Food Friday | supersnel Pad Thai recept

Hoera! Vandaag is het vrijdag en dat betekent dat ik weer een nieuw receptje voor jullie klaar heb staan. Vorige week vroeg Patricia of ik Pad Thai wilde maken, want ze was benieuwd naar mijn versie. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit eerder Pad Thai heb gemaakt. Wel veel geproefd, dat wel, maar zelf gemaakt? Nog nooit. Dus ik zoeken, zoeken, zoeken naar recepten online. Voor sommige recepten had je ketchup nodig (wat!?), sommigen gebruikten ontzettend veel chili, anderen weer helemaal niet, de één gebruikt wortel en de ander gebruikt sweet pickled radish en tofu. Kortom, er wordt behoorlijk gevarieerd.

pad thai recept makkelijk_ - 5Uiteindelijk heb ik enkele batches gemaakt om uit te vogelen welke ingrediënten ik het lekkerste vindt smaken in mijn versie van Pad Thai, en om het gerecht te perfectioneren. Het lijkt namelijk een simpel wokgerecht, maar er komt nogal veel bij kijken. Zo is er een specifieke volgorde waarin je de ingrediënten moet toevoegen om ervoor te zorgen dat alles zo knapperig mogelijk blijft, en moet je echt aanpoten en snel doorwerken, want in totaal ben je slechts zo’n 6 minuten aan het wokken. Voorbereiding is dus KEY! Het lastigste van Pad Thai is om de noodles perfect al dente te krijgen. In de wok garen ze nog even door, dus je moet ze vooral niet te gaar koken voordat ze de wok in gaan. Sterker nog, ze gaan bijna keihard de wok in.

Afijn, ik heb de afgelopen week elke dag een portie Pad Thai gemaakt (het fijne is dat je het gemakkelijk voor één persoon kunt maken) om het recept te finetunen. Pad Thai komt inmiddels behoorlijk mijn neus uit, maar hee.. het was voor een goed doel!

pad thai recept makkelijk_ - 6

Recept | Pad Thai (2 tot 3 personen)

1 bosje bosui
2 sjalotjes (of 1 rode ui, 1 witte ui)
4 teentjes knoflook
100 gram taugé
75 gram peen julienne
300 gram gepelde garnalen
2 eieren
Pad Thai noodles
2 limoenen, in partjes
koriander
ongezouten pinda’s (verkruimeld)

voor het Pad Thai woksausje heb je nodig:
50 ml water
50 ml vissaus
50 gram bruine suiker (mag ook palmsuiker of witte suiker)
2 afgestreken eetlepels tamarinde pasta
rode pepervlokken (naar smaak)

pad thai recept makkelijk_ - 4

Werkwijze

Laten we beginnen met het sausje. Meng alle ingrediënten bij elkaar en verwarm het eventueel ietsjes, want alle suiker moet geheel zijn opgelost. Mocht je nu denken, ‘Vissaus? Tamarinde pasta?’ geen nood, deze exotische ingrediënten zijn gewoon bij elke supermarkt te koop in het Aziatische schap. Zit veel smaak aan, vrij zuur, dus het is maar goed dat je er ook veel suiker bij doet. Zet het sausje aan de kant en pak je snijplank er maar bij, want het wordt snijden geblazen!

Snijd de sjalotjes in smalle ringen, snijd de knoflookteentjes ook in smalle plakjes, snijd de bosui in stukken van 2 tot 3 cm (alleen het groene gedeelte) en snijd de limoenen in partjes. Peen Julienne koop je gelukkig kant-en-klaar, en als de taugé er fris uitziet hoef je de ‘kopjes’ er niet per se af te halen, vind ik. Als ze bruinig zijn zou ik dat zeker wel doen, maar zorg gewoon dat je verse taugé te pakken krijgt (bij de groenteboer, of neem het allerachterste pak in de supermarkt). Tippie van mij!

pad thai recept makkelijk_ - 8Nu gaan we wokken en dat gaat razend snel, dus GOED opletten. Leg je snijplank met gesneden groenten naast je gasfornuis. Verdeel een beetje olie in de wok en begin met de garnalen. Als je dol bent op garnalen kan ik je aanraden om grote joekels te halen bij de visboer. Garnalen krimpen heel erg tijdens het wokken, dus neem bijvoorbeeld tijgergarnalen. Dat zijn lekkere knoeperts van garnalen! En dan bijvoorbeeld 5 stuks per persoon. Lekker. Wok ze 1 minuut op hoog vuur of tot ze mooi roze zijn gekleurd en zet ze apart in een kommetje. Bord erop, dan blijven ze nog een beetje warm.

Gaan we door met de knoflook en ui. Zet het vuur iets lager (anders verbrand de knoflook) en bak ze rustigjes aan tot de uien een beetje glazig worden.

Leg in de tussentijd de Pad Thai noodles (het ziet eruit als tagliatella, maar dan dunner en wit) in een kom en giet er kokend water overheen. Zet je timer op 30 seconden!! Hierna meteen uit het water tillen en toevoegen aan de wok. Het klopt dat je noodles nog behoorlijk hard zijn. Dat is juist goed. Zet het vuur hoger en voeg de helft van je Pad Thai sausje toe. Verspreid de noodles door de wok zodat ze goed al het vocht kunnen opnemen en zachter kunnen worden. Als ze na een minuutje nog een beetje hard blijven voeg dan iets meer van je saus toe en wok nog 30 seconden.

pad thai recept makkelijk_ - 1 pad thai recept makkelijk_ - 2Wok zo’n 1 minuut en schuif vervolgens al je noodles naar één kant van de wok. Tik 2 eitjes aan de andere kant en kluts ze in de wok, zoals je bij roerei zou doen. Meng er vervolgens je noodles doorheen.

Voeg als laatste de peen julienne, taugé en bosui toe, voeg de rest van je Pad Thai saus toe en wok alles nog 30 seconden tot 1 minuut. Doe alles in een kom of in een diep bord en leg de garnalen bovenop. Serveer met een flinke bos koriander, limoenpartjes en verkruimelde pinda’s.

Zo, dat was even stressen boven de wok, maar dan kun je nu extra lekker genieten van je zelfgemaakte Pad Thai. Deze noodles smaken een beetje zuur (tamarinde), een beetje zoet (bruine suiker) en een beetje zout (vissaus), maar ook fris door de koriander en het limoentje. De pinda’s geven een lekkere crunch aan het geheel en de eieren maken het lekker smeuïg. Het heeft van alles wat en is zeer vol van smaak.

pad thai recept makkelijk_ - 3Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe ik Pad Thai maak en ik hoop dat jullie het recept ook eens zullen maken! Als je de werkwijze volgt zoals ik het hierboven heb opgeschreven, moet het helemaal goed komen. Het belangrijkste is dat de noodles niet te gaar worden en dat je vooral snel doorwerkt, zodat alles lekker knapperig blijft. En gebruik ook vooral verse, grote garnalen. Lust je geen garnalen, dan kun je het ook met shredded kip of shredded rund maken.

Nu hoor ik je denken, ‘maar Sereen, kan dit gerecht ook vegan of vegetarisch?’ Aber natürlich. De eieren kunnen vervangen worden voor tofu en de vissaus kan vervangen worden voor sojasaus.

pad thai recept makkelijk_ - 7Volgende week staat er weer een nieuw recept voor jullie klaar op Food Friday! Suggesties? Laat het vooral even weten via de comments! 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

28 Reacties

  1. Aranka
    19 maart 2017 / zondag, 19 maart 2017

    Net gemaakt! Super lekker. Bedankt voor dit fijne receptje! 🙂

  2. Marye
    1 maart 2017 / woensdag, 1 maart 2017

    Kwijl! Ik ga dit zeker uitproberen! Ben heel erg benieuwd!

  3. 28 februari 2017 / dinsdag, 28 februari 2017

    Mmm lijkt mij echt lekker!

  4. Denise
    27 februari 2017 / maandag, 27 februari 2017

    Ooeeehh jammie!

  5. Milou
    26 februari 2017 / zondag, 26 februari 2017

    Wij hebben het gister volgens jou recept geprobeerd en het was erg lekker! Alleen geen garnalen gebruik en paprika ipv wortel en een extra eitje. De noodles (ik had pad Thai noodles van go tan) waren bij ons alleen nog super hard,ik had ze ietsje langer in het water gelaten en langer gewokt, maar nog steeds vrij hard. Dus als tip voor iemand die ook die noodles gebruikt: iets langer in het hete water laten 🙂 verder echt super lekker!! Bedankt voor het recept

  6. Tessa
    25 februari 2017 / zaterdag, 25 februari 2017

    Wat fijn dat je een optie hebt om het recept met vis, kip, vlees of vega(n) te maken :-)! Zo kan iedereen het naar zijn/haar smaak aanpassen! Ik ga denk ik de vegan versie eens proberen 😉

  7. Maureen
    25 februari 2017 / zaterdag, 25 februari 2017

    Voor de mensen die het pallete the glow must go on van Serena nog zoeken: Er liggen er een paar in de uitverkoopbak bij de Kruidvat in Lopik! Heb hem zelf dus net eindelijk kunnen scoren!

  8. 25 februari 2017 / zaterdag, 25 februari 2017

    Ziet er lekker uit Serena, zo maak ik het ook ongeveer ?

    Ik ben blij dat je geen tomatenketchup hebt gebruikt want dat heb ik nog niet eerder gezien. De keyboard ingrediënt is tamarinde en dan kom je een heel eind met Pad Thai.

  9. Lara
    25 februari 2017 / zaterdag, 25 februari 2017

    ziet er heerlijk uit! Zet een vegan versie voor deze week op de planning!

  10. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Dit ziet er heel erg lekker uit. Ik sla het recept op, binnenkort even een keertje maken

  11. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Ah dit is zo toevallig, ik heb laatst echt een uur zitten zoeken naar een goed recept voor pad thai want ik had er zo’n trek in! Niet echt iets chills kunnen vinden en niet zoveel zin om te improviseren dus uiteindelijk maar wat anders gemaakt, maar deze ga ik dus zeker opslaan. Klinkt heerlijk!

  12. Vera
    24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Ziet er weer heerlijk uit, prachtige foto’s ook! Ik ga dit binnenkort zeker maken maar skip alleen de koriander. Hoe vaak ik het ook probeer om te leren eten, ik blijf het vies vinden.

  13. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Ziet er lekker uit! Ik heb weleens een ander recept gemaakt, was ook erg lekker. De volgende keer probeer ik deze.

  14. Vera
    24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Oh wat geweldig geschreven zeg!! Echt knap dat je het zelfs leuk maakt om een recept te lezen.

    En de Pad Thai is voor volgende week toegevoegd aan mijn eetplanning, lijkt me heerlijk namelijk!

  15. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Hmmm dat ziet er lekker uit! Hahaha jij hoeft nu voor een jaar geen pad thai meer te zien 😉 Wat een toewijding, dat is wel bewonderenswaardig hoor!

  16. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Oeh! Ik denk dat ik dit volgende week ga proberen… ziet er heerlijk uit, en lekker makkelijk en snel!

  17. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Het ziet er goed uit, maar toch niet mijn ding denk ik. Haha

  18. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Ohh heerlijk, ik hou zo erg van Pad Thai! Ik ben een echte spicy lover dus die van mij moet zoveel rood bevatten dat ik bijna ga huilen, heerlijk is dat! Super fijn dat je garnalen hebt toegevoegd aan jou recept, ik vind dat er echt bij passen. Ik zou persoonlijk de pinda’s weglaten en daarvoor in de plek gedroogde uitjes aan toevoegen <3

  19. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Haha, zeer herkenbaar om dat ene recept zo perfect mogelijk te willen maken voor je bezoekers! En dit ziet er damn fine uit! Jammie! Heb je er zelf na een hele week ook nog een beetje zin in ?

  20. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Dat ziet er echt heerlijk uit, ondanks dat ik niet zo van de vis ben haha.

  21. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    LEKKER! Wauw, wat ziet dat er goddelijk uit. Ik vind het wel heel tof dat je zoveel moeite doet hoor, elke dag Pad Thai maken! Ik ga je moeite in elk geval belonen, want dit heerlijke receptje wil ik proberen. Malou x

  22. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Klinkt heerlijk!!! Ik zou graag eens een recept voor lempers willen zien. Schijnt namelijk best een klusje te zijn?

  23. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Haha bijna elke dag Pad Thai. Kan mij voorstellen dat je het even zat was. Het ziet er wel heerlijk uit!! Het lijkt heel erg op een Thais recept (ooit kookcursus in Chiang Mai gedaan) dus deze versie moet heel lekker zijn! 🙂

  24. 24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Ziet er lekker uit!
    Zou je eens Lempers willen maken? 🙂

    • Sifra
      24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

      Jaa! Hier ook een lumper lover:D

  25. Patricia
    24 februari 2017 / vrijdag, 24 februari 2017

    Hahaha wat leuk Serena! Lief dat je naar aanleiding van mijn comment de keuken ingedoken bent ❤ Ik dacht écht dat je al wel eens Pad Thai gemaakt zou hebben als koriander liefhebber. Hopelijk heb je er over een tijdje wel weer zin in! Thanks ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *