Egg overload!

And again: Happy Easter! Hebben we allemaal genoten van een heerlijk Paasontbijtje slash brunch?

Vroeger verstopten mijn ouders nog wel eens eieren. En met vroeger bedoel ik zo’n 2 jaar geleden, haha. Klinkt misschien kinderachtig, maar mijn ouders zijn echt diehard eierenverstoppers, believe it or not.

Eieren werden verstopt in de huiskamer en op de veranda, maar omdat mijn ouders zo goed zijn in verstoppen was het echt een leuk spelletje. Zo verstopten ze de eieren in kussenslopen op de bank, groeven ze de eieren onder de aarde van plantenbakken, werden er eieren in doosjes in laatjes verstopt, etc. Volgens mij hebben ze zelfs een keer een ei onder een slapende Shabby (de kat) gelegd!

Anyways, er werden zo’n 20 eieren verstopt en we zijn thuis maar met zijn vijven, dus dat betekent maar één ding: een egg overload!

Omdat niet iedereen zin heeft om 4 gekookte eitjes achter elkaar naar binnen te werken en wij vast niet het enige gezin zijn met een egg overload tijdens Pasen, bedacht ik me dat het leuk zou zijn om een artikel te wijden aan receptideeën met gekookte eieren.

Deviled Eggs
Supervoordehand liggend, maar oh zo lekker als snack: deviled eggs!

Nodig:

  • 12 eieren
  • 2 theelepels dijon mustard
  • 5 eetlepels mayonnaise
  • 1 eetlepel fijngehakte uitjes
  • spatelpuntje sambal of iets anders pittigs
  • zout, peper, paprikapoeder

Bereiding:
Het is zo simpel! Pel de eieren, snijd ze doormidden en lepel het eigeel eruit. Gooi alle eigeeltjes in een kom, prak ze fijn en meng het met de mosterd, mayo, uitjes en sambal. Breng op smaak met zout en peper. Lepel het eigeelmengsel terug in de holletjes en besprenkel het met paprikapoeder. Klaar!

Deviled eggs zijn heerlijk als snack! Misschien kijk je vanavond wel gezellig een film op de bank of krijg je visite? Weer eens wat anders dan chips of toastjes met brie.


Sambal Goreng Telor
Een pittig Indonesisch recept – één van mijn favoriete Indogerechten! Hete eieren. En blanda’s wees gerust: je kunt het zo heet maken als je zelf wilt 😉

Ook dit recept is simpel, maar voor een optimale smaak is het beter om de eieren zo lang mogelijk in het ‘sausje’ te laten liggen zodat de smaak er goed in kan trekken. Begin dus gerust in de middag al en eet dit gerecht als avondeten.

Nodig:

  • 8 eieren hard gekookt
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 4 eetlepels olie
  • 4 kleine blikjes tomatenpuree
  • ketjap manis
  • sambal oelek

Bereiding:
Doe de olie in de pan (eentje met een deksel), laat het goed warm worden en fruit de ui en de knoflook. Draai het vuur lager en voeg vervolgens de inhoud van de blikjes tomatenpuree toe (je weet wel, die kleine goedkope blikjes van een paar cent). Breng op smaak met ketjap manis (zoet) en sambal oelek (pittig) en roer het geheel even door. Voeg desnoods wat water toe, als de saus te dik is. Pel de eieren, snijd ze doormidden en leg ze voorzichtig in het sausje neer. Schep er wat saus overheen, doe de deksel op de pan en laat het even ‘sudderen’. Dat was het!

Heerlijk als onderdeel van een rijsttafel, of eet alleen met pandanrijst en kroepoek. Lekker! En ook nog vegetarisch.


Broodje eiersalade
Ei doet het natuurlijk ook goed op brood. Maak een broodje gezond, of snijd plakjes ei voor op je broodje filet American. Wat je ook kunt doen is eiersalade maken die je lekker smeuïg over je boterham kunt smeren!

Ik heb hier niet echt een recept voor, want je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Pel de eieren, snijd ze in niet al te fijne stukjes en meng het met mayonaise. Voor een iets frissere salade kun je er zelfs wat yoghurt doorheen mengen. Snijd een rode ui heel fijn en meng het erdoorheen. Misschien wat peper, zout, paprikapoeder, dille, kappertjes, stukjes olijf, ansjovis (verassend lekkere combo!), azijn, tomaatjes, citroensap, peterselie, bieslook? Maak er maar wat moois van.

Lekker op brood voor ontbijt of lunch de volgende dag, of op toastjes wanneer je die avond lekker een filmpje op de bank gaat kijken.


Salade met ei
Niet te verwarren met eiersalade, haha! Dol op salades? Snijd een eitje in plakjes en meng het door je groene salade (sla, radijs, tomaat, komkommer, vinaigrette). Of meng partjes ei door je groene salade met tonijn en groene asperges. Lekker hoor!


Kortom, misschien denk je: wat moet ik met al die eieren? Maar er  zijn voldoende heerlijke recepten mee te bedenken. Eet je eieren als snack, als lunch, ontbijt of avondeten, maar gooi het in elk geval niet weg. Eten weggooien is zo zonde! Wees een beetje creatief en verwerk je eieren in van alles en nog wat, en dan komen die Paaseieren echt wel op. Ik hoop dat dit artikel jullie wat inspiratie heeft gegeven.

Wat is jullie favoriete ei-recept? En wat doen jullie meestal met de overload aan eieren na Pasen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

92 Reacties

  1. patricia25
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    hahahaha herkenbaar dat je tot 2 jaar geleden nog eieren moest zoeken, mijn schoonmoeder (pinda hahaha) wilde ook altijd nog eieren verstoppen voor ons dus misschien is het pinda eigen hahaha en wij maar steeds zeggen dit jaar is echt de laatste keer mams 🙂 hihihihi en nu doen wij dit al 4 jaar niet meer 🙂 en ik ben nu 26 jaar.

  2. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ooh…hier krijg ik weer trek van! Ik hou niet van pittig eten maar de Sambal Goreng Telor lijkt me erg erg lekker. Ik ga het eens maken! Leuke post!

  3. Charell
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    I looooooveeee telor besengek! Mijn favo Indonesische eier gerecht.. nomnom

  4. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    oeps, het is pasen en ik heb nog geen enkel ei op.. zelfs geen chocolade ei 😛 misschien morgen dan, leuke ideetjes serena!

  5. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Leuk! Gevulde eitjes gaan er hier altijd wel in;
    Eieren halveren en het geel bewaren in een bakje, dat mengen met curry en mayo en een zakje dipsauspoeder in Carnaval! De mayo en curry moet je een beetje op gevoel toevoegen, doorgaan tot het lekker is, en dan de eitjes ermee vullen. Zo simpel. Dipsauspoeder kun je in huis halen, dat gaat echt niet zo snel over de houdbaarheidsdatum. Curry en mayo is bijna wel in ieder huishouden te vinden denk ik dus die eieren gaan vast op (:

  6. jade
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    mmm tasty ! ik ga denk ik vanavond die eiersalade maken voor morgen voor het ontbijtje ! ;p
    THANKS !X

  7. Zwaan
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Mmm, sambal goreng telor lijkt me lekker zeg!

  8. Kate
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Mijn paasdagen zijn echt vre-se-lijk.
    Vrijdag een soort van gedumpt door mijn vriend, zeven jaar samen en een jaar samengewoond .. Meneer heeft tijd voor zichzelf nodig en zit in de knoop met zichzelf. Godverdikke, wat heb ik lopen janken. Nog geen hap gegeten met de paasdagen, terwijl ik wel heel gek ben op ei. Maar een voordeel is wel dat liefdesverdriet daadwerkelijk goed is voor de lijn. :’)

    • Foxy
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      Sterkte Kate! Moet rot zijn om dat met deze dagen door te moeten maken

      • Kate
        8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

        Dankjewel!
        Ja, is echt heel vervelend. Vooral de machteloosheid en onzekerheid is heel naar. Stiekem die hoop hebben dat het wel weer goed komt als hij maar een tijdje heeft nagedacht. Gatsie.

