DIY: zelfgemaakte jam

Mijn moeder is de laatste tijd helemaal into de zelfgemaakte jam. Ze heeft zo'n 100 schattige glazen potjes opgekocht bij een imker en die moeten nu natuurlijk allemaal gevuld worden. Ze bedenkt ook hele leuke smaakjes, zoals apple/mint en sinaasappel/grapefruit. Ik heb er inmiddels zo'n stuk of 10 in de kast staan en ik bedacht me dat het wel leuk zou zijn om jullie te laten zien hoe je zelfgemaakte jam maakt. Het is namelijk erg makkelijk, zo gepiept en het is een leuk en attent cadeautje om weg te geven aan je loved ones.


Allereerst natuurlijk de potjes. Je kunt oude potten gebruiken (even etiket losweken) of nieuwe kopen, het belangrijkste is dat ze goed schoon en zo steriel mogelijk worden gemaakt. Vul een flinke pan (van 5 tot 10 L) met water en los daar 2 eetlepels soda in op. Breng het geheel aan de kook en gooi de potjes erbij. Goed uitkoken! Hierna nog even goed naspoelen met kokend water en ondersteboven laten uitlekken op een theedoek.


Dan de jam! Je hebt in elk geval vruchtensap, fruit en geleisuiker nodig.


Ik dacht dat je alleen jam kon maken van verse vruchten, maar je kunt ook jam (of eerder gelei) maken van vruchtensap, zo lang er maar geen andere ingrediรซnten aan zijn toegevoegd. Je kunt dus gewoon een pak biologische appelsap gebruiken om appelgelei van te maken!

Gebruik je vruchtensap dan zijn de verhoudingen:
– 300 ml sap (incl. sap van een halve citroen)
– 325 – 350 g geleisuiker

Gebruik je (verse) vruchten dan zijn de verhoudingen:
– 300 g vruchten
– 300 g geleisuiker
– sap van halve citroen

Citroenen bevatten veel pectine en dit zorgt ervoor dat het geheel zich tot een goed, stevig gelei vormt. Om een vloeibaar jammetje te voorkomen is het daarom raadzaam om er altijd wat citroensap bij te doen!

Goed, laten we beginnen! Voor sinaasappelgelei persen we eerst 300 ml verse jus d'orange.


Giet het sap in een pannetje op hoog vuur.


En voeg er de geleisuiker aan toe.



Blijf het mengsel goed roeren en breng het aan de kook. Het gaat lekker bubbelen en borrelen, maar dit hoort ook te gebeuren! Waneer het kookt zet je het vuurtje iets lager en kook je het nog 4 minuten door. Hierna is het klaar. Ja, echt!


Omdat mijn moeder en ik lekker aan het experimenteren waren hebben we niet alleen sinaasappelgelei gemaakt, ook wilden we aardbeienjam maken. Hiervoor moet je een handjevol aardbeien wassen (ze moeten niet zacht of beurs zijn, het moeten echt goede aardbeitjes zijn) en even wat kleiner snijden.



Doe de aardbeien in een pan en voeg hier geleisuiker en citroensap aan toe.


Zet het op het vuur en wacht tot de aardbeien vocht verliezen en het geheel langzaam in een papje veranderd.



Nadat dit 4 minuten heeft gekookt is ook deze jam klaar! Je kunt er voor kiezen om de stukken aardbei erin te laten zitten, of je kan er even kort doorheen jagen met de staafmixer voor een gladdere jam.

Nu is het tijd om de potjes te vullen. Wij vulden eerst een deel met de aarbeienjam..


En daar bovenop goten we de sinaasappeljam.


Duo-jam! Bestaat zoiets eigenlijk al? Waarom verkoopt Hero zoiets niet? Ziet er toch veel gaver uit zo! Zoiets als Duo Penotti, maar dan in jam-vorm.

Ok, als dit over een aantal maanden in de supermarkt ligt dan weet je: dat hebben ze van Beautylab ๐Ÿ˜‰


Wanneer de potjes gevuld zijn draai je het dekseltje goed dicht en leg je ze 5 minuten op de kop. Hierna kun je ze labelen! Ze zijn vanaf nu 12 maanden houdbaar.




Simpel, toch? Het is echt zo gemaakt, zeker wanneer je vruchtensap gebruikt. Maak ook eens wat 'spannende' combinaties, zoals sinaasappel munt, appel cranberry, ananas mango, appel kaneel, verzin het maar! Wanneer je je eigen jam maakt kun je natuurlijk eindeloos variรซren en smaakjes maken die ze in de winkel niet verkopen.

Volgende week is het trouwens Vaderdag. Ik weet niet of jullie vaders van jam houden, maar het is natuurlijk wel een leuk cadeautje wanneer hij zelfgemaakte jam op zijn bammetjes smeert voor op het werk. Ook erg leuk om een paar potjes bij het welbekende ontbijtje op bed te geven! Of maak een leuke ontbijtmand!

Hebben jullie wel eens jam gemaakt? En wat is jouw favoriete smaak jam?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

165 Reacties

  1. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ben er te lui voor :’)
    Zit nu in mn hoofd met idee van chocopasta met appel-kaneel jam combo

  2. Laura
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat leuk! Wij maken heel vaak zelf jam van de vruchten (appels, perziken, bramen, bessen etc) uit de tuin. Maar hier doen we meestal heel lang over! Zijn ook grotere hoeveelheden, maar dit is hartstikke leuk!

    In welke verhouding zou jij bijvoorbeeld appel-mint maken? Hoe weet je hoeveel kruiden of specerijen je eraan moet toevoegen? En moeten die ook meekoken? ๐Ÿ™‚

    I’m excited!

    Liefs,
    Laura

  3. Anouk
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Super leuk ik wou al een keer dit maken maar ik ga nu jou recept maken super leuk

  4. Annebeth
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Super leuk Serena!
    Dat ga ik thuis ook eens proberen!
    xoxo Annebeth

  5. Femke
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk!
    Mijn moeder maakt al sinds ik me herinner appelgelei van de appels uit de boom uit de achtertuin <3

  6. Simone
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik weet nog dat mijn oma vroeger de hele kelder vol had staan met weckpotten met oa.jam.
    Toen ik vorig jaar bij haar begrafenis was werd er een verhaal verteld dat er ook ooit twee nichtjes waren geweest die leuk dachten te zijn en alle weckpotten open hadden gemaakt met als resultaat dat alles bedorf. Ik zat uitgebreid te ‘aaaah-en’ bleek ik dat te zijn geweest. Oops, sorry grannie.

  7. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Hee.. een nieuwe layout! Wauw, echt mooi. en eigenlijk best een simpele layout zo op het eerste gezicht.

    Over de jam; mijn moeder maakt altijd zelf jam omdat we een eigen tuintje hebben waar we vanalles op kweeken. Alleen maakt ze altijd van bessen, en dat lust ik niet. Ik heb 4 van de 5 keer jam op mijn brood, maar dat is meestal supermarktjam.
    Deze jam ziet er wel lekker uit. Vooral omdat het duo is denk ik. Heerlijk!

  8. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk! Ik wist niet dat het zo simpel was.

  9. Lisa
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Vette layout

  10. Maaike
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk zeg! Mijn tante heeft een hele grote tuin waar ze altijd ook fruit in had, dus ik heb ook al talloze keren jam met haar gemaakt. Mijn deel van het maken als 6-jarige was dan voornamelijk in de pan roeren, maar dat maakt niet uit. ๐Ÿ˜€

  11. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Dit lijkt me echt superlekker! Ik hou wel van jam ๐Ÿ˜€

  12. Isabelle
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk! Ga ik ook een keertje maken.

  13. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik heb nog nooit zelf jam gemaakt, maar wil het zeker wel gaan doen!

  14. Valerie
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat een leuk idee van de duo-jam! Ik ga dit zeker een keer proberen. En ik wil ook graag nog even melden dat ik de nieuwe layout erg mooi vindt. Het enige minpuntje is dat de tekst ‘Beautylab’ en ‘Go beauty’ in de header van een hele lage resolutie lijken te zijn, het is een beetje korrelig.

  15. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    wat superleuk! ook een obsessie van mijn moeder… ze heeft ook al allemaal variaties, zoals rabarber-aardbei-manog, of aardbei-munt, druiven-speculaaskruiden (lekker voor als het vlakbij sinterklaas is, want het smaakt naar pepernoten hahaha) heerlijk (:

  16. Maria
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    De lay-out van je website is echt mooi geworden! Gefeliciteerd ๐Ÿ™‚

  17. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Uit de biologische winkel: Marmello Jammakers zonder conserveermiddel.
    jam maken zonder toevoeging van suiker. Het is een doosje met 2 zakjes geleerpoeder, voldoende voor 2 kg fruit. Er zit een uitgebreide gebruiksaanwijzing bij + recepten. de prijs ben ik kwijt, ik denk max. 2 euro?

  18. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Hahah!! Toevallig heb ik jam gemaakt met een project van Natuniek (biologie maar dan op de basisschool) een aantal maanden geleden. Jammer dat we geen aardbeienjam konden maken want die waren toch wat te duur. zo hebben we ananas, perzik en appel/kaneeljam gemaakt!! Aardbeienjam blijft toch m’n favoriet, maar sowieso hou ik niet echt van jam.. =( Maarjaa, hartstikke leuk artikel!!

  19. Jessica
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Superleuk dit ๐Ÿ˜€
    Je nieuwe layout is btw errug mooi geworden, lekker strak en simpel ๐Ÿ˜€

  20. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Dit moet ik zeker ook eens proberen, ziet er erg lekker en goed uit.

  21. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik lust alleen aardbeien light jam omdat hij niet zo gigantisch zoet is. ( Nog steeds zoet, maar niet tรฉ ). Mijn moeders maakte ook veel jam, maar die is รฉcht te zoet, brrr ๐Ÿ˜› \

    Die duo’s zien er geweldig uit zeg!

  22. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Hey! Ik zie net dat de lay-out van BeautyLab helemaal is veranderd! Leuk!

  23. michelle
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    ik heb nog nooit zelf jam gemaakt maar je moeder heeft het wel voor elkaar gekregen dat ik dat wel eens wil doen haha
    maar je moeder blogt sowieso altijd zo enthousiast dat opzich alles wel wil doen wat ik zelf kan maken. dat heb ik bij jou trouwens ook haha

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Hoi Michelle,
      dankjewel voor je compliment. Vroeger viel bij mij het kwartje ook niet altijd, totdat ik ineens bedacht dat ik zelf wel hoesjes kon naaien voor kinderdekbedjes en sloopjes en gordijnen en jurkjes, poppen, bloemstukjes etc. Het is niet alleen leuk om iets te kunnen, maar zelf doen is altijd voordeliger of lekkerder en laat je inspiratie groeien. En daar worden we blij van toch?

  24. Bo
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk artikel!
    Ik weet trouwens niet of ik de enigste ben met dit probleem,
    maar door de nieuwe lay out kan ik telkens het begin van het artikel niet lezen omdat dat overlapt ofzoiets. Weet niet of meer mensen dit hebben?

  25. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Mmmm, nu heb ik echt ontzettende zin om jam te maken, ziet er echt super lekker uit!!

  26. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Oeh dat ziet er wel leuk uit!

  27. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    mmmmm, dit is ideaal! Mijn oma maakt altijd heerlijke jam, vooral aardbeien, maar ook heerlijke combinaties. De lekkerste combi die ik van haar gehad heb, is aardbeien/bosvruchten/pruimen, echt hemels.

  28. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik eet nooit jam, maar dit is zo schattig. ‘Spread the love’ hihi!

  29. Dilara
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik maak ook altijd jam met mijn moeder, egt werkelijk godellijk! Je merkt al gauw verschil tusen zelfgemaakte en jam dat zowat chemisch smaakt uit de winkel hahaha! Leuk artikel

  30. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Echt heel leuk dit! Mijn moeder maakt ook graag zelf jam, en dan ruikt het hele huis zo lekker zoet.

  31. Puck
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Klinkt leuk, alleen ben ik niet zo van de jam, haha! Toch super leuk en misschien ga ik het wel een keer maken om weg te geven! Leuke nieuwe lay-out trouwens :D.

  32. Hilal
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    WOOOOW รญk vind je site zo mooi hรฉ mooier dan de vorige ! echt leuk ik vind je site nu veel en veel leuker niet dat ik de andere niet leuk vind maar soms is iets nieuws beter haha ๐Ÿ˜›
    Mijn moeder maakt altijd zelf jam dus ik weet al hoe ik het moet makeen hahaha

  33. Annika
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    wat leuk! mijn moeder maakt ook vaak zelf jam, maar het tweekleurenidee is heel leuk! moeten wij ook maar eens proberen! ๐Ÿ™‚

  34. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Grappig idee die duo-jam! Ben gek op zelfgemaakte jam, is echt zรณ lekker (niet te vergelijken met ‘gewone’ jam uit de supermarkt). Ik maak regelmatig jam (ik gebruik dan het liefst Geleisuiker Speciaal omdat deze minder zoet is).
    Mijn favoriete jammetjes zijn Mango-basilicumjam en Perenjam met speculaaskruiden (deze laatste is erg lekker voor de winter). Ik heb voor beide jams receptjes op m’n blog staan. Oh, en rabarberjam is ook zo lekker eventueel met aardbeitjes of framboosjes!

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Ik ga zo meteen op je blog kijken en mango’s lijken me ook wel wat, tegenwoordig zijn ze heel voordelig en basilicum staat in mijn kruidenkistje.
      Wij houden van zoet, dus daarom gebruiken we de normale geleisuiker.

  35. keinnaaa
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    hee serena!
    weet je wat ook een superlekkere combinatie is?
    rabarber met aardbei
    moet je echt proberen, lekker fris maar toch zoet.

  36. Cecilia
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk idee zeg! Ga ik zeker met mijn moeder doen. Mijn moeder en ik zijn dol op bakken! Dus het is elk week-end een smulfeest :3 Maar ik heb een vraagje!
    Kan je in plaats van geleisuiker ook gewone suiker gebruiken?
    dus gewoon wat fruit snijden en in een pannetje met ( gewone ) suiker en water gooien. Is dat mogelijk?

    Dankje voor het idee! Serena!! alvast bedankt! <3

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Dan moet er toch geleer poeder bij of fruit gebruiken met een hoog pectine gehalte. In citroen zit bijvoorbeeld veel pectine, vandaar dat er meestal nog een 1/2 citroen bij gaat. Verder moet je zelf de dikte bepalen en net zolang inkoken tot het dik genoeg is.

  37. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Oeh, ziet er erg lekker uit! ๐Ÿ˜€

  38. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat een geweldig idee!!

  39. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Meteen weer inspiratie voor een nieuw thema op werk (kinderdagverblijf), leuk!

  40. Lisanne
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Heerlijk. Mijn ouders hadden vroeger een grote tuin waar ze van alles verbouwden, we hadden altijd een overvloed aan aardbeien en als de pruimenboom het goed deed ook pruimen. Mijn vader maakte daar ook altijd zelfgemaakte jam mee, veel lekkerder dan het gemiddelde potje in de supermarkt.

  41. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk artikel!
    Balen dat ik gisteren alle aarbeien op heb gegeten ๐Ÿ˜›

  42. Roos
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    de nieuwe lay-out is heel leuk ! ๐Ÿ™‚

  43. Sara
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Heey wat een leuk idee. Ik vind jou altijd zo creatief met jou diy projectjes. Super leuk dat je dit met ons deelt. Is er ook een alternatief voor de gelei suiker, want ik eet eigenlijk zo min mogelijk suiker.

  44. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik heb het zelf nog nooit eerder gemaakt , maar dat ga ik toch maar eens doen ^^

  45. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat dachten jullie van rozenblaadjes jam?
    Gemaakt van mijn onbespoten geurige klimroos. Een kan vol blaadjes geplukt en in 3dl water gekookt, 20 minuten laten simmeren. Nacht laten trekken. De volgende dag zeven en weer aanvullen tot 3 dl. 1/2 citroen erbij + 350 gr. suiker.
    Resultaat: mooie roze/rode jam met subtiele rozensmaak. Heerlijk bij scones, op taart of een piepklein beetje op een toostje met franse kaas, voor dat vleugje zoet.

  46. Rianne
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat toevallig, ik was gisteren bij mijn oma en wat stond daar? Zelfgemaakte aardbeienjam! Ze vroeg toen of ik het mee wilde nemen maar dat heb ik niet gedaan, ik vond het er niet zo lekker uitzien omdat de aardbeien nog vrij groot waren (in de jam dus) nu heb ik wel spijt ๐Ÿ™ maarja misschien ga ik het zelf wel een keer maken. Heel leuk idee in ieder geval

  47. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Lekker! Dit doet me denken aan vroeger, mijn tante maakte altijd zelf jam van kruisbessen en bramen uit eigen tuin, yummie!

  48. San
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat leuk! Ik dacht dat het veel moeilijker was!

  49. margot
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Haha, wat leuk… Wij hebben een die hard gigantische pruimenboom in de tuin staan waar we ieder jaar gigantische hoeveelheden jam uit kunnen maken ๐Ÿ™‚ We sparen alle mogelijke potjes gedurende het jaar en dan bam ! It’s JAM time hun ๐Ÿ™‚
    Heel leuk artikel !

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Super! Buren verderop laten de pruimen gewoon op de grond vallen en verrotten, dat is zo zonde. Geef het dan weg zou ik zeggen.

  50. Josefien
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Dit komt echt gelegen!! Mijn moeder is volgende week zaterdag jarig, weet ik een leuk cadeautje!!!
    Nu nog het weten te maken zonder dat ze het doorheeft haha ๐Ÿ˜›
    Maar je zei ook dat je het met munt en kaneel kon doen enzo, moet je dat dan bij bijv. je aardbeienjam gooien?
    Zou je dat even kunnen uitleggen? ๐Ÿ™‚ Alvast bedankt!!
    Dit soort dingen zijn echt leuk btw <3
    XXX

    • margot
      9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Ja, je kunt een paar lepels kaneel of munt door de jam gooien (vlak voor dat je het in je potjes doet… Eventjes roeren en dan overgieten…).