Vandaag vond ik het weer eens tijd voor een €3 food challenge en ga ik een gerecht maken wat ik al heel lang met jullie wilde delen. Nasi Goreng (dit betekent letterlijk ‘gebakken rijst’) is één van mijn favoriete Indonesische gerechten. Bij ons thuis heeft papa het gerecht inmiddels geperfectioneerd, want die van hem smaakt zelfs beter dan die van mama (even ter verduidelijking, mijn vader is Nederlands en mijn moeder is Indisch).
Nasi Goreng is een ideale manier om je left over rijst te verwerken, maar ook zonder rijst van de dag ervoor is dit gerecht snel klaar en gemakkelijk te bereiden. Bovendien heb je er niet veel ingewikkelde, exotische kruiden voor nodig. Mocht je nog nooit Indonesisch hebben gekookt, geen nood, want nasi goreng is fool proof en zooooooo lekker!
Bekijk hieronder hoe ik nasi goreng maak;
Wat houdt de €3 challenge eigenlijk in?
De regels zijn simpel: doe voor maximaal €3 aan boodschappen en bereid hiermee een complete avondmaaltijd voor 2 of meer personen. Het is dus niet dat je voor €3 per persoon aan boodschappen kunt doen, het moet echt €3 in totaal zijn. Ook is het niet toegestaan om pasta, rijst, aardappelen of andere ingrediënten die je nog in huis hebt te gebruiken, je moet namelijk alles kopen. Het enige dat je niet hoeft te kopen zijn kruiden en specerijen of boter en olie om in te bakken. Met deze challenge wil ik jullie laten zien dat lekker koken echt niet altijd veel geld hoeft te kosten en dat je ook met een klein budget een gezonde, goede avondmaaltijd op tafel kunt zetten.
Boodschappenlijstje;
AH Basic – witte snelkookrijst €0,33
Lidl – gerookte spekjes €1,29
Albert Heijn – doosje met 4 vrije uitloop maïseieren €0,75
AH Basic zilveruitjes €0,15
Groenteboer – 1 middelgrote ui €0,15
totaal €2,97
Uit het kruidenkastje;
trassi (optioneel)
1 eetlepel sambal oelek
1 à 2 teentjes knoflook
zout
Recept;
Kook de helft van de rijst in een rijststomer of met een pan op het vuur. Snipper ondertussen de ui. Bak de helft van de spekjes knapperig in een grote wok, voeg de gesnipperde uitjes toe, gevolgd door trassi (optioneel), 1 of 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel sambal oelek (mag ook meer of minder, het is maar net wat je kunt handelen!) en breek als laatste 2 eitjes boven de pan, die je snel door elkaar husselt. Voeg vervolgens steeds kleine hoeveelheden van de rijst toe, die je mengt met het eimengsel. Net zo lang tot alle rijst is toegevoegd. Breng de nasi goreng eventueel nog wat op smaak met zout en serveer met zilveruitjes, komkommer en augurkjes voor wat frisheid.
Vegetarische versie;
Gebruik sambal zonder trassi, ook wel vegetarische sambal genoemd. Het merk Koningsvogel schijnt vegetarische sambal te hebben, maar check altijd de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen trassi in zit. Verder moet je de trassi en spekjes weglaten of vervang ze door kipstukjes (klein gesneden) van de Vegetarische Slager. Ook lekker, frituur kleine tofublokjes met een beetje zout, en meng ze op het laatst door de nasi goreng heen. Eventueel kun je er ook extra groente doorheen wokken. Kan nasi goreng ook vegan? Ik denk dat het erg lastig wordt, aangezien ei wel heel noodzakelijk is voor zowel de smaak als de smeuïgheid. Ik heb helaas te weinig verstand van vegan opties om met een goed alternatief te komen.
Dit nasi goreng recept is voldoende voor 3-4 porties, maar gebruik je alle rijst, alle spekjes en alle eieren dan heb je voldoende voor 6-8 porties. Lekker veel dus! Nasi goreng is dan ook een ideaal gerecht om te maken als je veel eters over de vloer krijgt, maar het is ook een heerlijk onderdeel van een uitgebreide rijsttafel. En zoals ik in het begin al aangaf, de perfecte manier om van je kliekjes rijst af te komen.
Until next time,
Serena Verbon
K heb al eens eerder gereageerd, nooit het recept geprobeerd maar wel altijd in mn hoofd gebleven. Gister left over rijst van maandag, lekker droog… en ineens dacht ik HEEE dat recept van Serena. Alle ingrediënten heb ik standaard in huis…Maken dus! Zo gebeurt en heel lekker! Thanks voor de tip =). Mocht jij het ook leuk vinden om “mijn” nasi een keer te gebruiken (naar Surinaams recept ;)…) kun je het recept op mn blog vinden =).
Ziet er niet onaardig uit, maar iets meer groenten zou het nog beter maken. Maar goed, dan is het heel budgetidee natuurlijk weg :p
Ik doe er altijd nog iets van kool (bijv spitskool), rode paprika en taugé bij. En zelfgemaakte pindasaus. En naast de spekjes ook nog kip. Maar dan is t geen budget versie meer 😉
Dit eten wij thuis ook maar dan nog met knakworsten in stukjes erdoor, heerlijk
waar is die 2 ons groenten wat je per dag moet eten
Je zegt het zelf al, ‘per dag’. Dus niet perse tijdens het avondeten :).
Lekker! Vind het niet echt een volledige maaltijd vanwege het gebrek aan groente, maar een simpele atjar van komkommer ofzo maakt dat wel goed.
Zou je een keer vegan willen koken? Je hebt een ontzettend groot publiek en het zou zo tof zijn als je dat zou kunnen inzetten om meer mensen op het pad van diervriendelijk/vega/vegan te krijgen. Ik zag een tijdje geleden je instagram post over dat je minder vlees/vis ging eten, ik zou het persoonlijk een heel toffe en dappere stap vinden als je bijv. 1 dag vegan zou eten per week of al een vegan recept op je blog te zetten. Misschien een keertje koken met de groene meisjes?
xx
xx
Auteur
Koken met DGM is sowieso een goed plan! Er staat in elk geval al één vegan recept online! Echt een superlekkere en één van mijn favoriete recepten van de afgelopen tijd: https://www.beautylab.nl/e3-challenge-rode-curry-met-linzen-en-aardappelen/
Aangezien ik contactlenzen draag, kan ik uien schillen zonder traantjes en zonder bril. Super handig dus! Ziet er lekker uit btw
Ziet er echt lekker uit!
Je kunt trouwens ook naar de ekoplaza voor eieren, bij de meeste filialen verkopen ze die namelijk los en kan je er dus zoveel halen als je wilt!
Bizar dat je zo’n lekker gerecht voor dat budget kan serveren. Lekker, gezond en nog lactosevrij ook!
Leuk!! 3 euro foodchallenge is mijn favoriet! Hoop dat ie weer vaker terug komt!
Wat leuk om budget maaltijden op tafel te zetten. Zeker voor mensen die wat krap bij kas zitten of gewoon studenten die ook niet veel te besteden hebben.
Leuk artikel!
Serena zou je wat vaker authentiekere Indische recepten met ons willen delen,zoals de nasi van je ouders? Ben echt gek op Aziatisch eten,vooral Indisch en Javaans.
Trouwens echt attent dat je extra tijd besteed aan reageren op comments!
Auteur
Oh, tuurlijk! Vind ik leuk om te doen! De hete eieren zijn altijd een hit, en ikan pepesan. Ik weet nog niet wanneer maar deze recepten staan op de planning vanaf nu ?
Jaaa super leuk!! Ik ben ook een gedeelte Indonesisch, maar heb van mijn opa en oma geen recepten mee gekregen. Lijkt me super om meer Indonesisch te kunnen koken.
Ik ben een rasechte hollander en grootgebracht met aardappels vlees en groente. Daar ben ik al tijden op uitgekeken hahahaha. Ik kook altijd recepten van kokkie slomo. Hemels! Zo trots ben ik dan, alsof ik het bij de toko heb gehaald! Hij schrijft duidelijk en ook nog eens hilarisch!!!! Echt een aanrader http://www.kokkieslomo.nl
Ahh wat leuk dat je ook met een vegetarische/veganistische optie komt! Ik denk dat je de ei zou kunnen vervangen door een blokje verkruimelt tofu, dat geeft precies de structuur van geroerbakt ei. Als je wat extra kruiden toevoegt, zoals kerrie, dan krijg je ook een beetje die ei smaak.
Auteur
Kijk dat wist ik dus niet, daarom ben ik zo blij met jullie comments! Ik ben erg benieuwd hoe de nasi smaakt op deze manier, het klinkt in elk geval heel logisch om het zo te doen! Dankjewel voor deze suggestie! Ps ik vind je naam leuk.
jij hebt je tanden laten bleken he overduidelijk
Auteur
Nope, maar bedankt voor je compliment!
en wat dan nog?
Crapp Serena, nu heb ik weer zin in nasi…
Oeh nasi, erg lekker recept! Leuk om te zien dat je een wat spontanere manier van filmen hebt, met gekke momentjes tussendoor en die bril op. Maakt het allemaal wat speelser, zeker leuk om naar te kijken 🙂
Ik ben niet zo gek op nasi goreng uit blik of uit een zak, maar deze zelfgemaakte zal ik vast en zeker wel lusten. Leuk budget receptje!
Auteur
Nasi Goreng… uit blik?! Ik wist niet eens dat zoiets bestond!
Ik vond laatst roti in blik, echt raar.
Auteur
Wow, maar echt! Hahaha!
Hmm dat ziet er lekker uit! =D
jammer dat er totaal geen enkele groente in verwerkt zit
Ziet er lekker uit! Ik zou het zelf zonder spekjes maken omdat ik geen varken eet, maar verder lijkt het mij zeker leuk om dit eens te gaan maken!
Auteur
Je kunt de spekjes gewoon weglaten, en dan wel iets zout toevoegen, of vervangen door kleine kipstukjes (of kipkliekjes van de dag ervoor ofzo!) 🙂
heerlijk nasi, sla dit recept ook maar even op 🙂 liefs soraya
Ziet er goed uit! Ik ben normaal nooit zo’n fan van nasi, maar deze versie ga ik maar een keer proberen! 🙂
Auteur
Ben benieuwd wat je er van vindt op deze manier! Leuke blog heb je trouwens. Ik heb boerenkool dus nog nooit met roquefort gegeten maar dat wil ik nu ook proberen, haha!
Yumm! Deze ga ik onthouden! Ik moest trouwens wel lachen om de intro van het filmpje haha xD
Auteur
Hij doet dat echt alllllltijd!!! Net als ik wil beginnen roept hij dat. Vindt hij grappig, haha! So annoying!! ?
Moet ik onthouden voor wanneer ik volgend semester terug op kamers ga en op het einde van de week blijkt dat ik geen geld meer heb. 😛
Lekker !! Dat is echt heel handig 🙂
Wat leuk gedaan!
Leuke challenge, ziet er lekker uit 🙂
Zo en dat voor €3,-! Ziet er lekker uit
Hm lekker, vooral met die zilveruitjes erbij!
Leuk idee om van je de restjes van de avond ervoor nog een maaltijd te kunnen maken. Zo hoeft er niks weggegooid te worden!
Liefs,
Eva
Auteur
Precies, say NO to food waste!
Makkelijk en goedkoop, ideaal als ik even krap bij kas zit met mijn studentenbudget!
Klinkt goed! Alleen de zilveruitjes zou ik vervangen voor wat anders, al zijn ze wel heerlijk goedkoop.
Auteur
Je zou ze kunnen vervangen voor een fris komkommertje? Is ook vaak maar €0,50 bij de groenteboer!
Wat ziet dit er heerlijk uit! Ik kan ook echt niet zonder mijn rijstkoker hoor!
Tip: Een pakje ontbijtspek in plakjes kost nog geen euro bij de Aldi/Lidl!
Auteur
hi Tessa Terena,
en dan, snijd je die plakjes in blokjes, bedoel je? Of aanbakken en dan boven de nasi goreng verkruimelen? Hoe moet ik dit voor me zien deze tip? 🙂
Gewoon alles uit de verpakking halen in 1 stuk en in blokjes snijden en dan net zo bakken als de spekjes 🙂
Auteur
Dat kan ook! Zijn ze nog krokanter ook 🙂
De euro 3 challenges zijn echt ideaal voor studenten als ik! Dankjewel 🙂
xx B
Ik kan het filmpje even niet bekijken maar lees het niet terug in het recept, nasi goreng vind ik echt lekkerder als je koude rijst gebruikt.. Ik laat dus (ook als ik dezelfde dag nasi maak van gekookte rijst) de rijst eerst afkoelen.. En natuurlijk kecap erin, enakkk!
Auteur
hi Shinta,
je hebt gelijk hoor! Ik vind nasi goreng daarom ook nóg lekkerder de dag erna, haha! Heb het net nog even opgebakken als ontbijt 😀
Haha jaloers.. doe mij een bordje nasi met een spiegelei 🙁
Ik ben zelf ook half Indisch en vind Indisch eten heerlijk! Bij mij is het andersom en is mijn moeder Nederlands, en maakt zij de nasi lekkerder haha.
Wanneer we een verjaardag hebben en iedereen blijft eten staat ook bijna altijd nasi op het menu, en anders is gado gado ons favoriet!
Auteur
Ah, wat grappig bij jou is het dus precies andersom! Wij houden ook heel erg van gado gado! 🙂
Jammmie, lijkt me heerlijk
Ziet er echt heel lekker uit! Ik krijg er gelijk trek van haha. Kan me haast niet voorstellen dat het voor zo weinig geld kan maar het is toch echt zo.
IK ben meer van het surinaamse koken met mijn Javaanse vriend maar… ik meng mijn eieren altijd los in een pan, k ben namelijk bang dat die anders alle kruiden (die boemboe van ui.sambal, trassi en kruiden) aan mn eieren zitten en mijn rijst wit blijft hahah…
Auteur
Hahaha, neeeeee, extra afwas! Maar daar hoef je echt niet bang voor te zijn hoor. Kijk maar naar mij, ik meng ze gewoon bij de rest en de rijst wordt prachtig egaal oranje! Wel meng ik steeds kleine beetjes rijst bij het mengsel, misschien dat dat helpt. Probeer het eens!
Hahahaha! Pannen afwassen is ook nog eens de ergste klus die er is, dus ik ga je tip zeker van harte nemen ;). Snel eens proberen. En idd, zeker lekker Surinaams eten, vind het ook leuk om te maken! Dit recept ga k van de week eens maken, lekker makkelijk snel en ook nog eens cheap. Komt mooi uit voor de overbrugging naar de 23e (payday) haha 😉
wat dacht je van een vaatwasser?
Auteur
PS. lekker hoor, Surinaams eten! 😀
dit ziet er erg lekker uit!!
Ziet er heerlijk uit! En inderdaad nasi kun je op veel manieren maken!