Door Nena – Vorige maand was ik jarig en zoals elk jaar vind ik het leuk (en lekker) om zelf gebak te maken. Ik besloot om dit jaar weer eens iets nieuws uit te proberen en vond een recept voor een zomerse Blondie. Een Blondie is eigenlijk hetzelfde als een Brownie, maar omdat het met witte chocolade is gemaakt in plaats van met bruine chocolade heet dit een “Blondie”. Ik besloot om voor de Blondie met witte chocolade en frambozen te gaan en plaatste een foto op Instagram (je kunt me volgen via @nenaburger).
Niet alleen op mijn verjaardag was dit heerlijke gebakje een groot succes, ook op Instagram kreeg ik regelmatig de vraag voor het recept! Vandaag dus hoog tijd om dit recept met jullie te delen!
Ingrediënten
Voor ongeveer 12 personen
Voorbereiding 20 min en ongeveer 60 minuten in de oven.
- 4 eieren
- 150 gram kristalsuiker
- 225 gram witte chocolade (Ik gebruik drie repen van 75 gram)
- 200 gram boter
- 130 gram bloem
- 2 snufjes zout
- 200 gram verse frambozen
- 50 – 100 gram geraspte kokos (net wat je lekker vindt) of vervangen voor bijvoorbeeld nootjes of chocolade rasp als je niet van kokos houdt.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Breek de eieren in een grote kom. Ik begin altijd met de eieren voor het geval er eventueel een rot ei tussenzit. Dit ruik je namelijk al snel, ook al ziet het ei er van binnen en van buiten normaal uit! Het is zonde om de eieren dan al bij de andere ingrediënten gevoegd te hebben. Deze kan je dan namelijk weggooien. Iets wat me al een paar keer is gebeurd…
Klop de eieren en meng het met de kristal suiker.
Zet de kom even aan de kant en plaats een klein pannetje op het vuur.
Smelt de boter. Tijdens het smelten kan je de chocolade repen vast in kleinere stukken breken.
Wanneer de boter helemaal gesmolten is haal je de pan van het vuur. Zet hem op een hittebestendige ondergrond en voeg de gebroken chocolade stukken toe. De chocolade begint nu langzaam te smelten. Roer het geheel tot een massa.
Klop vervolgens het boter-chocolademengsel samen met het eimengsel. In het begin lijkt het alsof het niet goed mengt, maar dit zal je zien veranderen. Blijven roeren…
Al snel zie je een mooie egale massa ontstaan.
Voeg nu de bloem toe. Roer het door met een spatel tot een gladde massa. In het begin lijkt het een beetje te klonteren en heb je de neiging om de bloem eerst te zeven, maar geloof mij. Het komt goed.
Na eventjes roeren zie je een mooi glad en romig beslag ontstaan. Het Blondie beslag is nu bijna af!
Voeg twee snufjes zout toe en roer dit ook nog even goed door met de spatel. Nu is het beslag klaar.
Giet het beslag in een vorm van ongeveer 30 cm x 20 cm. Ik heb een hittebestendige ovenschaal voorzien van een laagje bakpapier. Of misschien heb je wel een echte brownie bakvorm? Gebruik deze dan.
Bestrooi de frambozen over het beslag.
Verdeel nu 2/3 van de geraspte kokos mooi oven de frambozen en druk de frambozen iets in het beslag.
Verdeel tenslotte het restant van de kokos. Als je heel erg van kokos houdt, dan kan je er voor kiezen om een dikkere laag aan te brengen. Ik vind zo’n 50 – 75 gram voldoende. Bak de Blondie ongeveer 60 minuten in het midden van de op 175ºC voorverwarmde oven. Ik zet altijd een wekker na 50 minuten om te controleren of de Blondie niet te hard gaat of de kokos aanbrandt. Ook controleer ik door middel van een satéprikker of de Blondie al gaar aan het worden is. Wanneer de Blondie gaar is kleeft er namelijk geen beslag meer aan de satéprikker. Anders moet hij nog wat langer in de oven.
Na 50 – 70 minuten (afhankelijk van je oven, dit is echt even uitproberen) is je Blondie klaar!
Laat goed afkoelen voordat je stukken gaat snijden.
Eet Smakelijk!
Hebben jullie al eens een Blondie gebakken? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit recept wanneer je het gemaakt hebt! En heb je het nagemaakt? Stuur me gerust een foto via Instagram of Twitter, dat vind ik leuk!
Liefs, Nena
Mochten jullie me nog niet op Instagram volgen, dan is dit mijn account: @nenaburger. Ook op Twitter ben ik te volgen via: @nenaburger.
als ik amandelmeel wil gebruiken, hoeveel gram heb ik dan nodig voor dit recept?
In een woord verrukkelijk. Mijn collega’s wilde meteen het recept hebben. Heb er nu ik hem vaker heb gemaakt iets meer chocolade en iets minder suiker in gedaan en ook wat blauwe besjes toegevoegd. Hij staat nu weer in de oven en gaat mee op vakantie naar de camping.
Top recept! Ik heb ze al meerdere keren gemaakt. Elke keer een succes. Morgen maak ik ze weer!
dit recept zoek ik nog altijd even op- inmiddels al vijf keer gemaakt en iedereen is fan! dankjewel 🙂
Wij gaan de blondies vanmiddag maken voor school. We gaan zeer genieten van de frambozen uit de vriezer! En we gaan zeer veel lol beleven. Dikke vette kus van Ingeborg & Dana
Heb net weer de blondie gemaakt voor een verjaardag morgen.
Ik denk echt de 20e ofzo! favoriet bij iedereen 🙂 thanx for sharing!!
Ik heb deze blondies nu al een paar keer gemaakt op verjaardagen enzo en ze zijn altijd een groot succes! Mensen bleven maar stukjes pakken! Echt heerlijk en makkelijk te maken!
Dit recept net gemaakt maar dan zonder frambozen en met nootjes. Het is gewoon cake geworden..niks smeuigs zoals je verwacht bij blondies….misschien heb ik de eieren met suiker te schuimig geklopt?
net geprobeerd 🙂 maar een versie met Bananen gemaakt. Nu in de oven, ben benieuwd.
Ik heb alle ingredienten in huis, ga het zometeen maken voor mijn verjaardag morgen. Lijkt me onwijs lekker!
Al een aantal keren gemaakt, en hij blijft super lekker! Ook niet moeilijk om te maken 🙂 heerlijk recept!
Your blondies looks so yummy! I have to give it a try!
I didn’t understand a word but I think google will help me to translate it. Thanks for sharing this recipe.
Wishing you a great weekend!
That’s sweet 🙂
Hij staat nu in de oven, en nee natuurlijk wordt hij niet gaar als je de oven op 150 zet. #blond
Dit is te goddelijk!
Ziet er heerlijk uit maar ik HAAT kokos. Is het zonder ook even lekker?
Voor jou lijkt het me zelfs lekkerder, aangezien je kokos HAAT 😉
Klinkt goed!
Als je twijfelt aan de leeftijd van je eieren, kun je ze even in een bakje water doen voor je ze breekt. Als ze gaan drijven kun je ze weggooien, als ze de bodem blijven raken kun je ze nog gebruiken.
Hmmm! Caloriebommetje, maar kan niet anders dan lekker zijn! Goed idee met die frambozen!
Dit ziet er heerlijk uit, heb het artikel even opgeslagen voor later!
Ik word dikker alleen al door het kijken naar dit recept! Maar ga het toch proberen binnenkort, denk ik zo..
Ziet er superlekker uit Nena!
Ik wil dit recept graag uitproberen met mijn vriendin, maar zij houdt niet zo van kokos.
Kan ik de kokos weglaten of misschien vervangen voor wat anders?
Liefs,
Auteur
Hoi Jenny,
In het artikel geef ik ook wat suggesties:
“50 – 100 gram geraspte kokos (net wat je lekker vindt) of vervangen voor bijvoorbeeld nootjes of chocolade rasp als je niet van kokos houdt.”
Je kan de kokos weglaten of vervangen door iets wat ze wel lekker vindt.
Wauw Nena, bedankt! Ik weet welk gebak ik serveer met mijn verjaardag! Haha
Omg ziet er lekker uit Nena!
Even een vraagje: zijn de blondies een beetje chewy/taai ?
Auteur
Nee niet taai. Eerder smeuïg als hij niet te lang in de oven heeft gestaan. Wel erg machtig en compact.
De mijne zit in de oven hoor, ben benieuwd 🙂
Hmm, dat ziet er lekker uit zeg! Mooie foto’s, werd er direct door aangetrokken. Bedankt voor het recept, ik ga het ook een keer proberen.
Ok, dit gaat mee op vakantie voor de uren onderweg in de wagen, ik kwijl hier bijna…
Dat ziet er ZO lekker uit, ben een beetje hongerig na het concert van Nick en Simon gister in Dublin. Ik ga snel maar even wat te eten pakken nu haha!
Ik heb nog nooit een blondie gegeten maar als ik dit zo zie loopt me het water in de mond hihi 🙂
Blondies zijn zoooo lekker!!!
Dit ziet er heerlijk uit serena!
Liefs lonneke
Er staat aan t begin “door nena” 😉
Your thnniikg matches mine – great minds think alike!
oeh heerlijk! 🙂
Oh wat heerlijk….ga ik morgen meteen maken!
Hmm, lekker! Ik heb eigenlijk nog nooit een Blondie geprobeerd, maar ik ben gek op chocolade dus ik denk dat ik dit binnenkort een keer ga maken. Ziet er superlekker uit!
My god, wat heb ik hier zin in!! Ziet er echt superlekker uit, ook met die framboosjes erin.
Ziet er echt superlekker uit! 🙂 x
Wow deffintly gonna make that!
Ik word er hongerig van! Ziet er erg lekker uit, ik wil dit echt eens proberen 🙂
Wouw dat zie er heeel lekker uit. Ik wil em zelf graag uitproberen. Op hoeveel graden zet je de oven? Groetjes Laura
175 graden, staat aan het begin van het recept 😉
Ohjaa overheen gelezen, dank je!
Dat ziet er lekker uit! Zeker het proberen waard
Dit ziet er weer es te lekker uit! Dit recept ook maar es toevoegen aan mn receptenboek 🙂
Wauw, dat ziet er heerlijk uit. Ga ik gauw ook proberen of een leuke variatie daar op 🙂
Wat ziet het er heeeerlijk uit! Dit ga ik zeker binnenkort namaken.
Ahh dit ga ik zeker eens proberen! Ik ben de laatste tijd heel veel bezig met lekker eten/koken en dit komt op mijn lijstje!
Ziet er lekker uit. Lijkt alleen wel of hij niet helemaal gaar is, dat hij nog nat is van binnen. Maar weet niet of dat hoort bij blondies.
Oeh, heerlijk!
Dit ziet er echt heerlijk uit!
Mmmm..Dit ziet er lekker uit =)
Hij staat nu in de oven! Ben benieuwd 😀
Auteur
Ooooeh leuk en lekker! Laat je me weten hoe hij smaakt? 🙂
Oooh wat ziet dat er superlekker uit! En wat een mooie foto’s!
Normaal houd ik niet zo van witte chocola, dus ik eet ook eigenlijk alleen maar (heel veel) pure chocola. Maar met frambozen lijkt het me wel een goede combinatie!