Een tosti kan je op twee manieren maken; met een tosti ijzer en met de pan. Met de eerste methode krijg je vaak een gortdroog broodje die helemaal niet knapperig is, met een keiharde, half aangekoekte rand. Het probleem is dat sommige mensen niet beter weten. En dat is zonde, want de perfecte tosti maak je in een pan, dames en heren. Alleen in een pan wordt je tosti knapperig aan de buitenkant zonder uit te drogen, en smelt de kaas optimaal tot een zachte, vette massa. Jawel, pantosti’s zijn de BOMBDIGGITY! En speciaal voor jullie heb ik nog een aantal lekkere variatie recepten bedacht.
De perfecte tosti is niet gezond, dat is één ding wat zeker is. Voor mijn tosti’s gebruik ik namelijk wit brood, en dan het liefst dat ambachtelijke witte brood van Albert Heijn, in combinatie met roomboter en jonge kaas. Een kaas als gruyere is ook fantastisch voor tosti’s, probeer het maar eens uit.
Neem twee boterhammen, leg er een lekkere hoeveelheid kaas tussen (niet te weinig maar ook zeker niet te veel, dat wordt te machtig) en besmeer de ene kant met een laagje roomboter. Leg de boterham met de boterlaag naar beneden in de pan en besmeer nu de andere kant van de boterham met roomboter. Zet de koekenpan om een laag vuurtje en blijf erbij staan, want het gaat erg hard (het broodje wordt snel knapperig bruin). Keer de boterham om totdat beide kanten een goudbruin korstje hebben gekregen en de kaas volledig is gesmolten.
Haal de tosti uit de pan, snijd hem doormidden en geniet van het intense krakende geluid van de knapperige gebakken boterhammen. HEERLIJK! Maar het beste kenmerk van de perfecte tosti is als je de helften uit elkaar trekt…
… en er draadjes kaas ontstaan. Yes! Het is je gelukt! Je hebt de perfecte tosti gefabriceerd. Eet snel op, want vers zijn ze het lekkerst. Knapperig aan de buitenkant, maar niet droog, en lekker smeuïg aan de binnenkant. En een tikje vettig. Moet ‘ie per se met roomboter en met wit brood? Hoeft niet, maar naar mijn mening krijg je zo de lekkerste en meest smaakvolle tosti. Een tosti zoals een tosti hoort te zijn.
Natuurlijk kun je variëren met de inhoud van je tosti’s! Hieronder heb ik twee variatie recepten voor jullie bedacht.
Aardbei en Basilicum tosti
Voor een frissere tosti met een licht zuurtje kun je eens aardbeien gebruiken. De zomer is al lang voorbij, maar THANK GOD voor kassen, ze zijn dus nog volop verkrijgbaar in de supermarkt. Besmeer je tosti met geitenkaas en leg er plakjes aardbei tussen. Voor een frisse touch met wat pit kun je er basilicum tussen stoppen. De geitenkaas is zacht en smeuïg van smaak en combineert heerlijk met de friszoete aardbeien en scherpe smaak van de basilicum. Dip je tosti eventueel in honing of balsamico azijn. Een heerlijke lunch of tussendoortje!
Spinazie & gegrilde paprika tosti
Voor een hartige variant met wat meer vitamientjes kun je de zachte en smeuïge smaak van geitenkaas combineren met een aantal blaadjes spinazie en wat reepjes gegrilde paprika (gewoon uit de pot). Niet alleen levert dit een prachtige en kleurrijke tosti op, de smaak is ook nét wat hartiger en de tosti is goed gevuld. Ook deze tosti is geweldig als lunch of tussendoortje.
Ik maak mijn tosti’s nooit in een ijzer omdat ik weet dat een pantosti nu eenmaal 80,000 keer significant lekkerder is (écht waar!). Op geen andere manier krijg je het korstje zo prachtig goudbruin en intens knapperig en krokant.
Voor de mensen die nog niet overtuigd zijn, bekijk alsjeblieft deze clip uit de film ‘Chef eens’. Het geluid van de sissende kaas die smelt. Het krakende geluid van de krokante korst als hij zijn tosti doormidden snijdt. De draadjes kaas die ontstaan als hij happen neemt. Zo hoort een tosti te zijn en niet anders!
Hebben jullie al trek?
Ik hoop dat jullie leuke en lekkere inspiratie hebben gekregen van mijn ‘perfecte tosti’ recept en de tosti variatie recepten. Als je zelf nog geweldige tosti combinaties hebt, deel het dan zeker bij de comments.
Welke tosti lijkt jullie het lekkerste? Gewoon de klassieker met kaas, met geitenkaas, aardbeien en basilicum of geitenkaas, gegrilde paprika en spinazie?
Until next time,
Serena Verbon
Hmmm nu heb ik er gelijk zin in haha! Misschien moet ik het ook maar eens proberen in de pan! Ben zelf namelijk inderdaad tosti ijzer gewend, terwijl ze de tosti’s bij tostiworld volgens mij ook in de pan maken en die zijn zo lekker!
In zo’n gril worden ze ook zoals in de pan alleen dan makkelijler. Ideaal!
wauwie, wat een lekkere tosti’s! Die met aardbeien ga ik zeker eens proberen!
hmm die met spinazie en paprika lijkt me overheerlijk! Snel eens proberen op kot! 🙂
En dit is dus de reden dat ik echt met geen mogelijkheid veganistisch zou kunnen eten. DIE KAAS! Oh lord. Je pleidooi voor pantosti’s beaam ik volledig trouwens. Ik snap tosti-apparaten ook totaal niet, mijn brood past er nooit tussen en wordt altijd in driehoekjes geplet. Waarom?!
Omg, ziet er allemaal heerlijk uit!
Ik vind een tosti met banaan en chocopasta ook superlekker. Iedereen die ik ken verklaart me altijd voor gek. Ik ben blij dat er toch nog veel mensen hier het wél lekker vinden!
Op het moment woon ik in Parijs. Ik had nooit gedacht dat ik BROOD zo erg zou missen. Voordat mijn moeder mij kwam bezoeken had ik een klein lijstje gemaakt met wat ze mee moest nemen voor me. Brood stond boven aan. Guess what..? Yep, she forgot.
Hmmm lijkt me heerlijk en wat een verrassende smaken! Ik vind zelf tosti kaas met gerookte zalm heel lekker, zeker in combinatie met zelfgemaakte cocktailsaus!
Kleine panini’s !
Hmm..! Trek!
Oh mega trek nu en het is al 00.00 geweest… zó slecht voor de lijn hihi
Aaaah die scène uit chef! Ik wil ook zo’n vader die zulke lekkere tosti’s maakt.
Ooh wat ziet dat er heerlijk uit allemaal! Ik neem zelf altijd een tosti met alleen kaas, maar die andere lijken mij ook leuk (en lekker) om een te proberen!
Xo
Ahh jammie! Ik moet even zeggen dat ik het zó ontzettend leuk vind dat je de laatste tijd meer en meer DIY/Lifestyle/Food blogposts maakt. Onderscheid je echt van de andere beautybloggers! Keep up the good work! Vind ‘t echt tof! 🙂
Oh, ziet er allemaal heerlijk uit.
Kwijl
Jum! Banaan en chocola is ook lekker (en slecht, haha)!
Jum! Banaan en chocola is ook lekker (en slecht, haha)!
Ik eet geen kaas omdat ik veganist ben, maar dit ziet er toch wel echt goddelijk uit!
Ik vind tosti’s uit een tosti-ijzer veel lekkerder dan uit de pan. Vind ze uit de pan veels te vet en ik hou wel van dat ‘platte’ als ze uit een ijzer komen.
Smaken verschillen natuurlijk 🙂
Uit de oven heb ik ook wel eens gedaan met slagroom/kaasmengsel er nog bovenop (croque-monsieur), ook heel lekker!
Wat echt lekker is, is camabert (die kleine ronde kaas die op brie lijkt) in de oven doen met wat kruiden (wel het plastic weghalen) en dan met een krokant stokbroodje dippen. Ohhh nomnom 😀
In België noemen wij dit eigenlijk altijd croque-monsieurs, ik ken hier niemand die dit tosti noemt 😉 Maar goed, ik maak mijn tosti ook al-tijd in de pan. Liefst met volkoren brood wat bijna is om weg te gooien, deze snack is zo ideaal voor left-over sneetjes brood! Ik bak dit overigens gewoon in olijfolie en altijd met een sneetje kaas en hesp. Met spinazie lijkt me ook erg lekker! Mmmm.
Heerlijk!
Er is een derde( en tevens de lekkerste) manier om tosti’s te maken; gooi ze in de oven!
Wel goed in de gaten houden maar je hebt echt de lekkerste tosti’s evah. Nee, dit smaakt niet hetzelfde als een tosti uit een tosti ijzer 🙂
Liefs
Maar om voor een of twee tosti’s de oven helemaal aan te zetten? Ding is sowieso al 10 minuten bezig om op te warmen…
10 minuten die je nooit meer terugkrijgt.. haha
ok ik ben echt GEK op tosti’s. heerlijk vind ik ze en ik krijg er nooit genoeg van. ik vind ze lekker uit het tosti ijzer, en uit de pan, maar het aller lekkerst vind ik tosti’s uit zo’n ouderwets gietijzeren tosti ijzer dat op het gas moet. mmmmm heerlijk. een tosti variatie die bij ons favoriet is en ook best een keer als makkelijk avondeten kan dienen is donkerbruin brood (lekker met pitten en zaden), met oude kaas, wat fijn gesnipperde rode ui en salami. heel lekker met wat tomaatjes erbij!
Ahhhh ik krijg nu al trek jn tosti , geen gewone masr een pan tostiii.
🙂
Oef, ziet er ontzettend lekker uit!
Ik begin ook meteen trek te krijgen, ik ben gek op tosti’s. Ik heb een tosti ijzer die iets meer ruimte heeft aan de binnenkant, Diablo snack maker. Dat scheelt inderdaad met hoe droog de tosti wordt. Daar doe ik chocopasta in met banaan. Heerlijk!
ik maak hem ook altijd uit de pan, iets meer werk maar zo lekker :)!
Oh wat ziet dat er heeeerlijk uit! Volgende keer zal ik mijn tosti in de pan bakken ipv tussen een ijzer!
Cheddar, chorizo en tomatenblokjes is ook to die for 😉
Oeeh die met spinazie klinkt wel heel goed! Het valt me op (niet vervelend bedoeld overigens) dat jij en je zusjes vaak fouten maken met die/dat, in dit artikel bijvoorbeeld: “een gortdroog broodje die”. Het is ‘het broodje’ dus ook ‘dat broodje’ en ‘het broodje dat’. Misschien iets om op te letten 😀
het is niet dat broodje omdat het met ‘het’ begint, je hebt er wel gelijk in dat het met ‘dat’ begint omdat je zegt; dat broodje en niet die broodje als je ‘dat/die er voor gebruikt gebruik je hem er dus ook na en niet omdat het een de/het/een woord is, daar zijn veel uitzonderingen dus dat trucje werkt niet altijd. De meeste verwarringen komen door ‘die boterham’. broodje is (als je het zo wilt noemen) een ‘afkorting’ van boterham, omdat dat zo is mag je ook gewoon ‘het broodje die’ zeggen
Hmm ik lees op taaladvies.net het volgende: “In bepaalde gevallen kan ook naar een het-woord met die worden verwezen. De voorwaarden zijn dat het het-woord een persoon aanduidt en dat het gaat om een uitbreidende bijvoeglijke bijzin.” Een broodje is volgens mij geen persoon… Dus… ik ben het niet met je eens maar ik studeer verder ook geen Nederlands of iets dus ik wil mezelf geen kenner noemen.
Ik ga NU een tosti maken.
Ik denk dat ik gelijk maar een tosti ga maken 😉
Ik heb nog verse spinazie en wat feta kaas…. honing erbij! Dat wordt smullen!!
Dank je wel voor weer wat inspiratie!!
O my, ik heb echt vreselijke kaas cravings nu. Hallelujah wat ziet dat er goddelijk uit!
Heerlijk! Heb er gelijk zin in.
Dan heb je geen goeie tosti ijzer. Ik maak beide varianten wel en ze zijn beide geweldig. Denk dat het dan echt aan je tosti ijzer of apparaat ligt. Bij de mijne word het namelijk helemaal niet droog.
En juist wel heel knapperig.
Haha my god nu heb ik honger!!!
Jup, nu heb ik honger….
Een tosti uit de broodrooster (in een tostiklem) mag er ook best wezen hoor!
Jammer dat ik net mijn tosti op heb. Ik had hem namelijk in de gril gelegd. Eerst besmeer ik de boterham met ketchup en toen had ik er cheddar kaas opgedaan met witte ui en een tomaatje. Heerlijk!
Leuk artikel! Ik maak mijn tosti’s ook altijd in de pan (mede doordat ik ook helemaal geen ijzer heb haha). Die met spinazie en paprika lijkt erg lekker!
Ik wist serieus tot voor kort niet dat je een tosti in een pan kon maken! De volgende keer dat ik een tosti maak, ga ik dat zeker proberen.
Mijn variaties komen niet veel verder dan salami en kaas of ham en kaas dus deze tips zijn meer dan welkom!
Ik wil een tosti… NU!
XoXo Melanie