De werking van nagelverharders

Het ging zo goed met mijn nagels! Ze waren lekker lang en sterk en toen ineens *pats*. Auw! Pinknagel dubbelgeklapt en tot op het vlees (ieeeeh) ingescheurd. Nou, dan maar alles eraf, dacht ik. Nu begin ik dus weer helemaal opnieuw, met korte nageltjes. Gelukkig groeien nagels gewoon, dus ik schat over twee maanden weer mooie lange nagels te hebben, maar tot die tijd moet ik er dus goed voor zorgen zodat ze niet weer omklappen, dubbelvouwen of afbreken.

Ik hoorde veel goeds over de nagelverharders van Herôme dus schafte ik er meteen ééntje aan. Er zijn 3 soorten nagelverharders; sensitive, sterk en extra sterk. Nou, laat ik het maar meteen goed doen, dacht ik, dus kocht ik extra sterk (die in het rode doosje) voor €12,50. Later kwam ik erachter dat Herôme me alledrie de varianten weken geleden al had opgestuurd *facepalm*

Herôme Nagelverharder Extra Sterk belooft lange, harde nagels binnen 14 dagen. Het stimuleert de nagelgroei en voorkomt inscheuren van zeer slappe nagels. De gebruiksaanwijzing is als volgt: de eerste dag één laagje aanbrengen, de volgende dag een tweede laagje. De derde dag beide laagjes verwijderen. Deze handelingen gedurende 2 weken herhalen.

Ik ben begin deze week begonnen, dus ik merk er nog niet zo heel veel van, maar tot op heden inderdaad nog geen last van scheuren of splijten. Wat ik me wel afvroeg was het volgende: Wat zit er precies in een nagelverharder wat de nagels hard en sterk maakt? Ik wilde er het fijne van weten, dus ik ging op onderzoek uit.

De ingrediëntenlijst van de Herôme Nagelverharder Extra Sterk is als volgt; Butyl Acetate, Nitrocellulose, Ethyl Acetate, Heptane, Isopropyl Alcohol, Acetyl Tributyl Citrate, Adipic Acid/Isophthalic Acid/Neopentyl Glycol/Trimethylpropane Copolymer, Formaldehyde, Tosylamide/Epoxy Resin, Stearalkonium Hectorite, CI 77891, Drometrizole, Styrene/Acrylates Copolymer, Camphor, Oxidized Polythylene.

Zo. Dat is een flinke waslijst met allerlei ingewikkelde ingrediënten! Hieronder heb ik elk ingredient op een rijtje gezet met daarachter hun functie voor dit specifieke product:

  • Butyl Acetate – oplosmiddel
  • Nitrocellulose – legt een laagje over de nagels en draagt bij aan de duurzaamheid, sterkte en oplosbaarheid van de lak
  • Ethyl Acetate – oplosmiddel
  • Heptane – oplosmiddel
  • Isopropyl Alcohol – oplosmiddel, verminderd tevens stroperigheid en schuimvorming
  • Acetyl Tributyl Citrate – vormt een laagje over de nagels
  • Adipic Acid/Isophthalic Acid/Neopentyl Glycol/Trimethylpropane Copolymer – vormt een laagje
  • Formaldehyde – maakt keratine-kruisverbindingen (keratine is het eiwit waaruit je nagels bestaan) waardoor je nagels sterker en harder worden
  • Tosylamide/Epoxy Resin – ondersteunt de andere ingrediënten die laagjes vormen door het laagje hard en stootvast te maken
  • Stearalkonium Hectorite – verminderd uitzakking van niet-vloeibare deeltjes naar de bodem
  • CI 77891 – een titanium dioxide, geeft een witte/milky kleur aan de nagelverharder
  • Drometrizole – zorgt voor een langere houdbaarheid van de lak
  • Styrene/Acrylates Copolymer – vormt een laagje
  • Camphor – ruikt heel sterk fris een minty en is waarschijnlijk toegevoegd om de onaantrekkelijke nagellakgeur te maskeren
  • Oxidized Polythylene – kan van alles zijn, het heeft meerdere functies waaronder verminderen van stroperigheid en oplosmiddel

Als ik de ingredienten zo bekijk dan denk ik dat voornamelijk formaldehyde verantwoordelijk is voor het sterker en harder maken van de nagels. Laten we dus formaldehyde even onder loep nemen. Ik ken formaldehyde vooral als gasvorm in water, formaline genaamd, beter bekend als ‘sterk water’. Hierin werden dode padden (en meer lugubere zaken) bewaard in ons biologielokaal op de middelbare school.

Formaldehyde is nogal een omstreden ingredient omdat het in grotere concentraties niet veilig is voor onze gezondheid. Echter worden cosmeticaproducten met een concentratie van 0,074% formaldehyde of minder goedgekeurd en veilig bevonden (bron). Herôme geeft hun concentratie niet prijs, maar aangezien dit vertrouwde bedrijf al meer dan 30 jaar bestaat en ze vast en zeker worden gecontroleerd neem ik aan dat het wat de concentratie betreft wel snor zit.

Maar hoe zorgt formaldehyde voor sterkere nagels? Onze nagels zijn net als onze haren opgebouwd uit een eiwit genaamd keratine. Keratine bestaat uit lange aminozuurketens en wanneer deze ketens kruisverbindingen met elkaar aangaan ontstaat er een stevig nageloppervlak. Hoe harder je nagels, hoe meer van deze kruisverbindingen je nagels bevatten. Zelf heb ik hele flexibele en zachte nagels, dus eigenlijk bevatten mijn nagels te weinig van deze keratine kruisverbindingen. Wanneer ik een nagelverharder met formaldehyde gebruik wordt het keratine in mijn nagels gestimuleerd om kruisverbindingen aan te gaan, resulterend in sterkere nagels.

Maar, helaas heeft formaldehyde ook een aantal nadelen. Zo kan het je nagels gelig maken en bij langdurig en overmatig gebruik zelfs zwakker en breekbaarder dan voorheen. Wanneer er namelijk te veel keratine kruisverbindingen in je nagels aanwezig zijn verliezen je nagels flexibiliteit waardoor ze juist sneller zullen splijten en breken. Het is dus altijd verstandig om je aan de gebruiksaanwijzing te houden. Herôme raad inderdaad aan om de nagelverharder op te bouwen, te verwijderen en dan weer opnieuw te beginnen en dit gedurende twee weken lang. Wees dus niet eigenwijs door er dikke lagen op te smeren, door het niet te verwijderen of door het er langer dan twee weken op te laten zitten, want dit zal op de lange termijn alleen maar averechts werken!

Een nagelverharder met formaldehyde zal in mijn geval – mits ik me aan de gebruiksaanwijzing hou – goed werken omdat mijn nagels van nature heel slap en flexibel zijn. Zijn je nagels niet slap, maar splijten en breken ze wel snel af, dan denk ik niet dat jouw nagels baat hebben bij deze nagelverharder. Eerlijk gezegd denk ik dat een verharder met formaldehyde het alleen nog maar brozer zal maken. Wat je nagels in dat geval vooral nodig hebben is hydratatie, dus goed je nagelriemen en nageloppervlak invetten en gebruik zo min mogelijk nagellakremover.

Op de vraag ‘Wat zit er precies in een nagelverharder wat de nagels hard en sterk maakt?’ heb ik nu in elk geval antwoord: formaldehyde. Waarom deze van Herôme zo goed aangeschreven staat heeft waarschijnlijk alles met de concentratie formaldehyde te maken. Aangezien deze ‘extra sterk’ is vermoed ik het maximaal toegestane percentage van 0,074% (of in elk geval iets wat daar dichtbij zit).

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om meer te weten te komen over nagelverharders en hun werking. Mochten er andere beautyproducten zijn waarvan je je altijd al iets hebt afgevraagd, let me know, dan zoek ik het voor je uit!

Until next time,
Serena Verbon

P.S. excuses voor de mindere kwaliteit foto’s in dit artikel. Bij gebrek aan daglicht (en een fotocube) kon het even niet anders, helaas!

 

Volg:

161 Reacties

  1. linda
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik gebruik de nagelverharder van opi, maar die geeft aan dat je de nagelverharder ook als basecoat kan gebruiken na de kuur. Ik vroeg me echter af of dit niet slecht is voor je nagels?

  2. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Heel interessant artikel! Nooit geweten! Maar is formaldehyde niet juist een ingredient wat ook in gewone nagellak zit wat ‘niet goed’ bleek te zijn. Er staat weleens op nagellakjes dat er geen formaldehyde inzit en dergelijke?

    • Joanne
      2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

      Klopt, er zijn veel mensen die het vermijden in nagel producten en ook in haarproducten (BKT enz).

  3. Lydia Odekerken-Hosters
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Hoi Serena,

    Misschien een tip. Bij de Douglas’ hebben ze nu de nagelverzorgingsprodukten van herome voor de helft van de prijs.
    Zo had ik laatst de nagelverharder extra strong gekocht voor 6,25.

  4. Aishah
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Dag Serena,

    Aangezien ik vaak je blog bezoek en ook lees dat je echt de moeite doet om dingen uit te zoeken leek het me verstandig om de volgende met jou te bespreken.

    Niet iedereen heeft zo heel veel lichaams beharing maar toch zijn er wat dames die er last van hebben. Nou ik niet zo, but still it is annoying.

    Naja ik ben eigelijk best lui, ik bedoel ik scheer mijn oksels gewoon dat harsen enzo vind ik te pijnlijk. Maar van al dat scheren (of je nou veel of weinig beharing hebt) krijg je toch donkere tot soms zwarte oksels. Hoe verminder je dit of zorg je ervoor dat het weg gaat?

    Ik hoop dat je voor ons een filmpje kunt maken met veel uitleg. Il heb gehoord dat citroen etc werken maar daar is mijn huid erg gevoelig voor.

    Alvast bedankt!!!

    Groetjes aish

  5. roshni
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Kan je dit een keer doen voor een mascara?

  6. Chiara
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Goed artikel, Serena! En dat artikel van gisteren was ook al zo een topper. Ik zaai niet zo heel vaak met complimentjes, maar dit keer is het dubbel en dik verdiend 🙂

  7. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Weer een mega wijze les van Serena! Erg interessant om te lezen, weer een stukje wijzer 🙂

  8. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Wat een superfijne uitleg zeg! Ik heb altijd last gehad van dunne, broze, splijtende, afbladderende en afscheurende nagels, verschrikkelijk. Ik gebruikte altijd een nagelverharde en dat hielp nooit. Tot ik erachter kwam dat mijn nagels droog waren én slap. Dus ik moest inderdaad eerst zorgen dat ze niet meer droog waren voor dat ik begon met een nagelverharder. Ik heb dat gedaan (een maand met nagelolie/balsem gesmeerd) en ben nu met mijn twee week bezig van de nagelverharder. Het gaat goed, ze zien er al zó veel beter uit dan eerst. Maar ze zijn verre van hard 🙁 helaas..Ik denk dat het er voor mij niet inzit, maar ik heb zoveel baat gehad bij het smeren met een nagelolie of iets. Echt top!

  9. hannah
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Je hebt helemaal gelijk! Ik had een jaar die nagelverharder gebruikt en eerst werden mijn nagels inderdaad mooi lang en sterk. Na een half jaartje werden ze echter heeeeel geel en oranje. Echt lelijk dus. Daarom ben ik er maar mee gestopt. Die rode versie is maar leuk voor even…

  10. elisa pisa
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Wat toch fijn (en boeiend!) dat je er zo diep op in gaat. Weer eens heel interessant om te lezen 🙂

    Ik kan de nagelverharders van herome écht niet gebruiken.. Het is alsof mijn vingertopjes tussen een bankschroef steeds krachtiger worden aangedraaid tot het onhoudbaar wordt…
    Helse pijn! Wat ik bijvoorbeeld bij de nagelverharder van Trind helemaal niet ervaarde..
    Zou dat overgevoeligheid voor de formaldehyde zijn?

  11. Naomi
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Wat goed geschreven!! Dat van formaldehyde is waar dat een grote hoeveelheid niet goed voor je is. Er kwamen ook veel klanten bij ons in de winkel die vaak vroegen om een goede nagelverharder zonder formaldehyde (blijkbaar is er een tijdje veel overgeschreven). Een goed alternatief is de nagelverharder van OPI. Is iets duurder maar werkt ook erg goed! Liefs Naomi

  12. Christa
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Goed artikel! Heb je ook ervaring met een keratine behandeling voor je haar? Ik vind dit zelf interessant maar door de vele negatieve reviews ben ik een beetje bang!!

  13. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Huh, wat gek dat je nagels er juist breekbaarder van kunnen worden als je het te lang gebruikt! Dat wist ik helemaal niet. Zelf gebruik ik ‘t nooit, ik heb van mezelf al vrij sterke nagels.

  14. Steph
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik heb momenteel hetzelfde probleem met mijn nagels en heb ze dus nu ook kort (echt, echt heel kort). Ik oel me ontzettend stom, want vorige week was de Herome nagelverharder voor de helft in de aanbieding bij Kruidvat. Ik heb het toen in mijn handen gehad en niet meegenomen.. heb ik nu zo’n spijt van! Ik heb het 1,5 – 2 jaar terug al eens geprobeerd en bij mij heeft het heel erg geholpen.

  15. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Leuk artikel! Dit soort artikelen zijn de reden waarom ik Beautylab zo leuk vind. En idd ik dacht ook: formaldehyde? Dat wordt toch gebruikt om lijken te conserveren? Maar goed, het werkt dus ook op je nagels. Weer wat geleerd.

  16. Ashling
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    De nagelgel van herome werkt ook ontzettend goed! Trekt in je nagel en voedt op die manier.

  17. Joanne
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Wat leuk dat je het zo goed hebt uitgezocht!
    Ik heb inderdaad ondervonden dat een nagelverharder op harde splijtende nagels geen goed idee is. Daar wordt het erger van. Ik heb inderdaad juist hydratatie nodig. Daarvoor gebruik ik nu formule III van nailtek en dat werkt echt fan-tas-tisch!

  18. Diana
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Wat een goed artikel! Super!
    Ik gebruik elke dag nagelverharder.

  19. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Weer iets geleerd 🙂

  20. Jonna
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Wat weer een interessant artikel Serena. Fijn weekend!!

  21. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Misschien stom maar ik ben er laatst pas achter gekomen dat de “dop” van herome lakjes eigenlijk een bokkepootje is!

  22. izzy
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    hoi,
    Wat een heerlijk duidelijk artikel.

  23. saloua soussi
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Handig!
    Heb je misschien tips om te stoppen met nagelbijten?

    x saloua

  24. Marloes
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik heb die rommel een keer gebruikt en werd midden in de nacht wakker met hele zere nagels: alsof ik ze tussen een deur had gehad of zoiets. Heel pijnlijk. Toen ik die verharder eraf haalde, was de pijn over. Later nog een keer gebruikt met hetzelfde resultaat. Ik gebruik dat spul dus nooit meer, ik geloof niet dat dit gezond kan zijn.

  25. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Super interessant artikel, al die chemie dingen zijn nooit mijn ding geweest, maar je legt het heel helder uit.

  26. Kim
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Dit artikel komt als geroepen! Zat al tijdje te dubben hoe ik mijn enorm sterke, maar wel afbladderende (door het vele gebruik van nagellak) nagels sterker kon maken. Niet door nagelverharder dus! Ik ga dus hydrateren en aan de gang met nagelriemcremetjes enzo 🙂

  27. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Fijn artikel. Heb dit product al bijna opgemaakt, maar ik zie geen verbetering, helaas. Nu ben ik aan een ander nagelverzorgingsprogramma begonnen dat verbluffend snel resultaat oplevert.

  28. Marjolein
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik had altijd hele slappe nagel maar in de zomervakantie ben ik met de extra sterk versie van Herome begonnen en echt waar ze zijn nu super sterk! Heb nog nooit zulke lange nagels gehad. Na de twee weken kuur ben ik hem als basecoat gaan gebruiken, nagellak blijft nu een weekje goed zitten dus lak ik ze elke week… Ik hoop dat het verhaal over dat het averechts kan werken als je de treatment langer doet dan nodig niet op gaat als je hem eens in de week op doet en verder niet…(A) Fijn product in ieder geval!

  29. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik vind het heel interessant om te weten hoe het werkt! Ik ben zelf dus wel eens eigenwijs geweest met andere nagelverharders en heb ze gewoon elke keer als basecoat gebruikt, maar nu weet ik dat ik dat dus niet moet doen haha. Misschien toch maar eens leren de gebruiksaanwijziging te volgen en niet denken dat ik het zelf wel beter weet.

  30. Sophia
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Dit soort artikelen maken jou blog tot mijn favoriete, bij jou heb ik echt het gevoel dat ik iets leer. Super tof artikel ga zo door en dankjewel voor alle interessante informatie xx

  31. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Wat een interessant artikel dit, het opent meteen mijn ogen! Ik heb nog nooit een nagelverharder gebruikt omdat mijn nagels van mezelf al ontzettend sterk zijn en ik ze niet eens kan buigen, maar dit wist ik allemaal niet! Erg leuk om te lezen en dat je dit product dus niet al te vaak moet gebruiken 😉

  32. Barbara
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    (Overigens; ik doe nu 1keer in de week een dun laagje. Zonder worden ze meteen weer super zacht)

  33. Barbara
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Goed artikel!
    Ik ben al mijn hele leven een extreme nagelbijter. Sinds ik het artikel van Vera (Veracamilla.nl) heb gelezen ben ik begonnen met de extra sterke nagelverharder van Herome. Vooral omdat dit – een soort van- mijn laatste redmiddel voor mijn nagels zou zijn. Wanneer ik mijn nagels wel eens liet groeien (id vakantie als ik geen stress had) waren ze zo snel ingescheurd/omgeklapt omdat ze niet gewend waren om langer te groeien. Dramatisch dus. Sinds 4 weken gebruik ik de extra sterke nagelverharder, op de goede manier overigens, en mijn nagels zijn nog nooit zo lang en sterk geweest. Voor mij werkt het geweldig. Heb wel gehoord dat je het nu eigenlijk altijd moet gebruiken, onder gewone nagellak bijvoorbeeld. Het werkt niet ‘vooruit’ als het ware. Maar dat heb ik er voor over! Bedankt voor het goede artikel.

  34. Auri
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik heb die nagelverharders vroeger ook gebruikt, maar kreeg na een paar dagen ontzettende pijn aan mijn nagelbedden. Blijkbaar overgevoelig voor formaldeyde. Wel jammer, want sterke nagels krijg je er zeker van. (zelfs gitaristen gebruiken het, haha!)

  35. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik gebruik nu de strong variant van herome!

  36. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik gebruik ook altijd nagel verharder. Mijn nagels scheuren ook heel snel en ik merk nu al verbetering

  37. Brenda
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Ik heb hem (de rode dus) ook 2 weken geleden gekocht en in de bijsluiter stond datje deze variant maar 2 weken per jaar mag gebruiken.. Ik heb hem nu dus 2 weken gebruikt en mijn nagels zijn idd harder, maar de rest van het jaar mag ik hem dus niet mer gebruiken….
    dat betekent dat ik de komen 8 jaar nog met hetzelfde flesje kan doen( er vanuit gaand dat de inhoud net 1 brok beton wordt dan). Jammer dat ie niet in een kleiner flesje te kop is dan toch. Bij de kuidvat of e trekpleister is ie trouwens deze week in de aanbeiding voor de helft!

  38. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Mijn probleem is dat nagelverharder pijn doet als het op mijn nagels zit. Ik heb niet echt hele broze maar wel hele dunne nagels.

    • Dotte
      2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

      Dat heb ik ook, maar dan kun je misschien de ‘Sensitive’ variant proberen. Ik krijg onwijze pijn van de sterkere varianten en een verkoopster bij Etos vertelde me dat dat waarschijnlijk aan de hogere concentratie formaldehyde ligt waar we dan blijkbaar niet tegen kunnen. Met ‘Sensitive’ gaat het bij mij wel goed. Heel interessant artikel! 🙂

    • L85
      2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

      Ik heb hier ook wel eens last van bij die van Trind, maar daar geven ze aan dat je niet te dicht op je nagelriemen moet lakken. En ik merk ook echt dat wanneer ik pijn heb dat direct een relatie heeft met HOE ik gelakt heb! Misschien een optie om hier ook nog eens naar te kijken?

  39. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Heel helder artikel. Ik gebruikte dit spul nooit omdat ik de werking niet begreep en bang was dat mijn nagels er ‘afhankelijk’ van zouden worden, met dus als gevolg ook slapper. Jouw uitleg heeft veel opgehelderd 🙂

  40. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Interessant om te lezen 🙂 heb er een van kruidvat eigen merk staan , maar deze klinkt een stuk effectiever

  41. Lousa
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Held: jij schrijft echt de beste verhalen over de chemische achtergronden.

    Hier grote problemen met nagelverharder, die van mij zijn keisterk, tot ik ze een paar keer gelakt heb en met remover gespeeld. Dan vallen de gaten erin, of ik nu remover zonder aceton gebruik of niet. Ik moet echt vitamine b als mijn nagels afbrokkelen en een paar maanden zonder lak… Het is niet anders 🙁

  42. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Hoera voor nagelverharder!

  43. norma
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Leuk om te lezen nou snap ik ook waarom het bij mijn moeder mis ging met de verharder die gebruikte alleen maar dat spul maanden lang….want gebruiksaanwijzing lezen bij een nagellak dat doe je niet lol volgende keer toch maar wel

  44. Alicia Charlotte
    2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Handig artikel! Gelukkig ben ik gezegend met snel groeiende en harde nagels.

  45. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Een heel handig en interessant artikel, hier hou ik van! Ik vergeet vaak een nagelverharder te gebruiken, maar ik weet dat ze van Herômé heel fijn en goed werken.

  46. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Wat een handig artikel weer!

  47. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

    Jeetje, wat interessant dit! Ik was toevallig een paar dagen geleden bezig met het opbouwen van nagelverharder. Vroeger waren mijn nagels altijd heel sterk en broken ze niet snel. Nu zijn ze juist erg flexibel en breken ze snel, dus eigenlijk bevatten mijn nagels nu minder formaldehyde. Ik ben nu ook wel benieuwd wie the hell het verzonnen heeft om dat spul te gebruiken in nagelverharder, genius. XD

    • Jasmin
      2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

      Nee, je nagels hebben minder keratine kruisverbindingen. En waarom zou het zo raar zijn dat in een nagelverharder te gebruiken, als de voornamelijke werking is dat het je nagels sterker kan maken.

      • 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

        Ja, klopt! Je hebt gelijkt, ik ging even door de war. Ik vind het overigens niet raar om te gebruiken hoor, maar ik vind het slim dat iemand het verzonnen heeft om in een nagellak-versie te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *