Dit nieuwe serum vult je rimpels op van binnenuit

Hoewel ik sinds mijn puberjaren altijd een gemengd tot vette huid heb gehad, moet ik zeggen dat het de laatste tijd best droog aanvoelt, vooral na het douchen. Logisch, want ik ga ook alweer langzaam richting de 36 jaar, en dat merk ik onder andere aan dit soort subtiele verschillen in mijn huid. Het nieuwe L’Oréal Paris Revitalift Filler 1.5% hyaluronzuur serum kwam dus als geroepen!


Vorig jaar heb ik de Revitalift Filler hyaluronzuur ampullen getest en deze waren echt top. Dit kuurtje duurde 7 dagen en ik merkte tijdens het gebruik dat mijn huid er met de dag gladder, gehydrateerder en veerkrachtiger van werd. Een kuurtje van een week is ideaal voor wanneer je huid even een oppepper nodig heeft, maar wat als je huid zo droog is dat het eigenlijk IEDERE dag een hydratatie boost kan gebruiken? In dat geval gebruik je een serum.

Wat is het verschil tussen een dagcrème en een serum?


Wat je meteen zal merken is een verschil in textuur. Een dag- of nachtcrème is doorgaans lekker romig en ondoorzichtig, maar een serum is veel dunner, lichter en doorzichtiger. Een serum is zelfs zo vloeibaar dat het niet op dezelfde manier verpakt kan worden als een crème, en daarom wordt het vaak in ampullen of in een flesje met een pipet verkocht. Vanwege de lichte, waterige (en soms ook wat gelachtige) textuur trekt een serum razendsnel IN de huid, terwijl een crème vaak ook nog een voedend laagje OP de huid achterlaat.


Als laatste verschil bevat een serum over het algemeen een veel hogere concentratie aan actieve stoffen in vergelijking met een crème. Mocht je dag- of nachtcrème dus niet (meer) toereikend zijn voor je huid (bijvoorbeeld omdat je huid is veranderd door ouderdom, hormonen of het weer) dan kun je een éxtra stap toevoegen aan je skincare routine, door een serum te gebruiken. Een serum breng je aan voor je crème. Dit kan voor je dagcrème zijn, maar ook voor je nachtcrème, of voor beide. Het is maar net wat jouw huid op dat moment nodig heeft.

Er zijn ook mensen die een vrij vette huid hebben en voor wie een crème doorgaans te vol is. In dat geval kan een serum op zichzelf ook al voldoende zijn. Maar, over het algemeen, is het beter om een serum met een crème te combineren om zo te zorgen voor een optimale hydratatie van je huid.

Wat is hyaluronzuur?


Het actieve ingrediënt in het Filler Serum is hyaluronzuur. Maar wat is dit nu eigenlijk? Hyaluronzuur is een polysaccharide (een hele lange suikerketen) dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Hyaluronzuur is sterk waterbindend; één molecuul kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. Het doet dienst als schokdemper en smeermiddel voor onze gewrichten, zenuwen, haar, huid en ogen.

Hyaluronzuur komt met name voor in onze huid; zo’n 50% van alle hyaluronzuur die ons lichaam bevat bevindt zich in de ruimte tussen collageen en elastine, in het bindweefsel. Hyaluronzuur is een lobbige, jellyachtige substantie die onze huid veerkrachtig, zacht en soepel houdt. Of nou ja, voor enige tijd. Wanneer je ouder wordt (en dit begint al wanneer je eind 20, begin 30 bent) produceert het lichaam namelijk steeds minder hyaluronzuur, wat leidt tot een drogere, minder veerkrachtige huid met fijne lijntjes en rimpels.

Micro- en macrohyaluronzuur moleculen


Gelukkig kunnen we het tekort aan hyaluronzuur aanvullen door skincare te gebruiken. Nu zijn de moleculen van hyaluronzuur eigenlijk TE GROOT om tot diep in onze huidlagen door te dringen, dus hoe kan dat tekort in onze huid dan op de goede manier worden aangevuld? Het is researchers gelukt om hyaluronzuur te verkleinen (even simpel uitgelegd, door het in kleinere stukjes te knippen) waardoor het WEL tot in diepere huidlagen kan doordringen. Op deze manier kan het de huid hydrateren en dus veerkrachtiger maken van binnenuit, wat resulteert in het verminderen van rimpels en fijne lijntjes met een blijvend resultaat.

Ongeknipte hyaluronzuur vormt door de grote molecuulformule een beschermend laagje op de huid. Hierdoor worden fijne lijntjes en rimpels direct minder zichtbaar, alhoewel dit effect slechts tijdelijk is. Het laagje voorkomt tevens dat er te veel vocht uit de huid aan de lucht verdampt, en heeft dus een hydraterend effect. Ook maakt het je huid lekker zacht en soepel.


Zowel micro- als macrohyaluronzuur hebben dus een positief effect op de huid. Wanneer je deze twee combineert in één product pak je het probleem van twee kanten aan; zowel van buitenaf als van binnenuit. Dit is naar mijn mening de meest effectieve manier om hyaluronzuur te gebruiken in skincare.

Hoe kom je erachter of een bepaald skincare product hyaluronzuur van verschillende molecuulgroottes bevat? Als dit het geval is wordt het duidelijk vermeld op de verpakking (het maakt het product namelijk beter, dus logisch dat de fabrikant dit graag wil vermelden). Staat het niet specifiek aangegeven? Dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat er alleen gebruik is gemaakt van ongeknipte hyaluronzuur.

L’Oréal Paris Revitalift Filler 1.5% hyaluronzuur serum


Het nieuwe Filler Serum van L’Oréal Paris bestaat uit een vrij hoge concentratie van 1.5% hyaluronzuur. In dit serum wordt gebruik gemaakt van zowel micro- en macromoleculen hyaluronzuur, wat het dus een zeer effectief hydraterend serum maakt omdat het fijne lijntjes en rimpels van zowel binnen- als buitenaf aanpakt.

Ingrediëntenlijst:

Op de verpakking staat dat je 2-3 druppels nodig hebt en dat leek me eerst vrij weinig, maar omdat de textuur zo waterig en gelachtig is en erg gemakkelijk uitsmeert over de huid, blijkt dit meer dan voldoende. Met 3 druppels heb ik zelfs nog genoeg over voor hals en decolleté!


Tijdens het aanbrengen vond ik de textuur ietwat aan de plakkerige kant, maar gelukkig trekt het razendsnel in (binnen 10 seconden, misschien zelfs sneller) en daarna is er niets meer van dat plakkerige te zien of te voelen. Ook gedurende de dag zorgt dit serum niet voor (overmatige) glans op mijn T-zone. Mijn huid voelt juist SUPER zacht en glad aan en ziet het er ook meteen lekker ‘plump’ uit.

Zelf gebruik ik dit serum eenmaal per dag, voor mijn dagcrème, maar je kunt het natuurlijk ook tijdens je avondroutine gebruiken. Omdat dit serum mijn huid zo glad en ‘vol’ maakt vind ik het overdag juist fijner, omdat ik merk dat mijn make-up hierna ook veel mooier aanbrengt.

Ik was al zeer te spreken over de Revitalift Filler hyaluronzuur ampullen en ook over dit nieuwe Filler Serum ben ik enthousiast. Hij doet wat ‘ie moet doen, namelijk hydrateren met hoofdletter H, en ik vind het een groot pluspunt dat dit van twee kanten gebeurt. Je ziet onmiddellijk effect (altijd fijn), maar ook op de langere termijn pakt het een droge huid aan met blijvend resultaat. Na verloop van tijd zal je merken dat rimpels en fijne lijntjes als het ware van binnenuit worden opgevuld.


Het Filler Serum is geschikt voor mensen van eind 20/begin 30, of eigenlijk voor iedereen die wel een hydratatieboost kan gebruiken. De adviesprijs van het Filler Serum is €31,99 maar het is nu tijdelijk verkrijgbaar met 50% korting via Wehkamp.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat meer te weten te komen over hyaluronzuur, wat het verschil is tussen een serum en een crème en waarom een serum met verschillende molecuulgroottes hyaluronzuur zoveel meer effect heeft.

Heb jij last van een droge huid, rimpels en fijne lijntjes? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

12 Reacties

  1. 12 juli 2020 / zondag, 12 juli 2020

    Hmm, dit zou ik ook wel eens willen proberen, al is het wel wat duurder dan mijn normale serums 😉

  2. Ghyslaine
    2 juli 2020 / donderdag, 2 juli 2020

    Hi Serena!

    Ik geniet altijd van deze artikelen en vind ze altijd ontzettend leerzaam. Ik ben altijd erg geïnteresseerd in skincare en momenteel bijvoorbeeld bezig met het opbouwen van een routine waarin ik gebruik maak van The Ordinary. Heb je daar wel eens serums van gebruikt?

  3. Nienke
    1 juli 2020 / woensdag, 1 juli 2020

    Vanaf welke leeftijd raadt je dit product aan? Ik ben nu 30 maar heb nog weinig rimpels, wel wat lijntjes.

  4. lili
    26 juni 2020 / vrijdag, 26 juni 2020

    Hoi, helaas mis ik bij dit artikel wat meer diepgang/informatie. Hyaluron zuur moleculen bestaan inderdaad in verschillende groottes: klein (≤ 5000 Dalton), midden (60-800 kDa) en groot (> 800 kDa. Ik ben benieuwd welk formaat l’Oreal gebruikt in hun serum. L’Oreal laat ook niet weten door welke huidlagen de kleinste moleculen dan gaan. Op hun website staat: ‘penetrate into skin’s surface layers’ (lekker vaag…en goedgekeurd door de marketing afdeling). Binnen de wereld van de huidwetenschap bestaat er de “500 Dalton skin rule for skin penetration”. dit betekent dat moleculen circa > 500 Dalton niet door de hoornlaag van de epidermis van de huid kunnen. Je wilt misschien ook niet dat deze kleine hyaluronmoleculen naar de dermis laag van je huid gaan aangezien hyaluronzuur fragmenten (met een laag moleculair gewicht, 200 kDa) bekend staan om de expressie van ontstekingsgenen aan te wakkeren en een immuun respons kan triggeren.
    Genoeg stof en artikels om hier verder over na te denken 🙂

    Over hoe dit serum rimpels van binnen uit (via de dermis??) wil aanpakken laat ik maar voor wat het is 🙂

    • RT
      30 juli 2020 / donderdag, 30 juli 2020

      Ik lees op lorealparisusa.com:
      “This pure hyaluronic serum scientifically blends 0.5% high molecular weight Hyaluronic Acid and 1% low molecular weight Hyaluronic Acid for best results.”
      Ik lees op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6719050/
      “low-molecular-weight (LMW HA, MW 10–500 kDa) and high-molecular-weight (HMW HA, >500 kDa)”.
      Dat wil dus zeggen dat de low-molecular-weight HA die door Oreal gebruikt wordt alleen in de hoornlaag werkzaam is. Kun je dus met een gerust hart smeren. Valt niet onder de HA fragmenten die voor ontstekingsproblemen kunnen zorgen.

  5. Sandra G.
    26 juni 2020 / vrijdag, 26 juni 2020

    Wat ik trouwens heel jammer vind is dat (heul) vroeguh als ik een reactie gepost had, kon aangeven dat ik een melding zou krijgen als er een antwoord op kwam.
    Ik mis dat echt wel.

    Kwam namelijk toevallig bij een oud artikel een reactie van iemand tegen van maanden geleden, en vond het toen best vervelend dat ik daar nooit op terug gereageerd heb. Of als jijzelf gereageerd hebt op een vraag.

    Gaat die mogelijkheid ooit nog terugkomen, denk je?

  6. Sandra G.
    26 juni 2020 / vrijdag, 26 juni 2020

    Hi Serena, dank je wel voor je uitgebreide uitleg weer.
    Je schrijft: “Hoe kom je erachter of een bepaald skincare product hyaluronzuur van verschillende molecuulgroottes bevat? Als dit het geval is wordt het duidelijk vermeld op de verpakking (het maakt het product namelijk beter, dus logisch dat de fabrikant dit graag wil vermelden).”
    Waar en hoe staat het dan bijvoorbeeld op dit serum vermeld bij de ingrediënten, en dat ze opgeknipt zijn?
    Of zit ik er enorm overheen te kijken? Thanks!

  7. Diana
    25 juni 2020 / donderdag, 25 juni 2020

    Leuk artikel! Ik vind hyaluronzuur ook echt een fijne vochtinbrenger. Zelf gebruik ik die van The Ordinary, die kost 1/3 van wat deze kost en heeft een hoger percentage hyaluronzuur, heb alleen geen idee welk formaat die moleculen hebben. Overigens heeft topisch aangebrachte hyaluronzuur volgens mij geen bewezen langetermijneffecten(ik heb ze althans niet kunnen vinden, jij wel?) Het hydrateert zolang je het gebruikt, in die zin snap ik de vergelijking met lippenbalsem wel. Misschien ook eens iets schrijven over langetermijn-antiveroudering zoals retinol of vitamine C?

  8. Merel
    23 juni 2020 / dinsdag, 23 juni 2020

    Ik vraag met met dit soort producten altijd af of je huid ‘verslaafd’ raakt aan een serum. Of, als je het niet meer gebruikt, je huid er slechter aan toe is dan in het begin, als je snapt wat ik bedoel. Ik ben echter totaal geen expert, dus misschien dat jij daar meer uitleg over kan geven, Serena?

    • Lydia
      23 juni 2020 / dinsdag, 23 juni 2020

      Hoi Serena, even off topic. Wanneer daar bij anderen ook behoefte aan is zou je dan weer eens wat van je kookkunsten kunnen delen? Vandaag heb ik het lievelingskostje van mijn man weer gemaakt: saté met de zoetzure komkommertjes. Ik snap natuurlijk dat je het druk hebt met je 2 mooie jongens. Niet geschoten altijd mis 😉

      • Serena
        Auteur
        24 juni 2020 / woensdag, 24 juni 2020

        hi Lydia,
        het delen van Indofood video’s via IGTV op Instagram staat hoog op mijn lijstje! Heb je mijn andere Indofood recepten al eens geprobeerd?

    • Serena
      Auteur
      24 juni 2020 / woensdag, 24 juni 2020

      hi Merel,
      ik begrijp je vraag, net zoals een ‘lippenbalsem verslaving’ bedoel je toch?
      Het verschil is alleen dat naarmate we ouder worden we hyaluronzuur (wat van nature voorkomt in onze huid) verliezen en dat we dit eigenlijk alleen met skincare (of een daadwerkelijke filler) weer kunnen toevoegen. Van verslaving is dus niet echt sprake, het is meer het aanvullen van een tekort waar je huid je dankbaar voor zal zijn (en zeker omdat je huid dit niet zelf kan oplossen). Je huid zal na gebruik niet slechter zijn dan daarvoor, maar zodra je stopt gaat je huid uiteraard wel weer naar de oorspronkelijke staat. In zekere zin raak je er dus wel aan verslaafd (want je wilt dat plump huidje behouden), maar het is niet zo dat je huid in een vicieuze cirkel belandt en je dus per se MOET blijven smeren. Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *