Groene thee-extract wordt tegenwoordig veel gebruikt in skincare producten, maar hoe effectief is groene thee nu eigenlijk wanneer we het aanbrengen op onze huid? Dat groene thee rijk is aan anti-oxidanten weten we, en dat het om die reden gezond voor ons is weten we ook, maar wat is nu precies het verschil in groene thee drinken en groene thee op je huid smeren?
Allereerst, waar komt groene thee vandaan? Er zijn verschillende soorten thee, waaronder ‘normale’ zwarte thee, maar ook groene en witte thee. Het grappige is dat alle drie de soorten van dezelfde plant komen, namelijk de Camellia sinensis.
De eerste blaadjes van deze plant zijn bedekt met fijne witte donshaartjes. Wanneer deze blaadjes worden geplukt heb je witte thee. Witte thee wordt geoogst in een eerder stadium dan groene thee. Groene thee wordt pas geoogst als de blaadjes zijn geopend en dus gewoon groen van kleur zijn. En wanneer deze groene theeblaadjes een fermentatieproces ondergaan waardoor ze niet alleen hun zwarte kleur verkrijgen, maar ook sterker van smaak worden, ontstaat er zwarte thee. Witte thee en groene thee wordt gestoomd en gedroogd, maar niet gefermenteerd, waardoor ze heel veel van hun befaamde anti-oxidanten behouden. Maar vandaag ligt de focus meer op groene thee.
Groene thee bevat namelijk polyphenol epigallocatechin-3-gallate als actief ingrediënt. Ja, zeg dat maar eens snel achter elkaar, haha! Gelukkig is er ook een afkorting voor, namelijk EGCG. Scheelt weer. Uit een onderzoek uit 2001 is gebleken dat het aanbrengen van EGCG op de huid resulteert in een afname van oxidatieve stress en een toename van anti-oxidant enzymen (zoals catalase en glutathione) na blootstelling aan UV licht. Weer een andere studie uit 2003 toonde aan dat de polyphenolen uit groene thee de oxidatie van vetten en eiwitten voorkomen en daarbij ook de afbraak van anti-oxidant enzymen tegengaan, nadat huid is blootgesteld aan UVB straling.
Met andere woorden: men claimt dat oxidatieve stress leidt tot schade aan gezonde cellen, zoals afbraak van het celmembraan. Hierdoor neemt de conditie van de cel sterk af, met alle gevolgen van dien, zoals ziekte en huidveroudering. Maar, EGCG is een sterke anti-oxidant die de huid beschermt tegen oxidatieve stress en eventuele celschade na blootstelling aan UV straling. Ook voorkomt het de afbraak van collageen en elastaan. EGCG is dus in feite een fantastisch anti-aging ingrediënt.
Er zijn overigens ook veel onderzoeken gedaan naar groene thee extract in combinatie met rosacea, en nu blijkt het zo te zijn dat dit ingrediënt hier een zeer positieve invloed op heeft. Mocht je last hebben van rosacea, dan is het zeker de moeite waard om eens een product te proberen met groene thee extract. De ontstekingsremmende werking heeft namelijk een positief effect op de zwellingen en roodheid van de rosaceahuid.
Mocht je nu de neiging hebben om te switchen naar groene thee en 10 koppen per dag achterover te slaan, hold your horses! Een kop groene thee (240 ml) bevat ongeveer 20-40 mg caffeïne en wanneer je te veel caffeïne tot je neemt (laten we zeggen 10 koppen groene thee per dag of meer) heeft dit juist een averechts effect op de huid. Volgens dit onderzoek uit 1998 resulteert te veel caffeïne in het dunner worden van de huid, waardoor het gevoeliger wordt voor rimpels en fijne lijntjes. Bovendien leidt een overdosis aan caffeïne tot rusteloosheid, nervositeit, slapeloosheid en een onregelmatige hartslag.
Even ter vergelijking, in een kop koffie zit 5 keer zo veel caffeïne, dus met 2 tot 3 koppen koffie per dag heb je eigenlijk al kans op huidverdunning en de bovenstaande symptonen. Scary!
Mijn advies is dus om niet te veel caffeïne te drinken (in de vorm van groene thee of koffie), maar om het gewoon op je huid te smeren in de vorm van caffeïne of groene thee extract. Volgens dit artikel bevat groene thee extract trouwens slechts 50% EGCG, maar dit is alsnog een hoog genoeg percentage om ontstekingsremmende en anti-carcinogene (en dus anti-aging) effecten te hebben op de huid. Verder hangt het er natuurlijk vanaf hoe veel (of weinig) groene thee extract de fabricant in zijn producten stopt. Uit onderzoek blijkt dat een percentage van 0,4% al positieve effecten heeft op de huid.
Toch moet ik ook een klein puntje van kritiek leveren, want hoewel veel onderzoeken aantonen dat EGCG een preventieve anti-age werking heeft, is er geen enkele studie die kan aantonen dat dit ingrediënt huidige rimpels kan verbeteren. Het lijkt vooralsnog een preventief ingrediënt te zijn. Niet dat dat iets slechts is, natuurlijk! Integendeel. Voorkomen is beter dan genezen, zeg ik altijd maar. Bovendien lijkt me dit een zeer goed ingrediënt in suncare producten, aangezien je dan meteen de schadelijke invloed van UV straling kunt aanpakken.
Conclusie; groene thee extract klinkt natuurlijk super fancy wanneer dit in een skincare product zit, en vaak worden er dit soort termen gebruikt als marketing strategie, maar in dit geval moeten we het zeker het voordeel van de twijfel geven. Ook hoeft er niet veel groene thee extract in een product te zitten voor een positief effect op de huid, een percentage vanaf 0,4% is namelijk al voldoende.
Wat vinden jullie van groene thee om te drinken, en als skincare ingrediënt? Is het iets voor jou?
Until next time,
Serena Verbon
Wat een interessant artikel, fijn dat je dit helemaal uitpluist! Ik drink regelmatig groene thee maar heb er eigenlijk nooit op gelet of het ook echt iets voor mij doet.
Een heel leuk artikel. Ik ben zelf van Indonesische afkomst en weet dat men in Azie al jarenlang Groene Thee in verzorgingsproducten gebruikt. In Indonesië hebben ze prachtige producten die ik zelf ook heb gebruikt. Dus eigenlijk wist ik het al maar je hebt gelijk, in Nederland is het nu pas in circulatie. Op het moment dat je een schoonheidsbehandeling in de salons in Indonesie laat doen, merk je pas wat groene thee voor je huid doet. Daarom zien ze er allemaal zo jong uit..hahahaha..
Nogmaals een goed en leuk artikel.
Wat een goed artikel zeg, en staat het bij de producten vermeld of er groene thee extract in zit ( bij de ingrediënten) ?
Het enige jammere, voor mij, ik vind groene thee niet heel erg lekker. Ik vind muntthee lekkerder is dat ook een goed product om te drinken ?
liefs xx
Mooi artikel en mooie visie wat betreft de preventieve werking!
Interessant artikel!
Mag ik vragen waar je dat leuke groene theepotje vandaan hebt?
ik drink bijna elke dag 1 kopje groene thee 🙂
Ik ben dol op groene thee drinken, maar ik heb het zelf nog nooit gebruikt in een skincare product. Ben er nu wel erg nieuwsgierig naar geworden moet ik zeggen 🙂
interessant artikel, ik durf zelf zulke dingen alleen maar aan te raden als k het zelf getest heb. Heb een lastige huid en niet alles werkt altijd bij mij…
Super interessant artikel! Heb al meerder keren “diy’s” gezien waar je je restjes groene thee gebruikt als tonic, dus ik denk dat ik dat wat meer ga beginnen doen 🙂
Ik heb me er nooit zo in verdiept eigenlijk, ik wist dat groene thee goed is, maar in skincare heb ik het nooit bewust geprobeerd!
Interessant om te lezen en ik wist niet dat groene thee zo goed voor je was! Ik ga er eens op letten. 🙂
wat een fijn artikel, veel informatie en duidelijk. Zou je ook zelf iets met groene thee kunnen maken voor je huid of heb je echt groene thee extract nodig? Misschien leuk voor een DIY dan!
Erg interessant weer! Ik ga er eens op letten als ik een productje koop! Ik drink eigenlijk best veel groene thee en was verbaasd over de hoeveelheid caffeïne, maar aan 10 koppen zal ik wel niet komen!
Wat een super artikel! Ik gebruik veel beautyproducten met groene thee, alleen al voor de geur. Leuk om te weten dat het ook nog een beetje effect op de huid heeft.
Heel interessant artikel! Kan je ook eens iets schrijven over parabenen in make-up?Ik weet dat je er vroeger over hebt geschreven, maar misschien is je visie intussen veranderd. Ik probeer parabenen toch te vermijden gezien er gezegd wordt dat het misschien schadelijker is dan eerst gedacht werd.
Op de site van dr Jetske Ultee vind je meer uitleg hier over. Er zijn gevaarlijkere bewaarstoffen dan parabenen en die zetten ze dan vaak in de plaats van parabenen!
Ik hou van groene thee! Ik drink het bijna elke dag.
Ik reageer normaal bijna nooit, maar dit artikel is echt een pareltje! heel informatief en kwalitatief. En dit valt mij de laatste tijd van al je artikels, dus echt chapeau!
I agree! Dit is de kracht van Beautylab. Geen adblocker voor mij als je zo’n kwalitatief goede blog hebt hoor!
Er bestaat sinds een paar jaar ook zelfs een creme met groene thee die werkt tegen (genitale) wratten. Een vriendin kreeg het via de gyneacoloog voorgeschreven
http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/veregen-groene-thee-zalf.htm
Wat een heerlijk informatief artikel weer, dankjewel!
Leuk en informatief artikel!
Ik drink meestal wel 1 of 2 koppen (groene) thee op een dag.
Heb je toevallig ook tips over drogisterij merken die crèmes/huidverzorging met iets van groene thee erin verkopen?
Wat en leerzaam artikel weer! En goed om te weten dat zo’n klein percentage al nuttig kan zijn.
Ik drink altijd ruim 8 a 9 koppen groene thee op werk, puur omdat ik een koukleum ben en ik het weer warm krijg van een kop thee. Maar heb nooit geweten dat er cafeïne in zit. Hmm voortaan toch maar water drinken.
Weer een top artikel! Je onderscheid je echt door dat jouw artikelen echt wat meer inhoud hebbben dan andere blogs. Persoonlijk vind ik dat veel interessanter om te lezen. Super.
Interessant! Hoe kun je dit als het nog niet in je skincareproduct zit het beste op je huid aanbrengen?
Auteur
Ik denk dat je dan het beste groene thee extract kunt bestellen van cosmetische kwaliteit en dit aan je product voegen. Maar niet aan een crème want dat mengt niet gemakkelijk, eerder aan een olie of iets anders vloeibaars zoals een toner of serum denk ik.
Goed artikel ben blij dat je percentages noemt ik zou namelijk afhaken als er maar 0,4% in zou zitten, blijkbaar is dit toch voldoende.
Leuk artikel 🙂 ben altijd dol op dit soort artikelen. Vooral omdat je meerdere onderzoeken beschrijft en niet van 1 onderzoek uitgaat. Top!!!
Interessant! Ik vind producten met groene thee extract altijd wel fijn, meestal door de lekkere geur al. Maar het heeft dus inderdaad wel iets zin, dus dat is altijd fijn!
Normaal drink ik het altijd, maar ik wil het zeker eens op mijn huid gaan smeren! Thanks voor de tip <3
Echt een goed artikel, alweer!
Wat een interessant artikel, Serena! Echt leuk! Ik ben zelf Chinees dus ik drink behoorlijk wat thee. Ook groene thee. Vanuit de Chinese traditie wordt (groene) thee gedronken na de maaltijd om de oliën in de maaltijd weg te spoelen.
Fijne zaterdag!
Liefs,
Eva
Auteur
Wat leuk om te lezen, ik wist dat Chinezen graag groene thee na de maaltijd drinken maar waarom precies, dat wist ik dus niet! Ik vind het ook fijn om te doen omdat ik dan een minder zwaar gevoel heb op m’n maag. Dus misschien was het onbewust om dezelfde reden! ?
Wat een interessant artikel!
Interessant! Ik hou zelf heel erg van groene thee om te drinken, dus ik denk dat ik het vooral daarbij houd haha
Ik ben gek op groene thee en drink bijna dagelijks. Van al de voordelen informatie dat ik heb gekregen. Maar nu adviseer je om niet te veel caffeïne te drinken (in de vorm van groene thee of koffie), dan weet ik ook niet meer…hahaha Maar als het beter als skincare producten te gebruiken vind ik het ook goed. Voorkomen of genezen rimpels, zijn ze allemaal welkom natuurlijk. 😉
Ik houd vooral van groene thee als drinken. Drink zowel koffie als groene thee heel graag!
Ik merk inderdaad dat het veel voor je huid kan doen, evenals veel water drinken.
Ik heb een tijdje de groene thee oil-controle dagcrème van Ginvera gebruikt. Later ook de “Ginvera Green Tea Nude Cover BB ”
Nou ben ik toch wel benieuwd wat jij hier van vind.
Zit daar genoeg groene thee in?
(Note: bb cream is veel te licht)
Goh, ik schrok wel eventjes van het gedeelte over de cafeïne! Ik wist niet dat je huid daar dunner van werd. Gelukkig drink ik geen koffie, dat scheelt. Met mate drink ik dus groenen thee :).
Je hebt ook thee van pickwick zonder Caffeïne. Scheelt weer! (:
Ik gebruik de skincare van uspa. En toevallig ook de gel waarin groene thee zit en ik moet zeggen dat ik er gek op ben en bij mijn onzuivere huid helpt het echt!
Vind ik sowieso een veel beter idee, dat op je huid smeren in plaats van opdrinken 🙂 jammer dat het alleen preventief is en je dus nooit de resultaten kunt ‘meten’ bij jezelf. Maar baar het niet dan schaadt het niet.
Interessant artikel! Ik ben gek op groene thee (ik lees dit artikel terwijl ik een kop drink) en het lijkt mij ook niet verkeerd voor in skincare. Ik ga alleen wel opletten dat ik niet boven die 10 koppen per dag ga zitten, want ik drink als ik een dag thuis ben wel aardig wat thee weg haha!
Groene thee is heerlijk om te drinken 😉 Fijn dat dit niet alleen een marketingstrategie is en dat het helpend kan zijn! Fijn artikel weer!
Zelf ben ik een echte groente thee-drinker, dus dit artikel vond ik heel interessant! Ik heb door groene thee te drinken ook echt een betere huid gekregen. Fijn!
Jeetje dat wist ik helemaal niet je met 2 tot 3 koppen koffie per dag al kans op huidverdunning en al die andere symptomen hebt! Goed om te weten
XO
Interessant. Ik drink zelf erg veel groene thee dus vond dit zeker een leuk artikel.
Wat een handig artikel. Ik had me eerlijk gezegd nooit verdiept in groene thee in skincare, het klonk gewoon weer als marketingpraat, maar goed om te weten dat het echt (preventief) werkt.