Vandaag wil ik mijn receptje van Javaanse omelet met jullie delen. Lekker in reepjes over witte rijst, nasi kunung of nasi goreng. Dit omelet zit BOMVOL smaak, is lekker sappig en maakt werkelijk elk rijstgerecht lekkerder.
Het geeft je gerecht wat meer bite en smaak en is tevens een prima vegetarische vleesvervanger (als vegetariër moet je dan wel even de trassi weglaten). Een Javaans omeletje is zo gepiept en niet moeilijk, dus het is zeker de moeite waard om dit bij je rijstgerecht te serveren!
Recept | Javaans omelet
2 eieren
half sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 à 2 theelepeltjes sambal oelek
mespuntje kentjoer
mespuntje trassi
scheutje kokosmelk
klein scheutje ketjap manis
peper en zout naar smaak
Ja uh, Sereen. Wat is kentjoer nu weer?
Kentjoer is de Indonesische benaming van galangawortel of laos. Laos is de wortelstok van de tropische plant Alpinia galanga, lid van de gemberfamilie. Qua looks lijkt hij ook een beetje op de gemberwortel, dus het wordt ook wel eens Thaise gember genoemd. Zelfs de smaak is vergelijkbaar met die van gember, maar Laos smaakt frisser en minder scherp en peperig. Bij de toko kun je verse Laos kopen, maar het is ook gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar in gedroogde poedervorm. Je vind Laos in het Aziatische schap.
Werkwijze
Neem een kommetje, grote beker of maatbeker en mix alle kruiden bij elkaar.
Voeg als laatste de eieren toe en klop ze er luchtig doorheen.
Verhit wat olie in een pan en bak een omelet van het mengsel. Rol je omelet op en bak hem nog even gaar en licht knapperig aan alle kanten.
Snijd in reepjes van 1 à 2 cm breed en serveer over je rijst. Hmmm, smullen!
Selemat makan!
Ik vind het ook erg lekker om mijn rijst extra smaak te geven met zilveruitjes, zure komkommertjes, gefruite uitjes, ikan teri goreng (gedroogde ansjovisjes) of seroendeng.
Waarmee pimpen jullie meestal je rijst?
Until next time,
Serena Verbon
Hoi laos en kentjoer zijn 2 verschillende kruiden lijken qua smaak echt niet op elkaar?
Trassi? En wat voor soort ketjap manis, zoet, of zout en welk merk?
Ketjap Manis is zoet! Zoute wordt meestal ketjap asin genoemd.
Bedankt weer! Ik ga het recept van vorige week a.s. zondag maken. Morgen dus naar de toko. Maar…moet ik voor dit ei nu Kentjoer of laos vragen? ..anders laat ik in de winkel het artikel wel op de telefoon lezen bedenk ik terwijl ik typ.
Hai lieve Serena!
Dat ziet er erg lekker uit. Ik dacht eerst dat het kip was! Haha!
Liefs,
Pelin
Oh yum! Dat ziet er heel erg goed uit! Ga ik zeker eens een keer uitproberen.
Leuke rubriek, ga je ook weer een keer een €3,- challenge doen? De linzencurry maak ik nog regelmatig!
Ik kende het nog niet, maar het ziet er wel heel erg lekker!
huh kentjoer en laos zijn toch echt 2 verschillende kruiden hoor. Lijken op elkaar, maar kentoer is scherp/pittig, waarbij laos zachter en zoeter smaakt.
Jeeezus, dit ziet er lekker uit!
Ziet er lekker uit!
Wat ik zelf ook wel eens doe is eerst knoflook, (bos)ui en sambal(zelfgemaakte van mijn moeder) fruiten in wokolie. Vervolgens eieren, ketjap manis, zout en peper erbij doen en dit roerend te laten garen.
Lekker om er restjes groentes fijngesneden er bij te doen. En ook lekker met wat tomaat en komkommer op je brood!
Ikan teri <3 ik ben wel echt de enige in huis die het eet. Mijn belanda verloofde is dol op al het indofood dat ik maak, maar ikan teri gaat er echt niet in. Maar! Als ik craving ernaar heb is hij wel zo lief dat hij het haalt voor me.
Oooah wat lekker zeg!! Die kende ik nog niet.
Ga dit van het weekend lekker maken voor bij de nasi 🙂
Ohhh wat een lekker en makkelijk recept! Ik ben in de ochtend zo lui om mijn eitje op te pimpen, maar dit zou een goede recept kunnen zijn voor avond eten met hoe jij het serveert. Ik zou zelf misschien nog wat fijngesneden bosui erbij gooien. De omelet lijkt heel erg op de Vietnamese Banh Xeo qua look, maar qua ingrediënten is het toch heel anders. Thanks Serena!
Auteur
Bosui erbij klinkt nóg lekkerder, goeie!
Ziet er goed uit! Wou alleen even noemen dat laos en kentjoer niet precies hetzelfde zijn. Ze zijn wel allebei verwant aan gember en horen bij de galanga familie, maar er zit toch echt verschil in! Laos is qua smaak ook een stuk milder dan kentjoer.
woah dat ziet er echt heerlijk uit, en helemaal niet zo moeilijk te maken 🙂 ik ga deze dit weekend eens proberen, heb het grootste deel aan kruiden al staan 😀
Lekker! Ik mik meestal gewoon een omelet met sambal in de pan. En alles wordt lekkerder met gebakken uitjes, atjar, sambal en emping vind ik…
Auteur
Ben ik zeker met je eens, emping is zo lekker! Niet iedereen houdt er van omdat het zo bitter is, haha!
Mmmmm ?
Dit recept bewaar ik.
Xoxo