Zoals jullie misschien weten probeer ik sinds een tijdje koffie te leren drinken (zie dit artikel). Veel van jullie stelden voor om koffie te leren drinken door te beginnen met cappuccino of Iced Coffee. Nu heb ik sindsdien twee bakjes cappuccino op, en eerlijk gezegd heb ik daar niet heel erg van genoten. Dan maar een poging wagen met Iced Coffee!
Mijn moeder heeft laatst iets geweldigs voor me gemaakt! Ze vond het idee op een foodblog en is toen zelf wat gaan experimenteren. In een grote pan heeft ze 500 gram gemalen filterkoffie (rood pak Douwe Egberts) met 5 liter water gedaan. Dit moet je minimaal 8 uur laten staan (tip: maak het voor het slapen gaan en ga de volgende ochtend verder). Daarna moet je alles erg goed (het liefst twee keer) zeven, zodat er geen gemalen koffie in de zwarte vloeistof achterblijft. Een tijdrovend karweitje, maar dan heb je ook wat.
Wat heb je dan na het zeven, Serena? Vloeibaar, zwart goud! Dit intense koffieconcentraat is de basis van je Iced Coffee en kun je gewoon in een goed afsluitbare pot of fles zo’n maandje in de koelkast bewaren. Op deze manier blijft het meteen lekker koud en dat is natuurlijk ideaal voor Iced Coffee recepten.
Hierna is het maken van de perfecte Iced Coffee echter supersnel geklaard, dus uiteindelijk win je daar dan weer tijd mee.
1. Vul een beker tjokvol met ijsblokjes.
2. Vul de beker dan voor een kwart tot de helft met je koffieconcentraat, het is maar net hoe sterk je de Iced Coffee wilt hebben.
3. Voeg daar 1 eetlepel (of meer, als je van zoet houdt) gecondenseerde melk aan toe.
4. Vul de rest aan met melk naar keuze. Ik heb bijvoorbeeld amandelmelk gebruikt.
En dat was het! Klaar is je Iced Coffee. Nog even goed doorroeren met een lepeltje, want de gecondenseerde melk is wat stroperiger en zakt naar de bodem.
Steek er een rietje in en sip it up!
Wil je een snellere manier voor Iced Coffee? Tara bedacht een gemakkelijk en razendsnel recept voor Iced Hazelnut Soy Latte. Heerlijk voor op warme, zomerse dagen. Klik hier om het recept te bekijken.
Ik hoop dat jullie inspiratie hebben opgedaan met deze Iced Coffee recepten! Ik vind het in elk geval een stuk lekkerder dan cappuccino en ‘normale’ koffie, want dit is lekker verkoelend én zoet! Een perfecte manier om te beginnen met het leren drinken van koffie. Of.. misschien houdt ik het wel gewoon hier bij. Ik vind het heerlijk, en niet alleen op warme dagen 🙂
Until next time,
Serena Verbon
Moet je het water koud of kokend toevoegen aan de koffie? En moet je dan het acht uur koud laten staan?
Auteur
Maakt niet uit!
Zo kansloos om koffie te “leren” drinken, maar dat moet je zelf weten. Maar terwijl je dus geen koffie lust aan anderen gaan vertellen hoe lekker het is door er kilo’s suiker en vet aan toe te voegen…..
Ik ben het aan het uitproberen, maar.. klopt dit wel? Ik eindig met 4 grote mason jarren vol!
Tip: Alpro Soya Machiatto. Ik ben verliefd op dat goedje! <3
Ik vind ijskoffie zo lekker! Wij hebben een Dolce Gusto en daarmee kan je ook ijskoffie maken. Ideaal!
Toen ik een trechter in een fles had gezet en mn prutje er door heen ging filteren en ook het koffiezetapparaat bakje gebruikte om te filteren dacht ik echt, waarom kan je niet gewoon koffie zetten en dit in de koelkast gooien?
Vanavond wat spulletjes kopen en morgen eens proberen!
xXx
Dat doe ik dus. Ik zet koffie. Bv twee sterke espresso. Zet dit in de koelkast. *note* doe dit bv al ‘s avonds of 2 uur voor je chilled coffee gaat maken 🙂 en dan heb je ook een heerlijke basis.
Ik doe er bv cacao bij voor de smaak 🙂
Super Nice!
Oewhh ijskoffie in de lente/zomer is echt heerlijk! ga het zeker een keer uitproberen
xx Amber
Ik heb gisteren meteen een grote pan water plus koffie klaargezet en vanmorgen genoten van mijn zelfgemaakte ijskoffie! Ik heb het hele zaakje in de blender gedaan, dat is nog lekkerder, maar ook zonder dat:heerlijk!
Bedankt Serena!
Ik ben ook koffie aan het leren drinken, maar ijskoffie vind ik wel al erg lekker en de Caramel Macciato van de Dolce Gusto -met een beetje suiker- vind ik ook al goed te doen.
Ik gebruik normaal een Dolce Gusto en heb geen gemalen koffie in huis. Nu toevallig wel nog ongeveer 100 gram, over van een verjaardag. Vanmorgen de koude koffie gemaakt en gecondenseerde melk meegenomen. Zojuist gemaakt. Het is errug lekker!
Nog een lekkere koffie variatie tip: het White chocolate mocha recept van Laura Vitale! (laurainthekitchen)…. Denk aan witte chocola smelten met room en melk en dan een beetje koffie erdoor. Yum
Ga ik vandaag maar eens proberen… alleen een kom vinden die groot genoeg is
Waarom zou je koffie met opzet willen ‘leren drinken’, als het eigenlijk niet lust? Caffeïne is niet heel gezond, je krijgt gele tanden van koffie en je ruikt niet best uit je mond.
Beetje hetzelfde geval als bier willen leren drinken. Waarom zou je? Het brengt meer negatieve gevolgen met zich mee dan positieve.
Ziet er super mooi uit. Zou het zelf alleen niet zo gauw proberen want ik vind koffie echt zo vies. Maar super leuk om een keer vopr mijn lieve moeder te maken die er wel dol op is! Vraagje; waar heb je die ontzettend leuke drinkglazen vandaan??
Ziet er lekker uit!
Voor een ijskoffie met die slushpuppy-achtige structuur, zoals ook bij de starbucks, doe ik altijd het volgende:
Vries koffie in in een ijsblokjesvorm
Daarna doe je een stuk of 6 koffie-ijsblokjes samen met een scheut melk en een schep suiker in de blender. Even blenden, en tadaa! Supersnel klaar ook. En het lijkt echt heel erg op die van starbucks. (Oh, en natuurlijk kun je aan dit recept ook weer vanillesuiker/caramelsiroop/cacaopoeder etc. toevoegen)
Oh yum, i want!
Oh wat lekker…dit ga ik maken!
Woaahh, this girl is craving Iced Coffee right now.
Misschien niet helemaal het beste idee om 2 uur ‘s nachts, haha.
Liefs!
Hoi Serena waar heb je die Mason jars vandaan?
Ik was er toevallig ook naar opzoek en heb ze gevonden. Dacht ik deel het ff 🙂 http://www.masonjar.nl
ik hou ook helemaal niet van koffie, en ook niet zo heel erg van cappuchino. Maar met 3 scheutjes suiker ofzo erbij, vind k het ontzettend lekker! De cappuchino dan. Ik weet niet of je dat al geprobeerd hebt, genoeg suiker erin waardoor het wat zoeter is, maar het is sowieso het proberen waars. Hopelijk vind je t dan wel lekker 🙂 leuk recept trouwens.
Wat een leuk artikel, ik ga meteen koffie halen morgen!
Ahh lekker! Ik maak altijd een frappucino in de blender.. niet te vaak natuurlijk wegens de calorieën.
Hi!
Ik heb ook een gek receptje voor iced coffee, en misschien wel het meest makkelijkste (misschien ook wel bekend maar deel het toch maar haha) idee voor een IJSkoffie:
Groot glas, en dan hmm.. gooi der maar senseo in.
en dan ja, nou komt het. VANILLEIJS! mn moeder doet dit al sinds ik klein ben
en het is heeeeerlijk. Doordat het ijs gaat smelten wordt het heel milky, en koud.
Voeg er voor eigen smaak nog suiker aan mocht je dit willen.
Lekker makkelijk en snel!
-XXX-