Vroeger toen mijn zusjes en ik nog op de basisschool zaten kwamen we wel eens thuis en dan had onze moeder een hele lekkere en uitgebreide High Tea tafel klaargemaakt. Met kleine sandwiches, Lemon Cake, scones en Welsh Cakes. En natuurlijk een flinke pot thee. Zo gezellig! Welsh Cakes zijn altijd al mijn favoriet geweest. Het is lekker knapperig gebakken, maar de binnenkant is nog een beetje zacht. Lekker met een flinke klodder slagroom en jam.
Vandaag leek het me leuk om jullie te laten zien hoe je Welsh Cakes maakt, maar voordat ik begin moet ik een paar misverstanden uit de wereld helpen. Ik weet het zelf ook pas sinds gister, maar mijn vriend (die leraar Engels is) heeft me er in geuren en kleuren over verteld. Ten eerste, een High Tea zoals wij die kennen is een flinke pot thee met allerlei zoete lekkernijen en kleine hartige hapjes. Een officiële High Tea echter is niets meer en niets minder dan een stevige arbeidersmaaltijd die rond een uur of 6 in de avond wordt genuttigd. De naam 'High Tea' klinkt natuurlijk wel lekker fancy en Europese hotels hebben deze naam dan ook overgenomen omdat het aantrekkelijk klinkt voor de hotelgasten. Voorheen kon je in hotels een 'thé complet' bestellen (dus thee met zoete hapjes), maar die naam hebben ze vervangen voor High Tea en sindsdien denken wij dat een High Tea bestaat uit thee met lekkernijen. Helemaal fout dus!
Een High Tea zoals wij die kennen is dan ook niet iets 'typisch Engels' en Welsh Cakes zijn daar geen onderdeel van, want Welsh is de taal die men in Wales spreekt. Welsh Cakes zijn dan ook een lekkernij uit Wales. En Wales is een land tussen Ierland en Engeland in.
Zo, nu we weer helemaal op de hoogte zijn kunnen we verder!
Hieronder in de video laten mijn moeder en ik jullie zien hoe je deze verschrikkelijk lekkere Welsh Cakes kunt maken;
[do action=”ytr”][/do]Recept voor Welsh Cakes (ongeveer 15 stuks)
- 200 gram gezeefde meel
- 75 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 3/4 theelepel nootmuskaat
- 100 gram (room)boter
- 75 gram krenten
- een ei (losgeklopt)
- warme melk (optioneel)
Officieel worden Welsh Cakes gegeten met wat suiker erover heen gestrooid en eventueel wat jam, maar persoonlijk vind ik het lekkerder om ze te eten met een flinke toef slagroom en jam. Trouwens, als je zelf jam wilt maken dan kun je eens naar dit artikel kijken voor een how-to foto tutorial. Welsh Cakes zijn het lekkerst wanneer ze vers en warm uit de pan komen!
De buitenkant is heerlijk knapperig goudbruin en de binnenkant is nog een beetje zacht. Zo lekker! Welsh Cakes zijn heerlijk voor bij de thee, brunch of als toetje voor na het eten.
Mijn moeder heeft trouwens jaren geleden op een Britse kookcursus gezeten en heeft nog veel meer authentieke recepten voor jullie in petto, mochten jullie het leuk vinden. Bijvoorbeeld Mrs. Pettigrews Famous Lemon Cake en verschillende hartige sandwich recepten. Laat ons in de comments weten wat je hier van vindt!
Eet smakelijk!
Until next time,
Serena Verbon
Wat grappig dat je ze moet bakken in de pan! Had verwacht dat ze in de oven moesten. Deze komt in mijn receptenboekje (:
oehhhh! nou laat die recepten maar komen hoor!:) lijkt me lekkerr
Dit lijkt me zooo lekker, ik ga het echt een keer proberen maar dan vervang ik de krenten denk ik door van die chocolate chip dingen (of is dat heiligschennis? haha) Ik zou het heeel leuk vinden als er nog meer van deze lekkere recepten online komen dus ik ben helemaal voor 🙂
super lekker ! ga ze zeker binnekort is maken.
handige uitleg ook zo !
Ik krijg altijd zo’n leuk gevoel bij jouw moeder haha, volgens mij is ze heel lief.
Damn dat ziet er heerlijk uit! Enne, Lemon cake? Kom maar door!
Thanks! Ga het zeker maken!
Het past zoooo niet in mijn dieet. Maar in de toekomst ga ik dit zeker proberen te maken. En meer recepten zijn altijd welkom!!!
Ik ga dit maken als ik klaar ben met mn her! (:
(oops.. ,morgen al.)
Ps is wales eig een land?
Ik dacht van niet? Maar meer onafhankelijk gebied? oid..
Lijkt me heel lekker, en machtig!! Wist je trouwens dat Welsh letterlijk ‘van Wales’ betekend.
Hmmm! Ga ik een keer maken. Leuk als je moeder en jij het vaker doen. Het viel mij echt op hoe charmant jouw moeder is. Zoals ze dingen vast pakt bijvoorbeeld!
Ziet er heerlijk uit! En die jam ziet er leuk uit zeg!
lijkt me leuk al die recepten!
een soort scones!!
Heerlijk recept!! En het maken lijkt me redelijk goed te doen. Laat die recepten maar komen trouwens… lemon cakes hmmm
Gelukkig zit mijn eten in de oven want ik krijg helemaal honger van dit filmpje en je foto’s 😛
Dit recept ga ik zeker onthouden/opslaan!
Ziet er heerlijk uit! Ze lijken een beetje op ‘kruukplaetjes’ (afkomstig van Goeree-Overflakkee) – ik dacht altijd dat dat de enige koekjes waren die je in de pan bakt, maar nu blijkt dat ze dat in Wales ook doen ;). Kruukplaetjes bevatten kaneel trouwens, en geen rozijnen o.i.d..
Ik wil wel een recept van die sandwiches zien!
OMG dat ziet er zo lekker uit! Ik zat echt te happen naar het beeld haha 🙂
Mmmmm! Wat ziet dat er lekker uit!
mmmm heeerlijk! en ik wil zeker meer van zulke videos, en jou moeder is echt een hele knappe vrouw! echt waar haha wow!
Super leukkkk!
kan je de krenten ook vervangen voor chocolade want ik hou niet zo van krenten
esmee
Dit recept ga ik zeker eens uitproberen want het ziet er super lekker uit!
Meer recepten? JA!
Oehhh daar krijg ik trek van! En ze zijn eigenlijk zo klaar omdat ze in de pan zitten. Hebben jullie misschien ook een recept voor scones om het compleet te maken?
Ik ben helemaal voor méér recepten! Leuk 🙂
Ik vind jouw recepten en DIY’s echt super leuk! Het leukste van jouw site. Keep it going! (:
Leuk recept, ik maak zelf vaak scones, dat lijkt er ook wel een beetje op! De High Tea zoals wij hem kennen, dus met thee en zoetigheden, heet in Engeland officieel een Afternoon Tea! Dat heb ik geleerd bij mij vakantie in London afgelopen meivakantie, hihi.
Echt superlief van je moeder dat ze jullie soms zo verraste!
M’n handen jeuken om ook zoiets te gaan maken. Ik vind scones met lemoncurd en clotted cream altijd zoooo lekker! Met jam ook hoor, maar met citroen is bij mij net wat favorieter. Misschien als ik morgen tijd heb…
een beetje scones achtig eigenlijk, ziet er lekker uit hmm. 🙂
Ik ben fan! Meeerrrrrr recepten!!
Oh laat maar, iedereen heeft het al over scones, haha. Ik had de reacties nog niet gelezen. En geen creme fresh natuurlijk… duh.
Volgens mij heb jij echt een ontzettend lieve en creatieve moeder, Serena! Ik volg haar blog ook en ze is altijd zo druk in de weer met zeepjes, soy scents, kokkerellen en haar sieraden! Ik heb er echt bewondering voor hoe je moeder dat allemaal met evenveel aandacht en liefde doet! En ook hoe ze over jou en je zusjes schrijft, zo trots en liefdevol! Als ik dat lees, smelt ik altijd een beetje.. :$
Het afgelopen jaar heb ik ook een paar keer soy scents bij je moeder besteld en die zijn altijd een heel groot succes bij ons in huis. (Vooral die met geurtjes van schone was, yummmm!!) Ook altijd begeleid met een lief briefje, echt heel erg cute!
En nu even on topic: die cakejes zien er heerlijk uit en ik ga ze zeker eens maken! Leuk ook, zo’n kokkerel-filmpje! 🙂
Veel liefs van Iris
Ziet er lekker uit, van het weekend maar is maken!
Nog meer recepten lijkt me leuk!
Onwijs leuk! Leuk dat je moeder hier aan mee wilde werken. Lekker simpel en leuk dat dit in een koekenpan moet.
Heb je ook wel eens scones gemaakt? Dit eet je ook met jam en creme fresh.
Misschien zijn ze ook wel lekker met clotted cream. Dit eet je ook bij de scones. Lastig zelf te maken, maar gewoon te koop bij de jumbo!
Jummie ziet er heerlijk uit 😀 x
Ah, dit ziet er ZO lekker uit! Ga het dit weekend meteen proberen! En JA voor meer Britse recepten!
Plus daarbij, als ik hier aan tafel word gegaan spreek men inderdaad van ´ tea is ready Nora´, zeker op sjieke prive scholen word Tea ook gewoon het avond maal genoemd.
Maar een high tea zoals wij hem kennen heet in UK een cream tea.
mmm, intressant, de bewering van je vriend, twijfel er niet aan. Heeft hij een tijd in UK gezeten?
Ik woon zelf in the south-downs, iets boven brighton op het kaartje. Ik high tea zelf regelmatig hier, maar het word vaker cream tea genoemd hier. Dat gaat dus met een grote pot thee, scones, clutted cream en jam. Daarna volgen dan vaak eier sandwiches.
Echter, in Bath zit een cafe ( oostelijk engeland) wat al sinds 1552 cream tea´s doen met de zogehete Bun, die je meer met jam heet. Een soort ronde koek, knapperig, lijkt nog het meeste op een eierkoek.
Cream tea´s zijn dus de versies zoals ze hier worden gegeten, in een tea-shop. Mochten er meiden naar cambridge gaan : hier zit de beste teashop van Engeland.
Vervolgens heb je dan een normale cream tea en een cornish cream tea, Bij cornish cream gaat eerst de jam erop en dan de clutted cream.
Ik studeer zelf ook Engels (lerarenopleiding) en ben begin mei nog in Bath geweest! Prachtig! Als ik dit nou van tevoren had geweten was ik even langsgegaan, haha. Ik ben echt verliefd geworden op de UK 🙂 <3
Ziet er heeerlijk uit! Ben ook benieuwd naar de andere recepten van je moeder 🙂
Ja, graag meer recepten! Erg duidelijk en heel leuk dit!
omg ziet er zoo lekker uit, dat ga ik een keer maken! en ik zou ook wel eens een filmpje van een lemon cake willen zien!
Lekker! Maar wat voor meel? Kan je zelfrijzend bakmeel gebruiken? beetje domme vraag denk ik maar ik weet het echt niet haha
Auteur
nee, gewoon bloem. Zelfrijzend bakmeel is voornamelijk voor dingen die de oven in gaan (dus cake, scones, brood) en deze worden gebakken in een koekenpan.
Okee bedankt! Ik ga het zeker eens maken.
Hihi ik wilde het zelfde vragen! Ga ze morgen maken met mn nichtje van 3 🙂
Een vriendin van mn moeder is engels, die had ze een keer voor ons gemaakt. En wij aten ze met suiker erop. Zo heeerrrlijk !
Auteur
Ja, zo hoort het eigenlijk ook, alleen met suiker! 🙂
Omnomnom!!! Ik ga deze zeker een keer maken. Qua proces een beetje vergelijkbaar met scones. Lijkt me ook lekker met lemon curd en wat slagroom.
Waar is de warme melk voor? Is dat voor wanneer het deeg te droog is?
Auteur
Scones bak je alleen niet in een koekenpan, maar die gaan de oven in.
En ja, je geeft al antwoord op je eigen vraag, hihi! 🙂
I know :), bedoelde het proces van het deeg maken. Waarbij je in het begin een soort broodkruim maakt door de boter door de bloem de wrijven.
Mijn scones waren ooit blogpost nr 1 via google, maar wordt had ingehaald door de rabarbercompote. Zal het seizoen wel zijn :).
had=hard
Bedoel trouwens nr 1 op mijn blog :p.
Superleuk! En die recepten lijken me erg leuk, doen!!
oooh dat ziet er echt heel lekker uit! origineel recept serena! ik heb dit nog nooit gezien! Alweer bedankt voor de leuke video, helpt me tijdens het leren voor de afleiding, haha ;p
aaawwhh, supervet!
deze ga ik maken!
zien er heerlijk uit!
de lemon cake lijkt me heerlijk. ik vind het een goed idee 🙂