Fun fact: jaren geleden was ik eens op het eiland Bermuda. Ik datete destijds met een stuntman die daar in een Pirates of the Caribbean stuntshow speelde, en ik zocht hem daar op. Samen zouden we dan weer terug naar Nederland vliegen. Vlakbij het appartement waar hij sliep was een klein supermarktje waar we steevast élke dag een plakje banana bread kochten. Het is tot op de dag van vandaag de allerlekkerste banana bread die ik OOIT heb gegeten. Zacht en smeuïg aan de binnenkant, met een knapperig korstje, en natuurlijk lekker zoet.
Op onze laatste dag, toen we voor de zoveelste keer een plakje banana bread kwamen halen, verklapte de eigenaar van de supermarkt ons zijn recept. Want, zo bleek, hij was de maker van deze overheerlijke lekkernij. Hij keek even om zich heen om te kijken of er geen andere klanten in zijn supermarkt rondliepen. Toen we alleen bleken te zijn, boog hij een beetje naar voren, en vertelde hij op fluisterende toon zijn geheim. “Het geheim van mijn banana bread”, begon hij in zijn zware Caribische accent, “zijn OVERRIJPE bananen”.
“Bananen die al een beetje bruine vlekjes beginnen te krijgen?” vroeg ik. Hij begon hoofdschuddend te lachen. “Nee, zo overrijp dat ze HELEMAAL bruin zijn. Dat je bijna denkt dat je ze nu toch écht moet weggooien. Maar niet doen, want pas dan zijn je bananen GOUD waard. Ze smaken dan superzoet en zacht en zijn perfect voor… de allerbeste banana bread. Alleen dan wordt je banana bread mooi goudbruin, lekker klef en sappig van binnen, knapperig van buiten en smaakt hij superzoet.”
Daarna pakte hij een notitieblokje en krabbelde er vluchtig zijn recept op. Bij het verlaten van de supermarkt riep hij me nog na “niet vergeten, alleen OVERRIJPE bananen!”.
Het is inmiddels zo’n 8 jaar geleden dat ik er was, maar ik heb het recept al die tijd bewaard (ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te gooien). Toch heb ik zijn recept nooit eerder heb gemaakt.
Tot op de dag van vandaag.
Er lag namelijk al een tijdje een trosje bananen flink oud te worden, daar bovenop de fruitmand. Ik denk dat ze er inmiddels zo’n 2,5 week lagen. Vorige week begon ik al met klagen tegen George, dat ‘ie ze nu toch écht even moest verwerken in zijn smoothies. Mijn geklaag werd genegeerd en toen ik vandaag opstond zagen ze er zo uit:
Zonde op weg te gooien, vond ik.
Ineens moest ik terugdenken aan mijn laatste dag in Bermuda. Ik zocht het recept erbij (moest wel even graven tussen mijn oude notitieboekjes, waartussen ik het papiertje had gestopt) en maakte voor het eerst van mijn leven bananenbrood. Het resultaat was precies zoals ik me kon herinneren. Bij het eerste hapje voelde ik de zon op mijn huid branden, een warm zeebriesje door mijn haren waaien en kreeg ik flashbacks naar palmbomen en vriendelijke, lachende mensen.
Het recept is eigenlijk ZO simpel, en de meeste ingrediënten zal je gewoon in huis hebben. Het allerbelangrijkste is dat je super overrijpe bananen gebruikt. Dus mocht je nog een stel van die bruine rakkers hebben liggen, maak er dan zeker dit bananenbrood recept mee.
En onthoud: hoe bruiner, hoe beter!
Recept | Bermuda Banana Bread
4 overrijpe bananen
2 eieren
80 gram yoghurt
250 gram bloem
120 gram roomboter
200 gram (liefst bruine basterd) suiker
1/2 eetlepel kaneel
1 theelepel baking soda
1 theelepel bakpoeder
flinke snuf zout en peper (ja, peper ja!)
Omdat ik geen cakevorm heb, heb ik een ingevette ovenschaal gebruikt van 25 x 18 cm.
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de ovenschaal in (met olie of margarine). Voeg vervolgens een dun laagje bloem toe, zodat je banana bread straks niet aan de vorm blijft kleven.
Klop de roomboter een beetje zacht en romig met de mixer en meng er vervolgens de suiker doorheen. Mix er één voor één de eieren doorheen en als laatste de bananen.
Meng in een andere kom de bloem, baking soda, bakpoeder, kaneel en peper en zout samen, en voeg hierna het bananenmengsel toe. Even goed en luchtig omscheppen met een spatel, totdat alles goed gemengd is. DUS NIET MIXEN.
Giet het mengsel in de ovenschaal en bak 60 minuten bij 170 graden. De laatste 25 minuten heb ik het bananenbrood afgedekt met aluminiumfolie, omdat de bovenkant anders te donker zou worden. Je bananenbrood is goed als de randjes een beetje loslaten van de schaal en als de satéprikker er droog uitkomt.
Laat je bananenbrood ietsje afkoelen (hoeft niet!) en snijd hem vervolgens in dikke plakken. Heerlijk! Je kunt het zo eten, zonder iets erbij, maar het smaakt ook geweldig met een laagje boter, cream cheese, honing, pindakaas of chocoladepasta. Lekker als ontbijt, tussendoortje, voor bij de koffie/thee of als dessert.
Eet u smakelijk!
Hebben jullie leuke herinneringen aan lekkernijen die je wel eens in het buitenland hebt gegeten? Deel ze in de comments!
Until next time,
Serena Verbon
Hoi! Vraagje: Ik zie yoghurt bij de ingrediënten staan, waar komt deze terug in het recept?
Ohhh wat een super fijn recept! Ik Amsterdam is er een kleine winkel/cafe die heerlijke banaan bread serveert (cottoncake heet de plek?). Daar had ik mijn beste bananenbrood ever met een beetje room erbij (denk ik, ik ging zo erg in de moment op dat moment, zoveel smaak en zo heerlijk!). Een toetje wat mij heel erg is bijgebleven is geschaafde ijs in Zuid Korea met rode bonen saus. Ik HAAT bonen maar dit was echt heerlijk tijdens de zomer met 32 graden!
Klinkt heerlijk! Ik vind dat ook altijd super zonde om weg te gooien dus ik maak dan vaak bananenpannenkoekjes of bananenflapjes. Al ga ik het bananenbrood ook even opschrijven, goed idee!
Superleuk om te lezen 🙂
Yummy! Wat een makkelijk recept! Heb hier nog een stel verlepte bananen liggen, nog even een week wachten dan zijn ze goed overrijp en dan ga ik jouw recept zeker uitproberen!! ??
Oh nu heb ik wel weer zin in bananenbrood! Ik maak altijd een gezonde variant (met oa havermout, suikervrij en vegan) zodat ik er mee kan ontbijten of als tussendoortje kan nemen.
Tip: hele rijpe bananen kun je heel goed invriezen. Als je er een stel hebt liggen en je hebt op dat moment geen tijd om er iets mee te maken: schil eraf, halveren en dan in een ziplock zakje in de vriezer. Bevroren kunnen ze direct door je smoothie en wanneer je ze even laat ontdooien ook prima geschikt voor bananenbrood!
Auteur
Goeie tip van dat invriezen, Lara!
Is het een idee om er nog een zuurtje bij te doen om de baking soda te activeren? Misschien rijst het dan nog wat meer?
Auteur
Nee, dat is niet nodig om het meer te laten rijzen. Wat wel helpt is om baking soda te gebruiken die zo vers mogelijk is, in elk geval niet ouder dan een half jaar. Dan krijg je het beste, meest fluffy resultaat. En ik heb mijn banana bread in een ovenschaal gedaan waardoor hij sowieso wat platter is van vorm, in een cakevorm wordt het banana bread sowieso een stukje hoger!
Auteur
PS. als je toch zou willen experimenteren met een ‘zuurtje’ doe dan bijvoorbeeld een theelepeltje (appel)azijn door het beslag. Kijken of het dan NOG fluffier wordt!
Maar zonder zuur doet baking soda toch niets, dan zou je eerder baking powder toevoegen? Ik heb altijd begrepen dan anders de baking soda een vervelende smaak achterlaat. Ik snap het verschil tussen baking powder en baking soda dan niet zo goed; jij als baking godess en chemicus, enlighten me please..
Auteur
Baking soda of baksoda = natriumbicarbonaat.
Bakpoeder is feitelijk baking soda + toevoegingen. Wist niet uit mijn hoofd wat voor toevoegingen precies , dus heb het even gegoogeld. Deze blog legt duidelijk het verschil uit:
http://www.flyingfoodie.nl/informatie/verschil-bakpoeder-en-baking-soda/
Scheelt mij weer werk, haha! 🙂
Bananen zijn van nature zuur en hebben dus een lage pH. Heb het even opgezocht en ze hebben een pH van 4.5 – 5.2. Hierdoor rijst het beslag en wordt het lekker fluffy!
Even als sidenote, pH neutraal is 7. Alles boven de 7 is een base en alles onder de 7 is een zuur. Om deze reden noem je bananen zuur. Dat proef je echter niet! Fruit hoeft niet zuur te smaken om zuur te zijn.
Toevoegen van een extra zuur hoeft volgens daarom niet per se, maar kan het wellicht extra flaffy maken!
Hoop dat het zo duidelijk is.
Ah, ik snap hem, had nooit gedacht dat bananen zuur zijn, maar dat is het hem dus. Thanks!
Ik vind banana bread zo lekker. Binnenkort toch weer eens maken.
Haha, zo herkenbaar van die bruine bananen die niemand meer wil.
Ik maak er vaak bananenbrood van, alleen doe ook nog fijngehakte stukjes noot ( amandelen, pecannoten) en een fijngehakte reep pure chocolade door het beslag heen
Ik denk altijd aan Bruno banani als ik bruine bananen zie
Auteur
Haha, ik nu voortaan ook denk ik! 😉
Zo leuk verhaal! Ik dacht eerst dat het een grap was :p
Je bent zo leuk 🙂 en ik ga een keer deze recept gebruiken voor de bananenbrood
Lekker!! Maar ongezond helaas! Ik heb mijn eigen recept waar ik dadels gebruik inplaats van suiker ! en geen boter of witte bloem maar super lekker en smeuig
Ik gebruik ookunnen Dadels voor een gezondere variant!
Auteur
Ik weet niet of dadels een VEEL gezonder alternatief zijn hoor, aangezien gedroogde dadels ook gewoon voor zo’n 60% uit suikers bestaan en ze het beslag tegelijkertijd wat zwaarder en compacter maken, waardoor je banana bread nooit zo heel fluffy zal worden.
Als je dan per se een gezondere variant van dit recept wilt maken, gebruik dan gewoon minder suiker, is mijn mening.
Zo interresant!! dan heb ik wel kilo”s aan overrijpe bananen weggegooid. Tja! maar dit ga ik vast wel proberen. Bedankt voor het recept..
Deze versie is werkelijk fantastisch
https://lisagoesvegan.com/fluffy-bananabread/
Zonder eieren en boter!
Auteur
Een fijn alternatief voor vegans, thanks for sharing Lisa!
Als ik iets vies vind zijn het wel bruine bananen! Maar wellicht vind ik de banana bread wel echt delish 🙂
Lijkt me lekker!
Dus dit gaan we een keer proberen wanneer de bananen niet al opgegeten zijn door man en kinderen ?
Ik ken al zo veel recepten van bananenbrood maar allemaal ingewikkeld met amandelmeel of allerlei noten. Dit is wat ik zoek gewoon normale bananenbrood die lekker zoet ik van de bananen en geen harde bite van de noten! Dank je nu eerst bananen kopen en 2 weken laten liggen haha
Ik houd van bananenbrood! En als je alleen van die knalgroene rakkers hebt liggen, doe ze dan ca. 30 minuten op 150 graden in de oven! Binnen no-time over(oven?)rijp!
Auteur
Goh, nooit geweten!
Goede tip, Lisa. Thanks for sharing! 🙂
Domme vraag misschien maar mét schil? Zo ja, gaatjes erin prikken vanwege ‘plofgevaar’?