Vandaag deel ik alweer het laatste High Tea recept, namelijk het recept voor een overheerlijke citroencake. Dit recept is niet door ons zelf bedacht, maar mijn moeder maakt dit al zeker 20 jaar dus voor mij is het stiekem een beetje een ‘familie recept’.
Mrs Pettigrew’s Famous Lemon Cake is ALTIJD een daverend succes op verjaardagen en tijdens de High Tea. Het is een frisse, luchtige cake met de juiste hoeveelheid citroen: lekker zuur, maar niet té. Serveer het met een flinke dot slagroom en zelfgemaakte lemon curd en smullen maar!
Recept | Mrs Pettigrew’s Famous Lemon Cake
voor 1 cakevorm van 25 cm (12 plakken)
3 citroenen
3 eetlepels basterdsuiker
100 gram zachte roomboter
175 gram witte basterdsuiker
2 eieren
175 gram zelfrijzend bakmeel
90 ml melk (op kamertemperatuur)
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en vet het bakblik in. Rasp de citroenen en zet de rasp even aan de kant. Pers het sap uit de citroenen in een kommetje en meng het met de 3 eetlepels basterdsuiker. Verwarm het eventueel iets zodat de suiker goed oplost (zet het bijvoorbeeld eventjes in de oven) en zet het daarna apart.
Zorg dat de boter goed zacht is. Zelf verwarm ik het altijd eventjes (slechts enkele seconden) in de magnetron. Het moet niet smelten, maar gewoon lekker zacht zijn. Meng het met de basterdsuiker tot een lekker papje, mix de eieren erbij en voeg vervolgens het meel en de citroenrasp er doorheen. Voeg als laatste de melk toe en meng alles rustig en luchtig. Ik gebruik hierbij dus géén mixer, maar doe alles met een garde.
Doe het beslag in de cakevorm en bak het in het midden van de oven in 60 minuten mooi goudbruin. Prik hierna gaatjes in de bovenkant van de cake, een stuk of 15, en giet het citroensap-suikermengsel er langzaam overheen. De cake zal nu het sap goed opnemen en dit geeft er de overheerlijke, frisse citroensmaak aan! Tegelijkertijd wordt de cake hierdoor wat sappiger (niet nat, maar gewoon lekker sappig). Als de cake (bijna) is afgekoeld kieper je hem uit de vorm en HOPPATEE, klaar is je cake!
Serveer met een flinke dot slagroom en zelfgemaakte, verse lemon curd! Ik heb het recept voor lemon curd gevonden op deze site. Omdat het niet zo lang houdbaar is heb ik het recept gehalveerd.
Nu ik dit schrijf is de helft van de cake alweer op, haha! Zelf heb ik 3 plakken opgepeuzeld en mijn ouders kwamen langs om pakketjes te brengen en namen er ook ieder 2. Het is ook gewoon té lekker deze cake!
Hieronder een overzichtje van mijn andere traditionele High Tea recepten;
– diverse fingerfood sandwiches (klik hier)
– Welsh cakes (klik hier voor het recept)
– Blueberry muffins (klik hier voor het recept)
– Scones (klik hier voor het recept)
Serveer dit samen met;
– diverse soorten thee
– Clotted cream, slagroom
– Jam, marmalade, lemon curd
Ik hoop dat jullie hebben genoten van deze High Tea serie! Misschien dat ik hier in de toekomst nog wat recepten aan toevoeg, maar met bovenstaande recepten creëer je in principe al een complete, traditionele High Tea. Superleuk om te doen met Pasen dit weekend, of gewoon een keertje op een zondag met je familie, of nodig wat vriendinnen uit!
Until next time,
Serena Verbon
Mjum, wat ziet dit er lekker uit zeg! Echt een leuk recept voor bij het paasontbijt
Klinkt lekker, maar je weet dat lemon curd niet zo handig is als je zwanger bent? Dit vanwege de eieren die soms toch niet helemaal gaar worden. Gewoon een tip waarmee je, uiteraard, mag doen wat je wilt!
P.S.: op mijn blog vind je een recept van vegan lemon curd, die niet alleen zonder (rauwe) eieren is, maar ook een stuk minder calorieën bevat 😉
Ik ben er al drie dagen van aan het eten…dankjewel voor het recept! Heerlijk
Auteur
Hmmm, lekker he! Bij mij was ‘ie de tweede dag helaas al op, haha! At het toen voor ontbijt en als tussendoortje 😀
Oeeh heerlijk! 🙂 citroencake is één van mijn favorieten
Ooeeeeh lekker!
Deze ga ik zeker een keer maken ?❤️
X
Lekker lekker en nog eens lekker.
Zelf gister 3 cakes gebakken voor Pasen (bananacake, gingercake & orangecake).
Helaas geen zelfrijzendbakmeel te koop hier in Polen. Of in ieder geval nog niet gevonden.
Hoe kan ik zelfrijzendbakmeel vervangen in dit recept? Hoevel bloem en bakpoeder?
Ik heb wel weer zin om nog en cake te bakken, helaas wordt dat iets te veel van het goede deze week.
Auteur
hi Angela,
ik weet dat het kan, alleen ik weet de verhoudingen niet. Heb het even gegoogeld en vond het volgende:
Om zelf zelfrijzend bakmeel te maken hou je de volgende verhouding aan: 500 gram bloem met 15 gram (1 zakje) bakpoeder.
Maar dat is dus geen baking soda, maar zo’n zakje bakpoeder. Verkopen ze dat wel in Polen?
Hi Serena,
Dank je wel voor de snelle reactie.
Bakpoeder kan ik hier ook krijgen :D, dus dit recept ga ik aankomend weekend maar even uitproberen :).
Dank je wel!
Auteur
Superleuk dat je het gaat proberen! Laat het je smaken! 🙂
Saai, laat ze maar opschieten met the wolf among us season 2
Ik ga hem zeker eens maken! En m.b.t. de opmerking hieronder: wat knap van je Serena dat je goed je prioriteiten zet om je work-life balance goed te houden. Daar inspireer je me mee. (Omgaan met de verwachtingen van anderen en eigen ambitie is iets waar ik nog steeds wel veel moeite mee heb. Als je ooit inspiratie zoekt zou ik het wel boeiend vinden om te lezen hoe jouw zoektocht hiernaar was, ik denk dat ik veel van je kan leren.)
Auteur
lieve Daphne,
superlieve comment, thanks! 🙂
Maar het was geen zoektocht. Het is gewoon leren om nee te zeggen, goed naar jezelf leren luisteren (dus intuïtief handelen: wat vind ik nu écht belangrijk?) en op basis daarvan prioriteiten stellen. In feite komt het neer op jezelf niet meer zo druk maken om wat anderen van je zullen vinden. Maar dat is lastig als dat van nature niet in je zit. Ik heb hier geen guidelines voor, dit is iets wat je jezelf moet aanleren door het in de praktijk te brengen.
Zei je in het verleden al meteen ja, probeer dan te zeggen ‘weet ik niet, ik kijk nog wel even, ik kom er nog bij je op terug of ik moet daar over nadenken, ik laat het je nog weten’. Hoe vaker je dit doet hoe beter het je af zal gaan en op een gegeven moment zeg je gewoon recht in iemands gezicht: nee.
Komt goed, you got this!
Dankjewel voor je lieve reactie! Je brengt het goed onder woorden. Ik ga ermee aan de slag x
Mmm, deze middag gemaakt en echt suuuuperlekker! Deze ga ik onthouden!
Maar wie is Mrs. P?
Auteur
Jane Pettigrew, een Engelse dame. Ze is thee sommelier en heeft gedurende haar carrière veel (kook)boeken uitgebracht, waarvan dit recept in één van haar boeken stond. Weet niet precies welke. Mijn moeder heeft zo’n 20 jaar geleden een High Tea workshop gevolgd en dit recept was daar onderdeel van. Meer informatie over Jane vind je op janepettigrew.com
Hallo, lijkt me wel lekker die cake maar hoeveel citroenrasp heb ik nodig?
Vriendelijke groet Michel.
Auteur
hi Michel,
het rasp van de 3 citroenen (die je ook nodig hebt voor het sap). Dus eerst raspen, daarna doormidden snijden en uitpersen.
Good luck!
Dat lijkt me echt een heerlijke cake!!! En wat tof dat je het recept voor lemon curd van mijn blog hebt gehaald. Fijne Pasen xxx
Heerlijk! Dank je voor het recept. Dat wordt smullen?
Omg, ik ben dol op lemon cake! Ik ga deze al direct maken morgen! Komt perfect uit voor met pasen voor bij de koffie en thee! 😉
ziet er heerlijk uit!
Ziet er erg lekker uit! Leuk ook dat je nu recepten voor een complete high tea hebt gedeeld.
Leuk artikel.
Moet wel toegeven het echt heel jammer te vinden dat de consistentie van artikellen en video’s plaatsen het afgelopen jaar achteruit is gegaan. Zeker de afgelopen 4 á 5 maanden kom ik vaak op je blog en is er geen nieuw artikel.. elke keer zeg je dat je vooruit gaat werken en weer hard aan de slag bent om weer zoals “normaal” te posten maar dat oogt de laatste tijd meer als een flauwe belofte. Het lijkt erop alsof je bloggen niet zo heel serieus meer neemt.
Auteur
hi Esmee,
ik probeer vooral te genieten van mijn zwangerschap. De meeste mensen die zwanger zijn hebben 16 weken verlof. Ik heb geen verlof. Ik ben van plan te werken tot aan mijn bevalling, maar dan wel op mijn eigen tempo. En ja, dat houdt voor jou in dat er soms één of een paar dagen geen artikel online staat, maar dat wil niet zeggen dat ik het bloggen niet serieus meer neem. Het wil alleen zeggen dat mijn zwangerschap momenteel de prioriteit heeft. En ik vind dat mijn goed recht.
Deze lijkt mij heerlijk!
Ik krijg er honger van! Ziet er echt lekker uit, maar eens even kijken of ik alles in huis heb 🙂
Zo lekker is de cake, het is gewoon traditie bij Pasen en onze high tea.