Goedemiddag! Tante Serena is back! De vliegreis vanuit Tokyo duurde zo’n goeie 11 uur, maar ik heb lekker veel kunnen slapen en maar liefst 2 films gekeken en de terugweg is dan ook letterlijk en figuurlijk voorbij gevlogen. En hoewel ik in Tokyo heerlijk Japans heb gegeten moet ik toegeven dat ik toch wel één ding heb gemist: INDOFOOD! En daar zijn jullie ook helemaal dol op, want vandaag plaats ik op veler verzoek een simpel pindasaus recept.
MOVE OVER, KANT-EN-KLARE WIJKO SATÉSAUS! De lekkerste pindasaus maak je gewoon helemaal zelf. Je hebt er niet veel voor nodig, het is super simpel én het is zo gepiept, binnen een kwartiertje staat jouw zelfgemaakte saus op tafel. Doet het altijd goed op feestjes (lekker over de balletjes gehakt of om je witte stokbroodje in te dippen), maar natuurlijk ook over de saté of gado gado. Als je eenmaal je zelfgemaakte pindasaus hebt geproefd wil je nooit meer iets anders! Trust me!
Dit recept heb ik van mijn moeder geleerd, en zij heeft het weer van mijn Indische oma geleerd. Er zijn indo’s die pindasaus maken van echte pinda’s (en die fijnmalen in de tjobek enzo), maar het recept dat ik vandaag ga delen is een STUK sneller en makkelijker, omdat wij gewoon gebruik maken van Neerlands favoriete broodbeleg: pindakaas. Merk maakt niet zo veel uit, omdat je het toch in een saus verwerkt. Je kunt kiezen voor een smeuïge pindakaas of een pindakaas met nootjes, wat je voorkeur heeft. De één houdt van een gladde saus, de ander ziet hem graag met stukjes.
Simpel pindasaus recept (half steelpannetje vol)
zonnebloem olie
1 eetlepel sambal oelek
2 tot 3 flinke scheppen pindakaas
250 ml water
4 eetlepels azijn
2 afgestreken eetlepels (bruine) suiker
2 scheutjes kokosmelk
1 scheutje ketjap (voor de kleur)
Werkwijze
Verwarm wat zonnebloem olie in je pannetje en schep hier de eetlepel sambal oelek bij. Fruit het geheel een beetje aan (pas op, het spettert!) en schep er vervolgens de pindakaas bij. Met flinke scheppen bedoel ik trouwens ook echt FLINKE scheppen, dus wees niet bescheiden. Blus het geheel met water en roer alles goed door. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer nogmaals goed door. Laat het even staan en check de textuur. Te dik? Voeg wat water toe. Te dun? Voeg een beetje pindakaas toe. Proef de saus en voeg eventueel naar smaak nog wat andere ingrediënten toe. Misschien wil je hem wat pittiger maken met extra sambal, wat romiger met de kokosmelk, wat zuurder met azijn of wat zoeter met de suiker? Blijven proeven, roeren, toevoegen, proeven, roeren, net zo lang tot de saus naar wens is.
Het klopt dat er olie naar boven drijft, dus roer de saus goed door voor je hem serveert. Heeft de saus even gestaan, schrik dan niet als er best veel olie bovenop de saus ligt en de saus ook is ingedikt. Gewoon even verwarmen, goed roeren, en eventueel een klein beetje water toevoegen om de saus te verdunnen.
Nou, dat was ’em! Simpel receptje, toch? Heb je geen ketjap of kokosmelk in huis, dan kun je die ook weglaten. Ik vind zelf dat deze ingrediënten de saus nét iets lekkerder maken, maar het is geen ramp als je het een keertje weglaat. En pindakaas, sambal, azijn en suiker heeft iedereen wel in huis, volgens mij. Met andere woorden, vanavond of dit weekend kunnen jullie lekker je eigen, zelfgemaakte pindasaus gaan maken. ENAK!
Gado Gado
Ik heb de pindasaus over mijn gado gado gegoten, een Indonesisch vegetarisch gerecht. Gado gado bestaat uit pandanrijst en een mix aan groenten, zoals worteltjes, boontjes, spinazie, komkommertjes, taugé, maar mijn oma gebruikte in de winter ook spruitjes. Verder kun je er ook nog gebakken tahoe, gebakken aardappeltjes of een gekookt eitje aan toevoegen. Je kunt dit allemaal in je gado gado stoppen, maar hoe meer verschillende groente je gebruikt, des te langer je bezig bent met voorbereiden. Als je haast hebt, of even geen zin, kun je daarom ook gewoon voor minder groentes kiezen. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Schep de rijst en je groentes op, overgiet je groente met de pindasaus, en serveer met kroepoek. Zelf vind ik emping er erg lekker bij.
Elke vrijdag is Food Friday en deel ik hier weer een nieuw recept. Zijn jullie benieuwd naar nog meer recepten uit mijn oma’s keuken? Of wat voor soort recepten zien jullie het liefst? Laat het me graag even weten bij de comments.
Until next time,
Serena Verbon
Vandaag toen mijn moeder en ik wouwen beginnen om avond eten maken. Zij ze oohh we hebben geen pindasaus en toen herindere ik jou recept. Wat ik even snel gemaakt hebt. Trots op mijn zelf dat ik daar aan dacht dankjewel Serena?
Overigens is Gado Gado een mix van groeten (zonder rijst)
Rijst of een variant van rijst b.v. longton kan bij de Gado Gado gegeten worden.
Azijn werd vroeger veel gebruikt om een zure smaak toe te voegen.
Tegenwoordig is Sereh (citroengras) goed verkrijgbaar en veel lekkerder… een goede alternatief is citroen of limoen.
Ziet er zoo lekker uit! Ik zal het zeker eens proberen 🙂 xx
Leuk recept! Mijn vader maakt vaak gado gado in de zomer, maar stiekem ben ik er niet zo’n fan van. Ik hou er niet zo van dat de groentjes ‘rauw’ zijn, dan wok ik ze liever!
Oh, trouwens.. Ik zou heel graag jouw versie van soto soep willen zien! Ik lig nu ziek op de bank en heb net met de ingredienten die ik had (kip met water, kruiden, sambal, citroengras, tauge, prei en lente ui) in de slow cooker gegooid voor 3 uur, toen rijst gekookt en die in een diep bord geschept, de soep erover gedaan en een gekookt eitje en gebakken uitjes erbij gedaan. Altijd lekker, maar ben benieuwd of je ook een lekker recept hebt!
Hi Serena,
Gado gado stond bij ons überhollandse gezin vaak in de zomer op het menu. ‘t Is inderdaad super en simpel en een mooi voorbeeld dat vegetarisch eten helemaal niet saai is. Eigenlijk wel grappig, aangezien wij zo’n op en top Nederlands gezin zijn waar altijd vlees op het menu staat..
Liefs, José
Heei Serena,
hier mijn recept van pindasaus:
100 ml melk
5 el pindakaas
5 el ketjap manis
1 el sambal(of naar smaak)
2 el poedersuiker
1 tl vetsin
1 tl knoflookpoeder
peper
Het kan aan mij liggen maar het lijkt op de foto alsof het een beetje geschift is aangezien er behoorlijk wat vet op ligt. Die van mij is kwa massa meer een saus, maar hij zal er zeker niet minder om smaken!Dit is trouwens het recept wat mijn vader altijd maakte alleen heb ik de basterdsuiker die hij gebruikte omgezet naar poedersuiker omdat dit naar mijn idee wat te korrelig werd!! Groetjes Sanne
Dank je wel Sanne, ik heb jouw recept meteen opgeschreven. Ik ga er zeker geen olie in doen zoals Serena want dat komt er gewoon op te liggen. Gruwel. Ook goeie tip van de poedersuiker.
Vind pindakaas echt niet lekker, maar ik vraag me wel vaak af of ik dan pandasaus misschien wel oke vind…
Dit ziet er echt heerlijk uit!!
Dit ga ik een keer proberen, ziet er goed uit! Heb je nog tips voor een lekkere vegetarische sambal? Er zit volgens mij vaak trassi in, dat is dan weer jammer voor gado gado;)
Auteur
Nee niet echt, de trassi maakt de sambal juist zo lekker! Ik heb wel eens sambal zonder trassi gekocht om voor een vegan vriend te koken en dat was wel oké, voornamelijk heel zoutig en niet zo pittig.
Ziet er heerlijk uit!
thank you! I love basic recepten. <3
Dit soort dingen zijn superhandig voor doordeweeks na mijn werk. =)
Een heerlijk recept weer.
Hoe krijg je een avatar foto bij je comment, kan iemand me daarbij helpen? 🙂
Je moet eerst je foto uploaden dan komt het automatisch in je comment. Ben je op gravatar??
Welkom thuis lieve Serena, hoop dat je het fantastisch hebt gehad samen met George en de anderen in Tokio. Ik heb je satesaus meteen gemaakt net en het is …het is…..het is super lekker! Ik als sate freak vind hem echt erg erg lekker! En ik had op de kokosmelk na alles in huis. Loved it! De hete eitjes waren ook al zo’n succes hier. Dankzij jou sta ik nu “as we speak” in de keuken Surinaamse bami te maken en eitjes te koken…want de satesaus moet ergens overheen en ik wil het nu haha. Dank je wel weer voor dit super recept..ho simpel ook.. nailed it! 🙂 <3
Mijn schoonvader maakt dit ook op deze manier, alleen gooit hij er nog meer kruiden doorheen. Maar daar is hij ook van haha. Zijn tip is altijd om de goedkoopste pindakaas te pakken, dat helpt meestal met het verminderen van de hoeveelheid olie.
Love this❤
Me man is gek op satesaus en mijn kids ook dus dit is zeker het uitproberen waard!
Kus
Lekker! Wij maken hem ook altijd zelf, maar dan zonder azijn en met wat meer gewone melk. En knoflook! Ik ben zeker voor meer Indonesische recepten, altijd leuk om te zien hoe anderen dingen doen en voor nieuwe inspiratie!
Aangezien ik in Londen woon en ze satesaus hier niet kennen maak ik hem ook altijd zelf! Onze recepten lijken heeeel veel op elkaar! Blij te zien dat ik het (volgens de kenners :)) goed doe! Ik laat alleen de azijn eruit en doe soms een beetje knoflook erin.
Heb jarenlang in Londen gewoond, satesaus (satay sauce) kan je gewoon bij elke aziatische winkel kopen hoor 😉
Dit ziet er wel heel erg lekker uit. Ik heb nooit zelf pindasaus gemaakt, maar dat moet ik dan toch maar eens keer gaan proberen.
Wij maken thuis ook altijd pindasaus van pindakaas (en melk) Blijft de lekkerste!
Ziet er echt heerlijk uit! Dit ga ik proberen, heb ik meestal geen geduld voor haha
oehh ga ik proberen!
hahaha op de 3e foto moest ik echt 2x kijken, het leek alsof je je hand in het bakje had gedaan aan daarover de satésaus had gedaan, alsof je de saus ‘vast hield’ hahaha i was so confused, maar het waren gewoon worteltjes, geen vingers…ghehe
Hahaha ik moest ook heel lang kijken wat er precies gebeurde op die foto!
jammie!! Dit lijkt me echt heerlijk <3
Dit lijkt op de pindasaus zoals wij die thuis ook eten als we hem zelf maken. alleen begin ik met het aan fruiten van een uitje dan de pindakaas, water en sambal erbij. Daarna een scheut azijn en ketjap. Ik doe er geen suiker bij, vind pindakaas al vrij zoet van zichzelf+ ik doe er minder azijn in dan jij. Wat ik inderdaad ook vaak heb zoals jij is dat de saus gaat schiften, dat de olie erop blijft liggen. Dus ik gebruik echt maar een drupje olie voor de uitjes. En ik heb gemerkt dat het soms ook kan liggen aan de soort/ merk van de pindakaas ligt. Ga ook eens proberen met een kokosmelk.
Wij warmen altijd melk op, daarin 3 scheppen pindakaas, goed doorkoken. Dan naar smaak maggi, ketjap, sambal en knoflook toevoegen. Zo lekker! We halen nooit kant en klaar pindasaus. Vooral ook omdat ik van veel knoflook houd. Ik krijg wel echt trek van je foto’s!
Wow,dit ga ik zeker proberen!
Heb je misschien ook een recept voor nasi goreng? Ik gebruik nu altijd een zakje kruiden maar omdat ik nu in het buitenland woon (je kunt hier geen nasi kruidenmixen kopen) en omdat ik graag van zakjes af wil,zou ik heel graag jouw familierecept willen zien 🙂
Auteur
hi Maren,
hier vind je het recept van ‘onze’ nasi goreng: https://www.beautylab.nl/e3-food-challenge-nasi-goreng/
trassi maakt het recept echt lekkerder, maar als dat bij jou in het buitenland niet verkrijgbaar is, kan het ook wel zonder hoor. Probeer te zoeken op ‘shrimp paste’ of gebruik een sambal waar al trassi in zit, kan ook.
En in plaats van spekjes kun je ook leftover kip erin doen, of een kipfilet fijn uitpluizen. Of vlees in zijn geheel weg laten.
Good luck! Gaat je vast lukken!!
Cool dankjewel! Ik heb al je pasteitjes gemaakt en die vielen echt in de smaak :). Ik vind het echt leuk dat je deze recepten met ons deelt.
Leuk recept! Zeker omdat ieders home made pindasaus verschilt. Bij die van mij kan knoflook echt niet ontbreken en omdat pindakaas van zichzelf al olie bevat voeg ik er zeker geen extra zonnebloem olie aan toe, kun je ook erg goed zien aan de structuur van jouw pindasaus dat het erg veel olie bevat en daardoor geen één geheel/saus word/is. Een scheutje kokosmelk ga ik zeker eens proberen! =D Xx
Auteur
hi Kimberley,
geen olie toevoegen klinkt als een goed idee, maar hoe fruit jij de sambal dan? Of begin je meteen met water en pindakaas en voeg je daar gewoon de sambal aan toe? Ik ga het ook eens proberen met knoflook, gewoon 1-2 teentjes erboven uitpersen? Inderdaad leuk hoe elk recept weer verschilt van familie tot familie, en altijd leuk om dan elkaars variaties te proberen 🙂
Ja precies! Ik begin inderdaad met als eerst pindakaas, sambal en knoflook toe te voegen samen met een beetje water in een steelpannetje, zodat ik de boel op een laag vuurtje kan mengen. Daarna merk je aan de pindakaas dat het meer water nodig heeft en misschien meer pindakaas en voeg ik er ook een flinke scheut ketjap erbij. Ik kook op gevoel en hou van een stevige saus vandaar dat er misschien iets meer pindakaas in gaat. De saus moet je goed in de gaten houden want het kan gauw verdampen of aankoeken(soms haal ik het van het vuur af) en blijf roeren tot de juiste consistentie (wat ik een goede saus vind) en een goede geur en dan is het klaar. Ik denk dat ik 3 a 4 teentjes er boven uit pers, Oepsie, Hahah. Maar twee is ook goed! Ik denk dat een scheutje kokosmelk aan de saus die ik van mijn moeder en vader heb geleerd de kers op de taart is, dankjewel voor je inspiratie en je comment. Liefs =)
Auteur
Jij ook bedankt! Volgende keer tenen knoflook erin en ik lees ook veel over een variant met melk! Klinkt mij zelf vreemd in de oren maar ga het gewoon proberen, wie weet is het wel lekkerder! Altijd leuk, lekker experimenteren! 🙂