Filmpje: Welsh Cakes recept!

Vroeger toen mijn zusjes en ik nog op de basisschool zaten kwamen we wel eens thuis en dan had onze moeder een hele lekkere en uitgebreide High Tea tafel klaargemaakt. Met kleine sandwiches, Lemon Cake, scones en Welsh Cakes. En natuurlijk een flinke pot thee. Zo gezellig! Welsh Cakes zijn altijd al mijn favoriet geweest. Het is lekker knapperig gebakken, maar de binnenkant is nog een beetje zacht. Lekker met een flinke klodder slagroom en jam.

Vandaag leek het me leuk om jullie te laten zien hoe je Welsh Cakes maakt, maar voordat ik begin moet ik een paar misverstanden uit de wereld helpen. Ik weet het zelf ook pas sinds gister, maar mijn vriend (die leraar Engels is) heeft me er in geuren en kleuren over verteld. Ten eerste, een High Tea zoals wij die kennen is een flinke pot thee met allerlei zoete lekkernijen en kleine hartige hapjes. Een officiële High Tea echter is niets meer en niets minder dan een stevige arbeidersmaaltijd die rond een uur of 6 in de avond wordt genuttigd. De naam 'High Tea' klinkt natuurlijk wel lekker fancy en Europese hotels hebben deze naam dan ook overgenomen omdat het aantrekkelijk klinkt voor de hotelgasten. Voorheen kon je in hotels een 'thé complet' bestellen (dus thee met zoete hapjes), maar die naam hebben ze vervangen voor High Tea en sindsdien denken wij dat een High Tea bestaat uit thee met lekkernijen. Helemaal fout dus!

Een High Tea zoals wij die kennen is dan ook niet iets 'typisch Engels' en Welsh Cakes zijn daar geen onderdeel van, want Welsh is de taal die men in Wales spreekt. Welsh Cakes zijn dan ook een lekkernij uit Wales. En Wales is een land tussen Ierland en Engeland in.

Zo, nu we weer helemaal op de hoogte zijn kunnen we verder!

Hieronder in de video laten mijn moeder en ik jullie zien hoe je deze verschrikkelijk lekkere Welsh Cakes kunt maken;

[do action=”ytr”][/do]

Recept voor Welsh Cakes (ongeveer 15 stuks)

  • 200 gram gezeefde meel
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 3/4 theelepel nootmuskaat
  • 100 gram (room)boter
  • 75 gram krenten
  • een ei (losgeklopt)
  • warme melk (optioneel)

Officieel worden Welsh Cakes gegeten met wat suiker erover heen gestrooid en eventueel wat jam, maar persoonlijk vind ik het lekkerder om ze te eten met een flinke toef slagroom en jam. Trouwens, als je zelf jam wilt maken dan kun je eens naar dit artikel kijken voor een how-to foto tutorial. Welsh Cakes zijn het lekkerst wanneer ze vers en warm uit de pan komen!





De buitenkant is heerlijk knapperig goudbruin en de binnenkant is nog een beetje zacht. Zo lekker! Welsh Cakes zijn heerlijk voor bij de thee, brunch of als toetje voor na het eten.

Mijn moeder heeft trouwens jaren geleden op een Britse kookcursus gezeten en heeft nog veel meer authentieke recepten voor jullie in petto, mochten jullie het leuk vinden. Bijvoorbeeld Mrs. Pettigrews Famous Lemon Cake en verschillende hartige sandwich recepten. Laat ons in de comments weten wat je hier van vindt!

Eet smakelijk!

Until next time,

Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

180 Reacties

  1. Roal
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Wat grappig dat je ze moet bakken in de pan! Had verwacht dat ze in de oven moesten. Deze komt in mijn receptenboekje (:

  2. Eileen
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    oehhhh! nou laat die recepten maar komen hoor!:) lijkt me lekkerr

  3. Rianne
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Dit lijkt me zooo lekker, ik ga het echt een keer proberen maar dan vervang ik de krenten denk ik door van die chocolate chip dingen (of is dat heiligschennis? haha) Ik zou het heeel leuk vinden als er nog meer van deze lekkere recepten online komen dus ik ben helemaal voor 🙂

  4. Debora
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    super lekker ! ga ze zeker binnekort is maken.
    handige uitleg ook zo !

  5. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik krijg altijd zo’n leuk gevoel bij jouw moeder haha, volgens mij is ze heel lief.

  6. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Damn dat ziet er heerlijk uit! Enne, Lemon cake? Kom maar door!

  7. Sanne
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Thanks! Ga het zeker maken!

  8. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Het past zoooo niet in mijn dieet. Maar in de toekomst ga ik dit zeker proberen te maken. En meer recepten zijn altijd welkom!!!

  9. Diana
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik ga dit maken als ik klaar ben met mn her! (:
    (oops.. ,morgen al.)
    Ps is wales eig een land?
    Ik dacht van niet? Maar meer onafhankelijk gebied? oid..

  10. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Lijkt me heel lekker, en machtig!! Wist je trouwens dat Welsh letterlijk ‘van Wales’ betekend.

  11. Laura
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Hmmm! Ga ik een keer maken. Leuk als je moeder en jij het vaker doen. Het viel mij echt op hoe charmant jouw moeder is. Zoals ze dingen vast pakt bijvoorbeeld!

  12. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ziet er heerlijk uit! En die jam ziet er leuk uit zeg!

  13. christy
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    lijkt me leuk al die recepten!

  14. Zonne
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    een soort scones!!

  15. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Heerlijk recept!! En het maken lijkt me redelijk goed te doen. Laat die recepten maar komen trouwens… lemon cakes hmmm

  16. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Gelukkig zit mijn eten in de oven want ik krijg helemaal honger van dit filmpje en je foto’s 😛
    Dit recept ga ik zeker onthouden/opslaan!

  17. Charlotte
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ziet er heerlijk uit! Ze lijken een beetje op ‘kruukplaetjes’ (afkomstig van Goeree-Overflakkee) – ik dacht altijd dat dat de enige koekjes waren die je in de pan bakt, maar nu blijkt dat ze dat in Wales ook doen ;). Kruukplaetjes bevatten kaneel trouwens, en geen rozijnen o.i.d..

  18. Anna
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik wil wel een recept van die sandwiches zien!

  19. Bibi
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    OMG dat ziet er zo lekker uit! Ik zat echt te happen naar het beeld haha 🙂

  20. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Mmmmm! Wat ziet dat er lekker uit!

  21. ingrid
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    mmmm heeerlijk! en ik wil zeker meer van zulke videos, en jou moeder is echt een hele knappe vrouw! echt waar haha wow!

  22. Amber
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Super leukkkk!

  23. Esmee
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    kan je de krenten ook vervangen voor chocolade want ik hou niet zo van krenten
    esmee

  24. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Dit recept ga ik zeker eens uitproberen want het ziet er super lekker uit!

  25. Dominique
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Meer recepten? JA!

  26. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Oehhh daar krijg ik trek van! En ze zijn eigenlijk zo klaar omdat ze in de pan zitten. Hebben jullie misschien ook een recept voor scones om het compleet te maken?

  27. Anne
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik ben helemaal voor méér recepten! Leuk 🙂

  28. Wendy
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik vind jouw recepten en DIY’s echt super leuk! Het leukste van jouw site. Keep it going! (:

  29. Maaike
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Leuk recept, ik maak zelf vaak scones, dat lijkt er ook wel een beetje op! De High Tea zoals wij hem kennen, dus met thee en zoetigheden, heet in Engeland officieel een Afternoon Tea! Dat heb ik geleerd bij mij vakantie in London afgelopen meivakantie, hihi.

  30. lousaa
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Echt superlief van je moeder dat ze jullie soms zo verraste!

    M’n handen jeuken om ook zoiets te gaan maken. Ik vind scones met lemoncurd en clotted cream altijd zoooo lekker! Met jam ook hoor, maar met citroen is bij mij net wat favorieter. Misschien als ik morgen tijd heb…

  31. Roos
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    een beetje scones achtig eigenlijk, ziet er lekker uit hmm. 🙂

  32. JoycevdB
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik ben fan! Meeerrrrrr recepten!!

  33. Janneke
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Oh laat maar, iedereen heeft het al over scones, haha. Ik had de reacties nog niet gelezen. En geen creme fresh natuurlijk… duh.

  34. Iris
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Volgens mij heb jij echt een ontzettend lieve en creatieve moeder, Serena! Ik volg haar blog ook en ze is altijd zo druk in de weer met zeepjes, soy scents, kokkerellen en haar sieraden! Ik heb er echt bewondering voor hoe je moeder dat allemaal met evenveel aandacht en liefde doet! En ook hoe ze over jou en je zusjes schrijft, zo trots en liefdevol! Als ik dat lees, smelt ik altijd een beetje.. :$

    Het afgelopen jaar heb ik ook een paar keer soy scents bij je moeder besteld en die zijn altijd een heel groot succes bij ons in huis. (Vooral die met geurtjes van schone was, yummmm!!) Ook altijd begeleid met een lief briefje, echt heel erg cute!

    En nu even on topic: die cakejes zien er heerlijk uit en ik ga ze zeker eens maken! Leuk ook, zo’n kokkerel-filmpje! 🙂

    Veel liefs van Iris

  35. Marloes
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ziet er lekker uit, van het weekend maar is maken!
    Nog meer recepten lijkt me leuk!

  36. Janneke
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Onwijs leuk! Leuk dat je moeder hier aan mee wilde werken. Lekker simpel en leuk dat dit in een koekenpan moet.

    Heb je ook wel eens scones gemaakt? Dit eet je ook met jam en creme fresh.

  37. Brechtje
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Misschien zijn ze ook wel lekker met clotted cream. Dit eet je ook bij de scones. Lastig zelf te maken, maar gewoon te koop bij de jumbo!

  38. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Jummie ziet er heerlijk uit 😀 x

  39. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ah, dit ziet er ZO lekker uit! Ga het dit weekend meteen proberen! En JA voor meer Britse recepten!

  40. nora
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Plus daarbij, als ik hier aan tafel word gegaan spreek men inderdaad van ´ tea is ready Nora´, zeker op sjieke prive scholen word Tea ook gewoon het avond maal genoemd.
    Maar een high tea zoals wij hem kennen heet in UK een cream tea.

  41. nora
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    mmm, intressant, de bewering van je vriend, twijfel er niet aan. Heeft hij een tijd in UK gezeten?

    Ik woon zelf in the south-downs, iets boven brighton op het kaartje. Ik high tea zelf regelmatig hier, maar het word vaker cream tea genoemd hier. Dat gaat dus met een grote pot thee, scones, clutted cream en jam. Daarna volgen dan vaak eier sandwiches.
    Echter, in Bath zit een cafe ( oostelijk engeland) wat al sinds 1552 cream tea´s doen met de zogehete Bun, die je meer met jam heet. Een soort ronde koek, knapperig, lijkt nog het meeste op een eierkoek.
    Cream tea´s zijn dus de versies zoals ze hier worden gegeten, in een tea-shop. Mochten er meiden naar cambridge gaan : hier zit de beste teashop van Engeland.

    Vervolgens heb je dan een normale cream tea en een cornish cream tea, Bij cornish cream gaat eerst de jam erop en dan de clutted cream.

    • Chantal
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Ik studeer zelf ook Engels (lerarenopleiding) en ben begin mei nog in Bath geweest! Prachtig! Als ik dit nou van tevoren had geweten was ik even langsgegaan, haha. Ik ben echt verliefd geworden op de UK 🙂 <3

  42. Kris
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ziet er heeerlijk uit! Ben ook benieuwd naar de andere recepten van je moeder 🙂

  43. Aimée
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ja, graag meer recepten! Erg duidelijk en heel leuk dit!

  44. sammy
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    omg ziet er zoo lekker uit, dat ga ik een keer maken! en ik zou ook wel eens een filmpje van een lemon cake willen zien!

  45. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Lekker! Maar wat voor meel? Kan je zelfrijzend bakmeel gebruiken? beetje domme vraag denk ik maar ik weet het echt niet haha

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      nee, gewoon bloem. Zelfrijzend bakmeel is voornamelijk voor dingen die de oven in gaan (dus cake, scones, brood) en deze worden gebakken in een koekenpan.

      • 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

        Okee bedankt! Ik ga het zeker eens maken.

    • Nienke
      19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

      Hihi ik wilde het zelfde vragen! Ga ze morgen maken met mn nichtje van 3 🙂

  46. Kim
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Een vriendin van mn moeder is engels, die had ze een keer voor ons gemaakt. En wij aten ze met suiker erop. Zo heeerrrlijk !

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Ja, zo hoort het eigenlijk ook, alleen met suiker! 🙂

  47. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Omnomnom!!! Ik ga deze zeker een keer maken. Qua proces een beetje vergelijkbaar met scones. Lijkt me ook lekker met lemon curd en wat slagroom.

    Waar is de warme melk voor? Is dat voor wanneer het deeg te droog is?

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Scones bak je alleen niet in een koekenpan, maar die gaan de oven in.

      En ja, je geeft al antwoord op je eigen vraag, hihi! 🙂

      • 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

        I know :), bedoelde het proces van het deeg maken. Waarbij je in het begin een soort broodkruim maakt door de boter door de bloem de wrijven.

        Mijn scones waren ooit blogpost nr 1 via google, maar wordt had ingehaald door de rabarbercompote. Zal het seizoen wel zijn :).

        • 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

          had=hard

          Bedoel trouwens nr 1 op mijn blog :p.

  48. Eline
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Superleuk! En die recepten lijken me erg leuk, doen!!

  49. Elinee
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    oooh dat ziet er echt heel lekker uit! origineel recept serena! ik heb dit nog nooit gezien! Alweer bedankt voor de leuke video, helpt me tijdens het leren voor de afleiding, haha ;p

  50. hannelotte
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    aaawwhh, supervet!

    deze ga ik maken!
    zien er heerlijk uit!
    de lemon cake lijkt me heerlijk. ik vind het een goed idee 🙂