Afgelopen zaterdag kwamen mijn familieleden van vaders kant bij mijn ouders eten, omdat mijn vader iedereen had uitgenodigd om de sterfdag van mijn oma (hun moeder) te herdenken. Geen zware bedoening verder, maar gewoon een leuke avond met mijn tantes en ooms. Mijn moeder had zich uitgesloofd op onder meer een jachtschotel en ik had voorgesteld om voor het dessert te zorgen zodat zij zich daar niet druk om hoefde te maken.
Maar hoe fix je een snel dessert voor 11 personen? Ik had geen zin om iets te bakken, ik ben niet dol op desserts met ijs (Viennetta, bleh!) en ik wilde wel iets bijzonders maar toch iets makkelijks fabriceren. Mijn ouders hebben de veranda deze winter afgesloten met een scherm, gas voor de heater was al gekocht, dus iedereen zou wel gezellig buiten gaan zitten. Ik wilde dus graag een gezellig, winters dessert.
Roasted Fruit & Mascarpone
Hoe simpel kan het zijn! Warme vruchten met een klodder creamy mascarpone. Eenvoudig, winters, gezellig en uiteraard erg lekker en zoet. En het ziet er ook nog eens mooi uit!
Wat heb je nodig?
- verschillende stukken fruit
- takjes rozemarijn
- ongezouten boter
- suiker
- mascarpone (optioneel)
- witte basterdsuiker (optioneel)
- kaneel (optioneel)
- geroosterde nootjes (optioneel)
Afhankelijk van het seizoen en het aantal personen koop je fruit naar keuze. Voor 11 personen heb ik 6 conference peren, een handjevol kersen en 6 pruimen gekocht. Ik ging eigenlijk op zoek naar perziken en nectarines, maar helaas, die schijnen over twee weken pas weer te komen vanuit Marokko. Fruit als banaan zou ik niet doen, dat wordt na een tocht in een hete oven een prakje. Andere fruitsoorten die een goede keuzen zouden zijn: vijg, appel, mango, ananas. Citrusvruchten kunnen wel, maar vind ik persoonlijk niet heel lekker wanneer ze warm worden geserveerd.
Wanneer je een keuze hebt gemaakt uit verschillende stukken fruit begin je met wassen, ontpitten en snijden. Ik snijd het fruit in vieren, maar de kleine kersjes door de helft.
Leg de stukken in een diepe ovenschaal.
Leg hier enkele takjes rozemarijn bij. Ik heb bij deze hoeveelheid 6 takjes gebruikt. De rozemarijn geeft straks tijdens het roosteren een heerlijke, typische smaak en geur aan de vruchten.
Verdeel ook wat klontjes ongezouten boter over het fruit. Zelf heb ik 6 eetlepels boter gebruikt. De boter gaat straks smelten en geeft een volle, romige smaak aan de vruchten.
Als laatste besprenkel je het geheel met suiker. Als het fruit heel zoet is kun je minder suiker gebruiken. Zelf heb ik 8 afgestreken eetlepels suiker gebruikt.
And that’s it! Je kunt de ovenschaal afdekken en even in de koelkast zetten, zodat je het straks alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Ideaal! Wanneer je gaat roosteren zet je de oven op 200 graden, even voorverwarmen, en dan 20 – 30 minuten de oven in. Bak net zo lang tot de vruchten zacht zijn geworden en de boter en suiker bruin is zijn en beginnen te borrelen en te bubbelen.
Verwijder de rozemarijntakjes en verdeel het fruit over mooie schaaltjes. Giet het overgebleven ‘juice’ over het fruit heen. Serveer het fruit met een stukje cake, een scone, roomijs, (zelfgemaakte) warme vanillevla, slagroom of in mijn geval mascarpone.
De mascarpone klop ik los met wat witte basterdsuiker en kaneel. Over het geheel strooi ik nog wat suiker, maar geroosterde amandelen of fijngehakte nootjes waren hier ook erg mooi en lekker bij geweest!
Roasted fruit & mascarpone is een simpel, puur, warm en gezellig dessert. Een typisch winterdessert. Het viel erg goed in de smaak bij iedereen en ik kreeg veel complimentjes! ^^
Dit simpele recept is ideaal voor wanneer je een dessert wilt maken voor 8+ personen. Misschien is het een ideetje voor de feestdagen?
Until next time,
Serena Verbon
Goede tip, lijkt me heerlijk 😀
Mmmm, het ziet er echt wel lekker uit!
dat ziet er delicious uit!
Hmmm ziet er lekker uit! Ik ga het eens uitproberen en misschien de mascarpone vervangen met vanille ijs.
Ziet er lekker uit! Krijg steeds meer ideetjes voor kerst. 🙂
Yammie klinkt lekker (: & Ziet er goed uit!
Oh dat lijkt me lekker!
Lekkerrrrrrr!
Ik zou er niet aan denken om rozemarijn bij fruit te doen, is dat echt lekker? Het ziet er wel heerlijk uit!
DIT ZIET ER HEERLIJK UIT!!!! Amai mmmm…
Dit gerecht komt absoluut op het menu tijdens de feestdagen! Bedankt voor het leuke idee!
Ziet er super lekker uit !
Ik vind mascarpone zo lekker! Me zus had vrijdag een taartje met mascarpone gemaakt, jammie! Dus dit ga ik ook zeker weten proberen 😀
Easy! En ziet er heerlijk uit 🙂 heerlijk als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan.
Klinkt erg fijn zeg! Mijn schoonmoeder komt donderdag eten, en die gaat dit vast heerlijk vinden.
ziet er goed uit!
Mh, dat ziet er inderdaad errrg lekker uit!^^
Oh jummmm, dat ziet er echt mooi, lekker en culy uit! Ik denk dat het in de magnetron ook nog wel ‘s lekker kan zijn (appeltjes uit de magnetron = heerlijk). Nectarines zocht ik pas ook weer in de winkel, maar die kon ik ook nergens vinden… maar ik denk dat de fruitcombi die je deze keer hebt gekozen toch wel een héle goede is! Aardbei en bosbesjes lijken me ook wel lekker hier doorheen! 😀
Hoi hoi!
Dat ziet er héééééééérlijk uit! Ik zou er inderdaad nog geroosterde nootjes bij doen. Amandelen bijvoorbeeld, hmm! Ik heb er zin in!
Liefs, xxx
Krullenbol Sam
Mmm… Ziet er lekker uit!
het ziet er heel leuk uit! ook voordat het in de oven gaat! ik stel me echt voor dat de wintervoorraad van eekhoorntjes er zo uit ziet 😀
Super gezond en het ziet er nog lekker uit! Dit ga ik zeker een keertje proberen
Dat ziet er echt heerlijk uit!
Hmm het ziet er echt lekker uit!
Klinkt perfect!
JUM! Ik ben gek op fruit en mascarpone, ik denk dat ik dit voor 1e kerstdag ga maken!
Wow! dat ziet er heerlijk en feestelijk uit!
Ziet er erg mooi en lekker uit! 🙂
Wauw, wat ziet dat er lekker uit! Echt ideaal voor Kerstmis, als er familie/vrienden op bezoek komt!
Wat een origineel najaardessert. Weer eens wat anders dan apple crumble (hoewel ook erg lekker!).
Het ziet er heel lekker uit!
leuk! Wel zoet lijkt me met al dat zoete fruit en dan ook nog suiker. Ik zou er geloof ik in plaats daarvan wat appelsap overheen gooien. Voorkomt dat het te veel utidroogt en maakt een mooi siroopachtig goedje.
Auteur
Klinkt ook heerlijk! En inderdaad wat frisser en minder zoet.
Ziet erg echt lekker en herfstig uit!
*er
Oh dit lijkt me heerlijk!
Dit ga ik maken op kerstavond yum 😀
Hm jammie zeg. Simpel maar toch lekker.
Dank je dank je dank je…..zo’n recept zocht ik…..makkelijk, snel en lekker!
ohhh wat heb jij altijd heerlijke recepten!
Hmmm, dat ziet er echt heerlijk uit zeg! Dat ga ik eens proberen en misschien -als het bevalt- maken met kerst als toetje! Thanks voor het recept!
Goeie tip! Simpel maar toch ontzettend lekker. En wat ziet ‘t er mooi uit zeg!
ziet er lekker uit
Dit ziet er echt super lekker uit! Leuk en super makkelijk voor de kerst! Vaker receptjes please, i like! 🙂
Lekker en simpel te maken! Inderdaad..Echt het ideale recept voor een feestdag met veel gasten!
Geweldige tip- het zit er verrukkelijk uit!
Oooh, dit lijkt me lekker! Ik ben dol op desserts met fruit en vooral met kaneel erbij lijkt het me heerlijk. Leuk recept!
Wat een super lekker idee!!
Ziet er heerlijk uit 🙂
Klinkt goed! Sowieso vind ik alles waar mascarpone in zit erg lekker 🙂 Ik ga dit recept binnenkort eens uitproberen!
Wouw, het fruit krijgt ook zo’n mooie winterse uitstaling als het uit de oven komt. Ziet er lekker uit!
Ah, dit ziet er echt superlekker uit! Ideaal voor kerst. Niet té ongezond, zoals de meeste desserts, en toch lekker zoet. Ik ga het eens proberen (:
Lekker! Ik maak wel een mascarpone met suiker en kersen, hmmm ook erg lekker 😀
Wow! Lijkt me heerlijk! Bedankt voor de tip, ga ik lekker met kerst gebruiken!