Door Nena – Ik weet niet hoe dat bij jullie zit? Maar met dit warme weer heb ik vaak weinig zin in warm eten. Vaak kiezen we dan voor een salada of iets luchtigs. Één van onze favoriete gerechten is Couscous. Sinds ik dit een keer bij een vriendin heb gegeten (Thanks Lin!) is het niet meer weg te denken in ons maandelijkse menu. En soms eten we het heel vaak, haha! Ik heb het over Couscous. Ik wist namelijk niet dat het zo makkelijk was om dit te maken. En dat niet alleen! Het is ook nog eens heel erg snel en je kunt er alle ingrediënten voor gebruiken die jij lekker vindt! Houd je van vlees? Maak hem dan met gerookte kip. Wil je liever vis, dan is ansjovis er lekker door. En ben je vegetarisch en eet je ook liever geen vis, dan is het ook super lekker zonder.
Wat heb je nodig voor het maken van Couscous:
- snijplank + mes
- vergiet
- grote kom + opscheplepel
- waterkoker
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 gram couscous
- scheut azijn
- scheut olijfolie
- kokend water (max een halve liter)
- 1 paprika
- 1 tomaten
- zongedroogde tomaten
- een halve komkommer
- een avocado
- 1 rode ui
- 75 gram rozijnen
- een paar takjes munt
- olijven
- geitenkaas en/of feta
- kappertjes
- gerookte kip
- peper
- zout
Zit er iets tussen waar je niet van houdt? Laat het dan weg of vervang het. Zo is koriander bijvoorbeeld ook lekker in plaats van munt. Of je vult het lekker aan met bijvoorbeeld gebakken courgette. Zoals je kunt zien houden wij van rijkelijk gevuld!
Bereidingswijze:
1. Zet de waterkoker aan en kook tenminste een halve liter water. Ik neem altijd het zekere voor het onzekere en kook altijd meer.
2. Zet de grote kom (waar je uiteindelijk alle couscous in maakt) op een keuken weegschaal en weeg 350 gram couscous af. Of je doet het een beetje op gevoel. Ik koop vaak een zak waar 700 gram couscous inzit en doe hier dan twee keer mee.
3. Giet vervolgens het kokende water op de couscous. Zorg er hierbij voor dat de couscous volledig onder water komt te staan (ongeveer 1 cm boven de couscous). Doordat de couscous het vocht absorbeert gaat het uitzetten en wordt het volume groter.
Op deze foto wordt het water al geabsorbeerd.
4. Giet er ook gelijk een scheut olijfolie bij, zodat het niet gaat plakken. En een scheut azijn. Roer het geheel goed door elkaar en het laat afkoelen.
5. Met het overige water wel ik ondertussen de rozijnen. Als je dit niet doet zijn ze vrij hard. Bovendien worden ze ook een stuk schoner. Spoel het vuile water (nadat het is afgekoeld, bijvoorbeeld als je klaar bent met de couscous) weg en spoel de gewelde rozijnen nog een paar keer af met schoon koud water.
Mijn vriend houdt niet van rozijnen door de couscous en ik juist wel. Daarom serveer ik deze er los bij. Dat is natuurlijk ook een oplossing voor andere ingrediënten. Ik houd bijvoorbeeld weer niet van ansjovis, die serveren we ook vaak los.
6. Snijd nu alle ingrediënten. Ik vind het lekker om het wat fijner te snijden, dan wanneer ik een normale salade maak. Snijd de tomaat, de paprika en de komkommer in blokjes. De komkommer snijd ik eerst doormidden. Vervolgens snijd ik de helften nog een keer doormidden (zoals op de foto) en die laat ik op elkaar liggen. Ik snijd de komkommer aan de bovenkan in reepjes en vervolgens snijd ik die reepjes in blokjes.
7. Voeg nu deze ingrediënten vast toe aan de couscous.
8. De rode ui snijd ik altijd heel fijn, omdat deze een vrij sterke smaak heeft. Wij houden ervan, dus ik voeg een hele rode ui toe. Je kunt ook kiezen voor een halve natuurijk.
Ik voeg altijd trostomaten en zongedroogde tomaten toe aan mijn couscous. Maar ik heb vaak ook nog wat cherrytomaatjes in de koelkast staan, dus die doe ik er dan ook door. Ik snijd ze altijd in vieren.
9. Bij avocado moet je altijd even goed opletten dat je een rijpe pakt. Hij is dan als het goed is een beetje zacht. Te zacht is ook niet lekker (wanneer je je duim er helemaal in kunt drukken en de afdruk niet meer weggaat bijvoorbeeld), dan is hij vaak al aan het rotten. Ik snijd hem met een mes doormidden en maak de met een draaiende beweging de twee helften van elkaar los. De pit verwijder ik met een mes. Ik duw de punt van mijn mes in de pit en draai een beetje totdat hij loskomt. Vervolgens schep ik de avocado met een eetlepel uit zijn schil en breng de avocado over op een snijplank. Daar snijd ik hem in blokjes. Tenslotte besprenkel ik hem met citroen (voor de frisse smaak en tegen het verkleuren). En soms kruid ik hem nog met een beetje peper en zout.
10. Ook de olijven en kappertjes snijd ik fijn. Ik leg alles op een snijplank en hak ze fijn. Dat werkt het best! Ook dit voeg ik toe aan de couscous, die inmiddels al lekker gevuld raakt.
11. De geitenkaas en de feta brokkel ik over de couscous. Dat is makkelijker dan snijden en gaat lekker snel. Misschien is geitenkaas èn feta wat veel, maar feta blijft echt een goede structuur houden en (zachte) geitenkaas mengt zich met de rest van het gerecht. Wij vinden de combinatie juist erg lekker!
12. Als je er van houdt dan is gerookte kip ook erg lekker door de couscous. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit er niet altijd door eet, maar mijn vriend vindt het weer erg lekker. Soms voegen we hem direct al toe en wanneer ik er geen zin in heb, dan serveer ik hem apart!
13. Tenslotte voeg je nog de zongedroogde tomaat en de munt toe. Ik knip dit altijd direct boven de kom met couscous. Nu hoeft het alleen nog maar gemengd te worden en je bent klaar!
De couscous zonder de rozijnen.
En als je het lekker vindt, met rozijnen. Het is ook lekker om er nog een stokbrood met tapenade of kruidenboter bij te serveren.
Eetsmakelijk!
Wisten jullie dat het zo makkelijk was om Couscous te maken? En wat doen jullie er allemaal door? Laat maar komen die recepten!
Liefs Nena
Volg je me al op Twitter? @nenaburger
En op Instagram? @nenaburger
Ziet er écht lekker uit, misschien moet ik het ook maar eens proberen! Een vriendin van mij vind dit heerlijk, haha.
İk maak couscous altijd klaar op de traditionele manier 🙂 Hou wel van vernieuwing en nieuwe dingen hoor. Maar soms blijf ik toch bij het ‘bekende’. Heerlijk!
Ik heb hem vandaag gemaakt met quinoa, hij is heerlijk!
Mijn tafelgenoten bleven opscheppen en ‘hmmm’geluiden maken hahah
Ik wel de couscous vaak in water met een bouillonblokje. Geeft de couscous zelf ook veel smaak.
Dit ziet er echt heel lekker uit!! Denk dat ik deze ook een keer ga proberen;)
tapenade is zoooo lekker aaah!
Ik denk dat veel mensen niet dol zijn op couscous met rozijnen maar ik vind het heerlijk! Ik maak couscous met gegrilde courgette, paprika, eventueel ui, gehakt, rucola en parmezaanse kaas. Erg lekker!
Het ziet er lekker uit. Ik ga ook proberen te maken.
Ziet er lekker uit! Ik gebruik ook vaak bulgur. Erg lekker.
Heeerlijk! Ik ga vanavond uiteten, msar morgen ga ik dit zeker te weten maken! Krijg er spontaan honger vann !! Alleen dan zonder rozijnen, ben ik allergisch voor ! Super leuk/lekker artikel!
Oh nice, heb deze week net hetzelfde gemaakt 🙂
Yummeh! Wat lijkt me dit heerlijk ^_^
Ik maak regelmatig couscous, heerlijk!
Persoonlijk vind ik couscous niet zo lekker, maar dit ziet er wel lekker uit!
Oh, ziet er onwijs lekker uit! Ik heb het nooit op deze manier gegeten. Altijd gewoon traditioneel. Ik denk dat couscoussalade een betere titel zou zijn geweest.
Auteur
Ja ik denk het ook. Ik wist ook niet zo goed hoe ik het moest noemen, vandaar in eerste instantie gewoon couscous 😉
Heerlijk!!! ik ben ook helemaal dol op couscous 🙂
Dit ziet er echt heel lekker uit! Ga ik binnenkort zeker een keer proberen. 🙂
Gauw proberen! Kun je dit ook invriezen?
Auteur
Ik denk dat het daar niet lekkerder door wordt. Je kan het een keer proberen, maar ingrediënten zoals avocado lijken me niet meer lekker daarna.
Mmhh lekker!
Mmmmm heb hier nog een pak couscous liggen. Nu heb ik ineens een idee wat ik ermee moet doen.
Het is zooo lekker!!!
Ziet er super lekker uit! Ik zet hem bij mijn favorieten 🙂
Ziet er heeerlijk uit! Zelf maak ik dit ook altijd maar dan met feta blokjes 🙂 Is super handig haha en dan nog gourget 😛
xxxx
Ik maak mijn couscoussalade meestal met gebakken kip, gedroogde perzikken of mango, bosui en lekker veel komijn! Ik eet er altijd veel te veel van! Simpel en goddelijk!
Heb het zelf ook eens geprobeerd zo uit het ”pakje” en moet zeggen dat ik het op zijn marokkaans (couscous stomen) zo veel lekkerder is! Mijn ma maakt het elke Vrijdag, met groente en lams of kip, en als topper (mijn mening) pompoen…. jesus wat lekker oef!
Haha leuk, ik eet dit wekelijks met mijn vriend. Ook echt niet te missen! Eigenlijk ook wel vaak deze ingredienten, of gewoon wat ik nog in huis heb.
Tip: de rode ui mee laten ‘garen’ wanneer je kokend water over de couscous doet. En daarbij geraspte citroenschil en sap toevoegen. Heerlijk!
Auteur
Thanks dat ga ik een keer proberen!
heerlijk!
Lijkt me heerlijk!
Goed uitgelegd ook, ga ik zeker is maken voor mijn ouders.
Ben benieuwd wat hun ervan vinden 🙂
oeh ziet er heerlijk uit! Dacht altijd dat het erg moeilijk was om te maken, niet dus!
Ga ik zeker proberen, Thanks Nena!
Ziet er erg lekker uit! Wij eten wel vaker couscous, maar dan met broccoli en verse kaas. Die smaakt heel fris 🙂
Ziet er lekker uit! Maar je moet de couscous eens klaarmaken zoals het echt hoort, en dat is de couscous een paar uur lekker laten stomen! Echt véél lekkerder!
hmmm superlekker!
Heerlijk! Ik ben echt supergrote fan van couscous!
Dank je voor het recept!
Nog nooit Cousous gegeten haha..
Maar zelf eet ik met warme dagen wel gewoon warm.. Ik ben namelijk dol op warm eten, vooral met dit weer eet ik smiddags ook warm zo lekker onderdemiddag op je werk haha
Hmmm, dit ziet er echt superlekker uit! In de zomer heb ik ook minder zin in warm eten, dus dit is dan ideaal. (natuurlijk niet voor elke dag, maar zo eens in de tijd!)
Mmmm couscous… Een van de heerlijkste gerechten voor tijdens de zomermaanden! Zelf heb ik het nog niet gemaakt, maar meestal nemen we couscous met feta, komkommer, tomaat, gerookte kip, rozijnen en munt. Superlekker!
je moet filmpjes maken, veel leuker om te zien!
Je hebt ook Marokkaanse couse couse Dan is de couse couse zelf niet wit maar met heerlijke ju geel geworden en met kip erin en meestal doen ze dan stukjes pompoen in (sommige)
Marokkaanse couscous is zo heeeeeeerlijk! Kun je mij wel voor wakker maken