        Maar gelukkig komt het in vlagen. Het ene moment is het moeilijk, maar het andere moment kan ik er wel nuchter over nadenken en het vervolgens even van me afzetten.

        • Ikje
          10 april 2012 / dinsdag, 10 april 2012

          Ik zit in dezelfde situatie… Ook dit Paasweekend te horen gekregen. Ongelooflijk frustrerend is het.

  9. azazella
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    oeh leuke recepten 😀
    wij hebben ook altijd teveel aan eieren!

  10. Anne
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Jeah! eitjees! ik ben vegetariër en ik moet sowieso meer eieren eten. Maar om nu 3 á 4 dagen 1 simpel gekookt ei te eten heb ik geen zin in. Bedankt voor dezee tipps!!

    • Serena
      Auteur
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      Mijn vriend ook! Had die Indische hete eieren gemaakt met sayoer lodeh en rijst en hij vond het erg lekker!

      • Anne
        9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

        Haha dan maaar snel een keer proberen!

  11. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    We hebben nu een tekort aan eieren, oeps. We hebben 4 eieren gegeten vanmiddag, maar we hebben ook nog een cake gebakken, een quiche staat in de oven en ik was begonnen aan een brioche brood. En voor de wraps morgen komen we één ei tekort xD Wie heeft er nog een voor mij?

  12. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Yum! Ik eet eigenlijk alleen maar gebakken eieren, gekookt vind ik niet zo lekker. Maar ik wil echt graag die deviled eggs proberen, dat ziet er heerlijk uit!

  13. Domenique
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    haha wat jij zegt van 20 eieren en we zijn maar met zn 4en

    hier hebben we het hele jaar door gekookte/gekleurde eieren en die gaan allemaal naar mama

    nu met pasen hebben we zo’n 30 eieren, ik hoef er geen een, mn vader 1 of 2, net als mn zus en dr vriend en de rest naar mama

    vieze vreetschuur!

  14. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Leuk zo’n overzichtje, waar een ei al niet goed voor is 😉

  15. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    We hadden vandaag met de fam paasbrunch…met eiersalade erbij…die geef ik liever door! Ik hou totaal niet van eieren ahahah!

  16. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Looks so yummy! Ik heb een heerlijke croque madame gemaakt! Is eigenlijk een tosti met bovenop kaas erop en als laatste een gebakken eitje erop! Zoooo lekker!

  17. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    leukk! Vooral de indische gerecht vind ik leuk en ga ik zeker eens proberen.

    Maarre vraagje, hebben jullie nooit eens een stinkende verrotte ei ergens gevonden een paar maanden later? of hielden je ouders alles bij? hahaha

    • Serena
      Auteur
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      Mijn ouders vergaten altijd hoeveel ze er precies verstopt hadden, dan was het van ‘Rob, zijn ze nu allemaal gevonden?’ ‘Ik weet niet, Rita. Volgens mij wel. We hadden er 18 toch? ‘Oh. Ik dacht 20.’ ‘Oh’.

      Wij paniek!

      Vaak nog even doorzoeken en dan hadden we ze wel allemaal gevonden. Volgens mij nog nooit dat we er eentje hadden overgeslagen.

  18. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ik vind salade met ei echt heerlijk, en eiersalade zelf maken vind ik zo leuk!

  19. kn0fje
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ik hou van ei!! Het eerste recept vind ik altijd ZO lekker maar ik wist helemaal niet dat het zo gemakkelijk was om te maken. Meteen uitproberen dus! Dankjewel! Liefs

  20. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Leuk idee! Wij hebben waarschijnlijk ook nog wat eieren over dus dan ga ik dit eens proberen 🙂

  21. Joanne
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Oh wauw! En inderdaad, egg overload is ook bij ons met Pasen een groot begrip 😉
    &believe it or not; ik ga zo alle recepten (op het broodje eiersalade na) maken!
    De gevulde eieren kent iedereen natuurlijk wel, maar de sambal goreng telor en de salade met ei zijn, ook voor mij, onbekend. Dus ben benieuwd!

    xx

    • Joanne
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      Wij maken dit vaak met gekookte eieren:

      8 gekookte eieren
      2 el mayonaise
      2 el magere yoghurt
      1 tl mosterdpoeder
      100 g geraspte worteltjes
      2 el verse fijngesneden bieslook,
      2 el olijfolie
      2 tl dragonazijn
      ½ tl dijonmosterd
      peper en zout
      1 wortel
      1 kleine venkelknol
      2 courgettes
      85 g veldsla

      Bereiding:

      Olijfolie, azijn en mosterd in samen roeren tot een sausje en op smaak brengen met zout en peper.
      De 8 eieren pellen en doormidden snijden. Eidooiers eruit halen en die in een bakje doen. Voeg de mayonaise, yoghurt, mosterdpoeder, geraspte worteltjes en de helft van het bieslook toe aan de eierdooiers en pureer alles. Weer op smaak brengen met peper en zout.

      Die substantie in de eiwitten doen.

      Met een dunschiller de wortel, venkelknol en courgettes schillen tot je alles gehad hebt. Dan samen met de veldsla in een kom doen en omroeren. De dressing van olijfolie, azijn, mosterd, peper en zout eroverheen gieten. De eieren apart op een schaaltje met wat bieslook bestrooien.

      Dit is ongeveer voor 3 à 4 personen.
      Echt een aanrader!

      xx

      ps. Ik heb dit recept ooit gevonden op internet, maar is elke keer weer een groot succes bij ons, ook als er bezoek is!

      • Serena
        Auteur
        8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

        Thanks 4 sharing! 🙂

  22. nona manis kecil
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Waah?? zoveel hardgekookte eieren ??hahaha..leuk hoor..wij zijn thuis bij mn ouders met z,n 7en dus die gaan wel op :-)) İk heb vanochtend wel enkele choco etjes voor mn kleine verstopt..Vond ze echt leuk!!.(dat deden wij vroeger ook) en maanden erna vonden we NOG choco eitjes 🙂 leuk die recepten..De İndische recepten met eieren worden hier ook veel gemaakt..lekker , pedis, :-))

  23. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Dat eerste recept is echt mijn favoriete recept voor Pasen. Mijn moeder maakt dat ook vaak met de Pasen. Echt heel erg lekker, en niet moeilijk om te maken! Handig artikel, ik denk inderdaad dat je niet de enige ben met een ‘egg-overload’ ;p

  24. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Oeeeh heerlijk zeg! Ik ga morgen ochtend een HEERLIJK eitje eten bij het ontbijt. Vandaag hadden we niet echt wat bijzonders gedaan, gewoon warme broodjes!

  25. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Leuk bedacht! Ik kan ook maar 2 eieren eten, daarna ben ik al misselijk! Ik vind die eieren die je door de rotti doet ook zo lekker! Kun je ook een keer iets vertellen over traditionele rotti? Ik vind dat namelijk zo lekker!

    • Serena
      Auteur
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      Dat is een Surinaams/Hindoestaans gerecht en ik ben Indisch, dus ik weet er net zo min vanaf als jij, helaas. Misschien even googelen?

  26. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Van de eieren die over zijn wordt hier altijd een hele grote schaal eiersalade gemaakt!

  27. Foxy
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Huh, wat? Verstoppen jullie in Nederland hardgekookte eieren? Eerste keer dat ik dat hoor 😀
    Bij ons in België zijn het chocolade eieren die verstopt worden namelijk :p

    • Rianne
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      Haha ik ben Nederlands en ik hoor het eerlijk gezegd ook voor het eerst, bij mij waren het ook altijd chocolade eieren.

      • Nele
        8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

        Wij verstoppen anders ook wel alleen chocolade eieren 🙂
        Met gekookte eieren doe je de kleinkinderen hier geen plezier 😀

    • Ella
      10 april 2012 / dinsdag, 10 april 2012

      Ja inderdaad, ik dacht ook even “wat?” :p pasen is in België echt een chocolade-overload

  28. Nele
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Verloren (of gewonnen) brood!
    De helft geklutste eieren, de helft melk, brood er in doppen en de pan in!

    Echt een favoriet sinds kleutertijd, zeker met fijne suiker erover.

    Als je een teveel aan eieren hebt is dat wel een leuke oplossing 🙂

    • Iva
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      JA! Dat is geniaal lekker!

    • KTLN
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      Kweet niet, maar mijn paaseieren waren toch altijd gekookt…;)

  29. Fien
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ik heb genoten van een heerlijke, gezellige brunch. Ik heb chocolade eieren gezocht, en ook paashazen! Jum! Deze gerechten kan ik dus niet echt toepassen op mijn gevonden eieren, maar we hebben ook normale eieren in huis, die ik hiervoor kan gebruiken!

  30. Rianne
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ik ben niet zo gek op eieren maar een gebakken ei met kaas of een omelet vind ik wel lekker of scrummbled eggs(of hoe je dat ook schrijft haha) vind ik soms ook nog wel lekker, maar wij deden het paaseieren zoeken altijd met chocolade-eieren en die komen in een paar dagen wel op, dus we hebben geen last van een egg-overload hier haha

  31. Liza
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Fijne paasdagen toegewenst iedereen!

    het is overigens Belanda(‘s) hihi c:

  32. Lois
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Hey Sereen, leuk artikel!
    Mijn ouders hebben ook nog eieren verstopt vanochtend (ik ben 15) en toen moest ik ze dus samen met m’n broertje van 13 gaan zoeken, haha!
    Wij hebben inderdaad een egg-overload! Ik denk dat ik de gevulde eieren ga maken, mmm 🙂
    xxxxx

    • Lois
      8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

      Hey,
      ik heb de gevulde eieren gemaakt!
      Ze zien er niet uit, maar zijn super lekker 🙂
      xxxxx

      • Serena
        Auteur
        8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

        Hahaha, ach. Waar het komt, is het toch donker 😉

        • Lois
          9 april 2012 / maandag, 9 april 2012

          Hahaha 🙂

  33. Alida
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Lekker 🙂
    Scrambledeggs zijn ook erg fijn!

  34. xoxo
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Mijn favoriet is toch wel een gemixte omelet met ui, tomaat, champignons en lente ui.

    Wij verstopten vroeger ook paaseitjes, maar dan de chocoladevarianten. Altijd een nachtmerrie als er eentje goed verstopt was en je die in de zomer tegenkwam 😛

  35. yasmin
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Mmmmmmm ^^

  36. Laura
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Leuke ideetjesssss!

  37. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Oh super yummy, die hete eieren lijkt me nu echt iets voor mijn vriend!

  38. Samantha
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Super leuke recepten ! zal zeker eentje uitproberen!

    xoxo

  39. nirosha
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ik heb gisteren nog gevulde eieren gemaakt, lekker : )

  40. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Heerlijke recepten! Mijn moeder maakt altijd geweldige gevulde eieren, daar ben ik dol op. En oh, je bent niet de enige met ouders die nog steeds graag eieren verstoppen, haha!

  41. Ysabelle
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Superleuk! Leuk dat je ook iets over Pasen doet!

    Xx

  42. Hoshine
    8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ik eet niet vaak of graag eieren omdat mijn maag er niet goed tegen kan. Toch kan een omeletje met gebakken tomaat en een boterham met de eiersalade van mijn vriend wel binnen. Thuis hebben we bij Pasen enkel een overload aan chocolade paaseieren =D Die krijgen we nog steeds elk jaar van mijn moeder. Het lijkt alsof je goed over je recepten nagedacht hebt Serena, dat waardeer ik!

  43. 8 april 2012 / zondag, 8 april 2012

    Ik hou van eieren! Alles met eieren lust ik.. alleen geen Indische recepten, en al helemaal niet pittig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *