Quinoa (spreek uit als kien-wah) trok mijn aandacht toen ik dat nieuwe Vega magazine doorbladerde. Kennelijk is het supergezond én superlekker. Al 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling werd quinoa op de hoogvlaktes van de Andes verbouwd door de Inca’s. Zij noemden het ‘Moeder Graan’ en beschouwden het als heilig. Technisch gezien is het geen graan, maar zijn het zaden.
Die oude Inca’s hadden het blijkbaar nog niet zo slecht bekeken. Toen de NASA op zoek was naar geschikt eten voor astronauten kwam al snel de quinoa op het menu te staan. De quinoa-zaden hebben een hoog eiwitgehalte (13-19%) wat een stuk hoger is dan dat van de meeste granen. Een half kopje quinoa per dag voldoet aan de ADH (aanbevolen dagelijks hoeveelheid) eiwitten voor een kind, om even aan te geven hoe eiwitrijk deze zaden zijn. Ook is quinoa glutenvrij.
Nu ik aan het detoxen ben wilde ik heel graag een quinoa maaltijd maken en dus kocht ik een zakje bij de biowinkel. Ook kocht ik er wat groenten bij (aubergine, courgette, puntpaprika), koriander, een potje rode biet schijven en geitenkaas:
Eigenlijk is dit potje rode biet niet detox-verantwoord (kwam ik later achter) omdat de schijven zijn ingemaakt met suiker en zout. Oh oh! Ben je aan het detoxen dan kun je dit er dus beter niet doorheen doen. Of zoek een potje bij de biowinkel zonder deze toevoegingen.
Quinoa is vrij snel gaar, namelijk in een kwartiertje tijd. Zet een pannetje met water op en voeg de quinoa toe (1 deel quinoa met 2 delen water) en laat het met de deksel erop gaar koken.
In the meantime gaan we groente roosteren! Snijd de groenten in dunne plakken:
En pak er een grillpan bij. Beetje olijfolie in de pan en grillen maar!
Ik kruid de groenten met een beetje peper en met een beetje zout. Let op, geen keukenzout, maar detox-verantwoord Himalayazout!
Wanneer de quinoa klaar is zal je merken dat al het water is opgenomen en dat de zaden iets zijn gezwollen:
Het ziet er echt grappig uit! Het is groter dan couscous, rond en plat, en niet te vergelijken met rijst (vind ik). De smaak an sich is niet vies, maar ook weer niet bijzonder. Het heeft wel echt iets nodig om het op smaak te brengen.
Dus, gooi ik er wat olijfolie en vers citroensap doorheen:
Ik houd van de frisse smaak van koriander! Daarom meng ik er wat blaadjes doorheen:
Om het geheel wat romiger te maken (en ook iets meer smaak te geven) gooi ik er een paar brokjes geitenkaas doorheen. De kaas smelt en dat prak en meng ik als ware door de quinoa heen.
Als laatste leg ik er de gegrilde groenten en rode bieten op en nog een paar brokjes geitenkaas (die door de warme quinoa lekker zacht en smeuïg worden) en voila! Mijn übergezonde maaltijd is klaar! Eventueel nog wat op smaak brengen met peper en Himalayazout.
Ik vond het echt heerlijk! De quinoa is een beetje ‘knapperig’ in je mond en de gegrilde groenten smaakten er ook prima bij. De koriander geeft er een klein beetje pit en frisheid aan en de geitenkaas maakt het lekker smeuïg. Hmmmmm!
En houd je wat over (want het vult echt als een malle!) neem het dan gerust de volgende dag mee naar werk als lunch. Want ook koud of lauwwarm (even in de magnetron) is het goed te hachelen hoor!
Bon appetit!
Until next time,
Serena Verbon
Quinoa is heerlijk en gezond! Met name de nootachtige smaak lekker.
Rode quinoa is overigens nog gezonder, vergelijk het met zilvervliesrijst en witte rijst.
Heerlijk!! Ook erg lekker met gamba’s en cashewnoten.. mjam!!
ziet er lekker uit en aangezien het bijna etenstijd is en ik heb nog niet zo veel gegeten krijg ik hier echt honger van wil je dat nooit meer doen ^^
haha grapje, leuk artikel! 😉
Wat ziet dat er heerlijk uit! Krijg er al honger van! xoxo
Oh, wat ziet dat er heerlijk uit! Zo gezond, zo lekker. Ga het ook eens maken, ik heb wel Quinoa in huis maar wist niet goed wat ik er mee moet. Nu dus wel, dank je!
hmm dit is heerlijk ! meer gezonde recepten please ! i love it
Hmm, misschien moet ik dat toch nog maar een keer proberen. Heb het weleens als ontbijt gegeten en dat was niet te kanuh!
Quinoa is denk in niet op mijn lijf geschreven
Klinkt lekker, maaruh olijfolie in een grilpan? Dat hoeft toch alleen maar de eerste keer als je hem invet om hem gebruiksklaar te maken? Het hele idee van een grilpan is dat er geen boter of vetten meer aan te pas hoeven te komen.
Hmm dit lijkt me wel wat!
Ziet er erg lekker uit! Ook leuk dat al die detox maaltijden vlees-vrij zijn, nu wil ik die graandingen ook proberen!
Ziet er erg goed uit!
Oh dit klinkt echt heel lekker! Typisch iets wat ik maak als ik alleen eet. Jammer dat ik al boodschappen heb gedaan voor vandaag en morgen, maar misschien dat ik het vrijdag ga proberen.
Oh ik ben dol op Quinoa! Ik maak graag een Quinoa laksa met kokosmelk, bevroren groenten en kruiden, nom nom. Het smaakt ook erg lekker met halloumi – of feta kaas.
Oké het was echt geen goed idee om dit te gaan bekijken op dit moment van de dag, heb namelijk echt enorm veel honger en moet nog een poosje wachten met eten 🙁
Volgende keer bietjes ook grillen, of in de oven poffen….zo hemels lekker!
Omnomnom! Lekker, 1 x zelf quinoa proberen te maken. Bleef alleen vrij hard :/. Toch nog maar een keer proberen.
an sich wat betekent dat?
xx
An sich betekend hetzelfde als op zich.
Yep, op z’n Duits 😉
o oke dankje .
ziet er goed uit serena! je kan het ook eten als ontbijt met amandelmelk/soyamelk lijnzaadjes er doorheen doen wat nootjes honing en fruit
<3
ziet er lekker uit!
Aaah, veggie. Thank god voor groenten! 😀 Dit ga ik zeker eens maken thuis, ziet er heeeerlijk uit.
Let je er wel op dat je de quinoa spoelt met water voordat je het in de pan gaat koken? Dit in verband met saponin, dat is een giftige, bittere stof die de quinoa bedekt tegen een natuurlijke bescherming van insecten.
Je kunt ook gewoon een complete biet kopen ^^. Mijn moeder doet nooit de bieten uit een potje, maar maakt ze zelf klaar. Ze koopt ze geloof ik altijd bij de C1000. Daar zou je eens naar kunnen kijken (besides, verse bieten zijn waaaaay lekkerde dan die uit het potje ^^.)
Dit recept ga ik onthouden; lijkt me erg lekker! Ik ken quinoa niet, maar daar gaat nu snel verandering in komen
Ik eet het heel erg vaak! Tegenwoordig gebruik ik ook boekweit voor de afwisseling, ik vind het heerlijk!
Yum, ziet er super lekker & gezond uit! Ik eet ook regelmatig quinoa, het gaat eigenlijk prima in elk gerecht als cous cous vervanger bijvoorbeeld, of ook lekker in gevulde paprika’s =)
Wij eten dit thuis ook wel eens, echt heel lekker!
hmm, ziet er ontzettend lekker uit! Klinkt alsof dit helemaal mijn ding is!
Oh ziet er echt wel heerlijk en gezond uit!
Ziet er goed uit! 😀
Quinoa kende ik nog niet, maar het ziet er erg lekker uit! Ik hou alleen niet zo van komkommer en aubergine, dus ik zou het denk anders combineren. Maar als je wel van die groente houdt zal het best smaken denk ik! 🙂
Ziet er best lekker uit 😀 x
Dit lijkt me echt best wel lekker! Leuk recept 😀
Ziet er lekker uit! Ik ben onwijs naar je resultaat van je detox dieet!
Haha wat een schattig gezichtje heb je op het einde! 🙂
Quinoa is echt zó lekker, mijn moeder kookt daar ook heel graag mee. Dit recept ga ik haar eens laten zien, ik weet zeker dat ze ‘t lekker zal vinden! Maar de geitenkaas mag ze voor mij weglaten en vervangen door mozzarella, haha.
Nee ik denk niet dat het wat is voor mij. Wel erg leuk dat je het online zet;D
Ziet er echt super lekker uit!
hoi hoi
voel je al gezonder ,( meer energie) door het detoxen ……………
de salade ziet er prima uit .ook lekker bij de bbq
ziet er lekker uit!
Nee, niets voor mij.
Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar ik vind het niet lekker.
Toch een goed artikel, alles super duidelijk uitgelegd!
Ik eet het ook wel eens, maar dan kook ik het in amandelmelk en doe ik er biologische honing en wat van dat bevroren fruit van de appie doorheen (lekker ontbijt)! Tip: Quinoa kan best bitter smaken, daarom moet je het eigenlijk eerst even wassen. Gewoon in een kommetje water en dan met je handen de korrels tegen elkaar wrijven. Ik las dit pas ergens en het maakt echt verschil!
Goede Tips ! Ik ben helemaal niet bekent met amandelmelk hebben ze dat ook bij appie?
x
Ja. Staat bij de Alpro Soya producten, Vlakbij de Chocomel & Fristi.
Oke dankje! ga ik daar is kijken ,
x
Yeah, Weer een recept i like!
Deze ga ik ook proberen te maken ben heel benieuwd! Alleen nog even opzoek naar de ingrediënten,,
Sinds je vorige artikel hou ik helemaal van de geitenkaas haha
En is er een Vega magazine? super handig daar wil ik wel meer van weten..
Dit soort artikelen helpen mij echt om op de gezonde toer te blijven, Helaas vorig weekend wel de fout in gegaan met vrij zoete drankjes (besse) en pizza 🙁 maar ik zet de strijd door,
x
Leuk artikel. Ik eet het vaak op dezelfe manier als jij alleen doe ik er meestal ook nog wat kabeljauw doorheen. Verder vind ik Quinoa ook koud lekker dus ik doe het ook vaak door mijn salade heen zodat het wat meer vult. Misschien handig om te weten voor de dames die Quinoa willen proberen; je kunt gewoon een pakje bij de AH kopen dus je hoeft niet perse naar de bio winkel 🙂 Liefs
Dankje ! Ga ik op zoek bij de Ah, heb echt voor dit artikel dan nog nooit van dat spul gehoord ben heel benieuwd,
x
Ziet er heerlijk uit zeg! Zeker een keer proberen 🙂
Quinoa spreek je toch uit als ‘kienwa’? Dat is wat ik overal in kooktijdschriften lees.
Ja ik heb het nog nooit gehoord zoals jij zegt, Serena. Mensen die ik ken zeggen allemaal “kie-no-(w)a”.
Nu ja, maakt niet uit, ‘t is lekker!
Auteur
Ik had het van een Engelse site, dus keen-way moet idd zijn: kien-way. Maar kien-wah klinkt logischer, misschien was het een typo!
Ik denk dat dat de Amerikaanse manier van uitspreken is inderdaad, op z’n Nederlands zeggen we ‘kien-wah’!
haha, dat viel me ook al op (http://www.howjsay.com/index.php?word=quinoa&submit=Submit)
maar ziet er lekker uit! Ik vind quinoa wel lekker (vooral juist die knapperigheid in je mond), maar weet nooit zo goed wat ik er bij moet eten, ik bewaar dit recept in ieder geval!
Ik heb een tijdje in Bolivia gewoond (waar dit dus vandaan komt en waar ze het heuuul veeuul eten) en daar wordt het wel gewoon uitgesproken als kienoowaa 🙂 Dus daar houd ik me aan vast haha. Ik vind het wel lekker, maar daar aten ze het met vrij weinig groenten en dan wordt het wat droog. Het is ook heel lekker met spinazie, mmmmm! en deze versie ga ik ook zeker uitproberen
Ik ben half Mexicaans en spreek daardoor spaans. Het is inderdaad kie – noh -aaa
Maarja joh 😛
Kun je vertellen wat de hoeveelheid “zaadjes” is voor 1 persoon.
Ziet er goed uit hoor! ga ik ook eens proberen!
Yummie! Dit ga ik ook maken! Kun je de quinoa ook in een andere winkel dat de natuurwinkel kopen? Een toko ofzo. Want dat heb ik wel in de buurt. 🙂
Je kan het ook gewoon in de supermarkt kopen hoor 😉
Oke, thanks! Dan kan ik ook beginnen 😉
Ik ben echt verzot op quinoa! Kan je superveel mee doen, ik eet het soms zelfs als ontbijt 😛
Ik heb ook altijd gelezen dat je de quinoa altijd moet spoelen voordat je gaat koken (lastig klusje omdat het zo klein is!)
Ik doe dat altijd in een zeef. dus quinoa in de zeef, de zeef in een grotere kom en daad water bij doen. goed spoelen en wassen en daarna uit laten lekken in het vergiet. het water moet helde r zijn bij de laatste spoeling.
Serena!
I’ll pass on quinoa. Vind het niet zo lekker.
Geef mij maar bulgur!!!