne kipfilet (flinterdunne ham mag ook)
6 casinoboterhammen (van 1-2 dagen oud)
Werkwijze
Meng alle ingrediënten van de boter luchtig samen en besmeer je casinobrood aan één kant met de boter. Beleg het met een 3 plakjes flinterdunne kipfilet of ham. Leg hier vervolgens een ander casinobroodje bovenop en snijd deze dubbele boterham diagonaal in vieren.
Recept | kaas & komkommer sandwich (12 stuks)
voor de groene boter
50 gram zachte roomboter (kamertemperatuur)
1 eetlepel fijngesneden verse peterselie (gedroogd mag ook)
1/2 eetlepel citroensap
snufje zout en peper
voor de vulling
30 plakjes dungesneden komkommer (schil laten zitten)
kneepje citroensap
Cheddar kaas (of andere pittige kaas)
zout en peper
bieslook, fijngesneden
6 casinoboterhammen (van 1-2 dagen oud)
Werkwijze
Meng alle ingrediënten van de boter luchtig samen en zet de boter aan de kant. Was en snijd de komkommer in dunne schijfjes. Doe 18 schijfjes komkommer in een diep bord en besprenkel ze met de citroensap, zout en peper. De overige 12 schijfjes houd je even apart.
Besmeer je casinobrood aan één kant met de boter en beleg het vervolgens met 9 schijfjes komkommer (besprenkeld met het citroensap). Leg hier bovenop een plakje Cheddar kaas en besprenkel het met de fijngesneden bieslook. Leg hier vervolgens een ander casinobroodje bovenop en snijd deze dubbele boterham diagonaal in vieren. Leg op elke sandwich een schijfje komkommer (niet besprenkeld met citroensap), voor de sier.
Recept | komkommer sandwich (12 stuks)
voor de groene boter
50 gram zachte roomboter (kamertemperatuur)
1 eetlepel fijngesneden verse peterselie (gedroogd mag ook)
1/2 eetlepel citroensap
snufje zout en peper
voor de vulling
30 plakjes dungesneden komkommer (schil laten zitten)
kneepje citroensap
zout en peper
6 casinoboterhammen (van 1-2 dagen oud)
Dit is in feite dezelfde sandwich als de kaas & komkommer sandwich, maar dan zonder kaas en bieslook.
Werkwijze
Meng alle ingrediënten van de boter luchtig samen en zet de boter aan de kant. Was en snijd de komkommer in dunne schijfjes. Doe 18 schijfjes komkommer in een diep bord en besprenkel ze met de citroensap, zout en peper. De overige 12 schijfjes houd je even apart.
Besmeer je casinobrood aan één kant met de boter en beleg het vervolgens met 9 schijfjes komkommer (besprenkeld met het citroensap). Leg hier vervolgens een ander casinobroodje bovenop en snijd deze dubbele boterham diagonaal in vieren. Leg op elke sandwich een schijfje komkommer (niet besprenkeld met citroensap), voor de sier.
Als je alle soorten sandwiches maakt heb je zo’n 60 fingerfood sandwiches in totaal, dus dat is bést veel. Ideaal voor grote gezelschappen, zoals verjaardagen of baby showers.
Ben je met een iets kleiner gezelschap, zoals een clubje van 6-8 vriendinnen, dan zou ik voor 3 soorten sandwiches gaan in plaats van alle 5, anders heb je wel HEEL erg veel broodjes. De meeste mensen eten zo’n 4-5 sandwiches per persoon.
Omdat de sandwiches redelijk snel uitdrogen, is het aan te raden om ze direct na het smeren te serveren, of om ze goed af te dekken tot je ze op tafel zet. Ook is het ECHT een must om casinobrood (wit of bruin, mag allebei) van minimaal 1 dag oud te gebruiken. Vers casinobrood is namelijk te zacht, waardoor het scheurt tijdens het besmeren en ook het snijden niet echt lekker gaat.
Welke van de 5 sandwiches lijkt jou het lekkerste?
Until next time,
Serena Verbon