Dit is waarom actieve kool geweldig is voor je huid

Actieve kool is een geweldig en veelzijdig product. Het wordt gebruikt in zuiverende filters (mijn Bosch theemachine bevat bijvoorbeeld zo’n filter, en tijdens de Eerste Wereld Oorlog werd het gebruikt als filter in gasmaskers), het wordt ingezet om water en bodem te reinigen en in het ziekenhuis gebruikt men het niet alleen om diarree mee te bestrijden, maar wordt het ook ingezet bij patiënten met alcoholvergiftiging, een drugs overdosis of andere vergiftigingen zoals slangen- en spinnenbeten. Actieve kool adsorbeert zelfs geurtjes en gassen uit de lucht. Het wordt daarom ook wel aangeraden om een bakje met actieve kool in je koelkast of vaatwasser te zetten wanneer hier een verschrikkelijke lucht uitkomt.

zware tandpasta_1Daarnaast zien we actieve kool ook steeds meer terug in cosmeticaproducten, zoals in deze tandpasta van Beverly Hills Formula, maar ook in maskertjes en cleansers. Het leek me daarom leuk om actieve kool met jullie te bespreken. Wat is het, hoe wordt het gemaakt en waarom precies is het zo geweldig voor onze huid?

Wat is het verschil tussen adsorptie en absorptie

Misschien dacht je dat ik een typfoutje had gemaakt toen je adsorptie las, maar niets is minder waar. De term absorptie kennen de meeste mensen wel (dankzij een bepaalde maandverband commercial met blauwe vloeistof, gok ik), maar wat is dan adsorptie?

Absorptie betekent opname, bijvoorbeeld de opname van een bepaalde stof in een andere stof, zoals blauw water dat wordt opgenomen in maandverband, of water dat snel in een stevig keukenpapiertje trekt. Bij absorptie worden een gas of vloeistof geheel opgenomen en vastgehouden in het volume van een andere gas of vloeistof.

Adsorptie is in feite ook een opname, maar hier hechten de moleculen van een gas of vloeistof zich aan het oppervlak van een vaste stof of vloeistof en bedekken deze daardoor met een laagje. Bij adsorptie gaat het ook altijd om een opname dat optreedt aan het grensvlak van twee fasen, zoals vloeistof-vast, vloeistof-vloeistof, vast-vloeistof of vast-gas.

Het feit dat actieve kool (vast) geurtjes (gas) uit de lucht kan opnemen geeft dus aan dat het om adsorptie gaat, en niet om absorptie. Het is best een lastig verschil om uit te leggen, maar ik hoop dat het een beetje duidelijk is zo.
actieve kool

Hoe wordt actieve kool gemaakt?

Allereerst moet je kool hebben, die vervolgens wordt gereactiveerd via een speciaal proces om het natuurlijke adsorptievermogen te vergroten. De kool wordt verkregen door bijvoorbeeld steenkool of organische materialen zoals turf, kokosnootdoppen, pindadoppen, rijstschillen, houtsnippers, vruchtpitten of hout te verbranden. Deze kool heeft al een groot adsorptievermogen, maar dit vermogen wordt nóg groter gemaakt in fabrieken, waar men de kool via verschillende processen poreuzer maakt door microporiën in de kool te creëeren. Elk kooldeeltje krijgt hierdoor een zeer groot oppervlak, denk aan zo’n 500 mper gram actieve kool. Dat is net zo groot als het huis van Kourtney Kardashian.Schermafbeelding 2015-08-14 om 12.34.24

Waarom is actieve kool zo geweldig voor je huid?

glamglow super-mud_03Allereerst is commercieel verkrijgbare actieve kool een veilig product. Eén van de bekendste voorbeelden is Norit, het anti-diarree medicijn. Als je het kunt inslikken, is het ook veilig genoeg voor op je huid, zou je zeggen. Tenzij je er allergisch voor bent, natuurlijk. En je moet er niet veel van innemen, want dan krijg je constipatie. Maar aanbrengen op de huid zorgt natuurlijk niet voor darmverstoppingen. Daarbij is actieve kool niet uitdrogend voor de huid. Ook neemt onze huid actieve kool niet op, waardoor het geen zwarte vlekken achterlaat (maar wél kan vlekken en verkleuren op kleding).

glamglow super-mud_06Ten tweede is het grote adsorptievermogen van actieve kool een perfecte eigenschap voor het reinigen van onze huid. Actieve kool kan zo’n 100 tot 200 keer zijn eigen gewicht aan toxines opnemen, waardoor het een perfect ingrediënt is om de huid van onzuiverheden te ontdoen. Actieve kool neemt viezigheid op zoals bacteriën, overtollig talg en vuil op (niet geheel, maar het plakt vast aan de oppervlakte) door het te binden, en wanneer je de actieve kool van je huid spoelt, neemt het deze viezigheid dus allemaal mee. Actieve kool is daarom zeer geschikt voor mensen met een vette, onzuivere huid, maar omdat het de huid niet uitdroogt is het in principe geschikt voor elk huidtype, dus ook de droge en gevoelige huid.

Cosmetica met actieve kool

Ook cosmeticamerken zijn dol op actieve kool als beautyingrediënt. Het wordt gebruikt in maskertjes, cleansers, scrubs, body clay’s en zelfs in tandpasta. In de ingrediëntenlijst is het te herkennen aan de naam ‘charcoal powder’. Hieronder heb ik een aantal beautyproducten voor jullie op een rijtje gezet waarin actieve kool is verwerkt.

GlamGlow Super-mud clearing Treatment
Een maskertje waar heel Hollywood over ‘raved’. Het reinigt, matteert en geeft de huid een mooie glow (klik hier voor mijn complete review).

glamglow super-mud_15Beverly Hills Formula – Perfect White Black tandpasta
Actieve kool staat bekend om het verwijderen van tannine. Dit is een stofje dat wordt gevonden in thee, koffie, wijn, etc. en zorgt voor de verkleuring van je tandglazuur. Ook werkt het goed tegen gaatjes, doodt het bacteriën in tandbederf en voorkomt het tandvleesontstekingen (klik hier voor mijn complete review).

zware tandpasta_4Konjac Sponge with Charcoal
Dit reinigende sponsje wordt gemaakt van de wortel van de Aziatische Konjac aardappel. Voor een zuiverende werking wordt er actieve kool aan toegevoegd. Het is een pure, natuurlijke manier om je gezicht op milde wijze te reinigen (klik hier voor mijn complete review).

konjac sponsLush Dark Angels reiniger
Deze scrubbende cleanser heb ik in het verleden vaak gebruikt. Brokkel er een klein stukje af, maak er met wat druppeltjes water een papje van en massseer het over je gezicht. Het is nogal een kliederzooi zo boven de wastafel, maar het is een erg fijne cleanser die de huid goed reinigt en zacht en gehydrateerd achterlaat. Je kunt deze reiniger ook oplossen in wat minder water en het aanbrengen als maskertje! Via lush.nl

Lush-Dark-AngelsGarnier Pure Active Intensive Charcoal Scrub
garnierpureact_1garnierpureact_5Een reinigende scrub met toegevoegde actieve kooldeeltjes. Maakt de huid goed schoon en heerlijk zacht, zonder een droog of trekkerig gevoel achter te laten. De scrubdeeltjes die in de gel zijn toegevoegd zijn erg klein en fijn, waardoor het prettig scrubt en zelfs geschikt is voor de gevoelige huid (lees de complete review op KittehsCupcakes.nl).

Andere beautyproducten met actieve kool zijn bijvoorbeeld Origins Clear Improvement Charcoal Mask, Clinique Pore Refining Solutions Charcoal Mask en The Body Shop Himalayan Charcoal Body Clay uit de Spa of the World lijn (vanaf 18 augustus verkrijgbaar).

charcoal mask diyMaar de goedkoopste manier om actieve kool te integreren in je skincare routine is natuurlijk door er een DIY maskertje, cleanser of scrub mee te maken! Eén van mijn oudere DIY recepten vind je hier, maar er komt ook een nieuwe aan die ik komende week zal posten. Belangrijk om te weten is dat je alleen farmaceutische actieve kool moet gebruiken voor je skincare, en dus niet de resten van je BBQ’tje van afgelopen week!

Conclusie

Op Pubmed kon ik geen wetenschappelijke artikelen vinden die bevestigen of ondersteunen dat actieve kool zo geweldig is voor onze huid, maar het zuiverende vermogen van dit zwarte goedje is natuurlijk niet te ontkennen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het mijn huid goed zuivert, en op verschillende (buitenlandse) fora lees ik eveneens alleen maar positieve reacties. Mocht je er sceptisch over zijn, probeer het dan zeker zelf eens uit om te ervaren wat actieve kool voor jouw huid kan doen!

Heb jij wel eens beautyproducten gebruikt met actieve kool? Is het iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

51 Reacties

  1. Aaliyah
    27 april 2016 / woensdag, 27 april 2016

    hallo, is natuurlijke kool ook geschikt de winkelier zei dat het hetzelfde is maar ik weet niet

    • henk
      3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

      bloemkool ook. alle soorten kool komen in aanmerking

  2. 19 augustus 2015 / woensdag, 19 augustus 2015

    Ik wist niet dat er zoveel soorten producten waren met actieve kool. Het glam glow masker lijkt mij erg fijn maar de prijs vind ik een beetje absurd. Ik denk dat ik jouw DIY maar eens moet gaan toepassen =)

  3. 16 augustus 2015 / zondag, 16 augustus 2015

    Wat een interessant en leerzaam artikel! Ik wist wel dat kool werd gebruikt in de industrie vanwege de adsorptie en absorptie vermogen maar nooit aan gedacht dat het in beautyartikelen kom worden gebruikt!

  4. MooW
    16 augustus 2015 / zondag, 16 augustus 2015

    Hej Serena.

    Kun je me uitleggen waarom ik aan mijn Egyptian clay masker azijn moet toevoegen? Dat staat namelijk op de instuctie.

  5. MooW
    16 augustus 2015 / zondag, 16 augustus 2015

    Hej Serena.

    Kun je me uitleggen waarom ik aan mijn Egyptian clay azijn moet toevoegen? Dat staat namelijk op de instuctie.

  6. CC
    16 augustus 2015 / zondag, 16 augustus 2015

    Ik heb actieve kool voor de filter van onze vissen. Kan je die ook op je gezicht smeren? Het heet carbolit, heeft de vorm van pellets/korrels en is pH neutraal .

  7. Sabrina
    16 augustus 2015 / zondag, 16 augustus 2015

    Leuk artikel! Ik weet niet of je het daarmee kan vergelijken maar het doet mij denken aan vulkanische klei

  8. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Goed artikel weer, ik had jou maar al te graag als Scheikunde docent gehad Serena, dit is echt heel interessant!

  9. steffie
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    leuk artikel!

    Waar kan je pure actieve kool trouwens kopen (België..)? 🙂

    • Bjoetiechick
      19 augustus 2015 / woensdag, 19 augustus 2015

      Bij Kruidvat 😉

  10. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Nu snap ik waarom glam glow mijn favoriete masker aller tijden is. 🙂 Super artikel trouwens, heel informatief!

  11. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Dit zijn de artikelen die ik verslind. Heerlijk als je zoveel info geeft. Heb glam glow geprobeerd maar vond het niet bijzonder. Ben benieuwd naar je recept.

  12. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Wat grappig! Ik heb nog nooit producten gezien die actieve kool bevatten!

    • 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

      Norit? Al is het geen aanrader bij diarree…

  13. Chantal
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Hoi Serena,

    Heel handig en informatief artikel!
    Ik reageer vrij wel nooit maar moest het toch even kwijt dat ik het prettig vind dat jij altijd de geschiedenis van producten erbij vermeld.
    Jij gaat er veel dieper op in waardoor je er ook nog eens wat van leert.
    Dingen waarbij ik de link nooit zou leggen.
    Ik heb zelf ook die tandpasta van Beverly Hills.
    Weet nog niet zo goed wat ik er van moet vinden.
    Masker met kool gebruik ik al langer voor mijn vette/gecombineerde huid.
    Het werkt super goed!

    Groetjes Chantal.

  14. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Leuk artikel! Nog nooit op mn gezicht gebruikt volgens mij, binnekort maar eens proberen…ben benieuwd!! Xx

  15. Naomi
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Interesant artikel. Misschien kan het wel wonderen doen met mijn acne huidje..!

  16. sophia
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Maar kan je dan dus norrit vermalen en gebruiken als gezichtsmasker?

    • Serena
      Auteur
      15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

      Als je de capsules gebruikt, is het al vermalen. De tabletten zou ik niet gebruiken omdat daar ook andere stoffen in zitten, zoals vulmiddel etc.

  17. Sanne
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Leuk en leerzaam artikel! Die zwarte tandpasta werkt echt super goed!

    Ohja, heeft het gebruik van Norit (vanwege de actieve kool) invloed op de pil? Ik hoor daar wisselende meningen over namelijk.

    • Fatima
      15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

      De reden waarom je norit slikt, ik neem aan omdat je diarree hebt, dus de diarree zelf heeft invloed op de werking van de pil. De actieve stoffen kunnen niet optimaal worden opgenomen en de pil is daarom op dat moment onbetrouwbaar. Of Norit onbetrouwbaar is dat zou je aan een arts moeten vragen. Alle medische vragen horen daar. Niet op een beautyblog.
      X

      • 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

        Als norit gebruikt zou worden bij diarree (helaas gebruiken mensen het daarvoor) zou ik daarmee stoppen. Het is een afgeraden middel door arts en apotheek. Helaas vrij verkrijgbaar maar meer geschikt voor gifabsorbtie. Tenzij een specialist het voorschrijft.

        • Annet
          18 januari 2018 / donderdag, 18 januari 2018

          aanvulling: deze dokter zegt dat het kan zijn dat actieve kool bij inname niet alleen schadelijke stoffen absorbeert, maar gewenste stoffen, zoals medicatie. https://happyhealthy.nl/actieve-kool/

          • Annet
            18 januari 2018 / donderdag, 18 januari 2018

            (maar ook, bedoelde ik)

    • Margot
      15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

      Actieve kool zal zich binden aan verschillende medicijnen, afhankelijk van hun moleculen, waaronder bepaalde anti-epileptica en ook de pil. Hierdoor zullen deze farmaca niet meer opgenomen worden. Opletten dus bij gecombineerd gebruik!
      Lees altijd even je bijsluiter, meestal staat dergelijke info ook daar vermeld.

      Fatima, ik vind dat deze vraag wel gepast is aangezien het in het onderwerp kadert. Zo kunnen niet alleen Sanne maar eventueel andere lezers verwittigd worden! Gelijk heb je natuurlijk over je antwoord wat betreft diarree en het gebruik van de pil.

      • Sanne
        15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

        Fatima, aangezien het artikel over active kool gaat, vond ik mijn vraag hier wel op zijn plaats. Uiteraard weet ik dat diarree een negatieve invloed heeft op de pil.

        De reden dat ik het vroeg, is omdat ik een tijdje bij een drogist heb gewerkt. En daar verkochten we uiteraard Norit. Ik kreeg die vraag bijna iedere keer, als een vrouw het kocht. En omdat ik daar zelf geen duidelijkheid over kon geven (vanwege de wisselende reacties), was ik benieuwd of Serena (ook omdat ze op het lab heeft gewerkt) er misschien een antwoord op had.

  18. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Toen ik nog bij Lush werkte, gebruikte ik de Dark Angels erg vaak, echt een super fijne reiniger die heel goed werkt tegen blackheads! In Japan is de ‘zwarte’ tandpasta heel normaal, en ik zal hem hier ook eens uitproberen! Bedankt voor je tips!

    xx

  19. Hanan
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Gewwldig dat je dit soort artikelen weer vaker schrijft, voor mij zijn dit jouw signature artikelen die jou onderscheiden vd rest. Interessant en goed onderbouwd! Thumbs up!!!

  20. Marieke
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Heel interessant!! Ik heb nog Norit liggen van toen ik een poosje geleden salmonella had, kan ik dat nu voor wat leukers gebruiken.

  21. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Ik ben het er sowieso mee eens dat dingen die je kan eten, ook het best zijn om op je gezicht te smeren. Sinds een poosje gebruik ik alleen nog maar olijfolie op mijn gezicht en mijn huid is nog nooit zo rustig geweest. Actieve kool heb ik nog nooit geprobeerd. Denk dat ik het in maskervorm wel aandurf. 🙂

  22. Jolijn
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Deze artikelen met wetenschappelijke insteek vind ik zó leuk! Doordat ik scheikunde heb op school herken ik de termen vaak wel, en ik herinner me dat we ooit een experiment met Norit hebben gedaan. Ik ben benieuwd naar de DIY!

  23. Vera
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Hier hou ik van! Je labverleden meets beautyrituals. Persoonlijk de vind ik dit de fijnste artikelen. Ook ik wist dat actieve koop zuivert en bv. in tandpasta wordt verwerkt, maar nooit er aan gedacht om het in een maskertje te verwerken… Dat is weer een leuke DIY! Thanks!

  24. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Weer zo’n goed en uitgebreid artikel! Ik ben benieuwd naar je diy masker, want ik heb nog genoeg actieve kool liggen en andere kleisoorten. Het verschil tussen adsorptie en absorptie is nu ook duidelijker.

  25. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Wat een fijn en leerzaam artikel. Ik was eigenlijk nog helemaal niet bekend met actieve kool maar ben nu wel erg benieuwd! Een aantal van de producten die je in dit artikel hebt benoemd kun je gemakkelijk aanschaffen, dus ik ga dit vast en zeker binnenkort eens doen!

  26. Tialda
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Ik heb hier nog nooit wat over gelezen, dus ik bond het erg interessant! Ik ga ook een maskertje op mijn wishlist zetten. Die van Origins denk ik. Vind ik een heel fijn merk! (: overigens vind ik dat je met grote spronge vooruit gaat. Ik zie duidelijk dat je veel tijd in je artikelen stopt + ik vind het leuk dat je tegenwoordig regelmatig de ingrediëntenlijst voor ons doorspit en ons er informatie over geeft. Dat is heel fijn! Mijn complimenten Serena! (:.

  27. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    mijn vriend werkt bij norit ?

  28. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Boeiend! Heb enkel ervaring met Dark Angels van Lush, superfijn product!

  29. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Interessant! Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ben nu wel nieuwsgierig!

  30. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Als chemist ken ik actieve kool natuurlijk wel en in de branche wordt het vaak gebruikt als wondermiddel. Gek dat het nog nooit in me opgekomen was dat het ook goed is voor de huid te zuiveren. Heel interessant artikel!
    xx

  31. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Heel interessant en weer zo’n fijne uitgebreide uitleg er bij.

  32. Elke
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Interessant om te lezen, ben ook erg benieuwd naar je nieuwe DIY! Leuk om ook af en toe zulke ingrediënten artikelen te lezen,

  33. Pipit
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Super leuke en leerzama artikel! Kan niet wachten op een nieuwe diy. Die ga ik zeker proberen

  34. Syl
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Ik wilde toevallig vandaag je oude DIY opzoeken met die norrit. Rampgebied op mijn huid. Stress en ongesteldheid gaat zo lekker samen. Kan je geen chocolade smelten met norrit voor een masker haha?
    De uitleg is weer duidelijk!

  35. Nora
    15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Supercool dat je de afgelopen tijd weer veel aandacht besteedt aan dit soort artikelen over ingredienten, met een wetenschappelijke ondergrond! Echt heel tof om te lezen.

  36. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Wat een leuk artikel. En ook erg leerzaam. Ik ben echt heel blij dat je de laatste tijd dit soort blogpost schrijft.

  37. 15 augustus 2015 / zaterdag, 15 augustus 2015

    Wat een interessant artikel! Naar het GlamGLow masker was ik altijd al benieuwd, maar nu nog meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *