Welkom bij de eerste serie van “een week lang”, waarbij ik een week lang iets uitprobeer en daar vervolgens uitgebreid verslag van doe. Ik wilde deze serie graag aftrappen met de vegan lifestyle, omdat ik allereerst deze lifestyle support en erg benieuwd ben hoe deze lifestyle mij bevalt, ook al is het maar voor een week.
Ik denk er niet aan om voorgoed vegan te worden, want ik houd te veel van leren schoenen en leren jasjes en ik ben gewoon veel te dol op vis en schaaldieren, vlees en zuivel. Ik wil dit niet opgeven. Maar ik denk wel dat het me goed doet om een weekje vegan te gaan. Om bewuster te worden van wat ik eet (en vooral ook van wat ik dus niet eet) en omdat er een hele andere wereld voor me opengaat. Het is altijd leuk om wat meer te experimenteren in de keuken en om gerechten uit te proberen die je nog niet kende, vind ik!
Nu moet ik er wel bij vermelden dat Tim een echte carnivoor is. Het liefst eet hij elke dag vlees. Ik heb al wel eens een balletje opgegooid om een week vegan te eten en daar was hij niet zo blij mee. ‘Ja doei! Dan eet jij maar vegan in je eentje!’ kreeg ik dan te horen. Maar ik ben meestal degene die het avondeten kookt. Dus ik heb er een nieuwe challenge bij bedacht: er zo lang mogelijk voor zorgen dat Tim niet doorheeft dat hij stiekem meedoet aan ‘een week lang… vegan’. Tim is niet zo’n groot fan van groente, dus dat is al een hele challenge op zich. We zullen zien!
Zaterdag
Vandaag start ik rustig op, lekker in mijn badjas op de bank met de laptop op schoot. Rond een uurtje of 11 krijg ik honger en is het dus tijd voor ontbijt! Ik heb nog geen boodschappen gedaan, dus ik moet het doen met de vegan dingen die we in huis hebben liggen: matses met suiker en een kopje thee. Een vrij karig ontbijtje, maar meer vegan food had ik niet in huis. Voordat ik iets eet, check ik de ingrediënten omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat het vegan is. Zo kom ik er achter dat er eieren in beschuit zitten. Het lekkere kaasje dat ik van de week had gekocht bij de kaasboer moet ik met smart laten liggen. Ook heb ik zin in een zacht gekookt eitje, maar dat onderdruk ik.
Na mijn ontbijt ga ik vast op zoek naar inspiratie voor het avondeten, dus surf ik naar de blog van onze vriendinnen Merel en Jamie van De Groene Meisjes. Ik vond daar hun recept voor curry met linzen, bloemkool & pompoen. Wow, ziet er lekker uit! En Tim lust pompoen, bloemkool, erwtjes én linzen, dus ik besluit om dit vanavond te gaan maken en maak vast een boodschappenlijstje.
Ook kijk ik meteen even wat ik morgen zal gaan ontbijten. Op maandag ontbijten Tim en ik altijd samen, lekker uitgebreid. Meestal met croissantjes en afbakbroodjes, maar nu is niet alle brood per definitie vegan. Sterker nog, vooral supermarktbrood kan dierlijke ingrediënten bevatten. Denk aan dierlijke boter, melk, kwark of broodverbetaars gemaakt uit kippenveren (!) en varkensharen (!). Gatverdamme! Ik heb via deze pagina opgezocht welk brood wél vegan is, en besluit om alleen nog maar vegan brood te kopen, ook na deze vegan week.
Ik kom met twee linnen tassen vol boodschappen terug van de winkels. Boodschappen doen duurde wat langer dan normaal, omdat ik van alles de ingrediënten aan het checken was. Ik heb vegan boter, vegan yoghurt, vegan broodsmeersels, veel fruit, veel groente en nog wat veganproof etenswaren gekocht. Alles bij elkaar kostte niet meer dan anders, terwijl ik van te voren dacht dat vegan eten veel duurder zou zijn.
Als lunch eet ik een paar broodjes met Tartex Cremisso in de smaak ‘paprika & chili’ en wat koriander, ZO LEKKER! Dit is echt fantastisch lekker spul! Ik kocht het bij de biologische supermarkt hier in Houten, maar volgens mij is het ook bij EkoPlaza en andere (groene) supermarkten te koop. Het merk Tartex verkopen ze ook bij Albert Heijn maar deze variant verkopen ze daar helaas niet (in elk geval niet bij ons in Houten).
Tim vindt het avondeten ‘lekker gezond’, eet zijn bord helemaal leeg en geeft me ook nog eens een complimentje. Ik heb er geen rijst bij gemaakt, maar we eten er gewoon wat warme naan broodjes bij.
Na het avondeten hebben we een Nieuwjaarsborrel bij vrienden. Ik knaag wat op stukjes rauwkost (reepjes paprika, komkommer, wortel) en droge stokbroodjes en probeer de doos met overheerlijke, handgemaakte bonbons die midden op tafel staat keihard te negeren. Iedereen neemt er een paar en ik zit daar echt van “neeeee, ik wil oooook!” maar ik houd me sterk en neem niets.
Zondag
Op zondag ontbijt ik met wat fruit en soja yoghurt, een kopje thee, broodjes met Tartex en koriander. Het is inmiddels 11u dus het is eigenlijk een soort van brunch, haha!
Ik werk wat op mijn laptop, doe het huishouden, en ‘s avonds maak ik pasta met vegan gehaktballetjes in een pittig tomatensausje. Tim houdt meer van de witte sauzen bij pasta’s, maar vaak zit daar room of kaas in en dat is niet vegan, vandaar dat ik voor een rode saus ging. Hij proeft niet dat de gehaktballetjes vegan zijn (althans, hij zegt er niets over) maar eet niet alles op. Volgens mij vond hij het niet zo héél lekker.
Maandag
Op maandag zijn Tim en ik allebei vrij, maar ik had ‘s middags een afspraak met mijn zusjes en Tim zou een vriend helpen met klussen. We slapen uit tot een uurtje of 10 en ontbijten dan samen. Ik heb vegan afbakbroodjes gekocht waar ik weer Tartex op smeer (ik vind dit zo lekker, de pot is alweer bijna op, haha!) met komkommer. Verder een kopje thee en wat fruit.
Na de afspraak bij mijn zusjes doe ik nog even wat boodschappen. Bij Jumbo ontdekte ik het merk Dees. Ze hebben meerdere vleesvervangers, waarvan ik de 6 vegan worstjes meeneem naar huis. Ik had namelijk bedacht om ze in stukjes te snijden en ze te verwerken in een stoofpotje, pastei Toetoep. Klik hier voor het recept.
Maar wat bleek, als je deze worstjes te lang bakt vallen ze kennelijk een beetje uit elkaar. Voor pastei Toetoep is dat echter helemaal perfect, omdat je dan wat meer die ‘gehakt’ textuur krijgt. En ik moet zeggen dit plaatje ziet er niet aanlokkelijk uit, maar het is echt ZOOOOO lekker. Echt van dat comfort food en tevens een perfecte manier om van je kliekjes af te komen. Tim schepte twee keer op.
Dinsdag
Op dinsdag ontbijt ik met soya yoghurt met plakjes banaan en een kopje thee. Ik vind die yoghurt echt superlekker trouwens! En ik vind dit een prima ontbijtje. Daarna neem ik een video op.
Als lunch eet ik wat leftovers van de curry van zaterdag.
Daarna ga ik naar de stad omdat ik had afgesproken met Lucy van Loepsie.com. We vroegen ons beiden al een tijdje af hoe die restaurants boven Centraal Station zouden zijn, dus we besloten om hier eens wat te eten en te drinken. Toen ik vroeg wat hun vegan opties waren keek de vrouw achter de counter me heel schuldig aan. ‘Sorry… niets is vegan’ zei ze. Gelukkig was ze heel lief en dacht ze goed met me mee. “We kunnen een pizza maken met tomatensaus en gegrilde groente, dus zonder kaas?” stelde ze hoopvol voor. Ik had daar wel zin in, dus werd er een custom made vegan pizza voor me gemaakt. Top!
Met Lucy was het heel gezellig en nadat we een tijdje hadden gekletst en gebrainstormed en gefilosofeerd over onze blogs, YouTube kanalen en de toekomst, ging ik weer terug naar Houten. Daar deed ik enkele boodschapjes voor deze rijstnoodles met courgette slierten, peen julienne, kipstukjes van de Vegetarische Slager (kun je nu gelukkig gewoon bij Albert Heijn kopen) in een pittig pindasausje, getopt met pinda’s, koriander en limoen. Het was ontzettend lekker, maar wel heel machtig. Tim vond het ook superlekker. ‘Lekker he, die kipstukjes?’ zei ik. ‘Ja, superlekker, lekker mals!’ riep hij enthousiast. Daar moest ik een klein beetje om gniffelen. Volgens mij had hij niet door dat het geen échte kip was. Maar de pindasaus was ook wel vrij overheersend, dus misschien dat het daar aan lag.
Woensdag
Op woensdag ontbijt ik weer met sojayoghurt, thee en wat fruit en werk ik aan enkele artikelen. ‘s Middags heb ik met Lien afgesproken om te lunchen in de stad. Volgens Tara en Larissa was LUC een leuke, nieuwe tent, dus spreken we daar af. Als ik vraag wat voor vegan opties ze hebben, word ik wederom erg spijtig aangekeken: niets op de kaart is 100% vegan. Ik neem het schuldgevoel een klein beetje over, merk ik. Ik voel me haast bezwaard om het steeds te moeten vragen en om mensen onbewust te ‘dwingen’ met een oplossing te komen. Nergens voor nodig natuurlijk, maar het zou gewoon zoveel makkelijker zijn als er wat meer vegan opties zouden zijn. Het meisje stelde al voor om een broodje samen te stellen met ingrediënten die op de kaart staan, maar dan valt mijn oog op de soep. Die bestaat geheel uit groente, dus dat is toch vegan? Volgens het meisje zijn de groentes aangebakken in boter, en is het dus niet geheel vegan.
Ik vind het heel eerlijk van haar dat ze dat erbij vermeld, maar ik had potjandikkie gewoon zin in die soep! Buiten is het namelijk guur en grauw en koud. Ik besluit daarom om toch voor de soep te gaan, ook al is de groente aangebakken in boter. Dus ik ben een beetje aan het cheaten, maar ik denk/hoop dat er wel meer vegans zijn die niet ZO streng zijn voor zichzelf wat eten betreft, dus op die manier praat ik het een beetje goed voor mezelf… En de soep was heerlijk! Oh ja, ook bestel ik een chai tea latte, maar dan met sojamelk. Net zo lekker!
Wisten jullie dat mayonaise niet vegan is omdat er ei in zit verwerkt? Gelukkig hoef je niet per se zelf een vegan mayonaise te maken als je zin hebt in patatjes, want Remia verkoopt een vegan mayonaise genaamd Mayolijn. Gewoon bij de supermarkt! Deze mayo smaakt erg lekker, gewoon lekker romig, en je hebt niet het gevoel dat er iets mist ofzo.
Op woensdagavond komen Maren en Martijn langs dus ik maak een lekkere makkelijke maaltijd, broodjes hamburger met maiskolfjes en aardappelbolletjes. De aardappelsoesjes/kroketjes bevatten namelijk room, kwam ik achter, dus ben ik voor de bolletjes gegaan. De vegetarische burgers (eigenlijk bijna alle vleesvervangers) bevatten vaak nog scharrelei-eiwit dus je moet hier echt goed op letten als je vegan wilt eten. Ik controleer elke achterkant en kom uiteindelijk uit bij de vegetarisch gegrilde hamburger van Tivall (dat kennelijk exclusief bij Albert Heijn wordt verkocht, staat er op de verpakking).
Het broodje hamburger smaakt heerlijk, al is het niet zo sappig en lekker als echt rundvlees natuurlijk, maar Tim heeft niets in de gaten. Of maakt er in elk geval geen opmerkingen over. Hij eet alles op!
Donderdag
Op donderdag ontbijt ik met Ungarische Art (ja, ik vind dat ook een vreemde naam) van Tartex. Het is een vegan broodsmeersel, maar dan meer paté-achtiger en wat steviger dan de pot die ik eerder liet zien. Ik vind dit persoonlijk minder lekker dan de Cremisso, maar het is alsnog erg lekker!
En zeker op pompoenbrood met cherrytomaatjes en koriander, omnomnom! Ik drink er een kopje thee bij. Als lunch eet ik wat soya yoghurt en een perzik en een halve mango. Ik merk trouwens dat ik veel meer fruit eet deze week! Als tussendoortje en voor ontbijt. Verder snack ik ook nootjes, dadels en groente.
Omdat Tim na zijn werk meteen door gaat naar een vriend (en daar ook eet) eet ik gewoon wat restjes noodles met pindasaus op. ‘s Avonds als we in bed liggen gooi ik nog eens een balletje op, maar gewoon omdat ik benieuwd ben naar wat hij zal zeggen (en om te peilen of hij misschien al wat vermoed). Tim, wet je nog dat ik zei dat ik een vegan week wilde doen? Wil je echt niet meedoen? Lichtelijk geïrriteerd antwoord hij van niet. ‘Nee, hier hebben we het al eens over gehad, ik doe echt niet mee!’. Maar waarom dan niet? Ook niet als ik alleen het avondeten vegan maak? ‘Nee! Juist het avondeten vind ik zo lekker en ik houd van vlees, het is gewoon zo lekker!’. Ok, antwoord ik. Dan niet. Dan doe ik het wel alleen. En ondertussen denk ik “je doet al 6 dagen mee met mijn vegan challenge, vriend!’. Ik zit me helemaal te verkneukelen. Ik kan niet wachten op zijn reactie als ik hem straks vertel dat ik een hele week vegan heb gekookt.
Vrijdag
Dit is de laatste vegan dag van de week. Ik ontbijt met ontbijtkoek van Peijnenburg (die ik toevallig toch moest kopen voor een advertorial en ook nog eens vegan blijkt te zijn) en soja yoghurt. Die yoghurt van Alpro was namelijk in de bonus dus ik heb meteen 2 nieuwe potten ingeslagen. ‘s Middag’s ga ik langs het kantoor van The Make Up Spot en daarna breng ik de auto terug naar mijn ouders. Daar lunch ik met thee en een paar boterhammen met pindakaas en suiker. Hmmmm!
Voor het avondeten maak ik – als laatste vegan avond van deze week – iets extra speciaals en lekkers, namelijk Tara’s tempe goreng (klik hier voor het recept) met rijst en sajoer boontjes. De trassi laat ik uiteraard weg uit beide recepten.
Eindelijk zegt Tim eens een keer iets over de foto’s die ik de hele week al maak. ‘Ben je wat culinairder bezig ofzo, dat je de hele week al foto’s van het avondeten maakt?’ vraagt hij. ‘Nou babe, dat doe ik omdat ik de foto’s nodig heb voor in mijn verslag over de Vegan Week’.
Even is het stil.
‘Wat bedoel je?’
‘We eten de hele week al vegan’
‘Echt niet!’
‘Jawel’
‘Maar woensdag dan, toen aten we broodjes hamburger’
‘Die waren vegan’
‘En wat hebben we de rest van de week gegeten dan?’
Ik laat hem de foto’s zien die ik de afgelopen week had gemaakt en bij de pasta met gehaktballetjes en noodles met kip roept hij ‘en dit was toch vlees!!’.
‘Nee, dat waren vleesvervangers!’
‘Oh’
‘Dus wat vond je van deze vegan week?’
‘Nou dat viel dus eigenlijk wel mee’
‘Sorry dat ik het niet had verteld’
‘Geeft niets, babe’
En dat was dat! Ik heb de hele week vegan avondmaaltijden gekookt voor Tim zonder dat hij het merkte, terwijl hij echt een vleesliefhebber is. En dat is prima, want vlees is ook lekker, maar dit bewijst dat je het niet per se ‘nodig’ hebt. Tim kan prima een week zonder vlees is zijn avondeten, blijkt maar weer. Alleen achteraf gezien vond hij het raar dat ik ineens andere mayonaise wilde proberen terwijl we nog een volle andere fles hadden staan. En dat als hij suggereerde dat hij zin had in speklapjes ik zei van ‘nee, ik niet, laten we iets anders eten’ (want ik ben dol op speklapjes, haha!).
Conclusie
Hoe is deze vegan week bevallen? Al met al viel het mee, alhoewel ik wel wat struggles heb gehad. Vegan koken was voor mij namelijk best een uitdaging omdat Tim niet dol is op bladspinazie, asperges, champignons, witlof, salades en rauwe tomaat. Ik kwam veel recepten tegen waarvan ik dacht WOW LEKKER, maar waarvan ik wist dat Tim het niet lekker zou vinden, dus sloeg ik ze al snel over en was ik sneller geneigd om voor de vleesvervangers te gaan. Ook viel het me op dat er in veel kant-en-klare maaltijden of pakjes zoals Knorr Wereldgerechten iets van kaas of room verwerkt is, waardoor je als vegan vaak aangewezen bent om zelf te koken met verse ingrediënten. Helemaal niet verkeerd natuurlijk, want dat is eigenlijk ook veel lekkerder en beter.
Wat me tegenviel is dat er in veel vleesvervangers kippenei-eiwit wordt verwerkt, waardoor je er als vegetariër prima mee uit de voeten kunt, maar als vegan niet. Boodschappen doen was daarom niet zo leuk. Ik bekeek van elk product de ingrediëntenlijst waarvan ik bij meer dan de helft het product gefrustreerd terug moest leggen. Ik denk dat elke vegan dit in het begin heeft, op een gegeven moment weet je precies welke producten je wel en niet kunt eten. Maar het gevoel dat je zo beperkt wordt, was niet leuk. Net zoals met lunchen in café’s en restaurants. Het staat vrijwel nooit aangegeven of een bepaalde maaltijd vegan is, en als je er om vraagt hebben ze vaak geen enkele optie, of slechts ééntje, dus je bent enorm beperkt in je keuze. Vaak zijn mensen bereid om iets in elkaar te flansen voor je, wat superlief is, maar het is frustrerend en ik voelde me toch een beetje bezwaard om het steeds te moeten vragen.
Wat ik het meeste miste was niet eens zo zeer vlees en vis, maar chocola en kaas. Pure chocola is vegan, maar dat lust ik niet! Ik ben juist dol op witte chocola en melk chocola. Gelukkig weet ik dat er zoiets bestaat als VEGO, vegan chocola die qua smaak in de buurt komt van melkchocola. Ik kreeg het ooit eens van De Groene Meisjes en het smaakt onwijs lekker!
En wat kaas betreft doen vegans veel met edelgistvlokken (zie de afbeelding hierboven, bron: De Groene Meisjes). Hiermee creëer je die hartige, romige smaak die in de buurt komt van kaas, en kun je bijvoorbeeld ‘kaasachtige’ dips en sausjes maken. Maar het is ook lekker door de risotto en over de pasta. Dus ook al ben je een liefhebber van chocolade en kaas, er is altijd wel een weg in te vinden.
Na deze week, waarin ik ook veel vegan foodblogs heb gelezen, ben ik erachter dat vegans heel vindingrijk en inventief zijn! Ze moeten ook wel, want de wereld pas zich niet aan hen aan, dus dan moet je zelf allerlei manieren vinden om de vegan lifestyle zo leuk en lekker mogelijk te maken. De wereld is inmiddels wel ingesteld op vegetariërs, maar veganistisch lijkt nog nét even een stapje te ver. Hopelijk komt daar ooit verandering in.
Vegan lifestyle
De vegan lifestyle is inderdaad echt een way of life. Mocht je erover nadenken om over te stappen op deze lifestyle, dan kan ik je het boek van De Groene Meisjes van harte aanbevelen, omdat ze hierin hele hoofdstukken vol hebben geschreven om jou bij dit proces te helpen. Bovendien staat het boek vol met veel leuke andere groene tips en recepten! Naast hun eigen blog, De Groene Meisjes, volgen zij zelf nog een aantal Amerikaanse (food)blogs waar ze veel leuke inspiratie vandaan halen, namelijk Green Kitchen Stories, Faring-well, Oh She Glows en Dariadaria.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe mijn ‘een week lang…vegan’ is verlopen. Het is me allemaal meegevallen, maar ik ben wel echt blij dat ik nu weer aan de chocola en kaas kan. En dat ik mijn crockpot eindelijk kan gebruiken voor een lekker gerecht met vlees. De vegan lifestyle is niets voor mij omdat ik gewoonweg niet bereid ben om bepaald voedsel op te geven, maar ik moet zeggen dat deze week me wel bewuster heeft gemaakt van de hoeveelheid dierlijke (bij)producten in ons voedsel. Waar is dat in hemelsnaam voor nodig? En waarom zijn er zo weinig vegan opties in café’s en restaurants? Ik werd er bijna een beetje opstandig van. Waar vegans voor staan is hartstikke goed en dat zou onze maatschappij alleen maar moeten stimuleren, vind ik. Ik houd van vlees, vis en schaaldieren, maar wat vaker vegetarisch of vegan eten lijkt mij een prima plan. We eten nu 1 keer per week vegetarisch, ik denk dat daar best 1 dag extra bij kan, en dan ook 1 dag in de week vegan.
Ik daag jullie uit om ook eens een week lang vegan te eten, al is het alleen maar om wat bewuster te worden van wat je eigenlijk eet.
Wat vinden jullie van de vegan lifestyle? Sta jij er voor open of is dit absoluut niet aan jou besteed?
Until next time,
Serena Verbon
stoer dat je een week hebt geprobeert. Wat grappig dat Tim niks doorhad, dat wil ik ook een keer doen, zo goed vega koken dat mensen denken dat ze vlees eten!
Echt een heel leuk verslag Serena! Heel tof! Zelf eet ik het liefst zo min mogelijk vlees. Niet omdat ik het niet lekker vind maar ik ben niet zo’n fan van de troep (hormonen/kleurstoffen etc) wat er vaak in zit en het is vrij belastend voor het milieu. Sinds een aantal maanden koop ik vrijwel geen vlees (vis/kip) meer en ik ben heel blij dat mijn vriend daar heel makkelijk in mee gaat. Af en toe eet hij nog wel vlees op brood maar hij vind het prima dat onze avond maaltijden vegetarisch of veganistisch zijn 🙂 Het boek van de Groene Meisjes heb ik met Sinterklaas gekregen. Super boek en erg lekkere recepten!
Jij hebt zó je best gedaan! Dat vind ik heel knap, wanneer ik vegan/vegatarisch probeer te eten, wordt het de helft van de tijd een beetje een zielig verhaal en ga ik nóg ongezonder eten omdat ik niet zo goed weet wat ik nou moet maken of uit de pasta carbonara (die mijn huisgenoot maakte) de spekjes moet laten liggen. Het is me nog niet gelukt om er een voedzame challenge van te maken. Super leuk artikel!
Kijk naar youtubers zoals BonnyRebecca en Tess Begg!
Of de website van de groene meisjes! Daar staan echt de lekkerste recepten op!
Erg leuk al die nieuwe rubrieken! 🙂
Aaah Serena, zo’n heerlijk artikel om te lezen!! Ik heb toen met de vegan challenge een maand bijna alleen maar vegan gekookt en mijn vriend had ook niks door! Nou kook ik wel al altijd vegetarisch dus was het voor hem ook een minder duidelijk verschil. Maar ik heb ook echt gerechten gemaakt waar hij normaal altijd perse kaas in wil, en toen kreeg ik ook geen klachten. Haha! Nu kook ik nog steeds regelmatig vegan. Vooral ei gebruik ik niet meer en room, melk en yoghurt e.d. vervang ik voor een soja variant. Superleuk dat jij hier ook een beetje mee bezig bent! 😀
Wat goed dat je dit probeert! een vegan lifestyle is zo goed voor de dieren, het milieu en je eigen gezondheid!
Alleen, de mayonaise die je hebt gekocht is niet vegan, daar zit melk in.
Ik heb daar ook de eerste keer een fout mee gemaakt. Mayolijn in de pot is overigens wel vegan, dus je kunt die kopen.
Wij vegans, gebruiken niets van een dier, geen zuivel, ei, vlees, vis of honing, dus ook niet als de groente in boter is gebakken.
Voor elke druppel melk die je gebruikt is er een kalfje die nooit zijn moeder meer zal zien..
Als je nog geïnteresseerd bent, ‘the best speech you will ever hear’ van Gary Yourofsky is FANTASTISCH (kan je vriend misschien ook wel overtuigen!), deze is te zien op youtube (met nl-e subs.)
Daarnaast is Cowpsiracy, Forks over Knives (beiden op netflix te zien) en Earthling (youtube) heel interessant en geven je veel informatie.
Ik ben zelf geen vegan maar ik eet wel sinds ongeveer 2 jaar alleen plantaardig voedsel. Ook laat ik gluten, soja en bewerkte producten zo veel mogelijk staan maar ben ik niet super streng voor mijzelf als het een keer echt niet ander kan. Als je het echt een lange tijd doet en daarna overgaat op weer dierlijke producten eten, dan merk je echt het verschil met vegan eten. Anyway, wilde graag weten waar de pompoenbrood van was?
Auteur
hi Hawar,
wat voor verschil merkte je zelf, als je van vegan food naar het eten van dierlijke producten gaat? Het pompoenbrood heb ik hier in Houten gekocht bij de verse bakker! Megalekker!
Zelf merk ik dat plantaardige voeding veel lichter is. Je zit minder snel zo vies vol. Vooral kaas is erg zwaar. Sowieso is mijn huid vreselijk opgeknapt sinds ik geen zuivel meer eet. Ik heb jaren geleden nog wel eens bitterballen gehad waar ik echt buikpijn van kreeg. En na een paar maanden zonder kaas had ik daar zo’n zin in (jaren terug al weer) en vervolgens had ik drie dagen knallende hoofdpijn.
Knap dat je het een keer geprobeerd hebt! Zelf zou ik ook zeker vaker vegetarisch willen eten maar het is lastig als je thuis woont met drie familieleden die weinig lusten. Dus zodra ik op mezelf woon wil ik graag wat beter worden in koken en verschillende nieuwe recepten proberen. 🙂
Wat leuk! Mijn vriend is ook een echte carnivoor, maar als ik dit zo lees kan ik hem vast wel laten geloven dat alles vlees is. Ik ga maar eens zo’n weekje plannen 😀
wauw wat goed dat Tim het helemaal niet door heeft gehad! Mijn vriend vind volkorenpasta niet lekker, hij weigert het te eten. Nu maak ik altijd volkorenpasta klaar en dan vindt hij het superlekker. Zolang ik maar niet zeg dat het volkorenpasta is merkt ie niks! Als ik het wel zeg is het gelijk een stuk minder lekker. Mannen kunnen soms een beetje simpel zijn, maar ik snap mijn vriend wel hij wil gewoon ook iets te zeggen hebben over het eten denk ik… Wat je maakte zag er trouwens supergoed uit! Erg lekker! Je zei altijd dat je niet zo goed kon koken, maar hiermee bevestig je voor mij het tegendeel juist. Ik krijg er op slag honger van (en ga lekker mijn vegetarische wraps maken, hmmnmnmn!).
Zodra je bepaalde ‘grote’ voedselgroepen gaat skippen moet je extra opletten bij je boodschappen. Ik eet zo min mogelijk tarwe omdat ik daar slecht tegen kan en heb zelfs 2 jaar geheel tarwevrij gegeten. Vleesvervangers vallen daardoor bijna allemaal af omdat daar vaak tarwe in zit om het aan elkaar te laten plakken. Dus geen tarwe en vegan gaat heel slecht samen omdat je dan eigenlijk niet meer kan eten dan wat de versafdeling te bieden heeft en dat is wel erg karig.
Fruit en groente is het beste wat je kunt eten.
Je dieet kan heel makkelijk bestaan uit aardappelen, rijst, tarwevrije pasta, bonen, fruit en groente.
Daarnaast gaat het natuurlijk om de levens van de dieren, zij lijden dag in dag uit.
Dat vind ik persoonlijk een makkelijk excuus, zeg dan gewoon ik wil geen vleesvervanger eten. IK ben zelf vegan en tarwe vrij, gaat prima. Je kan veel zelf maken met oa bonen/linzen/kikkerwerten en ´makkelijk´ temphe of tofu halen. Daarnaast zijn er veel vegan alternatieve die ook 100% plantaardig zijn, als je even zoekt vind je genoeg.
Hi serena, wat een leuk artikel! ik ben zelf ook vegan en eet ook geen geraffineerde suikers, ik miste dus ook de chocolade heel erg! bij de natuurwinkel verkopen ze vegan “melk” chocolade en vaak ook nog eens gezoet met mais/tarwe stroop. Is erg lekker, iets duurder dan een milka chocolade reep maar ook niet verschrikkelijk duur!
Succes met je missie om te minderen!
Ik ben zelf niet perse voorstander van een veganistisch of vegetarisch dieet. Voornamelijk omdat veel mensen het toch wel onderschatten hoe gevarieerd ze moeten eten om geen tekorten op te lopen. Plus veel vegan opties voor dingen zoals boter en mayo zitten dan weer vol met dingen die ik persoonlijk liever vermijd. Als ik ooit vegan zou gaan eten dan zou ik echt alleen onbewerkte producten gaan gebruiken, puur omdat dat het meest gezond is dan. Echter hecht ik teveel waarde aan mijn yoghurt en roomboter (en chocola, vooral chocola) om echt vegan te gaan worden. Ik kook wel vaak vegetarisch, maar vegan is voor mij een brug te ver. (En ik ben dol op honing, en slagroom, en leren schoenen, en hardgekookte eieren…)
En toen raakte ik afgeleid waardoor ik helemaal niet meer typte wat ik ook nog wilde zeggen. Namelijk dat ik ontzettend heb moeten lachen tijdens het lezen om Tim zijn reacties, echt heel leuk dat ie het niet doorhad! Herken zijn houding wel van mijn ex, dat was ook een geval van wat de boer niet kent, eet ie ook absoluut niet..
Supertof!
Leuk artikel! Ik ben zelf vegetariër, maar door De groene meisjes eet ik nu ook vaker vegan. Wat je zegt over uit eten gaan.. Zeker lunch is nog lastig, ook voor vegetariërs! Jammer 🙁
Met soepen trouwens ook uitkijken.. Sommige koks denken er niet bij na of ze vleesbouillon of groentebouillon gebruiken. Ik vraag het altijd even na!
Ik vond dit zo’n interessant artikel om te lezen (helemaal gelezen ondanks dat ie zo lang was en ik eigenlijk moet studeren haha). Ik ben de laatste tijd ook bewuster bezig met eten. Ik wil wat gezonder gaan eten en ook de vegan/vegetarische kant op gaan + meal preppen. Dit artikel heeft me zeker goede ideeen gegeven, dankjewel Serena! xo
Wat een leuk artikel! Tof dat je het geprobeerd hebt, en wat grappig dat Tim niks doorhad 🙂
En toch vraag ik me af of vegan zijn te doen is met mijn soja intollerantie. De groene meisjes zeggen dat het kan… maar het lijkt me vreselijk lastig! Maar hoe hilarisch dat je vent het niet door had. Ik heb gelachen hehe.
Ik ben vegan, kan wel gewoon soja eten, maar ik doe het eigenlijk nooit.
Ik gebruik havermelk, ik eet vrijwel geen vleesvervangers omdat ik daar geen begoefte aan heb.
Het enige wat ik van soja ‘gebruik’ is sojalethicine, maar dat zit alleen in bewerkte producten en die zijn sowieso het beste om niet tot je dieet te betrekken.
Wat ontzettend knap! Fijn dat het goed is gegaan i.c.m. la boyfriend. Ik ben heel benieuwd wat het de volgende keer gaat worden.
Een vegan lifestyle lijkt mij best nog oké, vlees zou ik zonder moeite kunnen laten staan, kip niet en boter denk ik ook niet. Oke het valt dus niet mee 😉
Wow, heftig lijkt me dit! Vooral omdat je het doet om te proberen en niet zozeer uit overtuiging. Moeilijk om dan niet te zondigen lijkt me 🙂 Tof experiment!
Ik vind het echt hilarisch dat je vriend niks doorhad en je ook gewoon lekker niks hebt gezegd. Volgens mij merk je minder snel dat het vleesvervangers zijn als je ze nooit eerder hebt gehad! Terwijl je misschien zou denken dat het andersom werkt. Heel leuk artikel! En het verbaast me elke keer weer hoeveel producten niet vegan zijn, terwijl je dat wel zou denken …
Ik vind het echt super knap dat je zo je best hebt gedaan dat zelfs je vriend het niet doorhad! Ik zit er nu over na te denken om ook meer op vegan over te stappen. Maar wel met echt vlees. Dit slaat nergens op natuurlijk maar ik schrik er wel van, allemaal troep in brood bijv. Vond het een heel leerzaam artikel.
Soms sla ik heel goede en interessante artikelen op bij favorieten, om bijv aan mn moeder te laten zien. Staat nu helemaal vol met links naar jouw site! Super goed bezig!
Grappig eigelijk mijn man is chef kok en proeft altijd een verschil zelf de kleine dingen ! Die zou daar zeker niet in trappen spijtig anders probeerde ik het ook leuk artikel
Wat grappig dat hij het niet door had! Ik moet zeggen dat het er allemaal ook erg lekker uit ziet. Dat vind ik vaak nog een beetje tegenvallen bij Vegan. Maar dit zou ik ook wel kunnen eten.
Serena wat een onwijs leuk artikel!! Dit is precies een artikel methet enthousiasme erin waarom ik je blog al zo lang lees. Toegewijd, volledig, origineel en met liefde en aandacht geschreven. Hilarisch dat je vriend niets door heeft gehad!
Ken je Gys op de Voorstraat? Ben er nooit geweest maar ziet er gezellig uit en volgens mij ook veel aandacht voor vega/vegan.
Even een andere vraag: waarom mensen er niet voor kiezen vlees en melk te eten begrijp ik. Maar wat is er tegen (biologische) eieren? Elke kip legt toch een ei? Daar is niks zieligs aan lijkt mij. Melk snap ik wel want daarbij halen ze het kalfje weg van de koe maar bij eieren begrijp ik het niet zo goed.
Auteur
hi Door,
GYS ken ik, maar ben ik niet zo’n fan van. Niet heel lekker en geen hele vriendelijke bediening, maar misschien was dat een momentopname. Voor vegans is het wel heel fijn!
Wat de eieren betreft, met biologische eieren is inderdaad niet zo veel mis. Ik zou het niet gek vinden als vegans deze eieren zouden gebruiken. Misschien eten veganisten ze ook wel, al kan ik me ook voorstellen dat anderen daar strenger in zijn en gewoon niets willen eten wat afkomstig is van een dier. Wat melk betreft, koeien die aan een melkmachine worden gekoppeld leven niet alleen in gevangenschap en hutje mutje, maar leven ook nog eens veel korter.
Wat is er mis met eieren; Kippen zijn tegenwoordig zo gefokt, dat ze elke dag een ei leggen. Dit is lichamelijk gezien erg zwaar voor een kip. Ze zijn dan al snel ‘op’. Ze leggen niet genoeg meer en zijn dan niet productief genoeg. Die kippen worden geslacht en als soepkip verkocht (er zit geen vlees aan). Er moeten dus nieuwe kippen komen. Voor elk ei dat uitgebroed wordt, is er 50% kans dat het een haantje is. Die zijn nutteloos en wordt vergast of versnipperd.
Vandaar dat vegans geen eieren eten. Vegans willen niet dat er voor hen dieren uitgebuit worden.
Auteur
hi Marloes,
ik heb het hier over biologische eieren van mensen die gewoon kippen in hun tuin houden, daar is toch niets mis mee? Daar komt geen dierenleed aan te pas. Als vegan zou je toch best zo’n ei kunnen eten?
Ha, gisteren nog bij GYS gegeten! Als ik er kom is de bediening altijd erg aardig, maar het eten verschilt naar mijn ervaring echt per wat je besteld. De vegan pinda-kokos soep is erg lekker!
Voor fellow vegans die in Utrecht wonen/komen:
Mr Smakers heeft nu als maandspecial een vegan burger (ook gisteren gegeten, ik was op dreef) en die is echt heerlijk!
Met de kip is misschien niets mis, maar wel met het haantje wat nutteloos is. Ook bij biologische eieren worden haantjes versnipperd, dus ook biologische eieren veroorzaken dierenleed. Maar veganisme gaat niet alleen over dierenleed. Veganisten willlen geen dieren gebruiken. Dus zelfs als de kip niet lijdt, maar haar slechts gebruikt voor de eieren, is dat niet veganistisch. Je gebruikt de kip om er zelf beter van te worden. Ik ben absoluut van mening dat kippen houden in de tuin veel beter is voor de kippen dan de legindustrie, maar dan nog zou ik ook die eieren niet eten.
De haantjes worden bij de biologische eierproductie alsnog gedood.
Heel leuk artikel! Ben benieuwd naar de volgende edities!
Ik heb een jaar veganistisch gegeten, maar ben inmiddels weer vegetarisch aan het eten. Ik eet sowieso geen melk en eieren (lust ik niet) maar kaas was echt mijn grote struikelblok. De kaas die ik eet is wel altijd vega en biologisch, maar stiekem zou ik wel weer vegan willen eten. Ik at veel gezonder en bewuster toen.
Mijn vriend was ook een echte vleeseter, maar sinds we samenwonen eet hij het bijna nooit meer.
Oh en voor melk geldt ook dat wen koe een kalf moet krijgen anders is er geen melk (net als bij mensen). De kalfjes worden na de geboorte weggehaald en de melk wordt voor mensen gebruikt ipv voor het kalf
Auteur
Maar als je gewoon eitjes zou kopen van iemand die een paar kippen in zijn tuin houd, dat is toch niet verkeerd? Mijn neef heeft een paar kippen en die leggen zo nu en dan eitjes. Hij verzorgt ze goed en ze lopen vrij rond. Ik zie zelf geen reden waarom je dit als vegan zou afslaan, mocht hij jou die eieren aanbieden bijvoorbeeld.
Een vriendin van mij heeft ook kippen, die we vaak krijgen. Ik eet zelf geen eieren (lust ze niet) maar mijn vriend eet ze wel. Voor de kippen wordt uitstekend gezorgd, dus ik heb er geen moeite mee:)
De eieren krijgen we, niet de kippen;)
Zelf haal ik mijn eieren het liefst van de locale kinderboerderij; daar worden kippen gehouden die genoegl ruimte hebben en het lootje leggen wanneer ze zelf willen.
Biologisch gehouden kippen worden ongeveer na 2 jaar geslacht, Wanneer de leg afneemt. Bij scharrelei-kippen is dat wat eerder.
Maar verder is het dus zo dat voor de ei industrie alleen de vrouwtjes nodig zijn. Herdoor gaan er jaarlijks 200 miljoen haantjeskuikens levend door de versnipperaar.
Voor de goede lezer: ik schrijf ook dat ik begrijp dat veganisten géén melk drinken.
Mijn moeder heeft kippen die een heerlijk leven hebben, vrij rond lopen, de restjes avondeten krijgen de volgende dag en begraven worden als ze natuurlijk dood gaan. Daarvan zie ik niet in waarom je dan geen eieren zal eten.
Bedank voor alle reacties!
Opzich is er dan niets mis met de manier hoe ze kippen behandelen, alleen zijn eieren (net als alle andere dierlijke producten) slecht voor je gezondheid (kijk Forks over Knifes als je hier meer over wilt weten).
In één ei zit net zoveel cholesterol als in in een big mac. Daarnaast is het inprincipe de ‘period’ van een kip. Veel mensen vinden dit onzin als ik dat zeg, maar het is en blijft een ongevrucht eitje.
Auteur
Hi Charlotte,
Ik vind dit artikel (met verwijzingen naar allerlei wetenschappelijke onderzoeken) erg interessant en als ik het zo moet geloven dan is een ei helemaal niet zo slecht en ongezond voor je: http://m.huffpost.com/us/entry/3499583
Buiten het feit of het wel of niet goed voor je is, maakt het mij persoonlijk niet uit dat het een onbevrucht eitje is. En als ik vegan zou zijn zou ik absoluut biologische eitjes eten. Zeker in het begin. Ik vind niet dat dit iemand minder vegan maakt. Maar ik weet dat de meningen daar over verdeeld zijn.
Maar als je als vegan eieren eet, ben je dus geen echte vegan…
Charlotte,
Wilde je graag even laten weten dat cholesterol echt niet zo ongezond voor je is hoor. Je moet natuurlijk niet overdrijven maar cholesterol is zeer belangrijk voor je lichaam! Het is namelijk de precursor van galzouten, die helpen vetten te verteren en op te nemen (die ook essentieel voor je zijn) maar ook van belangrijke hormonen.
Eieren zitten daarnaast vol nodige eiwitten dus je hoeft helemaal niet ‘bang’ te zijn een ei te eten. Ook een Big Mac zo af en toe mag trouwens ook wel 😉
Grappig dat hij totaal niks in de gaten had. Dus dat betekent dat je het goed voor elkaar hebt gebracht!
Ah, tof dat het gelukt is, en wat fantastisch dat Tim helemaal niks door heeft gehad, hihi! 😀
Ik ben aangenaam verrast door de hoeveelheid en variatie aan recepten je hebt kunnen klaarmaken als tijdelijke vegan. Ik dacht dat het veel moeilijker ging zijn! Ik heb zelf wel eens een tijdje vegetarisch gegeten (voor 40 dagen zonder vlees), maar zelf dat bleek dankzij de omgeving vaak moeilijk. Wel zo handig als je zelf kookt dan.
xx
Stoer dat je deze uitdaging bent aangegaan! Ook lekkere maaltijdinspiratie moet ik zeggen, vooral dat gerecht met saté klinkt heerlijk.
Wat betreft “Ungarischen Art”, het gaat om het woord “paté” op het rode balkje eronder. Ungarischen Art duidt aan dat het “op Hongaarse wijze” bereid is. 🙂
Heel knap van je! En superleuk om te lezen dat Tim het helemaal niet doorhad! Zo zie je maar weer dat je bij heel veel gerechten helemaal geen vlees ‘nodig’ hebt om toch lekker te kunnen eten.
Ik heb dit jaar als challenge om maximaal 100 dagen vlees/vis te eten (en áls ik het eet, dan een variant waarvan ik weet dat dierenwelzijn bovenaan staat, zoals rundvlees van een bevriende boer van ons – beter voor de dieren en vaak ook veel gezonder!) én daarnaast minimaal 1 dag per week volledig veganistisch. Ik vind vooral de veganistische dagen wat lastiger, maar ook daar zijn zó veel heerlijke gerechten in te vinden!
Overigens ben ik absoluut niet tegen het gebruiken van vlees of andere dierlijke producten, alleen staat de manier waarop er tegenwoordig wordt omgegaan met consumptiedieren en de gigantische massa waarin alles nu geproduceerd moet worden om aan de vraag te voldoen me heel erg tegen. Én de huidige productie is een flinke ballast voor het milieu. (Overigens heb ik toevallig afgelopen week examen gehad over alles wat te maken heeft met dierlijke productie, haha!)
Ik wil als tip meegeven dat mensen met een schildklier afwijking op moeten passen met het veel gebruiken van soja producten. Soja breekt namelijk jodium af in het lichaam dat mensen met een schildklier afwijking harder nodig hebben. Verder vind ik het wel interessant om te zien hoe je creativiteit erop los laat.
Wat gaaf dat je deze challenge bent aangegaan! Ik ben niet vegetarisch maar zou dit ook wel eens willen proberen. Enige probleem is dat mijn vriend altijd kookt en hij er ook niet zo om staat te springen.. Even bedenken hoe we dat gaan doen 😉 Het boek van de groene meisjes heb ik al in huis in elk geval!
Wauw supergoed van je Serena! Ik ben zelf nu anderhalf jaar vegan en weet nog dat het vooral de eerste 2 weken heel moeilijk was, maar daarna wordt het echt heel makkelijk, omdat je dan alle producten en vervangers kent 🙂
Je hebt bij de Superfair op de bilstraat in Utrecht trouwens veganistische kaas, voor op een pizza bijvoorbeeld 🙂 Heet Wilmersburger.
De mayonaise die je hebt gekocht was trouwens niet veganistisch, dat is alleen de mayolijn in een plastic pot, is wel vaker verwarring over 🙂
Anyway, superleuk om te lezen hoe iemand een weekje vegan ervaart! Ben benieuwd naar je volgende edities van deze serie!
x
Auteur
Shit je hebt gelijk, net even de mayo gedubbelcheckt en er zit melk in! Argh! Nou, als deze fles op is koop ik die in de pot! Thanks voor de tip en voor de andere tips!
Wat leuk dat je deze challenge gedaan hebt! Grappig dat je vriend niets doorhad, zo zie je maar dat het echt wel heel lekker is allemaal. Ik eet zelf een aantal maanden veganistisch nu en het wordt alleen maar makkelijker.
Wat een ontzettende leuke challenge en wat zien alle gerechter er heerlijk uit!! Voor mij zou deze levensstijl echter niet zijn weggelegd. Inmiddels liggen de jaren waarin in echt diep in mijn eetstoornis zat achter mij, maar een vegan lifestyle zou veel te triggerend voor mij werken. Weer van alles wat ik dan niet mag eten terwijl ik mezelf eindelijk dingen niet meer ontzeg.
Zalig! High five, Serena, goed gedaan! Ik vind het heel knap dat je een week lang dierlijke producten links liet liggen. Werkt best inspirerend hè, om dan eens vaker vegan te gaan. Zeker als we zo vaak heerlijke recepten en tips vinden bij de Groene Meisjes. 😀
Echt heel leuk om te lezen deze! Ik was zo benieuwd wat Tim zou vinden elke keer. Super leuk dat je dat gecombineerd hebt en dat hij het niet door had!
Ik houd zelf echt te veel van vlees en zuivel producten dat het mij nooit zou lukken en ik zou het eerlijk gezegd ook niet willen. Een week lang vegan gaat me ook te ver eigenlijk. Maar een week vegetarisch zou nog wel moeten lukken.
Je maaltijden zien er wel erg goed uit trouwens! Complimenten daarvoor nog! 🙂
Yay wat goed dat je dit hebt gedaan! Ik ben vegetarisch en gebruik ook geen koemelkproducten. Het is even wennen, maar uiteindelijk gaat het helemaal vanzelf. Goed dat je dit hebt gedaan!
Wát een ontzettend leuk artikel haha! Echt ik was zo enthousiast toen ik de titel las!! Trouwens, echt complimenten voor hoe uitgebreid en leuk je dingen beschrijft. Ik ben sinds kort vegan dus dit vind ik echt super interessant om te lezen (hoe andere mensen het meemaken in het begin), ook leuk hoe Tim niks doorhad haha!
Haha, hilarisch dat Tim het niet doorhad, en dat hij reageerde dat hij het echt niet wilde, maar het ondertussen al deed. Bewijst maar eens hoe lekker het gewoon kan zijn. Ik snap jouw standpunt heel goed. Ik word geen vegan of vegetarisch omdat ik vlees simpelweg héérlijk vind, maar ik ben me ook wel gaan beseffen dat elke dag vlees ook totaal niet nodig is. Voor 2016 was mijn goede voornemens minstens 1 dag in de week vegetarisch te eten, maar dat zijn er al twee geworden. Het is zo simpel en ook heel lekker. En eigenlijk zijn de keren dat je dan wel vlees eet, stiekem veel lekkerder omdat het ‘specialer’ is.
Waar heb je die Tartex chili & paprika gekocht? die ziet er inderdaad goed uit.
In verband met mijn allergie voor melk, ei, noten &vis kan ik ook veel items niet hebben & leef ik eigenlijk zo goed als vegan – alleen zonder vlees kan ik ook niet 😉
Auteur
hi Lisanne,
bij de biologische supermarkt hier in Houten, maar ik denk dat ze die ook gewoon online en bij EkoPlaza verkopen. En bij de Albert Heijn verkopen ze ook smeersels van Tartex!
Super!! Thanks voor je snelle reactie, ik ga vanmiddag gelijk even kijken!
Wil ik ook graag weten!
Echt een heel leuk artikel om te lezen serena! Ik heb ook wel eens gedacht om een tijdje vegan te gaan, gewoon om het te proberen. Maar ik ben ook écht een vlees liefhebben! Maar alles wat jij hebt gegeten ziet er heerlijk uit. Misschien moet ik er toch maar eens gewoon voor gaan! Een week is althans zo voorbij toch?!
Auteur
Precies! En met die gedachte is het veel makkelijker om überhaupt aan zo’n challenge te beginnen. Het was echt leuk en leerzaam om te doen en kan het echt iedereen aanbevelen.
Ik vind het heel tof dat je het wilt proberen.
Als je vegan wilt gaan eten is het belangrijk om te onthouden dat je het in de eerste plaats voor de dieren doet. Dit haalt mij altijd door de momenten heen als er iets lekkers is dat niet vegan is.
Ik was dól op vlees, kaas en anderen producten met melk en ei erin. Nooit geweten dat deze ‘simpele’ ingrediënten zoveel leed met zich mee brachten.
Yey wat goed van je Sereen, ik ben blij dat je deze week lekker hebt gegeten en dat je dit ook laat zien aan de lezers. Ik hoop dat deze week je motiveert om vaker vegan te eten. Als je meer ´snacks´ wil die vegan kijk kan je het best naar ekoplaza die hebben veel verschillende chocolade die met rijstmelk gemaakt zijn, of een keer een bestelling doen bij veggiedeli (maar die is wel iets aan de prijzige kant) . Heb je ´hot for food´ en ´mary´s test kitchen´ wel eens op youtube gezien? IK heb het idee dat dit echt kanalen voor jou zijn. Ze maken heerlijk vegan food wat ook een beetje(hoe zeg je dat) ´normaal´ is. Ach je moet maar gewoon kijken.
xxx
Auteur
hi Denise,
ik heb er niet eens aan gedacht om op zoek te gaan naar vegan chocola, ik dacht echt dat je dan alleen op pure chocola zou uitkomen, maar ook omdat ik wist dat ik na mijn weekje vegan weer gewoon ‘normale’ chocola kon gaan eten. Maar weet je, ik ga er zeker naar op zoek! En ik ga ook die YouTube kanalen eens checken, op jouw aanraden. Dankjewel voor alle tips!
The vegan corner is ook fantastisch!
Oh ja sinds een tijd ook helemaal fan van!
Grappig dat je vriend het helemaal niet door had! Ik zou het alleen kunnen als ik het heel graag zou willen. Maar of de motivatie er is om voor een weekje te leven als vegan, don’t think so.
Leuk dat je deze serie bent begonnen Serena. Ik kijk al uit naar jouw volgende een week lang…
Ik heb met veel plezier dit artikel gelezen.
Liefs Catharina
Super leuk verslag! Interessant om te lezen hoe je dit nou allemaal hebt gedaan,
en het inspireert om toch eens verder te kijken dan het ‘standaard’ vlees.
Ik moest ook erg lachen om je extra challenge, namelijk zorgen dat Tim er niet achter komt! Nu vindt hij misschien dat vegan ook lekker kan zijn :).
Ik ben ontzettend benieuwd wat je nog gaat testen, can’t wait!
Nu ik een speciaal dieet volg in verband met mijn psoriasis merk ik ook hoe moeilijk het is om koemelk en ei te ontwijken. En het allermoeilijkste is nog wel suiker. Want alle soya producten zitten vol met suiker en daar reageer ik nog wel het heftigst op. Echt heel lastig maar ik voel me zo veel beter door die dingen juist niet te eten.
Ik zat echt te juichen op de bank!!! Na elke maaltijd… zou hij het door hebben?? ik heb het hele artikel voorgelezen aan mijn vriend, die overigens wel met mijn gekke challenges mee doet. Vorig jaar 40 dagen zonder vis en vlees en zo veel mogelijk vegan vond hij ook een echte eyeopener! We vonden het allebei een super leuk artikel, goed dat je het hebt gedaan, hierdoor zullen vele beseffen dat vlees echt niet elke dag moet.
Auteur
Ah wat leuk dat jij en je vriend dat zo goed samen doen! Jeetje, 40 dagen zonder vlees en vis lijkt mij echt een uitdaging, wat knap! Ik besef inderdaad dat vlees en vis niet noodzakelijk is, zeker niet elke dag. En na zo’n challenge is dat besef alleen maar sterker geworden.
Super leuk om te lezen en om weer wat inspiratie op te doen! Ik eet zelf vegetarisch en koemelk vrij. Vooral die “brood smeersels” zien er goed uit! En mocht je nog eens vegan melk chocola zoeken… bijna iedere supermarkt verkoop wel chocolade met rijstemelk 🙂
Auteur
Is dat zo? Wat een goed nieuws! Welke merken zijn dat dan bijvoorbeeld?
Geen idee hoe het heet maar ze liggen in het natuurschap. De ah en hoogvliet hebben ze sowieso!
Auteur
Ja! Die Tartex Cremisso is echt een aanrader, ik ga nieuwe inslaan! Er is maar weinig vegan broodbeleg ben ik achter gekomen, je komt al snel uit op hummus, een spread van avocado of pindakaas. Dus die Cremisso spreads zijn echt een uitkomst!
Er is idd niet erg veel variatie voor op brood. Vaak moet je dan toch zelf iets maken. Heb je dit gewoon bij de supermarkt gekocht?
Auteur
Onze AH heeft wel wat smeersels van Tartex, maar juist die ene smaak die ik zo lekker vind hebben ze niet, die heb ik bij de biologische supermarkt gekocht.
Oke, dankjewel! Ik ga ook maar eens op zoek naar dat spul 🙂
Tofutti Cream&Smooth met herbs&chives vind ik een heerlijk smeersel. Het is een soort roomkaas gemaakt van tofu. Te koop bij biologische winkels, in het koelvak.
Maar als er geen ei in de pasta zit, waar wordt het dan mee gemaakt?
Auteur
ik heb hier penne die gemaakt zijn van griesmeel van harde tarwe en water. Maar de meeste droge pasta bevat geen ei, vooral die hele goedkope niet.
Ooh, zo! Weer wat geleerd. Geeft wel weer aan hoevaak ik droge pasta eet. :’)
Echt, gewoon, ge-ni-aal dat Tim niks gemerkt heeft! Heerlijk, fantastisch verslag! Ik eet ook niet vegan of vegetarisch maar eet wel bewust minder vlees en minder zuivel door blogs als die van Merel en Jamie. Ik doe het vooral omdat het gezonder voor me is.