Couscous

Door Nena – Ik weet niet hoe dat bij jullie zit? Maar met dit warme weer heb ik vaak weinig zin in warm eten. Vaak kiezen we dan voor een salada of iets luchtigs. Één van onze favoriete gerechten is Couscous. Sinds ik dit een keer bij een vriendin heb gegeten (Thanks Lin!) is het niet meer weg te denken in ons maandelijkse menu. En soms eten we het heel vaak, haha! Ik heb het over Couscous. Ik wist namelijk niet dat het zo makkelijk was om dit te maken. En dat niet alleen! Het is ook nog eens heel erg snel en je kunt er alle ingrediënten voor gebruiken die jij lekker vindt! Houd je van vlees? Maak hem dan met gerookte kip. Wil je liever vis, dan is ansjovis er lekker door. En ben je vegetarisch en eet je ook liever geen vis, dan is het ook super lekker zonder.

Wat heb je nodig voor het maken van Couscous:

  • snijplank + mes
  • vergiet
  • grote kom + opscheplepel
  • waterkoker

Ingrediënten voor 4 personen

Photo Booth Library

ingredienten 2

  • 350 gram couscous
  • scheut azijn
  • scheut olijfolie
  • kokend water (max een halve liter)
  • 1 paprika
  • 1 tomaten
  • zongedroogde tomaten
  • een halve komkommer
  • een avocado
  • 1 rode ui
  • 75 gram rozijnen
  • een paar takjes munt
  • olijven
  • geitenkaas en/of feta
  • kappertjes
  • gerookte kip
  • peper
  • zout

Zit er iets tussen waar je niet van houdt? Laat het dan weg of vervang het. Zo is koriander bijvoorbeeld ook lekker in plaats van munt. Of je vult het lekker aan met bijvoorbeeld gebakken courgette. Zoals je kunt zien houden wij van rijkelijk gevuld!

Bereidingswijze:

waterkoker

1. Zet de waterkoker aan en kook tenminste een halve liter water. Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en kook altijd meer.

couscous2. Zet de grote kom (waar je uiteindelijk alle couscous in maakt) op een keuken weegschaal en weeg 350 gram couscous af. Of je doet het een beetje op gevoel. Ik koop vaak een zak waar 700 gram couscous inzit en doe hier dan twee keer mee.

couscous en kokend water

3. Giet vervolgens het kokende water op de couscous. Zorg er hierbij voor dat de couscous volledig onder water komt te staan (ongeveer 1 cm boven de couscous). Doordat de couscous het vocht absorbeert gaat het uitzetten en wordt het volume groter.

couscous3

Op deze foto wordt het water al geabsorbeerd.

collage couscous

couscous roeren4. Giet er ook gelijk een scheut olijfolie bij, zodat het niet gaat plakken. En een scheut azijn. Roer het geheel goed door elkaar en het laat afkoelen.

rozijnen wellen5. Met het overige water wel ik ondertussen de rozijnen. Als je dit niet doet zijn ze vrij hard. Bovendien worden ze ook een stuk schoner. Spoel het vuile water (nadat het is afgekoeld, bijvoorbeeld als je klaar bent met de couscous) weg en spoel de gewelde rozijnen nog een paar keer af met schoon koud water.

Mijn vriend houdt niet van rozijnen door de couscous en ik juist wel. Daarom serveer ik deze er los bij. Dat is natuurlijk ook een oplossing voor andere ingrediënten. Ik houd bijvoorbeeld weer niet van ansjovis, die serveren we ook vaak los.

tomaat, paprika en komkommer6. Snijd nu alle ingrediënten. Ik vind het lekker om het wat fijner te snijden, dan wanneer ik een normale salade maak. Snijd de tomaat, de paprika en de komkommer in blokjes. De komkommer snijd ik eerst doormidden. Vervolgens snijd ik de helften nog een keer doormidden (zoals op de foto) en die laat ik op elkaar liggen. Ik snijd de komkommer aan de bovenkan in reepjes en vervolgens snijd ik die reepjes in blokjes.

tomaat, paprika en komkommer toevoegen7. Voeg nu deze ingrediënten vast toe aan de couscous.

ui en tomaatjes

8. De rode ui snijd ik altijd heel fijn, omdat deze een vrij sterke smaak heeft. Wij houden ervan, dus ik voeg een hele rode ui toe. Je kunt ook kiezen voor een halve natuurijk.

Ik voeg altijd trostomaten en zongedroogde tomaten toe aan mijn couscous. Maar ik heb vaak ook nog wat cherrytomaatjes in de koelkast staan, dus die doe ik er dan ook door. Ik snijd ze altijd in vieren.

avocado

9. Bij avocado moet je altijd even goed opletten dat je een rijpe pakt. Hij is dan als het goed is een beetje zacht. Te zacht is ook niet lekker (wanneer je je duim er helemaal in kunt drukken en de afdruk niet meer weggaat bijvoorbeeld), dan is hij vaak al aan het rotten. Ik snijd hem met een mes doormidden en maak de met een draaiende beweging de twee helften van elkaar los. De pit verwijder ik met een mes. Ik duw de punt van mijn mes in de pit en draai een beetje totdat hij loskomt. Vervolgens schep ik de avocado met een eetlepel uit zijn schil en breng de avocado over op een snijplank. Daar snijd ik hem in blokjes. Tenslotte besprenkel ik hem met citroen (voor de frisse smaak en tegen het verkleuren). En soms kruid ik hem nog met een beetje peper en zout.

olijven en kappertjes

10. Ook de olijven en kappertjes snijd ik fijn. Ik leg alles op een snijplank en hak ze fijn. Dat werkt het best! Ook dit voeg ik toe aan de couscous, die inmiddels al lekker gevuld raakt.

geitenkaas en feta

11. De geitenkaas en de feta brokkel ik over de couscous. Dat is makkelijker dan snijden en gaat lekker snel. Misschien is geitenkaas èn feta wat veel, maar feta blijft echt een goede structuur houden en (zachte) geitenkaas mengt zich met de rest van het gerecht. Wij vinden de combinatie juist erg lekker!

gerookte kip

12. Als je er van houdt dan is gerookte kip ook erg lekker door de couscous. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit er niet altijd door eet, maar mijn vriend vindt het weer erg lekker. Soms voegen we hem direct al toe en wanneer ik er geen zin in heb, dan serveer ik hem apart!

zongedroogde tomaat

munt

couscous4

13. Tenslotte voeg je nog de zongedroogde tomaat en de munt toe.  Ik knip dit altijd direct boven de kom met couscous. Nu hoeft het alleen nog maar gemengd te worden en je bent klaar!

couscous5

eetsmakelijk

De couscous zonder de rozijnen.

met rozijnen

En als je het lekker vindt, met rozijnen. Het is ook lekker om er nog een stokbrood met tapenade of kruidenboter bij te serveren.

Eetsmakelijk!

Wisten jullie dat het zo makkelijk was om Couscous te maken? En wat doen jullie er allemaal door? Laat maar komen die recepten!

Liefs Nena

Volg je me al op Twitter? @nenaburger
En op Instagram? @nenaburger

 

Volg:

110 Reacties

  1. Ellen
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Heeeeerlijk! Jammer dat mijn moeder niet van couscous houdt…

  2. Zaïne
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Mijn oma heeft me een recept gegeven om couscous als dessert te maken, ook erg lekker. 🙂
    ‘n Beetje zoals rijstpap.

  3. Chell
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    hm heerlijke variatie!
    Ik vervang de couscous eigenlijk altijd voor quinoa, schijnt powerfood te zijn met dezelfde structuur als couscous. Daar gooi ik inderdaad ook van alles door; eigenlijk alles wat ik in huis heb.
    Dit gerecht ga ik vanavond maken, thanks voor de lekkere variatie!

  4. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Goede tip! Ik eet ook vaak couscous, erg lekker en erg makkelijk! 🙂

  5. Anne
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Als je vegetariër bent, eet je geen dode beesten. Als wel vis maar geen vlees eet ben je pescotariër. Kijk maar naar het Spaanse woord voor vis ‘pescado’. Grofweg betekent het dus dat je alleen vis eet. Net als bij vegetariër, vegetatie. Een vegetariër eet alleen vegetatie.
    Dit is heel kort door de bocht gezegd, natuurlijk eten vegetariërs ook andere dingen dan alleen vegetatie en pescotariërs eten ook meer dan alleen vis. Maar het is wel een handig ezelsbruggetje. Is wel handig om te onthouden als je vaker recepten online zet die ook vegetarisch kunnen.

    Verder vind ik het een leuk recept/artikel!

    • Syl
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Volgende keer als ik naar de Griek ga, zal ik dat zeggen.
      Want als ik de VEGETARISCHE schotel bestel, knallen ze er vis in…. en ik haat vis.

  6. irma
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ziet er lekker uit!

  7. Syl
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Zo lijkt het mij onwijs lekker. Mijn ouders knallen er altijd gehakt doorheen en dat vind ik niet lekker.

  8. Malou
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Hmm ziet er heerlijk uit! Ik sla het recept op in mijn recepten-word-bestandje =D

  9. Yasmine
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik heb by 2 verschillende personen een keer couscous gehad, t is ook echt supermakkelyk! Misschien ga ik t ook n keer zelf proberen 🙂

  10. Cynthia
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    ziet er superlekker uit! ik ga het zeker proberen!

  11. Amy
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Klinkt goed! Ik zou ’em met quinoa maken, dat is nog lekkerder dan couscous vind ik.

    • Bianca
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Ben ik helemaal mee eens en nog eens heel gezond 🙂

  12. Nynke
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ziet er goed uit!
    Deze ga ik komende zomer zeker eens maken 🙂

  13. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ohh het ziet er heerlijk uit! En ik heb al zo’n honger, haha. Liefs

  14. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ohh het ziet er heerlijk uit! En ik heb al zo’n honger, haha. Liefs

  15. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Dat ziet er lekker uit!
    Als je couscous echt goed wilt klaarmaken, moet je dit eens op de Marokkaanse manier doen (duurt wel een paar uur), maar het is echt heeeel veel lekkerder dan op de snelle manier.

  16. lady
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik had al couscous gekocht zat alleen nog op een recept te wachten en hier is ie dan.

  17. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Couscous vind ik super lekker! Ga het ook is proberen via dit recept..

  18. Lilian
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik maak ook zo vaak couscous jammm! Mijn beste uitvinding is om in het gekookte water een boullionblokje op te lossen, zo zit er net wat meer smaak aan de couscous zelf.

  19. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Mmmm lijkt me super lekker! Deze ga ik onthouden 🙂

  20. Eva
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Wat een duidelijk en leuk artikel weer Nena! Ik vind couscous zelf ook heerlijk. Mijn favoriete recept is met bosuitjes, kikkererwten, cherrytomaatjes, peterselie, pijnboompitjes en feta. Maar jouw versie lijkt me ook erg lekker!

  21. Sterre
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Stiekem heb ik nog nooit couscous op, maar het lijkt me wel ontzettend lekker. Helemaal na het zien van dit recept.

  22. Eliane
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Dit lijkt me wel lekker ja! Ik ken couscous niet, kan iemand mij vertellen hoe het smaakt?

  23. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Oh dat ziet er lekker uit! Ga ik misschien morgen wel maken 🙂

  24. Ella
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Dit is niet het gerecht “Couscous” hoor, type maar eens in google images “couscous” en je zal zien wat het wel is. Echte couscous is net wel een warm gerecht met vanalles groenten, kikkererwten etc.
    Dit is een soort couscousslaatje (Tabouleh), niet het traditionele Couscous gerecht. 🙂

    • Nena
      Auteur
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      I know! Het is inderdaad meer een salade. Dit is de gemakkelijke Hollandse manier zal ik dan maar zeggen 😉

      • 21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

        Nena heeft wel degelijk gelijk 😉
        De graan heet couscous en het gerecht wordt ook couscous genoemd (en heeft nog meer plaatselijke namen). Net zoals je een pastasalade kan eten maar je ook pasta kan eten waarbij het laatste een gerecht is met vaak een warme saus.

        Salade waarin je couscous verwerkt heet gewoon couscoussalade 😀

  25. Mara
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    ‘Zit er iets tussen waar je niet van houdt? Laat het dan weg of vervang het.’
    Ja, de couscous :’). Maar dan blijft er zo weinig van over haha.

    Ik lust echt heel veel (eet alleen geen vlees of vis), maar op de een of andere manier wordt ik van couscous altijd misselijk. Kan het wel eens proberen met rijst, misschien is dat wat.

    • Nena
      Auteur
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Ai, dat is wel essentieel 😉 Of misschien met Quinoa of Bulgur proberen. Dat lees ik tussen de comments.

    • Ilse
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Ik maak altijd koude pasta salade op deze manier…ook erg lekker….als je geen couscous fan bent..

  26. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Het is echt super lekker! Ik heb het een keer in Frankrijk gegeten (haha) en die man kon het als de beste!

  27. Petra
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Gister nog gemaakt! Ik doe er altijd een blikje mais door. En extra citroensap.

  28. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ziet er heerlijk uit, ga het zeker eens proberen!

  29. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Lekker! Deze sla ik even op 🙂

  30. Nadine
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik doe vaak een bouillonblokje bij het kokende water voordat ik het aan de couscous toevoeg en ook kruiden als paprika, gemberpoeder etc. dat trekt dan helemaal in de couscous korrels. Lekker!! En ipv rode uit geeft bosui ook een lekkere smaak en een leuk kleur accent

    • Nena
      Auteur
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Bedankt voor je tips! Ga ik zeker proberen 🙂

      • Fatima
        20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

        Nena dit is zooooo lekker! Ik krijg er honger van. Ben zelf marokkaanse; leuk om deze variatie te zien op de traditionele couscous!

      • Fatima
        20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

        Nena dit is zooooo lekker! Ik krijg er honger van. Ben zelf marokkaanse; leuk om deze variatie te zien op de traditionele couscous!

  31. Iva
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Lekker gerecht! Ik doe dit graag met quinoa. Het idee van de geitenkaas en feta mengen klinkt interessant, ga ik proberen, net als de ansjovis. Ik vind het leuk dat je hem lekker gevuld hebt gemaakt en veel wissel-opties geeft. Zelf zou ik nog een gegrillde courgette of aubergine toevoegen en de hoeveelheid couscous terugbrengen naar 100 gram (voor 2 personen). Ook peterselie erbij lijkt me lekker! Ja, ik weet wat ik ga eten vanavond 🙂

  32. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Heb ik vorige week nog gehad. Vond het op zich wel lekker door al het lekkers wat er doorheen zat want couscous zelf is een beetje smaakloos.

    • Nena
      Auteur
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Klopt, vandaar de azijn, olijfolie en peper & zout. Een andere tip die net las is een bouillonblokje door het water. Lijkt me ook lekker!

      • Marije
        20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

        Ik doe altijd een half bouillonblokje door mijn couscous, is echt een aanrader!
        Een klontje boter om het wat smeuïger te maken is ook een tip, maar dit doe jij in feite al door de olijfolie. (:

        Leuk recept Nena, thanks!

  33. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Wij eten het altijd met kip, paprika, gedroogde tuttifrutti (of alleen abrikozen kan ook) en ui. Je bakt eerst de kip en dan doe je daar de paprika bij en ui, dan doe je het fruit er bij en als laatste de couscous, goed doorroeien en dat de feta op je bord er over een kruimelen. Kruiden naar eigen smaak. Het kan ook met gehakt ipv van kip. Of we eten het ook wel eens met gehakt, spitskool en ui, dit ook even bakken en door de couscous heen doen! Dit ook kruiden naar eigen smaak.. Ook erg lekker..:)!

  34. Mendy
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Pfff…het water loopt me in de mond. Thanks, Nena!:)

  35. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Yum, ik hou van couscous!

  36. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik stoom altijd mijn couscous (als je die kent dan eet je echt geen geweekte meer ;))
    maar voor snelle salades gebruik ik bulgur in alle vormen en maten (die week ik alleen en die heeft meer smaak dan geweekte couscous).

    Laatste couscoussalade was zoet met wortel&kikkererwten*oranjebloesemwater. Was een erg lekker idee van mezelf haha.

    Deze salade ziet er lekker uit, ga ik weer eens proberen als ik toch couscous ga stomen.

  37. sophie
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik wilde laatst eens tofu proberen, en dat heb ik gecombineerd met couscous. De licht gekruide tofu van de albert heijn was echt superlekker! Ik had iets smakeloos verwacht, maar in combinatie met de couscous en alles wat ik er door had gegooid (italiaanse groentemix van de ah, ik had geen zin om te snijden 🙂 was een heerlijke combinatie!

  38. Domenique
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    erg lekker!
    ik hou t vaak simpel met wat kip, paprika en honing
    bij dit recept vind ik het zo jammer dat je zoveel moet kopen
    en dat terwijl ik maar alleen ben..

    • Iva
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Je hoeft niet overal alles van te gebruiken, je kunt ook de dingen die je over hebt de rest van de week nog gebruiken! En je kunt voor 2 keer maken ipv 4, dan neem je het de volgende dag mee als lunch 🙂

  39. Mar
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik heb nog nooit couscous op, maar het klinkt wel erg lekker! Toch zitten er aardig wat dingen in die ik niet lust (zoals advocado en kappertjes), maar dat vervang ik dan gewoon voor courgette. Ik ga deze zeker maken volgende week!

    • Mar
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      En owja, wat een schitterende nagels heb je!

      • Nena
        Auteur
        20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

        Thanks, dat is Striplac van Alessandro na 10 dagen op mijn nagels! Binnenkort komt er een review van op de site.

        • Diana
          21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

          woooow tien dagen!!! ik dacht je hebt het in de salon laten doen die ochtend ofzo

          • Nena
            Auteur
            21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

            Haha, nee het zijn mijn eigen nagels en zelf gelakt 🙂 Maar dan wel met striplac en dat blijft echt super lang zitten en mooi!

  40. Serena
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik heb echt gesmuld van je couscous Nena en toen ik zag dat het zo makkelijk was (het is alleen wel wat snijwerk haha) heb ik me voorgenomen om het ook snel eens te maken! Thanks voor het uitgebreide recept ^^

  41. annegreeth
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    ik heb het nog nooit op maar het lijkt me zo wel lekker 🙂 leuk artikel!

  42. Lysanne
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Ik wist inderdaad echt niet dat Couscous zo makkelijk was! Ziet er heerlijk uit dit Serena! Ga ik zéker uitproberen eerdaags! Bedankt voor de inspiratie! Liefs!

  43. Evelien Ekiz
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Heerlijk! 🙂 Ik maak zo een soortgelijk gerecht met bulgur. Ik vul deze dan ook met deze ingrediënten. Ik vind de smaak van bulgur net wat lekkerder. Inderdaad erg fijn om dit soort gerechten te eten in de zomer! 🙂 Ook leuk voor bij de BBQ.

    • Lousaa
      20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

      Ja, de bite is lekkerder van bulgur. Ook lekker zijn zulk soort salades met tarly of gort. Ik hou het vaak wel wat simpeler. Dus of kip, rozijn, en kaneel en gegrilde courgette en aubergine en kaneel, komijn en knoflook, of met geitenkaas, amandel, gegrilde paprika. Of natuurlijk klassieke taboulé met citroen, munt, en rauwe groenten. Lekker joh.

    • nona manis kecil
      21 juni 2013 / vrijdag, 21 juni 2013

      Volgensmij is dat toch Kısır?
      (turks recept?)die is inderdaad erg lekker, maak ik ook erg vaak!!

  44. Britt
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Hmmm.. ik ken Couscous door mijn uitwisselingsstudente, echt zo lekker! 🙂

  45. Marianne
    20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Het ziet er heerlijk uit, helaas ben ik niet zo van de kaas maar mijn vriend maak ik hier zekers te weten blij mee, dus ik sla hem op in mijn receptenboekje

  46. 20 juni 2013 / donderdag, 20 juni 2013

    Couscous is zó lekker je. In de meivakantie at ik in Parijs bij een Marokkaans restaurant en wat was dat lekker zeg. Ik vind het vooral heerlijk met gegrilde groenten, zoals paprika etc. Maar couscous met avocado lijkt me ook heerlijk. Topartikel weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *