Hoe werkt mood polish? Waarom schuimt de ene zeep meer dan de ander? En waar dient een gezichtsserum nu precies voor? Allemaal vraagjes waar wij vrouwen nog wel eens nachtenlang van wakker liggen. Fear no more, my dear beautyfriends. Vandaag geef ik jullie de verlossende antwoorden. Heb je zelf een beauty/science gerelateerde vraag, een vraag die net even wat ingewikkelder is dan de meeste beautyvragen? Stel ze bij de comments en wie weet is jouw vraag de volgende keer wel aan de beurt.
Hoe werkt Mood Polish?
Leuk, mood polish! Nagellak die je groen op je nagels smeert en die geel verkleurd in de warme zon (of in de hete thee, ouch!). Of roze nagellak die roze blijft bij kamertemperatuur, maar paars verkleurd als je je nagels tegen een koud blikje Dr. Pepper aanhoudt. Gaaf spul hoor, die mood polish, maar hoe gaat zoiets nou te werk?
Zoals misschien al duidelijk is geworden uit bovenstaande tekst veranderd mood polish niet persé bij een verandering van je humeur, het heeft eerder met de temperatuur te maken. De meeste mood polishes hebben een bepaalde kleur bij kamertemperatuur en hebben het omslagpunt een paar graden lager liggen. Er bestaat ‘colour-changing’ inkt, bijvoorbeeld Thermochromic Leuco Dye. Deze inkt veranderd van kleur bij een verandering in temperatuur en de reactie is reversibel (kan teruggedraaid worden). De inkt wordt voornamelijk toegepast in verpakkingen en speelgoed, maar als je deze inkt verwerkt in nagellak dan heb je dus: Mood Polish.
Claire’s in Amerika heeft Mood Polishes (de vestigingen in Nederland helaas niet), maar misschien heb je geluk op eBay, ken je iemand uit de VS of ga je er binnenkort heen op vakantie. Ik heb mijn Claire’s Mood Polishes vorig jaar op vakantie gescoord in Florida. Ik wilde ze allemaal! De kwaliteit is ruk, maar het effect is gewoon té leuk!
ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url
Waarom schuimt de ene zeep meer dan de ander?
Leuk dat je het vraagt! Mijn moeder en ik hebben natuurlijk jaren lang zelf onze eigen zeep gemaakt (en verkocht) dus hier weten wij inmiddels best veel van af. Elke olie en vet kun je veranderen in zeep met behulp van natriumhydroxide (= gootsteenontstopper) die een chemische verzepingsreactie op gang brengt. Na deze reactie is het olie of vet verzeept en is de natriumhydroxide verdwenen (soms duurt het 8 weken voordat de natriumhydroxide geheel is verdwenen).
Je kunt olijfolie omzetten in een 100% pure olijfoliezeep, maar deze zepen hebben een mild, slijmerig schuim. Olijfolie staat er namelijk om bekend dat het na de verzepingsreactie heel matig schuimt. Een olie die wel lekker veel schuimt na verzeping is kokosolie, deze olie staat hier echt om bekend. Een zeep met te veel kokosolie echter is heel uitdrogend voor de huid, daarom wordt er aangeraden slechts een deel kokosolie in zepen te verwerken. Het gaat dus om de samenstelling van de zepen. Sommige oliën en vetten leveren na verzeping meer schuim dan andere en het is maar net welke oliën en vetten men heeft gekozen voor hun zepen.
Mijn moeder heeft inmiddels een perfecte combinatie gevonden van verschillende oliën en vetten om een zeep te creëren die én lekker schuimt én de huid lekker verzorgd en niet uitdroogt. Ze verkoopt haar prachtige handgemaakte zeep via
Pearlmania.nl onder Soap & Such (
klik hier).
Bovenstaande informatie geldt voor handgemaakte zepen, maar er zijn natuurlijk ook veel zepen die in de fabriek worden gemaakt met ingrediënten als sodium laureth sulfate of ammonium lauryl sulfate. Dit zijn chemische ingrediënten die speciaal worden toegevoegd om hun reinigende en schuimende werking, ze worden daarom ook ‘foaming agents’ genoemd. Sommige foaming agents zijn heftiger dan de andere, dus afhankelijk van het soort of de combinatie die is toegevoegd schuimt de ene zeep meer dan de andere.
Hieronder laat ik zien hoe je gemakkelijk schuim kan creëren met een handgemaakt stuk zeep. Sindsdien gebruik ik alleen nog maar zeep in plaats van douchegel.
ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url
Waar dienen gezichtsserums nu precies voor?
Serums zijn er net als cremes in verschillende soorten en maten. Anti-age, skin brightening, skin balancing, lifting, repairing, noem maar op. Ze zijn daarom niet alleen bedoeld voor de oudere huid (iets wat ik wel altijd dacht), maar ook zeker voor de jongere huid. Serums zijn er voor alle huidtypes. Een serum dien je na de reiniging en voor de dag- of nachtcreme aan te brengen.
Wat is het precieze verschil tussen een serum en een creme? Serums bevatten voornamelijk werk- en voedingsstoffen die tot diep in de huidlaag kunnen doordringen omdat ze voorkomen in de vorm van kleine moleculen. Cremes bevatten grotere moleculen en dringen daarom slechts tot de bovenste huidlaag door waar het de huid voornamelijk hydrateert. Werk- en voedingsstoffen zijn kostbare ingredienten en serums bevatten een geconcentreerde hoeveelheid vergeleken met cremes. Daarom zijn serums gemiddeld duurder dan cremes.
Er zijn ook cremes die de huid zowel hydrateren als voorzien van werkstoffen, waarschijnlijk bevatten deze cremes zowel grote als kleine moleculen. Serums bevatten een geconcentreerde hoeveelheid werk- en voedingsstoffen en dienen dus vaak als ‘oppepper’ van de huid omdat ze de huid een ‘boost’ aan voedingsstoffen geven. Serums kunnen echter ook hydraterend zijn, bijvoorbeeld als ze hyaluronzuur bevatten, een sterke moisturizer.Als je een vette tot gecombineerde huid hebt dan heb je vaak al genoeg aan een serum. Heb je extra hydratatie nodig dan kun je naast het serum een creme aanbrengen. Heb je een normale huid die alleen hydratatie vereist? Gebruik dan gewoon alleen een creme. Men laat je graag geloven dat je zowel een serum en een creme nodig hebt, maar dit hangt puur af van je persoonlijke voorkeur en de behoefte en conditie van je huid.
Een serum is daarom niet overbodig te noemen, het is maar net wat je fijn vind. Als je een bepaald probleem extra aan wil pakken, bijvoorbeeld een egale tint door de vernieuwing van huidcellen, dan heeft het wel een extra goed effect om zowel een serum als een dag/nachtcreme te gebruiken die dit tegengaat. Het is niet zo dat een serum zorgt dat de creme beter wordt opgenomen of dat de ingrediënten elkaars werking versterken, maar het werkt sneller en effectiever omdat je gewoonweg het dubbele aantal werkstoffen in je huid pompt.
|
bron:weheartit.com |
Je kan Serena wel uit het lab halen, maar het lab gaat nooit uit Serena! Soms vragen mensen of ik het niet zonde vind om met mijn opleiding en moleculaire achtergrond een beautyblog te runnen, maar ik zeg dan altijd dat het juist mijn kracht is om dit te combineren met beauty.
Hebben jullie beautyvragen op scheikundig gebied? Stel ze dan bij de comments. Het gaat om vragen zoals hierboven, waarop ik een antwoorden kan geven waarbij het nodig is om iets dieper op de stof in te gaan of waarbij ik echt even mijn neus in mijn oude schoolboeken moet steken (dus aub geen persoonlijke vragen waarmee je beter naar een dermatoloog of schoonheidsspecialist kunt gaan). Als je een vraag ziet staan die jij ook graag beantwoord ziet, laat daar dan een reactie op achter, dan kan ik zien welke vragen het meest populair zijn.
Until next time,
Serena Verbon
zp8497586rq
1 Reactie