Alcohol is ingrediënt dat ik al heel lang wil bespreken hier op mijn blog. Het is nogal een berucht ingrediënt heb ik gemerkt, omdat ik via de comments lees dat jullie vrij negatief reageren wanneer dit in een skincare product blijkt te zitten. En logisch, want skincare experts van over de hele wereld – Paula Begoun en onze eigen Jetske Ultee bijvoorbeeld – vertellen ons dat we dit ingrediënt beter kunnen vermijden. Toch is alcohol in skincare niet altijd slecht. Sterker nog, soms is het juist goed. Daarbij is alcohol een hele brede term om verschillende soorten aan te duiden. Vandaag wil ik jullie daarom wat meer vertellen over de verschillende alcoholen die er worden gebruikt in de cosmetica industrie.
Alcohol
Wanneer ik aan alcohol denk, denk ik aan biertjes, wijntjes en sterke drank. Maar alcohol zit ook in skincare producten. Alcohol wordt ook wel ethanol of ethyl ethanol genoemd. Om te voorkomen dat mensen flesjes tonic en haarlak staan weg te zuipen omdat er alcohol in zit, heeft men een cosmetische variant gemaakt door er een stofje aan te koppelen zodat het bitter smaakt. Je herkent deze vorm van alcohol aan ‘alcohol denat.’ in de ingrediëntenlijst. Het wordt ook wel gedenatureerde alcohol of SD alcohol genoemd.
Hoe ontstaat alcohol?
Alcohol ontstaat van nature wanneer gist in aanraking komt met suikers uit fruit, tarwe, mais of suikerriet. De gist zorgt ervoor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Met hetzelfde principe wordt er onder gecontroleerde omstandigheden synthetische alcohol geproduceerd in fabrieken, bedoeld voor de cosmetische industrie.
De voordelen van alcohol
Alcohol heeft als voordeel dat het razendsnel verdampt. Om deze reden wordt het graag verwerkt in haarstylingsproducten. De ingrediënten die zorgen voor versteviging worden opgelost in alcohol en na het aanbrengen verdampt de alcohol zo snel, dat alleen de verstevigende ingrediënten achterblijven op de haren. Had je deze ingrediënten opgelost in water, dan zou je haar te nat worden en het zou ook nog eens lang duren voordat alles zou zijn opgedroogd. Alcohol in haarstylingsproducten is wat dat betreft dus zeker een voordeel.
Maar droogt het de haren niet uit? In het geval van haarstylingsproducten is alcohol eigenlijk een soort ‘transportmiddel’ om de versteviging op de haren te krijgen. Het alcoholpercentage is vrij laag en heeft daarom in feite geen uitdrogend effect. Zeker niet wanneer het betreffende product ook nog voedende ingrediënten bevat om een eventueel uitdrogend effect weer in balans te brengen.
Alcohol komt ook voor in skincare producten, bijvoorbeeld als oplosmiddel. Aangezien veel werkzame ingrediënten in zeer lage concentraties toegevoegd zijn aan een skincare product, zal de concentratie alcohol die gebruikt is om deze stof in op te lossen ook erg laag zijn. Dit is het geval als de alcohol helemaal achteraan de ingrediëntenlijst staat. Het percentage alcohol is dan bijna nihil en hier hoef je je niet al te druk over te maken.
Alcohol wordt soms ook ingezet als ingrediënt voor een langere houdbaarheid, als conserveermiddel dus. In dat geval bevat het product altijd minder dan 10% alcohol. En ook in dit geval is dat niet iets om je druk over te maken wanneer er ook voedende ingrediënten in het product aanwezig zijn. Al kan het voor gevoelige huidjes nog best heftig zijn als het bijvoorbeeld precies 10% zou zijn.
Alleen in hand sanitizers zit een veel hoger alcoholpercentage, meestal bevatten ze 60% of zelfs meer alcohol. Maar, dit is ook wel nodig, anders zou het niet effectief genoeg bacteriën doden en dus niet doen wat het beloofd. Gelukkig bevatten hand sanitizers ook veel hydraterende ingrediënten zoals glycerine om het uitdrogende effect tegen te gaan.
De nadelen van alcohol
Het grote nadeel van alcohol is dat het uitdrogend is en daardoor schadelijk kan zijn voor de huid. In toners voor de vette en onzuivere huid wordt alcohol wel eens toegevoegd om te desinfecteren en om de huid te ontvetten. Bovendien zorgt de alcohol voor een ‘lekker fris’ gevoel op de huid. Alcohol lost de natuurlijke vetten op in het bovenste gedeelte van de huid. Je wilt je huid wel reinigen en voorkomen dat er bacteriën bij komen die tot ontstekingen kunnen leiden, maar je wilt je huid niet ontdoen van deze natuurlijke vetten, omdat ze het vochtbalans van je huid op peil houden en voorkomen dat er stofjes binnen kunnen dringen.
Alcohol ‘stript’ je huid van haar natuurlijke barrière zodat stoffen dieper in de huid kunnen dringen en je gevoeliger bent voor irritaties. Dit kan zowel een voordeel als nadeel zijn (afhankelijk van wat er precies naar binnendringt, namelijk). Je wilt geen ‘nare’ stofjes zoals parabenen tot in je diepere lagen laten penetreren, maar wanneer werkzame stoffen dit doen is dit natuurlijk wel heel gunstig.
Wanneer een vette huid wordt ontvet heeft dit een matterend effect, maar na verloop van tijd kan de huid hierdoor gaan denken dat de huid te droog wordt en daarom juist meer talg gaan aanmaken, waardoor je nóg verder weg bent van huis.
Vettige alcoholen
Nee, dit zijn geen alcoholsoorten met overgewicht. Deze groep alcoholen zijn totaal niet schadelijk voor de huid. Sterker nog, ze zijn juist heel zacht, hydraterend en verzorgend voor huid en haar. Onder de ‘fatty alcohols’ vallen cetyl alcohol, stearyl alcohol, cetearyl alcohol, miyristyl alcohol en behenyl alcohol. Fatty alcohols zijn afkomstig van de kokosnoot of palm en dus plantaardig. Ze zijn vast bij kamertemperatuur en hebben een dikke, romige textuur (vandaar waarschijnlijk ook de naam). Ze worden veel gebruikt in conditioners, haarmaskers, handcrèmes, body lotions en dag- en nachtcrèmes voor hun milde, hydraterende werking, maar ook omdat ze een formule dikker en romiger maken en tevens een emulgerende werking hebben (ze lossen oliën op in water).
Hoewel fatty alcohols de huid niet uitdrogen kunnen ze de huid mogelijk irriteren of zelfs verstoppen. Maar weinig mensen hebben hier last van, maar voor mensen met een gevoelige of onzuivere huid kan het in sommige gevallen een probleem zijn.
Conclusie
Alcohol verdampt snel en is daarom uitdrogend, maar wordt in de meeste cosmetische formules in een dusdanig lage concentratie gebruikt, dat de uitdrogende effecten zo goed als nihil zijn. Vooral als de formule hydraterende bestandsdelen bevat zou het uitdrogende effect van alcohol geen probleem moeten vormen. Als je een (zeer) droge of gevoelige huid hebt is het waarschijnlijk wel beter om producten met alcohol te vermijden. In elk geval wanneer alcohol voorkomt in het bovenste gedeelte van de ingrediëntenlijst. Alcohol is verder in lagere concentraties multi inzetbaar als conserveermiddel, oplosmiddel en desinfectant. En omdat het de natuurlijke vetten van je huid verwijdert, kunnen werkzame stoffen tot in de diepere huidlagen penetreren en daar veel effectiever hun werk doen.
Mijn persoonlijke mening is dat alcohol in skincare niet per definitie slecht is. Het is absoluut niet nodig om meteen te steigeren als er alcohol in een product blijkt te zitten, integendeel! Voor sommige huidtypes zal alcohol wel werken, en voor anderen juist weer niet. Ik ben niet van mening dat er veel alcohol in een product zou moeten zitten (ik zie daar het nut niet van in), maar als het met mate in bepaalde skincare voorkomt, bijvoorbeeld in producten met huidverbeterende, werkzame stoffen, dan zou het zelfs erg nuttig kunnen zijn. Het hangt gewoon heel erg af van je huidtype en wat je wensen zijn, en verschilt dus per persoon.
Wat vinden jullie van alcohol in skincare? Proberen jullie het te mijden of let je er niet zo op?
Ik let er niet op, als ik geen irritatie heb ben ik al tevreden.
Ik vind deze artikelen – zoals ik je ook al getweet had, hehe – zo leuk! Eerst checkte ik nooit de ingrediëntenlijsten van producten, het was alsof ik Harry Potter spreuken aan het lezen was, maar nu snap ik gelukkig wél wat er staat. Kan ik ook lekker de wijsneus gaan uithangen bij mijn vriendinnen ^^
Blij dat er eindelijk iemand een positieve noot schrijft over alcohol! Wij moeten ons ook nog wel eens ‘verdedigen’ als mensen zien dat wij in onze glycolzuur producten wat alcohol toevoegen, dus zijn hier blij mee 🙂
Alcohol is inderdaad niet alleen per definitie NIET slecht, soms is het zelfs een onmisbaar ingredient dat indien niet toegevoegd zorgt dat een product niet kán doen wat het belooft.
Dat geldt bij glycolzuur producten. Glycolzuur kan zonder alcohol haar (hydraterende, huidverbeterende en pigmentreducerende) werk in de huid niet doen, omdat het zonder alcohol simpelweg op de huid blijft liggen.
Glycolzuur is namelijk een water oplosbaar ingrediënt, dat zonder hulp niet door het huideigen talglaagje (vet) kan dringen. Water en olie/vet mengen immers niet. De huid moet dus altijd licht ontvet worden als je wilt dat glycolzuur in de huid komt en meer doet dan alleen het huidoppervlak exfoliëren. Want juist in de huid treden de huidverbeterende, pigment reducerende en hydraterende eigenschappen van glycolzuur in werking.
Alcohol droogt de huid uit. Strikt genomen klopt dat, maar alles hangt af van doseringen. Ter illustratie: water drinken is goed, maar drink je 8 liter per dag ga je eraan dood. De uitdrogende werking van alcohol wordt bovendien ruimschoots gecompenseerd door de hydraterende werking van glycolzuur in de huid. No need to worry dus !
Bedankt voor je heldere uitleg! Dit is heel informatief en fijn om te lezen.
Superhelder artikel! Dit soort ‘Beautylab’ achtige artikelen vind ik echt heel fijn om te lezen, top! 😀
x
Yaaass, hier zat ik laatst nog aan te denken voor als een potentieel blogpost!!
Ik studeer bio-farmaceutische wetenschappen dus leer onder andere over adjuvanten zoals alcohol. Alcohol kan in cremes er ook voor zorgen dat de Log P van de oplossing zodanig wordt veranderd, zodat het de huid wel kan penetreren overigens!
Ik heb een zeer gevoelige huid met droge wangen en ik ben allergisch voor parfum en synthetische zonnefilters. Ik mijd eigenlijk altijd benzyl alcohol en alcohol denat in mijn gezichtsverzorging, omdat deze uitdrogend zouden werken/voor irritatie kunnen zorgen. Vette alcohol mijd ik niet.
Wat een interessant artikel!
Ik heb niet zoveel problemen met alcohol in skincare, maar ik kijk wel altijd waar het in het lijstje met ingrediënten voor komt. Als het ergens bovenaan staat dan koop ik het product namelijk niet.
Duidelijk en fijn artikel. Ik wist niet van de vettige alcohol af. Thanks voor de info! Zelf skip ik het eigenlijk ook steeds meer. Eerder lette ik er niet zo op. Ik lees dan sneller de ingrediëntenlijst dan eerst. Ik let er trouwens eigenlijk alleen bij skincare op.
Super interessant. Ik heb er eigenlijk nooit zo heel erg op gelet, maar heb zo’n gevoelige huid (waarvan ik niet weet wat nu precies irriteert en wat niet) dat dit wel een goede aanvulling is. Nu gebruik ik de oil cleansing method en daarna honing en pure aloë vera op m’n gezicht, maar voor m’n hoofdhuid zou dit weleens dé oplossing kunnen zijn. Bedankt!
Ik probeer alcohol meestal wel te vermijden omdat ik bij mezelf merk dat het wel een enorm verschil maakt. Ik heb een zeer gevoelige huid die slecht reageert op alcohol dus waar het kan zal ik het zeker vermijden. Als het helemaal onderaan de ingrediëntenlijst staat wilt het nog wel eens lukken maar verder heeft mijn huid er zeker geen baat bij. Bij haarproducten let ik er niet op!
Ik ben het met je eens Serena! Elke huid reageert anders. Er is nog steeds geen middel gevonden dat iedereeen met Acne kan helpen enzovoort. Elk lichaam reageert anders.
Ik gebruik weer producten met alcohol want mijn huid vindt het niet erg. Mijn huid vond de behandeling van dermatologen niet fijn en de fruitzuur behandelingen etc.
Fijn dit soort artikelen, lekker krachtig en inspirerend meis! Geen bla bla poehoe zoals de crowd artikelen
xx
Ik heb een contact allergie voor alcohol. Alle varianten helaas. En het is heel lastig om producten te vinden waar het niet in zit. Tandpasta bijvoorbeeld is niet te vinden zonder. Balen.
Auteur
hi Sara,
heb je ook allergie voor de fatty alcohols?
En geheel natuurlijke tandpasta die je bij De Tuinen kan kopen, is dat niet zonder alcohol?
Vervelend zeg, die allergie..
Interessant zeg!! Goed geschreven!
Helder artikel. Ik let inderdaad op de niet vette alcoholen, deze probeer ik te vermijden. En alcohol denat. als tweede ingrediënt is voor mij echt een no go. Daar kan mijn huid niet tegen.
Interessant artikel! Leuk dat je dit bespreekt 🙂
Wat intresant om te lezen
Goed en duidelijk beschreven allemaal
THNX
Ik heb gelukkig een fijne huid die niet raar reageert op bestandsdelen, dus ik maakte sowieso al nooit zo’n probleem van alcohol of parfum in cosmetica. Maar het is fijn om jouw mening hier ook over te horen aangezien jij er verstand van hebt.
Interessant, leuk en handig artikel! Keep it coming x
Wat een interessant artikel! Heel leuk om te lezen!
Interessant artikel! Fijn dat dit de boel wat nuanceert. Vaak is het ‘alles of niets’ en op deze manier kun je kritisch naar beautyproducten kijken, zonder alles af te hoeven schrijven 🙂
Wat een erg interessant artikel!
Wat een fijn en interessant artikel! Ik heb zelf een vrije gevoelige, gecombineerde huid, dus als alcohol vrij bovenaan de lijst staat schrik ik vaak wel, maar meestal valt het na wat research wel mee hoe heftig het is, omdat ik vaak vettige soorten tegenkom. Ik ben er geen fan van, maar het is zeker niet altijd verkeerd.
Wat een fijne en handige post!
Heel interessant artikel. Ik heb me altijd al afgevraagd of alcohol wel zo slecht is als ze zeggen. Bedankt voor je informatie.
Vettige soorten alcohol gebruik ik wel. Alcohol denat. probeer ik te vermijden. Zeker in skincare producten. En fijn artikel met een heldere uitleg. Dit zijn de soort artikelen waardoor ik ooit beautylab ben gaan volgen: de combi van jouw kennis over ingrediënten en beauty artikelen is uniek. Meer van dit alsjeblieft!?
Wat een helder uitgelegd artikel, top! Ik let eigenlijk niet echt op het gebruik van alcohol, maar misschien zou ik dat wel meer moeten doen ivm mijn acne huid.
Hoi hoi,
Je kunt dan beter zorgen dat het stofje Niacinamide in me verzorging zit. Jetske Ultee zegt namelijk dit bij acne:
Buiten het feit dat Niacinamide ontstekingsremmend werkt, remt het ook de talgproductie. Dr Alan Shalita toonde in 1995 al aan dat Niacinamide echt helpt bij de behandeling.
Wel moet je zorgen dat die vrijwel bovenaan staat. Anders zit er niet genoeg werkzame stoffen in. Zelf gebruik ik ook geen alchohol denat meer. En sinds ik let op de spullen die ik gebruik is mijn huid weg verbeterd. Weg met alcohol denat en parfum in huidartikelen. Het doet niks behalve irriteren.
Ik wist dat fatty alcoholen goed waren, deze zitten vooral in mn favoriete haarproducten. Maar weer geleerd over alcohol die de vettige bariëre van de bovenste huidlaag kunnen verwijderen en er dus minder goede stoffen de huid kunnen binnen dringen. Thanks!
Weer wat geleerd! Ik las de laatste tijd in de comments dat mensen de kwaliteit van je posts wat achteruit vonden gaan, maar ik snap daar niks van want ik vind de kwaliteit van jouw artikelen een van de beste uit de Nederlandse blogwereld. Ga zo door! 🙂
Ik probeer eer zelf toch wat op te letten, maar ik mijd niet eigenlijk niet
Ain’t no party like an alcoholic party. Flauw.
Wat een fijn artikel juist omdat je het zo goed uitlegt. Mijn hoofdhuid kan niet tegen alcohol denat en dit vind ik erg jammer omdat goede droogshampoo’s dit al wel snel in het ingrediëntenlijstje laten zien.
Echt een supergoed artikel. Het schept duidelijkheid! Bedankt, Serena!
Wat een goed artikel! Heel duidelijk en helder uitgelegd. Dat vind ik zo fijn aan jouw artikels: je neemt de tijd om uitgebreid op een onderwerp in te gaan en doet dit ook in zo’n begrijpelijke taal dat iedereen het begrijpt en er iets van leert.
Supet duidelijk uitgelegd!
Wat een top artikel Sereen! Dit is waarom jouw blog nummer 1 is: kennis van het geen waarover je schrijft.
Als ik een product gebruik met alcohol denat erin, ook al is het maar een beetje, dan word mijn huid helemaal rood. Ik gebruik dan ook echt geen huidverzoging of reiniging met dit ingredient en merk sinds ik dat doe ook echt verbetering.
Wat een fijn, interessant en onderbouwt artikel 🙂
Deze heb ik je van je gemist!
Wat een fijn artikel! Ik wist al wel een beetje dat er ‘goede en slechte’ alcoholen zijn maar fijn dat je het in deze blogpost nog eens duidelijk uitlegt. Voor iedereen te begrijpen en te volgen, dank!
Fijn artikel met veel informatie! Je hebt het duidelijk uitgelegd, dankjewel!
Liefs, Iris
Toen ik stage liep in het ziekenhuis en elk kwartier een andere patiënt zag was hygiëne een drama. Officieel moest dat voor en na elk bezoek van een patiënt, 8x per uur dus. Ik bleef zeep gebruiken totdat iemand zei dat ik beter de desinfecterende alcohol kon pakken. Dacht dat het mijn handen giga uit zou drogen maar dat was zelfs beter dan de zeep omdat dat een vette variant was. Sindsdien ben ik om, dat alcohol niet perse slecht is in cosmetica!!
Heel erg duidelijk, goed geschreven en vooral heel erg leerzaam.
Erg leuk, zo’n informatief artikel.(:
Wat een tof artikel Serena, onwijs leerzaam! Ik probeer er wel altijd een beetje op te letten hoeveel en wat voor soort alcohol er in een product zit. Fatty alcohols maken me niet uit, die zijn zoals je zegt toch niet zo schadelijk! Wel grappig om dit nu zo te lezen, ik heb met biologie nu net geleerd hoe alcohol precies ontstaat. Dit is een mooi vervolg 🙂
super leuk en interessant artikel!
Ik heb zelf gemerkt dat alcohol niet goed samengaat met mijn huid. Onderaan in de lijst vind ik het prima, maar ergens bovenaan verstoort het de barrierefunctie van mijn huid te veel, waardoor mijn huid droog en vet wordt tegelijk. Heel vervelend want dan weet je niet waar je aan toe bent. Foundation is dan ook echt niet mooi. Sinds ik alcohol ben gaan vermijden is mijn huid echt opgeknapt. Het ironische is dat ik nu wel foundation ‘kan’ dragen ik het niet nodig vind! Alcohol was voor mij dus wel écht een boosdoener, dus ik snap het wel dat sommige mensen dan meteen negatief reageren.
Interessant artikel! Ik vroeg me al af waarom sommige alcoholen ‘vettig’ werden genoemd. Ik vind het altijd leuk als je het ook een klein beetje over de scheikundige kant hebt (zoals de namen noemen), vanuit de scheikunde die ik op school heb herken ik daar wat dingen van 🙂
Alcohol denat vermijd ik, de rest niet. Mijn favoriete dagcreme is van Weleda en heeft best veel alcohol als conserveermiddel maar dat gaat altijd goed met mijn huid. En eerlijk gezegd heb ik liever pure alcohol als conserveermiddel dan phenoxyethanol, want daar reageer ik dan weer wel op.
Heel fijn en leerzaam artikel. Alcohol in producten ben ik zelf niet aan het vermijden, maar ik vindt het nu wel prettig om te weten wat de werking ervan is.
Het liefst heb ik een product waar geen alcohol in zit, maar dit is iets waar ik eigenlijk niet echt op let,. als de werking van het product zijn werk maar doet!
Wat een lekker “oldschool’ Beautylab artikel! Door dit soort artikelen ben ik je ooit gaan volgen (en nog steeds met veel plezier hoor) Met tonics let ik er wel heel erg op dat er geen alcohol in zit, maar bij overige producten heb ik er niet zo’n last van gelukkig.
Ik hou dit artikel er volgende keer bij als ik weer wat koop.