Aldehyden in parfum

Parfums zijn mijn favoriete beautyproducten om te reviewen, ik heb er echt een zwak voor. Ik heb verschillende professionele parfumtrainingen gehad waar ik veel van heb opgestoken en ik heb enkele parfumboeken in huis die ik helemaal heb verslonden. Ik vind het altijd erg leuk om mijn kennis met jullie te delen en het leek me daarom interessant om jullie iets meer over parfum-ingrediënten te vertellen. Ik moest eigenlijk meteen denken aan het ingredient ‘aldehyde’ omdat dit ingredient nogal vaag is én omdat dit ingredient in het parfum Nuit de Femme van Hugo Boss zit dat ik onlangs had gereviewed.

Aldehyden?
De naam klinkt nogal chemisch en synthetisch, alsof het de allernieuwste autobrandstof is. ‘Mijn auto loopt op aldehyde’. Klinkt best plausibel, toch? In werkelijkheid is een aldehyde een organische verbinding die van nature voorkomt in verschillende fruitsoorten, bloemen en specerijen. Essence van een sinaasappelschil, een citroen, roos of dennenboom; allemaal aldehyden. Een aldehyde is een natuurlijke verbinding, maar men is in staat om aldehyden na te bootsen in een lab. Met andere woorden, men heeft een manier gevonden om natuurlijke essences te synthetiseren. En niet alleen natuurlijke essences, nu er manieren zijn om aldehyden na te bootsen kan men ook zelf aldehyden verzinnen. Een extra koolstofatoompje hier en een paar extra waterstofatomen daar en plop! Men heeft een geheel nieuwe geur gecreëerd.

Maar, hoe ruikt het?
Sommigen omschrijven de geur van aldehyden als een champagne-achtige, bubbelende en sprankelende geur. Weer anderen claimen dat het ruikt als de geur van uitgeblazen kaarsen en wéér iemand anders is ervan overtuigd dat het naar poederige rozen ruikt. De waarheid is dat er geen pijl op te trekken is. Er zijn erg veel verschillende soorten aldehyden met elk hun eigen geur. Aldehyden met een laag molecuulgewicht (weinig atomen) hebben een onaantrekkelijke geur (het wordt omschreven als de geur van rottende vruchten of ranzige boter, ewl!), maar aldehyden met een hoger molecuulgewicht (meer atomen) ruiken juist weer heel erg lekker. Deze aldehyden worden dan ook graag gebruikt in de parfumerie.

De populairste aldehyden zijn;

  • C7 (deze aldehyde komt van nature voor in salie en heeft een friskruidige ‘groene’ geur)
  • C8 (ruikt naar sinaasappels)
  • C9 (ruikt naar roosjes)
  • C10 (ruikt naar citroenen)
  • C11 (een frisse en schone geur, komt van nature voor in koriander)
  • C12 (ruikt naar seringen en viooltjes)
  • C13 (ruikt naar grapefruit)
  • C14 (ruikt naar rijpe perziken)

C staat voor koolstofatoom en hoe hoger het getal is wat erachter staat, hoe langer de keten. Van deze aldehyden is het bekend hoe ze ruiken, maar het komt ook vaak voor dat een bedrijf zoals IFF (een groot bedrijf die smaken en geuren creëert) een ingewikkelde aldehyde creëert en hier patent op aanvraagt. Zo weten we niet de exacte samenstelling, slechts de commerciële naam die IFF eraan heeft gegeven. Op deze manier is het haast onmogelijk om bepaalde parfums na te bootsen.

The possibilities are endless!
Een aldehyde kan heel simpel naar een stuk fruit of een bepaalde bloem ruiken, maar tegenwoordig komen er ook parfums op de markt met een apartere en edgy geurnoot. Denk maar eens aan leder, roze peper, dropjes, popcorn, vodka, kaviaar en ozon. Ook is het nu mogelijk om aldehyden te creëren met iets extra’s. Dus niet de geur van appels, maar de geur van gebakken appeltaart met een vleugje kaneel. En niet de geur van viooltjes, maar de geur van gesuikerde viooltjes op een cheesecake. Door de komst van aldehyden is er een wereld opengegaan voor de parfumerie. Vroeger kon men alleen gebruik maken van natuurlijke etherische oliën, maar nu men praktische elke geur na kan bootsen in een laboratorium komen er steeds interessantere en complexere geuren op de markt.

Een van de nieuwste geuren met een zeer interessante samenstelling is de herengeur 212 VIP van Carolina Herrera. Overigens een heerlijke geur (mocht je nog op zoek zijn naar een parfum voor je vent).
Tijdens mijn parfumtraining bij LVMH werd mij verteld dat er een machine bestaat waar je iets onder een kap kunt plaatsen zodat de machine de geur van het object kan opnemen, verwerken en nabootsen. Stel je voor, alles wat je onder de kap plaatst kan olfactorisch worden nagemaakt! Ik moest meteen aan het boek ‘Het parfum‘ van Patrick Süskind denken waarin de hoofdpersoon een parfum maakt van… maagdelijke rode meisjes. Creepy! Ook moest ik denken aan die ‘gekke’ parfums van Demeter met geuren als ‘Dirt’ en ‘Dust’ of wat dacht je van ‘Fresh Hay’ of ‘Play-Doh?

Marketing
Dat Hugo Boss ‘aldehyde’ als geurnoot bestempeld is natuurlijk de grootste onzin. Waarschijnlijk zijn alle geurnoten van dit parfum aldehyden en daarbij kan een aldehyde naar alles ruiken, want zoals jullie net hebben kunnen lezen is het is een zeer ruim begrip. Bijna alle parfums, ook die van de grotere en bekende parfumhuizen, gebruiken synthetische ingrediënten, ofwel aldehyden. Is that a bad thing? Ik vind van niet. Zo werd het ingrediënt muskus vroeger uit de buikklier van lieve muskushertjes geoogst, en ja, die gingen dus hartstikke dood. Tegenwoordig hoeven er geen hertjes meer te sterven omdat we muskus gewoon synthetisch na kunnen bootsen. Vroeger, wanneer er bijvoorbeeld een oogst jasmijn was mislukt, kwam het nog wel eens voor dat een bepaald parfum voor het komende jaar niet geproduceerd kon worden. Stel je voor, je favoriete parfum is op en je moet er nog een jaar op wachten! Met synthetische ingredienten heb je daar dus ook geen last van.

Plus, voor de fabrikant is het stukken voordeliger. Voor een beetje jasmijn essence moet je een flinke boomgaard hebben. Vervolgens worden de bloesems heel voorzichtig met de hand geplukt, ‘s nachts (!), want dan is het aroma op zijn best. Om de geur in een flesje te krijgen ondergaan de bloemetjes talloze processen, zoals enfleurage (de geur opnemen via een vet of olie), extraheren, distilleren en noem maar op. Uiteindelijk heb je een piepklein beetje jasmijn essence (wel heel geconcentreerd, dat wel) waar erg veel manuren in zitten. Je kunt je voorstellen dat parfums met deze olie haast niet te betalen zijn! Tegenwoordig bestaan er heerlijke en zeer ‘haast niet van echt te onderscheiden’ jasmijn-aldehyden. Hiermee kun je de kosten flink omlaag gooien waardoor de fabrikant meer winst zal draaien en waardoor parfums voordeliger worden voor de consument. Iedereen blij!

Chanel No. 5
Het parfum wat aldehyden bekend heeft gemaakt bij het grote publiek is Chanel No. 5, gecreëerd door Ernest Beaux in 1921. Echter, wat veel mensen niet weten is dat Chanel No. 5 niet het eerste parfum is wat gebruik heeft gemaakt van aldehyden! Het allereerste parfum dat gebruik maakte van synthetische geurstoffen was Rêve D’Or, gecreëerd in 1905 door Armingeat. Alhoewel, er zijn discussies op het internet gaande over ‘wie de eerste was’. Zo blijkt Fougère Royale, gecreëerd in 1882 door Paul Parquet, ook aldehyden te bevatten, als ook Jicky van Guerlain uit 1889, Apres L’Ondee uit 1906 en Quelques Fleurs uit 1912.

Er zijn eigenlijk heel veel parfums vóór Chanel No. 5 gecreëerd met aldehyden, dus het verhaal dat Chanel de eerste zou zijn is vals. Wel maakte Ernest Beaux voor het eerst gebruik van heel veel en veel verschillende soorten aldehyden, omdat Coco Chanel hem de opdracht had gegeven een parfum te creëren die naar een vrouw zou ruiken in plaats van naar bloemen. Coco zei ‘women do not want to smell of a bed of roses‘. Chanel No. 5 was daarom vooral een vernieuwend parfum in haar tijd en werd mede door de beroemde uitspraak van Marilyn Monroe extreem populair.

Ernest Beaux maakte een combinatie van de aldehyden C10, C11 en C12 die een hele karakteristieke geur geeft. Het ruikt bij elkaar heel sprankelend, fris, schoon en poederig, als een geurige zeep. Deze lekkere, zepige geur – het resultaat van bovenstaande aldehyden-combo – duidt men voor het gemak vaak aan als de geur van aldehyde, maar dat is in feite onwaar omdat een aldehyde naar van alles kan ruiken. Mocht je een keer ergens tegenkomen dat men een bepaald parfum als ‘aldehyde’ bestempeld, dan bedoelen ze hoogstwaarschijnlijk dat dit parfum een zepige geur heeft.

Ik hoop dat jullie mijn aldehyde verhaal goed konden volgen en dat jullie hier iets van hebben opgestoken. Mochten er nog vragen zijn of suggesties voor een nieuw parfum/wetenschappelijk artikel dan hoor ik het graag!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

90 Reacties

  1. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Interessant artikel 😉

  2. Klarieke
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Ik zou ook wel eens willen weten welke ingredienten nou chemisch zijn en wat er nou precies zo slecht is aan chemische ingredienten.

  3. Klarieke
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Super interessant!
    Wat mij betreft mogen dit soort stukjes vaker!

  4. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Heel leuk artikel! Het was zeker goed te volgen en vind het ook erg leuk dat ik nu weer wat bijgeleerd heb.

  5. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Super interessant. Ik heb weer wat geleerd. Ik vind dit soort artikelen echt leuk om te lezen
    lfs

  6. Charlotte
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Nu ben ik in de war. Ik werk bij een meubelwinkel, en tijdens een training daar werd gezegd dat aldehyden schadelijk kunnen zijn. De lijm die wordt gebruikt bij het samenpersen van hout zou dat bevatten, en op mijn werk gebruiken ze een andere manier zodat er geen aldehyden in het hout zitten.
    Ik neem aan dat het in parfum niet schadelijk is, of toch in grote hoeveelheden?

    • Serena
      Auteur
      27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      Als dat aldehyden in lijm zijn, dan zullen dat aldehyden zijn met een laag molecuulgewicht, die zorgen waarschijnlijk dan ook voor de onaangename geur van die lijm. De aldehyden in parfums zijn aldehyden met een groter molecuulgewicht en ik denk niet dat die schadelijk zijn voor de gezondheid, aangezien ze ook gewoon voorkomen in natuurlijke planten en vruchten.

  7. Denise
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    hey sereen zou je een keer een artikel willen maken over het wegwerken van tattoos? ik heb er pas een in mijn nek laten zetten, maar heb sinds deze week een baan in de horeca, waar mijn haar dus omhoog moet. Ik moet het van mijn baas afplakken met grote pleisters, maar dat blijft echt niet zitten. Ik weet dat Kat von D een speciale concealer heeft voor tattoos, maar ik was eigenlijk op zoek naar een budgetvariant aangezien ik hem maar van plan ben 1x per week te gebruiken. Ik gebruik voor mijn gezicht de bourjois concealer, maar deze is niet dekkend genoeg. Ik dacht zelf aan een coverstick (deze lijken me het dekkendst) van essence of zoiets, any tips?

    • Serena
      Auteur
      27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      Uh ja, ik zou eens een Essence coverstick proberen en dat afpoederen zodat het niet zo glanst en beter blijft zitten. Ik heb zelf idd de concealer van Kat von D en die dekt heel goed, maar is helaas niet in NL te koop.

  8. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Interessant, leuk stuk! Weer wat geleerd 🙂

  9. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Wat een goed artikel. Ik vind dat dit je blog echt bijzonder maakt, je chemische kennis. Je legt het zo duidelijk uit allemaal!

  10. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Ik snap daarom ook niet waarom chanel coco noir dan zo veel kost.. Jij wel? Of zou coco noir niet zodanig synthetisch zijn dat we daadwerkelijk betalen voor prijzige ingredienten?

    • Serena
      Auteur
      27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      De reden dan veel high-end parfums zo kostbaar zijn zit ’em ook vooral in de marketing. Kijk maar naar de commercials, de campagnefoto’s in de magazines, het inschakelen van celebrities. Daarbij maken ze ook vrij hoge kosten voor de productie van de flacons en huren ze de beste parfumeurs in. Ook houdt Chanel zich vast aan een bepaalde status door de prijs hoog te houden en om die reden kunnen ze het ook maken, of moeten ze haast wel, om hun vaste klanten te houden. Toch denk ik dat het meeste budget naar de marketing gaat, dat kost echt klauwen met geld, en dat wordt natuurlijk allemaal doorberekend.

      Ik ga thuis nog even op zoek naar de persmap, want ik dacht dat er wel een deel echt essence in zat (not sure, though). Ik weet dat parfumhuizen als Dior, Guerlain en Bvlgari ook deels gebruik maken van essences.

      • 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

        Dat van de marketing, productiekosten enzo wist ik al wel eigenlijk. Maar ik zag even over het hoofd dat de prijs voor 50ml edp van Chanel over het algemeen sowieso al rond de 70 a 80 euro ligt. De Coco Noir is er natuurlijk alleen in een 50ml en 100ml fles. En meestal zijn de parfums ook in een 30ml en dan zijn ze rond de 50/60. Vandaar dat de Coco Noir misschien opeens zo opvallend veel meer kost voor mijn gevoel.

        Anyway, super artikel! I learned something today 🙂

  11. hannah
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    leuk artikel!
    welke geur ruikt er naar ozon? en hoe ruikt dat haha

    • Serena
      Auteur
      27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      Officieel ruikt ozon naar een kopieerapparaat, maar wat men ervan heeft gemaakt is een geur die doet denken aan de zon, denk ik. Ik weet het even niet meer uit mijn hoofd, maar het was een parfum van Essence.

      • Rianne
        27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

        Is ozon niet die geur die je kan ruiken nadat het heeft geregend? Een bepaald fris geurtje is het. Ik associeer het altijd met natte tegels nadat het geregend heeft xD

  12. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Leuk en leerzaam artikel! En verdorie, nu ben ik weer op het spoor gebracht van een geweldige webshop, Demeter. Wat hebben ze daar heerlijke geuren:)

    • Serena
      Auteur
      27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      Tuurlijk Pippi, bestuif jij jezelf maar met de geur van Play-Doh en Regen! Lekker joh! 😀

  13. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    goed geschreven ! wetenschappelijke artikels vind ik altijd het leukst op je blog 🙂

  14. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Wat een leuk informatief artikel, bijna een scheikunde les ;D

  15. Ris
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Leuke post, ik wist alleen alles al. :’) Lessen scheikunde op school (gymnasium 5 en 6) hebben we ‘t uitgebreid over aldehyden gehad.

  16. Amarantha
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Wat een ontzettend leuk artikel:)
    Alleen als ik aldehyde lees,doet het mij denken aan formaldehyde.. Hoe zit dat dan?
    Liefs,

    Amarantha

    • Serena
      Auteur
      27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      Zowel aldehyde en formaldehyde zijn organische verbindingen. Formaldehyde is een koolstofatoom met een dubbelgebonden zuurstofatoom en twee waterstofatomen. Aldehyde lijkt op deze formule, maar heeft een restgroep in plaats van een waterstofatoom en die restgroep kan dus heel kort of heel lang zijn, wat bepalend is voor de geur. Waar het op neerkomt is dat de naam en de formule op elkaar lijkt, maar dat het twee verschillende verbindingen zijn. Een atoompje kan al het verschil maken tussen giftig en niet-giftig, bijvoorbeeld.

      • Amarantha
        29 augustus 2012 / woensdag, 29 augustus 2012

        Ah oké! Nu is alles een stuk duidelijker:D

  17. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Komt me heel erg bekend voor van scheikunde 😉

  18. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    hihi die quote van marilyn monroe is leuk

  19. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Leuk en informatief! Alleen staat er denk ik een foutje in de quote van Coco: ‘Women’ ipv ‘woman’. Anders is het grammaticaal gezien erg vreemd en volgens mij ook niet correct.

    • 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      En dan bedoel ik dus dat het ‘Women’ moet zijn ipv ‘woman’

  20. Jose
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Leuk en leerzaam artikel!!

  21. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Super interessant artikel. Ik ben zelf niet zo heel erg van de parfum .Ik vind het super lekker , leuk en aardig. Maar ik ben nog meer gek op mijn beauty producten! 😀

  22. Marloes
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Heel interessant, bedankt!

  23. Debora
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Erg interessant artikel, maar bedoel je bij ‘hoe ruikt het?’ niet dat aldehyden met weinig atomen onaantrekkelijk ruiken ipv aldehden met weinig moleculen? Een aldehyde is toch het moleuul?

    • Serena
      Auteur
      27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      Ik bedoel met een laag moleculair gewicht, heb het een beetje krom opgeschreven inderdaad, omdat ik dacht dat moleculair gewicht te veel vraagtekens zou oproepen bij velen.

  24. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Altijd leuk om zulke dingen te lezen, anders had ik dit nooit geweten!

  25. Nathalie
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin dacht saai artikel maar ik heb het met veel plezier af gelezen en er echt van geleerd! Ook door je leuke schrijfwijze.

    Liefs

  26. Evi
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Door dit soort posts ben ik absoluut een grote fan van je blog!!

  27. Joanne
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Heel interessant! Graag meer wetenschappelijke posts 🙂

  28. Maaike
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Superleuke en interessante post, bedankt!

  29. Jelka
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Leuk geschreven! Wat leuk, nu heb ik echt een pak bijgeleerd over parfum 🙂

  30. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Heel leerzaam en interessant! Ik wist zelf eigenlijk vrij weinig van hoe parfum wordt gemaakt. Ik heb een nieuw woord geleerd; aldehyden! En nu weet ik ook nog eens wat het betekent, haha.

  31. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Haha, net scheikunde dit artikel. Maar dan wel veel leuker! 🙂

  32. Mandy
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Wat een leuk artikel! Super interessant en leuk om te lezen. Je bent een toppertje Serena! Dit is echt het beste parfum artikel wat ik ooit ben tegen gekomen en ik verslind de nodige beauty info! 🙂

  33. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Interessant zeg. Leuk dat je er zoveel van af weet.
    Welke boeken heb jij die over parfum gaan, lijkt me erg leuk:).

    Liefs

  34. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Oh, dit vond ik erg leuk en interessant om te lezen! Mag je vaker doen, zo’n wetenschappelijk artikel.

  35. Adinda
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Vind dit een super goed artikel! Leerzaam en goed te volgen op de vroege ochtend. Leuk om te weten hoe het allemaal werkt rond parfums! Hoop dat er meer van dit soort artikelen komen! 🙂

  36. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Jeetje wat interessant zeg! Met name dat van die C nummers. Ik heb me er een tijd geleden proberen in de verdiepen, maar kon niet echt veel vinden hierover op het net.

  37. Helmi
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Leuk artikel! Vind het heel leuk om te lezen en weer wat meer te leren.

  38. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Wat interessant, en wat een fijne uitleg. Ik ben weer wat wijzer geworden op de vroege maandag ochtend haha

  39. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Interessant! Heel informatief, je hebt er duidelijk verstand van. Het lijkt mij trouwens wel heel raar als de oogst van jasmijn bijv. mislukt en je parfum komt maar niet uit.. Ik vind de uitspraak van Monroe trouwens geweldig, haha die is zo famous! :p

  40. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Leuk informatief artikel! Heerlijk dat hij er zo vroeg op staat. Even een momentje voor mijzelf voordat de drukke dag weer begint.
    Er staat een klein typefouten in het stukje over Jasmijn . Het woordje parfum heb je door elkaar gehusseld.

    Groetjes Linda

    • 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      Ja, daar zat ik ook naar te kijken. Het moet toch gewoon parfum zijn?

      Leuk artikel, ik houd niet zo van die chemie achtige dingen, maar dit vind ik dan wel leuk om te lezen!

    • Serena
      Auteur
      27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

      pmjiarfums is gewoon een woord hoor!!

      ok, grapje 😀

      aangepast, thanks!

  41. 27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    Wat een handige artikel, echt leuk hoe je ons meer dingen hier over kunt vertellen!

  42. Xandra
    27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

    O wat hou ik van je vroege posts :)! Leuk artikel, fijn ook om eens een ‘kijkje achter de schermen’ te hebben van iets wat je vrijwel dagelijks gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *