Een zonnebril is minstens zo belangrijk als zonnebrandcrème

Ben jij ook zo’n moeder die, wanneer er één zonnestraaltje door de wolken breekt en je kind buiten wilt spelen, meteen aan komt rennen met flessen SPF50 zonnebrandcrème for kids? Nou, ik dus wel. De huid van jonge kinderen is 5 keer zo dun als die van een volwassen persoon. Om deze reden is hun huid niet alleen veel gevoeliger voor producten (ze krijgen dus veel sneller allergische reacties in vergelijking met ons), maar ook veel gevoeliger voor de zon. Kinderen verbranden nu eenmaal sneller, dus hoppatee, lekker die SPF50 erop gooien en smeren maar.


Wat ik niet wist, is dat kinderogen OOK veel gevoeliger en kwetsbaarder zijn voor de zon in vergelijking tot volwassenen. Waarom? De pupil van een kinderoog is groter dan die van ons, waardoor er meer schadelijk UV-licht in het oog kan schijnen. Ook is hun ooglens van minder beschermend pigment voorzien. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Je moet dus vooral oppassen met baby’s. Als je je baby of kind namelijk te vaak blootstelt aan te veel zonlicht kan het permanente schade opleveren, zoals oogafwijkingen en –slijtage, wat merkbaar wordt op latere leeftijd.

Nu ga ik er vanuit dat de meeste mensen hun baby in de schaduw leggen en een schattig hoedje (met brede rand) opzetten, maar als je baby al wat mobieler is en rond kan kruipen en het hoedje van zijn hoofd trekt terwijl hij niet in de schaduw zit, dan zijn zijn ogen dus onbeschermd. Gelukkig bestaan er zonnebrillen voor baby’s en kinderen; speciale brillen die niet alleen klein genoeg zijn voor een baby- of kinderhoofdje, maar daarnaast aan nog meer eisen voldoen.


Babyzonnebrillen hebben allereerst een speciale pasvorm, ontworpen om comfortabel op het hoofdje te zitten en om mee te groeien. Zo hebben ze een siliconen neuspad en wrap-aroundmontuur dat rondom goed aansluit. De elastieken band aan de achterkant zorgt ervoor dat de zonnebril niet eenvoudig afvalt (of eraf getrokken kan worden door El Bébé).

Andere zaken waar je rekening mee moet houden bij een baby- of kinderzonnebril, is dat je voor UV 400 of 100% UV bescherming gaat. Alleen dan weet je zeker dat de bril de ogen van je kleintje beschermt tegen schadelijke UV-straling. Zorg er ook voor dat de zonnebril is voorzien van minimaal een CE-3 markering. De CE-markering wordt altijd gevolgd door de getallen 0 tot 4. Hoe hoger het getal des te beter de lichtabsorptie. Met 3 of 4 zit je goed qua bescherming voor jonge ogen. Wees er als laatste zeker van dat de bril van je kind niet snel kapot gaat. Het beste materiaal voor baby- en kinderzonnebrillen is polycarbonaat.


Cameron kan nog niet kruipen, dus deze zomer zet ik hem lekker in de schaduw met hoedje op, maar voor volgende zomer ga ik zeker op zoek naar een baby zonnebrilletje voor hem! Geeft me toch een geruster gevoel. Voor Marshall heb ik wel een zonnebril binnen en die zette ik voor de grap even op bij Cam, en ik kan je vertellen, hij vond het prachtig! Die heeft er dus hopelijk volgend jaar ook geen problemen mee als ik hem een zonnebril opzet.


Marshall is 2 en werkelijk ELK hoedje en elke pet die ik op zijn hoofd zet trekt hij er vanaf. Mutsen in de winter zijn OK, maar elk ander hoofddeksel weigert hij langer dan 20 seconden op zijn hoofd te houden. Voor hem is een zonnebril dus echt een must. En omdat mama ze zelf ook draagt, vindt hij zonnebrillen mega cool, en die laat hij dus ook gerust zitten. Sterker nog, als we weer terug naar binnen gaan wilt hij zijn zonnebril vaak niet eens meer afzetten en gaat hij er tof mee rondlopen, de lolbroek.

Ik laat hem uiteraard niet in de volle zon spelen, ik zorg voor schaduw boven het zwembadje of zandbak, maar hij loopt altijd druk heen en weer en vangt tijdens het spelen natuurlijk wel wat zonnestralen op. En laten we ook de reflectie niet vergeten van mijn wit geverfde schutting op het dakterras, of het water in het badje. Ik krijg al last van mijn ogen als ik daar naar kijk, laat staan hij. Een zonnebril lijkt misschien een overbodige uitgave voor een kind, maar dat is het zeker niet. En juist nu, in deze corona-tijd met fantastisch mooi weer, eigenlijk al helemaal niet.


Er wordt minder gevlogen en auto gereden, wat zorgt voor minder uitstoot van roetdeeltjes (ook wel aerosolen genoemd) en dus ook minder luchtvervuiling. Hartstikke goed voor onze aardbol, maar niet helemaal goed voor onze ogen. Waarom? Aerosolen zijn namelijk nodig voor de vorming van wolken, en nu er minder aerosolen zijn, zijn er dus ook minder wolken. Ik had het inderdaad al opgemerkt dat onze lucht er steeds vaker kraakhelder uitziet. Prachtig, als je het mij vraagt, maar dat betekent minder schaduw en meer (fellere) zon gedurende de dag. Aerosolen zorgen namelijk ook voor het weerkaatsen van zonlicht, ook wel vertrooiing genoemd. Verstrooiing zwakt de zonkracht af en dat gebeurt nu een heel stuk minder.

Volgens dit artikel halen we in Nederland maximaal zonkracht 8. Als de coronamaatregelen voorlopig zo blijven en er weinig vliegverkeer en verkeer op de weg is, kan het maar zo dat we deze zomer een zonkracht 9 halen. Even ter vergelijking, vandaag is het zonkracht 7 (of zonkracht 3 bij bewolking). Als je benieuwd bent naar de zonkracht voor de komende dagen, check dan deze website.


Zoals ik in het begin van deze blogpost aangaf was ik niet op de hoogte van het belang van zonnebrillen voor kinderen, maar goed I LEARN EVERYDAY. Ik hoop dat ik jullie ook wat heb kunnen leren vandaag. In de lente en zomer draag ik eigenlijk iedere dag een zonnebril als ik naar buiten ga, en het is gewoon nooit in me opgekomen om er ook eentje voor Marshall te kopen. En dat terwijl zijn ogen nog veel kwetsbaarder zijn voor de zon dan die van mij. We beschermen onze huid (en die van onze kinderen) wel door goed te smeren met een SPF, maar laten we ook vooral onze ogen niet vergeten.


Mocht je dit hebben gelezen en een zonnebril voor je baby of kind willen aanschaffen, dan weet je nu waar je op moet letten (UV 400 of 100% UV bescherming , CE markering 3 of 4 en liefst glazen van polycarbonaat). Bekijk hier het assortiment van babyzonnebrillen en kinderzonnebrillen van Pearle.

Pearle heeft nu trouwens een Mix & Match kortingsactie, waarbij je 50% korting krijgt op de 2e zonnebril! Handig als je een zonnebril voor jezelf en je kleintje wilt kopen! Deze actie is t/m zondag 14 juni geldig.

Naast een zonnebril is het uiteraard ook belangrijk dat je je kinderen zoveel mogelijk in de schaduw laat spelen en het liefst ook een hoedje of petje laat dragen, en dat je ze natuurlijk goed insmeert met een zonnebrandcrème met hoge factor. Safety first!


Hebben jullie nog goede tips om je kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen zonnestralen? Deel ze in de comments, sharing is caring!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

7 Reacties

  1. 22 juni 2020 / maandag, 22 juni 2020

    Heel belangrijk inderdaad! Ik draag eigenlijk de hele zomer (en lente) een zonnebril en kan ook niet zonder!

  2. Gwen
    16 juni 2020 / dinsdag, 16 juni 2020

    Goed artikel, zonnebrillen zijn zo belangrijk voor die kleintjes, en ze staan zo stoer!
    Even hele andere vraag, waar is jouw geweldige regenboog bloesje van? Vind hem echt super ?

    • Serena
      Auteur
      17 juni 2020 / woensdag, 17 juni 2020

      hi Gwen,
      die heb ik besteld via MostWanted.nl je moet dan zoeken op ‘pastel’

  3. 15 juni 2020 / maandag, 15 juni 2020

    wat een leuke foto’s!

  4. Inge
    12 juni 2020 / vrijdag, 12 juni 2020

    Heel fijn om te weten dit!!
    Onze dochter is 1,5 en niks blijft lang op; hoedjes, petjes, zonneklep, zonnebril … zelfs die verschrikkelijke met elastieke band trekt ze af (snap ik helemaal trouwens haha). Lees graag tips en tricks!

  5. JokeVDH
    12 juni 2020 / vrijdag, 12 juni 2020

    Het merk Kietla heeft hele goede kinderzonnebrilletjes. Die vind ik qua pasvorm nog net iets beter dan veel andere merken, én ze zijn hartstikke peuter-proof 😀

  6. lina
    11 juni 2020 / donderdag, 11 juni 2020

    vandaag is het zonkracht 7 onbewolkt en 3 bewolkt volgens kmi c;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *