Musthave DIY Beauty Ingrediënts

Zoals jullie weten post ik regelmatig een DIY beautyreceptje op de site. Ik heb jullie in dit artikel al laten weten waar je de ingrediënten zoal kunt kopen, maar het leek me ook nuttig om een soort verzamellijstje te maken met DIY musthaves. Eigenlijk is dat een soort lijstje met spullen die altijd handig zijn om in huis te hebben, mocht je even snel een DIY maskertje voor je huid willen fixen (terwijl de winkels bijvoorbeeld al gesloten zijn).

LEGEN-DAIRY!
Allereerst is het handig om iets van zuivel in huis te hebben, bij voorkeur yoghurt. Yoghurt omdat dit lekker lobbig en verkoelend is en een prima basis voor een maskertje; het zorgt dat het masker goed smeerbaar wordt. Naast yoghurt kun je natuurlijk ook gewoon melk, kwark, karnemelk, geitenmelk, creme fraiche of slagroom gebruiken. Het liefst geen zuivelproducten met toegevoegde suikers (dus geen Mona kwarktoetjes, griesmeel of Vifit met aardbeismaak). Hoe puurder, hoe beter. Waarom zijn zuivelproducten nice voor je huid? Ze bevatten alpha-hydroxy-acids, ofwel alfa-hydroxy-zuren, afgekort AHA’s. AHA’s exfoliëren dode huidcellen en zorgen dat de nieuwe, gezonde huid die tevoorschijn komt een goede pH balans krijgt. Of je huid nu vet of droog is, yoghurt (en andere zuivelproducten) helpen bij het herstellen van de pH-balans van je huid. De exfoliërende werking zorgt tevens voor een ultra zacht en diep gereinigd velletje!

Heb je een erg droge huid? Probeer dan eens creme fraiche!

Oh, honey!
Honing heeft van nature een antibacteriële werking en is dus huidzuiverend. Het is een vochtvasthouder en zorgt voor een gladde stralende huid die babyzacht aanvoelt!  Wetenschappelijk onderzoek heeft jaren later aangetoond wat die oude Egyptenaren al lang wisten: honing is sterk antiseptisch (dat betekend ontsmettend, het doodt bacteriën). Dit komt omdat honing een erg hoog gehalte suiker bevat en daardoor een erg hoge osmolariteit. Een oplossing zoekt altijd naar een soort evenwicht. Als er dus cellen van bacteriën in de honing zitten (en de cellen bestaan uit water, dus hebben deze een lagere osmolariteit) zullen de cellen water afgeven aan de oplossing, zodat de gemiddelde osmolariteit meer in evenwicht komt. De cellen verliezen echter zo veel water dat ze doodgaan.

Naast de hoge suiker concentratie produceert honing ook hele lage concentraties waterstofperoxide. Deze stof heeft ook een anti-bacteriële werking. Daarnaast bevat honing eiwitten afkomstig van de bijen. Deze eiwitten spelen bij de bijen een rol in hun afweersysteem. Bij keelpijn nemen we vaak thee met honing, of een verzachtend honingdropje. Honing is dus niet alleen anti-bacterieel, maar ook verzachtend. Tegenwoordig wordt er veel research gedaan naar honing in combinatie met wondheling. Ziekenhuizen en klinieken staan open voor dit soort natuurlijke wondermiddeltjes, wat in mijn ogen goed nieuws is.

Rock & Rolled Oats
Gemalen havermout staat bekend om haar egaliserende en verzorgende werking. Havermout eiwitten laten namelijk een beschermend laagje achter op de huid zodat deze niet uitdroogt. Havermout is echt een wondermiddeltje van de natuur. Iemand met een gevoelige, jeukende en trekkerige huid heeft al baat bij een handje havermout in een warm bad. Tevens maken rolled oats het masker wat dikker van structuur, waardoor het niet van je gezicht afdruipt.


GREASE LIGHTNING!

Er zijn bepaalde groenten en fruit die bekend staan om hun goede werking voor een vette, onzuivere huid;

    • Aardbei – Aardbeien zijn rijk in vitamine C (anti-oxidantische werking), zink, en bèta-hydroxy-acids (BHA) ofwel salicylzuur. Zink staat bekend om zijn wondhelende werking. Het lichaam heeft zink nodig voor de aanmaak van collageen, en collageen is weer nodig om wonden te helen, zoals uitgeknepen puistjes. Ook is zink een astringente stof. Een astringente stof vernauwt de porien, wat zorgt voor een fijnere huidstructuur. Zink zit vaak in acné skincare (Vichy Normaderm bijvoorbeeld) voor zijn olie regulerende en ontstekings remmende werking. Er bestaat slechts één soort BHA, dat is salicylzuur. Salicylzuur heeft dezelfde werking als alpha-hydroxy-acids (AHA), het enige verschil is dat salicylzuur olie-oplosbaar is en AHA water-oplosbaar. Dit houdt in dat salicylzuur tot diep in de poriën kan doordringen waar het opgehoopte dode huidcellen verwijderd – en dus toekomstige puistjes helpt voorkomen. AHA kan niet tot in de poriën doordringen en exfoliert dus oppervlakkiger. Ook zorgt salicylzuur voor een snellere huidvernieuwing, zodat (acné) littekens en rode vlekjes sneller zullen vervagen. Door al deze redenen is salicylzuur een goed ingredient in anti-acné produkten. De anti-acné middelen die je soms krijgt voorgeschreven door de huisarts zijn vaak vrij agressief. Omdat aarbeien van nature salicylzuur bevatten zijn ze een goed en vooral mild alternatief om acné te bestrijden.
    • Tomaat – De tomaat bevat lycopeen, een natuurlijke ontstekingsremmer. Puistjes zijn ontstekingen, ze zijn rood , dik en vervelend, soms zelfs pijnlijk. Het lycopeen uit de tomaat kalmeert je huid en verminderd de ontstekingsreactie. Roodheid en zwelling trekken hierdoor weg waardoor je huid er egaler uit gaat zien. Daarnaast bevat tomaat een overload aan vitamine C en A. Deze vitamines zorgen er voor dat je huid een mooie en gezonde gloed krijgt. Tomaten hebben adstringente (samentrekkende) eigenschappen. Je huid zal na gebruik iets strakker aanvoelen, maar je grote poriën zijn verdwenen! Hee, en waar is dat glimmende hoofd gebleven? Tomaten hebben tevens een matterend effect op de huid.
    • Citroen– Citroenen bevatten citroenzuur en AHA (alpha-hydroxy-acids) die de huid exfolieren en ontdoen van dode huidcellen. Citroenen hebben dus een reinigende werking. Ze schijnen zelfs effectief mee-eters te verwijderen omdat het citroenzuur de olien en vetten oplossen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van mee-eters in de huid. Citroensap heeft net als de tomaat een adstringente werking. Het maakt je gezicht minder shiny en trekt je porien samen, waardoor je een mooiere, egalere huid krijgt. Puistjes worden uitgedroogd. Citroen heeft een milde blekende werking. Ideaal als je gezicht acne littekens bevat, de citroen maakt je huid egaler.



DRY ME A RIVER!

Ook zijn er bepaalde groenten en fruit die bekend staan om hun goede werking voor een droge, vochtarme huid;

  • Avocado – Avocado’s bevatten volgens The Guinness Book of World Records de meeste voedingsstoffen, mineralen en vitamines van alle fruitsoorten ter wereld. Ze bevatten veel van de ‘goede’ vetten en ze zijn daarom uitstekend geschikt voor droog haar en een droge huid.
  • Papaya – Papaya bevat papaïne, een proteolytische (eiwit oplossend) plantenenzym. Hoewel dit dezelfde functie heeft als AHA’s (alpha-hydroxy-acids), namelijk het exfoliëren van de huid door het verwijderen van dode huidcellen, zijn enzymen vele malen effectiever. Ze maken de keratinelaag niet alleen los zoals de AHA’s, maar zorgen er voor dat deze laag simpelweg oplost en dus gewoon helemaal verdwijnt. Papayaextract, of papaïne, wordt dan ook vaak gebruikt in skincare die de huid weer laat stralen. Het maakt je huid zacht, glad en glowy!
  • Banaan – Bananenschil staat vooral bekend om haar geneeskrachtige werking; het verminderd de ontstekingsreactie (roodheid, zwelling) en zorgt dat infecties aan het huidoppervlak verdwijnen. Bananenschillen zijn echter ook ideaal als natuurlijk beautyproduct. Het zorgt voor een verbeterde huidstructuur en een egale teint. Bananenschil bevat een flinke dosis kalium en een aantal anti-oxidanten en mineralen die er voor zorgen dat de huid zich van nature hersteld. Om die reden worden bananenschillen vaak ingezet als DIY middeltje tegen allergien, insectenbeten, blauwe plekken en een geïrriteerde huid. Het kalmeert de huid, roodheid, zwellingen en jeuk verdwijnen en blauwe plekken verdwijnen sneller. De huid wordt zacht, soepel en oogt fris en gezond. Bananenschillen zijn dus hartstikke handy!
  • Mango – Deze tropische vrucht is niet alleen superlekker, ook heeft het een verfrissende en verjongende werking op de huid. Het houdt vocht vast en is daarom zeer geschikt voor een droge huid. Mango is heel rijk aan vitamine A. Deze vitamine stimuleert cel vernieuwing en maakt de huid soepeler. Na gebruik voelt je huid echt gladder en steviger aan.


Oils, Oils, Oils!
Voor DIY beauty is het ook altijd handig om een aantal oliën in huis te hebben. Olijfolie, zonnebloemolie, amandelolie, kokosolie en ricinusolie zijn oliën waar je gemakkelijk aan kunt komen via de supermarkt of drogist. Via internet of via een biologische supermarkt kun je de wat zeldzamere oliën scoren, zoals avocadoolie, druivenpitolie, arganolie en jojobaolie.

  • Avocadoolie – een wat kostbare olie die goed is voor alle huidtypen, maar voornamelijk wordt gebruikt voor een droge huid.
  • Ricinusolie – deze olie is wat stroperiger en staat bekend als één van de beste wateroplosbare oliën. Geschikt voor een vette huid, maar bij overmatig gebruik heeft het juist een uitdrogend effect. Gebruik dus met mate! Ricinusolie trekt vrij snel in de huid.
  • Druivenpitolie – wordt vooral gebruikt voor de vette en onzuivere huid, omdat het zo (super)snel intrekt.
  • Zonnebloemolie – deze lichte olie is goedkoop en niet-comedogeen (verstopt je poriën niet). Goed voor elk huidtype, maar met name de droge, gevoelige huid.
  • Amandelolie – vrijwel dezelfde eigenschappen als zonnebloemolie.
  • Jojobaolie – wordt vooral voor de droge, zeer droge, gevoelige en oudere huid gebruikt, maar is net als vrijwel elke olie geschikt voor alle huidtypen. Trekt redelijk snel in.
  • Kokosolie – dit is eigenlijk meer een soort vet, maar bij lichaamstemperatuur is kokosolie vloeibaar. Het is een vrij lichte olie en zeer geschikt voor de droge huid (en haar!). Trekt redelijk snel in.
  • Olijfolie – een wat zwaardere, vette olie. Trekt niet snel in. Geschikt voor de extreem droge huid.
  • Arganolie – bevat een grote hoeveelheid vitamine E (= anti-oxidant), vergeleken met olijfolie zelfs twee keer zo veel. Daarnaast reguleert argan olie je talgproductie; bij een vette huid verminderd het je talgaanmaak zodat je minder zal glimmen. Argan olie verminderd een geirriteerde en ontstoken (acné)huid, en mensen met eczeem en psoriasis schijnen veel baat te hebben bij deze olie. Geschikt voor elk huidtype. Arganolie trekt sneller in dan olijfolie, maar niet zo snel als druivenpitolie.


Natuurlijk zijn er veel meer soorten olie, groente en fruit waarmee je de heerlijkste beauty DIY recepten kunt maken, maar dit zijn wel zo’n beetje de basics. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben! Binnenkort komt er weer een leuk DIY filmpje online 🙂

P.S. Naast deze ingrediënten is het ook echt een aanrader om een kleine foodprocessor in huis te hebben, zoals de Magic Bullet. Grote keukenmachines doen het vaak niet goed bij kleine hoeveelheden dus voor DIY maskertjes is de Magic Bullet echt een uitkomst. Of, een staafmixer. Wat ook altijd handig is zijn kleine, lege flesjes en potjes. Die kun je vaak gewoon bij de drogist kopen, of bij Blokker, Xenos, Dille & Kamille. 

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

115 Reacties

  1. Angela
    16 januari 2013 / woensdag, 16 januari 2013

    Beste Serena,

    Wat een hoop goede informatie! Dank je wel!

    Kan je aub ook een masker voor een zeer droge huid als tips meegeven? Voor een zeer droog gevoelige huid met af en toe rode ontstekingen.

    Groetjes,
    Angela

  2. Suji
    2 september 2012 / zondag, 2 september 2012

    Hej
    Ik heb op je verkoop link in deze artikel gedrukt maar ik eindig steeds in “nothing found” error pagina. Zou je de link kunnen updaten?
    Dank je.

  3. 24 juni 2012 / zondag, 24 juni 2012

    Lieve Serena,

    Ik wil graag meer weten of natuurlijke producten en dus ook over de ingrediënten, heel fijn dus deze post!

    Heb jij hier een studie voor gedaan of lees je heel veel?

    Ik hoor graag van je,

    Liefs Lindy

    • Serena
      Auteur
      25 juni 2012 / maandag, 25 juni 2012

      Ik lees heel veel op internet en ik heb ook veel boeken hier thuis, verder heb ik moleculaire biologie gestudeerd en ben ik 5 jaar werkzaam geweest op een farmaceutisch laboratorium, wat ook een beetje helpt 🙂

  4. marloes
    21 maart 2012 / woensdag, 21 maart 2012

    Heeft een gezichtsmaskertje met broccoli eigenlijk ook nut? Als voedingsmiddel heb ik weleens begrepen dat dit een soort superfood is, dus wie weet zijn die stoffen ook goed voor je huid van buitenaf? Weet jij dat Serena?

  5. marloes
    19 maart 2012 / maandag, 19 maart 2012

    Handig en leuk artikeltje! Ik heb wel nog twee vragen:
    1) Hoe gebruik je een bananenschil voor je huid. Moet je hem dan in stukjes snijden of gewoon zo op je huid leggen en welke kant moet je er dan op leggen, de buitenkant of de binnenkant. Ik heb trouwens altijd gedacht dat er in bananenschil veel gifstoffen zitten die ongedierte tegengaan bij het verbouwen van bananen.
    2) Hebben soya producten dezelfde werking voor je huid als gewone zuivelproducten?

  6. 14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

    Super handig zo’n artikel! Ik heb een hele droge huid dus ik ga zeker eens een maskertje maken met creme fraiche!

  7. Daphne
    8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

    onwijs goed artikel!
    Veel goede info, waar we wat aan hebben.
    Ik ben ziek dus ga vandaag even lekker mijn masker samen stellen.
    xx

  8. Diana
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    suuuperleuk en ERG goed geschreven artikel!
    Hier hebben we teminste wat aan!

  9. Marloes
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Bedankt voor deze lijst! Enorm handig. Volgens mij kan ik mijn ontbijt zo op mijn gezicht smeren trouwens 😀 (kwark met honing, banaan en noten).

  10. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Handig dat je alles bij elkaar gezet hebt!

    Liefs, Mariette

  11. Annika
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    leuk zeg! al die DIY’s zijn echt geweldig! ik zal toch maar eens met die yoghurt gaan experimenteren… iedereen is zo enthousiast!

  12. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Dit is echt een superleuk artikel, krijg meteen zin om in de keuken maskertjes te gaan maken! Yoghurt is inderdaad zooo fijn om op je huid te gebruiken!

  13. Sara
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Wat leuk!! Ik ben gek op DIY! Zo handig en ook leuk! Eerst kocht ik altijd maskers, nu niet meer. Ik maak ze zelf! Heel leuk Serena! Ik gebruik de laatste weken deze: melk, citroen, kekerbloem (zoiets, ik weet niet hoe t heet, maar dat kun je vinden in toko’s) en een beetje haldi (zou niet weten hoe je dat zegt in het nl of Engels, maar t is een kruid uit Azië geloof ik, India ofzo, t is geel). Ik gebruik dit 2x per week, al 6 weken ofzo en m’n littekentjes en pigmentvlekjes zijn nu veeel minder zichtbaar!

    • Sara
      7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

      Ik zoek dat wel uit, hoe t heet =D

      • Sara
        7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

        Oke.. Het is dus keker bloem en kurkumapoeder! Net ff opgezocht!
        – 1 eetlepel keker bloem
        – 1 theelepel kurkumapoeder
        – halve citroen persen ( dit kan je ook weglaten)
        – melk/yoghurt om alles smeuïg te maken
        Hoppa! Smeren die handel! 15/20 min wachten en afwassen met lauwwarm water. Helpt ook bij acne!

  14. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    LEGEN -wait for it- DARY. Haha, de ‘titels’ zijn heel erg leuk. Oh, honey! Kijk je ook HIMYM? 🙂 Ik vind DIY’s heel leuk, niet veel blogs hebben dat. Ga maar gewoon zo door hoor, naar mijn mening. 🙂

    • Serena
      Auteur
      7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

      Natuurlijk heb ik dat van HIMYM! 🙂
      SUIT UP!

  15. Karin
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    En je kunt er ook nog een lekker ontbijtje mee maken haha!
    Hmm Yoghurt, honing, havermout, aardbei!

  16. Lotje
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Kleine opmerking/vraag: ik neem aan dat je biologische producten gebruikt als je bijv. gebruik maakt van de schil? Ik kan me voorstellen dat bestrijdingsmiddelen niet erg goed voor je zijn.. Ik ga binnenkort maar eens zo’n zelf gefabriekt maskertje proberen, al vind ik het best een raar idee om “eten” op mijn hoofd te smeren 🙂

    • Serena
      Auteur
      7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

      je gebruikt dan de binnenkant van de schil en sowieso denk ik dat je fruit altijd beter kunt wassen, of je nu schilt of niet.

  17. Floor
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Ik heb onlangs een kleine blender kunnen redden die mijn moeder wilde weggooien! Erg handig voor al jouw DIY tips indd

  18. Milou
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Heel handig artikel!
    Ik eet de laatste tijd vaak avocado en heb het idee dat mijn huid vetter is geworden (ik heb van mezelf al een vrij vette huid). Zou het dan ook van binnenuit kunnen werken denk je?

  19. Dee
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Keileuk!

    Als je net wat meer bang for your buck wil hebben wat betreft honing zou ik manuka honing aanschaffen.

    Het zou meer actieve stoffen hebben. Het is dan ook duurder als normale honing.
    Ik gebruik het zowel als masker als in smoothies.

    Het is in ieder geval bij de tuinen verkrijgbaar.

  20. Jonna
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Wat een handig artikel! Echt zo’n artikel dat je nog heel vaak gaat gebruiken om even weer wat informatie op te zoeken over bepaalde producten.

  21. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Handig artikel zat al een tijdje na te denken over een foodprocessor misschien ga ik het maar eens doen.

  22. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Ik scrollde een beetje door Bloglovin’… Oh, DIY! Ik ben dol op deze artikelen. Heel informatief. Weet ik ook eindelijk waarvoor ik dit allemaal op mijn gezicht smeer 😉

  23. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Wat een handig artikel, thanks! 🙂

  24. Steffi
    7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

    Heel leuk artikel, maar ik ben bang dat dit alles al in mijn mond verdwenen is voor ik het op mijn gezicht kan smeren;) Wel gebruik ik elke dag kokosolie voor mijn lichaam en gezicht (heb wel een droge huid) en iedereen verbaasd zich er altijd over hoe zacht mijn huid is, het werkt echt geweldig! Ik gebruik het ook soms als haarmasker, maar ik vind het moeilijk om het er helemaal uit te wassen daarna.

  25. 6 maart 2012 / dinsdag, 6 maart 2012

    Super handig dit artikel! Ik vind je DIY altijd enorm leuk en ben er fanatiek mee bezig om ze ook te doen. Mijn moeder wordt er altijd weer gek van als ik jou DIY heb gelezen want ik wil meteen de spullen in huis halen!
    Ben benieuwd naar het filmpje

  26. Simoon
    6 maart 2012 / dinsdag, 6 maart 2012

    Leuk artikel! Vind jouw DIYs juist altijd erg gaaf.
    Ik zou graag een keer een artikel zien met haarmaskers! Het liefst ook iets met niet al te veel proteïnen. Haar met een gebruiksaanwijzing… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *