Er lag hier al ruim een week een mango op de fruitschaal en hij werd alsmaar rijper en rijper, dus het werd de hoogste tijd om hem op te eten. “Maak er anders een gerecht mee voor Food Friday” opperde mama. En zo gezegd, zo gedaan. In de koelkast lag nog een rode paprika en een half zakje peen julienne, in de la vond ik nog kwart zakje pandan rijst, en het leek me een leuke uitdaging om al deze restjes te gebruiken voor één avondmaaltijd.
Ik maakte er een overheerlijke Thaise curry mee waar ik alleen nog garnalen en koriander aan toe hoefde te voegen. George heeft er écht van gesmuld (hij schepte zelfs tweemaal op) en ik moet zeggen, ik ben ook zeer tevreden over het uiteindelijke resultaat. Deze curry is hartig, maar ook een beetje zoet, lekker gekruid, een tikkeltje pittig (maar niet té) en vooral lekker romig en vol van smaak.
Recept | Thaise curry met garnalen en mango (3-4 personen)
250 gram garnalen (liefst vers, maar uit diepvries kan ook)
2 kopjes pandanrijst
kokosnoot olie
400 gram creamy kokosnootmelk
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 kleine ui, gesnipperd
half zakje peen julienne
rode paprika, in grove stukken
150 ml water
1 groente bouillonblokje
1-2 eetlepels rode curry pasta
1 mango, in blokjes
scheutje vissaus (optioneel)
zout en rode pepervlokken, naar smaak
2 limoenen (1 uitgeknepen voor het sap, de ander in partjes)
Werkwijze
Begin met het koken van de rijst. Zelf doe ik dit in de rijstkoker. Zet een pannetje op het vuur. Verhit vervolgens wat kokosnoot olie in een wok en voeg hier de gesnipperde ui aan toe. Als de ui glazig is geworden, voeg je de knoflook en de rode curry toe, dit fruit je zo’n 2 minuutjes. Begin met 1 eetlepel rode curry, en proef. Als het voor jou wat pittiger en kruidiger mag, voeg dan nogmaals 1 eetlepel rode curry toe. Voeg daarna de groente toe (paprika, wortel) en wok dit zo’n 2 minuten. Voeg daarna het water, het bouillonblokje en de kokosnootmelk toe en breng het geheel op smaak met een scheutje vissaus, limoensap en wat zout en rode pepervlokken. Mocht de saus niet goed indikken, maak dan gebruik van maizena om de saus wat steviger en romiger te maken.
Wok als laatste in een andere pan de garnalen in wat kokosnoot olie tot ze mooi roze, knapperig en stevig zijn. Voeg ze toe aan je curry en voeg ook meteen de blokjes mango toe. Laat het geheel nu zo’n 5 minuten sudderen. Serveer met pandanrijst, limoen partjes en een flinke bos koriander.
Variaties
Ik had toevallig nog wat peen julienne en een paprika over, vandaar dat ik daarvoor kies, maar deze curry is natuurlijk ook heerlijk met andere soorten groente. Denk bijvoorbeeld eens aan zoete aardappel, pompoen, of aan blokjes courgette. Ook lekker zijn taugé, paksoi, broccoli of winterpeen. En lust je geen mango, probeer deze curry dan ook eens uit met ananas. Niet zo’n fan van koriander? Misschien is Thaise basilicum een goed alternatief. En houd je niet van garnalen? Vervang het eens voor stukjes (vegetarische) kipfilet and you’re set! Heb je geen pot kokosnoot olie in huis, natuurlijk kun je dan ook prima met zonnebloem olie of een andere olie werken.
Kokosnoot olie, wat restjes groente, kliekjes vlees of vis, wat exotische kruiden en hoppatee, binnen een half uurtje staat er een prachtige, smakelijke curry op tafel. Snel klaar, makkelijk, superlekker en een lust voor het oog! Ik hoop dat ik jullie hiermee goede inspiratie heb gegeven voor in de keuken. Als jullie suggesties hebben voor de volgende Food Friday, deel het dan alsjeblieft even in de comments!
Until next time,
Serena Verbon
Super lekker recept! Al meerdere keren gemaakt. Een aanrader dus
Oooh dit wil ik wel eens uitproberen.
Vanavond dit gerecht gegeten. Het was werkelijk heerlijk. Voor herhaling vatbaar.
Hoi Serena! Ik wilde je even laten weten dat ik dit gerecht inmiddels 2x heb gemaakt voor mijzelf en mijn vriend en het elke keer FANTASTISCH was. Zo ontzettend mega lekker!!
Heb je al wat dingetjes geprobeerd in de airfryer? Daar ben ik benieuwd naar 🙂
Laat je ook een keer zien wat jij allemaal op de bbq legt? Liefst Indische gerechten als het kan.
xxx
Auteur
Indisch op de BBQ? Ik denk alleen sateh, hahaha! Maar ik zal eens een lekkere marinade posten voor saté, goed idee!
Ziet er lekker uit, wil ik zeker ook eens uitproberen, curry’s zijn heerlijk!
Yum! En lekker snel klaar ook.
Lekker hoor!! Dit sort gerechten zijn mijn lievellings. Smaakvol, snel klaar en weer eens wat anders.
Ziet er heerlijk uit. Ook zo gaaf dat je meteen ook wat alternatieven geeft om bepaalde dingen te vervangen. Top!
Een lumper ?
Zie ik nu vijf keer dezelfde foto? Of moet ik morgen even langs de Specsavers? Voorts: yummie.
Ik heb dit recept vanavond met mijn moeder gemaakt en het is echt heerlijk! We zitten hier met zijn allen met volle tuigen van te genieten! Complimenten! Heel erg bedankt voor dit recept, we gaan het zeker vaker maken.
Heeeeeeerlijk!! Ga hem proberen van het weekend en anders sowieso een keer!
Liefs.
Hi Serena!
Mijn suggestie is om ook ontbijt food, of food on the go in een artikel te verwerken. Ik werk veel en vind het soms moeilijk om lekker en gevarieerd te eten wat smakelijk mee te nemen is.
Smakelijk.. haha ik bedoel gemakkelijk 😉
Vanavond gemaakt. Het was echt heerlijk!!
Bedankt voor het recept.
Ik hou echt van garnalen ? Zo lekker!
Ziet er weer superlekker uit! Één opmerking, grote garnalen komen altijd in bevroren staat aan in Nederland. Dit omdat ze uit Azië moeten komen en anders al overstuur zouden zijn voordat ze in Nederland zijn. Ze worden daar gelijk na de vangst al aan boord van het schip ingevroren. Het maakt dus niks uit of je ze in Nederland bevroren of ‘vers’ koopt. Als ze ergens ‘vers’ worden verkocht zijn ze gewoon ontdooit. Niet dat ze dan niet vers zijn maar hoe je ze koopt maakt daarvoor dus niet zoveel uit. Bron: ik werk zelf in een vishandel.
Groetjes!
Welke curry gebruik je? Ik ben nog steeds op zoek naar een lekkere currypasta. Het recept ziet er super lekker uit! Top!
Het water loopt me in de mond, ik vind rode Thaise curry zooo lekker. Mooie foto heb je er ook van gemaakt!
Hmm dit lijkt me ook echt heerlijk! En prachtige foto’s heb je ervan gemaakt 😉
Het ziet er echt delish uit!
Wat ben je toch weer heerlijk creatief met voedsel! I like it!
Aah! Altijd chill dit! Ik maak ook wel eens zoiets, maar dan met ananas. Mango kan natuurlijk ook heel goed! En goed dat je met kliekjes hebt gekookt. Ik vind dat stiekem altijd het leukste, kijken wat ik nog kan maken van de dingen die ik nog over heb!
Hoi Serena,
Het ziet weer lekker uit 🙂
Kan je misschien volgende keer lasagne maken met alleen groente? Soms lees dat je de deeg kan weglaten en van groente gebruik kan maken. Weet je dan wat voor groente je kan gebruiken? Ik ben dol op lasagne maar ik wil een ‘ gezonder versie ‘ proberen:) Dus ben benieuwd of je iets kan verzinnen. De foto’s zijn weer prachtig 😉
Groetjes,
Mina
Ziet er ontzettend goed uit!!
Oh my ! Ik hou van curry’s dus deze probeer ik zeker eens uit volgende week !
Koriander vind ik zo heerlijk, een echte smaakmaker !
Lekkkerrrr, als ik thuis moet koken kies ik vaak voor de Thaise Curry omdat het snel en makkelijk is. Ik zelf kies vaak voor paprika, ui, kip met gele curry. Soms als ik heeeel lui ben dan haal ik die pakket Curry van de AH, perfect is die met bloemkool. Mango is een leuke variatie, die heb ik serieus nog nooit gehoord. Koriander kan ik echt niet zonder, ik gebruik zonder schaamte een hele bakje koriander bij mijn gerechten <3
Klinkt erg lekker! Ik hou van dit soort gerechten!
Ik wou dat ik bij jou kon tafelen :p Bij elk recept dat ik de revue zie passeren, begin ik te watertanden! Ga ik ook eens proberen 😉