Vandaag wil ik graag mijn geheime recept met jullie delen voor een onweerstaanbaar zachte huid! Het is allereerst goedkoop, maar ook snel en gemakkelijk zelf te maken.
Nu het zonnetje zich wat vaker laat zien kan ik hopelijk snel mijn warme wintertruien verruilen voor vrolijke topjes en mijn blote benen ook weer eens tevoorschijn toveren. Dit betekent dat ik mijn lichaam nog wel even goed onder handen moet nemen en dat doe ik het liefste met een luxe, verzorgende body scrub. En die maak ik gewoon zelf met ingrediënten die je in de supermarkt koopt.
Mijn recept voor deze 100% natuurlijke, vegan én cruelty free Coconut Scrub is pure verwennerij. Fijn zeezout en suiker scrubben de dode huidcellen weg, terwijl kokosnoot olie, amandel olie en druivenpit olie de huid hydrateren en verzorgen. Het resultaat is een gladde, zijdezachte huid die heerlijk soepel en super sexy aanvoelt!
Recept | DIY Coconut Scrub
Ingrediënten
250 gram fijn (oer)zeezout
125 gram (fijne) kristalsuiker
50 gram (extra virgin) kokosnoot olie
20 gram amandel olie
20 gram druivenpit olie
Materiaal
grote kom
lepel
keukenweegschaal
grote afsluitbare glazen pot
Waar koop ik de ingrediënten?
Zelf gebruik ik altijd oerzeezout fijn van Holland & Barrett, maar als je geen filiaal in de buurt hebt kun je ook fijn zeezout uit de supermarkt gebruiken, bijvoorbeeld deze van La Baleine. Fijne kristalsuiker vind je in elke supermarkt, maar als je van een iets grovere korrel houdt gebruik dan normale kristalsuiker. Dat heb je vast al in je keukenkastje staan.
Kokosnoot olie, amandel olie en druivenpit olie vind je ook in elke supermarkt. Deze olie is geschikt voor consumptie en dus niet van cosmetische kwaliteit, maar omdat we het voor ons lichaam gaan gebruiken is dat prima. Soms is amandel olie iets lastiger te vinden, maar bij de toko verkopen ze deze olie gegarandeerd. Zelf gebruik ik het liefste extra virgin kokosnoot olie, omdat deze heerlijk subtiel naar kokos ruikt. De geur die tijdens het scrubben vrijkomt geeft me echt het ultieme vakantiegevoel!
Ik heb in het verleden veel geëxperimenteerd met verschillende oliën, en deze combinatie met deze verhoudingen is wat mij betreft het lekkerst. Na het scrubben, afspoelen en droogdeppen trekken de oliën redelijk snel in, maar het laat toch een verzorgend laagje achter op de huid. Het voelt totaal niet glibberig of vettig aan, maar juist heerlijk zacht, soepel en gevoed. Je huid houdt er een subtiel glanzende, gezonde glow aan over.
Werkwijze
Smelt de kokosnoot olie kort in de magnetron, 30 seconden zou voldoende moeten zijn. De olie moet niet heet worden, maar warm genoeg om geheel vloeibaar te worden. Zelf smelt ik de olie tot er nog maar een paar klontjes zichtbaar zijn. Als je de olie dan roert lossen die vanzelf op. Zet het kommetje daarna even aan de kant zodat het wat kan afkoelen.
Zet de grote kom op de keukenweegschaal en tarreer (zet de weegschaal weer op nul). Weeg vervolgens alle ingrediënten af in de kom. Als de kokosnoot olie is afgekoeld tot lauwwarm, voeg deze dan ook toe. Roer het geheel nu goed door elkaar tot er een smeuïg, slushy mengsel ontstaat. Deze textuur vind ik zelf het lekkerste, maar als je je scrub liever wat droger hebt, voeg dan minder olie toe en/of meer zout of suiker.
Hoe lang is de scrub houdbaar?
Giet je scrubmengsel over in een grote afsluitbare glazen pot die je van te voren goed hebt schoongemaakt en gesteriliseerd. Een weckpot, Mason jar of een oude pot pindakaas, bijvoorbeeld. Het steriliseren van de pot vermindert de kans op het vroegtijdig bederven van je scrubmengsel, en het is echt zo gepiept! Je kunt de pot uitkoken, maar het kan ook met behulp van de oven, vaatwasser of magnetron. Hoe je dit precies moet doen is overal op internet te vinden, zoals hier.
Omdat we geen conserveringsmiddel toevoegen is de body scrub slechts beperkt houdbaar. Het steriliseren van de pot helpt al enorm, maar waar je ook goed op moet letten is dat er geen tot weinig water in de pot terecht komt. Water is een broedplaats voor bacteriën en zo kan je scrub helaas bederven. Pas dus op met de douchestraal en gebruik liever een lepeltje om de scrub mee op te scheppen in plaats van je vochtige handen. De scrub is met deze maatregelen zo’n 1 tot 2 maanden houdbaar. Ik krijg de scrub gemakkelijk op binnen die periode, maar als je vermoed dat je het niet zal redden maak dan gewoon een kleinere batch door het recept te halveren.
Coconut & Coffee variatie
Variatietip: vervang de helft van de suiker voor gemalen koffiebonen. De schil van de koffiebonen bevat hoge doseringen flavonoïden en magnesium. Deze stofjes stimuleren de stofwisseling (vetafbraak) in en tussen vetcellen. Dit resulteert op den duur in een egalere, zachtere huid waardoor eventuele cellulite optisch gezien lijkt te verminderen.
Koffiebonen zijn helaas géén wondermiddeltje om definitief van je cellulite af te komen (je zal dan toch echt moeten sporten), maar het verbetert vooral de aanblik van je sinaasappelhuid. Kijk, en dat is altijd mooi meegenomen. Bovendien geven de koffiebonen een heerlijke, verkwikkende koffiegeur aan de scrub waar je instant energie van krijgt. Dit is vooral ‘s ochtends onder de douche ideaal om mee wakker te worden!
Zo, en nu aan de slag! Ik hoop dat jullie leuke inspiratie hebben opgedaan met mijn recept voor deze heerlijke Coconut Scrub. Ik ben heel benieuwd of jullie de scrub net zo heerlijk vinden als ik, dus laat het me vooral even weten via de comments, of tag me via social media met #beautylabscrub. Good luck!
Until next time,
Serena Verbon
Leuk artikel! Ik ga hem zeker is maken. Maar zou hij ook zonder amandel olie kunnen? Of evt iets vervangend daarvoor?
Ik hoor het graag van je!!
Auteur
hi R.,
je zou de amandelolie kunnen vervangen voor een andere niet-drogende olie die makkelijk verkrijgbaar is en niet al te kostbaar. Voorbeelden zijn argan olie of olijf olie. Deze kunnen echter wel wat sterker ruiken (naar noten of olijf), maar als je dat niet erg vindt is dat natuurlijk geen probleem. Anders een paar druppels etherische olie toevoegen die de geur van de olie verdoezelt. Argan olie van cosmetische kwaliteit is overigens wél vrij kostbaar, maar je hebt ook argan olie om mee te koken/bakken. Ik zou voor die kwaliteit gaan, aangezien je het op je lijf smeert en niet op je gezicht of in je haar.
Wat een fijne diy!
Heb ook de limoen scrub gemaakt uit je boek en die was ook echt lekker! Ben benieuwd 🙂
X
Oeh, die met koffie ga ik zeker weten volgende week maken! Leuk artikel en mooie foto’s 🙂
Leuke artikelen en mooie foto’s
Bedacht mij ineens wat mijn collega zei over goudbloemen. Goudbloemen groeien heel snel en het is ook veel. Zij doet ze dan in olie. Bijvoorbeeld joba,argan,amandel en noem maar op. Je knip de bloem van de stengels die je laat staan. Je hebt de middels ze deel van de bloem niet nodig. de bloem doe je in de olie en laat je een tijdje in de zon staan. Waardoor de orange kleur van de bloemen in de olie trekt. Ze raad aan om eerst olie kleren aan te trekken en naar een tijde de kleren die je aan wilt trekken.
Tip voor moestuin! Plant overaal en nergen goudsbloem, dat moet de insceten op afstand houden.
Skeer dat ik ben zal ik alleen olijfolie en suiker en zout doen, maar ik ben echt dol op je ‘diy’ artikels!!
Auteur
hi Diana,
probeer er toch ook eens druivenpit olie bij te doen, kost zo’n €3,50 per flesje (valt mee!), en deze olie trekt lekker snel in en maakt – naar mijn mening – de scrub meteen een stuk fijner en luxueuzer!
Wat een gaaf recept, ik ben benieuwd! Je foto’s zijn echt prachtig Serena.
Auteur
Dankjewel! 🙂
Oeh die met koffie is zeker wel een optie om te proberen. Ik zei k het niet maar vind het altijd zo lekker ruilen!
Meestal maak ik scrub met suiker en babyolie of van gemalen zeepjes, suiker en kokosolie. Heerlijk om jezelf dan zo lekker te kunnen verwennen voor een zacht prijsje.
Hoi Serena,
Lijkt me een superleuk kerstcadeautje voor vriendinnen. Ik nog twee vraagjes:
1)Aan zeezout kun je makkelijk een geur toevoegen door bijvoorbeeld takjes rozemarijn toe te voegen en een paar weken te laten staan en die je eer voor dat je er scrub van maakt weer uit haalt.
2)Ik heb een heerlijk ruikende scrub staan die echter niet zo effectief is, om de geur zou ik die willen toevoegen. Denk je dat deze acties van invloed zijn op de houdbaarheid?
Auteur
hi Lisa,
1. heeft geen invloed op de houdbaarheid, zo lang de takjes maar goed droog zijn zodat het niet alsnog gaat schimmelen.
2. ik denk dat dit wel zou moeten kunnen, aangezien deze scrub waarschijnlijk wel conservering bevat conserveer je er de DIY scrub zelfs een beetje mee!
leuke diy project, simpel en effectief. ideaal om te maken dus. liefs soraya
Voor de Belgen onder de lezers: bij de winkel Di is er een hele lijn aan olieën en DIY ingrediënten te koop die wel cosmetica proof zijn! Zo kan je dus niet alleen bovenstaande scrubs, maar ook maskers, of zelfs je eigen shampoo maken: https://www.di.be/nl/c/merken/waam/
Vind het persoonlijk echt een heel handig merk!
Snel even gekeken naar de site dankje
Nostalgie. De oude diy’s
Love it!
Oh super leuk weer een DIY, hierom vind ik je blog zo leuk en dit miste ik een beetje. Ik heb denk ik bijna alles al in huis dus binnenkort eens even maken 😀 Klinkt heerlijk.
Auteur
Het is zo lastig om een goede DIY te verzinnen, bijna alles is al wel eens een keertje gedaan en vaak zijn mensen te lui om er allemaal verschillende grondstoffen voor in huis te halen. Al met al wordt het dan ook een vrij duur grapje! Maar als het laagdrempelig en goedkoop is, vind ik het de moeite waard om te delen! 🙂
Ohhh, wilde al bijna een dure body scrub bestellen, maar je hebt me overtuigd en ik ga deze nu eerst zelf maken. Wat fijn dat je er ook zo uitgebreid bij vertelt waar ik alles kan kopen en dat ik de pot moet steriliseren, zoiets ben ik nooit op een andere blog tegengekomen. Jij bent altijd lekker gedetailleerd, dank hiervoor!
Auteur
Graag gedaan natuurlijk! 🙂
Superleuk dat je het gaat maken!
Wat een heerlijk recept lijkt me dit en schitterende foto’s! Krijg helemaal de zomerkriebels!
Ooeh Deze scrub is zooo lekker! Ik heb hem toevallig laatste ook gemaakt ( Maar dan met papaya olie)
Hee, wat is het lang geleden dat je dit soort DIYs nog eens gepost hebt! Doet me terug aan het begin van je blog denken. Ik heb net al mijn DIY spulletjes om zeep enz te maken weggegooid, ze stonden intussen al een paar jaar in de kelder te verstoffen. Maar ik herinner me goed dat het door jouw DIYs was dat ik er een hele tijd door gebeten geweest ben 🙂
Auteur
Misschien krijg je het virus met dit recept weer te pakken! 😉
Fijn recept. Tip: je spreekt over cellulitis, maar dit moet cellulite zijn. https://www.optimalegezondheid.com/cellulite/cellulitis-vs-cellulite/
Mooie foto’s zijn het geworden en zelfgemaakte scrubs zijn heerlijk en goedkoop.
die combinatie met koffie lijkt me inderdaad super nice om mee wakker te worden 😀
Leuk artikel!